» »

Tehnik računalništva - punca

Tehnik računalništva - punca

1 2
3
»

Goran's Blog ::

Invictus je izjavil:

Ko bom imel svojo firmo, se mi javite vsi ki radi delate zastonj ...


Spet nekaj bluziš v 3 dni?
Rad delati ni enako delati zastonj...če pa ti ne rad delaš svojega poklica sem napisal zgoraj, da si falil stroko ;) Sory!

Invictus ::

Kolikor tukaj pišete jih je veliko, ki radi delajo in še zastonj zraven?

Kaj pa mislite da so neplačane ure, uničeni vikendi, ker si študiral nov fenci switch, ki se na koncu izkaže za isto sranje? Ali pa nov jezik, ki ga pod milim bogom nihče ne uporablja.

Ali še huje, zastonj si čez vikend rešil kritičen problem za delodajalca.

Pravi humanitarci ste.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

dronyx ::

Yacked2 je izjavil:

Je velika razlika ali rad delaš ali delaš zaston.

Da dobiš pa pravilno urno postavko (ceno tvojega dela) pa moraš deliti prihodke s številom, ki ga dobiš, če skupaj sešteti vse ure, ki jih porabiš za delodajalca (službo). To je prava cena tvojega dela in šele to številko lahko primerjaš recimo z urno postavko snažilke!

Mislim da je nek profesor ekonomije lepo povedal, da v tej državi razlike v kupni moči med "snažilko" in "inženirjem" praktično ni. Tistih nekaj 100 € višje plače inženirja snažilka zlahka notri prinese prek raznih "socialnih transferjev" in nižjih davkov. Če k temu potem prišteješ še zgoraj navedeni pravini izračun urne postavke je stanje res za bruhat!

Pa nočem avtorici te teme preveč otežit izbire (potihem upam da tega dela več ne bere).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

tincii ::

@dronyx ... berem vse kar vi pišete .

nevone ::

tincii,

rekla si, da te zanima tehnologija. Ampak to je zelo širok pojem. Samo znanje programiranja je ponavadi premalo, zato moraš razmisliti, katero področje bi kot programerka rada pokrivala, da se boš lahko tudi kot programerka izobraževala še v tisto smer.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

dronyx ::

tincii je izjavil:

@dronyx ... berem vse kar vi pišete .

Ups...sem upal da ne! :D

Ti pa lahko povem iz prve roke, da se tudi marsikatera ženska v vseh pogledih čudovito znajde v tem poslu. Recimo ženska, specialistka s področja telekomunikacij, ki jo je firma s sedežem v SLO uvozila nekje iz Azije (po spominu iz Malezije). Mesečna plača neto okrog 10.000 €, firma ji je dala stanovanje in če se ne motim tudi služben avto. Moj sošolec iz faksa je bil nekaj časa zatreskan vanjo in je delal praktično še njeno delo (sistemska opravila na strežnikih), tako da za ta denar ni počela skoraj nič...

Nekatere ženske se v pretežno moškem svetu res čudovito znajdejo (ona je imela trikrat višjo plačo od njega, ker je bila "uvožena"). ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

thramos ::

Razlika med plačo izkušene snažilke in izkušenega inženirja je ponavadi v celoštevilskih faktorjih in ne 100€.

Teženje k naduram pa se, kot v verjetno vseh strokah, seveda dogaja tudi v IT ... ampak je po mojih izkušnjah (priznam, ni jih veliko) takšno delo redko in ustrezno plačano oz kompenzirano. V bolj ali manj urejenih podjetjih, seveda.

dronyx ::

thramos je izjavil:

Razlika med plačo izkušene snažilke in izkušenega inženirja je ponavadi v celoštevilskih faktorjih in ne 100€.

Gospod profesor, ki je dal tisto izjavo verjetno ni imel v mislih tistih nekaj relativno dobro plačanih IT-jevcev, ampak inženirje, ki delajo za 900 € neto v Gorenju in še marsikje po (pretežno bankrotiranem) gospodarstvu. Pa tudi večina IT-jevcev je zelo povprečno plačanih tam okrog 1.200 € neto, da si ne boš delal utvar in sanjal pri belem dnevu o večkratnikih plače snažilke. ;)

thramos ::

Povprečna neto plača za "J62.0 Računalniško programiranje ..." je po stat.si 1334,41 €. Kar je več kot še enkrat več od minimalca (600 €?). Samo za univerzitetno izobražene verjetno še nekaj 100 € več. O kreativnih izplačilih prejemkov kot posledica norih obdavčitev že pri nizkih zneskih rajši ne bi ... ;)

Pa že sam govoriš o dveh (10k, 3k), ki zaslužita občutno več. Kar v IT ni redkost. Kaj več o plačah si tincii lahko prebereš v tej temi.

nevone ::

Jaz predlagam tincii, da zaenkrat velikost plače postavi na stranski tir, oziroma se s tem ne obremenjuje preveč.

Veliko lažje je delati nekaj kar te veseli za malo manjši denar, če so razmere takšne, da si v to prisiljen, kot delati nekaj kar te ne veseli.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

thramos ::

Ja, če je dilema "veliko denarja - malo manj veliko denarja", potem res. Ampak se mi zdi, da je danes dilema bolj "plačana služba - zavod za zaposlovanje". Žal nismo vsi jypeti, ki jih strastno veseli početi zadeve, ki prinašajo kupe denarja ;).

Double_J ::

Žal nismo vsi jypeti, ki jih strastno veseli početi zadeve, ki prinašajo kupe denarja ;).


On itak ne programira...
Dve šivanki...

pegasus ::

Ma dajte no, ne spet s plačami težit ... moja izkušnja je, da vsi ki delajo za denar, ves čas samo jamrajo. Jaz nikoli nisem delal za denar, vedno za lastni užitek in zabavo, pa mi denar nikoli ni bil problem. Mogoče ravno zato.

Goran's Blog ::

Invictus je izjavil:

Kolikor tukaj pišete jih je veliko, ki radi delajo in še zastonj zraven?

Kaj pa mislite da so neplačane ure, uničeni vikendi, ker si študiral nov fenci switch, ki se na koncu izkaže za isto sranje? Ali pa nov jezik, ki ga pod milim bogom nihče ne uporablja.

Ali še huje, zastonj si čez vikend rešil kritičen problem za delodajalca.

Pravi humanitarci ste.


Uničeni vikendi? Neplačane ure? O čem govoriš ti?
Če imaš ti uničene vikende in neplačane ure zadrži zase prosim, ne pa da si delaš sramoto tukaj ;)

Mipe ::

Ni treba pumpat jypetovega ega, no. Smo že ugotovili, da se ne razpoči.

@tincii, še en nasvet - ne osredotoči se na ozko področje računalništva (to je specializacija), ampak osvoji oz. spoznaj čim več veščin. Ne samo programiranje, tudi oblikovanje je kategorija zase (spletne strani, UI pa to), pa 3d animacija, ki je ogromen trg, dizajniranje aplikacij in iger, navijanje, poflirtaj malo z tehnološkimi hobiji, kot na primer Arduino, s katerim lahko narediš veliko zanimivih projektov.

Invictus ::

Goran's Blog je izjavil:


Uničeni vikendi? Neplačane ure? O čem govoriš ti?
Če imaš ti uničene vikende in neplačane ure zadrži zase prosim, ne pa da si delaš sramoto tukaj ;)

Jih nimam ... Poznam pa kar nekaj folka, ki jih ima.

Oz. sem jih imel. Zdaj za nobenega tega ne bom več delal ...

Ampak tema je spet zašla v pljuvanje na osebni ravni ...

Jaz samo nastavljam ogledalo ... Mi je precej dobro znan status računalničarjev v Sloveniji in koliko zastonj ur podelajo. Vsaj večina tistih dobrih ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

mojca ::

dronyx je izjavil:

Pri ženskah je potrebno tudi vedeti, da bo večina potencialnih delodajalcev raje zaposlila moškega programerja kot žensko, ki bo šla na porodniško, otroci bodo zboleval...


Če že hočeš izzivati glede tega, da je ženski težje dobiti službo ... če imaš kakšnega mladega direktorja, lahko ženska kvečjemu uporabi ženske šarme in lažje pride do službe. Poleg tega ne vem, zakaj bi bila preferenca za moški spol kakorkoli bolj izrazita v IT podjetjih.

Jaz še nikoli nisem čutila spolne diskriminacije na razgovorih. Res, da sem premlada, da bi lahko trdila, da sem bila na nekem signifikantnem številu razgovorov (kvečjemu od kakšnega potencialnega delodajalca nisem dobila odgovora, ko sem na slepo pošiljalja prošnjo, brez kakšnega razpisa ali objave prostega mesta), ampak ne verjemem, da zaradi spola.

Na mojem študiju (sicer ne računalništva) je bilo 10% punc, na delovnem mestu pa na hodniku devet punc, tajnica in trije osebki moškega spola. Ko sem bila za krajši čas v tujini, so na študiju s poudarkom na programiranju prevladovale punce.

Na IJS ženske vodijo tri računalniško-elektronske odseke od osmih.

Obremenjevanje, povezano z neprimernostjo določenega spola za določen poklic, je popolnoma brezveze. Če te zanima, pojdi tja.

Kar se pa izbire šole tiče ... Če bi imela jaz izbiro, bi šla na srednjo šolo, kje bi delali naravoslovje sto na uro, zlasti matematiko, fiziko, kemijo, (biologijo), programiranje, pa take šole nisem našla. "Poklicna matematična" šola pač ne obstaja, sicer bi šla tja. Jeziki (slovenščina, angleščina, nemščina) so tudi zelo uporabni, o neki pridobljeni širini na gimnaziji pa je škoda govoriti, ker mi npr. od gimnazijske zgodovine in večine ostale "krame", ki me ni zanimala, ni ostalo niti za burek. Kot so ti že drugi predlagali: če ti je gimnazija pretežka in premalo zanimiva, nima smisla, da rineš z glavo skozi zid. Je pa verjetno dandanes žalostna resnica ta, da utegneš več znanja npr. kemije odnesti iz dobre gimnazije kot iz srednje kemijske šole. Če ti ni odveč, bi ti zato tudi jaz predlagala naravoslovno gimnazijo. Včasih se ti na določeno šolo splača priti že zaradi enega samega dobrega profesorja. Pozanimaj se, kje so kakšni dobri mentorji za računalništvo.

Moj prvi učitelj računalništva mi je recimo razložil, da je programiranje "out". Da se je to počelo včasih, ko še ni bilo GUI programov, danes pa nihče več ne potrebuje programerjev, ker za praktično vse, kar utegneš potrebovati, že dobiš obstoječ program. In smo se veselo dalje učili najpomembnejši program na tem planetu, Word. Drugi ekstrem je bil, ko je profesor imel krožek samo zame (imel ga je za vse, ampak jaz sem edina hodila in "against all odds" šola hvalabogu tega krožka ni ukinila).

jype ::

Invictus> Mi je precej dobro znan status računalničarjev v Sloveniji in koliko zastonj ur podelajo. Vsaj večina tistih dobrih ...

Abotno je, da jih sodiš po svojih kriterijih. Če uživajo v tem, da "zastonj ure podelajo", je popolnoma vseeno, da se to tebi zdi narobe, pomembno je, da se oni dobro počutijo.

Če bi živeli v socializmu in bi jaz imel zastonj zračnice za kolo, bi delal zastonj, ker me to delo veseli, ne bi raje v brezdelju ždel doma in čakal, da me nekdo "pošteno plača".

Da me dobro plačajo je trenutno krivo predvsem to, da bi bil znatno manj učinkovit v svojem delu, če bi se moral otepati revščine (predvsem pa se vedno najde veliko takih, ki bi mi radi plačali več - čeprav nekateri med nami mislijo, da so delodajalci kartelno dogovorjeni o višini plač).

mojca> o neki pridobljeni širini na gimnaziji pa je škoda govoriti, ker mi npr. od gimnazijske zgodovine in večine ostale "krame", ki me ni zanimala, ni ostalo niti za burek.

Žal gre največja utež na račun profesorja, kar pomeni, da gre v veliki meri za loterijo: http://www.economist.com/news/finance-a...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Double_J ::

Če že hočeš izzivati glede tega, da je ženski težje dobiti službo ... če imaš kakšnega mladega direktorja, lahko ženska kvečjemu uporabi ženske šarme in lažje pride do službe.


Lažje do službe ja... samo bo treba pol tud enkrat noge dat narazen, da ne letiš iz službe.
Dve šivanki...

thramos ::

pegasus je izjavil:

Ma dajte no, ne spet s plačami težit ... moja izkušnja je, da vsi ki delajo za denar, ves čas samo jamrajo. Jaz nikoli nisem delal za denar, vedno za lastni užitek in zabavo, pa mi denar nikoli ni bil problem. Mogoče ravno zato.


Jah, vsekakor. Kdor bo delal z odporom, bo čez onxyovo povprečje težko prilezel ... in kdor bo delal z veseljem ima veliko več možnosti, da bo dober. Ampak, v enih panogah biti dober še vedno ne pomeni veliko v drugih pa vsi ne moremo biti dobri.

Vseeno, miselnost, delaj kar te veseli, nas bo pripeljala do polno zasedenih družboslovnih faksov in polnega zavoda ;)

jype ::

Double_J> Lažje do službe ja... samo bo treba pol tud enkrat noge dat narazen, da ne letiš iz službe.

To se bere, kot da je spolni odnos običajno nekaj neprijetnega.

Poleg tega ženski sploh ni treba - ne bo ji težko vložiti ovadbe zoper nadlegovalca, ki ji bo prinesla bogato odškodnino.

nevone ::

Vseeno, miselnost, delaj kar te veseli, nas bo pripeljala do polno zasedenih družboslovnih faksov in polnega zavoda


Drugačna miselnost pa nas bo pripeljala do prezasedenosti v klinikah, namenjenih duševnim boleznim.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

dronyx ::

jype je izjavil:

To se bere, kot da je spolni odnos običajno nekaj neprijetnega.

LOL!
"Draga, kaj si pa danes počela v službi?"
"Ah, nič konkretnega dragi, samo dol sem se dala z odelčnim šefom, da bova imela za položnice in kurilno olje!":|

jype ::

Vsi smo kurbe, samo denarja ni dovolj.

Rias Gremory ::

Invictus je izjavil:

Ko bom imel svojo firmo, se mi javite vsi ki radi delate zastonj ...

Kakšno firmo pa?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

thramos ::

nevone je izjavil:


Drugačna miselnost pa nas bo pripeljala do prezasedenosti v klinikah, namenjenih duševnim boleznim.


Morda te še prej tja pripeljeta brezposelnost, revščina.

Ne da se gleda samo na plačo, ampak da bi morala biti že skupaj možnostjo zaposlitve pomembna faktorja pri odločitvi. Kaj je smisel 5+ let študija, če se ti s tem cena tvojega znanja ne poveča?

Mogoče je bilo v prejšnem sistemu, ko so vsi imeli službe in so bile te veliko bolj enako plačane kot danes, res bolj važno kaj te veseli ...

nevone ::

Ne da se gleda samo na plačo, ampak da bi morala biti že skupaj možnostjo zaposlitve pomembna faktorja pri odločitvi. Kaj je smisel 5+ let študija, če se ti s tem cena tvojega znanja ne poveča?


A ti ji predlagaš, da zato ker tukaj okoli jamrajo nad velikostjo plač, naj se raje usmeri v kaj, kar je ne veseli?

Na vseh področjih so uspešni in manj uspešni. Če vedno gledaš samo na to, da si med najbolje plačanimi, te to lahko stane kar nekaj življenske radosti.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

FlyingBee ::

nujno farmacijo, tudi FRI-jevci jih rabijo

že to, da tako sprašuješ pomeni, da še nisi pripravljena na odgovor

uf, skoraj pozabil, nujno dobi čim več odgovorov od jype, garantirano bo vsak iskren in popolnoma pravilen pa še izvedela boš kaj vse bodo napačno razmišljali bodoči sošolci o tebi

Zgodovina sprememb…

thramos ::

nevone je izjavil:

A ti ji predlagaš, da zato ker tukaj okoli jamrajo nad velikostjo plač, naj se raje usmeri v kaj, kar je ne veseli?


Ne, naj ne razmišlja samo o tem kaj jo veseli, ampak tudi o možnosti zaposlitve in višini plače.

Aljaz1980 ::

jype je izjavil:


To se bere, kot da je spolni odnos običajno nekaj neprijetnega.

Odvisno s kom in zakaj.

jype je izjavil:


Poleg tega ženski sploh ni treba - ne bo ji težko vložiti ovadbe zoper nadlegovalca, ki ji bo prinesla bogato odškodnino.

Problem če na to ženska sama napelje.

In tako pribije oseba, ki na tem forum-u ženske zagovarja.

jype ::

GregaG87> In tako pribije oseba, ki na tem forum-u ženske zagovarja.

Res grozno, ane, da zagovarjam ženske, ko si tega zaslužijo in jih ne, ko si ne.

GregaG87> Odvisno s kom in zakaj.

Jasno. Grdega šefa bo v povprečju precej več stala take vrste usluga.

BigWhale ::

Enim enostavno ni jasno, da smo na svetu ljudje, ki se radi ucimo in se nekatere stvari ucimo zato ker nas to veseli in bi se jih ucili ne glede na to a nas za to placajo ali ne.

Se manj jim je pa jasno, da to s samim mesecnim dohodkom nima prav nobene povezave.

mojca ::

Double_J je izjavil:

Če že hočeš izzivati glede tega, da je ženski težje dobiti službo ... če imaš kakšnega mladega direktorja, lahko ženska kvečjemu uporabi ženske šarme in lažje pride do službe.


Lažje do službe ja... samo bo treba pol tud enkrat noge dat narazen, da ne letiš iz službe.


Bila sem že na kakšnem razgovoru, kjer se verjetno tudi prstana ne bi branila. Če imaš nezrelo teslo za šefa (ali šefico), si pa itak srečen, če se čim prej pobereš.

Double_J ::

A že kr na razgovoru... teb je dost 5 minut?
Dve šivanki...
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je srednja šola sploh relevantna? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16220979 (16769) "NaN"
»

Vegova tehniška gimazija - izkušnje prosim

Oddelek: Šola
185120 (4362) Unknown_001
»

Prepis iz gimnazije na računalniško šolo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10719287 (17291) Smurf
»

Punca -> Tehnik računalništva, Vegova LJ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
12931127 (24788) x128
»

Čopki in sponke na zdarvstvenih šolah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12219963 (17157) Pithlit

Več podobnih tem