» »

Moja kištica ohladi se z vodo in en kup vodnih blokov lastne izdelave

Moja kištica ohladi se z vodo in en kup vodnih blokov lastne izdelave

«
1
2

Jackal ::

Torej... ker sem imel med poletnimi počitnicami nekoliko preveč časa sem se lotil tudi sam projekta za izdelavo vodnega hlajenja. Ker pa slike povedo več kot 1000 besed, jih bom kar pokazal :D. Povem pa lahko, da so vsi bloki na slikah izdelani v domači delavnici.


Slika1: Vodni blok na procesorju. Blok je bolj ko ne kopija morphlingovega MK4 (upam da ni copyright). Uporabil sem 10mm debel baker, ki ima kanale narejene 8mm globoko. Klik


Slika2: Dno v delu, kjer so mikrokanali je debelo približno 1 mm. Utori med kanali so približno 0.8mm široki( mogoče malo manj, mogoče malo več ne vem... težko je naredit kaj zelo natenčnega z orodjem, ki mi je bilo na razpolago). Klik


Slika3: Malo večji blok kot ponavadi, za hlajenje severnega mostu. Blok je narejen spet iz 10mm debelega bakra z 8mm globokimi serpentinastimi kanali. Klik


Slika4: Pač enostaven blok za hlajenje južnega mostu. Klik


Slika5: Vsi ti bloki pa nimajo nobenega haska brez dobrega radiatorja. Dobra stara robustna ruska roba. Lada. Klik


Slika6: Pa še slikica celotnega hlajenja. Klik


Slika7: Pa še slikica celotnega sistema. Klik

Zaenkrat je še vse v enem starem big towerju, v katerega paše radiator točno na milimeter. To je za zdaj samo začasno ohišje, do takrat, ko pride moja nova doma narejena kištica.

Drugače je sistem sestavljen iz matične plošče Epox 8rda+, procesorja AMD Athlon XP 2100+ (trenutno na 2400MHz) Ram 2x512MB je Twinmos z BH-5 čipi. Temperature so trenutno okoli 36°C, ampak to je merjeno z socket diodo. Delam tudi na vezju, ki bi lahko bral diodo vgrajeno v procesor, tako da natančnejši rezultati še sledijo. Vsi vidni ventilatorji so priključeni na 5V. Tišina? Neverjetna >:DZdaj pa še en drug blok, ki sem ga začel delat že pred dolgo časa, pa sem šele pred kratkim imel dovolj časa, da ga dokončam. Mislim, da bi moral imeti tudi ta blok dokaj dobre performanse.


Slika8: Pogled z vrha. Klik


SLika9: Pa še poziranje s strani. Klik

Na sredini bloka je stožec, na katerem so spiralno zarezani kanali. Ta stožec se nahaja točno nad jedrom procesorja in nad tem stožcem je tudi pritok vode. Zgornja plošča bloka je tudi že narejena, le da trenutno nimam fitingov zanjo.


Tule nastaja moj drug sistem, ki bo hladil TB800 in severni most plošče. Gre se pa samo za tišino in ne kake velike performanse, ker je tudi radiator bolj majhen.


Slika10: Pogled na mali bakren radiator od mitsubishija. Klik


Slika11: Pogled od znotraj. Klik


Slika12: Pa še pogled od zunaj. Klik


Potem je nastajal v delavnici še en blok (oziroma dva), ki pa mi je pobral največ časa od vseh in to je blok za grafično kartico. Blok za Radeon 9500 Pro.


Slika13: Blok za na stran u GPUjem. Klik


Slika14: Mikrokanali nad jedrom GPUja. Klik


Slika15: Pogled na blok od zadaj. Vidijo se deli, kjer se blok stika z jedrom GPUja (še malo se mogoče vidi da je tam kot en odtis z napisom ATI) in deli, kjer se blok dotika čipov za pomnilnik. Klik


Slika16: Pogled na drugi blok, ki pride na zadnjo stran kartice. Klik


Slika17: Pogled na drugi blok z zadnje strani. Blok je narejen tako, da se dotika točno tistega dela tekoj za GPUjem, ki se tudi močno greje in hladi tudi tisti del. Klik


Slika18: Pogled na oba bloka s sprednje strani. Mali kos plexi stekla vmes je distančnik, skozi katerega teče voda iz sprednjega bloka v zadnjega. Klik


Slika19: Še oba bloka z zadnje strani. Klik

Takole. Komentarji? Predlogi za izboljšave?

PS: Za vsak slučaj sem dodal k slikam še linke, ker sem opazil, da slike ne delujejo tako kot bi morale.
Walking the way is something completely different than imagining the way.
  • zavaroval slike: Gandalfar ()

Boki_ ::

Tvos syst je ful hod. Koliko ur si porabil za to? Kakšno ohišje pa si boš izdelal doma? A maš že kake slike? Daj f _ _ _ _ jih na homepaga in mi daj linkali pa jih dej kar na Slo-Tech.
I'm back

frenk ::

lepo da si se sam lotu delat bloke:)...kako si pa rezal mikrokanale:\??...ampak tist distančnik na bloku od grafe bo pa pomoje pušal ker ni nobene gumce umes:\...s čim si pa delou te bloke?:\

Jackal ::

@Tom
Za sem porabil par dni... Največ časa so mi vzeli bloki. Vse drugo je bilo bolj ko ne dano skupaj v kakem dnevu.
Ohišje nastaja dokaj velik big tower ( 70cm x 25cm x 55 cm), tako da bo res oooooogroooomno prostora v njem. Ogrodje in alu. profilov in plexi čez vse.

@frenk
Mikrokanale? He he >:D . Z enim orodjem, ki bi ga moral imeti vsak modder. Z dremlom in z ploščo za rezanje kovine.
Glede bloka za radeona. Ne pušča. Pa poglej še enkrat, ker so gumice že na bloku. :\
Walking the way is something completely different than imagining the way.

burkiburke ::

dobr, dobr:)
si bil kar priden, samo tko naprej;)

Jackal ::

Vsi ti bloki so narejeni na namiznem vrtalnem stroju, ki sem si ga malo predelal v rezkalni stroj. Sicer sem imel precej težav pri rezkanju, ker nisem imel pomične mize. Stvar sem si naredil nekako tako, da sem na mizo, ki je pod vrtalnim strojem prišravfal železne profile, ki so omejevali, hod bloka levo in desno, naprej in nazaj je bil pa pomik bolj ko ne ročni 8-O.
Upam, da kmalu pridem do kakega enostavnega rezkalnega stroja s pomično mizo. Nekaj sem že gledal kje bi se dali dobit, ampak so kar dragi (500k in več).
Walking the way is something completely different than imagining the way.

frenk ::

Jackal: dej mal poslikej kako maš tole homemade rezkalnico narjeno...me ful zanima ker sm jest tud to mislu nardit ampak morm še stojau nabavt:\

Jackal ::

Hm.. bolj težko, ker sem si še za te slike moral sposodit digitalca. Sem pa našel eno sliko skoraj enakega stroja, pa ti lahko malo opišem, kako sem imel to narejeno.

Slikica vrtalnega stroja

Kot lahko vidiš ima vrtalni stroj eno mizico, ki jo lahko nastavljaš po višini in po nagibu. Na to mizico sem s sponami pritrdil dva železna profila, da sta bila vzdolž mizice. Profila sta bila visoka približno toliko kot baker. Potem sem imel pa še čez ta dva profila en prečni profil, tako da če sem pogledal od spredaj sem videl točno odprtino, kamor bo potem šel kos bakra. Potem se pač nastavi željena višina mize in potem sem nekako premikal tisti kos bakra naprej in nazaj ob železnih profilih kot sem hotel delati kanale. Ampak velikokrat je potem treba prestavljat mizico levo in desno (mizica se lahko vrti okoli nosilca. Upam, da je približno jasno, kar sem hotel povedati.
Pa še nekaj... ne pričakuj ne vem kakih dobrih rezultatov. Mogoče če se boš spravil to tako delat, boš na koncu ugotovil, da bi bilo ceneje če bi stvar enostavno kupil. Še posebej gre za tako veliko časa in živcev.
Samo ti ne priporočam, da delaš kaj takega, če nimaš že prej kakih izkušenj in primernega orodja. Jaz bom rekel, da sem se tega lotil zato, ker se s tem strojem že dobro poznava in je na njem nastajalo že vse mogoče. Tudi za stružnico sem ga že imel 8-O.

PS: Link do zgornje slike: klik
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

morphling1 ::

Vse kar lahko rečem, je BRAVO, z veliko volje in dobro idejo si prišel do enkratnih izdelkov :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jackal ::

Hvala morphling. Iz tvojih ust (oziroma izpod tvojih prstov :D ) mi to veliko pomeni.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

=Exceed= ::

Ej čestitam za tvoj izdelk!!
Mene pa zanima kaj maš to za eno tesnilno ( modro ) zadevo?

Jackal ::

To tesnilo je nekak silikon, ki se uporablja tudi za tesnenje glav pri motorjih z notranjim izgorevanjem ali kakih menjalnikih in je odporen na visoke temperature. Vem da ga je ata enkrat uporabo na motorju pri pokrovu menjalnika, ki ni čisto dobro tesnil. Najprej sem uporabljal eno zelo tanko gumo, ki sem jo izrezal v obliko tesnila, samo se stvar ni obnesla (zelo težko sem jo rezal v določeno obliko, pa še na koncu ni tesnila kot bi morala), zato sem se na koncu odločil za to. Ne me pa spraševat, kje sem to dobil... nekje v garaži :D. Drugače pa na tubi piše: Flächendichtung, Loctite in je v 40ml tubi.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Jebiveter ::

I can only say WOW!8-O 8-O 8-O

Moram reci, da je kljub orodju izpadlo zelo zelo vsecno! :D Bravo! S zelo podobim sem se namrec tudi sam lotil izdelave bloka sam ni izpadlo prevec dobro. Se bom pa v bljiznji prihodnosti lotil izdelave enega bloka v "moc je v enostavnosti" stilu. Bomo vidli :D

Zanima me kje vi folk dobit vse te radiatorje!? Sej vem, odpadi pa to, sam vseeno!

Zanimive ideje in izvedba! Porocaj o lastnostih tistega drugega bloka, zgleda zanimivo!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Jackal ::

Glede radiatorja... ja...
Jaz sem šel na en lokalni avtoodpad tule v moji bližini (k Balabanu če kdo pozna) pa sem reko, da bi rabo en bakren killer od kake lade. Pa grema s tipom po odpadu in mi odpre havbo ene lade in mi pokaže "ta velik" hladilnik. Pa js rečem, da bi rabo grelec za zrak za kabino... pa on tisto : Aaaa... radiator. Pa gre v eno svojo utico zraven odpada in prinese zraven ta radiator. Ajaj... povedal mi je še, da bi se dalo še zrihtat kaj takega. Pač da jih ima od časa do časa na zalogi. Drugače sem pa ugotovil, da se taki radiatorji (od Lade) dajejo v skuterje, ki imajo vodno hlajene motorje, saj veliko bolj hladijo vodo kot original hladilniki.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

ru7 ::

Ej čestitam za zelo veliko truda in potrpljenja (jst ga ne bi imel), svaka ti čast!!!

iskra ::

vse čestitke - ful hudo! tudi jst sm na tem da si nrdim pomično mizo na šraufe enkrat med prazniki pozimi in si nardim nove bloke za drugo poletje :D

i always dreamed bout a system like this ... >:D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Boki_ ::

@Jackal Ali lahko tvojo mizo potiskaš hkrati gor oz. dol in levo oz. desno? Jaz sem si sedaj skiciral načrt za to možnost. Na mizo bi vzporedno pritrdil dve vodili, potem pa bi še na pomični del pritrdil vodili, ki bi bili, ko bi bila miza na mestu, pravokotni na vodila na pritrjenem delu. Mednje pa bi dal vmesnik v obliki križa, ki bi tekel po teh vodilih.
I'm back

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boki_ ()

groom ::

Dobro si to naredil, čestitam. Zanima pa me kje si kupil te priključke za na blok.

Jackal ::

@Tom:
Miza se da spuščati in dvigovati. In tudi vrteti okrog nosilca, ki drži celoten zgornji del stroja. Obstaja en vijak za to. Ko je zategnjen nosilec mizice objema glavni nosilec in dokaj močno drži. Ko ga pa odtegneš pač nosilec mizice glavnega nosilca ne objema več tako močno in stvar se da premikat.

Priključke za blok sem dobil v Ljubljani v Prit-u. Drugače so to priključki za zunanji premer cevi 12mm.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

fAtso ::

Živjo mene pa zanima ker je un ta drug killer? ta manjsi mi je zelo vsecni in bi tudi sam rad takega dobil! Ali bi ga mogoce prodal?

Jackal ::

Žal je ta že rezerviran točno za to ohišje, ker imam že tudi ohišje tako razrezano pa tudi priključki so že prilepljeni točno tako kot jih rabim. Pa tudi dela sem imel za kak popoldan, da sem ga spucal. Najprej sem mislil, da je aluminijast, potem sem pa videl skozi eno stranico, da se vidi baker. Imam pa en skoraj enak radiator (tudi bakren), le da je zgoraj in spodaj plastičen. Če te zanima, lahko dobiš tistega. Drugače pa avtoodpad... in reči, da hočeš bakren radiator, pa kako velik. Pa sigurno se kaj najde. Ta moj na sliki je po besedah lastnika na avtoodpadu iz mitsubishija (modela si pa nisem zapomnil)
Walking the way is something completely different than imagining the way.

fAtso ::

a tale k je plasticen zgori pa spodi a lahko eno slikco postas gor da vidm kaksn je? in ce je priblizno enako velik? s cim si spucal killer?

njok ::

Jackal, lepo! Tisto modro tesnilo pa sloh zelo dobro izpade. :)

Jackal ::

Žal ne morem več slik dobit, ker sem že za te zelo dolgo fehtal. da sem dobil digitalca. Tisti delno plastičen radiator je skoraj točno tako velik kot ta od mitsubishija (kake pol centimetra gor ali dol), le da ima priključke usmerjene malo pod kotom. Jaz sem ta radiator pucal z eno zelo fino žično krtačo, potem pa še z navadno zobno ščetko in vodo in mivko (to ni bilo preveč dobro, ker imam ponekod še zdaj zrnca mivke v radiatorju). Drugače pa lahko bakren radiator enostavno spucaš s kisom ali pa z Coca-Colo (menda dela čudeže)
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Boki_ ::

@fAtso Baromat>:D v roke grelec in pritisk in gremo. Spuca 999999999999999999999%.
I'm back

boom-bar ::

Kolk je pa kej finančno to pršlo.

Drugač pa
8-O
Legalizirajte mehke droge!!!

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: OwcA ()

Jackal ::

Torej:
Pumpa MaxiJet 1200..............................................................................~7000 Sit
Bakrena palica 10x80x300mm...................................................................~4000 Sit
Polikarbonatno steklo (Plexi) 10x500x500mm................................................~3500 Sit
Radiator ............................................................................................~jurja al pa dva ;)
Ostala roba (fitingi, kolena, cevi, vijaki)..................................................... ~5000 Sit
Moji živci in potrplenje...........................................................................Priceless :D

Sem še kaj pozabo?
Walking the way is something completely different than imagining the way.

boom-bar ::

Sepravi 20k.
Ubistvu ni dost.
Legalizirajte mehke droge!!!

Jackal ::

Ne, na koncu ne pride kaj velika cifra. Veliko mislim da se prihranil s tem, ko sem se odločil za bloke lastne izdelave. Še posebej pri bloku za radeona, ki je "one of ti's kind" :D
Walking the way is something completely different than imagining the way.

C_maniak ::

kul zrihtano!
pa nizka cena...

in kot sm ti že reku...čimprej v novo ohišje!;)

TESKAn ::

Hehe, Jackal, veš da imam skoraj enak blok na svojem Radeonu 9500, modanem na 9700?
Žal nimam fotoaparata, da bi poslikal...mimogrede, kolk je težak kaj tvoj Radeon blok? Moj je kar 'konkretno' težak, sem naredil raje podporo, da se kartica ne krivi preveč...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

zile ::

Blok slika 8: men se zdi da si povrtu preveč do roba ? Komentarji ?
Drugače pa kul :D

Jackal ::

@TESKAn: Oba bloka skupaj imata dobrega pol kilograma. Tako da mislim da nista pretežka. Sem zelo pazil na težo pri tem, ker me je že morphling opozarjal predno sem začel delat da naj pazim da ne bo pretežko.

@zile: Ja vem :8) Sem šele potem ugotovil, ko sem zaleč pokrov delat. Ampak sem stvar rešil tako, da sem pustil malenkost večji pokrov od osnove in za vse skupaj naredil silikonsko tesnilo. Pa stvar brez problemov tesni. Zdaj samo čakam, da kdaj bom hodil spet v Ljubljani, da nabavim še nekaj priključkov. Potem pa morem stvar malo primerjat s tem blokom, ko je trenutno v sistemu.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

VASkO ::

joj, da bi jaz mel blok za radeona, bi blo pa perfektno

sharp ::

Ej Jackal do kolk ti pa ger zdej Radeon?

Jackal ::

Ehm... nastal je en problem. Radeon je v fazi uveljavljanja garancije, ker mi je ta, ko sem ga imel zdaj spustil dušo še pod zračnim hlajenjem. Ker sem pa imel že bloke skoraj narejene, se mi je zdelo škoda, da neham. Tako upam, da se bo našel še kje kak r9500pro s katerim mi bodo zamenjali tega, drugače pa če dobim drugačno kartico pa bi me lahko kdo prepričal, da jih prodam :8)
Jaz pa ponovno v delavnico delat nov blok :\
Walking the way is something completely different than imagining the way.

sharp ::

Hm,Vasko kje si?:D

Jackal ::

Ok... predno se začne zanimanje zanje, naj povem, da je bila moja kartica od Herculesa, ki je imel malo drugače postavljen konektor za napajanje od referenčnega dizajna.


Gigabyte Radeon 9500 Pro, ki je narejen čisto po atijevem referenčnem dizajnu.


Tole je pa Herculesova verzija radeona 9500 Pro.

Na slikah se zelo lepo vidi, kako je konektor obrnjen. To je zato, ker ima Hercules že v originalu na ramih hladilnike in bi jih konektor oviral.


Mislim, da prelotat konektor iz sprednje strani na zadnjo pa tudi ni taka umetnost za vsakega, ki je že kdaj držal v rokah spajkalnik.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: OwcA ()

TribesMan ::

@ Jackal

Vidim da maš dva radiatorja, za katera se tudi jaz zanimam. Pa bi te prosil če mi poveš natančne zunanje mere teh dveh, (vključno s priključki).
Iz začetka sem se zanimal za radiator od Ford Fieste, vendar je zadeva tako redka da je še u italiji (kamor hodi en moj kolega) niso najdl. Zdej sem pa obupal nad malimi radatorji (ker jih ima ful mal avtomobilov) in sem prešaltal na Lado, ki je itaq zakon pa še najdt je ne bo problem, bo pa treba mal večje posege v kišto naredit.

Aja kje pa je ta odpad, kjer si to nabavil? Bi šel še jast mal pofirbcat, če bi se kej najdl.

S čim si jih pa spucal da se tak svetjo, ker kar sem jest vidu je blo vse usrano in zoksidirano ko hudič.

P.S.:

Če ma kdo doma radiator od Fieste l.88 ali starejše, z veseljem odkupim :D (Lahko pa tud kak drug hladilnik ki ima dimenzije 20*16*(4~5)cm pa da je bakren.)

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

VASkO ::

jaz mam ze prelotano zaradi heatsinkov, ki sem jih gor lepil
mislim, da 9500proja ne bos vec nikjer dobil

Jackal ::

Mere radiatorjev:
Lada: 185 (širina) x 65 (dolžina) x 250(višina) - brez priključkov. Priključki so kar prilepljena bakrena kolena. Višina s priključki je 295mm

Mitsubishi: 185 x 35 v delu kjer so rebra, 45 zgoraj in spodaj, kjer je zbiralna komora x 175 (s priključki 210)

Še en tretji bakren, a s plastičnimi priključki: 170 x 35 kjer so rebra / 50 zgoraj in spodaj kjer je plastika x 200 (s priključki 240)
Pri tem zadnjem so priključki že narejeni iz enake plastike kot zbiralne komore. Priključki so postavljeni tako, da če položim radiator na tla, tako kot je tisti na sliki 10, stojijo priključki iz radiatorja pod kotom 45° glede na tla.

Pa še radiator od stoenke: 150 x 45 x 245 (s priključki 280). Slučajno sem ga zadnjič tudi poslikal. Čeprav ima na sliki nekam čudno barvo, vseeno ni bakren.


Odpada verjetno ne boš našel, ker je dobesedno bogu za hrbtom. Je pa v kraju Prevalje (na koroškem).

Radiator od lade sem pucal z eno grobo žično krtačo. Stvar se je obnesla zelo lepo, ker ima radiator samo vzdolžna rebra, tako da jih nisem kaj preveč deformiral, spucal sem jih lahko pa zelo dobro. Prav tako sem tudi zgornji in spodnji del radiatorja spucal z žično krtačo, da se je stvar začela svetit. Sem mislil najprej z brusnim papirjem to spolirat, pa sem ugotovil, da je žična krtača prava stvar:D. Je pa tudi res, da ta radiator sploh ni bil kaj prida zapacan že na začetku.

Medtem, ko je bil ta od mitsubishija razred zase. Tudi tega sem se najprej lotil z enako žično krtačo, vendar sem hitro spoznal, da je bila to velika napaka. Ta radiator ima bakreno pločevino zvito v obliki serpentin, zato je stvar kar zahtevna potem za pucat. Prvo sem potem uporabil en detergent, pa en kupček mivke in zobno krtačo. S tistim sem lahko dokaj lepo očistil cel radiator. Ampak še vedno se mi je zdelo da mu nekaj manjka, zato sem sprobal še en domač kis, v katerega sem ga potopil. In radiator se je skoraj očistil tako kt je treba. Malo težav sem imel še potem z zrnci mivke, ki so prišla med hladilna rebra radiatorja, ampak mislim, da sem spravil večino ven.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

frenk ::

ke bi se dal dobit kšno kislino?...chemo?:\...kolk pa kej kislina škod kovini?

Jackal ::

Ja kislina začne kovino jedkat... še posebej baker. Drugače vem, da se uporablja za jedkanje bakrenih vezij klorovodikova kislina zmešana z vodikovim peroksidom in vodo. Lahko se uporabi tudi železov triklorid, ali pa nekak fin kristalni prah, ki ga lahko raztopiš v vodi. Vse te snovi za jedkanje, razen kisline, morajo biti tople, da stvar jedka.
Drugače je dober že navaden kis za vlaganje. Je v bistvu tudi kislina.
Ampak potem, ko daš radiator v tako kislino postane baker take nenaravno rdeče (skoraj roza) barve. Meni je veliko bolj všeč bolj gladka (spolirana) površina bakra.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

frenk ::

jackal: ja sej je spolirana površina lepa ampak med rebri pa ne morš polirat...tm je pa lih najbol pomembn da je spucan ker tm pa prehaja toplota iz kovine v zrak...a poj je najbol kšn kis nabavt...kerga pa priporočaš:\ :D

Jackal ::

Drugače je dober že navaden kis za vlaganje. Je v bistvu tudi kislina.


Površno ti to bereš ;)

Drugače pa lahko uporabiš tudi kak domač kis, če ga lahko dobiš kje.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

frenk ::

jackal: ne berem površno ampak maš več različnih kisov in verjetno ma vsak kis drugačno količino vsebovane kisline, in jest bi tistga k ma največ kisline...sm mel enkrat en domač kis k je vse prekašal ampak ne vem odkod je pršu:\

nikonezna ::

frenk dobi si domačega, moj nono ima takšnega da ti stisne rit, če si ga daš maaalce preveč na solato
brez podpisa

frenk ::

zdele sm se spomnu da je najbol kis za vlaganje...al je še kj močnejga:\ >:D

nikonezna ::

frenk pa kupi si ocetno kislino...kakšno malce večjo koncentracijo...pri kopru imamo eno trgovino ki prodajajo nake stvari, ala kemijske elemente, pripomočke za laboratorije, pa za kmete kakšne raztopine, pa najdeš tudi visoke koncentrate...
brez podpisa

Boki_ ::

Ali ne veste, da kis in baker reagirata. Potem rata neka sfukana snov zeleni volk. To pa je povrh vsega še strupeno.
I'm back
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katalog radiatorjev evropskih avtomobilov (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
46569260 (37329) lufy
»

Jakoslav's "Inverted Chieftec™ MOD" (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
679263 (6300) Boskox
»

Težave z grafično kartico Radeon 8500

Oddelek: Pomoč in nasveti
121220 (1061) Jackal
»

Hlajenje GF4 Ti 4200 128 (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
837733 (5993) DjTonic
»

RCC250 projekt (Radeon Copper Cooler) - slike

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
351902 (1269) Jackal

Več podobnih tem