Forum » Zvok in slika » Kaj je narobe z ojačevalcem?
Kaj je narobe z ojačevalcem?
migič ::
Imam doma narejen (mi ga nekdo naredil) ojačevalec 4*100w in mi noče delati.
Začelo se je pa tako. Dobi ojačevalec, ga takoj priklopim na radio (izhod slušalke) in en zvočnik priklopim na en konektor. Vse je delalo ok (volumen, regulacije bas, ...), le kakih 20s, pol se je nekaj v ojač.zasmodilo in nič več ni špilalo. Jasno sem priklopil zvočnik na naslednje konektorje in isto z ostalimi tremi.
sedaj ko ga priklopim mi enostavno membrane na zvčnikih napne (kot nek šok), ki pa takoj začnejo brenčat in se muzike sploh ne sliši. Kaj bi blo to? Je mogoče da je kaj narobe zvezano, ali je že zdavaj fuč?? Mam pa pioneerove zvočnike cs5070.
Please help, ker se totalno nič ne spoznam na to.
Začelo se je pa tako. Dobi ojačevalec, ga takoj priklopim na radio (izhod slušalke) in en zvočnik priklopim na en konektor. Vse je delalo ok (volumen, regulacije bas, ...), le kakih 20s, pol se je nekaj v ojač.zasmodilo in nič več ni špilalo. Jasno sem priklopil zvočnik na naslednje konektorje in isto z ostalimi tremi.
sedaj ko ga priklopim mi enostavno membrane na zvčnikih napne (kot nek šok), ki pa takoj začnejo brenčat in se muzike sploh ne sliši. Kaj bi blo to? Je mogoče da je kaj narobe zvezano, ali je že zdavaj fuč?? Mam pa pioneerove zvočnike cs5070.
Please help, ker se totalno nič ne spoznam na to.
............. in migali so do konca svojih dni!!!!!!
Migajte z mano, naj živi migič!
dëych ::
Jej. Ne priklapljaj zvočnikov gor, ker jih boš uniču z enosmerno napetostjo..Imaš skurjeno končno stopnjo al pa še kej druzga zravn. Nesi enmu elektroniku, da ti popravi.
Zamim me če mogoče veš zakaj je prišlo do tega in kulk stane popravilo??
Je mogoče kaj z maso narobe, sem zasledu neko temo na netu ki je bila podobna moji?
Je mogoče kaj z maso narobe, sem zasledu neko temo na netu ki je bila podobna moji?
dëych ::
Najprej povej kako je maš končno stopnjo narjeno; je s tranzistorji (TO3 ohišja) al iz TDA, STK, LM (tak črn velik "čip")?
Kako si mel zvočnike zvezane? Lahko da si mel premajhno impedanco in zarad tega se je tolk segrelo vse, da je enostavno crklno v trenutku.
Pa to si vse 4 kanale uniču al samo enga?
Kako si mel zvočnike zvezane? Lahko da si mel premajhno impedanco in zarad tega se je tolk segrelo vse, da je enostavno crklno v trenutku.
Pa to si vse 4 kanale uniču al samo enga?
kako naj vem kako je narejena?? Za malo keša najbrž glih iz tranzistorjev.
Zvočniki so bili zvezani?? Navadno na konektor(dva kabelčka rdeč in črn) Impedenca je pa 8ohmska na zvočnikih.
Tako je bilo kot si rekel, vse se je pregrelo v trenutku, najprej skadilo, svetlo,...
probal sem pa na sonyjevih zvočnikih 8ohm 20w (od glas.stolpa).A fora je v tem da sem gumb volumen čist malo obrnil,... Seveda so zvočniki zgoreli.:(
Zgleda da sem uničil vs štiri.
Lahko ti pošlem sliko kako zgleda z noter, če ti to akj pomaga, samo mali mi pošli.
Zvočniki so bili zvezani?? Navadno na konektor(dva kabelčka rdeč in črn) Impedenca je pa 8ohmska na zvočnikih.
Tako je bilo kot si rekel, vse se je pregrelo v trenutku, najprej skadilo, svetlo,...
probal sem pa na sonyjevih zvočnikih 8ohm 20w (od glas.stolpa).A fora je v tem da sem gumb volumen čist malo obrnil,... Seveda so zvočniki zgoreli.:(
Zgleda da sem uničil vs štiri.
Lahko ti pošlem sliko kako zgleda z noter, če ti to akj pomaga, samo mali mi pošli.
A. Smith ::
Pozdravljeni.
Najprej, vrni končno stopnjo modelu, ki jo je naredil, na popravilo, in zahtevaj na izhodu zaščito za zvočnike, ki reagira pri vklopu in enosmerni napetosti. Zadeva je majhna in preprosta za narest, sam ne bom nikoli več naredil ampa brez nje. Zadevo se da reševat tudi z dobro izbranimi varovalkami na izhodih, ampak če so izhodi 4-je, jih bo mal preveč
Jaz bi se odločil za zaščito, res.
Zakaj bi ti crknila končna? Če nisi slišal nobenega hreščanja, ojačevalec ni osciliral. To je v redu. Potem je druga možnost: če je končna stopnja tranzistorska, je bil najbrž nastavljen prevelik mirovni tok. Lahko je pa tudi kaj drugega, odvisno od tega, ali je tranzistorski, ali čip.
Najprej, vrni končno stopnjo modelu, ki jo je naredil, na popravilo, in zahtevaj na izhodu zaščito za zvočnike, ki reagira pri vklopu in enosmerni napetosti. Zadeva je majhna in preprosta za narest, sam ne bom nikoli več naredil ampa brez nje. Zadevo se da reševat tudi z dobro izbranimi varovalkami na izhodih, ampak če so izhodi 4-je, jih bo mal preveč
Jaz bi se odločil za zaščito, res.
Zakaj bi ti crknila končna? Če nisi slišal nobenega hreščanja, ojačevalec ni osciliral. To je v redu. Potem je druga možnost: če je končna stopnja tranzistorska, je bil najbrž nastavljen prevelik mirovni tok. Lahko je pa tudi kaj drugega, odvisno od tega, ali je tranzistorski, ali čip.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
- General James Mattis
delfinus ::
No bom kar tu postavil vprasanje. Imam ene 10 let star ojacevalec Marantz. Ze kar lep cas se mi dogaja, da mi levi kanal ne deluje, ko ga prizgem iz hladnega stanja. Potem traja ene 10 do 15 minut, da levi kanal pride k sebi. Vcasih pomaga tudi to, da ga preko daljinca vkapljam in izkapljam in kanal pride. Zgodi se tudi, ko ga dam v stand by in nazaj, da tako izgubim kanal in potem spet prizigam in ugasam dokler ne pride. Kateri element je po vasem mnenju krivec?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()
A. Smith ::
A slišiš ob vklopu kakše "klik"? Če ga, je to zvok releja, ki zakasni povezavo med izhodom ojačevalca in zvočnikom. Ta zadeva je zelo koristna, vendar se rele sčasom izrabi. Pomoje je to to, možnosti so pa tudi druge - nalomana žica, slab spoj v vezju, itd. Z malce znanja in ohm-metrom bi ti lahko uspelo preveriti rele...
"Be professional, be polite,
- General James Mattis
- General James Mattis
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Yamaha MSR100 aktivni zvočnik - vklapljanje zaščiteOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 740 (618) | A. Smith |
» | dovoljena meja obremenitve zvočnikovOddelek: Zvok in slika | 10771 (8717) | čuhalev |
» | kako narediti ojačevalec (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 29651 (12644) | N4m31355 |
» | popravljanje gramofonaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3082 (2429) | SaXsIm |
» | zvočniki za ojačevalec? (Ohmi)Oddelek: Zvok in slika | 7355 (7068) | MArko |