» »

Amazon: roboti še ne bodo zamenjali delavcev v skladiščih

Amazon: roboti še ne bodo zamenjali delavcev v skladiščih

Slo-Tech - Direktor Amazonove enote Robotics Fulfillment, ki razvija robotizacijo sistema dobave, Scott Anderson je novinarjem na ogledu distribucijskega centra v Baltimoru dejal, da roboti še vsaj 10 let ne bodo mogli zamenjati ljudi niti pri tako osnovnem opravilu, kot je izvedba enega naročila in priprava paketa v skladišču. Pravi, da so povsem avtomatizirana skladišča še v daljni prihodnosti. Tehnologije, ki bi robotu omogočila izbrati en izdelek ali več naročenih, jih nepoškodovane zapakirati in pripravit na pošiljanje, še ni.

Drži, da si Amazon prizadeva čim bolj avtomatizirati ta proces, kar trenutno pomeni avtomatizacijo posameznih faz. Njihovi distribucijski centri so ponekod že polni robotov, ker je to ceneje in ker potrebujejo manj ljudi, a za zdaj delujejo le v sodelovanju z ljudmi.

Amazon ima v ZDA sicer 110 skladišč, 45 centrov za razvrščanje in 50 dobavnih postaj. Celoten sistem dobave zaposluje 125.000 ljudi. Največ robotov uporabljajo v skladiščih, kjer gre za enotno in standardizirano blago, denimo računalniško opremo, kolesa, elektroniko itd. Bistveno teže pa je avtomatizirati dostavo izdelkov, ki niso identični, denimo banan. Roboti so danes odlični pri ponavljajočih, dobro definiranih opravilih, denimo pri proizvodnji za tekočim trakom. Precej drugače pa je pri opravilih, kjer je treba kaj pogledati in se odločiti. Tu upe polagamo v umetno inteligenco in strojni vid. Amazon, denimo, vsako leto organizira Picking Challenge, kjer se roboti pomerijo v komisioniranju. Roboti so tudi v tem čedalje boljši.

Kljub slabim pogojem dela pa ostaja zaposlitev v Amazonu precej iskana. Lani oktobra so prejeli 850.000 prijav za začasno delo, ker je dvakrat več kot leto pred tem. Hkrati so sindikati in javno mnenje lani Amazon prisilili, da je minimalno plačo v ZDA zvišal na 15 dolarjev na uro. Toliko je sicer tudi zakonsko predpisana minimalna plača v nekaterih zveznih državah, denimo v New Yorku.

7 komentarjev

Glugy ::

"Pravi, da so povsem avtomatizirana skladišča še v daljni prihodnosti"
Zanimivo..sem mislil da smo že tok napredni da če bi se res potrudil bi lahk že takorekoč danes to imel. Je pa to super ker treba je čim več zaposlitev imet tud za tiste ki niso sposobni do bolj kvalificiranih poklicev pridt.

Ales ::

Kdo pa pravi, da ne moremo že danes to imeti? A ti misliš, da podjetja uvajajo v delovne procese vse kar je izvedljivo, ne glede na ekonomsko upravičenost? Saj se zajebavaš?

Še v Matrixu so bili ljudje splošno in široko uporabni, pa da ne bi bili v današnji dejanski proizvodnji / skladiščih / whatever. Pač futer kot energija not, energija skozi roke, noge, hrbtenice nazaj ven. Repeat cycle. Dokler se splača, jih bodo za to uporabljali.

carota ::

Bolj kot dvigajo minimalno plačo, prej bodo roboti zamenjali človeka.

aerie ::

Ales je izjavil:

Kdo pa pravi, da ne moremo že danes to imeti? A ti misliš, da podjetja uvajajo v delovne procese vse kar je izvedljivo, ne glede na ekonomsko upravičenost? Saj se zajebavaš?

Sej se ne zajebava. Res pa je, da si en kup doktorjev danes prizadeva izdelati robota s povsem človeškimi fizičnimi spretnostmi. Vendar so šele nekje na začetku, vsaj po besedah MIT-ovih genijev.

Ales ::

Zakaj bi v industriji potreboval robota, ki ima vse človeške fizične spretnosti? Kaj ti bo?

Težava je opravljanje nekaterih bolj raznolikih nalog, sortiranje, prepoznava raznolikih predmetov, itd.. Vsekakor pa ne rabi ta bodoči delavec biti sposoben še preplavati Piranski zaliv ali skočiti troskok.

Mi smo sposobni za cel spekter veščin, ki jih v industriji nimaš za kaj porabit. Industrijski roboti ne rabijo biti kopije nas, lahko so precej bolj ozko specializirani - ravno toliko, da učinkovito opravijo neko nalogo ali skupek nalog, nič več.

aerie ::

Ales je izjavil:

Zakaj bi v industriji potreboval robota, ki ima vse človeške fizične spretnosti? Kaj ti bo?

Se mi zdi, da članek govori o Amazonovih distribucijskih centrih. Verjetno bi blago zlagal v škatle (pakete) za pošiljanje. Po vsej verjetnosti in logično je, da ne rabijo razviti robota z vsemi spretnostmi človeka ampak samo tistimi, ki so za to opravilo potrebni. In Tye Brady pravi, da še niso razvili takšnega robota. Kaj ti ni jasno tule?

Tody ::

tole je treba brat, ne splača nam se še. Razviti bi mogel 3 ali 4 robote za delo enega človeka. Poleg tega še kak delovni proces spremenit in vrjetno za sabo potegne zadosti stroškov da se jim še to ne splača


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon iznašel "navdušene" skladiščne delavce

Oddelek: Novice / NWO
115445 (3646) neutronium
»

Za Amazonom najuspešnejša božična nakupovalna sezona

Oddelek: Novice / Rezultati
106779 (5387) Mr.B
»

Amazonu roboti skrčili stroške za 20 odstotkov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Rezultati
22556180 (50304) zmaugy
»

NYT: Amazonov eksperiment, kako daleč lahko žene zaposlene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
6431707 (26831) gruntfürmich

Več podobnih tem