» »

Migracija Win7 - Win10

Migracija Win7 - Win10

Zvitor ::

Pozdravljeni,

imam vprašanje za tiste, ki imate dejanske izkušnje s tem (v teoriji - na internetu - sem tudi jaz prebral da se da).

V podjetju imamo veliko Windows 7 Pro računalnikov, ki bi jih rad čim elegantneje spravil na Windows 10 Pro, računalniki so v domeni. Kot vidim se da z Media Creation Toolom od MS še vedno nadgraditi računalnike ki imajo OEM licenco za Win7 na Win10, tudi letos. Ali, po vaših izkušnjah, "live" nadgradnja sistema iz Win7 na Win10 lepo uspe, se prenese vse; programi, npr. Word, Excel, Outlook, Panteon, specifični programi ter tudi vse podatkovne datoteke in nastavitve, tudi licence?

Če je odgovor ja, oz. vsaj večinoma ja, bi ubral to pot. Seveda bi prej naredil sliko diska za vsak slučaj.

Še bonus/offtopic vprašanje: kakšne so vaše izkušnje z Acronis Universal Restore ali Macrium ReDeploy, torej "bare metal" disk image recovery iz - primer: računalnika A (desktop - Win10 Pro, AMD CPU, ASUS mobo) na računalnik B (laptop, Win10 Pro, Intel CPU, Lenovo mobo)? Zadeva dejansko deluje (če se pravilno izvede - driverji itd.)?

Hvala!

DeeCoy ::

Tudi jaz to delam. Ne splača se s tem zajebavat.. Fresh install je fresh install.. Pa čeprav sem doma za osebno uporabo to že večkrat naredil. Pri pro uporabi je pač najbolj sigurno, da se disk wipa, na novo naloži w10 in programe. Podatke na Cloud storage, licence izvozit oz. pridobit, če delaš več mašin naenkrat lahko imaš na dan cca. 10 mašin postavljenih, kar ni mala številka. Upgrade je sicer možen, ampak se v poslovnem svetu ne prakticira preveč, ker pač ni dovolj zanesljiv, lahko pa je zelo časovno potraten v primeru "failov"

MIHAc27 ::

V enem podjetju smo migrirali cca 100 računalnikov. Od oka na enih 15 smo imeli že v štartu probleme. Še enih 10 je bilo potrebno kasneje vseeno na novo poinštalirat. Torej skupaj skoraj četrtina, ki so imeli take ali drugačne težave.

Po moje se tudi ne splača. Mogoče komu, ki ima res ogromno različnega softwera, ki ga bo teško ponovno namestit (ker ni več CD-jev ali je pač bolj zapletena inštalacija, kake težave z gonilniki).

Za tiste, ki jim je glavno itak, da dela windows, office in internet pa definitivno na novo. Že pri nadgradnji 10 na novejšo 10 gre včasih tudi kaj narobe, kaj šele iz 7 na 10.

Backup programov, ki ju omenjaš ne poznam, tu uporabljam Acronis true image ali paragon hard disk manager. Če je preveč razlike so včasih težave, ampak 10 je glede tega kar trpežna. Je veliko šans, da se bo sistem dvignil, potem pa samo manjkajoče gonilnike ponovno namestiš.

P.S.: Če imaš ključe od 7 zaenkrat še vedno deluje da jih vpišeš v 10 in se aktivirajo.

Jure14 ::

MIHAc27 je izjavil:


Po moje se tudi ne splača. Mogoče komu, ki ima res ogromno različnega softwera, ki ga bo teško ponovno namestit (ker ni več CD-jev ali je pač bolj zapletena inštalacija, kake težave z gonilniki).

Takšnemu potem pol programov ne bo več delovalo, ker niso združljivi z W10.

Zvitor ::

@ MIHAc27 - se pravi pribl. vsak 15-i računalnik je imel težave z "live" updateom iz Win7 na Win10? To je kar v redu razmerje, mislim da bom reskiral. Namreč, grem počasi, se ne mudi tako zelo in me zanima kako bo šlo... Kaj npr. je šlo vse narobe v vaših primerih?

Acronis in Macrium sem omenil funkciji teh dveh programov. Pač oboji sta sinonim za "bare metal restore". To bi bilo za poizkusiti torej.

Še glede 7-ke, torej vsi PC-ji ki imajo Windows 7 Pro OEM ključ naj bi se še vedno lepo brezplačno nadgradili na Windows 10 Pro? Tudi to bo treba probat, hvala. :)

MIHAc27 ::

Ja, ključ od 7 neuradno še vedno deluje in 10 se lepo aktivirajo. Uradno je bil rok do februar 2018.

Jure14... sem že nadgrajeval računalnike samo zato, ker so imeli gonilnik za prejšnjo verzijo OS za novo pa ne in na novem ni bilo varijante da iz 0 poinštaliraš. Nadgradnja je šla lepo čez in še danes deluje marsikak kos hardwera ali softwera. Če zadeva ni podprta na 10 je vseeno več možnosti da bo delalo če nadgradiš iz 7 na 10 kot če ne. Največkrat so tako zezali kaki gonilniki za tiskalnike. Je pač za poskusit. Če podpora v 10 je pa itak ni kaj za razmišljat, čista inštalacija je bolj zanesljiva.

Glede težav samih pa različno... na nekaterih nadgradnja sploh ni štartala, pri drugih smo imeli težave z gonilniki (sploh video). Spet pri nekaterih so se kasneje pokazale težave (npr. taskbar neha delat). Večina težav je bila z čisto namestitvijo odpravljenih. Mislim da na ene par so bili še vedno težave z grafiko, gonilnik enostavno ni bil ok ampak je potem delalo če nisi uporabljal dveh ekranov. Je bilo pa kar nekaj različnih modelov računalnikov.

Pa ni bil vsak 15. računalnik problem ampak nekje vsak 5. Kot rečeno od 100-110 računalnikov jih je težave imelo 20-25.
Mogoče kak med njimi niti ni bil povezan z nadgradnjo ampak recimo v cca 1 mesecu od nadgradnje smo itak vse težave več ali manj pripisali kar nadgradnji.
Če je čas in se ne mudi potem:
-narediš klon PC-ja
-narediš nadgradnjo na 10
-stestiraš če je vse ok
-če ni ok narediš čisto inštalacijo

-valvoline- ::

Kako najbolj preprosto spravit/migrirat vse programe in podatke iz win7 racunalnika na frisno instaliran win 10 prenosnik. Tako k da bi bili programi na novo instalirani na 10.

Zgodovina sprememb…

chrush ::

USMT ima to možnost, vendar ne pričakovati, da bo enostavno, niti ne pričakovati, da bo vse enako, kot na Win7
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

darkolord ::

Programe moraš še vedno namestiti ročno.

Če je veliko te robe, jaz naredim in-place upgrade na 10 in potem kloniram disk na novi računalnik. 10-ka nima nikakršnih problemov, če jo preneseš na čisto drug hardware.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Windows 10] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4138 139 140 141 )

Oddelek: Operacijski sistemi
70211306440 (3820) anjica
»

Bliža se konec brezplačne podpore za Windows 7 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
18442731 (29950) bajar
»

Kateri operacijski sistem uporabljate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
697651 (4648) Poldi112
»

Izteka se možnost brezplačne nadgradnje na Windows 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7124088 (17284) orreel
»

Nadgradnja Windows 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
8725951 (21071) R1710

Več podobnih tem