» »

Teorija iz dif. enačb

Teorija iz dif. enačb

marjan_h ::

Zanima me kakšna je razlika med začetnimi pogoji in robnimi pogoji pri diferencialkah?

Kot sem si prebral na spletu in če razumem pravilno so začetni pogoji samo za eno točko "x" in njeni odvodi, npr. x=1 imamo y(1), y'(1), y''(1)...
Robni pogoji pa za več različnih točk: y(3), y(2), y(5) in imamo y'(3), y'(2)...

Torej je začetni pogoj le poseben primer robnega pogoja?

one too many ::

Niti te nisem razumel kako razumeš pogoje.

Navadne diferencialne enačbe (NDE)
Z začetnimi in robnimi pogoji točno določiš rešitev diferencialne enačbe. Denimo, x"(t) = x ima rešitev a e-t + b e+t. Imamo dva parametra a in b, zato potrebujemo dva pogoja, bodisi sta to ob t = 0 (npr. x (0) in x'(0)) ali pa tudi ob različnih časih (npr. x"(t1) in x (t2)).

Koliko pogojev potrebujemo? Za enačbo reda k v n dimenzijah je to k n. V zgornjem primeru sta k = 2 in n = 1. Zato ima rešitev tudi dva parametra.

Problem nastopi, ko diferencialno enačbo lahko rešimo samo numerično.
Recimo, da poznamo x'(0), torej hitrost, in x (t1), torej položaj v nekem času. Srž problema je v iskanju primerne začetne vrednosti, npr. x(0) (glej: Initial value problem in metodo reševanja: Shooting method).

Parcialne diferencialne enačbe (PDE)
PDE se po svoji naravi delijo v tri tipe: eliptične, parabolične in hiperbolične. To v resnici nima veliko zveze z omenjenimi krivuljami, le enačbe so na videz podobne.

Eliptične PDE
Najlaži primer je Poissonova enačba: ∇2ϕ = ρ. V 2D je to ∂2/∂x2ϕ + ∂2/∂y2ϕ = ρ(x,y) (joj, kako enačba spominja na elipso!). Enačba opisuje stacionarno rešitev, npr. poves opne, laminaren tok nestisljive tekočine v cevi (Poiseuillov tok), zato ni smiselno govoriti o začetnih pogojih, pač pa moramo imeti dovolj robnih pogojev za unikatno rešitev.
Recimo, za Poiseuillov tok imamo samo robni pogoj v (r =R ) = 0, vendar za vse kote. Poleg tega mora integral hitrosti po preseku cevi dati zahtevan tok (skrit v ρ(x,y) in tok ne sme divergirati v r = 0.

Parabolične PDE
Vzemimo jih kot komplikacijo eliptičnih PDE. Klasičen primer je difuzijska enačba: ∂/∂t ϕ(r,t) = D ∇2ϕ(r,t). Predstavljaš si jo lahko kot relaksacijo k eliptični PDE (logično, v stacionarnem primeru je ∂/∂t = 0 [+ ρ = 0 v tem primeru]). Poleg robnih pogojev ϕ(r1,t) potrebujemo tudi začetno vrednost ϕ(r,0).

Hiperbolične PDE
Kljub temu da so podobne eliptičnim le z minus predznakom, vsebujejo povsem drugačno fiziko. Klasičen primer je valovna enačba ∂2/∂t ϕ(r,t) = c ∇2ϕ(r,t), kjer je c hitrost valovanja. Sedaj pri začetni vrednosti poleg ϕ(r,0) potrebujemo tudi ϕ'(r,0). Seveda pa ni nujno, da ϕ'(r,0) poznamo, tako imako kot pri NDE problem začetne vrednosti.

tl;dr
Torej, če odgovorim v na tvoje vprašanje v okviru PDE: začetne vrednosti določajo funkcijo ob času 0 za vse točke v domeni, robni pogoji pa za vse čase na robu domene. Seveda, so lahko začetni pogoji odvisni od kraja in robni pogoji od časa in lokacije na robu domene.

Unilseptij ::

Bistvena razlika je v tem, da robni pogoj podaja pogoje na celotnem "robu" območja (množice), ki vsebuje možne vrednosti neodvisnih spremenljivk, začetni pogoj pa samo na "začetku" tega območja.

Boundary value problem @ Wikipedia


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fizika ; premo gibanje ( UNI)

Oddelek: Šola
192367 (1626) TheKekec
»

Matematika-problem

Oddelek: Šola
81499 (1273) Math Freak
»

Seminarska naloga-hitrost nogometne žoge

Oddelek: Šola
91760 (1596) alexa-lol
»

Fizika - Naloga

Oddelek: Šola
132156 (1934) Wisse
»

Numerična matematika

Oddelek: Šola
91685 (1451) tx-z

Več podobnih tem