» »

Vremenske nevsecnosti in lastniki gozdov (in drugi)

Vremenske nevsecnosti in lastniki gozdov (in drugi)

tony1 ::

"Zadnje cvetke ki sem jih prebral v medijih naj bi bili celo predlogi, da se prepove umetno osemenjevanje živali."

Post dneva, vsa čast!!!

ROTFL :))

imagodei ::

Daniel je izjavil:

Mi je pa zanimivo, vsi se vedo obregniti ob subvencije, nihče se ne obregne ob npr. socialno pomoč, pa povprečna slovenska kmetija (ki je velikosti 6ha) dobi manj subvencij kot dobi 1 oseba socialne pomoči. Pa imaš pri kmetiji za to urejeno in obdelano krajino, pri delovno sposobnem človeku na socialni pa povečan promet v kavarni. Ne rečem za tiste, ki res ne morejo ampak vsaj 50% jih je, ki bi lahko delali pa nočejo.

Višina socialne pomoči je določena na podlagi objektivnih meril in je v bistvu znesek, za katerega sklepamo, da nudi še minimalno človeku dostojno življenje v naši družbi.

Te ocene čez palec, koliko ljudi neupravičeno prejema socialno pomoč, so bolj tako tako. Moja (pokojna) mati je imela cca 320 € pokojnine, pa ni dobila niti centa socialne pomoči. Nekaj časa so ji izplačevali varstveni dodatek, ko pa je ugotovila, da so se ji obesili na stanovanje, se je odpovedala tudi temu. Skratka, socialne pomoči ne prejemaš kar tako, na lepe oči. Ja, zagotovo so vmes taki, ki jo prejemajo neupravičeno, a levji delež prejemnikov socialno pomoč potrebuje. Rešitev ni v nižanju višine in obešanju na nepremičnine; rešitev je v boljšem nadzoru in kaznovanju tistih, ki nalašč izkoriščajo ta sistem.

Da pa nekateri raje ostajajo doma kot da bi šli delat, pa to ni problem (pre)visoke socialne pomoči. Kot rečeno, je višina le-te določena na podlagi objektivnih meril. Problem je v prenizki minimalni plači.


A cela ta primerjava socialne pomoči in subvencij v kmetijstvu je malo mimo. Subvencije za kmetijstvo so sporne iz drugega razloga kot pa problematiziranje socialne pomoči. Jaz sem pod vtisom informacij, da v kmetijstvo letno zavalimo milijone evrov subvencij. Četudi upoštevam, da levji delež poberejo večji igralci, si predstavljam, da si tudi individualne kmetije odrežejo svoj delež. Če se motim, me prosim popravite - če pa se ne, je to podobno, kot da bi SP dobival vsako leto razno razne subvencije. Pa jih ne.
- Hoc est qui sumus -

gruntfürmich ::

Daniel je izjavil:

Mi je pa zanimivo, vsi se vedo obregniti ob subvencije, nihče se ne obregne ob npr. socialno pomoč...
govori zase in si ne zmišljuj.

Daniel je izjavil:

Jaz pa vsak dan od jutra do večera, v nedeljo malo manj, pa še se najde zmeraj več brihtnih buč, ki mi solijo pamet o gnojenju, smradu, subvencijah, ptičkih, vsako leto drugačna zakonodaja, itd. itd. itd...
dokler bo kmetijstvo ogormen potrošnik davkoplačevalskega denarja, največji svinjator pitne podtalnice in velik del zraka, ter v zameno za to vračalo porazno nizko pridelavo hrane, ne razumem zakaj naše kritike niso utemeljene?

kar pa se tiče propadlih zadrug; ne vem ali naštevaš samo propadle projekte ali želiš koga prepričati da skupno sodelovanje sploh ni možno?

imagodei je izjavil:

...je to podobno, kot da bi SP dobival vsako leto razno razne subvencije. Pa jih ne.
kot subvencije za opravljanje dejavnosti.
ali pa kot socialna pomoč lastnikom zemlje ki ima določeno tržno vrednost, prav tako kot socialna pomoč za uboge lastnike prevelikih stanovanj po ljubljani...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

tikitoki je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

stjan je izjavil:


Čudno je pa to, da se našim kmetom nič ne splača, ko greš čez mejo pa se avstrijskim vse splača. Proda 1000 prašičev, pa se mu splača prodajati jedilno olje, našim pa nič, kako to?


Kje se cez mejo vse splaca? Za take cene, ki jih dosegajo slo kmetje at kmet raje vrze stran. Imam kar nekaj prijateljev tukaj v Avstriji, ki so kmetje in za Slovenske pravijo, da ne znajo racunat. Subvencija v Avstriji so radikalno visje, deset jajc od kmeta ne bos odnesel pod 3EUR prej 4EUR in tako gre tudi naprej. Jedilno soncnicno olje, ki ga kupujem od kmeta v Avstriji je 5EUR/l, 0,75l snopsa je 20EUR... nastevam naprej?


A te kdo sili kupovati od avstrijskega kmeta? Imamo slovenci place, kot v Avstriji?


Mah enim je res treba spoonfeedat vse. Glej oseba A benti cez kmete in pravi ces kako to, da jim v Avstriji gre tako lepo. Oseba B (jaz) razlozi, da imajo v Avstriji vec dohodka od subvencij in visje cene izdelkov, kar objasni njihov polozaj.

To nima nic z mojimi nakupovalnimi navadami samo razlozi zakaj je oseba A v zmoti oz. da se mu ni reba cuditi, da jim v Avstriji gre nekoliko boljse. Ceprav ce vprasas njih se z osebo A niti ne bi strinjali o tem, da je vse roznato.

Bo OK razlozeno?

Daniel ::

@imagodei
Pravzaprav je 70% denarja za subvencije iz EU proračuna, tako, da tudi če jih ukinemo, ne bomo naredili nič drugega kot oslabili svojo pridelavo, nekdo drug pa bo namesto nas dobil več. Ne primerjaj SPjev in kmetij, sicer se tudi SPji lahko prijavijo na raznorazne razpise, uveljavljajo lahko več stvari v stroških kot kmetije, pa tudi firmo lahko zapreš in si odpreš novo. Poskusi to narediti s kmetijo, ne gre.

Osnovna napaka je tudi v tem, da ne upoštevaš, da je subvencija dejansko nadomestilo za izpad dohodka, brez njih bo slovensko kmetijstvo propadalo še hitreje kot že. Se ti zdi prav, da kmet dobi za liter mleka z 4,2+ procenta maščob 33 centov, to isto mleko pa je potem v trgovini od 60 centov pa do nekaj čez 1 EUR? Enostavno se s tem tudi vsa industrija drži gor, ker strošek pridelave 1 litra mleka je za kmeta največji, embalaža in prekuhavanje v mlekarni, ter prevoz in postavljanje na polico ne stane ravno dosti, pa vendar si ravno ti deležniki v verigi odrežejo velike kose. Posledično imaš tudi službe v trgovini, industriji, predelavi, izdelavi strojev, da ne omenjamo vseh zaposlenih po raznih agencijah in uradih, ki so direktno vezani na kmetijstvo. Sploh veš koliko jih je? A res misliš, da kmetje ta denar porabimo za luksuz? Najde se vsekakor kateri, ki si uspe privoščiti kak dražji avto večina pa ta denar takoj porine nazaj v industrijo, nakup kakega stroja da moderniziraš kmetijo, drugače te povozijo. Da ne omenjam, da imajo trgovci prav vse vračunano v ceno, kako bi drugače lahko razumel take cene za stroje? Traktor primerljiv temu, ki smo ga leta 2003 kupili za 31000 EUR danes stane 60000 EUR. Pa menda ja ne misliš, da se je železo vmes toliko podražilo? Malenkost se je res, ostalo pa so trgovci povišali marže kolikor nam je vstop v EU dvignil neposredna plačila. Kako bi drugače razumel, da eden večjih trgovcev s kmetijsko mehanizacijo praktično vsaki dve leti odpre nov prodajni center, zraven pa hodijo še na Teambuildinge na jadranje?

Daniel ::

@gruntfurmich

Nimam pojma kaj si želel povedati s prvim stavkom...

/sarcasm on
kot drugo: Če misliš, da je res toliko lepega od tega davkoplačevalskega denarja v kmetijstvu pa se nam pridruži, nihče ti ne brani, da začneš jemati iz te vreče brez dna.
/sarcasm off

Preberi si zgoraj zapisano, kam gre ta denar. Lahko vzameš kmetom subvencije ampak posledično boš povozil še kup druge industrije in služb po uradih, ki so vezani na to.

Si že kdaj slišal za vodovarstvena območja? Ne boš verjel ampak dejansko imamo na državni ravni omejitve kaj se lahko tam dela.
Zrak: Kmetijstvo je CO2 nevtralno, tudi če notri vržeš vse krave, ker gozdovi in obdelana polja in travniki nase vežejo ogromne količine CO2. Lahko ti postrežem tudi z bolj konkretnimi številkami ker sem ravno zadnjič bral o tem. Nekdo je predlagal, da če že država zaračunava podjetjem za onesnaževanje s CO2, bi lahko ta denar kar nakazovala kmetom, ker posevki za katere skrbijo in gozdovi nase vežejo ogromno CO2 in s tem rešujejo problem onesnaženosti. Ampak kaj bi to tebi kajne?

Pridelava hrane: Hrvati so na gnoj zmetali na tone lubenic in jabolk, ker niso našli kupca. Pri nas je malo bolje pa vseeno je cena za to mizerna. Povej mi, kaj bo imel kmet od tega, da pridela žito (ker vsi jamrate, da smo premalo samooskrbni), če se mu potem kupec (industrija) ob prodaji norčuje iz njega in mu ponuja mizerijo za to. 1 tona najkvalitetnejše krušne pšenice je 170 EUR. A sploh veš koliko kruha lahko spečeš iz tega in koliko na koncu trgovci in industrija iz te 1 tone pšenice zaslužijo? In sedaj naj kmetje sejejo še več pšenice, da je bo še več na trgu in bo cena še nižja kajne? A ti rad delaš še več za še večji minus? Potem ti pa mlinar reče, ja, jo bomo pa uvozili... Slovenija ni Madžarska, Romunija ali Ukrajina, da bi imeli 1000 ali več ha parcele kjer je strošek pridelave občutno nižji. Slovenija je mala država z izjemno razparceliranostjo površin, ki vsaj 1/3 poveča stroške pridelave. Ko pa hočeš iti v komasacijo pa najprej starejši ljudje ne podpišejo, ker so navezani na zemljo, nato ugotoviš, da imaš Naturo 2000 na območju, kakšen park, pa kakega ptiča, vmeša se DOPPS in si gotov, ne moreš več nikamor.

Zadruge: Poišči kakšen uspešen projekt prosim. Jaz sem povedal svoje izkušnje. Niso vse slabe, se najde tudi kaka dobra a kot sem povedal, smo geografsko omejeni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

poweroff ::

stara mama je izjavil:

Poled redne službe (8 ur), popoldanskega dela na travniku/njivi, vzdrževanjem strojev, in še z živino (vsak večer in vsako jutro pred službo) se naj kmet še ukvarja s klavnico, mesnico in trgovino.
Res si brihtna buča ja!

Ja, saj to eni pravimo.

Dokler je tako, je to hobi projekt in ne kmetijstvo. Prave kmetije so pa podjetja! Z zaposlenimi in nekim obsegom poslovanja.
sudo poweroff

Invictus ::

Subvencije kmetov so dostikrat pogojene s tem, da svojih izdelkov ne dajo na trg. Dobesedno gojijo nekaj na svoji zemlji in pustijo da zgnije, oz. morajo uničiti.

Meni sta znane 3 zgodbi:

- Portugalska ima cel kup nasadov pomaranč. Tam dobijo več za ne-obiranje le teh, in tako veselo pomaranče gnijejo kar na drevesih.
- V Posočju je kmet dobil subvencijo za visokogorski travnik, vendar je moral vse slamo zažgati...
- mislim da naši vinogradniki tudi dobijo subvencije, da ne oberejo grozdja in ga izvažajo v EU.
- sigurno kdo ve še za kak butast primer..

Za kaj ima EU tak sistem, ni težko ugotoviti. Veliki bi premalo zaslužili, pa je malim bolje dati nekaj subvencij...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fikus_ ::

Eno so subvencije za pridelavo, drugo so pa enkratna plačila za zmanjšanje pridelave!

Npr. razgradnja TSO Tovarne sladkorja Ormož. Potem nekaj let nazaj je bilo aktualno zmanjšanje vinogradov.

Pri TSO je bila še kolobocij, ko so vrli uradniki na ministrstvu pozabili/prepozno sporočili neke podatke/spremembe na ustrezne instance EU, tako da je SLO plačala visoko kazen.

gruntfürmich ::

Daniel je izjavil:

Zrak: Kmetijstvo je CO2 nevtralno, tudi če notri vržeš vse krave, ker gozdovi in obdelana polja in travniki nase vežejo ogromne količine CO2. Lahko ti postrežem tudi z bolj konkretnimi številkami ker sem ravno zadnjič bral o tem. Nekdo je predlagal, da če že država zaračunava podjetjem za onesnaževanje s CO2, bi lahko ta denar kar nakazovala kmetom, ker posevki za katere skrbijo in gozdovi nase vežejo ogromno CO2 in s tem rešujejo problem onesnaženosti. Ampak kaj bi to tebi kajne?

zanimivo. povsod drugod pa lahko beremo kako je govedoreja (ki se je gremo v sloveniji obilno) skoraj največji onesnaževalec zraka na zemlji.

Daniel je izjavil:

Slovenija ni Madžarska, Romunija ali Ukrajina, da bi imeli 1000 ali več ha parcele kjer je strošek pridelave občutno nižji. Slovenija je mala država z izjemno razparceliranostjo površin, ki vsaj 1/3 poveča stroške pridelave. Ko pa hočeš iti v komasacijo pa najprej starejši ljudje ne podpišejo, ker so navezani na zemljo...
ravno to jst pravim; da ni razloga da podpiramo debilizem in lenobo nepovezovanja kmetov v večje farme, ker so pač neprilagojeni loleki in hočejo vse sami delat in imajo tako 3× večje stroške kot vsepovsod drugod.
zakaj bi morali davkoplačevalci podpirati takšno neracionalnost? to se je dogajalo v jugi, in je že v 80h letih bankrotirala...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pika na i ::

Daniel in fikus - kapa dol.
Upam, da nikdar več zastonj ne dasta nikomur ene same glave solate, kile krompirja ali stroka česna.
Ne, tudi butare ne šenkajta nikomur.

Ostali pa - pejte si raje rihtat subvencije za TČ , solarne panele in razne tesle.
Kmetovanje ni za vas.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: imagodei ()

Daniel ::

Nekaj ljubiteljskega branja, da mi ne bo treba ponavljati.

http://www.km-z.si/files/userfiles/Revi...

gruntfürmich ::

Pika na i je izjavil:

Ostali pa - pejte si raje rihtat subvencije za TČ , solarne panele in razne tesle. Kmetovanje ni za vas.
je še sploh kaj kar ni subvencionirano? kdaj se bo ta blaznost končala?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

poweroff ::

Daniel je izjavil:

Slovenija je mala država z izjemno razparceliranostjo površin, ki vsaj 1/3 poveča stroške pridelave. Ko pa hočeš iti v komasacijo pa najprej starejši ljudje ne podpišejo, ker so navezani na zemljo

That is exactly the problem.

In rešiti bi morali ta problem. Torej, nič subvencij za male hobistične kmete oziroma tiste, ki nočejo sodelovati med seboj. Naj se združijo med seboj in sodelujejo, potem pa dobijo subvencijo. Lahko še večjo.

Ampak sodelovanje in Slovenceljni... no go.
sudo poweroff

Daniel ::

@nebivedu Hja no, jaz si ga od leta 2000 še nisem prislužil (vidim, da imaš mesec daljši staž). Je to zato ker drugi razmišljajo namesto mene (beri par postov nazaj)? Samo vprašam...

@Matthai s tem se vsekakor strinjam, čeprav smo imeli v tem področju ravno našo največjo parcelo in se zame ne bi kaj dosti spremenilo, morda le oblika parcele. Bi pa morda dobili možnost namakanja dokler EU sofinancira 100% ampak sedaj je seveda vse padlo v vodo. Drugače pa obdelujemo 41 GERKov na 27 hektarih, kar nakako pove dovolj o povprečni velikosti parcele pa še to je razmetano na razdalji petih kilometrov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Daniel ::

Saj tudi sam sem nekaj časa prej spremljal vse skupaj, preden sem se prijavil ampak to sedaj ni poanta, dobri stari časi so mimo skupaj z dobrimi starimi uporabniki in NESTom. Dejstvo je, da imam pač direkten vpogled v to o čemer se tu prepirate in lahko prvoosebno komentiram situacijo iz mojega pogleda ampak seveda se bo zmeraj našel nekdo, ki ve o kmetijstvu več kot jaz, čeprav nikoli ni kmetije videl niti od blizu. Sam se s kmetijstvom ukvarjam že praktično od konca srednje šole. Želim pač ponuditi vpogled v realno stanje, da ne bojo cvetele le rožice, s subvencijami ali brez njih.

Pika na i ::

gruntfürmich je izjavil:

Pika na i je izjavil:

Ostali pa - pejte si raje rihtat subvencije za TČ , solarne panele in razne tesle. Kmetovanje ni za vas.
je še sploh kaj kar ni subvencionirano? kdaj se bo ta blaznost končala?

S tem, da napadaš tiste, ki poleg službe še kmetujejo, se ne bo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: imagodei ()

krneki0001 ::

Daniel je izjavil:

Saj tudi sam sem nekaj časa prej spremljal vse skupaj, preden sem se prijavil ampak to sedaj ni poanta, dobri stari časi so mimo skupaj z dobrimi starimi uporabniki in NESTom. Dejstvo je, da imam pač direkten vpogled v to o čemer se tu prepirate in lahko prvoosebno komentiram situacijo iz mojega pogleda ampak seveda se bo zmeraj našel nekdo, ki ve o kmetijstvu več kot jaz, čeprav nikoli ni kmetije videl niti od blizu. Sam se s kmetijstvom ukvarjam že praktično od konca srednje šole. Želim pač ponuditi vpogled v realno stanje, da ne bojo cvetele le rožice, s subvencijami ali brez njih.


Jaz o kmetovanju ne vem nic.
Imam pa nekje 40 hektarov gozda v katerem je dosti za narest, pa ker ne zmorem vsega sam (dokler sem imel med 2 in 5 hektarov je slo brez pomoci), narocim podiranje in odvoz, pa vem kaksne so cene za te zadeve pri nas. In se ocitno razlikujejo z drugimi konci slovenije.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

hator ::

Samo Slovenci znamo enačit kmetijske subvencije s socialno pomoč. Zaradi kmetijskih subvencij je cena hrane v trgovini nižja! Odkupne cene kmetijskih pridelkov ne pokrijejo stroškov proizvodnje!
Izjema je hlodovina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hator ()

stjan ::

Koliko je pa nižja cena hrane, če kmet dobi subvencijo za izsušitev travnika, čez nekaj let pa dodatno subvencijo za namakanje istega travnika?

Zakaj se prodaja les na štoru in ne zrezan les?
Nekateri jamrajo o nizki ceni lesa 30 evrov, za kubik zrezanega pa smo plačali 180 evrov.
Kot sem že napisal, včasih so doma zrezali les, danes se jim pa ne ljubi, rajši ga poceni prodajo in zahtevajo pomoč.
Ok, veliko je kmetov, ki se trudijo in ustvarjajo, samo zelo veliko denarja pa gre v nič.

stara mama ::

stjan je izjavil:


Zakaj se prodaja les na štoru in ne zrezan les?
Nekateri jamrajo o nizki ceni lesa 30 evrov, za kubik zrezanega pa smo plačali 180 evrov.
Kot sem že napisal, včasih so doma zrezali les, danes se jim pa ne ljubi, rajši ga poceni prodajo in zahtevajo pomoč.
Ok, veliko je kmetov, ki se trudijo in ustvarjajo, samo zelo veliko denarja pa gre v nič.

Rezanje lesa je 25€ na kubik, drobno rezanje pa 30-35€.
Tebe so nategnili na suho, ker (tu nam vsem že očitno) ne znaš uporabljat svoje glave.

Machete ::

Ker les je samo eden ane, da ne govorimo da cena varira za 100 kratnik.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

fikus_ ::

Nekateri mislite, da na kmetiji lahko ena družina dela vse! Od košnje, reje živali, predelave npr. mleka, mesa, vmes še delo v gozdu (sečnja in spravilo lesa, nega v gozdu), potem žaganje lesa, na koncu pa naj pomembnejše še prodaja in to poceni?!

Dolgoročno bodo preživele specializirane kmetije z optimizirano proizvodnjo. To pomeni, da imajo samo en produkt, primeren glede na okolje, stroje za to in prodajo tega (v nepredelani ali predelani obliki). Riziko pri specializaciji je, da si praktično neodporen na vplive, kot so vremenske nevšečnosti in tudi razmere na trgu. Pred nekaj leti so tenko piskali pridelovalci mleka, ko je prodajna cena pri mleku v kratkem času precej padla. Seveda potrošniki v trgovinah tega niste čutili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

gruntfürmich ::

hator je izjavil:

Zaradi kmetijskih subvencij je cena hrane v trgovini nižja!
morda ja, morda ne. če je slovenska samooskrba 30%, in 70% uvoza, potem je ta izjava napačna.
razen če predpostavimo da je tudi nizozemska/francoska/španska hrana obilno subvencionirana, potem pa je morda cenejša, ampak znova verjetno NI cenejša, ker je subvencionirana s strani EU tudi od nas.
ker treba se je zavedati da farme ne delajo z izgubo, tako da je čisto vseeno ali dobijo denar na račun subvencij ali na račun višje odkupne cene.
razen če se predpostavlja da so subvencije namenjene temu da si trgovci odrežejo manjši kos pogače, kar pa dvomim.
skratka hrana v vsakem primeru stane enako, razlika je kako mi to plačamo.

fikus_ je izjavil:

Nekateri mislite, da na kmetiji lahko ena družina dela vse! Od košnje, reje živali, predelave npr. mleka, mesa, vmes še delo v gozdu (sečnja in spravilo lesa, nega v gozdu), potem žaganje lesa, na koncu pa naj pomembnejše še prodaja in to poceni?!
ravno to razlagamo, da se naj racionalizira kmetovanje. ampak v sloveniji ni interesa, nobeden tega ni pripravljen storiti ker sosed dela vse narobe, ter smo hudi individualisti. in to se podpira s subvencijami.
če bi se na vasi zmenili da je eden zadolžen za gozd, drugi njive, tretji štale... potem to postane utečena industrija z specializirano delitvijo dela. manjšimi stroški. manj časa.

sj učasih so se šli takšno 'delitev' dela, ko so vsi šli kositi vsem, pa vsi kožuhati naokoli. veliko bolj učinkovito je to bilo kot da vsak zase dela; kdor ni bil tako vpet v delovanje vasi je propadel in bil lačen, zato pa je bila to včasih edina možnost preživetja in so se tega povsod posluževali. danes bi pač s pomočjo strojev samo eden skrbel za vse travnike na vasi, tako kot učasih cela vas, z delitvijo dela...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Subvencije škodijo predvsem kmetom. Eno je subvencionirat (ma kaj subvencionirat, rečmo temu plačat), da kosi neke gorske travnike ali pase krave na njih, kar je sigurno dražje kot na ravnem. Ampak da moraš subvencionirat sajenje česarkoli v Prekmurju, kjer je ravno dokler vidiš, zakaj zaboga? Isto po celi Evropi, jasno. Če ukinemo vse subvencije, plačujemo hrano v trgovini po realni ceni, bi dobili bolj lokalno hrano, ker se je ne bi splačalo prevažat (zdaj je to itak subvencionirano) daleč, kmet bi dobil kolk bi dobil, z izgubo pač nihče pameten ne dela, odrežemo pa en kup birokratov, ki delijo subvencije, tam se sigurno izgubi kar lep del denarja. Hrana bi bila v trgovini malo dražja, ampak ne dost, ker če je nabavna cena mleka 33 ali 40 centov brez subvencije, to nič ne pomeni. Kmetom pa tak sistem škodi, ker zmeraj je nekje nekdo, ki dobi večjo subvencijo in te jebe. Če bi kmeti preteravali s ceno, bi pa pač še zmeraj dobili slovaško mleko, dražje kot zdaj, vseeno pa ne po evro.
Tam kjer se menda ne sme zarast, se pa naj določi komu točno je v interesu da se ne zaraste, in ta naj plačuje. Ali so to smučišča, hoteli, občina, ne vem kdo, naj plača tisto košnjo. Ali se pa naj odda v uporabo nekomu, ki bo znal iz tega preživet, če lastnik ne zna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

fikus_ ::

"Pameten kmet" fura dve, tri dejavnosti, ki mu služijo denar. Če ena ne gre , ostane druga in tretja. Pogosto je gozd stranskega pomena, bolj rezerva za hude čase in namesto banke. So pa tudi izjeme, ki posekajo gozd, tako da se morajo mlade ptice zelo potrudit, da preletijo od enega drevesa do drugega zaradi pomanjkanja kondicije. :D
Precejšen problem SLO kmetijstva je razdrobljenost zemljišč, katere je pa ni enostavno rešit. Poleg "navezanosti" na zemljo je za SLO značilno, da je veliko hribovskih kmetij, ki jih ne moreš združevat. Hribovske kmetije so praviloma manjše in na/pod mejo za preživetje družine samo od kmetije. Zato se pogosto kombinira, da je eden (ali celo dva) zaposlen(a) kje drugje. Se pa zadnjih nekaj let (10letje in več) vidi, da mnogi uvajajo dodatne dejavnosti na kmetiji, kot je direktna prodaja zelenjave, mleka na mlekomatih, prodaja mesa na domu, žagarstvo, . . .

imagodei ::

hator je izjavil:

Samo Slovenci znamo enačit kmetijske subvencije s socialno pomoč. Zaradi kmetijskih subvencij je cena hrane v trgovini nižja! Odkupne cene kmetijskih pridelkov ne pokrijejo stroškov proizvodnje!

Ja, in v drugih panogah bi pač trg naredil svoje (khm, država bi pustila, da trg naredi svoje), mali podjetniki bi propadli, večji pokupili propadla podjetja, njihovo imetje in z nižjimi stroški poslovali naprej.

poweroff je izjavil:

Daniel je izjavil:

Slovenija je mala država z izjemno razparceliranostjo površin, ki vsaj 1/3 poveča stroške pridelave. Ko pa hočeš iti v komasacijo pa najprej starejši ljudje ne podpišejo, ker so navezani na zemljo

That is exactly the problem.

In rešiti bi morali ta problem. Torej, nič subvencij za male hobistične kmete oziroma tiste, ki nočejo sodelovati med seboj. Naj se združijo med seboj in sodelujejo, potem pa dobijo subvencijo. Lahko še večjo.

Ampak sodelovanje in Slovenceljni... no go.

Tole. Tole očitamo. Masovna proizvodnja običajno ustvarja cenejši izdelek (no, lastna cena je nižja). Slovenski kmetje obolevajo, ker so odkupne cene njihovih izdelkov tako nizke, a hkrati je očitno na trgu prisotna cenejša zelenjava, mleko... Od kod? Ja, množično proizvedena, ane.

Sej ne, da ni prostora za Bio Eko Handmade mleko maslo in sir kot alternativo masovni proizvodnji. Je pa to treba znat prodajat. In kmet Janez iz Zgornjega Kašlja mogoče nima tega znanja. Če bi se pa povezali skupaj, bi pa tudi to lažje furali. Magari preko verige lastnih trgovin.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Daniel ::

Kmet Janez iz Zornjega kašlja po tem ko zaključi delo v hlevu vsekakor ne bo šel na tržnico prodajat, ker za to enostavno nima časa. Da bi pa koga zaposlil, da bi mu to prodajal pa bi moral res ogromno prodati, da bi sploh pokril bruto strošek plače. Ne rečem, v bližini mest ali avtocest bi zadeva še nekako funkcionirala. Kakor pa si več kot 10 minut vožnje od glavnih prometnic, pa te živ bog ne bo hodil iskat nekam v rovte.

Pa kot je še omenjeno zgoraj, da ni sodelovanja. To kar v npr. Nemčiji opravljajo s strojnimi krožki, ko pokosijo in zvozijo travo notri pri nas ne bi funkcioniralo. Prvič imamo zelo nestabilno vreme v tistem času, ko se kosi in takrat bi morali vsi kositi, ker če ti trava uide izgubi preveč energije. Drugič pa je spet problem razparceliranost. Jaz porabim s kosilnico, ki ima 3,5 ha zmogljivosti na uro približno 15 ur, da pokosim 15 hektarjev. V Nemčiji ze to porabijo s podobnimi stroji za enako delo 5 ur, in lahko gre naprej, k drugemu kosit, enako potem tudi obračanje, zgrabljanje in odvoz. Kako boš to pri nas implementiral, to so sicer odlične a neizvedljive ideje. Drugače pa tako sodelujeno kolikor se le da, pri siliranju koruze s.p silira, kmetje si vozimo med sabo, žitno sejalnico si sposojam (sicer je iztrošena in bo potrebna menjave), koruzne sejalnice ravno tako nimam in si jo izposodim ali pa mi kdo drug poseje. Seneno linijo pa kot sem že zgoraj omenil mora imeti vsak svojo, ker ni pogojev za strojne storitve, si pa tudi tu pri odvozu pomagamo, če je le možnost.

imagodei ::

Daniel je izjavil:

Kmet Janez iz Zornjega kašlja po tem ko zaključi delo v hlevu vsekakor ne bo šel na tržnico prodajat, ker za to enostavno nima časa. Da bi pa koga zaposlil, da bi mu to prodajal pa bi moral res ogromno prodati, da bi sploh pokril bruto strošek plače. Ne rečem, v bližini mest ali avtocest bi zadeva še nekako funkcionirala. Kakor pa si več kot 10 minut vožnje od glavnih prometnic, pa te živ bog ne bo hodil iskat nekam v rovte.

Ja. Podjetnik, če podjetje ni rentabilno in ne more preživet niti samega sebe, mora zapret. Šlus. Konec. Subvencije, ki jih morebiti dobi, niso dovolj visoke, da bi pokril stroške plač zaposlenih, nabave materiala, ipd.

Daniel je izjavil:

Pa kot je še omenjeno zgoraj, da ni sodelovanja.

Če se ne znate povezat in si znižat stroške poslovanja, je na voljo več opcij. Prodaja kmetije se ponuja kot ena.

Razumem subvencije kot nek manjšinjski prihodek za vzpodbudo in splošen blagodejen vpliv na skupnost, ne pa kot večinski dohodek. Pa povračila škode ob vremenskih ujmah, itd. itn.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Daniel ::

In če bo Janez v zgornjem kašlju zaprl, pa to naredi 1000 janezov po državi, potem bo pa spet tema na forumu, kaj si kmetje mislijo, da puščajo polja, da se zaraščajo...

Kupiš? Vem za eno kmetijo, ki se prodaja razmeroma poceni, mislim, da 1,20 eur m2 pa je živ bog noče, ker so parcele malo v hribu. Kar prijavi se, dobiš subvencije...

Daniel ::

Boš pa moral kupiti še nekaj strojev, razen, če boš kupil kmetijo za to, da boš plačeval strojne storitve drugim...

Daniel ::

Dvojni post...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Daniel ::

Ko so pri nas skušali speljati komasacijo je bilo omenjeno tudi, da imajo to mislim da v Italiji rešeno povsem drugače. Ko se sprejme ukrep komasacije za določeno območje nihče nikogar sploh nič ne vpraša ampak so vsi obvezani iti v ta ukrep. Posledično se olajša tudi izgradnja morebitnih namakalnih sistemov. Oboje je EU v tem obdobju financirala skorajda 100%. Za to bi to moralo biti sprejeto na ravni države ampak o tem dejansko sploh nihče ne razmišlja. Ampak ta vlak je sedaj odpeljal, finančna perspektiva se izteka, po tvju se jamra kako se niso počrpala sredstva, zgodi pa se nič. Pri nas kakorkoli skušaš kaj narediti iz kakega grma že skoči ljubiteljski naravovarstvenik, pove, da je tam videl enega ptička in vse se ustavi (hint:izgradnja vetrnih elektrarn). Ne smeš posekati mejice, ne smeš spreminjati pokrajine (kar komasacija vsekakor stori), nove prepovedi, nove kazni... Verjemite mi, da bi se vsekakor raje vozil na 5 velikih parcel in jih obdeloval kot celoto kot pa sedaj, ko se moram voziti na 43 parcel. Pokurim vsaj 1/3 več goriva na cesti in še nekaj na njivi, ker moraš vsako parcelo zaključiti in izgubim ogromno časa, kar pa oboje povečuje stroške. Ampak tu smo, tu živimo in take pogoje imamo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

gruntfürmich ::

in znova 5 postov zakaj nekaj ne bi naredili... ravno subvencije to preprečujejo!

tam videl enega ptička in vse se ustavi (hint:izgradnja vetrnih elektrarn)

še eno totalno subvencionirano panogo omenjaš... a kmetje ne znate nič drugega omenjat?

Daniel je izjavil:

Kupiš? Vem za eno kmetijo, ki se prodaja razmeroma poceni, mislim, da 1,20 eur m2 pa je živ bog noče, ker so parcele malo v hribu.

na nepremičnine.net so kmetije okoli 20ha s ceno tudi po 0,5 EUR/m^2, če je za verjeti ponudbi.
tko da tvoja hribovska ni med cenejšimi.
pa so parcele čisto skupaj v lepo zaokroženi celoti?
lahko spremenim namembnost v rekreacijske površine ali me bo država silila v pridelavo hrane ker je zapustitev zemlje eden izmed 10 grehov?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Daniel ::

Očitno je, da se ti v manj kot 5 postih ne da nič dopovedat (zraven tega vozim gnojevko in kaj hitro se zgodi, da zapisano izgine iz telefona) . Če je omenjanje realnih zadev zate greh pač naj bo. Če se na ravni EU uvede ukinitev subvencij in se predpiše pravična delitev cene prodanega artikla mene ne moti, pa še ti ne boš imel čez kaj jamrat. Ampak potem naj se subvencije in EU sredstva ukinejo v vseh panogah, ne le v kmetijstvu in se postavi realna cena za delo, ne pa da so vse cene zaradi tega napihnjene, pa bomo videli kam bomo prišli. Praktično cela država dela projekte z nekimi subvencijami in eu sredstvi, krepko večjimi kot so v kmetijstvu (skorajda pregovorno je že, da so cene za projekte, ki se delajo z EU sredstvi skoraj 1x višje kot so realne cene). Če pa ne bo pravične delitve oz. višje cene hrane pa bo sledil počasen propad večine kmetij, in družine, ki sedaj živijo po kmetijah podo pač šle na borzo in socialo, redki, ki najdejo službo pa v službo. Dejansko se bo težava prestavila samo iz enega vira na drugega.

Povedal sem ti že, da so zemlje na slovenskih kmetijah razdrobljene, se boš pač prilagodil, o spremembi namembnosti pa se pogajaj z občino in državo, ne z mano. Pa veliko sreče, potreboval jo boš.

In da, za zapustitev zemlje obstajajo kazni ampak hej, imaš subvencijo, delaj...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

poweroff ::

Daniel je izjavil:

Kmet Janez iz Zornjega kašlja po tem ko zaključi delo v hlevu vsekakor ne bo šel na tržnico prodajat, ker za to enostavno nima časa. Da bi pa koga zaposlil, da bi mu to prodajal pa bi moral res ogromno prodati, da bi sploh pokril bruto strošek plače. Ne rečem, v bližini mest ali avtocest bi zadeva še nekako funkcionirala. Kakor pa si več kot 10 minut vožnje od glavnih prometnic, pa te živ bog ne bo hodil iskat nekam v rovte.

Hja, če bi se združilo 50 kmetov na enem območju, bi lahko zaposlili lastnega dostavljalca in marketingarja.

Bivši sodelavec je šel v London, kjer je programiral platformo za dostavo hrane. Osnovna ideja je, da pripraviš različne "zabojčke" s hrano, ljudje jo zjutraj naročijo preko telefona in popoldan je dostavljena in si nato iz sveže zelenjave skuhajo kosilo.

No, ampak ta ideja v praksi ni ravno delovala, dokler niso ugotovili, da je treba sprogramirati optimizacijo dostave, predikcije kaj bodo ljudje naročali, itd. Skratka čisti AI posel z nekaj marketinga in designa. In ko je kolega začel razvijati te zadeve, je posel dobesedno eksplodiral.

Zdaj pa ti razloži slovenskemu kmetu, da rabi strokovnjaka iz področja umetne inteligence in web designa... verjetno se ti bodo samo smejali.
sudo poweroff

looser ::

Ja potem pa napravi najbolj osnovni kmetijski inf. Sistem, ki to pregledno omogoča za začetek, da se vidijo prednosti. Malokateri kmetovalec bere inf. Forume in n je pripravljen vlagati v to. Ko dobiš pozornost zaradi prihrankov, bo vse ostalo dosti lažje, tudi investicije. Dokler pa gre za teorijo na slotech forumu, ne bo nič... Če rabiš pomoč, pa reci...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: looser ()

Invictus ::

poweroff je izjavil:

Skratka čisti AI posel z nekaj marketinga in designa. In ko je kolega začel razvijati te zadeve, je posel dobesedno eksplodiral.

Zdaj pa ti razloži slovenskemu kmetu, da rabi strokovnjaka iz področja umetne inteligence in web designa... verjetno se ti bodo samo smejali.

To v bistvu ni AI. Sam mal statistike ;). Se pa ful dobr sliši :)).

Drugače pa ja, zahojena miselnost kmetov, pa tudi precejšnjega dela Slovencev, da oni pa že ne bodo plačevali nekoga, ki nima lopate ali motike v roki, je pač pogubna za njih. Delo za mizo pač ni delo...

Kolega je naročal take zabojčke zelenjave pri enem slovenskem kmetu. Ni bilo ravno poceni, ampak je dostavil na dom zabojček trenutno sezonske zelenjave. Čez dve leti se je naveličal razvažanja, in je hotel da ti prideš k njemu ponjo. Jasno je šel biznis v maloro.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

looser ::

Sam osebno nimam tako slabega mnenja... Marsikateri kmetovalec ti bo plačal, ko bo razumel, da je njegov proces lažji/cenejši, najboljše oboje. Nosilci dejavnosti (da se izognem izrazu z negativno konotacijo v Sloveniji) niso butasti, je pa potrebno zagotoviti infrastrukturo, ki te cilje uresničuje, samo od sebe se pa to ne bo zgodilo. To tako pač je. Voditi kmetijo ni ravno neka raketna znanost, posel, kot čisto vsak drug... Fizično delo (danes) je problem...

krneki0001 ::

Samo par jih bo placalo za to. Vecina je nerazgledanih idiotov, ki bodo vse naredili da zaradi njih slucajno ne bo se kdo kaj zasluzil. Vsaj na dolenjskem, kjer so vsi skregani med sabo.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Invictus ::

Saj Gorenjska ni veliko boljša.

Moj zavarovalniški agent, ki ima tudi precej veliko kmetijo, plus še najema zemljo, mi vsako leto stoka, kako ga Merkator stiska za goltanec glede cene krompirja. In mu je kar nekaj krompirja šlo lani v maloro, ker ga ni mogel prodati.

Če bi se združili, jih najbrž ne bi mogel, vsaj ne toliko...

In če bi imeli dobrega prodajalca, bi kak krompir mogoče prodal tudi kam na zahod, Nemčija ali Avstrija. Čeprav imajo svojega dosti...

Da ne govorim o tem, da bi skupaj naredili kako predelavo in služili s produkti... Znanstvena fantastika. Važno, da imajo pravico vlačiti gnojevko po travnikih.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Daniel ::

Lepo je klamfati po tipkovnici o tem kako naj bi bilo in kako bi moralo biti in kako je, praktično cela država nam tako funkcionira, na koncu pa spet privleči gnojevko na travnikih... Če bi ti gnojili samo z umetnimi gnojili, ki vsebujejo tudi Kadmij (ni naveden v specifikaciji) in ga rastline ne porabljajo (nastane pa pri izdelavi umetnih gnojil) te pa ne bo nič motilo, čeprav gre za težko kovino, ki se nabira v zemlji. Glavno, da tebi ne smrdi...

Ko boš imel nekaj prakse v kmetijstvu boš lahko govoril o združevanju in ustanavljanju novih firm, ki bojo konkurirale slovenski trgovini (smeha polna skleda) ker potem ko prideš do kupca bo zmeraj prvo vprašanje v Sloveniji cena produkta. In le ta ob cenah uvoženih zadev v trgovini ne omogoča normalnega preživetja, kaj šele ustanavljanja novih firm z zaposlenimi. Nekaj bi se dalo sicer preko zadružnega sistema, če bi le ta funkcioniral tako kot bi moral. Pa ne in dokler bodo prikoritniki enaki (ista situacija kot v politiki) se ne bo nič spremenilo, saj vsi zasledujejo le lastne interese.

Invictus ::

Vedno je tudi zabavno samo poslušati pritožbe kmetov v svojih 150.000 EUR vrednih traktorjev... Samo eno jamranje kako država nič ne da...

Če bi manj denarja zmetali v traktorje, bi ga imeli več za hrano in investicije...

https://sobotainfo.com/novica/politika-...

Pomurje pa sploh izstopa...

https://sobotainfo.com/novica/lokalno/p...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Daniel ::

Me pa res zanima kakšen poslovni načrt bi ti naredil, da bi Josefu v Nemčiji prodal Slovenski krompir, ko mu ga lahko lokalni Hans pridela za 2/3 cene slovenskega pa še v Nemčijo ga moraš spraviti na polico in plačati zaposlene v svojem podjetju (ker logično ena kmetija ni dovolj). Zveni kot utopija?

Invictus ::

Zveni kot jamranje kmeta...

Pa lepa resnica slovenskega kmeta, ki prodajaj precenjene "slovenske" izdelke... 300% bolj prešpricane kot tuje. Da je "bolj ziher"...

Tukaj se nihče ne vpraša zakaj lokalni Hans prideluje krompir po 2/3 cene slovenskega Janeza. Najbrž ni samo razdrobljenost parcel problem. Miselnost kmetov je gotovo večja ovira...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Daniel ::

Povsem pričakovano, ko ti zmanjka argumentov okrog ene teme, gremo pa na traktorje. Si sploh prebral članek v celoti? Si videl povprečno starost? A se ti voziš naokrog v stoenki in zakaj ne? Pa je traktor delovni stroj na katerem kmetje preživimo precej delovnih ur in ne sredstvo za fijakanje sem in tja. Sama nevoščljivost te je in nič drugega obenem pa nimaš poguma, da bi se tega sam lotil.

Aha, prešpricano je vse 300%... Še en dokaz več, da nimaš pojma. Nimaš pojma, da se ob kontrolah kontrolirajo vsi računi za nabavljena fitofarmacevtska sredstva in da nima absolutno nobenega smisla škropiti več kot je nujno ker ni nobenega dodatnega efekta. In še najbolj važno, škropivo je treba kupiti... Ampak ti že veš, človek z izkušnjami...

Ja, definitivno je zaradi miselnosti kmetov pridelava v sloveniji dražja in ne zaradi stroškov...

Povprečna starost naših treh traktorjev je sicer 32 let, zakaj mi ne bi pod nos vrgel še tega, da imamo tri?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

poweroff ::

looser je izjavil:

Ja potem pa napravi najbolj osnovni kmetijski inf. Sistem, ki to pregledno omogoča za začetek, da se vidijo prednosti.

Zakaj bi jaz razvijal tak sistem? Naroči in razvije naj ga tisti, ki ga potrebuje.

Jaz razvijam sisteme za stvari, kjer vidim za to poslovni interes ali pa me osebno zanima. In distribucija hrane trenutno pri meni ne spada ne v prvo, ne v drugo kategorijo.

Invictus je izjavil:

To v bistvu ni AI. Sam mal statistike ;). Se pa ful dobr sliši :)).

Tako so tudi ustanovitelji tistega portala razmišljali. Nakar so ugotovili, da bo treba malo več kot "mal statistike". In je kolega začel s strojnim učenjem ipd., so pa šle zadeve.

Tole je tipično Slovenceljsko razmišljanje... bomo sami malo statistike spacali skupaj, ali pa faliranega študenta tretjega letnika najeli za mali denar. Saj je itak samo "mal statistike".

Invictus je izjavil:

Ni bilo ravno poceni, ampak je dostavil na dom zabojček trenutno sezonske zelenjave. Čez dve leti se je naveličal razvažanja, in je hotel da ti prideš k njemu ponjo. Jasno je šel biznis v maloro.

Seveda, ker ljudje ne znajo poslovni razmišljati. On obvlada pridelavo hrane in to je super. Moral bi pa razumeti, da rabi še nekoga, ki bo obvladal marketing, da sam tega področja ne pozna. Ampak tukaj se pa zatakne.

p6101369 Marsikateri kmetovalec ti bo plačal, ko bo razumel, da je njegov proces lažji/cenejši, najboljše oboje. Nosilci dejavnosti (da se izognem izrazu z negativno konotacijo v Sloveniji) niso butasti, je pa potrebno zagotoviti infrastrukturo, ki te cilje uresničuje, samo od sebe se pa to ne bo zgodilo.[/st.citat naj bi izjavil:


Treba je zagotoviti... kdo? Država, ne?

Ne, nosilci dejavnosti se morajo sami organizirati in si to zagotoviti.

Treba je zagotoviti... kdo? Država, ne?

Ne, nosilci dejavnosti se morajo sami organizirati in si to zagotoviti. Nihče drug.
sudo poweroff

looser ::

poweroff je izjavil:

Zakaj bi jaz razvijal tak sistem?

No, ne vem, vzameš kot izziv, pomagaš drugim, dvigneš panogo na nov nivo, zaslužiš, se spoznaš z drugimi poslovnimi procesi, mogoče celo narediš subvencioniranje bolj smotrno, ustvariš novo potrebo na trgu. Očitno je stokanje na forumu, kako so kmetovalci nesposobni in po nepotrebnem subvencionirani, boljša rešitev.

poweroff je izjavil:

Ne, nosilci dejavnosti se morajo sami organizirati in si to zagotoviti. Nihče drug.

Očitno se niso sposobni ali pa tu v resnici niti ni problema?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: looser ()

Daniel ::

Marsikaj bi država lahko rešila, pa ni interesa. Denimo menjave zemljišč z namenom združevanja v večje parcele. Kolikor mi je znano zemljišča ne moreš kar menjati ampak moraš dejansko narediti dve prodajni pogodbi in od vrednosti zemljišč plačati davek, čeprav denarnega toka sploh ne ustvariš(menjava). Če si ob tem lasnik še manj kot 20 let pa se doda še davek na kapitalske dobičke odvisen od razlike v vrednosti, ko si njivo kupil in vrednostjo po GURSu. Kdo pri zdravi pameti naj potem gre v take postopke? Pa bi lahko s tem zmanjšali stroške vsaj za 1/3. Druga stvar, za katero bi morala poskrbeti država pa je obvezna komasacija. Ampak v te smeri se enostavno nič ne dogaja, niti ne kaže, da bi se kdaj v prihodnosti.

tikitoki ::

imagodei je izjavil:

mihec87 je izjavil:

imagodei je izjavil:


Včasih so tudi v hribovskih kmetijah drevesa podirali s sekiro in jih na koncu po delih zvlekli v dolino z živino.


Včasih so tudi programirali na kartice.

Brez veze trgaš iz konteksta.

Vsakomur je jasno, da z bagrom hitreje in z manj napora prekoplješ vrt. Vprašanje je samo, a se to splača al ne. Če ti država subvencionira nakup (malega) bagra in goriva zanj, zakaj pa ne.

Če moraš sam plačat zanj, boš verjetno premislil, a se mogoče ne bi bolj splačalo 2 popoldneva rekreacije pa kak žulj na roki od lopate.


Z bagrom? Sej imas namensko orodje, ki se imenuje plug. Pa se zbranas in je to to. PRavzaprav super resitev, ce je vrt vecji in moznost na voljo. Pa placas kmetu nekaj malega, brez dvoma pa se ne splaca sam zao met traktorja, bagra or whatever. Celo, ce ti ga zastojn dajo, je potrebno vzdzevanje, prostor.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davek na kmetijske nepremičnine in kmečke subvencije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
33763950 (57264) Invictus
»

Nesmiselna regulacija (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5310042 (9134) Daniel
»

Obupna slovenska demografija (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17725021 (21260) Invictus

Več podobnih tem