» »

Bruselj sprašuje: prestavljati uro ali ne

Bruselj sprašuje: prestavljati uro ali ne

Poletni čas omogoča izrabo jutranje svetlobe.

Modro in oranžno obravane države so leta 2017 uporabljale poletni čas.

Večina držav leži v časovnih pasovih, ki ne ustrezajo sončnemu času.

Slo-Tech - Leta 1980 je takratna predhodnica Evropske unije sprejela prvo direktivo o usklajenem premikanju kazalcev na poletni čas in nazaj, ki je začela veljati leto pozneje. Pred tem so države ure premikale malo po občutki in malo iz nuje. Do danes je EU sprejela še sedem direktiv, ki so urejale to področje in od leta 1996 velja, da zadnjo nedeljo v marcu urine kazalce ob 2. uri premaknemo za uro naprej, zadnjo nedeljo v oktobru ob 3.00 pa za uro nazaj. Zadnja direktiva iz leta 2000 določa, da se sočasno (po vsej EU istočasno, torej ob 1.00 po univerzalnem koordiniranem času) prehajanje na poletni čas konec marca in nazaj konec oktobra ohrani za nedoločen čas, ker ga države članice ocenjujejo kot najprimernejšega.

In kot kaže, so se na severu pojavili pomisleki, ali je to res najprimernejša ureditev. Finska je predlagala, da se premikanje ur ukine, Litva pa želi več avtonomije in upoštevanje regionalnih geografskih posebnosti. Trenutna ureditev je namreč rigidno zacementirana za celotno EU, lahko pa seveda države spremenijo svoj časovni pas. Evropska komisija finskega predloga ni zavrgla kot še ene utopične ideje, temveč je za mnenje vprašala državljane. Za to se je odločila, ker finska pobuda ni prva, le najbolj uradna je, sicer pa redno prejemajo pritožbe glede trenutne ureditve. Pripomogel je tudi Evropski parlament, ki je od Komisije zahteval, da direktivo prouči.

Komisija je pripravila spletno anketo, na kateri lahko sodelujejo vsi Evropejci. Odziv je bil tako množičen, da se je sprva strežnik sesul. Do danes so prejeli več kot 1,2 milijona odzivov, anketa pa bo odprta do 16. avgusta. Za zdaj so najštevilčnejši pri reševanju Nemci in Španci, rezultati pa kažejo na geografske razlike. Medtem ko so severne države bolj nagnjene k odpravi premikanja ure, so južne države naklonjene poletnemu času. Tega ni težko razumeti - na severu se ura sončnega vzhoda in zahoda tako zelo spreminja tekom leta, da ura poletnega časa ni prav posebej opazna. Na jugu pa je drugače.

Možnih rešitev je seveda več. Lahko vse ostane, kot je bilo. Druga možnost je ukinitev premikanja ur, pri čemer obdržimo zimski čas. Ta se za Slovenijo najbolje ujema s sončnim časom, torej zahtevo, da je sonce ob 12. uri v zenitu, za druge države pa to ne drži nujno. Zlasti na skrajnem zahodu kontinenta je odstopanje lahko skoraj tri ure. Ta možnost bi skrajšala svetle poletne večere za eno uro. Tretja možnost je obdržati poletni čas, kar bi prineslo temna zimska jutra. Usklajenost uradnega in sončnega časa pa je tako ali tako za večino krajev nemogoča, predvsem pa je v modernem življenju nepomembna, včasih pa tudi nepraktična. Kakorkoli pa se bomo odločili, bo odločitev enaka za celo EU, saj to zahtevata tudi Parlament kakor Komisija, saj da je to nujno za delovanje notranjega trga. Kakšen prestop - denimo Španije ali Francije v greenwiški čas - ne bi povzročal težav, ne bo pa EU dovolila, da si vsaka država po svoje izmisli, kdaj in ali sploh bi premikala urine kazalce.

Premikanje kazalcev je posledica dejstva, da moderni svet ne živi več po soncu temveč po mehaničnih urah. Če se želimo zbujati vsak dan ob isti uri, bomo poleti nekaj svetlobe vrgli proč ali pa pozimi vstajali v temi. Premikanje ure lahko to nekoliko omili, ne more pa tega odpraviti. Na daljnem severu so tako ali tako navajeni - najzgodnejši vzhod v Helsinkih je ob 3.54, najpoznejši pa ob 9.24. Če bi premikanje ure ukinili, bi sonce tam vzhajalo tudi že ob 2.54, zimski vzhod pa bi bil še vedno ob 9.24 (tedaj je čas zimski že sedaj). Analogno velja za zahod - 22.50 ali 15.13. Poleti se ura res ne bi veliko poznala. V Atenah je drugače. Tam sonce vzide ob 6.03 poleti ali 7.37 pozimi, če gledamo ekstrema. Poletni zahod bi se ob uporabi zimskega časa s sedanje 20.51 premaknil na 19.51. To pa se že precej bolj občuti. To je tudi razlog, da poletni čas uporabljamo predvsem v zmernih severnih geografskih širinah, nekaj je tudi držav na južni polobli, ne pa na ekvatorju.

Poletni čas so si seveda izmislili zaradi gospodarskih prihrankov, ne zaradi boljšega počutja. Novozelandski entomolog George Hudson je resda želel več časa ob poletnih večerih za proučevanje žuželk, a to politikov ni prepričalo v premik ur. Resno se je poletni čas začel uporabljati šele med prvo svetovno vojno, ko sta Avstro-Ogrska in Nemčija ugotovili, da lahko tako varčujeta s premogom. Kmalu se je praksa razširila tudi po ostalih evropskih državah, v Rusiji in ZDA. V večini držav so sicer premikanje ure potem ukinili, ko je bilo vojne konec. In tako je ostalo do krize v 70. letih, ko je bilo treba spet začeti varčevati z energijo na vseh koncih. Eden izmed ukrepov je bil tudi uvedba poletnega časa, ki je ostal.

Učinki uporabe poletnega časa so danes tarča burnih razprav. Nekdanji cilj zmanjšanja porabe energije za razsvetljavo ob večerih je resnično zvodenel, saj v ta namen porabimo malo energije. V ZDA jo okrog 7 odstotkov, verjetno jo v Evropi zaradi razširjenosti sijalk in diod še manj. Postavlja se vprašanje, ali v nekaterih krajih z vročim podnebjem poletni čas dvigne porabo energije, ker je treba dlje ohlajati prostore s klimatskimi napravami. Toda efekt, najsi bo v eno ali drugo smer, je majhen. Ameriško ministrstvo za energetiko je pred desetimi leti izračunalo, da podaljšanje poletnega časa za štiri tedne porabo električne energije zniža za 0,5 odstotka. Zlasti občuten je vpliv na ponudnike športov na prostem. Po drugi strani pa so v Indiani izračunali, da je poraba energije zaradi tega poskočila za en odstotek. V enakem velikostnem razredu so tudi ostale študije - pogovarjamo se kvečjemu o odstotku.

Naslednji vidik je zdravstveni. Številni ljudje se zaradi premika ure pritožujejo, ker to vpliva na njihov bioritem. Temu ne gre oporekati, vprašanje je le, ali gre za manjšo in kratkotrajno nevšečnost (navsezadnje ljudje tudi potujejo z letali ali kakšno noč prekrokajo, pa vseeno preživijo) ali za kakšno resno zdravstveno tveganje. V eni izmed bolj znanih raziskav so leta 2008 analizirali pojavnost miokardnega infarkta na Švedskem od leta 1987. Ugotovili so, da se ta spomladi poveča za 5 odstotkov v prvih treh delovnih dneh po spremembi ure, jeseni pa le prvi delovni dan po spremembi ure. To je v skladu z znanim dejstvom, da se človek laže prilagodi na zamik bioritma kakor na prehitevanje, zato je tudi z letalom laže potovati na zahod kakor na vzhod. Hkrati avtorji opozarjajo, da so ljudje na Zahodu kronično neprespani in da v nedeljo takoj po spremembi ure tveganje za miokardni infarkt ni nič večje, šele v ponedeljek se pojavi, ko ljudje neprespani odidejo v službo.

Druge raziskave so ugotovile, da je efekt na zdravje pozitiven, ker so ljudje zaradi daljših svetlih večerov bolj fizično aktivni. Spet tretje raziskave kažejo, da sprememba bioritma zaradi premika ure poveča pogostost samomorov. To je, vsaj uradno, eden izmed razlogov, da je Rusija leta 2011 ukinila prehajanje na poletni čas in ostala stalno na njem. Toda leta 2014 se je Rusija odločila, da bo po celi državi stalno upoštevala zimski čas. Razlog so bila temna zimska jutra, saj so kljub premiku na zimski čas ure v večini ruskih mest še vedno pred sončnim časom - kot pri nas poleti. De facto torej Rusija še vedno uporablja poletni čas, med leti 2011 in 2014 pa je uporabljala dvojni poletni čas. To ni tako neobičajno, saj so časovni pasovi večinoma zarisani bolj zahodno, kot bi glede na sonce morali biti. Sonce vzhaja in zahaja kasneje, v zenitu pa ni ob 12. uri temveč kasneje. Slovenija, Avstrija, Češka, Švedska in Velika Britanija so ene redkih držav v naši bližini, kjer je sonce pozimi najviše res ob 12. uri.

Kakorkoli obračamo, merjenje časa je zapletena reč, še toliko bolj pa se zakomplicira, ko se vpletejo politika in dogovarjanje z drugimi državami. Ne pozabimo na cel kup bizarnosti, kot so časovni pas UTC+14, zaradi česar dve uri na dan na Zemljini obli obstajajo trije različni datumi, čas v Nepalu, polurni poletni čas itd. Ura je pač toliko, kot se dogovorimo, da je. In kolobarjenje s poletnim časom je posledica preprostega dejstva, da je v kompleksni družbi laže prestaviti uro, kot prestaviti delovni čas, uradne ure in ostale dnevne aktivnosti. Pa še vsake pol leta nas spomni, da zamenjamo baterijo v požarnem alarmu ter nastavimo točen čas.



156 komentarjev

«
1
2 3 4

vostok_1 ::

Damn, si se pa potrudu s člankom.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

TgT ::

:O
Hit'N'Run

profii ::

Pohvale za članek, poučno in lepo razloženo.

Sam sem sicer za obdržanje poletnega časa tudi čez zimo, mi je pa članek dal za misliti, kako so dolga temna jutra pozimi in ali bi to kako vplivalo name.

MostWanted ::

tudi jaz sem z zanimanjem prebral fajn napisan članek.

sem za poletno ureditev, vendar pozimi tema zjutraj do 8? ne vem.

forplan ::

Jaz sem zato da zaklenemo čas na UTC+3!
da se strinjam

zee ::

Vseeno je, ce je poletni ali zimski cas, samo da ze enkrat nehate prestavljati to uro v EU.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Oxford ::

Jaz sem ravnokar izpolnil anketo in označil, da želim, da se ohrani poletni čas.

Utemeljitev: pozimi, tudi ob najkrajših dnevih, bi se (dokončno) stemnilo šele okoli 17:30. To pa že omogoča, da lahko še kaj počneš zunaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oxford ()

bf4ed ::

zee je izjavil:

Vseeno je, ce je poletni ali zimski cas, samo da ze enkrat nehate prestavljati to uro v EU.


Enako

Qcube ::

Naj naredijo karkoli, najraje bi pa videl da bi vse ure imele še UTC prikazan istočasno zraven in po zakonu bi morali vsi ki napišejo uro pripisat še UTC uro zraven v oklepaju. S časom bi se ljudje morda navadili na UTC in ne bi bil toliko problem v premikanju.

Jirzy ::

Oxford je izjavil:

Jaz sem ravnokar izpolnil anketo in označil, da želim, da se ohrani poletni čas.

Utemeljitev: pozimi, tudi ob najkrajših dnevih, bi se (dokončno) stemnilo šele okoli 17:30. To pa že omogoča, da lahko še kaj počneš zunaj.

In poleti ne bo zunaj svetlo ze ob 4:00. Kar tudi vpliva na bioritem.

OK.d ::

Tako je.
LPOK.d

BigWhale ::

Rusi so imeli stalni poletni cas. Po dveh letih so sli na zimski cas. Sedaj so na zimskem casu.

Ce bomo rinili na poletni cas obstaja velika verjetnost, da si bomo cez par let premislili.

antonija ::

UTC naj se sforsira pa bo. Meni je vseeno katera stevilka je na ekranu ko se zbudim, smao da bo vsak dan stevilka pomenila isto.

Ce pa res hocejo upostevat se soncni vzhod/zahod (na katerega se danes skoraj nihce vec ne ozira), potem naj pa zvezno spreminjajo UTC, ne pa v dveh rukerjih na leto.

Glasoval sem pa za ukinitev prestavljanja in stalni zimski cas.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

starfotr ::

Jaz sem tudi glasoval za stalni zimski čas.

McHusch ::

BigWhale je izjavil:

Rusi so imeli stalni poletni cas. Po dveh letih so sli na zimski cas. Sedaj so na zimskem casu.

Ce bomo rinili na poletni cas obstaja velika verjetnost, da si bomo cez par let premislili.


Ne nujno, ker to kar imajo Rusi sedaj, približno ustreza našemu poletnemu času. Njihov poletni čas je bil ekstremen (+2).

steev ::

forplan je izjavil:

Jaz sem zato da zaklenemo čas na UTC+3!

Enako, sem jim to tudi predlagal.

Poletno vzhajanje pred 6. mi čisto nič ne pomaga, raje bi imel kako uro več dneva zvečer. Bolje bi bilo tudi pozimi, ko bi imeli kaj več od popoldneva. Ne pa ko greš v temi v službo in v temi iz nje.
:|

Ganon ::

Samo v primeru, da se uporablja zimski čas. Drugače raje prestavljam.

Master_Yoda ::

Sem za ukinitev ce se bo cas nastavil na poletni ali pa poletni + kaksna ura zraven. Ne rabim ob 5:00 svetlobe, raje imam kako uro ali dve vec ko pridem domov z dela.

tomaz- ::

V bistvu sem bolj naklonjen stalnemu poletnemu času, vsekakor pa takoj "podpišem" tudi zimskega, samo, da se preneha premikanje ur

SimplyMiha ::

Jaz sem za ukinitev premikanja ure, namesto tega pa bi prilagodili urnike, kar je najbolj smiselna rešitev. Vsakdo si nastavi urnik po svojih potrebah.

shadeX ::

Pozimi tema ob 16.30? Tnx but no tnx. Poletni all the way.

SimplyMiha ::

Pol si popravi urnik in pozimi na šiht vozi ob 6h. Zakaj mora cel svet prilagajat uro tvojim potrebam?

Zgodovina sprememb…

sesobebo ::

+1 za poletni.

Gavran ::

zee je izjavil:

Vseeno je, ce je poletni ali zimski cas, samo da ze enkrat nehate prestavljati to uro v EU.


+1.

Sicer bi raje videl zimski čas, bom pa zadovoljen tudi s poletnim, le da se ta bedarija ukine.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Wrop ::

Sedaj ukinemo premikanje, čez 10 let pa bodo isti, ki so sedaj za ukinitev, spet zahtevali, da se uro premika.

doctor78 ::

WTF bi si želeli zimski čas???

Pozimi so jutra tako ali tako temna. Tega vam zimski čas ne bo preprečil. Vse kar dobite je 1h manj poletnega večernega sonca, ki je priceless. To, da je zimski bo natural in da je boljši za človekovo počutje je bullshit sploh, če pomislimo na jet lagge in stuff.

starfotr ::

Zato, ker je to pravi čas. In zato, ker ima boljše lastnosti, kot poletni.

doctor78 ::

Says who? In kakšne so te tako opevane boljše lastnosti? Kot sem napisal z zimskim več izgubimo kot pridobimo. Zimska jutra so temna in bodo ostala temna. 1 uro manj poletnega sonca je pa hud udarec.

SimplyMiha ::

Samo za nekoga, ki ne zna oz. noče prilagajati svojega urnika.

doctor78 ::

Imaš otroke?

jype ::

Če uporabljate Linux, potem je ura ves čas UTC.

doctor78 je izjavil:

1h manj poletnega večernega sonca,
Kam pa gre to sonce, da ga je manj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Machete ::

Otroci so najboljši anketiranci kašen čas je naraven ;)

*odstranjujem živali s spiska, ker se bo po SThovsko izneverilo v doktorat iz zoologije..
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

matobeli ::

SimplyMiha je izjavil:

Samo za nekoga, ki ne zna oz. noče prilagajati svojega urnika.


Lažje se uro (svet) premakne kot delavnik v JU.

Poletni FTW!

SimplyMiha ::

To je pa seveda tvoj problem oz. problem zaposlenih v JU.

Tu ne gre za otroke ne živalice, tu gre za to da končno poenotimo čas, urnik je pa ločena zadeva, odvisna od slehernika in organizacije, kateri pripada.

Kar pa zadeva mene, je lažje zamenjati službo kot bioritem.

Gavran ::

doctor78 je izjavil:

WTF bi si želeli zimski čas???

Pozimi so jutra tako ali tako temna. Tega vam zimski čas ne bo preprečil. Vse kar dobite je 1h manj poletnega večernega sonca, ki je priceless. To, da je zimski bo natural in da je boljši za človekovo počutje je bullshit sploh, če pomislimo na jet lagge in stuff.


Če delaš od devetih do petih, imaš prav. Če pa delaš kot večina od šestih do dveh, imaš že sedaj dovolj popoldanskega sonca, si pa zjutraj za eno uro bolj spočit, ker je zvečer težko iti počivat, ko je zunaj še sonce.
Zimski je naraven, ker je sonce ob dvanajstih v zenitu.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

doctor78 ::

Da razložim vsem spletnim trollom. Če imaš otroke, ne moreš prilagajat svojega urnika zimskemu/poletnemu času, ker vse ustanove na žalost, delujejo po urniku in ne sončni svetlobi, kot očitno vsi vi.

Če pozimi vstanem ob 5h, da je otrok do 5:30 v vrtcu, da sem lahko jaz na šihtu v LJ ob 6:30 in posledično lahko domov grem ob 14:30. Oboje zato, da nisem v avtomobilu ujet po 2h na dan zaradi prometnih konic ampak dobro uro. Ali je zjutraj tem me boli Qrc, ker pozimi bo tako ali tako tema.

Poleti, ko so počitnice pa ja, meni osebno extra 1h poletne svetlobe zvečer pomeni much much more, kot vse kar vi argumentirate.

Ja če hodiš spat s kurami oz od 20 do 21 ti verjamem, da te sončna svetloba moti. Ko bi le obstajala tehnologija in rešitve za to v obliki žaluzij in podobnega :-)

In preden mi napišeš, da saj jaz imam lahko luč prižgano pa save it.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: doctor78 ()

SimplyMiha ::

Saj vam pravim, da bi morale tudi te ustanove prilagajat svoj urnik. Seveda je za šole in vrtce najbolj smiselno, da se prilagajajo bioritmu otrok - da v šolo pridejo ob svitu. Tu je treba delat spremembe, ne pa krneki premikat urin kazalec.

marvin42 ::

jype je izjavil:

Če uporabljate Linux, potem je ura ves čas UTC.

doctor78 je izjavil:

1h manj poletnega večernega sonca,
Kam pa gre to sonce, da ga je manj?

Zjutraj eno uro prej pride.
Mostly Harmless

doctor78 ::

Aha, po tvoje bi bilo boljše, da zjutraj kasneje vstanemo (ob soncu) in zvečer gremo prej spat (ob zatonu) ? Predvidevam, da si še dijak/študent?

jype ::

marvin42 je izjavil:

Zjutraj eno uro prej pride.
Nisem prepričan, da to drži. Verjetno hočeš reči, da ti eno uro pozneje vstajaš?

nekikr ::

Če pa delaš kot večina od šestih do dveh

Si ravno vstal iz globoke, 50 letne kome? Večina ne dela več za tekočim trakom od šestih do dveh.

ker je zvečer težko iti počivat, ko je zunaj še sonce.

Googlaj "žaluzije", "rolete" ipd.

Super je pozimi, ja, ko se ob 16 zapreš v hišo, ker je zunaj že tema. Otroci to obožujejo! Konec koncev igra zunaj ni tako pomembna, tv je zakon.

starfotr ::

Definitivno je bolj zdravo se ravnat in iti spat s kurami.

imagodei ::

Jaz sem o tem že večkrat pisal v drugih temah. Meni se premikanje kazalcev ne zdi tako problematično, a če že rinemo na enotni celoletni čas, bi se raje odločil za poletnega namesto "naravnega" zimskega.

Večina ljudi, ki je vezana na uro (in ne na sonce, to bi bili predvsem kmetje), ne pridobi ničesar, če bi se poleti dan začel eno uro prej. Kaj mi pomaga, če je poleti svetlo že ob 4h, če se pa trgovine in uradi odpirajo ob 7h, 8h? Mi pa veliko pomeni recimo zdajle, ko imamo ravno dela pri bajti (urejanje dvorišča, priprava terena za teraso), da lahko zunaj brez reflektorja delam do 20h. Pred leti sem v lastni režiji 2 meseca čez poletje polagal fasadno izolacijo; po službi najprej kosilo, na gradbeni oder sem šel ob 17h... Še septembra sem lahko delal do 19:30, nato sem imel še pol ure časa, da sem normalno pospravil za sabo. Če bi imeli zimski čas, je od vsega tega treba odšteti eno uro.

Da ne omenjam prostočasnih aktivnosti.

Pozimi bi prehod na zdajšnji poletni čas prav tako prinesel eno uro več svetlobe popoldan. Če prideš ob 16h iz službe, je zdaj pozimi že mrak. Če je treba slučajno skidati, kidaš v temi. Ena ura več dneva popoldan bi bila samo plus.
- Hoc est qui sumus -

SimplyMiha ::

doctor78 je izjavil:

Aha, po tvoje bi bilo boljše, da zjutraj kasneje vstanemo (ob soncu) in zvečer gremo prej spat (ob zatonu) ? Predvidevam, da si še dijak/študent?

Ne. Jaz se dnevno vozim po uro v eno smer, tako da za šiht porabim najmanj deset ur, svoj urnik pa seveda prilagajam tako, da odrinem ob svitu oz. malo prej, domov pa pridem ko je še sonce, da postorim okrog hiše. Seveda pa je problem, ko hočem spotoma v trgovino, pa so še kar zaprte ko je sonce že visoko.

Jaz sem absolutno za to, da se ukine premikanje ure. Meni je absolutno vseeno, na katerem času ostanemo, ker si tako in tako urnik prilagajam sam - problem so te rigidne organizacije, ki vztrajajo pri zaprtih vratih ob belem dnevu.

antonija ::

Cisto vsi privzemate da ce ukinemo prestavljanje casa, da je pa nemogoce spremeniti urnike trgovin, vrtcev, sol, zdravstvenih domov, itd. Sej tudi tam delajo ljudje, ki pravtako ne zelijo ziveti v perpetualni temi.

Se pac zrihta se te urnike. Ne bo slo "cez noc", ampak ob dovolj interesa s ebo tudo to dalo urediti.

Zarad mene naj se sproti prilagaja urnike da bojo usklajeni z lokalnim soncem, ni pa zaradi tega treba smetiti po merjenju časa (tudi če samo na pečici in na steni).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

McHusch ::

V čem točno je razlika med spreminjanjem ure in sprotnim prilagajanjem urnikov, razen da je prilagajanje urnikov neskončno bolj zapleteno, ker bi imeli xy variant? :)

Izi ::

Stvar je čisto enostavna. Smisel ur je vedno bil in bo v tem, da imamo ob 12:00 sonce najvišje na nebu. Vse ostalo ni pomembno.
V Sloveniji imamo Sonce ob 12:00 najvišje ravno pozimi, ki je tudi naš pravi čas. Poletni čas je pa umetna tvorba, ki se ne sklada niti z naravo niti z bioritmom.
Če že ukinjamo premikanje ure sem absolutno za to, da ostanemo na pravem zimskem času.

antonija ::

McHusch je izjavil:

V čem točno je razlika med spreminjanjem ure in sprotnim prilagajanjem urnikov, razen da je prilagajanje urnikov neskončno bolj zapleteno, ker bi imeli xy variant? :)
Urnikov imamo ze sedaj (skoraj) neskoncno mnogo in cisto vsi se ves cas prilagajajo. Navsezandje je vsak posameznik odgovoren za svoj urnik, vsako pravna oseba za svoj urnik, itd.

Urnikov bo vedno (skoraj) neskoncno mnogo, predvsem zato ker bomo ljudje ves cas razlicni. Jaz tudi (zdaj) vstajam zgodaj, da lahko sprvaim otroke v vrtec, sebe na siht, in da mi ostane kaj od popoldneva. Med solo/faksom sem kot vecina veliko raje spal dokler se je dalo, in bil vecino noci pokonci. Pred solo (ko sem bil v vrtcu) sem kot vecina otrok vstajal glede na sonce in/ali vrtec.

Urniki se bojo vedno spreminjali, mimo tega ne moremo priti. Uro (merjenje casa za domace potrebe) si pa lahko standardiziramo neglede na vse urnike.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Machete ::

Izi je izjavil:

Stvar je čisto enostavna. Smisel ur je vedno bil in bo v tem, da imamo ob 12:00 sonce najvišje na nebu. Vse ostalo ni pomembno.
V Sloveniji imamo Sonce ob 12:00 najvišje ravno pozimi, ki je tudi naš pravi čas. Poletni čas je pa umetna tvorba, ki se ne sklada niti z naravo niti z bioritmom.
Če že ukinjamo premikanje ure sem absolutno za to, da ostanemo na pravem zimskem času.


Tole pa je malce butalska.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Evropski poslanci za ukinitev premika ure (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8115033 (6562) Oberyn
»

V EU premikanje urinih kazalcev še vsaj do leta 2021 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
539372 (4871) Lonsarg
»

Bruselj sprašuje: prestavljati uro ali ne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
15635787 (29116) Vajenc
»

Problemi zaradi premika kazalcev? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21843405 (30168) nsa_ag3nt

Več podobnih tem