» »

poceni elektrika

poceni elektrika

Temo vidijo: vsi
««
41 / 44
»»

-JM- ::

----

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: -JM- ()

kriptobog ::

135466 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Nikonja je izjavil:

Sej meni gretje v bloku pride v sezoni cca 40eur na mesec, me prav zanima katero bajto lahko ogreješ za 40 eur!

300eur za celo sezono. 140m2, 24 stopinj v bajti. Zdaj pa preračunaj koliko je to na mesec in koliko na kvadrat površine. Tvojih 40eur je v primerjavi s tem drago.

300€ za celo sezono v smislu, da teh zimske račune odšteješ od računov, ko ne uporabljaš niti klime - v smislu, da res upoštevaš samo dejanske 'ogrevalne stroške', ne pa tudi rednih - kuhalnih, pralnih, sušilnih...? če ja, potem ne odstopa več sanjsko glede na kvadraturo.

Seveda je. Sicer ni povedal koliko kvadratov je to stanovanje in na koliko ogreva, ampak verjetno je pol manjse kot hisa. Upostevani so dejanski stroski, 42eur mesecno ce potegnem cez sezono ko ogrevanje lavfa. Za 140m2, na stalnih 24 stopinj je to dzabe.

kixs ::

kuglvinkl je izjavil:

kixs je izjavil:

Nikonja je izjavil:

Sej meni gretje v bloku pride v sezoni cca 40eur na mesec, me prav zanima katero bajto lahko ogreješ za 40 eur!

Mene pride ogrevanje cca 380EUR na sezono. Ogrevno 200m2. Pred podrazitvami cca 320EUR.

V redu, vložil si pa kolk, 30k?

Nova fasada (15cm grafitneg stiroporja) je bila 14K€, toplotna z instalacijami vred 1K€.

Pa menjana so bila tudi vsa okna in vhodna vrata... se dodatnih 14K€. Tako pac je, ko obnavljas hiso.

Ja, veliko in takrat sem racunal RoI nekje 40-50 let - torej prakticno nikoli :lol: Ampak v tem casu, ko notri dejansko zivis, je pomembno udobje. Kar pa je priceless :lol:

Magic1 ::

Težko je na hiši ROI računat. Okna in vrata so že tako za menjat, kakšno staro peč tudi in na koncu ostane le izolacija, ki jo menjaš le zaradi prihranka/udobja. Pri meni sem opazil, da stroški sploh niso šli kaj dosti dol, seveda na račun konkretnega povečanja konforta.
Magic

energetik ::

Poleg tega, tak ROI boš težko računal, če itak delaš novo bajto oz. jo že kupiš v neki fazi. Taka okna in fasada so itak obvezna po zakonu. Lahko delaš le ROI za TČ/plin/peleti/drva. Pa še to težko, ob takih divjih nihanjih cene energentov.
Pri takih novih cenah štroma, če se bo to čez kako leto obračunavalo za vso energijo, bo TČ na kWh toplote le še 25% cenejša od plina. Če pa se UKR kriza zaključi in se kaj zdila z Rusijo, bo plin strmoglavil. Je pa res, da bo potem tudi štrom padel, ker vršne cene določajo plinske elektrarne. Če ne bodo EU birokrati do takrat že vse podrli.
vires in numeris

Utk ::

energetik, na kateri točki se bi splačal dizel generator? Recimo v rangu 20-30 kwh na dan, plus da spelješ auspuh na kakšen izmenjevalec toplote z nekim zalogovnikom. Kakšen imajo realen izkoristek generatorji? Najbrž bi rabil še kakšno baterijo vmes, da pogliha špice, ampak pustimo začetni strošek, mene bi bolj zanimalo potem obratovanje.

nokken ::

Nikoli, poleg tega pa te stvari noces imeti pri sebi doma oz. kjerkoli v strnjenem naselju... Predvidevam, da se nisi slisal normalnega generatorja med obratovanjem tako da ce je ze tebi vseeno ce stvar ropota, pomisli vsaj na sosede.

1kWh dobiš iz nekaj manj kot 1 litra. Torej je cena 1kWh okoli 1€. Konkretno nad še tako divjimi cenami elektrike.
Magic

Malo bolj učinkoviti pa že so, vsaj dizl.

J.McLane ::

Pri 40% učinkovitem generaturjo na KO: 1,132 €/l = 0,1132 €/kWh / 0,4 = 0,283 €/kWh
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Utk je izjavil:

energetik, na kateri točki se bi splačal dizel generator? Recimo v rangu 20-30 kwh na dan, plus da spelješ auspuh na kakšen izmenjevalec toplote z nekim zalogovnikom. Kakšen imajo realen izkoristek generatorji? Najbrž bi rabil še kakšno baterijo vmes, da pogliha špice, ampak pustimo začetni strošek, mene bi bolj zanimalo potem obratovanje.
Iz dobrega dizl generatorja bi moral dobiti ven neke 4 kWh štroma na liter dizla. 39c/kWh. Zaenkrat se še ne splača.
Razen kot si rekel, če spelješ hladilno tekočino (in po možnosti še izmenjevalec izpuh/hladilna tek.) v zalogovnik v bajto in se še greješ s tem.
Ampak kot rečeno, sosedje te nataknejo na kol, če bi ti takole večji del dneva brnel dizl pred bajto.
Sem sicer že razmišljal o tem, nabaviš nekega malega razbitega turbodizla in pobereš ven mašino in elektroniko, pa predelaš na konstantne obrate, dodaš generator, napelješ hladilno v zalogovnik...
vires in numeris

Iz dobrega dizl generatorja bi moral dobiti ven neke 4 kWh štroma na liter dizla. 39c/kWh.

Se pravi iz litra dobiš nekje 70 centov elektrike, plus če ti uspe potegnit 4 kw toplote, kar je prek TČ na mrzel dan vredno 30-35 centov. Okoli 1 evro se pravi. Ja, nismo še tam, ampak smo pa samo še eno 30% podražitev oddaljeni od jeze sosedov...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Pri vseh teh stvareh je potrebno poracunati se eno stvari, ki jo vsi vedno in povsod precej vestno pozabljate... strosek nabave same stvari. In taksni agregati niso ravno 100eur.

feryz ::

Gospodarstvo je pred dvemi leti množično laufalo privat megavatne agregate (ali večje, odvisno od potreb), ker je bilo ceneje kot elektrika iz omrežja.

To bi bila res poslovna priložnost, naredit plinsko/naftno peč, ki dela še elektriko. Problem vidim v tem, da je toplotni izkoristek take peči verjetno dosti slabši. Težje se potegne toploto iz izpušnih plinov.
Magic

nokken je izjavil:

Pri vseh teh stvareh je potrebno poracunati se eno stvari, ki jo vsi vedno in povsod precej vestno pozabljate... strosek nabave same stvari. In taksni agregati niso ravno 100eur.

To se ti ne sekiraj. Nimajo vsi porabe 100 evrov na mesec.

Magic1 je izjavil:

To bi bila res poslovna priložnost, naredit plinsko/naftno peč, ki dela še elektriko. Problem vidim v tem, da je toplotni izkoristek take peči verjetno dosti slabši. Težje se potegne toploto iz izpušnih plinov.

Niti ne, samo malo daljši auspuh rabiš, ki gre čez nek sod z vodo, iz katerga prečrpavaš v "pravi" zalogovnik, ki ga itak že imaš.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Iz dobrega dizl generatorja bi moral dobiti ven neke 4 kWh štroma na liter dizla. 39c/kWh.

Se pravi iz litra dobiš nekje 70 centov elektrike, plus če ti uspe potegnit 4 kw toplote, kar je prek TČ na mrzel dan vredno 30-35 centov. Okoli 1 evro se pravi. Ja, nismo še tam, ampak smo pa samo še eno 30% podražitev oddaljeni od jeze sosedov...
Pri takih cenah bi se verjetno začele množično graditi mini elektrarne na dizl. Čez to ceno štrom IMHO ne more iti.

Utk je izjavil:

Niti ne, samo malo daljši auspuh rabiš, ki gre čez nek sod z vodo, iz katerga prečrpavaš v "pravi" zalogovnik, ki ga itak že imaš.
Ali pa cevni izmenjevalec izpuh/voda, pač iztok hladilne pelješ še skozi izpuh in nato naprej v zalogovnik.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

starfotr ::

Plinske kogeneracije so prisotne v Sloveniji v kar nekaj (tudi javnih) objektih.

Plinski agregat za elektriko je sicer super, ker ni treba skrbeti za dovoz goriva. So pa te zadeve rentabilne edino če delujejo 24/7.

Dizel agregati za dolgotrajno rabo morajo imeti vgrajene dovolj eko motorje, sicer ne smejo laufat več kot ne vem koliko ur na leto. Je pa ta bizarnost samo za en pas agregatov. Manjši nimajo teh zahtev, res veliki tudi ne. Tisti vmes pa. To je nekdo zlobiral v EU.

Utk je izjavil:

nokken je izjavil:

To se ti ne sekiraj. Nimajo vsi porabe 100 evrov na mesec.

Saj se ne. Vsak dela s svojim denarjem kar si pac zeli, bilo je zgolj dobronamerno opozorilo, ker so tvoje racunske sposobnosti precej omejene ;)

feryz je izjavil:

Gospodarstvo je pred dvemi leti množično laufalo privat megavatne agregate (ali večje, odvisno od potreb), ker je bilo ceneje kot elektrika iz omrežja.

Ja absolutno. Vecina vecjih porabnikov ima dizel agregate ne zaradi backupa ampak zaradi poceni elektrike :))

Vsaj to zdaj vemo, da še enkrat ne moreajo podražat elektrike za 100%. Lahko pa omrežnino in razne neumnosti zraven... :8)
Magic

Vecina vecjih porabnikov ima dizel agregate ne zaradi backupa ampak zaradi poceni elektrike

Ne, večina jih ima zarad backupa, lani so jih pa uporabljali, ker je bilo to ceneje od elektrike. Ampak ti itak nimaš pojma, in potem drugim očitaš.

Pri takih cenah bi se verjetno začele množično graditi mini elektrarne na dizl. Čez to ceno štrom IMHO ne more iti.

Vprašaj Nemce.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ampak ti itak nimaš pojma, in

Vazno da ti ves ;) Vseeno ti predlagam da poskusas najti ceno katero placujejo oz. so placevali veliki poslovni odjemalci, ter poracunas koliko je to vseeno cenejse kot samo dizel za megalomanske generatorje, ki so sposobni furati proizvodnjo 24/7, da o ceni teh generatorjev niti ne govorimo (pri ROI, kar je pri vseh teh stvareh tebi spanska vas, tudi po nakupu dizel ni edini strosek).
Sicer pa kot sem napisal prej... kupi generator za 10+ jurjev, nafto za 1.5+eur/liter in naj ti to laufa pod oknom spalnice. Elektru ne bo treba nic placat, se pravi si prisparal ene 2 jurja na leto. Stroskov za to sparanje pa kot ponavadi ne upostevas. Naj stane kolikor hoce, vazno da se spara :))

sbawe64 ::

kixs je izjavil:

kuglvinkl je izjavil:

kixs je izjavil:

Nikonja je izjavil:

Mene pride ogrevanje cca 380EUR na sezono. Ogrevno 200m2. Pred podrazitvami cca 320EUR.

Nova fasada (15cm grafitneg stiroporja) je bila 14KEUR, toplotna z instalacijami vred 1KEUR.

Pa menjana so bila tudi vsa okna in vhodna vrata... se dodatnih 14KEUR. Tako pac je, ko obnavljas hiso.

Ja, veliko in takrat sem racunal RoI nekje 40-50 let - torej prakticno nikoli :lol: Ampak v tem casu, ko notri dejansko zivis, je pomembno udobje. Kar pa je priceless :lol:

To si bil zraven cca 2014 pri feryz skupinskem nakupu ivt Tč, ko je vzel celo paleto iz Kitajske ?
O takih cenah lahko danes samo sanjamo (tč in fasada).
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

feryz ::

nokken je izjavil:

Ja absolutno. Vecina vecjih porabnikov ima dizel agregate ne zaradi backupa ampak zaradi poceni elektrike :))
Ne štekam, kaj ti je smešno?
Na Vrhniki je par mesecev laufal 2 megavatni agregat. In je bilo mnogo ceneje kot elektrika od ultra požrešnih dobaviteljev. Zato pa je laufal.

nokken je izjavil:

Utk je izjavil:

Ampak ti itak nimaš pojma, in

Vazno da ti ves ;) Vseeno ti predlagam da poskusas najti ceno katero placujejo oz. so placevali veliki poslovni odjemalci, ter poracunas koliko je to vseeno cenejse kot samo dizel za megalomanske generatorje, ki so sposobni furati proizvodnjo 24/7, da o ceni teh generatorjev niti ne govorimo (pri ROI, kar je pri vseh teh stvareh tebi spanska vas, tudi po nakupu dizel ni edini strosek).
:))

Očitno si pod kamnom spal, ker točno to so delali.

deco16 ::

Fora da vsi mislijo da če greš off grid moraš met še TČ. Zakaj že?

pozimi je lahk poraba zelo nižja, ogrevanje za zdej maš lahk še drugače zrihtano. Pa mal vetra zapiha in je ;)

Boštjan_Q ::

Utk je izjavil:

Odvisno od velikosti generatorja, od 10 do 40 % je izkoristek. Teli mali dobrih 10 %, 50 kilovatni in večji lahko tudi okrog 40 %. Če upoštevamo best case scenarijo, to pomeni da iz 1 litra dizla dobiš 4 kWh ure elektrike in 5 kWh toplote če zadevo solidno izvedeš. 4 kWh elektrike v povprečno 50%VT/MT je cca 0,64 EUR, plus 5 kWh toplote je pri toplotni črpalki cca 0,2 EUR, torej skupaj 0,84 EUR. Plačaš pa 1,55 EUR ali nekaj takega, proti toplotni črpalki se ne splača.

Zgodovina sprememb…

plus 5 kWh toplote je pri toplotni črpalki cca 0,2 EUR

Kje dobiš ti to elektriko po 10 centov?

Plačaš pa 1,55 EUR ali nekaj takega

Za liter plačaš 1,155.

Kje dobiš ti to elektriko po 10 centov?

Po 16 centov, primerjano je namreč z toplotno črpalko, kot piše. Za 5kWh toplote rabi TČ skurit 1,25 kWh pri COP 4 (zemeljski kolektor), ajde če bi bla TČ zrak-voda, pol ma COP 3 in rab skurit 1,66 kWh, kar pride slabih 0,27 €. Torej 7 centov več kot je prej upoštevano, torej bi pridelal 0,91 € toplote in elektrike iz enega litra dizla. Plačaš pa 1,55 € če kupiš dizel in 1,155 € za kurilno olje. Še vseeno se ne splača.

COP 4 je pri temperaturah ko ogrevanja ne rabiš, in takrat bi bilo generator itak brez veze laufat. Sem mislil, da je to samoumevno, da pri 15 stopinjah pač ne boš tega delal. Ampak zgleda ima inženirček svojo pamet...

ajde če bi bla TČ zrak-voda, pol ma COP 3

Ja, ker drugače imamo vsi vrtine in izvire tople vode direkt pod hišo, TČ zrak-voda je res nekaj najbolj redkega v Sloveniji.

Zgodovina sprememb…

COP 4 je pri temperaturah ko ogrevanja ne rabiš, in takrat bi bilo generator itak brez veze laufat. Sem mislil, da je to samoumevno, da pri 15 stopinjah pač ne boš tega delal. Ampak zgleda ima inženirček svojo pamet...

Slabo bereš, govorim za toplotno črpalko zemlja-voda, ti pa govoriš za TČ zrak-voda. Za zemlja voda je letni COP 4 povsem nekaj normalnega. Še napisal sem ti "zemeljski kolektor".

Ja, ker drugače imamo vsi vrtine in izvire tople vode direkt pod hišo, TČ zrak-voda je res nekaj najbolj redkega v Sloveniji.

Ravno obratno, TČ zrak-voda je daleč najbolj pogosta TČ v Sloveniji. TČ zrak-voda pomeni da je zunanji medij iz katerega črpaš toploto okoliški zrak, toplota pa se prenaša na vodo. Kar si pa ti mislil s podtalnico pa je TČ voda-voda, kjer je COP preko 6. Vrtino se da naredit, voda ne rabi bit topla, v podtalnici je običajno 8 °C, kar je povsem primerno da dosežeš COP preko 6.

Tle poglej osnove:

Ampak kot pravim, od 1 litra dizla imaš če imaš res dober generator 4 kWh štroma, torej pridelaš 0,64 EUR. Plus če narediš zajem toplote (kogeneracijo), potem maš še 5 kWh toplote, kar je v primerjavi z najbolj navadno TČ na zrak enako 0,27 EUR dodatno. Skupaj 0,91 EUR "dobrin" iz 1 litra dizla, ki te stane precej več kot 0,91 EUR.

Zgodovina sprememb…

sbawe64 je izjavil:

kixs je izjavil:

kuglvinkl je izjavil:

kixs je izjavil:

Nikonja je izjavil:

Nova fasada (15cm grafitneg stiroporja) je bila 14KEUR, toplotna z instalacijami vred 1KEUR.

Pa menjana so bila tudi vsa okna in vhodna vrata... se dodatnih 14KEUR. Tako pac je, ko obnavljas hiso.

To si bil zraven cca 2014 pri feryz skupinskem nakupu ivt Tč, ko je vzel celo paleto iz Kitajske ?
O takih cenah lahko danes samo sanjamo (tč in fasada).

Ne vem od kje taksne dezinformacije. Pisalo se je leto 2018. IVT-jke so bile kupljene in pripeljane iz UK. Sem pisal o tem, ko je bilo se aktualno v temi o toplotnih, pa ne vem, ce se jih je par odlocilo za nakup.

Feryz je izvohal, js sem se pa pristulil zraven, da je (sva) na postnini prisparal(-a) :lol: Vcasih moras reskirat... Kasneje, ko se je videlo kaj to v resnici je, pa je se cel sleper prisel iz otoka... verjetno jih je bilo na koncu vec kot 100 kupljenih... ce bo videl, lahko on pove.

Takrat je en kolega "vzel", pa si je potem premislil... danes, no ze nekaj let, se "tepe po glavi". En drugi je kupil, pa jo ima verjetno se danes v originalni pakungi. Tudi brat jo je vzel, je rekel, ce sem jo js, jo bo pa se on. Pa se je takrat s krmiljenjem igral, letos je celotno krmiljenje zamenjal s IOT moduli od SonOffa. Ker noce vec imeti v "oblaku" stvari. Pri meni je se vse na gumbe in dokler dela, naj dela ;)

lebang1 ::

Tukaj:
https://plesko.si/elektr/omreznina/

sem videl, da obstaja kalkulator za izračun elektrike po novem sistemu 5 blokov.

V mojem primeru se bo na letni ravni podražalo za cca 20€, če ne bom imel urnih presežkov.:

No, mislim, da niso vštete vse te splošne podražitve, ampak samo preračun na nove tarife.

k4vz0024 ::

Lupljene se v imenu zelenega prehoda na drag prehod se bo začelo! Najprej telemetrija, ledice... Počasno kuhanje žabe! Kaj mislijo, da bomo končali v jamah zaradi zgrešenih naložb v energetsko omrežje?

Zeleni prehod pomeni NIŽJE cene elektrike, ne višje, najcenejša je elektrika iz sonca in vetra. Če se cene dražijo je to zaradi drugih vzrokov.

Levelized cost of electricity @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

Tako kot pravi Elon. Za USofA bi bilo dovolj 100x100km soncnih panelov v Nevadi. Ne vem zakaj tega ne naredijo??

Kaj ti bo štrom v Nevadi, če imaš večino porabnikov vsaj 1000km stran.
Magic

V bistvu je tole prav:

"all you need is a 100 by 100 mile patch in a deserted corner of Arizona, Texas or Utah (or anywhere) to more than power the entire USA."

https://futurism.com/the-byte/elon-musk...

Ocitno transport ni problem.

hendriks ::

Boštjan_Q je izjavil:

Zeleni prehod pomeni NIŽJE cene elektrike, ne višje, najcenejša je elektrika iz sonca in vetra. Če se cene dražijo je to zaradi drugih vzrokov.

Mhm, vprašaj Nemce kako jim gre.

Ta graf je itak napacen. Od kje so dobili ceno iz nukleark cca 180USD na MWh? Ce je v resnici vsaj 5x manjsa.

Goran's Blog ::

Sončna energija

Cene sončne energije se gibljejo med 30 in 50 EUR/MWh. Cena je odvisna od številnih dejavnikov, vključno z lokacijo, velikostjo sistema in vrsto sončnih modulov, ki se uporabljajo. Sončna energija je relativno cenejša od drugih obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in hidroelektrarna.

Veterna energija

Cene vetrne energije se gibljejo med 40 in 60 EUR/MWh. Cena je odvisna od lokacije, velikosti vetrne turbine in moči vetra na lokaciji. Vetrna energija je tudi relativno cenejša od drugih obnovljivih virov energije.

Nuklearna energija

Cene nuklearne energije se gibljejo med 50 in 70 EUR/MWh. Cena je odvisna od lokacije, velikosti jedrske elektrarne in starosti jedrske elektrarne. Nuklearna energija je dražja od obnovljivih virov energije, vendar je tudi bolj zanesljiva in ne ustvarja emisij toplogrednih plinov.

Hidroelektrarna

Cene hidroelektrarne se gibljejo med 30 in 50 EUR/MWh. Cena je odvisna od lokacije, velikosti hidroelektrarne in pretoka vode na lokaciji. Hidroelektrarna je relativno cenejša od drugih obnovljivih virov energije, vendar je omejena na lokacije z visokimi vodami.

radicionalni viri energije

Cene tradicionalnih virov energije, kot so premog, nafta in zemeljski plin, so v zadnjem času precej narasle. Cene premoga se gibljejo med 100 in 150 EUR/MWh, cene nafte med 150 in 200 EUR/MWh, cene zemeljskega plina pa med 200 in 300 EUR/MWh. Tradicionalni viri energije so dražji od obnovljivih virov energije, vendar so bolj zanesljivi in ustvarjajo več energije.

Vse to pravi AI in nisem kaj dosti se poglabljal.

Jedrska je preko 150 € na MWh za nove reaktorje. Minili so časi ko je bila jedrska energija poceni in konkurenčna.

kixs je izjavil:

Ta graf je itak napacen. Od kje so dobili ceno iz nukleark cca 180USD na MWh? Ce je v resnici vsaj 5x manjsa.

Vire imaš navedene. To je cena energije iz novih reaktorjev. Koliko pa je cena neke elektrarne Krško pa je povsem druga zgodba, kjer se v strošek sploh ne upošteva ogromno stvari, med drugim stroška trajnega odlagališča visoko radioaktivnih odpadkov, stroška porušitve elektrarne po koncu življenjske dobe ipd, JEK je bil poceni zgrajen v jugi, danes so zadeve povsem drugačne in cena energija iz novih reaktorjev bistveno drugačna.

Zgodovina sprememb…

hendriks je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

Mhm, vprašaj Nemce kako jim gre.

Zakaj vedno tlačite naprej te Nemce, oni pač niso dober primer, zajebali so z 30 letnimi pogodbami za sončne elektrarne po zagotovljenih megalomanskih odkupnih cenah s strani države, še danes to plačujemo, to je treba najprej pokrit za nazaj. Sama proizvodna cena brez davkov je relativno nizka v Nemčiji, trenutno imajo 25 % premoga v miksu elektrike, kar bodo slej ko prej zamenjali z vodikom. Vzemite za primer Islandijo, 100 % elektrike proizvedejo z obnovljivimi viri, cena nizka. Ali pa južna avstralija, cena najnižja od vse avstralije, iz sonca in vetra proizvedejo 70 % vse elektrike.

Video REALLY worth watching (vsaj prvo minuto, nato vas bo itak potegnilo notr):

Zgodovina sprememb…

Odkar imajo Finci Olkiluoto, so cene zelo padle. Pa je nov reaktor.

Ugani zakaj zakaj nuklearke vedno gradijo z državnim denarjem, ne pa z denarjem privatnih investitorjev? Ker privatni investitorji niso tolk neumni da bi investiral v kej tazga, ker vejo da se ne spača. Politiki pa seveda navijajo za gradnjo, ker pri 15 milijardah je enostavno skrit par milijard podkupnin, katere si obetajo.

Zgodovina sprememb…

Še dobro, da imamo tako zagrete vlagatelje v ne stalne vire, kot je PV.

Z pravilno kombinacijo obnovljivih virov lahko zagotovimo stalno elektriko po mnogo nižji ceni. Sonca je v Sloveniji komaj 3 % letne proizvodnje, problemi se začnejo pojavljat šele pri 25 do 30 %.. Še veliko sonca lahko implementiramo preden bomo tam. In tudi ti problemi pri 30 % so rešljivi, Južna avstralija ima 70 % elektrike samo iz sonca in vetra, elektriko stabilno in najcenejšo na celini.

Takole zgleda miks elektrike za Južno Avstralijo od 2006 do danes:

ps: slika je omenjena tudi v posnetku zgoraj, toplo priporočam da si ga pogledaš, ti zna spremenit mnenje. :)

Tehnično je možno implementirat 90 % obnovljivih virov, tako pravi ELES, upravitelj omrežja:

Zgodovina sprememb…

trancer01 ::

Zakaj je pa potem elektrika najdražja ravno v Nemčiji, ki ima največji delež OVE?>:D

MadMax ::

Ker imajo enake ovce kot smo mi.
Pardon, mi smo hujši, če bi bili pametni, bi se od njih kaj naučili in se ne bi pustili stričt do kože.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

lambda ::

Boštjan_Q je izjavil:

Ugani zakaj zakaj nuklearke vedno gradijo z državnim denarjem, ne pa z denarjem privatnih investitorjev? Ker privatni investitorji niso tolk neumni da bi investiral v kej tazga, ker vejo da se ne spača.

Ker privatni investitorji niso tolk neumni da bi investiral v kej tazga, ker vejo, da ti lahko nekaj goved za krmilom nekega popoldneva vse skupaj zapre brez utemeljenih razlogov.
««
41 / 44
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podražitve elektrike - Gen-i (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
84078245 (2634) delavec44
»

zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9324177 (5531) chucki
»

Poraba el. energije v vašem gospodinjstvu? (strani: 1 2 )

5010173 (8937) Kowkele
»

Soncna elektrarna (strani: 1 2 3 )

10331526 (29077) Kaboom
»

Elektrika pri RWE

3215391 (10535) Alamar

Več podobnih tem