» »

Polaganje opričnega kabla

Polaganje opričnega kabla

Senitel ::

Že dalj časa me zanima, kako se recimo Telekom loti polaganja optičnega kabla? Namreč pri nas je Telekom 5 let nazaj položil cevi za optični kabel, ki so sedaj jasno zasute (vendar optičnega kabla ni notri).
Kako torej oni spravijo optični kabel 7+km daleč po cevi, ki gre malo gor malo dol malo levo malo desno?

Telekom se namreč nekaj igra z enimi parimi bagrčki po naši vasi in odkopavajo kabel na psevdo random mestih in nato zasujejo nazaj. Kar ima IMO dve razlagi ali zabijajo čas in denar v tri krasne ali pa polagajo optični kabel. Sicer se mi zdi prva ene 1000x bolj verjetna od druge, ampak: "as long as there is hope..." >:D

Highlag ::

Ne vem kak to telekom dela. Sam pri nas si je Telemach pomagal z kompresori na zrak. Majo eno posebno napravo katere konec nastavijo na cev in potem pod pritiskom "vpihavajo" kabel v cev.

Druga varianta je nosilna žica, ki jo z nasprotne strani porinejo v cev. Ta nosilna žica je ponavadi trša, da se ne nabira v cevi. Potem žico, ki jo želijo vleči navežejo na nosilno in potegnejo skozi cev.

moj_nick ::

To me spominja na mojo ljubo dogodivščino, ko sem rinil ethernet kabel v že narejeno in obkabljeno luknjo - iz zgornjega štuka v spodnji.
Najprej sem nekajkrat ročno rinil kabel not, nakar se mi je zdelo čudno, da še ni pogledal na oni strani ven! Ko sem ga vzel ven, sem izmeril dolžino kabla, ki je bil notri: 180 cm!!!!
Pol je pršu fotr, kabel navezu na en drot (železna žica) in porinil skozi.

Nauk te zgodbe: če hočeš it z glavo skozi zid, moraš imet trdo glavo :D

Bane_ ::

Stvar se gre takole najprej skopljes za cevi potem lahko to zasujes z zemlo samo na vsake toliko casa more biti jasek ali kaj podobnega mislim da tm okol 150 - 300m potem se pa ta stvar lahko naredi cist po kmecko najprej zajla potem pa se na koncu kabel(zdej ostale manjse stvari zrak itd se ne spoznam najbol)!
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

MI_KO ::

V jašek se zakople navadna žica za katero se nato zaveže optika in poregne skoz z druge strani. (Seveda ne na celih 7.5km) Najbolj preprost način, pa ne rabiš skoz tišat, ker so vedno problemi z koleni in naribanimi cevmi.

svejk ::

cist simpl je to naredit. na zacetek optike das sondo, ki bipa, katero iskalec najde, ce imas mogoce kje cev zdrobljeno, zalomljeno,...

no potem pa imas vpihovalec, kar je nic drugega kot un kompresor, ki se uporablja za razbijat asfalt, samo da namesto pnevmatskega kladiva vpnes kompresor, ki nato vpihne optiko. razdalje so lahko kar po nekaj km.

in to je to...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika v UTP kablih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14125313 (2536) bbbbbb2015
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30660002 (26061) Lonsarg
»

priklop optičnega kabla

Oddelek: Omrežja in internet
378606 (7139) Vanadium
»

Optika (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7113589 (11005) Skyman
»

Kako vršiti pritisk na Telekom in SiOL???

Oddelek: Omrežja in internet
352321 (1395) Glavca

Več podobnih tem