» »

Pametno stanovanje

Pametno stanovanje

««
34 / 53
»»

barakus ::

Ali obstaja kaka zadeva ki bi mi kazala graf porabe elektrike za nekega porabnika skozi cas? Potreboval bi resolucijo vsaj na minuto ker bi rad spremljal prižiganje in ugašanje črpalke (poraba 1kW)?

t3hn0 ::

barakus je izjavil:

Ali obstaja kaka zadeva ki bi mi kazala graf porabe elektrike za nekega porabnika skozi cas? Potreboval bi resolucijo vsaj na minuto ker bi rad spremljal prižiganje in ugašanje črpalke (poraba 1kW)?

Poznam nekaj Shelly naprav. Imajo Shelly 1PM/Shelly Plus 1PM releja, ki ti omogočata tudi spremljanje porabe elektrike. Ali pa Shelly Plug (S), če rabiš navadno schuko vtičnico.
^.^

Tidule ::

V bistvu imaš nebroj power metrov, ki to omogočajo. Lahko so v obliki samostojnih relejev, kot omenjeno zgoraj, potem imaš tudi pametne vtičnice, ki to omogočajo, pa namenske merilnike, ki ne posegajo v samo napeljavo...

Če kombiniraš z home assitantom potem lahko mirno shranjuješ in prikazuješ te podatke.

mat xxl ::

Tudi v sami aplikaciji Shelly imaš vse to z grafi in ni, da ni....

poweroff ::

Ampak v HA lahko povežeš naprave različnih proizvajalcev, imaš veliko večje možnosti integracije, pa še rešiš se clouda.
sudo poweroff

BladE_ ::

BladE_ je izjavil:

Ima kdo kaj podobnega kot Obloliving? Rabil bi točno takšne module za stikala ampak se mi zdi cena malo pretirana?

Še vedno iščem približek tega... Res čundo, da gre za takšno redkost?
Akcija - Reakcija

damirj79 ::

Lahko pogledaš tudi Gewiss zigbee modul rešitve. Ampak po mojem ti bo cena še manj všeč.

matobeli ::

BladE_ je izjavil:

BladE_ je izjavil:

Ima kdo kaj podobnega kot Obloliving? Rabil bi točno takšne module za stikala ampak se mi zdi cena malo pretirana?

Sej ni redkost. Vzameš navaden momenten stikalo za rolete in zadaj daš ustrezen zigbi kompatibilen modul, če hošeč "do 4 akcije" moraš dat dva stikala in modul ki podpira vhod 4 stikal.
Jaz mam podobno narejeno z Shelly i3

Ja očitno bom moral v to smer... Bojim pa se, da jih ne bom zbasal v doze. Na enem delu imam 4 stikala v vrsti potem pa v sobah po 2 križna in je cel kup kablovja v dozah... Ali lahko dam Shelly v eno dozo in vseeno uporabljam 2 križna stikala?

Očitno se da... Bom naročil enga dva za test.
Akcija - Reakcija

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BladE_ ()

hbgqzR ::

Ze kje kaksna namenska tema za home assistant - custom integracije?

Kako se logira json response v custom rest 'sensorju' iz configuration.yaml? Json in yaml sta ok in vse, ne javi nobenih napak ampak ne pokaže ničesar, celo pokaže v logu, da je za value_json predolg za state/255, zato za value_template uporabim stestiran jsonpath ampak piz... vedno vrne unknown in nobene napake na debug levem! Če pa dam konstanto, itak dela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hbgqzR ()

Jakkob ::

BladE_ je izjavil:

BladE_ je izjavil:

Vimar ima tudi zigbee modularna stikala. Klasična in za rolete.

WaterBoy ::

Kaj storiti pri šekanju shelly aplikacije? Zelo dolgo traja da se prižge.

MisterR ::

Shellye dodaš v HA. Zadela dela BP. S

Ojoj... Pa sem iskal in nič našel. Ne vem kako sem to zgrešil!? Točno to rabim, ker imam že Vimar stikala in je res vse tako lično, da nisem hotel nekih drugih rešitev ala Shelly

Očitno je tudi neka podpora za HA...
Akcija - Reakcija

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BladE_ ()

MisterR je izjavil:

Shellye dodaš v HA. Zadela dela BP. S

Vem, tako imam pri sebi narejeno :)

Sedaj pri očeti rihtamo stanovanje in so si doma namislili električne rolete, sem jaz prišel na idejo da dajmo to kontrolirati preko telefona + seveda tipke pri roletah. Shelly 2,5 sem imel enega extra in sem za test ga inštalial. Pač dela vse samo app šteka. Zato ker bodo z tem upravlje starejše osebe (60+) je HA nesmisel.

Ker telefon pa je? Men je na eni stari tablici švoh delovalo, šele na mal boljšem telefonu relativno gladko

jotunn2 ::

Brez zamere ampak pametno stanovanje ni da konroliras zaluzije/rolete preko telefona, ampak da se ti vecinoma odpirajo in zapirajo same na podlagi neke logike. Je pa res, da je to za 90% resitev, ki sem jih videl (home made ali pa fejst drage komercialne) to nekaj, kar nikoli ne bo izvedljivo, pa je zares v osnovi precej preprosta stvar. Pa ce se ze gres to, imas precej precej vec od tega, kot pa od tega, da jih lahko nastavljas preko telefona.

Jotunn2, imaš prav, pripraviš avtomatizme narediš od scenarijev in senzorjev naprej, HomeAssistant za heavier weight med razlicnimi znamkami, eni obvladajo in tržijo, drugi se učimo glede na potrebe... Vsak znamka pa ima tudi svoje rešitve, meni osebno je, poleg oddaljenega vklopa in izklopa, zanimivo tudi merjenje energije na porabnikih, se marsikaj najde :-)

poweroff ::

Eno vprašanje. HomeAssistant mi že nekaj časa ne najde več Sonoff stikala (s katerim kontroliram luč). Najprej je zadeva delala če sem ročno restartal MQTT server (Mosquitto), zdaj pa tudi to ne dela več.

Sonoff stikalo pa na Wifiju normalno vidim.

Kakšna ideja kaj bi bilo, mogoče je tudi problem z SD kartico (te rade crkujejo in potem se začnejo sistemi nenavadno obnašat)?
sudo poweroff

Jaz sem si sonofe spravil v HA preko tega:

jotunn2 imaš prav, samo če pa želi ročno voziti žaluzije gor in dol, in v hiši je samo to pametno pa drugega ne preostane kot aplikacija na telefonu :)

To, da zaluzije dajes gor in dol preko telefona je samo drugacne vrsto stikalo in nima veze s pametno hiso/stanovanjem... no razen da danes velika vecina ljudi smatra da je pametno ce lahko namesto na stikalo na steni pritisnes tipko na telefonu. Ampak ves point "pametnega" je v logiki ki sama upravlja te stvari, ne v vrsti stikala.
Anyway mal v drugo smer... sam imam ze lep cas stvari v Openhabu. Danes vidim da je HomeAssistant precej bolj popularen... no vsaj med ljudmi s katerimi se pogovarjam. Je kdo uporabljal oboje in lahko poda malo bolj neobremenjeno mnenje o enem in drugem (tisti fanboyi v stilu "jaz uporablja XY in to je najboljse" me ne zanimajo). Pa ce je HA danes res toliko bolj razsirjen kot Openhab, koliko drugacno je programiranje? Sam imam namrec boga in pol stvari v Openhabu, ki so malo bolj komplicirane kot zgolj osnovne stvari, kar pomeni, da ce HA precej drugacen kot Openhab, potem to odpade, ker ne mislim spet zabiti pol leta da bi predelal vse skripte na drug sistem :)

damirj79 ::

Ostani na OpenHubu potem. Itak da sta različna sistema.

To mi je jasno da sta dva razlicna sistema. Ampak ce iznenada vecina vseh ki jih poznam uporablja HA, verjetno obstaja kaksen razlog za to, da je HA iznenada postal tako popularen. Problem le teh pa je, da nihce ni bil prej na Openhabu tako da jih tezko povprasam glede primerljivosti, za povrhu pa nihce niti na HA nima nekih strasno kompliciranih zadev pac pa se vecini ustavi stvar pri "cool lahko vidim temperaturo v stanovanju in preko telefona krmilim zaluzije". Zato sprasujem tu, ce je slucajno kdo, ki je uporabljal oboje.

Openhub sem nazadnje uporabljal kakih pet let nazaj, ko sem izbiral med HA in openhubom. Tako, da moj pogled na openhub po vse verjetnosti ni ravno up to date.

Osebno prednost v HA vidim predvsem v večjem obsegu različnih integracij in v tem, da je za moj okus HA preko GUI bolj dostopen, sploh za začetnika. Open hub je bil po nepotrebnem zakompliciran za začet. Vem, da sem zgubil kar nekaj časa da sem ugotovil, da se različni UI dejansko razlikujejo po funkcionalnosti (po defultu). Čisto z vidika lenobe, ima HA "lažjo" inštalacijo za virtulko.

Kot začetnik sem imel na open hub bistveno več težav z autodiscovery, ki je na HA delal bistveno boljše. Kolikor sem sledil ima HA boljše implementiran sistem za spremljanje porabe in proizvodnje elektrike.

Zame sta tako pretehtala bolši autodiscovery in pa prepšrosto enostavnejši sistem dela za začetnika. Po par letih uporabe, kar bi tako na prvo žogo najbolj pogrešal iz HA je verjetno ESPhome, če bi menjal na openhab.

Ampak all in all, če imaš stvari postavljene v Openhub in ni nekega zelo specifičnega razloga, nima smisla menjavat. Sploh, če imaš veliko naprav/kompleksno avtomatizacijo.

HA je drugače izjemno močan kar se avtomatizacije tiče in imaš nebroj možnosti že v osnovnem UI, res zaživi zadeva pa z RedNode.

O tem kaj imam avtomatizirano sem kratko napisal tukaj: https://slo-tech.com/forum/t736696/p731...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Jaz se bom počasi lotil prenove stare hiše. Ali imate kak nasvet na kaj bit posebno pozoren pri napeljavi inštalacij in pa kaj vse od avtomatike bi bilo smiselno predvideti za vgradnjo v prihodnosti?

Veliko cevi. Jaz bi tud recimo vlekel iz vsakega stikala kabel v omaro in šele tam pohendlal da je povezano na luč.

Pa ne pozabit cevi za zvočnike, HDMIje in seveda lan kabl

Kaj svetujete za HA, imam nekaj opreme že od Shellya pa bi rad še smart alarm, nek set z video nadzorom, morda sireno in več senzorji tudi na vratih, morda še z motorno ključavnico. Jasno pa bi bilo dobro, da smart alarm nekako ve, da smo doma, ko pa nas ni, pa, da se da nekaj narediti z smart roboti , ki nam čistijo stanovanje..... , kake ideje, namigi ? Vsaj za zdaj pa nimam gatwaja ?

@Tidule hvala za info. Se pravi neke strasne razlike med HA in Openhab potem ni vsaj zame. Autodiscovery mi ni pretirano pomemben, ker imam raje na roko, poleg tega pa imam stvar dovolj dalec da prav veliko novih stvari ni vec za dodajati... no ce smo posteni v zadnjem letu ni bilo niti ene nove. Glede preprostosti ali kompliciranosti, bo pa verjetno HA vsaj za zacetek zame bolj kompliciran ker sem pac navajen na Openhab. Torej zaenkrat ostajam kjer sem :)
@Barakus obvezno eno centralno omaro kjer potem prevezujes stvari po zelji. Pozabi na direktne povezave stikalo-luc in podobno. Vse pelji cez omaro. Je full vec kabla, je full vec kanalov, ampak ko to naredis na tak nacin, se lahko gres avtomatizacijo takoj, ali pa cez 10 let, ko pa imas direkt kabel stikalo-luc, pa pozabi da bos kadarkoli delal avtomatizacijo, ker pac se enkrat ne bos razbijal. Za zacetek se jaz ne bi obremenjeval se z avtomatizacijo, ker bos imel ze tako prevec dela, avtomatizacija pa je prevec kompleksna da bi na hitro shendlal. Zato pusti to za kasneje, samo napeljavo pripravi tako, da se bos to lahko kasneje sel.

OK.d ::

matobeli je izjavil:

Veliko cevi. Jaz bi tud recimo vlekel iz vsakega stikala kabel v omaro in šele tam pohendlal da je povezano na luč.

Pa ne pozabi napeljat elektriko do vsakega okna.
LPOK.d

Hvala za napotek glede vezave vseh doz na centralno omaro, se sprasujem ce bo sploh dovolj prostora v omari za toliko dovodnih cevi?

O kaksni velikosti omare pa govorimo tukaj npr. za 100 kvadratov stanovanja v 1 etazi?

Ali poznate še kak trik iz prakse pri napeljevanju vseh teh cevi? Razmišljam o opciji cevi speljati do omare po tleh, po stenah ali po podstrehi, lahko pa tudi kombinacija vsega tega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: barakus ()

nejc_nejc ::

Na podstreho, ti odsvetujem, ke ne veš, kaj bo v njej čez x let.
Izogibaj se križanja kanalov.....

Daj enga stromarja s kredo, si domov pripelji.

Če res hočeš imeti vsako dozo povezano z omaro, v vsak prostor vgradi zbirno dozo ter njo z večjo cevjo direkt v omaro.

floyd1 ::

OK.d je izjavil:

matobeli je izjavil:

Pa ne pozabi napeljat elektriko do vsakega okna.

Res je. Vedno sem si govoril, da tega (razen za žaluzije) ne rabim. Zdaj, po nekaj letih v bajti pa ugotavljam, da bi vsaj na (izpostavljeni) zahodni strani bilo fajn imeti rolete na motor. Vedno bolj ekstremno vreme, toča... Če bi imel štrom blizu, bi jih že zdavnaj naredil. Saj imamo zavarovano, ampak tu je potem nepotrebno izgubljanje energije in časa s popravili itd.

floyd1 ::

nejc_nejc je izjavil:

Če res hočeš imeti vsako dozo povezano z omaro, v vsak prostor vgradi zbirno dozo ter njo z večjo cevjo direkt v omaro.

Vsake vtičnice verjetno ne bo vlekel do omarice. Komot jih "šivaš", tako danes vsi delajo. 2.5 kvadrat kabel in gasa. Seveda v kakem večjem prostoru napelješ še kak kabel ali dva več iz omarice. Ne boš "šival" 10 vtičnic skupaj, kake 4 ali 5 pa komot. Posebej varovalke seveda za pralni, sušilni, pomivalni, indukcijo, bojler?, toplotno, pečico, mikrovalovno.

Hvala za napotek glede vezave vseh doz na centralno omaro, se sprasujem ce bo sploh dovolj prostora v omari za toliko dovodnih cevi?

Nek pameten pristop je tu dobrodošel. Del odgovora je že zgoraj, pri lučeh pa je dovolj ena varovalka na prostor. Jaz sem v vsaki sobi naredil veliko razvodnico (kot neka "mini omarica") in potem od tam dalje vso razsvetljavo, stikala za ta prostor. Prostora je za veliko kablov in po potrebi še za kako wifi Shelly stikalo.

Ja itak, point je v zbirnih dozah v prostoru.
Kar se pa št. varovalk tiče pa planiraj vsaj po 3 v prostor.
Luc
Vticnice
še ena dodatno, za še ne veš kaj,
ter kar ti je že naštel @flojd pred mano.

SumTingWong ::

Sem nov v "smart home". Kupujem senzor za temperaturo in vlago, kot je recimo AQARA WSDCGQ11LM. Ali potrebujem hub za delovanje senzorja ali lahko samo pairam z aplikacijo Xiaomi Home in bo delalo?

Če je potreben hub, katera zadeva bi bila najcenejša za uvod v "smart home"?

NejcSSD ::

Mislim da rabiš hub.

Da, piše takoj zraven

* An Aqara hub is required.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NejcSSD ()

SumTingWong je izjavil:

Sem nov v "smart home". Kupujem senzor za temperaturo in vlago, kot je recimo . Ali potrebujem hub za delovanje senzorja ali lahko samo pairam z aplikacijo Xiaomi Home in bo delalo?

Če je potreben hub, katera zadeva bi bila najcenejša za uvod v "smart home"?

Vprasanje je kako resno se mislis lotit smarthome. Tole vsekakor rabi hub in je imo precej precenjeno. Sam imam BT merilnike vlage/temperature z e ink diaplayem, pa vem da je bilo pri nakupu 20 kosov cena okol 5e na senzor. Dodas se dva-tri esp32 in imas celo hiso pokrito.

Ce je vse kar mislis imet dva taka senzorja, potem je v bistvu vseebo kater sistem vzames. Ce pa se mislis vec igrat potem pa pbvezno razmisljaj o tem da bos zadevo centralno krmilil recimo preko Home Assistnta.

Glede hubov osebno sploh ne bi razmisljal o cem drugem kot HA (ali pa recimo openHab) pri vsem ostalem se zapres v nek ekosistem in slej kot prej postane zadeva po nepotrebnem draga ali celo ne opravlja svoje funkcije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

SumTingWong ::

Hvala. Trenutno še ne razmišljam o več zadevah, saj je kmalu selim. V novem stanovanju pa razmišljam o postavitvi sistema, ampak to bom takrat razmišljal, glede na samo stanovanje.

Trenutno rabim oziroma si želim le neko cenejšo napravo/senzor, ki meri temperaturo in vlago, pa da ima aplikacijo (da lahko history spremljam). Hkrati ne bi dajal 50€+ za vremensko postajo. Obstaja kaj takega za "male pare"?

Koliko se ti da igrat DIY? Ker to kar opisuješ narediš za 10 EUR z ESP32/8266 in si pustiš možnost za dodajanje dodatnih senzorjev itd...

Drugače je največji problem teh senzorjev v bateriji. Če hoče zadeva delat samostojno, to pomeni praviloma wifi, ker s sabo potegne porabo. Energetsko učinkovitejše zadeve pa se zanašajo na zigbee/BT/zWave, ki pa potem rabi nek vmesnik, da zadevo prenese naprej (temu potem služijo hubi, ki so pravilnoma priklopljeni na stalno napestost in wifi).

Na žalost tako poceni in out of the box ne gre skupaj. Če gledaš v rangu 20-25 EUR, potem bi jaz na tvojem mestu raje vzel kaj takega https://shelly.cloud/products/shelly-hu..., ker dela direktno preko wifi in ne rabiš dodatnega huba. Tudi morebitna kasnejša integracija v Home Assistant bo neproblematična. Zadeva dela out of the box (če uporabiš njihov cloud) in je to to.

c3p0 ::

Shelly PM v default Cloud verziji zna izklopit, če je recimo moč nad 1kW že več kot 30 minut? Rad bi naredil nek varnostni izklop pečice po nekem času.

jb_j ::

jaz bi počakal, ker je vprašanje parih mesecev,
ko se uveljavi Matter:
https://www.androidauthority.com/matter...

Map ::

Pred nekaj tedni sem posodobil Shellyje 2.5, najprej enega za vsak slučaj, potem še ostale. Tisti dan je vse delalo, naslednji dan pa ta, ki sem prvega posodobil, ni več delal oz. ni bil dosegljiv v aplikaciji. Resetiram, nič bolje. Fizična stikala so delovala recimo kako uro, potem tudi te ne več do naslednjega reseta. Dodajanje v aplikacijo ni bilo uspešno, stanje je bilo pending connection. Nekaj dni za tem crkne še drugi, vse isto.

Danes dobim nove, dodam v aplikacijo, ampak stanje spet pending connection. Sem se tudi direktno povezal in v spletnem vmesniku naredil kalibracijo in ga probal posodobit, ampak že ima zadnji firmware.

Ni mi jasno kaj bi bilo. So nam pa menjali modem kake dva meseca nazaj, bi lahko bilo kaj s tem povezano? Drugače je hardware Ubiquity POE switch in par APjev, tako da to sigurno štima.

kriptobog ::

To se je zgodilo tudi meni. Pojma nimam zakaj, medtem ko v HA je vse ok.

raceboy ::

pomoje je treba malo locit HA. ali potrebujes za aktivno delovanje ali samo za nadzor...temperature itd. sam imam od sonoffa zigbee hub...enih par zigbee senzorjev in vse skupaj speljano na server kjer tece grafana ...super za nadzor

Map ::

kriptobog je izjavil:

To se je zgodilo tudi meni. Pojma nimam zakaj, medtem ko v HA je vse ok.

Pa si uspel kaj rešit, ti vse deluje?

Jaz imam sicer preko HOOBS bridge v HomeKit.

kriptobog ::

Se nisem sploh uvarjal s shelly appom, ker uporabljam vse preko HA

Kaj sedaj Shellye sploh nadgraditi ali raje ne ? Meni ponuja tudi nadgradnje, pa nisem dal....

krefi ::

Pozdravljeni,

pri novogradnji bi želel da se mi na stopnišču luči prižigajo na senzor. Kolikor gledam so vsi pametni senzorji na baterije kar mi ni ravno najbolj všeč. Zanima me kako imate ostali to rešeno. Pametno hišo bom poganjal preko HA.

Gledal sem sicer tale senzor pa me zanima če ga kdo uporablja?
https://shop.shelly.cloud/shelly-motion...
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s
««
34 / 53
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

wifi termostat z regulatorji radiatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7527218 (400) shadowfax
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21938206 (5044) fulgur
»

Home Assistant vs. KNX

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
153058 (1882) Invictus
»

Prenova stanovanja in home automation

Oddelek: Loža
474310 (2929) s1m0n
»

Sonoff stikalo