» »

Ugasnjen racunalnik se skuri

Ugasnjen racunalnik se skuri

Macketina ::

Zadeva je taka:
Vceraj ponoci sem se odlocil da bom zamenjal RAM v svojmu racunalniku,ker imam se en nedelujoci comp na testu in sem osumil da RAM dela tezave.
Torej ne bodi len,potegnem racunalnik izpod mize, odklopim tiste kable ki niso dovolj dolgi (stolp,kabelski modem,mrezna),vendar vecino jih pustim priklopljenih (glavni napajalni,za monitor,mis,tipkovnica...).Racunalnik je torej ugasnjen, obrnem ga na bok,(VMES sm su se scat,tako da je vsaj par minut bil izklopljen))se dam na kolena, primem 1 palcko RAMA (imam 3x256MB), jo izvlecem ven tako kot ze 100x,prej sem se razmagnetil po vseh pravilih, drzal radiatorja,po tleh imam antistaticno preprogo,nic nisem imel volnenega oblecenega...Ko sem dal to ploscico rama na mizo,se vidi moder blisk (racunalnik je izklopljen),vendar nic takega-luc se dela,stolp se dela...nato pa par sekund kasneje nekaj poci,zasmrdi (racunalnik je se zmeraj ugasnjen),vrze ven varovalko za to sobo,racunalnik ne dela vec.Skurjen je napajalec, 100%.Mogoce se maticna,CPU in kej rama.Mogoce celo graficna,ker imam na testu Radeon9800pro (ni moj) in ima priklop direkt na napajanik.To se ne vem,moral bi sprobat.

Mene zanima kaj tocno se je zgodilo.Fotr je reku da sem ali preobremenil varovalko (2,5KW,kar je nemogoce) ali naredu kratek stik (se kaka druga moznost?)).V ohisju mam vse polepljeno,vse pritrjeno,noben vijak ne plese ali ni pritrjen,vse je z izolirtrakom pritrjeno.
Imam se prenapetostno zascito,ki mislim da je tudi skurjena.
Torej ce zdej povzamem:
1) ali so kjerkoli v compu dovolj mocni kondenzatorji, da se ful napetosti/toka ohrani in bi lahko kje to "prebil" vn?
2)ali je od zunej prislo,vrgl vn varovalko + prenapetostno zascito +napajanik?
Oz. ima kdo se kako drugo moznost???
Pliz help....help...

lp
Macketina!

SkIDiver ::

Ja v kondičih lahko ostane neki napetosti ampak tolk, da ti vse to lahko skur pa kr mal nemogoče. Kak pa maš napajalnik? Noname al je iz kakih znanih vrst?

KoReNJe ::

ne vem zakva si se drzu radiatorja... ker ko pri nas dela pec za centralno ogrevanje, me mal strese. v glavnem mozno je da ma napajalnik switch uzadi ka se preklopi med 110V in 220V... tko sm jz ponesreci preklopu na 110V in je isto zabliskal in pocil. sam je sla sam varovalka v napajalniku. sicer ko dajas komponenjte, moras napajalnik vzadi izklopit, ne pa samo osnovne plosce. sicer dvobim da bi bil to problem. mozno je da si pred tem kej vrtal v ohisje, in s tem ko si premalnik ohisje, da so delci kovine padli na osnovno plosco oz graficno.

kaj naj recem. pr mlacomu vem da zastonj vstavljajo komponente ce pr njih kupis.

Azrael ::

> vendar vecino jih pustim priklopljenih (glavni napajalni,...

Moje sožalje ampak menjal si RAM pri prižganem računalniku (5V stnd by je prisotna vedno, dokler je napajalnik priklopljen na omrežje in glavno stikalo na napajalcu vklopljeno), razen če nisi zadaj izklopil stikala, samo po opisu kaj se je zgodilo, mislim da si imel napajalnik lepo priklopljen. Ker imaš R9800 sklepam, da imaš ATX napajalnik za katerega zgoraj napisano velja. AT napajalce pa res izklopiš s stikalom na sprednji stranici, to pa drži, samo kdo pa ima danes še AT kišto?

Če si izklopil glavno stikalo pa je prišlo do kratkega stika na sami vtičnici na napajalcu, kar se da zamenjati in potem spet dela. Vzrok za slednje je veliko praho v napajalcu in če je pri vas vlažno vreme, se to lahko zgodi.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Macketina ::

Radiatorja oz. cesarkoli se primem preden menjam RAM,pac stvar navade,ce sem slucajno malce elektricen.
Hm,napajalniki so lahko zelo razlicni.Moj (pokojni) nima 110/220V stikala, ima pa gumb za ugasnitev (btw,Azrael,nimajo vsi ATX napajalci tega gumba), kar pomeni da je bila napaka najverjetneje res moja,ceprov sem vedno doslej menjal RAM ob takih pogojih kot sedaj pa nikoli ni bilo tezav, no ja,clovek se uci:D
Zdele laufam svoj racunalnik, zgleda da dela bolj ali manj vse, razen seveda napajanika iz katerega se zmeraj svinjsko smrdi>:D mal se bojim tudi za 40GB disk,ker je DeathStar serija in ravnam z njim kot s princem.
TODA se zmeri ostane vprasnje:
ZAKAJ se je prekurila prenapetostna zascita (ce se sploh je,ce prenapetostna zascita dela baje sveti zelena dioda,meni se zdi da svetita obe,zelena in oranzna) in ZAKAJ je vrglo varovalko ven.Kratek stik?Napetost od zunaj?Kako bi lahko locil to?

lp
Macketina!

PS: hvala vsem za pomoc doslej!

Tomay ::

Čisto možno da se je ravno v tistem trenutku tvoj napajalnik odločil, da se bo skuru. >:D

Čisto možno pa je tudi, ker si ga na bok položil, da je bila znotraj kaka smet ali kaj podobnega, kar je povzročilo kratek stik, pa je šla stvar po gobe. Mislim, da nima nobene veze s tem, da si ram ven jemal. Očitno gre za nakllučje.

In nauk te zgodbe: Preden polagaš računalnik na bok, se raje primi sesalca, kot pa radiatorja in posesaj napajalnik!


lol>:D
Voodoo 4Ever

AngelOfDeath ::

Napetosti v kondenzatorjih se znebiš tako da izklopiš glavni napajalni kabel in pritisneš tipko za vklop računalnika.

Highlag ::

Drugače pa če se že "razelektruješ" Prijemat prebarvan radiator nima smisla. Mogoče je radiator res ozemljen, vendar pa je barva izolator.

Razelektri se tako, da se dotakni naprimer šasije napajalnika, ki (v večini primerov) ni prebarvana, preden se dotikaš elektronskih komponent. S tem se boš spravil na isti potencial, ki je v računalniku in statika ne bo skurila več ničesar.

Pred iztikanjem kartic in kakršnih koli posegov je prav tako potrebno iztakniti priključni kabel, ter malo počakati, da se kondenzatorji napajalnika spraznijo. Mislim da to piše v navodilih za montažo prav vseh komponent, ki jih lahko vgradiš v PC. (razen zamenljivih diskov)
Never trust a computer you can't throw out a window

Macketina ::

Sedaj imam nov napajalnik in racunalnik dela uredu,tako da sem se kar odahnil.Torej je skode maximum za napajalnik in novo prenapetostno zascito,kar znese se zmeraj kar dosti.
Jutri klicem firmo ki ima servis za prenapetostno zascito in so uvoznik za njih in upam da bom zvedel kaj vec,ker ce prav vem (popravite me ce se motim) imajo prenapetostne zascite topljiva vezja notri in se vidi iz katere smeri je prisel premocen tok, se zmeraj ni namrec izkljuceno da je slo za visjo silo:P ceprov sm kr mal preprican (cedalje bolj) )da sem res jaz naredil to...
V racunalniku nimam prahu!Resno ne,moja kista je v vrhunskem stanju:D tudi sobica v kateri je comp je vzorno pospravljena in posesana...
Hehe,radiator je samo ena od moznih stvari,s katero se da razelektrit.Naceloma se vedno primem ohisja z notranje strani,ker je pac vedno pri roki,radiator sem dal samo za primer da sem se dejansko premisljeno spravil menjat RAM in nisem zraven imel nog v lavorju vode in sendvica v ustih,ter si zongliru nad odprto prizgano kisto z raznimi zeleznimi delci>:D

lp in hvala
Macketina!

McGregorSLO ::

tudi sobica v kateri je comp je vzorno pospravljena in posesana...


hehe .... bi reku da res ;)

DMouse ::

Tut jest tko pravm ;)

Macketina ::

Hej soba je cist cista, razen takrat ko res nimam casa;) kar je zadnje case dostikrat:\ no sej bo...dobr da nimata nic pri tem da je soba umazana...hehe:D

lp
Macketina!

Dead_Eye ::

RAM-a res načeloma ne bi smel tikat/menjavat če ima napetost (če ne izklopiš napajalnika oz. stikala), samo še nisem videl da bi se kej skurlo zaradi tega, še RAM ne. Naj povem da jaz vedno tako delam pa še vse dela bp. Če pa vstaviš RAM pri delujočem računalmiku gre plata po gobe....>:D

Bolj verjetna mi je varjanta s kakim kosom smeti ki je naredu stik v napajalniku....
The one and only

Arto ::

Glej, vedno, ko šariš po drobovju računalnika, je potrebno ven vzet napajalni kabel - VEDNO! Ker nikol ne morš bit čist sigurn, da komp ni vklopljen v električno omrežje, če ne vzameš ven napajalnega kabla - pa še nekaj: a si na napajalniku dal un gumbek na O, preden si menjaval ram, al si ga samo ugasnu?

Macketina ::

Sej vem da je racunalnik pod napetostjo,kljub temu da je izklopljen, ce ne drugega sem imel opticno mis in mi je rdece svetila kljub temu da je bil ugasnjen, sam kot ze receno, nikoli nisem imel pri tako banalni stvari kot je menjavanje RAMa probleme0:)
arto: racunalnik sem samo ugasnil.Nic drugega.
Drugace pa jutri nesem prenapetostno zascito na servis da bojo ugotovil ali sploh se dela in s katere smeri je prislo do neljubega dogodka, seveda ce se da to ugotovit>:D

lp
Macketina!

Arto ::

Do neljubega dogodka je prišlo, ker nisi dal ven napajalnega kabla. To je vse kar maš za vedt. Očitno si imel do sedaj srečo.

Dead_Eye ::

kaj ram ti še vedno dela zdej al ne?
The one and only

Macketina ::

arto: ne vem,sam vsi kar jih poznam delamo tako (ugasnitev,RAM zamenjas), ni komplikacij,nic ne gre narobe, vsaj doslej>:D sam ce clovek vedno dela tako in potem gre enkrat res kej narobe, ga logicno zanima zakaj, ker RAM pravzaprav nima zveze s tem kar se je zgodil.Mislim da bi blo enako ce jaz nebi cist nic diral po notranjosti, drugace pa preberi zgoraj --> ko sem RAM ze ven dal, se je zgodilo.Takrat sem bil cca 0.5m stran, take moci pa tud jaz nimam, vsaj ne se:D

Dead_Eye: RAM in ostali cel racunalnik dela uredu.Najbolj me je skrbel za graficno (ker ni moja in ker je priklopljena direkt na napajalc in ker je R9800pro), sam tudi dela tako kot prej (ni bla ze cist brezhibna od zacetka, zato jo pa mam na testu...)

Sem pa 100% da je sla prenapetostna.Sem jo dal na drugo vticnico in sveti oranzna lucka svetleje.

lp
Macketina


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
142817 (2437) SaXsIm
»

Matična plošča crkuje?

Oddelek: Strojna oprema
171306 (916) Pyr0Beast
»

Blažilec napetostnih sunkov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
253584 (2979) Saladin
»

Nihanje napetosti v vticnicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6310145 (8084) Pyr0Beast

Več podobnih tem