Forum » Problemi človeštva » Srbohrvaščina in nova Jugoslavija
Srbohrvaščina in nova Jugoslavija
Temo vidijo: vsi
Scaramouche3 ::
Vidim , da ne cenite tega ..... no dobro kakorkoli že... sem delal v nekaj obratih , ki so še ostali iz tega časa... večino delavcev s katerimi sem govoril, govorijo kako je bilo vcasih bolje kot je danes... ne vem kaj je tu tako sarkastičnega...
Eno je nostalgija drugo pa realnost. Pradedki so govorili kako je bilo fajn v cesarski Avstriji , dedki kako je bilo fajn v kraljevini Jugoslaviji naši fotri in mi pa kako je bilo fajn v jugi. Ko si bil mlad je bilo vse bolje V resnici se pa danes živi dosti bolje kot se je v jugi.
Res je bilo manj tehnologije,samo si pa dobil po Jazbinšku flat za male pare, danes se pa lahko pohvališ z neverjetno inflacijo,ki vsako leto dvigne živila in ostale stvari za 20-30%...
Bauc ::
Scaramouche3 je izjavil:
Vidim , da ne cenite tega ..... no dobro kakorkoli že... sem delal v nekaj obratih , ki so še ostali iz tega časa... večino delavcev s katerimi sem govoril, govorijo kako je bilo vcasih bolje kot je danes... ne vem kaj je tu tako sarkastičnega...
Eno je nostalgija drugo pa realnost. Pradedki so govorili kako je bilo fajn v cesarski Avstriji , dedki kako je bilo fajn v kraljevini Jugoslaviji naši fotri in mi pa kako je bilo fajn v jugi. Ko si bil mlad je bilo vse bolje V resnici se pa danes živi dosti bolje kot se je v jugi.
Res je bilo manj tehnologije,samo si pa dobil po Jazbinšku flat za male pare, danes se pa lahko pohvališ z neverjetno inflacijo,ki vsako leto dvigne živila in ostale stvari za 20-30%...
V najlepšem spominu imajo jugo tisti, ki jim zaradi inflacije ni bilo potrebno vračati kreditov za bajte, da je pa ista inflacija pomagala pokopati jugo pa ne pomislijo. Jazbinškov zakon je pa že bil sprejet v novi državi.
Scaramouche3 ::
V najlepšem spominu imajo jugo tisti, ki jim zaradi inflacije ni bilo potrebno vračati kreditov za bajte, da je pa ista inflacija pomagala pokopati jugo pa ne pomislijo. Jazbinškov zakon je pa že bil sprejet v novi državi.
To je delno res, samo je bilo bolj to,da so z namenom delali in štancali stnovanja, ter jih pred propadom Juge prodajali po nizkih cenah, da je narod lahko živel!
Jazbinšek je to sam nam olajšal,da nekdo nebi umetno dvignil cene po razpadu!
Današnji mladostniki se sploh ne upajo in ne zmorejo dobiti kreditov za flat!
solatko ::
Bauc - Se ne morem niti približno strinjat s teboj. V državi, kjer razlike v dohodkih niso velike, se živi večinoma bolje, saj pri enakem bruto dohodku, če hočeš iz razmerja 1:5 v razmerje 1:100, precej znižati najnižje plače in veliko jih mora nizke tudi dobit. Res je, elita v yugi ni živela tako razkošno, kot živi danes, je pa zato snažilka lahko vsako leto peljala, če tudi samohranilka, svoje otroke za 10 dni na morje v počitniški dom podjetja v katerem je delala. V yugi, je bilo v Sloveniji okoli 70%-ov zaposlenih na povprečni ali nadpovprečni plači, 30% nižje, danes je obratno in ti praviš, da se živi bolje. Ne vidim veliko mladih, ki dobijo družbeno stanovanje, ravno tako ne vidim veliko mladih, ki si zidajo dom, tako, kot je bilo to v yugi. Ne gre samo za mladost, naj ti namignem, da je povprečna pokojnina v yugi zadoščala za stroške doma upokojencev, danes rabiš 2 povprečni penziji,...., da ne naštevam, kako je bilo s službami,..... Pa ni nobene nostalgije, samo ta plenilski sistem, ki so ga uveljavili naši politiki, ni podoben ničemur.
Scaramouche3 - Jazbinšek je naredil nekaj, kar vam še danes ni jasno. S prodajo družbenih stanovanj, je državi prihranil nekaj miljard € denarja, ki bi ga porabila za ureditev nepremičnin po takrat veljavni evropski zakonodaji za oddajanje. Ker je bil interes za priključitev, se je zavedal, kaj bi pomenila obnova večine nepremičninskega portfelja v državi, tako pa je to blagohotno prepustil upokojencem, katerim so potem z leti, še krepko znižli pokojnine. Jazbinšek je za državo naredil najboljši posel od vseh politikov, zato bi ga morali nagraditi.
Scaramouche3 - Jazbinšek je naredil nekaj, kar vam še danes ni jasno. S prodajo družbenih stanovanj, je državi prihranil nekaj miljard € denarja, ki bi ga porabila za ureditev nepremičnin po takrat veljavni evropski zakonodaji za oddajanje. Ker je bil interes za priključitev, se je zavedal, kaj bi pomenila obnova večine nepremičninskega portfelja v državi, tako pa je to blagohotno prepustil upokojencem, katerim so potem z leti, še krepko znižli pokojnine. Jazbinšek je za državo naredil najboljši posel od vseh politikov, zato bi ga morali nagraditi.
Delo krepa človeka
Dimnik - Sem morda napisal kaj yugonostalgičnega, če sem podal samo realnost takratnega in sedanjega časa? Za manjšino je danes veliko bolje, za večino pa niti ne.
Delo krepa človeka
Dimnik - Sem morda napisal kaj yugonostalgičnega, če sem podal samo realnost takratnega in sedanjega časa? Za manjšino je danes veliko bolje, za večino pa niti ne.
Dobil si plačo, če si delal korist ali pa škodo. Poznam polno zgodb, ko je folk serijsko sekal plave ali pa hodil v službo koma pijan pa mu noben ni mogel nič. Skratka delalo se je dosti klumpa, ki je bil primeren samo za notranji trg. Sicer so bile stvari kot so televizor in pralni stroj neprimerno dražje kot danes. Gradili so pa tudi tisti, ki so delali v tujini in teh ni bilo malo. Ti vidiš samo bajte, ki so se gradile s krediti, ki jih je požrla inflacija in niso bili nikoli vrnjeni ter dopuste v nastanitvah firm, ki so bili za navadno rajo večkrat v skupnih prostorih. Če si še pripravljen odpovedati telefonu, internetu, kavi, normalnemu avtu, normalnemu dopustu in ostalemu luksuzu, ki ga je prinesel kapitalizem boš komot shajal tudi z podpovprečno slovensko plačo. Pač kupi par kavbojk na tržnici v trstu in videorekorder na boljšem sejmu pa boš imel jugo
AgJ1 ::
Najbolj kul je blo v SFRJ, ko si je nekdo za glasbeno željo, posvečeno Zveznemu izvršnemu svetu, zaželel pesem Uspavanka (in so jo v nevednosti zavrteli):
https://trma.si/vrnitev-v-mestece-peyto...
Lahko noč, lopovi in kurbe,
dolg vaš deloven je dan.
Odpočijte si vsaj malo prste in telo
za novo noč, dani se, pet je proč.
https://trma.si/vrnitev-v-mestece-peyto...
c23po ::
Bauc je povedal:
Tukaj je bistvo jugonostalgije. Antinostalgiki vidijo prednosti, ki jih je prinesel kapitalizem, nostalgiki pa prednosti, ki jih je kapitalizem odnesel. Ko se debata razvname, vsak ne vidi (ali noče videti) čez lastne plašnice.
In to v temi, ki že v naslovu ima temeljno napako: omembo srbohrvaščine. To kaže kako je slovenski pogled na Jugoslavijo zgrešen, četudi izhaja s pozicije simpatije.
Če si še pripravljen odpovedati telefonu, internetu, kavi, normalnemu avtu, normalnemu dopustu in ostalemu luksuzu, ki ga je prinesel kapitalizem...
Tukaj je bistvo jugonostalgije. Antinostalgiki vidijo prednosti, ki jih je prinesel kapitalizem, nostalgiki pa prednosti, ki jih je kapitalizem odnesel. Ko se debata razvname, vsak ne vidi (ali noče videti) čez lastne plašnice.
In to v temi, ki že v naslovu ima temeljno napako: omembo srbohrvaščine. To kaže kako je slovenski pogled na Jugoslavijo zgrešen, četudi izhaja s pozicije simpatije.
Računalniki nimajo spominov.
miha98 ::
Včeraj sem šel v trgovino po fasungo pa sem pustil več kot 60 evrov tam. Pa nisem kupil nekaj omembe vrednega. Kupil sem celo izdelke v akciji. Hladilnik še zdaleč ni pol... 12 evrov 2 litra olivnega olja itd. 2,5 evra konzerva delamaris , liter sirupa 2 evra ... Ne mi reč , da ni bilo v bivši jugi bolje kot je danes.... trenutno stanje je katastrofalno... verjetno je zato dandanes toliko nostalgije po boljših časih.... ni bilo toliko uvoza predvidevam, bil je velik notranji trg in pomoje če bi bilo še vedno tako nebi imeli tako visokih cen kot jih imamo danes za osnovna živila.
Iskal sem tudi usnjene moške rokavice in jih na Ptuju praktično ni možno dobiti. Sem šel pol v europark Maribor in tudi tam nisem našel ničesar užitnega. Pač niso mi bile prav. Ne mi reči , da v bivši jugi nisi mogel dobit usnjenih zimskih rokavic kot danes.... ne vem kako lahko nekdo misli , da trolam? :0
Včeraj sem šel v trgovino po fasungo pa sem pustil več kot 60 evrov tam. Pa nisem kupil nekaj omembe vrednega. Kupil sem celo izdelke v akciji. Hladilnik še zdaleč ni pol... 12 evrov 2 litra olivnega olja itd. 2,5 evra konzerva delamaris , liter sirupa 2 evra ... Ne mi reč , da ni bilo v bivši jugi bolje kot je danes.... trenutno stanje je katastrofalno... verjetno je zato dandanes toliko nostalgije po boljših časih.... ni bilo toliko uvoza predvidevam, bil je velik notranji trg in pomoje če bi bilo še vedno tako nebi imeli tako visokih cen kot jih imamo danes za osnovna živila.
V jugi smo kupovali večinoma najbolj nujne stvari ostalo se je pridelalo doma. Za olivno olje večina sploh ni vedela, da obstaja. Peklo se je na masti Tako je živela vsaj polovica prebivalstva. Izvzeti so razni tipi, ki so bili v partiji oziroma so imeli druge zveze. Eni so bili bolj enakopravni kot drugi
Dimnik ::
Bauc, tako je...oa če mejo smo hodili...
Solatar je bil eden od njih, zato ima tako nostalgijo oz mu je bilosuper takrat....
Solatar je bil eden od njih, zato ima tako nostalgijo oz mu je bilosuper takrat....
Fak, kakšne neumnosti!
2 L Olivnega olja si kupil? Bravo. V jugi si v določenem obdobju v 1980tih lahko kupil 2 L olja naenkrat na cca 1 mesec - lepo so te vpisali v zvezek in dokler niso dobili nove pošiljke nisi imel kaj spraševat za olje. Enako pralni prašek itd.
Olivno olje? hahahahahahahahahhahahaha
OTROK!
Bauc - Seveda so Nemci imeli mobitele in internet že v času yuge, ker so bili v kapitalizmu, mi pa tega v socializmu, zaradi sistema nismo imeli. Pa vi bebčki sploh preberete za seboj, preden pritisnete pošlji? Toliko nebuloz o življenju, ki sem ga sam preživel v teh časih, slišim od ljudi, ki so si v novih pridobili na tone neupravičenih koristi in sedaj jokajo, kako slabo je bilo v tistih časih. Nemčija, Avstrija in Francija so imele prve par nepar zaradi podpore Izraelu, ko smo se mi, dobesedno kopali v nafti in ker smo Arabce zajebal s prodajo nafte tistim pod embargom, sami sebe ustrelili v koleno, ker so nam nafto za 1000X podražili iz 13 centov na 13$ za sodček. V yugi smo tisti, ki smo bili rojeni v mestih, večino stvari kupovali, nekaj tudi direktno pri kmetih, ker je bila v trgovinah slabša ponudba. Hodili smo po borovnice, kupovali češnje, marelice, slive, breskve, hruške, na tržnicah paradajz in papriko od Makedoncev in to pridno vlagali za ozimnico,.... Nikomur ni do vrnitve yuge, nam je pa do tega, da bi barabe sedele, ustvarjene dobrine bile razdeljene bolj pravično, več stanovanj za mlade, več delovnih mest,.... pa so nam politikanti, karieristi in barabe to pokradli in nas peljejo v čase kraljevine Jugoslavije, kjer je bilo večino gospodarstva v rokah tujcev, nekaj malo bolj bogatih, večina pa komaj preživela. Krasna prihodnost se nam na ta način obeta. Z minimalno plačo družina ne more preživeti, tudi, če se odpove vsemu, samo tisti z malo več in tisti pri koritu, tega enostavno ne zastopite.
Nisem imel knjižice, sem pridno delal, ob vikendih fušal (nacionalni šport, kar danes ni tako lahko počet), fasngo nabavljal v Trstu ali Borovljah, dobil družbeno stanovanje, ker je bilo to možno, ne zato, ker sem imel zveze, imel toliko kolegov, da sem z lahkoto prišel do dobrin, katerih je primanjkovalo (večinoma zaradi špekulantov) in živel srečno in mirno, brez ukvajanja s politiko ali sindikalizmom. Miličniki so opravljali svoje delo in barabe so se jih bale, pošteni pa smo se lahko na njih zanesli in smo jih spoštovali, danes policisti niti nimajo pooblastil, da bi barabam pokazali kar jim gre.
AgJ1 - Zakaj lažeš? Kaj imaš od tega, sokec in sendvič v kleti na Terstenjakovi? Vsako leto sem iz Umaga prinesel 10l domačega olivnega olja, katerega sem po normalni ceni dobil v svetem Džovaniju (St.Đovani) pri počitniški skupnosti Pelegrin in Zlatorog.
Nisem imel knjižice, sem pridno delal, ob vikendih fušal (nacionalni šport, kar danes ni tako lahko počet), fasngo nabavljal v Trstu ali Borovljah, dobil družbeno stanovanje, ker je bilo to možno, ne zato, ker sem imel zveze, imel toliko kolegov, da sem z lahkoto prišel do dobrin, katerih je primanjkovalo (večinoma zaradi špekulantov) in živel srečno in mirno, brez ukvajanja s politiko ali sindikalizmom. Miličniki so opravljali svoje delo in barabe so se jih bale, pošteni pa smo se lahko na njih zanesli in smo jih spoštovali, danes policisti niti nimajo pooblastil, da bi barabam pokazali kar jim gre.
AgJ1 - Zakaj lažeš? Kaj imaš od tega, sokec in sendvič v kleti na Terstenjakovi? Vsako leto sem iz Umaga prinesel 10l domačega olivnega olja, katerega sem po normalni ceni dobil v svetem Džovaniju (St.Đovani) pri počitniški skupnosti Pelegrin in Zlatorog.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
Dej solata, pejt lagat otrokom v vrtec. Kje si lahko kupil v normalni trgovini olivno olje, sploh takrat, ko niti navadnega sončničnega ni bilo?
Sram te naj bo! Idi u Ravno goro.
Sram te naj bo! Idi u Ravno goro.
Dimnik - Raje rdeč, kot janšist!!!!!!!!!!!!! Seveda, ti boš vedel, kako sem jaz živel. Daj poduči me še kaj, da sem bil na Golem, da me je spremljala UDBA,... Ali ste popolni bedaki ali pa lažnivci zaradi političnega prepričanja. A vendar imate najraje prefarbanega stalinista, ki vas veselo vleče za jajca.
AgJ1 - V trgovinah marsičesa nisi dobil, ker se to enostavno ni proizvajalo in prodajalo, sicer pa drugega olja, kot sončničnega nikoli v življenju nisem probal za kuho, cvrtje,.. pa bučno in olivno za solate,.. Sončnično olje je bilo v trgovinah bolj pogosto, kot rastlinsko, drugih pa tako ni bilo.
Messiah - Nisem švercal, ker smo hodili čisto navadno po fasngo, ker so bile cene veliko nižje. 1 uro sem rabil do Trsta ali Celovca.
AgJ1 - V trgovinah marsičesa nisi dobil, ker se to enostavno ni proizvajalo in prodajalo, sicer pa drugega olja, kot sončničnega nikoli v življenju nisem probal za kuho, cvrtje,.. pa bučno in olivno za solate,.. Sončnično olje je bilo v trgovinah bolj pogosto, kot rastlinsko, drugih pa tako ni bilo.
Messiah - Nisem švercal, ker smo hodili čisto navadno po fasngo, ker so bile cene veliko nižje. 1 uro sem rabil do Trsta ali Celovca.
Delo krepa človeka
Saj je napisal, da je švercal iz Trsta
Itak, on je bil eden tistih, zaradi katerih je država propadla. Bolj enakopraven od drugih.
Sončnično olje je bilo v trgovinah bolj pogosto, kot rastlinsko
A sončnično je pa vesoljsko?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AgJ1 ()
49106 ::
Tihotapil je, pazi to, hrano! in še fušal je povrhu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
Obvlada vse in je v vsem najboljši. Ziher je dobil značko Primeran vojnik in bil čato v JLA.
AgJ1 - Si popolnoma debilen ali nepismen - na flašah imaš nalepko, kjer piše rastlinsko olje, koruzno olje, sončnično olje, bučno olje,..., kaj bi rad? Aja nisi bil nikoli v trgovini, ker ti vse mamica dela. Znaš pa poslušat belčke. Dečko, nisem najboljši, sem pa pač realen in ne nakladam tisto, kar mi svetuje nekdo zgoraj, brez razmišljanja, kot to počnete nekateri v vseh temah od prometne, do covid, politike, sociale, sindikalizma,.....
Vojske nisem služil, zakaj ne pa je čisto moja stvar.
Messiah - Veliko stvari je bilo čisto dovoljeno peljat čez mejo, švercalo se je tisto, kar je bilo prepovedano ali v količinah za prodajo in nikjer nisem napisal, da bi počel to.
Fušanje pa je bilo praktično dovoljeno, ker nas ni hebala davčna uprava. Problem je bil samo ta, da so fušali lahko samo tisti, ki so kaj znali delat in teh ni bilo ravno na pretek, je bilo ob množični gradnji, obrtnikov enostavno premalo in smo to pač počeli tudi izučeni za določene poklice, ki pa redno nismo počeli tega (dodatno šolanje, drugačne vrste zaposlitve,..).
Messiah - Veliko stvari je bilo čisto dovoljeno peljat čez mejo, švercalo se je tisto, kar je bilo prepovedano ali v količinah za prodajo in nikjer nisem napisal, da bi počel to.
Fušanje pa je bilo praktično dovoljeno, ker nas ni hebala davčna uprava. Problem je bil samo ta, da so fušali lahko samo tisti, ki so kaj znali delat in teh ni bilo ravno na pretek, je bilo ob množični gradnji, obrtnikov enostavno premalo in smo to pač počeli tudi izučeni za določene poklice, ki pa redno nismo počeli tega (dodatno šolanje, drugačne vrste zaposlitve,..).
Delo krepa človeka
Solatar, a kaj nakladaš...
Ti res misliš, da si samo ti živel v jugi in sedaj prodajaš laži, kako je bilo vse super in si vse dobil v trgovini...
Oooo superheroj na vseh področjih, a usral si se it v jna...
Ti res misliš, da si samo ti živel v jugi in sedaj prodajaš laži, kako je bilo vse super in si vse dobil v trgovini...
Oooo superheroj na vseh področjih, a usral si se it v jna...
AgJ1 - Si popolnoma debilen ali nepismen - na flašah imaš nalepko, kjer piše rastlinsko olje, koruzno olje, sončnično olje, bučno olje,..., kaj bi rad? Aja nisi bil nikoli v trgovini, ker ti vse mamica dela. Znaš pa poslušat belčke. Dečko, nisem najboljši, sem pa pač realen in ne nakladam tisto, kar mi svetuje nekdo zgoraj, brez razmišljanja, kot to počnete nekateri v vseh temah od prometne, do covid, politike, sociale, sindikalizma,.....
Solata, mi smo tiste prazne flaše že zdavnaj vrnili, ti pa jih verjetno še šparaš na oltarčku zraven slike maršalovega grdega ksihta in jih vsak dan nostalgično pogleduješ. Drugače pa fyi, tudi sončnično je rastlinsko.
Možno da belčkov niso hoteli v JLA, jaz nisem vedel za nobenega.
Če bi ti in tebi podobni pošteno prijavili vse davčni, država ne bi propadla.
Zgodovina sprememb…
Razni fušarji so danes že redki, iskani in dobro plačani. Sicer folk ni več zadovoljen z kvaliteto, ki je bila v jugi nekaj normalnega. Tip ti je potegnil sloko steno pri bajti pa je bilo vredu in se noben ni sekiral. Inštalacijo tako od oka, da je šlo čim manj kablov. Izolacijo le, če je bilo nujno in si jo lahko kje izvohal.....
Messiah - Država je na fušanje mižala na obe očesi, saj se je tako ohranjal socialni mir, kdor je hotel, je lahko poleg plače zaslužil še dve ali tri s fušem.
Dimnik - To da se nisem udeležil služenja v JLA si štejem v plus, sem bil že takrat toliko pameten, da sem se tega na legalni način izognil. Bil sem pa vojni obveznik zaradi izpita vodnika psov, aktivni potapljač in obvladanja borbenih veščin, obvladovanje vožnje,...., za inštruktoja pač nisem hotel iti, prisilt me pa niso mogli.
AgJ1 - Govorim o vrstah olja v današnjem času, rastlinsko in sončnično, bučno, olivno,... so ločeni po napisih. Takrat smo skrivai Beogradu, danes skrivajo lastni državi, velika razlika!
Bauc - Fušarji so takrat delali praviloma kvalitetneje, kot uradni mojstri, saj bi bili v nasprotnem brez dela, tako pa je šla kvaliteta ust do ust in dela ni nikoli zmanjkalo, samo, če si hotel delat in seveda, če si sploh kaj znal. Jaz sem delal vse po takratnih predpisih, nič počez, tudi, če je stranka hotela kaj na tak način, sem pospravil orodje in odšel drugam.
Dimnik - To da se nisem udeležil služenja v JLA si štejem v plus, sem bil že takrat toliko pameten, da sem se tega na legalni način izognil. Bil sem pa vojni obveznik zaradi izpita vodnika psov, aktivni potapljač in obvladanja borbenih veščin, obvladovanje vožnje,...., za inštruktoja pač nisem hotel iti, prisilt me pa niso mogli.
AgJ1 - Govorim o vrstah olja v današnjem času, rastlinsko in sončnično, bučno, olivno,... so ločeni po napisih. Takrat smo skrivai Beogradu, danes skrivajo lastni državi, velika razlika!
Bauc - Fušarji so takrat delali praviloma kvalitetneje, kot uradni mojstri, saj bi bili v nasprotnem brez dela, tako pa je šla kvaliteta ust do ust in dela ni nikoli zmanjkalo, samo, če si hotel delat in seveda, če si sploh kaj znal. Jaz sem delal vse po takratnih predpisih, nič počez, tudi, če je stranka hotela kaj na tak način, sem pospravil orodje in odšel drugam.
Delo krepa človeka
O, kakšen junak, skrival si Beogradu, še malo in ti bo Murglzwerg dal častni znak svobode!
Kadarkoli je prilika, se sliniš po tej usrani Jugoslaviji kako je bila to najboljša država, kako je bilo boljše kot je zdaj v Sloveniji, po drugi strani si bil pa utajevalec davkov v tej državi.
Zakaj si jo pomagal ubiti, dvoličnež?!
AgJ1 - Zato, ker se je izrodila v skupek 5.-ih nacionalizmov, kjer normalno ni bilo več možno sobivat! Utaja davkov ni bil nikoli problem v yugi. Ni bila najboljša, za večino prebivalcev pa boljša, kot so posamezne države danes.
Nisem se nič skrival, uradno po zakonu sem bil vojaščine oproščen, sem pa bil vojaški obveznik do 60.-ega leta. Še kaj s tem v zvezi?
Nisem se nič skrival, uradno po zakonu sem bil vojaščine oproščen, sem pa bil vojaški obveznik do 60.-ega leta. Še kaj s tem v zvezi?
Delo krepa človeka
Očitno je bila veliko slabša, drugače bi danes še obstajala. Crknila je pa zaradi revščine, dokler so nas financirali in smo imeli denar, se ni nihče odcepljal.
In tukaj pridemo do utajevalce davkov.
In tukaj pridemo do utajevalce davkov.
Zgodovina sprememb…
lynxslo5 ::
To da se nisem udeležil služenja v JLA si štejem v plus, sem bil že takrat toliko pameten, da sem se tega na legalni način izognil. Bil sem pa vojni obveznik zaradi izpita vodnika psov, aktivni potapljač in obvladanja borbenih veščin, obvladovanje vožnje,...., za inštruktoja pač nisem hotel iti, prisilt me pa niso mogli.
LOL, največji jugonostalgičar na tem forumu sploh ni služil JLA. Kako sploh upaš zagovarjati Jugoslavijo, sam si se pa očitno načrtno izmuznil služenju vojnega roka. Jaz bi te poslal v najbolj zabačen kraj v Makedoniji pa, da na največji vročini koplješ rove in da te kakšen kakšen srbski desetar podjebava s čiščenjem WC-jev.
Jaz sem JLA odlužil v Srbiji leta 1989, ko je bila takrat največja histerija proti Slovencem v Jugoslaviji.
AgJ1 - Nacionalizmi in parcialni interesi politikov, so bili močnejši od pametnih odločitev, kar se kaže v teh 34 letih obstoja posameznih državic na včasih skupnih prostorih in ne mi pravljičart, da je za večino prebivalcev na teh prostorih, sedaj, bolje. Koliko ljudi je te prostore zapustilo, mladih, šolanih,.., če bi bilo bolje, bi ostali. Revščina ni bila problem, ker so danes čisto vse državice revnejše, kot takrat, utajevale davke pa so republike, ne samo posamezniki ampak se je vseeno nabralo dovolj za funkcioniranje države, niti šolstvo, niti zdravstvo in niti penzije v yugi niso bile nikoli problem, zato ne nakladaj. Velika večina zunanjih sodelavcev UDBA-e, je vojaški rok odslužilo, tudi kaplar IJJ.
lynxslo5 - Kolikor vem, so najbolj podjebaval slovenski kaplarji, najboljši pa so bili srbski, katerim se je hebalo za red in disciplino, predvsem pa za naređenja, samo ono što se mora, slovenski pa so se držali pravil, kot pijanc plota, tako kot politiki, Beograd sprejel, Zagreb prečital, Slovenci izvajali, enako je danes Bruselj sprejme Dunaj in Rim prebereta, Slovenija izvaja, kot vsi hlapci.
lynxslo5 - Kolikor vem, so najbolj podjebaval slovenski kaplarji, najboljši pa so bili srbski, katerim se je hebalo za red in disciplino, predvsem pa za naređenja, samo ono što se mora, slovenski pa so se držali pravil, kot pijanc plota, tako kot politiki, Beograd sprejel, Zagreb prečital, Slovenci izvajali, enako je danes Bruselj sprejme Dunaj in Rim prebereta, Slovenija izvaja, kot vsi hlapci.
Delo krepa človeka
AgJ1 - Nacionalizmi in parcialni interesi politikov, so bili močnejši od pametnih odločitev, kar se kaže v teh 34 letih obstoja posameznih državic na včasih skupnih prostorih in ne mi pravljičart, da je za večino prebivalcev na teh prostorih, sedaj, bolje. Koliko ljudi je te prostore zapustilo, mladih, šolanih,.., če bi bilo bolje, bi ostali. Revščina ni bila problem, ker so danes čisto vse državice revnejše, kot takrat, utajevale davke pa so republike, ne samo posamezniki ampak se je vseeno nabralo dovolj za funkcioniranje države, niti šolstvo, niti zdravstvo in niti penzije v yugi niso bile nikoli problem, zato ne nakladaj. Velika večina zunanjih sodelavcev UDBA-e, je vojaški rok odslužilo, tudi kaplar IJJ.
Zunanji sodelavci že, tapravi ubovci pa ne, ane solata?
Ne, ne, denar in to ni bil problem, zato pa smo imeli 500 milijonov procentno inflacijo, ane?
PS: Od hlapcev zunanji minister poje v turškem jeziku Erdoganu in njegovi…osebi…
Zgodovina sprememb…
AgJ1 - To bo vedel tvoj ata, glede na to, koliko veš o UDBA-i. Kot pri vsem negativnem, tudi pri inflaciji pretiravaš.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
Dejstvo je da se dandanes slabše živi po vsej Evropi zato toliko nostalgije po starih dobrih časih. Pri nas je to Juga , V Nemčiji je to zahodna Nemčija, v Avstriji itd... Kakorkoli obrneš je slabše dandanes.... V Avstriji so na primer cene osnovnih dobrin višje kot npr. v Nemčiji. Enako je z Belgijo pa verjetno tudi Nizozemsko itd... Kot majhna država si avtomatsko obsojen na manj kar imajo velike... S tem , da še nas tepe pomanjkanje infrastrukture ... Nimamo to kar imajo veliki ... Stric mi je povedal , da so bile ceste v bivši Jugi kot tepih ? Danes pa vsi vemo kakšne so ceste v Sloveniji....
Dejstvo je, da moraš najprej definirati merila za primerjavo kvalitete življenja danes in nekoč. Pa tudi ta "nekoč" je treba definirati.
Dejstvo je tudi, da starejše generacije idealizirajo svet svoje mladosti. Od tod tudi zgodbe o dobrih starih časih.
Ceste v Sloveniji so nekje vmes med balkanskimi in nemškimi. Kaj naj s tem podatkom v temi o srbohrvaščini (oh, kako zgrešeno!) in novi - mrtvi - Jugoslaviji (spet: oh, kako zgrešeno!)?
Dejstvo je tudi, da starejše generacije idealizirajo svet svoje mladosti. Od tod tudi zgodbe o dobrih starih časih.
Ceste v Sloveniji so nekje vmes med balkanskimi in nemškimi. Kaj naj s tem podatkom v temi o srbohrvaščini (oh, kako zgrešeno!) in novi - mrtvi - Jugoslaviji (spet: oh, kako zgrešeno!)?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c23po ()
Stric mi je povedal , da so bile ceste v bivši Jugi kot tepih ? Danes pa vsi vemo kakšne so ceste v Sloveniji....
A volnene so bile ceste v Jugi?
Seveda niso bile volnene. "Tepih" je samo hiperbola, besedna figura.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sedam pomfrija (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 17771 (4893) | Utk |
» | Srbohrvaščina v Sloveniji danes in nekoč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17341 (14446) | VelkBla |
⊘ | Republika Srpska (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 59585 (54276) | bluefish |
» | Sojenje Karadžiću (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 21731 (14548) | perci |