» »

Delphi ali c++?

Delphi ali c++?

levaky ::

LP!

Za eno manjše podjetje moram narediti dokaj preprosto aplikacijo za vnos prejete in poslane pošte. Backend bo na mysqlu, za frontend pa ne vem ali naj vzamem delphi ali visual c++(v delphiju sem nekaj malega delal v srednji šoli, medtem ko mi je c++ spanska vas:) ). Kaj priporočate?

Pošta se vnaša za več različnih podjetij in več let. V vsakem letu pa je pošta označena z IDjem od 1 do kolikor pač pride. Kako naj zgradim bazo? Za vsako podjetje za vsako leto novo tabelo ali eno tabelo za vsa leta za eno podjetje? Vnosov ni veliko (v povprečju 300 vnosov na podjetje na leto), rad pa bi, da zadeva teče čim hitreje.

Trenutno je aplikacija v accessu ampak je stvar hudimano počasna, zato ideja o prehodu na mysql + frontend.

Se že vnaprej oproščam za narobe uporabljene ukaze. Vem da bi stvar kak programer dobro naredil tudi v Accessu, ampak sam se želim tudi kaj novega naučiti in sem se zato lotil samostojnega projekta. Je treba imeti motivacijo.

Hvala za odgovore, Matej

Loki ::

ugibam, da bo program uporabljala ena tajnica, zato ti priporocam MS SQL ali IBM DB2 namesto mysql.
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

sverde21 ::

Zakaj, kaj je z MySQL narobe? Pa men se zdi da so baze, ki si jih naštel plačljive, tako da bi, če že mora menjat bazo naj vzame PostgreSQL, ki je zastonj.

Glede jezika pa ti priporočam C#, v kolikor boš delal Windows only aplikacijo (sicer bo delal verjetno tudi v Linux, ampak rabiš Mono). Zakaj? Ker je C# precej enostavnejši od C++ (oz. delphija ne vem, ker nimam izkušenj), tako da če imaš nekaj programerskega ozadja bi moral kar hitro pokapirat način dela :). Poleg tega pa je IDE (Visual Studio) odličen.
<?php echo `w`; ?>

levaky ::

Loki: kakšen poseben razlog? Ali ni vseeno kaj je za backend? Ona tako ne bo vedla ali dela v mysql ali ms sql? Bi pa rad imel mysql, ker sem ga navajen in ga uporabljam že kar nekaj časa. Poleg tega pa je brezplačen. Za tistih vsega skupaj 5000 vnosov je mysql popolnoma dovolj AFAIK.

sverde21: ja heh, programerskega ozadja imam bolj 0 kot nekaj:) Saj pravim, v delphiju sem delal kakih 30 ur par let nazaj to je pa to. Ampak mi je bil jezik precej preprost in delo z njim zelo lahko. Bo pa aplikacija windows only ja.

Ravno ugotavljam, da nebi bilo bolje, da prašam ali je delphi ok ali ne, saj se po zgornjem odgovoru nekako prebere, da preferiram delphi:) Se pravi bi bolj kot ne rabil kakšno potrdilo ali bo delphi ok za to ali ne?

hvala za odgovore

Matej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: levaky ()

morbo ::

Kolikor vem je Delfi namenjen razvoju prav takih aplikacij in če je trenutno to edina stvar ki jo obvladaš, potem bo prava izbira. Po moje se za tako preprosto zadevo učenje c++ -a ne izplača. Pa tudi MySQL bo več kot dovolj.

mspiller ::

Ker si zgleda popolni zacetnik, ti predlagam ali Delphi ali pa .NET. MySQLa pa jaz nebi uporabljal. Ker je dll, ki ga moras distribuirati s svojo aplikacijo pod GPL licenco, pomeni, ce bos distribuiral svojo aplikacijo, da mora biti tudi pod GPL (so sicer izjeme (za php, ali pa clean implementacije)). Sicer bi ti predlagal PostgreSQL, vendar ti bo bolje sluzil FireBird, ki je opensource InterBase (in je tudi najbolj intergrirana v Delphi).

Loki tvojega komentarja pa ne razumem. Placevati za DB2, SQL Server za aplikacijo z 5k zapisi? 8-O8-O8-O8-O

Loki ::

bilo je misljeno kot hec, a mi je na koncu iypadel smesek. :D zato tudi referenca na eno tajnico.l :D
access je za take reci prav dosti dober, tudi nobenih zamikov ni, niti on ni navedel, kaksni so bili le-ti, zamiki GUI, poizvedovanju po bazi...... v 99procentov primerov je za to kriv programer in ne access, sploh pa pri 5k yapisov in takemu teykemuopravilu, kot je beleyenje poste. :\

mzsql je cisti overkill tukaj, ce ze kaj drugega, potem sqlite ali kaj je tisto ye, se bolje pa, da programer prevetri kodo v accessu in jo optimiyira. pa ya delphi ide je konec koncev tudi treba placati.:\
I left my wallet in El Segundo

[SkA] ::

Če se ne motim je DB2 nedavno postal brezplačen?

Sicer pa, kaj je narobe z MS SQL Express 2005? Je brezplačen, ima dobro podporo v raznih Visual C++ in C# okoljih in z razliko od poprejšnje verzije ne pretirano požrešen. Edino redistribucije ne smeš izvajati brez dovoljenja, ampak glede na to da boš tako in tako ti nameščal zadeve pri stranki, ne vidim težave?

Je pa res da bi bil verjetno SQL Express 2005 overkill, če bo zadeva delovala zgolj na enem računalniku. V takem primeru lahko posežeš po MS SQL 2005 Compact edition. Tudi brezplačno.

Če pa že ravno vztrajaš na opensource, morda Firebird 2.0 - precej kompakten.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

LjubimPeezde ::

Izberi Oracle!!:\

Mislim kaj mu predlagate, kva pa je narobe z MySQLom???

[SkA] ::

Nič, super SQL server, ampak zadeva ni ravno kompaktna za tako preprosto in majhno aplikacijo, kajne? Poleg tega je sam rekel, da se bo zraven še učil programirati in razmišlja o Visual C++. Kaj misliš, kater SQL produkt ima boljšo integracijo z MS IDEji?

mspiller ::

pa ya delphi ide je konec koncev tudi treba placati.

Niti ne, ves. Turbo Delphi ... Turbo C++ ... Turbo Delphi.NET ... vse zastonj. Je bil pa to odgovor podjetja na VS Express, ki je prav tako zastonj. Obstaja pa tudi placljiva verzija Pro (edina meni uporabna stvar v Pro je command line dcc32.exe, ter da imas lahko naenkrat instaliranih vec Turbo produktov).

LjubimPeezde ::

Niti ne, ves. Turbo Delphi ... Turbo C++ ... Turbo Delphi.NET ... vse zastonj

Da je zastonj za KOMERCIALNO uporabo?

darkolord ::

> Edino redistribucije ne smeš izvajati brez dovoljenja

Lahko

'FireSTORM' ::

ja heh, programerskega ozadja imam bolj 0 kot nekaj:)


Jaz pravtako nisem imel pojma o delphiju, niti tistih 30ur izkušenj izpred par let. Le Turbo Pascal ki mi je zelo slabo ostal v spominu, ok pa C in C++.
In sem imel 7 dni časa da sem spacal skupaj aplikacijo ki je pobrala nek dokument v obliki .txt iz spleta, sparsala podatke in nafilala podatkovno bazo(MySQL). To je bil server app in potem še client app ki se je povezal na ta server in od serverja zahteval določene ali vse podatke po datumu, to prejel in pometal v ListView tele podatke.

C++ pa če praviš da še se nisi nikoli srečal bi to kar pustil za enkrat pri miru, razen če imaš res časa na pretek, ampak potem se moraš odločiti z čem boš delal GUI.

http://www.devarticles.com/c/b/Delphi-K...
Na tem naslovu imaš pa nekaj Delphi/Kylix primerov ki so res dobro razloženi.
Če boš rabil tudi networking potem ti b morda v pomoč Indy 10 za Delphi 7.
Those penguins.... They sure aint normal....

krho ::

Da Turbo izvedenka je zastonj tudi za komercialno uporbao, kar AFAIK za M$ Studio Express ne velja.
Se pravi Turbo Delphi + sqlite ali Firebird embedded.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Loki ::

again: optimiraj obstojeco aplikaicjo v accessu, vba tudi ni tezak za caranje, sploh pa to, kar rabis ti (kaksen option knof in text field ali dva), ce je res samo za evidenco poste.:\
access je namenjen za tocno take zadeve oz. se vecje (samo da ni veliko hkratnih poizvedb in da so le-te primerno kratke)
http://www.google.com/search?client=ope...
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

levaky ::

LP!

Uff ste se pa razpisali. Več kot dovolj odgovorov sem dobil.

mysql sem predlagal zato, ker sem s tem že delal v delphiu, ampak najbrž je integracijaj katerega drugega sql serverja oz baze enaka. mySQL bi morda vzel zato, ker bo baza tekla na strežniku, client programi pa na ločenih pcjih (zaenkrat ga bosta uporabljali 2 osebi). Prav tako je trenutno na Accesu narejenih več programov, ki bodo najbrž tudi morali biti na novo spisani. (ne poznam se firebird oz. sqlite. Se grem sedajle pozanimat, ampak najbrž tudi delujeta kot server/client)

REs je, ker je rekel nekdo, da bi moral access pogledati en programer in zadevo urediti. Fant, ki je to napisal, mi je rekel, da se je takrat mudilo je bilo na hitro treba nekaj skupaj vržti. Mi je že takoj rekel, da je bolje da na novo začnem kot pa da njegovo zadevo popravljam. Malo sem popravil, ampak je pomoje bolje da na novo razvijem kot pa tisto popravljam.

hvala, Matej

BigWhale ::

Vsekakor je najbolje, da se oprimes C++ in Qt knjiznjice! Napises GPL program, ki je prenosljiv med razlicnimi platformami in zaradi uporabe QtSQL podpira vse sorte baz.

Tako bos lahko menjaval baze z minimalnim ali pa celo brez napora (ce malo pazis kako pises) in bos tisti tajnici lahko ponudil tudi Linux/Mac verzijo programa.

levaky ::

Hehe bi šlo, ampak dvomim da bo šel VASCO razvijat programe za linux:) Zadeve bodo kar MS only, ker finančni programi niso razviti za linux:)

darkolord ::

In v prihodnosti bo lahko tvojo aplikacijo morda laufala tudi na hladilniku ali pa kavnem mlinčku! Čemu takemu se res ne bo mogel odpovedat, ane?

'FireSTORM' ::

Ja samo kje ti bo pa laufal server app? Na kateri platformi?

M$ freaki ala darkolord, prosim če se vzdržite takih bednih izjav, ker vas je itak pol takih med vami ki uporabljate FOSS.

Qt nebi bla slaba izbira, ker nikoli ne veš, morda bo pa čez nekaj let pri vas laufalo vse na Linuxu in takrat bo težje Delphi portat kot pa Qt. Problem nastane tudi pri ceni, razen če se odločite za Open Source edition, ampak nimaš potem integracije v noben IDE.
Those penguins.... They sure aint normal....

mspiller ::

Vsekakor je najbolje, da se oprimes C++ in Qt knjiznjice!
Za zacetnika C++ pac ni. Spet drugo, da te licenca v nekaj prisili. Sem za opensource, vendar ne pod prisilo (v stilu ali dnar ali pa kodo). Sorry. Zato podpiram GTK, GTKmm ali pa wxWidgets. Vendar potem, ko ima clovek ze malce vec izkusenj.

Ti kar uporabi Delphi. Za nobeno drugo okolje/jezik ne obstaja toliko komponent (zastonj in komercialnih). Vecina teh komponent ima na voljo source (tudi ce so komericalne). Za VCL imas vso kodo, tako da lahko malce bolj nastudiras kako deluje zadeva. Iskanje po Google za razno pomoc je trivialno (glede na c, c++, c#, ali pa bog ne daj .NET >:D). Je pa res da Delphi ni vec tisto, kar je bil par let nazaj (je malo zaspal pa ga je malo konkurenca dohitela (Java, .NET)). Potem, ko bos imel pa malo vec izkusenj, bos pa ze sam znal izbrati ta pravo orodje glede na dani problem, brez nepotrebnega bluzenja drugih, vkljucno z mano 8-)8-)8-).

[SkA] ::

Yeah, najbolje da zadevo že sedaj pripraviš tako da boš lahko v prihodnosti portal na OS X, Linux, Windows Mobile pa še kaj drugega.
/sarkazem off
Mogoče ne bi škodilo, če si še enkrat pogledate, kaj bi rad on sploh rad dosegel, pa ob svojih predlogih zraven konkretno pomislite na pomen besede "overkill".

LjubimPeezde ::

Qt nebi bla slaba izbira, ker nikoli ne veš, morda bo pa čez nekaj let pri vas laufalo vse na Linuxu in takrat bo težje Delphi portat kot pa Qt. Problem nastane tudi pri ceni, razen če se odločite za Open Source edition, ampak nimaš potem integracije v noben IDE.

Si sploh prebral kaj je avtor teme napisal?
Človek ni ekspert v programiranju! Ti mu predlagaš Qt:\ Če bi se malo spoznal bi videl da zadeva niti pod razno ni namenjena začetniku (sploh pa je predpogoj dobro znanje C++ da začneš tukaj sploh kaj praskat). Ne rečem, Qt je odličen ampak za newbije pač ne!

mspiller ::

Ali pa ce razmisljas malo v kontra smeri. Kaj pa, ce bi naredil kar spletno aplikacijo? PHP + MySQL ali pa PostgreSQL. Za PHP imas tudi malo morje primerov. Za naucit je se lazje kakor .net ali pa delphi. Recimo en simple primer za PHP/MySQL. Pa se portabilnost bos imel, da bodo tudi tisti zadovoljni, ki so predlagali Qt.

darkolord ::

Sej tudi za .NET imas recimo mono

LjubimPeezde ::

Portabilnost ne sme biti sama sebi namen... škoda dodatnega časa in razvoja če se to pač ne rabi!

kopernik ::

Zakaj bi komplicirali ? :-) Obstajajo orodja, ki ti iz ene kode zgenerirajo html, flash in fat klienta. Tako bo zadoščeno vsem okusom.

Dobro, tudi sam se strinjam z nekaterimi, da je Delphi čist OK izbira za začetnika. Osebno bi raje izbral Python, ki se mi zdi dober jezik za učenje, ampak sem kljub temu skoraj prepričan, da bi levaky najhitreje prišel do rezultata prav v Delphiju.

'FireSTORM' ::

Sem za opensource, vendar ne pod prisilo (v stilu ali dnar ali pa kodo)

Jaz pa gledam na to iz druge smeri.
Še zmeraj imaš prosto izbiro, ali kupiš Qt ali pa izbereš drugo knjižnico, če že hočeš closed source.

Če bi se malo spoznal bi videl da zadeva niti pod razno ni namenjena začetniku (sploh pa je predpogoj dobro znanje C++ da začneš tukaj sploh kaj praskat).

Res izjemno zakomplicirana zadeva, nevem kaj je blo BW da je to predlagal in da sem ga jaz podprl, kaka cepca sva...
Zato pa sem se naučil koliko toliko Qt4 v dveh dneh iz čistega gledanja v primere in par vprašanj tukaj.

Saj tipu nihče ni rekel, vzami Qt če ni ta pobijem družino, ali pač?
Bil je samo predlog in kar dober predlog, mroda bi se malo bolj namučil na začetku da bi poštekal stvar, Delphi bi ziher bila lažja izbira, ampak zdaj je pa odvisno od njega in njegove naloge. Ali je glavno da dela in da so rezultati že včeraj, ali pa ma čas in da naredi res do daske dobro aplikacijo ki bo podprta iz XYZ strani.
Those penguins.... They sure aint normal....

BigWhale ::

Ce grem kar po vrsti...

Za zacetnika tudi Delphi ni. Sploh ne razvoj neke aplikacije, ki se bo dejansko uporabljala. Zacetnik naj napise program za izracun ploscine in obsega kroga, kvadrata in elipse mogoce. Potem pa naj se loti svojega programa za zbirko njegovih pr0n filmov, ki jih ima na disku, skupaj s screenshoti in kratkimi example clipi.

Za zacetnika pa sploh ni GTK in kaksno skropucalo od gnoma (pretiravam zaradi dramatiziranja), ce je clovek zacetnik in se bo 'ucil' programiranja v Delphiju, je cisto vseeno ce se uci C++. vxWidgets je pa kar nekaj let za Qtjem.

Predlagal sem Qt zato, ker je dejasko lahek za uporabo, se da z njim marsikaj narediti in ker je po vrhu vsega se multiplatform, kar je dodaten cookie, ki ga dobis z njim. Mysql sam po sebi nima C++ apija. Ima nek C api, ki je tak kakor je. Se popravljam, ni imel c++ apija, kako je sedaj ne vem. Pri izbiri ali samo C++ ali pa C++ + Qt sploh ni dileme.

Najboljsi predlog bi verjetno res bil spletna aplikacija.

Effort za razvoj neke take stvari v C++ ali pa PHPju, recimo, je v prid slednjemu. Ce damo zraven se Delphi, potem Delphi verjetno pade nekam vmes. Ce pa pristejemo zraven se 'kaj bo avtor od tega odnesel in koliko se bo naucil' sem pa preprican, da sta C++ in PHP precej v prednosti. Delphi mu bo pustil naklikati skupaj tistih nekaj komponent, stvar bo delovala, avtor pa v resnici ne bo vedel zakaj.

Kar se pa portabilnosti tice, je pa tako, da ce znas stvar napisati, potem portabilnost dobis sam po sebi. Z Qtjem dobis to prakticno avtomatsko, prav tako s PHPjem oziroma spletno aplikacijo, pri ostalih orodjih so pa te stvari neobstojece ali pa so resene prevec bizarno.

Licenca GPL pa v tem primeru, kot ga navaja OP ne predstavlja nobene ovire. Zakaj bi jo? Se mar boji, da mu bo 'tajnica' spremenila source in si popravila program?

morbo ::

Jave ni še nihče omenil. Jst bi naredil v Javi. (da še malo zmedem avtorja :P )

darkolord ::

V .NET si lahko aplikacijo za take zadeve kar naklika ;)

mspiller ::

Jaz pa gledam na to iz druge smeri. Še zmeraj imaš prosto izbiro, ali kupiš Qt ali pa izbereš drugo knjižnico, če že hočeš closed source.
Exactly ... zato pa favoriziram druge toolkite. Stvar navade, okusa, whatever.
wxWidgets je pa kar nekaj let za Qtjem.
A lahko to malo bolj razjasnis? Tko na hitro, da ne smetimo prevec. Recimo jaz osebno imam se vedno cuden feeling (ne windows feeling) ko uporabljam Scribus na windowsih (ki je ena izmed redkih Qt win32 aplikacij, KOffice obljubljajo ze par let pa ni nic). Isti obcutek velja za Gtk (uporabljam npr. pidgin). Ja vem, obadva imata win theme, ampak to se vedno ni isto. wxWidgets je pa eden redkih (poleg SWTja), ki uporablja povsod native komponente (primer Audacity).

levaky ::

Lep pozdrav!

Uff ste se razpisali:) En kup nasvetov, en kup predlogov. Osebno sem se odločil kar za Delphi. Vseeno mi je lažje delati v delphiju, kjer imam neko osnovno znanje kot pa c++ ali kaj drugega iz 0. Programerske logike in osnovnih izrazov se naučim v Delphiju, potem pa po besedah drugih prehodi niso tako težki, malo se spremeni sintaksa, princip je pa enak. Bolj se mi gre za razvoj pravilnega načina razmišljanja. Zdi se mi, da mi problem predstavlja bolj to, kako nek problem rešit(sam potek rešitve) in ne kako ga spremeniti v kodo. Logična rešitev al kako bi temu rekel:) In to je najbrž precej podobno v deplhiju ali pa c++-u.

Sicer pa vsem skupaj še enkrat hvala za vse podatke, ideje in predloge.

Matej

BigWhale ::

wxWidgets je malenkost vec kot GUI tookit, Qt, pa ponuja se delo z bazami, networkom, datotekami, stringi....

Saj nimam nic proti wxWidgets, ampak trditi, da ponuja isto kot Qt pa ni ravno na mestu.

'FireSTORM' ::

Ja vem, obadva imata win theme, ampak to se vedno ni isto. wxWidgets je pa eden redkih (poleg SWTja), ki uporablja povsod native komponente (primer Audacity).


Qt styles, da ti pokažem dva, več se mi jih ne ljubi limat.
Najprej privzet Qt style, Plastique:

in še Windows style:


Ok title bar moraš odmislit, ker samo zaradi tega ne bom šel vsega spreminjat.
Those penguins.... They sure aint normal....

mspiller ::

wxWidgets je malenkost vec kot GUI tookit, Qt, pa ponuja se delo z bazami, networkom, datotekami, stringi....
Saj nimam nic proti wxWidgets, ampak trditi, da ponuja isto kot Qt pa ni ravno na mestu.
wxWidgets ponuja delo z bazami, networking, multimedia, xml, datotekami, stringi, OpenGL ... Podobno kakor Qt. Sej ravno to me zanima, kaj ponuja tako blazno vec, da mu wxWidgets ne seze do kolen?
Qt styles, da ti pokažem dva, več se mi jih ne ljubi limat.
Ja dober priblizek. To je pa tudi vse. Baje so v Qt4 nekaj delali tudi na to temo (da uporablja xp styles), vendar pa kaksnih aplikacij za win32 na Qt4, kjer bi to lahko tudi sprobal se ni kaj dosti. Scribus bo podpiral Qt4 v verziji 1.3.5. Se bom pustil presenetit. Do takrat pa ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lazarus - Večplatformska, brezplačna alternativa Delphi-ju

Oddelek: Programiranje
214991 (2200) Gury
»

C++ Izdelava GUI programa

Oddelek: Programiranje
10815 (615) zacetnik11
»

[C++] Uporabnost c++-a v današnjih časih (pa malo linuxa)

Oddelek: Programiranje
302738 (1921) [SkA]
»

[c++] wxWidgets sizerji problem oz. težava

Oddelek: Programiranje
61011 (875) zhigatsey
»

[c++] & Win32 API?

Oddelek: Programiranje
131674 (1479) 64202

Več podobnih tem