» »

Računalniška nepismenost

Računalniška nepismenost

1 2
3
»

pegasus ::

poweroff je izjavil:

Digitalček, rešitev je preprosta. Uporabiš Linux - tam vse dela.
To drži, ampak ne tako, kot si tu hotel namignit ;)
Kot je povedal digitalček, je softver iz tretje četrtine prejšnjega stoletja sledil neki celoviti logiki dizajna, ki si jo hitro osvojil in si jo lahko apliciral praktično na vse takratne aplikacije in uporabe računalnikov. To je znano tudi kot "unix filozofija", povezovanje majhnih programčkov s specifično funkcijo kot gradnikov nečesa večjega, kar hočeš dosečt. Logično, dojemljivo, elegantno in učinkovito.

Nakar je prišel Microsoft in od takrat naprej se pred veliko večino grafičnih vmesnikov počutim približno tako, kot so se počutili inteligentni ljudje v srednjem veku na mučilnih napravah inkvizicije. Posebej uporaba worda in excela je skrajno boleča in meji na mučenje. Ne razumem ljudi, ki v tem uživajo ... ampak ok, enim tudi prihaja, ko se bičajo. Samo da je v računalništvu tega nerazumljivo veliko več.

Tako da je računalniška nepismenost čisto razumljiva ... ljudje v današnjih sistemih nimajo logične podlage, ki bi se jo lahko oprijeli in si skonstruirali mentalni model delovanja, ki ga ti sistemi ponujajo. Tako da ja, ponudiš jim linux, razložiš unix filozofijo in jih prepustiš same sebi. Še vsi, na katerih sem opravil ta eksperiment, so uspešno samostojno shodili.

kuall ::

aerie je izjavil:


Jest pa opažam, da je folk na Slo-techu vedno bolj butast ;)

Si dobila kratek stik, ker si stara?

xmetallic ::

FormerUser je izjavil:

Vau, fantke je novica o tem, da jih ženske dohitevajo tudi na področju IKT tako razburila, da so jo morali pod nujno izbrisati. Ampak nič ne pomaga, future is female.

Bruselj, 16. decembra - Slovenija ima med vsemi državami EU največji delež diplomantk na področju naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike, in sicer 20,5 na 1000 oseb v starosti od 20 do 29 let, kaže ta teden objavljena raziskava Evropske komisije. Udeležba žensk na digitalnem področju na splošno v EU sicer zaostaja na več področjih.

Analiza kaže, da se ženske redkeje pojavljajo med strokovnjaki za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo (IKT), kjer predstavljajo eno od šestih oseb. Prav tako redkeje diplomirajo na področju naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike, kjer je v povprečju na tri diplomante ena ženska, so sporočili iz Bruslja.

So pa rezultati nekoliko bolj spodbudni v starostni kategoriji med 16 in 24 let, kjer je na digitalnem področju dejavnih le pet odstotnih točk manj žensk kot moških. Za prihodnja leta se v tej kategoriji nakazujejo dodatne spremembe trenda v korist žensk.



https://krog.sta.si/2584780/slovenija-z...

Citat se ne ujema s tvojo prvotno trditvijo, da so ženske bolj računalniško pismene od moških. Dejavnost na digitalnem področju ni enako računalniški pismenosti. Digitalno področje zajema tudi mobilne telefone, tabilice, uporabo socialnih omrežij. Dejavnost na digitalnem področju zajema splošno uporabo digitalnih naprav kar danes zna že vsa mularija. Naredit kazalo v wordo ne zna niti 5%.

Skratka, ne veš kaj govoriš. Če bi pogledala število vpisanih na fakulteti za računalništvo in informatiko bi ugotovila, da je žensk zelo malo v primerjavi z moškimi. Tako da ja, bo še veliko let preteklo dokler bo ta številka vsaj 50:50. Če bi dosegli 75:25 bi bil to že izjemen uspeh. Da bo kdaj v prid ženskam je pa skoraj nemogoče, ker se ženske iz le vam znanih razlogov izogibate uporabnih tehničnih faksov in se rajši vpisujete na ničvredne fdv-je.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: FormerUser ()

solatko ::

Dolgo sem že v računalništu in v glavnem sem imel delo z različnimi vrstami uporabnikov. Po dolgem času spoznaš, da pač niso vsi toliko izobraženi in naučeni vsakodnevnega reševanja problemov, ki se v tej sferi pojavljajo že pri čisto navadni uporabi copy-paste, open,...., da te taki dogodki ne presenetijo več (ne dolgo nazaj, me je kolega poklical in ves prizadet povedal, da mu je nekdo iz namizja ukradel Google. Najprej mi ni bilo čisto jasno kaj sploh hoče, ko sem se povezal, sem opazil, da nima ikone Firefoxa, ker jo je pomotoma zabrisal v koš. Seveda sem se nasmejal (sam pri sebi), ga pa ne bom vlačil okoli, saj je bila ta ikona gor dve leti in je pač porabil samo dva klika, da je prišel na Google.
Prepotentneži, ki mislijo, da obvladate vse, samo pomislite, koliko je ljudi, ki določene zadeve obvladajo bolje od vas, pa lahko začnemo pri medsebojnih odnosih, vožnjo motornega vozila, popravljanje napak v stanovanju,..... in nas zato ne more nihče obtožit, da smo nepismeni, saj se tudi za te vsakodnevne probleme, najde cel kup rešitev na - Google.

Vedno bodo obstojali uporabniki, ki računalnik uporabljajo zato, da pridejo do odločenih informacij, naredijo kak dopis, shranijo slike,..... ne vedo pa vseh podrobnosti teh početij in ko se kaj zalomi, pač pokličejo osebo za katero smatrajo, da jim lahko pomaga. Kaj je tu takega, da bi se zaradi tega moralo odpirat teme, na katerih bomo v nedogled analizirali pismenost ali nepismenost računalniških uporabnikov?

Večina jih zna osnovno uporabo, ki jo rabijo, kadar se jim pojavi problem pa jih ima večina telefonsko številko, na kateri iz prve roke dobijo pomoč, ki so jo v večini pripravljeni tudi plačat.

OP - poznaš tudi popravila avtomobilskega motorja, menjavo tapet, popravilo kopalnic, ...... ali si nepismen in to v 21.stoletju, pa za večina teh del je poklicna tri letna šola dovolj.

Velikokrat tudi sam iščem kak nasvet, pa je največji problem, ker mi ni čisto jasno, kaj naj google sploh vprašam!
Delo krepa človeka

Netrunner ::

Jaz sem že dolgo časa nazaj postal računalniško nepismen za vse znance, tako da imam mir in prišparane živce.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

krneki0001 ::

kuall je izjavil:

Jest opažam, da je meja med dobro in slabo računalniško pismenostjo letnica rojstva okrog 1980. Vsi ki so bili prej rojeni so precej bolj nerodni z računalniki. Se spomnim brata že dolgo nazaj, ki je 5 let starejši od mene, ko se je pizdil, ker mu ni photoshop program samodejno odprl novega dokumenta in ni vedel, kje se to naredi. Meni je bilo to težko razumet, da ni znal pogruntat.



Sem mnogo pred to letnico rojen, pa se že 34 let ukvarjam z računalniki in nebi rekel, da sem neroden z računalniki. Imam pa veliko sodelavcev rojenih po letu 1980, ki delajo v It, ampak ne znajo poinštalirat sami sistema na računalnik. Ampak iz tega ne morem reči, da ste vsi rojeni po letu 1980 bolj ko ne butasti za računalnike.


Drugače pa najbolj smešno kar se mi je zgodilo v vseh teh letih, ko mi je človek prinesel monitor in me prosil, če mu poštimam windowse, ker slabo in počasi delajo. Ko sem ga vprašal za škatlo, je pa rekel, da windowse na monitorju vidi in ne v škatli in zato naj jih na monitorju popravim.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

solatko ::

nebivedu - Tolk pa spet ni treba nakladat.;(
Delo krepa človeka

xmetallic ::

Letnica rojstva niti ni tako pomembna. Kdor se izrecno ne ukvarja z računalništvom, strojništvom ali elektrotehniko, ali v kakšni drugačni obliki pri svojem delu uporablja naprednejše računalniške funkcije, večinoma zna uporabljati zgolj najosnovnejše - browser, gmail, torrent.

Pa še izobraževalni material za tiste, ki ne poznajo razlike med Digital literacy in Computer literacy.

Zgodovina sprememb…

Unknown_001 ::

aerie je izjavil:

kuall je izjavil:

Jest opažam, da je meja med dobro in slabo računalniško pismenostjo letnica rojstva okrog 1980. Vsi ki so bili prej rojeni so precej bolj nerodni z računalniki. Se spomnim brata že dolgo nazaj, ki je 5 let starejši od mene, ko se je pizdil, ker mu ni photoshop program samodejno odprl novega dokumenta in ni vedel, kje se to naredi. Meni je bilo to težko razumet, da ni znal pogruntat.

Jest pa opažam, da je folk na Slo-techu vedno bolj butast ;)


Če bi to izjavil jaz, bi uletel Mavrik in začel razlivati rdečo tinto.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

poweroff ::

Hmm, mogoče pa v mlajših generacijah prevladuje trend, da so moški manj računalniško pismeni in se potem deleža računalniško pismenih moških in žensk izenačujeta... 8-)

xmetallic je izjavil:

Da bo kdaj v prid ženskam je pa skoraj nemogoče, ker se ženske iz le vam znanih razlogov izogibate uporabnih tehničnih faksov in se rajši vpisujete na ničvredne fdv-je.

Saj razlogi so znani. Samo ni politično korektno govoriti o tem, da imajo ženske pač evolucijsko-biološko drugačne interese kot moški.
sudo poweroff

solatko ::

Letnica rojstva in spol ne vplivata na večjo ali manjšo računalniško nepismenost. Gre bolj zato, da so nekateri apriori skregani z novejšo tehnologijo in jim dela probleme tako telefonija, pralni stroj,... skratka vse, kar ni analogno.
Drugo je interes posameznika, če je zadovoljen s količino informacij, ki jih dobi preko drugih medijev.
Imam kar precej znancev, starih 60+, katere so računalniki dobesedno prevzeli. Dobijo informacije, o katerih so v mladosti lahko samo sanjali in se jim je na ta način, obzorje precej razširilo, so pa drugi, ki se pritiska na miško ali tipkovnico, dobesedno bojijo, če prav jih to zanima, samo strah jih je, da ne bodo kaj "polomili". Ko jih prepričaš in pokažeš, da se ne polomi tako hitro, pa postanejo kar hitro precej iznajdljivi uporabniki.

Seveda se noben ne rodi pameten, zato je potrebno v kateri koli starosti, bodočega uporabnika malo vodit po svetu informacijske tehnologije, da izgubijo strah in začnejo to uporabljat, kot vse druge poznane stvari.
Nekaterim, ki jih spomin počasi zapušča, je potrebno kakšno zadevo razložiti večkrat, da jo več ali manj avtomatizirajo in potem ni več problemov.

Ne morete pa od vseh uporabnikov pričakovati, da bodo znali uporabljati vse funkcionalnosti informatike, ob tem pa še popravljali morebitne felerje HW in SW opreme.

Kako bi se vam zdelo, če bi na vsakem servisu doživeli najprej to, da vas majster gleda s posmehom, češ, to bi pa ja lahko zrihtal sam, namesto, da zadevo pojasnijo ali vzamejo v popravilo?
Delo krepa človeka

Cruz ::

@OP je razvadil svojo stranko. Kakor je @Raptor rekel, treba jih je naučiti ribiti. :)

Meni je enkrat starejši gospod rekel, da se mu mape čudežno brišejo in izginjajo, naj pridem pogledat. Na začetku hotel pridi, opravi, odidi verzijo. Pa sem začel govoriti in razlagati o reševanju njegove težave in je kar začel s vprašanji. Od takrat 1x, 2x mesečno pridem k njemu in se učiva osnovnih stvari. Ne spomnim se, kdaj sem jaz nazadnje držal miško. Vedno on.

Mislim, da je prvič računalnik uporabljal pri 65-letih. Zdaj ve večino osnovnih stvari. Prav tako je našel hobi - izdelovanje voščilnic in etiket(me je on nekaj naučil tudi). Celo knjige je kupil, tiste ___ za telebane. Na začetku sploh ni imel interesa, računalnik uporabljal za shranjevanje slik in pošiljanje e-mailov.

Je pa res, da moraš za to imeti čas in voljo. Če se ti neda ukvarjati s tisto osebo, vsaj na začetku, ne bo nič. Z enako prakso sem pomagal tudi mlajšim, tako da starost nima veze(do neke mere). Moraš nastaviti vabo! :)
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

solatko ::

Pa naše poslanstvo je, da znanje in izkušnje delimo s tistimi, ki so zainteresirani. Lepo se mi zdi, ko uporabnik prične sam raziskovati, ko dobi osnovne informacije. Danes recimo sem 70+ let stari uporabnici, po TW pokazal, kako se prenese slike iz SD kartice v račualnik, saj fotoaparat ni podprt v w10.
Pač pomagaš, ko imaš čas in nikoli ni bilo žal za ure, ki sem jih porabil za učenje novih uporabnikov računalniških zadev.
Delo krepa človeka
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

So ženske slabše programerke ali samo necenjene? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Rezultati
25459223 (53146) jype
»

Tehnik računalništva - punca (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13332918 (28406) Double_J

Zakaj ni punc na inženirskih faksih? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17736062 (32112) Gandalfar
»

GNOME ponuja štipendije za punce (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11318008 (14872) Mipe

Več podobnih tem