» »

Moja kištica ohladi se z vodo in en kup vodnih blokov lastne izdelave

Moja kištica ohladi se z vodo in en kup vodnih blokov lastne izdelave

1
2
»

BaRtMaN ::

Baker pa ogljikova kislina.

mescaline9 ::

Mislm da je mel DeLonge prav:

Cu + CH3COOH nastane Cu(CH3COO)2 izloči se vodik

Iz ogljikove kisline se IMO bakrovega volka dalo nepravit bi ne, vsaj direktno ne.
Je pa hecna ta reakcija, proti vsem pravilom napetostne vrste:)

Mislm d bi se dalo prou gut s kisom očistit, ta reakcija bi morala tečt kr precej počasi,
tko da pomoje loh čistite s kisom, sam dejte pol fajn sprat z vodo. Za vsak slučaj probajte
na kakšnem kosu bakra. Vsaj jaz bi raje:)

BaRtMaN ::

Zakj nastane zeleni volk na kipih? Zaradi kislega dežja. Kisel dež pa je blaga raztopina ogljikove kisline (CO2+H2O). Mar ne?

mescaline9 ::

Bartman: Na kipih ni zeleni bakrov volk, beri spodaj

3. Patina
Ko se sprehajamo po Ljubljani ali kakem drugem kraju z bogato zgodovino in množico spomenikov, pogosto naletimo na razno razne bronaste skulpture, ki so prekrite z zeleno oblogo ? patino ? in jim dajejo še lepši in zanimivejši, predvsem pa bolj vpadljiv izgled.
Kako pa patina ? ta plamenita rja, kot je nekateri imenujejo ? sploh nastane. Morda najprej besedica ali dve o nazivu plemenita rja. Ime rja je dobila zato, ker nastaja na kovinskem površju, drugače pa nima kaj veliko skupnega z rjo, ki nastaja na železu. Slednja namreč pospešuje korozijo, patina pa kovino ? v tem primeru baker, pa tudi bron ? obvaruje pred nadaljnjim razjedanjem in vremenskimi pojavi.
Patina se namreč tesno prilega bakru ali kaki njegovi zlitini in s tem preprečuje, da bi bil spodaj ležeči baker ogrožen. Od vsem samo nadležne rje na železu pa se razlikuje tudi v tem, da ima v nasprotju z njo neko mero estetskega izgleda, zaradi katerega se nekateri celo odločijo za bakrene vključke na svojih domovih, vendar pa plemenite rje želečih stanovalcev patina ne obišče vedno, pozneje bomo izvedeli zakaj.
V prisotnosti ogljikovega (CO2) in žveplovega dioksida (SO2), ter vode (H2O) nastane na bakru prevleka zelenega bazičnega karbonata (CuCO3.Cu(OH)2), bazičnega sulfata (CuSO4.Cu(OH)2) in bazičnega klorida (CuCl2.3Cu(OH)2). Zmes teh treh spojin imenujemo patina. Največji delež v njej imata prvi dve spojini, ki nastaneta po sledečem principu. V zraku se bodisi ogljikov ali žveplov dioksid združi z vodo in tako tvori dve kislini - ogljikovo in žveplovo. V stiku z bakrom nastaneta bakrov sulfat in bakrov karbonat, v obeh primerih pa voda z bakrom tvori še bakrov hidroksid. Podobno nastane tudi bazični klorid, seveda ob prisotnosti klorida (npr. v morski vodi, kjer je klor raztopljen skupaj s natrijevimi ioni s katerimi tvori dobro znano kuhinjsko sol).
Pri nastanku CuSO4 potrebujemo oksidant, to je npr. vodikov peroksid ali pa kar kisik.
Da torej patina sploh nastane potrebuje ob sebi ogljikov dioksid, pa vodo, žveplov dioksid, ? Le teh je v našem ozračju sedaj še preveč, saj nastaja v naših avtih oblica žveplovega dioksida, ki nato tvori kisli dež; za človeka in njegovo okolje pojav, ki bi se ga prav gotovo radi znebili. V naših tovarnah nastaja tudi obilica ogljikovega dioksida, ki grozi z globalnim segrevanjem ozračja, le vode zna v sušnih predelih in pod pokritimi nadstreški primanjkovati.
Patino je mogoče tudi umetno proizvesti in sicer tako, da bakreno površje zmočimo in tako mokro površino potresemo s praškom sode bikarbone (NaHCO3), ustvarjajoč patino. Postopek se večkrat ponovi, da se doseže zaželen učinek. Patina na bakrenem površju je zelo priljubljena, prav tako pa daje izdelkom starinski videz, zato je na trgu veliko ponudnikov patiniranja, barvo patine pa se da doseči tudi z barvanjem.
Ravno zaradi patine se baker velikokrat uporablja za kritino, predvsem cerkva; izdelavo razno raznih kipov, vrat, itd. Lep primer take uporabe so na primer vrata naše stolnice, pa pročelje našega parlamenta, ? Svoje mesto pa najde baker tudi na ogledalih, pohištvu, svetilkah in še bi lahko naštevali.
Kot zanimivost pa naj na tem mestu omenim, da je tudi znameniti Kip svobode, ki stoji na majhnem otočku ob New Yorku, pokrit s plastjo patine. Ta skulptura je visoka približno 45 metrov, tehta pa kar 225 ton, približno tretjino te teže pa predstavlja baker, 2 mm debela zunanja plast tega kipa. Ravno na tem kipu pa se je pokazala zaščita, ki jo nudi patina bakru. Ko so namreč leta 1986 prenavljali kip ob njegovi stoletnici je bila bakrena obloga skoraj popolnoma ohranjena.

4. Zeleni volk
Podobno, kot patina na prvi pogled izgleda tudi zeleni volk, kot že samo ime pove je zelenkaste barve in zlahka ga zamenjamo s patino, čeprav z njo nima kaj veliko skupnega. Razen seveda tega, da tako kot patina vsebuje baker.
Zeleni volk je obloga, ki nastane na bakru ali medenini, njegovo pravo kemijsko ime pa je bakrov bazični acetat, oziroma bakrov(II) hidroksiacetat. Že po naravi je strupen, nastane pa v prisotnosti ocetne kisline ali drugih sadnih kislin. Sintetični, torej proizvedeni, zeleni volk se uporablja kot sredstvo proti škodljivcem in tudi kot slikarska barva.
Kemijska formula zelenega volka je Cu(CH3COO)2.

frenk ::

ibn saba: zdele sm se pa še nekj nauču:)...torej če bom jest to s kisom pucou bo nastal zeleni volk:D...zaradmene je loh tud medved ampak jest bom to spucou...mogoče že dons:D

nikonezna ::

ou frenk....zdej sem se spomnu da je neka stvar za čistit stare bakrene in medeninaste lonce...mislim da je od Smaca...skoči še prej v kakšno astro ali kaj podobnega
brez podpisa

mescaline9 ::

Frenk: Sem napisal da bi IMO reakcija med kisom in bakrom morala tečt precej počasi, tko da pomoje loh opucaš, sam potem dobro speri z vodo. Beri moj prvi post par odgovorov višje.

m.i.h.a. ::

To vam povem samo kot zanimivost, ampak baker se da dobro spucat s pepelom. Pač daš ga na mokro cunjo in drgneš, a to je težko izvedljivo na rebrih, ampak sem vseeno napisal.

frenk ::

dons je mt pozabila nabavt kis za vlaganje ampak ga jest jutr ne bom...upam da delajo trgovine:\

QuickShot ::

ja pa baker se da zelo dobro spucat tudi s kečapom
samo namažeš in čez nekaj časa obrišeš ali spereš pa se sveti kot nov

UWO (un.walking obj.) ::

ja pa baker se da zelo dobro spucat tudi s kečapom
ti to resno al se zajebavaš?

QuickShot ::

Čisto zares, sem že večkrat z njim do sijaja spucal dno vodnega bloka po tem, ko se je na njem naredila patina.

Jackal ::

Uf... ravno sem se lotil enega bakrenega radiatorja z ketchupom. Nice... Skoraj boljše kot kis. 8-O
Walking the way is something completely different than imagining the way.

UWO (un.walking obj.) ::

Zanimivo...
Ko bom imel čas bom probal

nikonezna ::

jaz sem zdej teku v najbližji noč in dan, pa niso meli kečapa:( :'( :'(
in še praznik je pa je vse zaprto:'( :'(
brez podpisa

dre ::

wow kako vam to uspe 8-O 8-O

ali3n ::

elx - verjameš al ne... se boš navadil takih "experimentov"...
dobrodošel na forumu!:D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

dre ::

hehe nevem nevem kolko ste stari sploh da mate tolko casa da vam to rata
:\

frenk ::

elx: tle smo sami upokojenci in mamo itaq dost časa...joke:D...smo vseh starosti...od osnovne šole pa do nekajdesetletnikov...cajt se pa najde med počitncam al pa čez vikend:)

C_maniak ::

ali pa vsak dan in šola potem trpi...:|

frenk ::

ja pri meni je trpela srednja šola...zdej pa tud fax...ampak je pa fax veliko bolj resna zadeva:D

Karaya 52 ::

Neki me zanima, sj mogoč je smešno vprašanje...

Ko imaš to pretočno črpalko, kak napolniš sistem z vodo?

BaRtMaN ::

T-člen oz. fiting, da te bodo v kakšnem Merkurju razumeli.
Lahko pa uporabiš rezervoar, ki je veliko bolj praktičen za natakanje/odtakanje/odzračevanje, ampak tudi nekaj stane.

Karaya 52 ::

Ja, semmed tem časom že prebral na forumu. tnx anyway

Me pa nekaj muči. V Celju, kjer je ogromen Merkur, niso imeli bakra; na dveh največjih avtoodpadih v Celju pa tudi niso imeli ladinega radiatorja. Zgleda da z vodnim hlajenjem ne bo nič.:( :(

BaRtMaN ::

Ne obupaj samo zaradi tega!
Velikokrat kdo tu na forumu prodaja radiator, ki ga več ne rabi. Če te močno muči imet vodno hlajenje, si lahko kupiš tudi namenski radiator.

Karaya 52 ::

Ja obupan sem že bil celo v tej meri, da sem mislil kupit nov ladin radiator za 17k.:(

BaRtMaN ::

Uf, ta je pa huda. Če si želiš vodnega hlajenja in še nimaš nobenih delov, pejt na www.cerkovnik.si in si naroči komplet. Posamezne dele dobiš bloke tam in ostalo na www.cool-pc.org.

Privatnik ::

Master D. : na kerih odpadih pa si spraseval ? Jst sem po celem Celju isku po vseh odpadih, na koncu pa sm se zmenu na odpadu Crni Joza (Smir Joza) :) Ma kr en deda doma, sicer je trajal dober tedn ampak ga je zrihtu, prvleku mnda iz Maribora al neki. :).

LP
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katalog radiatorjev evropskih avtomobilov (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
46569065 (37134) lufy
»

Jakoslav's "Inverted Chieftec™ MOD" (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
679217 (6254) Boskox
»

Težave z grafično kartico Radeon 8500

Oddelek: Pomoč in nasveti
121209 (1050) Jackal
»

Hlajenje GF4 Ti 4200 128 (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
837680 (5940) DjTonic
»

RCC250 projekt (Radeon Copper Cooler) - slike

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
351888 (1255) Jackal

Več podobnih tem