Forum » Loža » Delo na črno
Delo na črno
metsis ::
Lep pozdrav
koliko je po vašem mnenju dela na črno pri nas?
Slišal sem že večkrat, da nekdo "fuša" npr v gostinstvu v kuhinji?
Kako je v drugih panogah?
Gradbeništvo, energetika, prevozništvo?
Ima kdo kakšne izkušnje v zvezi stem?
Kje je tega največ?
Kje je tega največ?
louser ::
Pri zasebnikih, ki večino posla izpeljejo legalno.
Tudi kakšen doo se najde.
Jaz sem recimo na roko tako plačal samo stroške materiala za neko malo po meri narejeno drobnarijo, ki je stala dobrih 5eur.
Tudi kakšen doo se najde.
Jaz sem recimo na roko tako plačal samo stroške materiala za neko malo po meri narejeno drobnarijo, ki je stala dobrih 5eur.
feryz ::
Povsod je tega polno, pravzaprav ogromno.
Študenti, brezposelni, penzionisti, vojska oz. zaposleni v javni upravi na bolniški, normalno zaposleni popoldne... Ni da ni.
Največ v gostinstvu in gradbeništvu. Pa tudi v normalnih proizvodnjah.
Se pa to poizkuša maskirati z nekimi kvazi pogodbami. Imas jo, če kdo preverja, plačuje se pa mimo.
Študenti, brezposelni, penzionisti, vojska oz. zaposleni v javni upravi na bolniški, normalno zaposleni popoldne... Ni da ni.
Največ v gostinstvu in gradbeništvu. Pa tudi v normalnih proizvodnjah.
Se pa to poizkuša maskirati z nekimi kvazi pogodbami. Imas jo, če kdo preverja, plačuje se pa mimo.
ProGo ::
Na črno se dela povsod, kjer je manjša možnost, da te dobijo.
Obrtniki skoraj vsi, razen največjih. Arhitekti, geodeti, odvetniki ... Drva dobiš brez davka, avte se popravlja med kolegi ... Manj pri gostilničarjih, se pa tudi še najde kak, ki ti "račun" na roke napiše.
Kaj pa pričakuješ od balkanske države?
Obrtniki skoraj vsi, razen največjih. Arhitekti, geodeti, odvetniki ... Drva dobiš brez davka, avte se popravlja med kolegi ... Manj pri gostilničarjih, se pa tudi še najde kak, ki ti "račun" na roke napiše.
#000000 ::
Največ definitivno v gradbeništvu, malarji, knaufarji, keramiki, štromarji, tesarji krovci, stavbni kleparji in še mnogi drugi.
Pa ni to samo pri nas, to je povsod na svetu, kolega v avstrij mesečno cepa po ene 6k eur Kljub redni službi (v drugi branži kot fuša)
Pa ni to samo pri nas, to je povsod na svetu, kolega v avstrij mesečno cepa po ene 6k eur Kljub redni službi (v drugi branži kot fuša)
Na črno se dela povsod, kjer je manjša možnost, da te dobijo.
Podjetje na zahodu plača malce ilegalno od 50 do 300 čukov letno.
Legalizacija tega prihodka je na strani delojemalca. Če izstaviš račun, je popolnoma na tebi.
Gre za podjetje, ki pomaga pri enem izmed najdražjih hobijev za bogataše.
solatko ::
Malo mešate zaposlovanje na črno in delo na črno. Če delaš pri podjetju brez pogodbe o delu, je to zaposlovanje na črno, če pa opravljaš neko storitev, brez da imaš kakšno institucionalno obliko je delo na črno.
Zakonsko se ti dve obliki močno ločita in tudi kazni so različne.
http://www.fu.gov.si/nadzor/podrocja/na...
Zakonsko se ti dve obliki močno ločita in tudi kazni so različne.
http://www.fu.gov.si/nadzor/podrocja/na...
Delo krepa človeka
feryz ::
Ampak res, kako so ljudje sveto prepričani, da je le pri nas tako. Da samo naši politiki kradejo. Itd.
V resnici smo še vedno totalni amaterji. Že Avstrijci so svetlobna leta pred nami. Če se zdi, da tega ni, pomeni le to, da so boljši v skrivanju. Mi se učimo od njih in počasi capljamo za njimi.
V resnici smo še vedno totalni amaterji. Že Avstrijci so svetlobna leta pred nami. Če se zdi, da tega ni, pomeni le to, da so boljši v skrivanju. Mi se učimo od njih in počasi capljamo za njimi.
V osnovi vsak, ki dela na črno pozabi napisati račun ali odpreti SP.
O tem govorimo.
O tem govorimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: louser ()
Mare2 ::
V osnovi vsak, ki dela na črno pozabi napisati račun ali odpreti SP.
O tem govorimo.
Tudi če prodaš uro. :)
Kupec je bil tržni inšpektor... Dobim pravni pouk, da se moram v 48 urah izreči o prekršku, saj naj bi šlo za kršitev zakona o delu na črno,« je nadaljevanje zgodbe na enem od spletnih forumov opisal neuspešni prodajalec ure.
https://sobotainfo.com/novica/globalno/...
bambam20 ::
Lep pozdrav
Kje je tega največ?
v zobozdravstveni dejavnosti... tam že po pravilu sploh ne napišejo računa za opravljene storitve.. Plombo plačaš recmo 40-50€.. pa hopla v žep..
TheBlueOne ::
Prakticno vsi majhni delajo ca. 50% na crno, z vecjo velikostjo podjetja pa vedno manj. Lahko reces, da je za majhna podjetja manj davka, ker nihce ne placuje celotnega.
Ampak tudi veliki, ki delajo storitvene dejavnosti znajo lep del narediti na crno.
In preden kdo zacne bentit in se zgrazat dodam se, da je na zahodu popolnoma enako.
Ampak tudi veliki, ki delajo storitvene dejavnosti znajo lep del narediti na crno.
In preden kdo zacne bentit in se zgrazat dodam se, da je na zahodu popolnoma enako.
MisterM ::
Delo na črno so bile praktično vse inštrukcije, ki sem jih nudil vse od študentskih dni do danes. Tudi, ko sem ustrezno registriral osebno dopolnilno delo, so stranke (oz njihovi starši) želele storitev brez računa, razen redkih izjem. Pri prevajanju je bilo teh izjem več, so bili pa tudi zneski višji, nekje od 300€ navzgor.
Mare2 ::
MisterM ::
Pri osebnem dopolnilnem delu se DDV ne plača. Je pa potrebno za izdajo računa kupiti vrednotnico.
Timurlenk ::
Lep pozdrav
Kje je tega največ?
Povsod. Ampak zdaj se toliko potrudijo, da dajo neko podjemno pogodbo za minimalni znesek, preostalo pa plačajo na roke. To se dogaja tudi v "uglednih" firmah na veliko.
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Delal in ostal brez denarjaOddelek: Loža | 7019 (4260) | jalovec09 |
» | Kako najceneje ponuditi storitev? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11453 (9338) | Invictus |
⊘ | Davčne blagajne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Programska oprema | 79734 (70798) | Mavrik |
» | Spletna stran Prevoz.org ugasnjena zaradi domnevno nezakonitega oglaševanja dela na č (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Novice / NWO | 88647 (73728) | BlueRunner |
» | Hvala vladi, da si bom lahko sam zgradil kurnik (WTF!?) (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 60376 (53453) | amigo_no1 |