» »

Strah pred umetno inteligenco je odveč

Strah pred umetno inteligenco je odveč

Foto: Zavod 14/Andrej Peunik

Foto: Zavod 14/Andrej Peunik

Slo-Tech - Ljubljana, 22. november 2019 - "Ko gre za razvoj in uporabo umetne inteligence, je zaupanje javnosti in spoštovanje etičnih načel ključno". Tako so ugotavljali sodelujoči na mednarodni delavnici in okrogli mizi Soobstoj z umetno inteligenco: vizija družbe 5.0*, ki se je v organizaciji Zavoda 14 in Evropskega liberalnega foruma (ELF), 21.11., odvijala v prostorih Poligona v Ljubljani. Dogodek z mednarodno udeležbo strokovnjakov se je začel z delavnicama, ki sta se osredotočili na vprašanje soobstoja človeka in umetne inteligence (UI) ter na regulacijo UI. Nadaljeval pa z okroglo mizo, kjer so se govorci dotaknili tem, kot so prihodnost razvoja algoritmov, UI, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, predvsem iz etično-socialnega vidika.

Po mnenju govorcev je strah pred UI odveč, če bo družba znala vzpostaviti mehanizme, ki bodo omogočali optimalno, a varno rabo tehnologij prihodnosti.

Direktor Zavoda 14 dr. Aleksander Aristovnik je uvodoma izpostavil, "kot v preteklosti parni stroj, elektrika ali internet, danes AI spreminja naše gospodarstvo in družbo, razpoložljivost podatkov v kombinaciji z vse zmogljivejšimi računalniki in vse bolj naprednimi algoritmi, pa UI spreminja v strateško pomembno tehnologijo 21. stoletja". Prav zato je veliko na kocki. "Kako pristopamo k UI bo pomembno vplivalo na to, v kakšnem svetu bomo živeli " tudi ko gre za vprašanja vpliva UI na človekove pravice, demokracijo, vladavino prava. Zato EU na tem področju potrebuje jasne okvirje, tudi pravne, saj UI s seboj prinaša nevarnosti. Zagotoviti je treba, da bosta razvoj in uporaba UI potekala v skladu z našimi vrednotami, človekovimi pravicami in etičnimi principi," je opozoril Aristovnik. "EU bi morala biti vodja razvoja na področju UI," je še dodal in se zavzel za povečanje investicij javnega in zasebnega sektorja na tem področju.

Akademik prof. dr. Ivan Bratko z ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko, eden utemeljiteljev raziskav s področja umetne inteligence pri nas, je pojasnil, da je bil v zadnjem desetletju največji preboj dosežen na področju globokega učenja. Če je bilo število napak še leta 2010 okoli 25 odstotkov, se je do leta 2016 zmanjšalo na okoli dva odstotka. A to po eni strani to pomeni, da so nevronske mreže vse bolj kompleksne in jih je že skoraj nemogoče razumeti - torej postajajo črne škatle, kjer uporabnik ne ve, kako je sistem iz podatkov ustvaril rezultate. Eden od ciljev evropske strategije za umetno inteligenco pa je ustvariti zaupanja vredno UI, ki temelji na principu "transparentne škatle". Prav tako pa - poudarja Bratko - algoritmi še vedno naredijo popolnoma nerazumljive napake, kar vzbuja vprašanje glede varnosti takšnih algoritmov, saj napake - na primer pri avtonomni vožnji - ne morejo biti sprejemljive.

Psiholog dr. Janek Musek je opozoril, da moramo biti pri razvoju UI pozorni na etične izzive: "etika je pomembna v vseh aspektih našega življenja. Vsa velika družbena, osebna in profesionalna tveganja so posledica razkoraka med etičnimi principi in etičnim vedenjem na eni strani ter našim dejanskim vedenjem na drugi strani. Naše vedenje pogosto ni v skladu z etičnimi principi. V primeru UI pa etična vprašanja postanejo še toliko bolj pomembna, saj gre za najmočnejše orodje, ki ga je v svoji zgodovini razvilo človeštvo. Koristi UI je mogoče primerjati z drugimi orodji, škodljive posledice pa so multiplicirane. Spoštovanje etičnih načel je zato ključno."

Dr. Aljaž Košmerlj z Instituta Jožef Stefan pa je poudaril, da so sistemi umetne inteligence trenutno orodja - v resnici preprosta orodja, ki so namenjena izvajanju določenih nalog. Pri tem je izpostavil moč, ki jo imajo določene platforme, da ojačajo določen aspekt sporočila, pri čemer pa za posledice ne želijo biti odgovorne. "Mislim pa, da bodo regulatorji kmalu prepoznali, da je ta moč vendarle prevelika, da bi lahko ostala neregulirana." Opozoril je , da je potrebno okrepiti znanje, ki ga imajo ljudje o delovanju algoritmov, saj to pomeni tudi določeno odpornost na nekatere manj zaželene učinke. "Družba se bo prilagodila, kot se je že večkrat. Se je pa marsikateri težavi mogoče izogniti z izobraževanjem." Predstavil je tudi slovensko pobudo za ustanovitev Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI), ki bi deloval pod okriljem Unesca v Ljubljani. Končna odločitev o tem bo te dni sprejeta na generalni konference Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) v Parizu.

Po mnenju Paula Kuyerja z dublinske City University umetna inteligenca izziva človekovo dojemanje sebe - tudi kot univerzalnega racionalnega misleca: "navajeni smo, da smo tisti, ki sprejemamo odločitve. Zdaj pa imamo UI, ki lahko prav tako sprejema odločitve in vpliva na naše odločitve. Zato vprašanje etične UI prihaja v ospredje. Ko bo UI sprejemala pomembne odločitve, je pomembno, da so prave," je poudaril iz izpostavil pomen kvalitete in nepristranskosti podatkov, s katerimi pri sprejemanju odločitev operira UI.

Dr. Dan Podjed z ZRC SAZU je provokativno predlagal, da voditelje držav in podjetij nadomestimo z "nečustveno" UI. Opozoril, da je na družbeno politične posledice in učinkovito širjenje lažnih novic - kjer se kot orodje uporabljajo prav algoritmi: "mi vse to 'kupimo', na podlagi takšnih informacij glasujemo. To lahko vodi v konec demokracije, kot jo poznamo, saj očitno ne zmoremo več racionalnih odločitev. To je idiokracija. Čas je, da algoritmom preprečimo, da nas targetirajo - pa naj bo to z namenom, da nekaj kupimo ali da za nekoga glasujemo."

Dr. Jonas Valbjorn Andersen z IT Univerze v Kopenhagnu je poudaril, da smo zaenkrat še zelo daleč od pametne umetne inteligence. Kar imamo danes, so namreč sistemi, ki so zmožni izvajanja jasno in ozko določene naloge. Po njegovem UI človeka v marsičem ne more nadomestiti. Dotaknil se je tudi vprašanja regulacije: "ko govorimo o regulaciji algoritmov, se premalo zavedamo, kako algoritmi regulirajo nas. Veliko je že UI sistemov, ki uravnavajo naše vedenje. V Evropi smo zelo osredotočeni na vprašanje, kako regulirati tehnologijo in njeno uporabo, medtem ko kitajski model bolj izpostavlja regulacijo družbe s tehnologijo."

"Evropa UI vidi kot tehnologijo, ki k nam prihaja od zunaj, čeprav tukaj deluje nekaj vrhunskih strokovnjakov. Kitajska je na drugi strani leta in leta to tehnologijo kopirala od ZDA. Vendar so to počeli sistematično, kasneje pa to nadgradili s svojo tehnologijo. Tam je to področje zelo neregulirano," pa je menila Nina Pejič s Fakultete za družbene vede. Govorci so se sicer zavzeli za model uporabe in regulacijo UI, ki bo zagotavljal nadaljevanje evropskih demokratičnih vrednot.

Video omizja si lahko ogledate na YT (kulturni del večera pa se začne od 2:53:33 naprej)


* Družba 5.0 je sicer tudi ime japonskega vladnega programa s ciljem ustvariti sobivanje med virtualnim in realnim svetom, uravnotežiti gospodarski razvoj, nasloviti izzive družbe in ustvariti boljšo, superpametno in udobnejšo družbo, ki naj bi prinesla čim večje blagostanje slehernemu posamezniku (https://www.gov-online.go.jp/cam/s5/eng...

59 komentarjev

«
1
2

mikhail ::

Po mnenju govorcev je strah pred UI odveč, če bo družba znala vzpostaviti mehanizme, ki bodo omogočali optimalno, a varno rabo tehnologij prihodnosti.


hue hue hue
pseudo-politične izjave.
define optimalno
define varno
kar si slehernik predstavlja pod tema besedama je čisto drugo kar pa si predstavlja AI inženir, ali investitor (korporacija).
diskrepanca je še vedno implicirana in svet gre dalje kot je šel do zdaj.

TheBlueOne ::

Po mnenju govorcev je strah pred UI odveč, če bo družba znala vzpostaviti mehanizme, ki bodo omogočali optimalno, a varno rabo tehnologij prihodnosti.


Ko se govori o majhnih AI v smislu kamere na telefonu tako ali tako ni nekih tezav, ko pa AI prevzema organizacijske in strateske odlocitve pa je tako teko.

Tako, da trditev definitivno drzi ampak
če bo družba znala vzpostaviti mehanizme
pa je glavni problem. Imamo probleme ze z vzpostavljanjem mehanizmov, kjer zadeve 100% razumemo, mi pa ni jasno, kako bo to, ko nas AI prekasa, kar miloreceno otezi vzpostavitev mehanizmov.

Takoj ko je AI tako pameten, da vec ne vemo kako je prisel do "pravilnih/optimalnih" rezultatov tudi vec ne moremo vzpostavljati nekih omejevalnih mehanizmov, bo bolj streljanje v temo.

joggi79 ::

Nekako dvomim, da bo v bliznji prihodnosti AI tako pameten, da se bo odlocal sam. Vse kar nam do sedaj prodajajo pod AI je v najboljsem primeru machine learning (se pravi malenkost hitrejsa analiza obstojecih podatkov) in dalec dalec od kaksne hude inteligence. Ni da bo "AI" vzel v zakup en nov faktor in ga uporabil pri odlocanju, ampak zgolj obravnava v naprej sprogramirane faktorje. Tako da od prave AI, predvsem pa od take, ki bi odlocala po svoje, smo se hudo dalec. To ce operaterji ne razumejo po cem je ta "AI" prisel do rezultatov, se ne pomeni, da se stvar sama odloca po svoje, pac pa zgolj, da so operaterji nesposobni, ker nimajo/ne znajo brati sprogramiranih algoritmov po katerih se program odloca.

TheBlueOne ::

Ni edin pomislek. Ko enkrat ne razumes kako se tehnologija odloca je taista tehnologija dovzetna tudi za manipulacije nekoga, ki jo razume ali deloma razume ali pa enostavno omeji. Ker ne razumes kako se odloca tudi tezko opazis manipulacije.

Cruz ::

joggi79 je izjavil:

Tako da od prave AI, predvsem pa od take, ki bi odlocala po svoje, smo se hudo dalec.
Sploh obstaja kakšna legitimna (teoretična) podlaga, da bi takšen AI lahko obstajal? Ali to sklepamo izključno po sci-fi idejah?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cruz ()

Cange ::

AI ki bo pobiral maso nobelovih nagrad bo potem kaj naredi z vsemi patenti?

joggi79 ::

@TheBlueOne ja samo ce nek operater nima znanja, da bi vedel kako se stvar odloca, se vedno to ni problem programa ampak znanja tega operaterja. Tudi v krepko manj lepo zvenecih stvareh vecina uporabnikov nima niti najmanjse ideje, kako stvar deluje pa nimajo s tem problemov oz. ne premisljujejo o tem, da bo njihov telefon ponoci popizdil in pobil celo druzino. Tudi danes vso kvazi AI programer cisto lepo razume, ker jo je vrstico po vrstico spisal. Nic se ni spisalo samo (klikanje na prej sprogramiran objekt, ki zgenerira x vrstic kode se ne steje, da se je spisalo samo :)) se manj pa da bi nek inteligenten racunalnik to naredil sam od sebe.
@Cruz verjetno v teoriji obstaja kaksna podlaga. V praksi pa jo se lep cas ne bo... razen seveda marketing for, ki danes dobro prodajajo vse na kar obesis AI znak.

          ::

Od spodaj navzgor robotiziramo delovna mesta, najprej nekvalificirana, sedaj vedno zahtevnejša. Robotiziramo transport, prevozna sredstva in podobno.
Od zgoraj navzdol uporabljamo tehnologijo v vse več domenah za odločanje. Najprej v ozko usmerjenih ekspertnih sistemih, sedaj na čedalje več področjih.
Slej ko prej se bo to dvoje srečalo in takrat bomo prišli do zanimivega družbenega pojava: ljudje bomo postali odveč. In ker bomo postali ljudje odveč, bo odveč tudi vse zgoraj našteto, saj UI, kljub uspešnemu reševanju vseh vrst problemov, ne premore samozavedanja.

Bob Rock ::

joggi79 je izjavil:

Nekako dvomim, da bo v bliznji prihodnosti AI tako pameten, da se bo odlocal sam. Vse kar nam do sedaj prodajajo pod AI je v najboljsem primeru machine learning (se pravi malenkost hitrejsa analiza obstojecih podatkov) in dalec dalec od kaksne hude inteligence.

Leta 1997, ko so takrat se relativno redki v zepu nosili prve GSM aparate tipa Ericsson 628, vecina mobilnih uporabnikov pa se po Deltah skakala. Istega leta je Deep blue zmlel Kasparova v sahu (sah je do takrat veljal za igro, katere ni sposoben razumet oz. igrat nihce drug kot clovek).
Od takrat do danes se je na "ljudskem" nivoju spremenilo to, da danes skoraj vsak v zepu nosi racunalnik, iz vidika leta 1997 nepredstavljivo hiter, sposoben,...
AI pa je ostal na enakem nivoju? :o
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

joggi79 ::

To da ti nameces celo zgodovino partij v racunalnik in potem racunalnik statisticno isce najboljso potezo je dalec od AI ;)

free_rider ::

joggi79 je izjavil:

To da ti nameces celo zgodovino partij v racunalnik in potem racunalnik statisticno isce najboljso potezo je dalec od AI ;)


Natanko tako. Napredek na tem področju je povsem sintetičen. Procesor izračunava ugodnost vseh možnih potez za n potez vnaprej.
Kar dela "računalnik" (v bistvu pa software) močnejši od človeka, je le to, da lahko sistematično ovrednoti poteze za bistveno večji "n" kot človek.

Bob Rock ::

joggi79 je izjavil:

To da ti nameces celo zgodovino partij v racunalnik in potem racunalnik statisticno isce najboljso potezo je dalec od AI ;)

1. To je bilo pred 22. leti. Ce bos malo pobrskal, bos videl, da smo danes ze konkretno naprej.
2. Kaj pa clovek druga pocne kot isce najboljso potezo glede na pretekle izkusnje? Pa ne samo pri sahu...
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

Semafor ::

          je izjavil:

Od spodaj navzgor robotiziramo delovna mesta, najprej nekvalificirana, sedaj vedno zahtevnejša.
Slej ko prej se bo to dvoje srečalo in takrat bomo prišli do zanimivega družbenega pojava: ljudje bomo postali odveč.


Robote že ukinjajo od kar so progresivci poskrbeli da imajo elite, miljonarji in lastniki mega korporacij dostop do zastonj migrantske delovne sile.

Bwaze6 ::

joggi79 ::

Bob Rock je izjavil:

2. Kaj pa clovek druga pocne kot isce najboljso potezo glede na pretekle izkusnje? Pa ne samo pri sahu...

Izumi nekaj novega kar do sedaj se ni obstajalo. Ko bo racunalnik naredil to, ne zgolj statisticno obdeloval podatke po nekem v naprej dolocenem programu bomo lahko govorili o pravi AI. Do takrat je pa zgolj statisticno obdelovanje podatkov.

jype ::

Sem vam reku!

Bob Rock ::

joggi79 je izjavil:

Bob Rock je izjavil:

2. Kaj pa clovek druga pocne kot isce najboljso potezo glede na pretekle izkusnje? Pa ne samo pri sahu...

Izumi nekaj novega kar do sedaj se ni obstajalo. Ko bo racunalnik naredil to, ne zgolj statisticno obdeloval podatke po nekem v naprej dolocenem programu bomo lahko govorili o pravi AI. Do takrat je pa zgolj statisticno obdelovanje podatkov.

Se mi zdi, da malo precenjujes naso pamet...kaj dejansko pa je clovek "izumil" (in ne le pogruntal kako nek proces fizicno deluje)?
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

joggi79 ::

Uhmm.. kaj pa vem... recimo kolo, pa konja udomacit, pa prenos govora po zici in brez zice, pa pisavo pa ne vem mogoce se kaksno malenkost ali dve... razen ce nam niso vesoljci to dostavili in naredili. Ali je to izumil ali zgolj "pogruntal kako deluje proces" je bolj kot ne semantika. V glavnem racunalnik brez tvojega programa se lep cas ne bo "pogruntal kako nek proces fizicno deluje"

Kandidat ::

joggi79 je izjavil:

Bob Rock je izjavil:

2. Kaj pa clovek druga pocne kot isce najboljso potezo glede na pretekle izkusnje? Pa ne samo pri sahu...

Izumi nekaj novega kar do sedaj se ni obstajalo. Ko bo racunalnik naredil to, ne zgolj statisticno obdeloval podatke po nekem v naprej dolocenem programu bomo lahko govorili o pravi AI. Do takrat je pa zgolj statisticno obdelovanje podatkov.


Grobo citiram Muska: "problem ljudi (tudi tistih ki razvijajo AI) je, da mislijo, da so inteligentni. Niso."

Dodal bi še to, da ljudje, ki radi pametujejo o AI, mislijo, da vedo, kaj je to človeška pamet. Ne vedo. Niti približno.
In kakšen zaključek lahko ponudi nekdo, ki ne ve kaj je to AI in hkrati ne ve, kaj je to človeški um? Double fail.

joggi79 ::

Kandidat upam da razumes da si s tem opisal tudi (ali pa predvsem) sebe ;)

Bob Rock ::

joggi79 je izjavil:

Uhmm.. kaj pa vem... recimo kolo, pa konja udomacit, pa prenos govora po zici in brez zice, pa pisavo pa ne vem mogoce se kaksno malenkost ali dve... razen ce nam niso vesoljci to dostavili in naredili. Ali je to izumil ali zgolj "pogruntal kako deluje proces" je bolj kot ne semantika. V glavnem racunalnik brez tvojega programa se lep cas ne bo "pogruntal kako nek proces fizicno deluje"


Vse kar si nastel, smo le raziskali in doumeli kako deluje. Nismo mi nic novega tu dodali ;)

Ja, smo pa "naumili" razne religije, narode,... skratka totalno neuoprabne oz. skodljive stvari.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

joggi79 ::

Bob Rock je izjavil:

Vse kar si nastel, smo le raziskali in doumeli kako deluje. Nismo mi nic novega tu dodali ;)
Ja, smo pa "naumili" razne religije, narode,... skratka totalno neuoprabne oz. skodljive stvari.

Saj sem rekel... semantika. Racunalnik tega sam od sebe ne zna, ne glede na to kako fancy AI ima ;)

Bob Rock ::

joggi79 je izjavil:


Saj sem rekel... semantika. Racunalnik tega sam od sebe ne zna, ne glede na to kako fancy AI ima ;)

1. Se enkrat: tu poglej kako nam AI ze pomaga. https://www.sciencedaily.com/news/compu...
2. Tudi ti bi znal sam od sebe bore malo, ce ti ne bi dali na razpolago znanja, ki smo ga nakopicili skozi stoletja. In te na silo naucili. Brez da bi te "predprogramiral" ne bi razumel pol k...a kaj se okoli tebe dogaja. Nekako tako, kot smo/bomo naucili AI...dokler ne bomo prisli do tocke, ko bo AI zacel sam abstraktno razmisljat.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

Kandidat ::

joggi79 je izjavil:

Kandidat upam da razumes da si s tem opisal tudi (ali pa predvsem) sebe ;)


seveda, v to sem zajel tudi sebe. Muskova izjava je seveda provokativna. z namenom.
Človek pač težko razmišlja oz. si predstavlja nekaj kar je bolj inteligentno od njega. In AI bo mogoče postala. Seveda ni še, ampak potencial je. In tudi če gledamo napredek je precej impresiven. Ne moremo vedeti kam bo tole šlo. Zdi se mi pač ozkogledno zanikati potencial AI in možnosti inteligence same. Tudi potencial hibridne biološko-‘umetne’ inteligence.

k4vz0024 ::

Strah pred umetno inteligenco je še kako utemeljen. Namreč učila se bo od ljudi. Ti pa vemo kakšni so...

Cange ::

AI ki bo popravljal lastno kodo bo verjetno psihopat, ker bo gledal racionalno na preživetje.

Poldi112 ::

Ne bo V slogi je moč.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Cange ::

Sej, psihopat ima to karakteristiko dokler jo potrebuje.

Gregor P ::

Tako, sedaj je še uradno potrjeno Zelena luč za sedež Unescovega centra za umetno inteligenco v Ljubljani:)

Pariz/Ljubljana, 25. novembra - Na generalni konferenci Unesca v Parizu so danes potrdili, da bo prvi globalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca dobil sedež v Ljubljani. S tem se Slovenija postavlja na zemljevid najbolj globalno prepoznanih in naprednih držav na področju umetne inteligence.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

blay44 ::

Pol dneva sem se lovil okoli dogodkov v Cju in winih.
AI je zabit do amena! Pa naj lapajo kar hočjo.

marS ::

Čestitke tejle punci. Naše gore list.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

lucca brassi ::

Prejšnji teden sem poslušal ''od bita do bita '' na val 2020 tema ''deep fake ''. Na fakulteti za računalništvo proučujejo ta DF , vpraša :''zakaj pa'' / odgovori '' zato ker lahko '' ...... Ja OK ; PROBLEM v današnjem svetu je ravno to ,ker NIHČE ne sprejme nobene odgovornosti za to kar SAM počne pa tudi organizacije.

In potem se znajdemo zares v raznih izrojenih holywoodskih apokaliptičnih serijah.

Stari pisci ZF ( IN KONSTRUKTERJI ) ala Issac Assimov so prvo postavili tiste tri zakone kibernetike kot nek minimalen kriterij za sobivanje človek/stroj.

Problem UI je ravno samoučenje...dokler igra GO , šah , detektira okvarjene gene jeo je za pohvalit ko pa prične fejkat video in audio posnetke lahko naredi nepopravljivo škode , da o kakšnem SkyNetu ne bi niti govoril.
moments before detonation

Gregor P ::

Če preidemo sedaj na ZF ... kakšen Skynet se lahko v daljni, daljni prihodnosti zgodi izključno zaradi tega, ker bi človek vkomponiral to logiko v tak UI sistem. Ker sicer ni logike, da bi neka samozavedajoča zares inteligentna umetna inteligenca hotela izbrisati, uničiti karkoli na planetu Zemlja (sama od sebe) ... le zakaj bi sploh kaj takšnega hotela, če pa ima celo vesolje možnosti, kaj lahko počne, raziskuje itd. (ali pa ravno obratno, sploh ne rabi veliko prostora za to, lahko počne vse v prostoru velikosti rubikove kocke; pač odvisno od razvoja tehnologije):|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

ejresnevem ::

Gregor P je izjavil:

ker bi človek vkomponiral to logiko v tak UI sistem.:|

nekaj strašno nepojmljivega, a ne?

nevone ::

ejresnevem je izjavil:

Gregor P je izjavil:

ker bi človek vkomponiral to logiko v tak UI sistem.:|

nekaj strašno nepojmljivega, a ne?


Česa nisi razumel?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

lucca brassi ::

Če bo UI operirala s kubiti se lahko znajdeš po naključju tudi nekje vmes >:D
moments before detonation

codeMonkey ::

Gregor P je izjavil:

Če preidemo sedaj na ZF ... kakšen Skynet se lahko v daljni, daljni prihodnosti zgodi izključno zaradi tega, ker bi človek vkomponiral to logiko v tak UI sistem. Ker sicer ni logike, da bi neka samozavedajoča zares inteligentna umetna inteligenca hotela izbrisati, uničiti karkoli na planetu Zemlja (sama od sebe) ... le zakaj bi sploh kaj takšnega hotela, če pa ima celo vesolje možnosti, kaj lahko počne, raziskuje itd. (ali pa ravno obratno, sploh ne rabi veliko prostora za to, lahko počne vse v prostoru velikosti rubikove kocke; pač odvisno od razvoja tehnologije):|


Mocna izjava :) Kaj pa ce UI gleda na cloveka kot clovek na crva, ko gradi trkalnik? Premalo ali prevec inteligentna?

Gregor P ::

To bi bil potem zelo "človeški" pogled na vse skupaj 8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

codeMonkey ::

Gregor P je izjavil:

To bi bil potem zelo "človeški" pogled na vse skupaj 8-)


Saj to, da je logicno, da pusti cloveka na miru tudi :p

Zgodovina sprememb…

Cange ::

Če bo AI ugotovil da je dominanca Človeška muha verjetno ne bo težav. Zaveznik ki te lahko uniči je grožnja.

FastWIND ::

Če se nam bo AI zdel prepameten, mu še vedno lahko potegneš vtikač iz vtičnice.

Samo upam, da AI ja ne spustijo v vojsko...

Okapi ::

Cruz je izjavil:

joggi79 je izjavil:

Tako da od prave AI, predvsem pa od take, ki bi odlocala po svoje, smo se hudo dalec.
Sploh obstaja kakšna legitimna (teoretična) podlaga, da bi takšen AI lahko obstajal? Ali to sklepamo izključno po sci-fi idejah?

Obstaja. Reče se ji človeški možgani.Zaenkrat nič ne kaže, da bi bilo v njih kaj takega, kar bi onemogočalo izdelavo umetnih možganov.

Bob Rock je izjavil:


Leta 1997, ko so takrat se relativno redki v zepu nosili prve GSM aparate tipa Ericsson 628, vecina mobilnih uporabnikov pa se po Deltah skakala. Istega leta je Deep blue zmlel Kasparova v sahu (sah je do takrat veljal za igro, katere ni sposoben razumet oz. igrat nihce drug kot clovek).

??? Šah so znali igrati računalniki že skoraj takoj od začetka.
In 1951, German inventor Dietrich Prinz created the first chess program of any type to run on an actual electronic computer. He did so on the Ferranti Mark 1 (the first commercially available general purpose electronic computer) at the University of Manchester in England.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

nevone ::

Obstaja. Reče se ji človeški možgani.Zaenkrat nič ne kaže, da bi bilo v njih kaj takega, kar bi onemogočalo izdelavo umetnih možganov.


Če je pamet samo procesiranje date, potem je mogoča tudi umetna pamet. Večje vprašanje so naši senzorji in čuti, ki bazirajo na biologiji in za katere ne vemo (no jaz ne vem) ali jih je mogoče poustvariti na drugem substratu. Vprašanje je koliko je človeška bit odvisna od teh bio materialov. Do neke mere IMO zagotovo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Cruz ::

nevone je izjavil:

Obstaja. Reče se ji človeški možgani.Zaenkrat nič ne kaže, da bi bilo v njih kaj takega, kar bi onemogočalo izdelavo umetnih možganov.


Če je pamet samo procesiranje date, potem je mogoča tudi umetna pamet. Večje vprašanje so naši senzorji in čuti, ki bazirajo na biologiji in za katere ne vemo (no jaz ne vem) ali jih je mogoče poustvariti na drugem substratu. Vprašanje je koliko je človeška bit odvisna od teh bio materialov. Do neke mere IMO zagotovo.

o+ nevone
To me najbolj moti ja. Že hrana (lahko) vpliva na počutje in posledično na razmišljanje, odločanje, osebnost, ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cruz ()

Bob Rock ::

??? Šah so znali igrati računalniki že skoraj takoj od začetka.

Res je, lol. Hotel sem povedat, da smo takrat dokazali, da nismo ultimativno najpametnejsi...kaj sem pa napisal, pa...oslarija.
My bad. Tnx za popravek.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Mr.B ::

FastWIND je izjavil:

Če se nam bo AI zdel prepameten, mu še vedno lahko potegneš vtikač iz vtičnice.

Samo upam, da AI ja ne spustijo v vojsko...

Da ampak isti AI ti lahko krmili dostavo elektrike. Isti AI ima tvoj profil nakupov in obnasanj na internetu, da da tvoja izkusna na internetu bo zelo deterministicna...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

stjan ::

Colossus: The Forbin Project @ Wikipedia

Zakaj bi nek stroj, ki je sposoben razmišljanja rabil človeka?
Če samo slovenske časopise prebere, nas v trenutku nebo več :)

bbf ::

"Psiholog dr. Janek Musek je opozoril, da moramo biti pri razvoju UI pozorni na etične izzive: "etika je pomembna v vseh aspektih našega življenja. Vsa velika družbena, osebna in profesionalna tveganja so posledica razkoraka med etičnimi principi in etičnim vedenjem na eni strani ter našim dejanskim vedenjem na drugi strani. Naše vedenje pogosto ni v skladu z etičnimi principi. V primeru UI pa etična vprašanja postanejo še toliko bolj pomembna, saj gre za najmočnejše orodje, ki ga je v svoji zgodovini razvilo človeštvo. Koristi UI je mogoče primerjati z drugimi orodji, škodljive posledice pa so multiplicirane. Spoštovanje etičnih načel je zato ključno.""

Etično in pravilno bi bilo vse rezultate UI in prav tako vstopna mesta za podatke, ki bodo obdelani z UI, etiketirati na sledljiv način, da uporabnik ve, da gre za UI obdelavo. Tako bi uporabnik lahko sam presodil, če bo dopustil UI obdelavo, oziroma upošteval nek UI generiran podatek. Podlaga za tak razmislek je cena storitve. Ker je itak namen UI izboljšati price/performance sistema, z racionalizacijo sčasoma seveda izgine ročna/analitična obdelava. Uporabniku bo moralo biti omogočeno in ponujeno, da za enak denar dobi antropogeno obdelan rezultat. Etično bi tudi bilo, da UI ostane samo v pomoč človeku, in da se ga ne izkorišča za prednost pred drugim človekom. Ampak seveda, lahko predvidevamo, da ne bo tako..

Mr.B ::

bbf,
Večina obdelav dela AI. Tako da nekod vleče povzetke/zaostaja za relanostjo.
Razne če mislil, da nekdo klike obdelaj podatke, ter prebere rezulata odobrim, neodobrim in rečemo da to ni AI obdelava ampak človeška.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Strah pred umetno inteligenco je odveč (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5911529 (9313) Cange
»

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7412653 (10345) Timurlenk
»

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Oddelek: Novice / Kriptovalute
4620035 (16545) Gregor P
»

"Žal mi je Dave"* - kako regulirati algoritme?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2012359 (9671) RejZoR

Več podobnih tem