» »

TDA 7294 in vzrok za poškodbe?

TDA 7294 in vzrok za poškodbe?

woops ::

Ellou,

izdelal sem avdio ojačevalni sistem z naslednim napajalnim sistemom: 500W toroid: 220/2x 25V~
Usmernik je sestavljen iz 2h gretzev 32A, in po 4 elektroliti (po 2 za posamezni odcep) po 10 000uF.

Za začetek sem priklopil nanj mono ojačevalec z TDA 7294 in hkrati za drug kanal LM 3886. Stvar je super delovala približno en mesec, nakar nekega jutra prižgem zadevo in..... tuff vrže vn zasčitno varovalko za zvočnik in raztreli TDA 7294, LM je ostal cel, vendar nedelujoč...

Kaj bi bil lahko vzok temu? Namreč velikrat sem že videl kako je razstrelil TDA, v našem starem stolpu, pri sošolcu ko mu je ojačevalec lepo deloval pa je le vhodni konektor med delovanjem snel (po zamenjavi čipa mu spet deluje normalno), ITD.

Kaj bi bil lahko vzrok temu in kako se lahko tega v prihodne izognem? Pred ojačevalcem imam še predojačevalec, bi bil lahko vzrok to da je bil na vhodu signal že pred vklopom?

TNX za pomoč!
http://www.pc-x.org/

A. Smith ::

Pozdravljen.

Mislim, da vem, kaj te tare. Toroid namreč. Problem je v tem, da toroidi moči cca 400VA ob vklopu oddajo sunek, ki je lahko precej večji od napetosti, ki bi jo morali dajati sicer. Sam se pokuril na ta način že ogromno 2030-tic. Tako da preden boš kaj menjal, ugotovi, če dobiš iz napajanja konico! Če je ne, je napaka drugje, sicer pa boš moral vezati rele za zakasnitev vklopa.
To, da je vhodni signal prej pripeljan, kot napajanje, ne bi smel biti problem. Čudi pa me naslednje: Morda sem narobe preračunal, napajalno napetost dobiš +/-2x22,5V(enosmerno) , kar ti da po karakteristiki (datasheet) 60W/4ohm. Če imaš 2 kanala in upoštevaš izkoristek, potrebuješ 120W po kanalu --> 250 VA toroid več kot dovolj. Kaj počneš s tako močnim toroidom?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

woops ::

Močnejši toroid sem ga imel prvotno namen uporabit za ojačevalec 2x200W (2xTDA vezanv bridge/kanal) in ga tudi najverjetneje bo, ko dobim primerno ohišje za tisti ojačevalec oz. bom dodal več kanalov.
Konico napetosti pri vklopu je zame teško preverit ker doma nimam primerne opreme (spominski osciloskop), je pa največja verjetnost da je bil to vzrok temu. Ta problem imam namen rešit na nasleden način: sekundar bom povezal na 24V rele, pimar pa bo vezan preko upora 5ohm/5W (upam da ga nebo skuril), ko bo preklopil rele, bo rele preklopil primar direktno na omrežno napetost. (tak način sem videl pri enemu iz usmernikov za ojačevalce, le da nevem če so vrednosti upora prave). Misliš da bi bil tak način vredu?
http://www.pc-x.org/

woops ::

Trenutno skošam v ohišje vgraditi še več vhotov in dodaten predojačevalec za mikrofonski vhod, ter zasčito za zvočnike. Problem je pa nasleden:

ohišje je kovinsko, ženski konektorji ki se jih montera na ohišje so pa narejeni tako da imajo maso povezano na ohišje, zasčita za zvočnike je narejena tako da primerja izhodni signal z maso. Bi lahko povezal maso ohišja z maso srednjega odcepa in maso ostalih komponent ojačevalnega sistema? Masa ohišja je povezana z N fazo iz euro priključka za napajanje.
http://www.pc-x.org/

woops ::

Hmm... tule piše nekaj o glasnosti ob vklopu (by Vlady - source):

>> -ko vklopiš ojačevalec, NE SMEŠ tako dat volume (gain) do konca!!!!!! TDA ima funkcijo "predgretja", kjer se čip ogreje do delovne temperature. TO je pač ena izmed večjih napak tega čipa.
Jaz sam sem stestiral TDA čip v skoraj v vseh mogočih in nemogočih pogojih. Ojačevalc sem preprosto priklopil, dal gain do konca, in na mešalki lepo odprl kanal... zvočnik je zanihal, potem pa se je samo pokadilo. Ojačevalc s tem čipom, je potrebno počasi "odpirat" oz. se odpre sam, ko se dovolj segreje. >>

To drži? ker pr men je tko da imam vgrajen predojačevalc, tako da je amplituda signala ki pride na TDA dokaj velika. Ob vklopu sem imel že kukrtok naglas nastavleno.
http://www.pc-x.org/

Brane2 ::

Folk, tole s "predgretjem" so neumnosti.

Delate slabe stvari kar tako malo napamet, pol pa mate težave s "predgretjem", nihanji itd.

Jasno je, d afršterka te moči s takim trafojem ne morete kar tako vklopiti. To je tako kot da na avtu sklopke sploh ne bi uporabljali ampak bi motor naturirali do konca, na to pa na silo prestavili v prvo. Valjda bi razsulo menjalnik.

TDA-7294 prenese pač tistih +/-40V. Če to na petost presežete, ga bo prebilo. Če ga prebije, pa ob takem napajalniku ni druge variante, kot da ga raznese.

Na svoji verziji fršterka imam pač tisti extra rele in upor, ki skrbita za mehak vklop. Doslej nisem imel niti ene smrti čipa, sploh pa ne zaradi komplikacij pri vklopu, tudi noben od teh ki je pri meni kupil platico in si naredil fršterk, še ni klical nazaj zaradi česa takega.

Razlika med solidnim štromarjem in železničarjem je poleg uniforme in kladiva za nabijanje po kolesih tud v tem, da prvi ponavadi uporablja možgane, drugi pa ponavadi ne... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Heh, tole mi je dalo dobro idejo. Svojim platicam bom moral dodati suffix AS- "AutoSaug"- kot pri avtomobilih. :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

woops ::

Brane2

Ja, dejstvo je da se ne rodimo vsi pametni.... zato pa se iz izkušen učimo an... :|

Tud js mam tvojo plato in sicer deluje preizkušeno vredu, le da mi da na izhodu majhno enosmerno napetost, ki sm jo uspel zmanjšat z menjavo čipa z operacijskim ojačevalnikom ki služi obračanju faze.

Tud tvojo plato za napajalnik sm mel, vendar sem jo prodal dalje, ker sem rabu manjšo zaradi ohišja...

Še vedno pa nisi povedal odgovora na moje vprašanje:
- torej kakšne vrednosti upor si uporabil pri napajalniku za "mehak" vklop in če bi to rešil moj problem
- in če lahko vežem maso ojačevalnikov z maso ohišja (ki je vezano na N) oz. morajo bit mase ločene


pa brez neumnih komentarjev prosm!
http://www.pc-x.org/

Brane2 ::

O.K.
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako narediti ojačevalec (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
22928608 (11601) N4m31355
»

ojačevalec s čipom STK4050

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
274209 (3829) Highlag
»

Kako narediti napajalnik?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
192686 (2411) _ID_
»

Ojačevalec

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
202627 (2386) stromar
»

elektroniki kje ste!!!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
294383 (3783) footprint

Več podobnih tem