» »

Trdi disk - fuč?

Trdi disk - fuč?

ziciko ::

Pozdravljeni!!
Ko sem preklopil 80 ventilator za hlajenje sistema, je ta naredil kratek stik. (ventilator sem, pol ure pred prikolpom, kupil v trgovini). Računalnik je ugasnil, sam pa sem mislil da je šla varovalka v napajalcu. Ker je varovalka bila cela, sem ponovno sestavil napajalnik in vklopil komp., ki je, glej ga zlomka, začel normalno delat. Ko pa sem bolj natančno pogledal, sem ugotovil da Winsi ne zaznaju diska. Najprej sem poskusil z zamenjavo kablov, potem zamenjal napajalec, poskušal z nastavitvami v BIOS-u....toda ne pomaga nič. Prijatelj je prinesel svoj disk in ta dela normalno.
Potem pa je neso mojega na svoj računalnik, ta pa tudi pri njem ni delal. Disk je Maxtor 20 GB.
Prosim, če kdo ima podobne izkušnje, naj mi svetuje kaj narediti. Ali obstaja še kakšna možnost razen "trgovina".
Hvala za nasvet(e).
L.P.

DSmidgy ::

Ko sem preklopil 80 ventilator za hlajenje sistema, je ta naredil kratek stik.
A ti si na prižgan kompjuter priklopu gor ventilator?

ziciko ::

Da, DSmidgy, računalnik je laufal. Isto sem naredil s prejšnjim ventom, (kupil sem namreč dva) in ker je ventilator bil OK, se seveda nič ni zgodilo.
Misliš da bi moral ugasniti komp. za to da vklopim ventilator?... in da potem ne bi prišlo do kratkega stika?!
L.P.

DSmidgy ::

Men se je enkat isto zgodil - samo za razliko od tebe po pomoti :)
Sem mu še AT mašino pa sem neki štimou pa je bil napajalc prižgan in jest sem ATA kabel uklopu pol pa še napajaln in pol se pobliska in use ugasne. K sreč je k sem napajalc ugasnu in spet prižgau use delal.

A mar kdo sploh priklapla komponente pri prižganmu kompjutru? Pomoje noben.

Samo je pa zanimivo kuko da če maš stikalo je use uredu, če pa tko preklaplaš - direktno na kontakt pa crkne. Mogoče zato k oba kontakta naenkat stik dajeta ... pomoje bi kkšn brane al pa azrael bl vedla.

R33D3M33R ::

A mar kdo sploh priklapla komponente pri prižganmu kompjutru? Pomoje noben
Jaz sem priklapljal disketnik ob prižganem računalniku:8) Nikoli ni bilo kaj, enkrat pa sem sfalil in vtakno v vtičnico za floppy kabel. Na istem kablu (na drugem vtiču) je bil tudi disk. Posledice si lahko mislite :'(
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

ziciko ::

Ne vem, zdi sem mi da me nisi zastopil. Po moje je vseeno ali priklopiš NEispraven ventilator na računalnik direktno (na molex) ali preko stikala ker do stika tako ali drugač mora prit!!
No, zdaj je, kaj je!!
V bistvu sem vprašal če se da kaj narediti z diskom ali pa ga lahko vržem vstran.
L.P.

SavoS ::

8-O
ce mas se pod garancijo, ga hitro odnesi nazaj v trgovino,kjer si ga kupo, drugace pa ga lahk sam se v bek vrzes:D
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Azrael ::

Disk je fuč. Možnosti: garancija (samo ne razlagaj kaj je bilo), kanta ali da kje dobiš delujočo ploščico z elektroniko od enakega diska, ki ima slabe sektorje in zamenjaš, samo to je skoraj nemogoče da boš kje dobil.
Napajalci pa takole: zaradi svojih zaščit zelo radi izpadejo, če med delovanjem kaj priklopiš nanje oz se tok nenadoma hitro zviša, kar je prav. Ob vklopu pa kratkotzrajno zmorejo večjo moč, vendar če je obremenitev prevelika, ravnotako izpadejo. Varovalka v njemu crkne, kadar se v napajalcu nekaj pokvari ali pa je dobil prenapetostni sunek (strela) in je zaradi njegove prenapetostne zaščite pregorela varovalka, in po menjavi varovalke spet vse dela, pod pogojem, da strela ni skurila še kaj. Zaradi kratkega stika na izhodu ne pregori varovalka, samo napajalnik se izklopi. Ponovni vklop je možen, ko napajalnik za nekaj časa odklopiš iz napajanja, vsaj pri pravilno dimenzioniranem in izdelanem napajalcu je tako, kakšen El cheapo hiper Watt pa lahko tudi crkne zaradi tega.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

KrazyIvan ::

Zanimivo meni se je zgodilo podobno......silly me.Pa me zanima kaj se smatra pod isti disk, ker bi probal zamenjat vezje.To mora biti pač ista ferma, velikost, isti obrati in količina spomina ali še kaka serijska številka ali kaj podobnega?

Azrael ::

@KrazyIvan:

Najbolje je da je še revizija plošče z elektroniko ista, poleg ostalega kar si naštel. Serijske številke so različne in ima samo en disk tako številko. Če dobiš enak disk za zamenjavo, pač zamenjaš ploščico z vezjem in če dela super, drugače pa več sreče prihodnjič.

V najslabšem primeru, če so podatki res zelo pomembni, pa lahko pokvarjen disk pošlješ proizvajalcu, da oni rešijo, kar se rešiti da, samo tu gredo stroški v več 1000$, pa še garancije ni, da bodo sploh kaj rešili.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

pingo76 ::

In kje je problem priklapljat ventilatorje na delujoč računalnik? Ni sicer daleč najbolj varno a vseeno.
Na strežnikih to počnemo "redno" (hot swap vent :D ) raje kot da ugasnemo strežnik ki se ni ugasnil že 3 leta (strah da bi se SCSI diski "zalepli" je prevelik).
Več sreče prihodnjič. Disk pa je kot so ti že napisali za v kanto oz. če ti morala dopušča, garancijsko zamenjavo.
Glede menjave elektronike je pa cela jeba ker boš stežka našel dobro elektroniko za isti disk ki ima celo isto revizijo. Ako bi imel Fujitsu disk 20Gb bi ti rekel kar pozabi (8+ revizij vezja :\ , res pa je, da smo ga po čistem slučaju našli pri stranki ki je imela comp na servisu. Ponudili smo novega 40Gb v zamenjavo pa je stranka privolila. Podatke pa smo možu nato le rešili.)
Omisli si chieftec-ov napajalnik (če ne že skupaj z ohišjem) ker ga lahko spravljaš v kratek stik kar za zabavo pa še nič se ne bo zgodilo (testirano ker me je firbec matral >:D ).

Keyser Soze ::

Garancija na prekurjen disk? Težko, ker za te stvari tipična garancija ne velja. Razen če vzrok okvare tiči v čem drugem.

Garancija oz. povračilo škode pri prodajalcu, ki ti je prodal pokvarjen ventilator. To pa ja. Pojdi tja in jim lepo povej kaj se je zgodilo ter vprašaj kaj ti je sedaj storiti. Reči, da se da stvari rešit lepo ali pa pač grdo. Kakor želijo.

Če prodajajo izdelke naj prodajajo brezhibne.

A ventilator dela?
OM, F, G!

ivica20 ::

Lahko ti je sla ploscica lahko pa cip na glavi diska.V vsakem primeru bi se dalo popraviti vendar je spet 50:50 % .Jst sem danes od ene stranke dobil maxtor 80 gb in ga uspesno popravil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ne zažene (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
884995 (4384) Janac
»

Kakšne potenciometre? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13712423 (10591) Azrael
»

Abit NF7 ne kaže znakov življenja - kaj mi je storiti?

Oddelek: Pomoč in nasveti
301304 (1036) ShowDown
»

Ugasnjen racunalnik se skuri

Oddelek: Pomoč in nasveti
172054 (1545) Macketina
»

Dva dni star comp in nato .... strela!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
141576 (1068) ERGY

Več podobnih tem