» »

Mesečni stroški za mestni plin (Ljubljana)

Mesečni stroški za mestni plin (Ljubljana)

BorutO ::

Zanima me kakšni so povprečno mesečni stroški mestnega plina v Ljubljani oz. okolici? Midva dobivava take račune za plin, da več ne vem, ali se norca delajo, ali je pa res tako drag? Vsak dan naj bi porabila kubik plina ali več.
Ko sva se novembra vselila notri, sva imela plina za plačat dva meseca po 50 eur … potem je prišel poračun 300 evrov (?!), potem sva imela par mesecev vsak mesec za plačat plina po 100 evrov … zdaj sva dobila spet poračun za 300 evrov … ker sva kljub vsakomesečnemu čeku plačevala po 100 evrov, pa še dobila 300 evrov gratisa, pomeni, da bova naslednjo položnico imela po kakih 150eur na mesec itd …

Zdaj obema ni jasno od kod taki stroški za plin. Je to normalno ali je nekaj s plinsko pečjo narobe? Gre pa za dvosobno stanovanje okoli 60m2.

Od februarja, ko sva dobila prvih 300 eur, šparava s plinom. Grela se nisva skoraj nič, edino kar kuhava preko mestnega plina, ki pa ne kuhava veliko. Voda se ogreva isto preko mestnega plina. Porabiva je samo toliko, koliko se stuširava pa tamalo skopava v kakih 20 litrih vode (na oko). Sploh nama ni jasno zakaj dobivava tak račun za plin.

Zdaj plinsko peč izklapljava. Vsak dan zapreva ventil za plin, isto ugasneva plinsko peč, porabe je pa še vedno dober kubik na dan?!

Prosim, da nekdo, ki se razume na to, obrazloži. Stroškov imava s tem stanovanjem 1000 eur za ta mesec z najemnino, ki je 400 eur. To je za znoret.

Amdforce ::

Imam isto lj plin pa poloznica ne preseze 130 eur on najhujsi zimi. Pomoje je kaj narobe na stevcu oz kje drugje. Jaz imam visoke stropove in 120m2. Mi ogrevamo stanovanje+sanitarno vodo+kuhano na plin. Malo preverita pri vajinih sosedih koliko placujejo, imajo verjetno podobne pogoje kot vidva .

kingsix ::

Vsi parametri in cena podobna kot AMDforce, le da je lokacija MB. Smo pa sedaj preklopili na poceniplin oz geni ker so imeli res poceni ponudbo (tam 25% ceneje od kaj smo imeli sedaj)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

TESKAn ::

68 m2, na plinovodu, najvišja položnica pozimi okrog 150 €, poleti ko je samo kuhanje + topla voda ~20 €. 100 € + na mesec je orenk preveč. Preveri si napeljavo, da ni kje kak problem, preveri tudi cev do kuhalnika (jih je treba menjat na vsake nekaj let), naj ti pridejo poservisirat peč.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

krho ::

Saj menda spremljaš števec (jim moraš javljat vsak mesec porabo). To se ti zavrtijo konkretni kubiki. 100m^3 je nekje 50-70EUR odvisno od tega kje si.. In to je ~ mesečna poraba za cca 70m^2 slabo izolirane hiše (samo ogrevanje čej e še voda, pol je tam dodatnih 20^3)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

BladE_ ::

Za cca 70m2 slabo izolirane hiše je "zimski" strošek 100-200EUR, največja položnica je bila februarja(cca 210EUR, sicer pa tam 150EUR). Končnooo pa spet "poletna" položnica, za april je bila 52EUR. Plin je namenjen kuhanju, voda, ogrevanje.
Akcija - Reakcija

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BladE_ ()

steev ::

Da ni kak poračun za nazaj? Ko še nista bila vidva v stanovanju.

Midva na plin samo kuhava in je položnica nekih 10-15 eur na tri mesece.
:|

MisterM ::

Tudi jaz ogrevam na mestni plin, 90m2 v Stari Ljubljani z visokimi stropi in s plinom kuham, grejem vodo ter radiatorje. Že dve leti imam tako elektriko kot plin od Energetike Ljubljana, kar je malenkost znižalo stroške. Plačam pavšal, znese pa med decembrom in marcem cca. 150€, julija in avgusta pa praktično 0€. Peč je nova, montirana oktobra, kar je znova zmanjšalo porabo za okoli 15%. So bili pa 13 let nazaj 2x višji stroški ogrevanja, saj je večino toplote ušlo skozi postarana okna. Okna sem zamenjal in račun za plin se je takoj prepolovil.

OP-u bi svetoval, naj povpraša lastnika stanovanja o teh stroških. Saj je verjetno navedel, koliko približno bodo znašali stroški za ogrevanje. Če je cena visoka zaradi pavšala, ki so ga plačali prejšnji najemniki, bodo stroški kmalu nižji. Če je pa za visoko ceno krivo uhajanje toplote (največji krivec so okna), pa bi bilo treba reči lastniku, naj to zadevo uredi, ali pa zniža najemnino.

starfotr ::

Dajmo uporabit prave termine. Mestni plin že dolgo ni več prisoten v Sloveniji. To je plin narejen iz premoga in je zelo nevaren. Ta plin so delali v mestnih plinarnah.

Mi uporabljamo zemeljski plin (ZP oz. NG) - metan, ki prihaja iz Rusije in nima nobene veze z mestnim plinom.


Plin v jeklenkah je utekočinjeni naftni plin (UNP oz. LPG) in je mešanica butana in propana.

Gogyto ::

Plin v Ljubljani, pri Energetiki. Za kuhanje obračunan plin dobim na tri mesece položnico, cca 18; 19 EUR. Za ogrevanje 69m^2 bi me račun pozimi prišel kakih 200 EUR mesečno, vendar plačujem zgolj 'pavšal', ki je vezan na ogrevanje skupnih prostorov in delež, ki je dogovorjen po zakonu. Ostalo ogrevanje sem raje vezal na klime.

Tako da, vsekakor je nekaj narobe pri tebi. Dobro bi bilo preverit napeljave.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gogyto ()

bambam20 ::

To mate ene čudne visoke mesečne stroške za plin.

BorutO je izjavil:



Prosim, da nekdo, ki se razume na to, obrazloži. Stroškov imava s tem stanovanjem 1000 eur za ta mesec z najemnino, ki je 400 eur. To je za znoret.


To ti je Ljubljana. Moreš plačat več, ker si v prestolnici. Ne morš met enako, kot nekje v vukojebini :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bambam20 ()

KAVINSKY ::

BorutO je izjavil:

Zdaj plinsko peč izklapljava. Vsak dan zapreva ventil za plin, isto ugasneva plinsko peč, porabe je pa še vedno dober kubik na dan?!


To je stanje na števcu?

Da ni mogoče to kakšna seljaška plinska napeljava, sosed je priklopljen na tvojo napeljavo, pa fura peč pri odprtih oknih?

Kliči družbo, naj ti pridejo delati meritve oz pogledati napeljavo. Jaz čez poletje samo sanitarno vodo ogrevam, pa je položnica 15€, kasneje dobim poračun pa dobim 25€ vrnjenih jeseni.

Za primerjavo - 1 jeklenka plina je cca 20 litrov plina. Z tem pa kuhaš precej časa preden zmanjka.

Wrop ::

Najprej se prepričaj, da res uporabljaš zemeljski plin. Utekočinjen naftni plin je presneto drag za ogrevanje, ki sem ga preizkusil na lastni koži. Ja, tudi v LJ še obstajajo stavbe, ki to uporabljajo. Pozimi so bile položnice 100+ EUR ter še razni poračuni, za ogrevanje cca 40 m2, ob tem, da se je grelo samo do 19 stopinj, pa še to po 16 uri, pa do 21 ure. Zgradba 2000+, 2 slojna okna, z izolacijo, a neurejenim uporabnim dovoljenjem, ki je pogoj za priključitev na zemeljski plin.
To zimo je bilo cca 80 EUR za 60 m2, pri 22+ stopinjah. Talno, kondenzacijska peč z malim zalogovnikom, vse v enem, cca 40 EUR čez poletno sezono. Proti prej, super luksuz na kvadrat.

m0LN4r ::

@BorutO
Ce gres kam na dopust za teden ali dva, izklopi vse in pozapri vse ventile od stevca naprej in poslikaj s telefonom stevec in ko prides nazaj poglej ce se kaj premika.
Mi2 sva vsak mesec javljala kubicne metre na plinarno MB preko njihove strani in se je potem vse to z poracuni nehalo.

Sem si belezil racune: 3,5m visoki stropovi, ca. 40m2 in pol meterski zidovi brez izolacije. Drugo leto sva nabavila susilc in ga postavila na hodnik. Plin je sel povprecno pod 50Eur, elektrika pa gor.

IMHO bi reko, da imas dragega ponudnika in v kurcu napeljavo ali peci. PS:



Sestavi si BTC miner, ti bo grelo bajto in placevalo elektriko. Moj kolega ma se pozimi izklopljeno kurjavo. Malo za hec malo za res. xD
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

buttcrack ::

kakšen maš paket na T-2, da je tako poceni :)

starfotr ::

Najbrž ima FTTH 20/20 internet ali pa 8/1 na xDSL.

m0LN4r ::

To so racuni iz, se mi zdi tam okoli 2011/12/13, ko je bilo se mozno imeti samo Internet 10/1
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

marsovcek ::

Za OPja: kakšen plin imaš, je plinovod ali imate slučajno cisterno na dvorišču? Je peč kondenzacijska ali stara? Se voda ogreva pretočno ali ima peč bojler? Koliko m3 je mesečna poraba po števcu, katere postavke so še na računu? 1 m3 na dan je sicer malo in zagotovo ne more rezultirati v taki ceni.

krho ::

AFAIR 1m3/dan je glih za ogrevanje enih 150l vode
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

m0LN4r ::

Kuglqinkl, kaj si to naredil iz slike, da je tako mala?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Gambino ::

Živim v Lj, vrstna bajta, 120m2 in pride ogrevanje max 120E, pozimi. S plinom se ogreva tudi voda. sedaj, ko se ne ogreva bajta pride račun cca 25E. Dobavitelj:GENi. So pa nova okna, bajta pa je stara 20 let.

m0LN4r ::

1 Kubik sigurno ne rezultira v taki ceni, je pa tko da imas lahko pozimi 3-4 mesce 4-5x vecjo cifro in potem na povprecje dvigne vseskup, lahko tudi ima sosede, ki kurijo manj kot on in jih on greje. Sej naj gre, k sosedom potrkat pa naj primerjajo poloznice.

Bo najhitreje ugotovil, kjer je problem.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

KuntaKinte ::

stanovanje 105m2,večstanovanjski blok,slaba izolacija,pod nami klet,kjer se ne kuri,visoki stropovi 3,5m ,nova okna,nova peč,wifi termostat,pozimi malo manj kot 100 eur,poleti 20,kuhamo in topla voda na plin,temperatura v hiši pozimi okrog 22 stopinj,izklop peči po 21h,ponoči se ne kuri,zjutraj od 6h...

Zgodovina sprememb…

buttcrack ::

m0LN4r je izjavil:

Sej naj gre, k sosedom potrkat pa naj primerjajo poloznice.

predvidevam, da ima števec za plin pred vohdom v stanovanje, tako da enostavno prepiše cifre danes in čez en mesec in nato primerja (če ima lih kakšne čudne sosede :p)

Gambino ::

Gambino je izjavil:

Živim v Lj, vrstna bajta, 120m2 in pride ogrevanje max 120E, pozimi. S plinom se ogreva tudi voda. sedaj, ko se ne ogreva bajta pride račun cca 25E. Dobavitelj:GENi. So pa nova okna, bajta pa je stara 20 let.


Pozabil sem napisat. Zaradi otroka imam temperaturo med 23 in 24 stopinj pozimi, kar pomeni da ne šparam s plinom.

telexdell ::

Uporabljam zemeljski plin že precej let. Iz dolgoletnega povprečja je videti, da se za kuhanja porabi tam 10 m3 plina mesečno. Priprava sanitarne vode pa porabi med 25 in 35 m3 mesečno. Torej je dnevna poraba 1m3 plina povsem realna.
Za ogrevanje 2,5x tvoje površine se porabi tam 1500 m3 plina oz. maks. 310 m3 mesečno.Vsak mesec mi popišejo števec zato se računi gibajo med 43 in 220 € mesečno.

Če imaš le pretočni grelnik sanitarne vode (brez npr. 80 l hranilnika) potem bi lahko bil to vzrok višjih računov. Če namreč enoročna pipa nima povsem zaprte tople vode potem vsako odpiranje vode povzroči zagon plinske peči. Preveri tudi, da ti kje ne pušča kakšna pipa. Če spušča dovolj in je morebiti nastavljena na "toplo" ti tudi to lahko povzroča vklope plinskega grelnika.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

m0LN4r ::

Mene zanima ali je OP ze ugotovil kaj novega?

telexdell je izjavil:

Uporabljam zemeljski plin že precej let. Iz dolgoletnega povprečja je videti, da se za kuhanja porabi tam 10 m3 plina mesečno. Priprava sanitarne vode pa porabi med 25 in 35 m3 mesečno. Torej je dnevna poraba 1m3 plina povsem realna.
Za ogrevanje 2,5x tvoje površine se porabi tam 1500 m3 plina oz. maks. 310 m3 mesečno.Vsak mesec mi popišejo števec zato se računi gibajo med 43 in 220 € mesečno.

Če imaš le pretočni grelnik sanitarne vode (brez npr. 80 l hranilnika) potem bi lahko bil to vzrok višjih računov. Če namreč enoročna pipa nima povsem zaprte tople vode potem vsako odpiranje vode povzroči zagon plinske peči. Preveri tudi, da ti kje ne pušča kakšna pipa. Če spušča dovolj in je morebiti nastavljena na "toplo" ti tudi to lahko povzroča vklope plinskega grelnika.

Najina pec je bila taka, pa vseeno ni bilo tako grozno. Vodo za kuhanje se splaca pogret v elektrongrelniku in nato v lonc in na plin.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

kuglvinkl ::

KuntaKinte je izjavil:

stanovanje 105m2,večstanovanjski blok,slaba izolacija,pod nami klet,kjer se ne kuri,visoki stropovi 3,5m ,nova okna,nova peč,wifi termostat,pozimi malo manj kot 100 eur,poleti 20,kuhamo in topla voda na plin,temperatura v hiši pozimi okrog 22 stopinj,izklop peči po 21h,ponoči se ne kuri,zjutraj od 6h...


Na meji neverjetnega.
Your focus determines your reallity

GupeM ::

kuglvinkl je izjavil:

KuntaKinte je izjavil:

stanovanje 105m2,večstanovanjski blok,slaba izolacija,pod nami klet,kjer se ne kuri,visoki stropovi 3,5m ,nova okna,nova peč,wifi termostat,pozimi malo manj kot 100 eur,poleti 20,kuhamo in topla voda na plin,temperatura v hiši pozimi okrog 22 stopinj,izklop peči po 21h,ponoči se ne kuri,zjutraj od 6h...


Na meji neverjetnega.

Že malo čez mejo. Tako veliko stanovanje s slabo izolacijo je nemogoče držati na tako visoki temperaturi s 100 €. Ali pa izolacija ni tako slaba kot misliš.

Magic1 ::

Hišo lahko ogrevaš za 50€ ali 350€ na mesec. Vse je odvisno od potreb in izolativnosti hiše.
Magic

kuglvinkl ::

Jap. V Januarju za 240m2, v pritlicju 21c drugje 20, bo slo okol 330m2. Dvojni zid + 15 fasada. Ce je 21 premal, kaksen dan je, se napenali klimo za pol ure zvecer in to je to.

Aka. Poleti gre za vofo okol 10m2.

kuglvinkl je izjavil:

Jap. V Januarju za 240m2, v pritlicju 21c drugje 20, bo slo okol 330m2. Dvojni zid + 15 fasada. Ce je 21 premal, kaksen dan je, se napenali klimo za pol ure zvecer in to je to.

Aka. Poleti gre za toplo vodo okol 10m2.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

Magic1 je izjavil:

Hišo lahko ogrevaš za 50€ ali 350€ na mesec. Vse je odvisno od potreb in izolativnosti hiše.


Na tri leta staro temo si odgovoril? Zakaj že? :8)

kuglvinkl ::

Ker se je eden pred njim hvalil. Vse ok, je danes aktualna tema.
Your focus determines your reallity


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja zemeljskega plina za stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609287 (6472) Invictus
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15960124 (29573) konspirator
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382155072 (121896) Zvezdica27
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja

Oddelek: Loža
4017688 (5057) letmein
»

Ogrevanje, kurilno olje vs. plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5620139 (18260) zrataj4201

Več podobnih tem