» »

Seminarska naloga-hitrost nogometne žoge

Seminarska naloga-hitrost nogometne žoge

flameir ::

Pozdravljeni!
Potrebujem izračun, s kolikšno močjo nogometaš (lahko je katerikoli oz. lahko je sila udarca izmišljena, le da je realna) udari žogo, kolikšno hitrost ima žoga ter kako daleč naj bi le ta letela.
Predpostavimo, da žogo udari iz enajstih metrov, iz sredine igrišča ter iz enajstih metrov na drugo polovico igrišča (predpostavimo, da vedno cilja v gol).
Če ima kdo kakšne ideje, se priporočam. Verjetno bom moral mal fizke pogledat spet, ker na internetu ne najdem nič...

WarpedGone ::

Js bi začel tkole:
- vsa energija, katero prejme žoga, pride iz igralčeve noge
- direktno "rinjenje" žoge bi zanemaril in se delal kot da se vsa energija katero prejme žoga najprej "akumuliranja" v kinetični energiji noge oz "zamaha"
- pogledal bi nek počasen posnetek takšnega brca da in ocenil koliko časa traja 'zamah' z nogo in kolikšno pot naredi v tem času stopalo
- privzel bi da je pospešek stopakla v tem času enakomeren in s tega ven potegnel končno hitrost stopala tik pred trkom z žogo
- privzel bi da je noga toga in da celotna energija noge v zamahu preide na žogo i.e. da gre za idealna telesa in popolnoma elastične trke
- poguglal bi še za tipično maso moške noge (takšne mal bol mišičaste) in tako dobil kolk je blo akumulirane energije tik pred trkom z žogo
- poguglaš še za tipično maso žoge in dobiš njeno začetno hitrost
- privzameš nek realen kot izmeta in lepo zračunaš kolk daleč bi letela brez zračnega upora

Tkole, v grobem približku je to to. Zatem pa lahko začneš komplicirat z izgubami tuki in tam, takšnim in drugačnim uporom itd. Ampak rezultat na koncu ne bo nič kej res boljši, le težje ga bo razumet.
Zbogom in hvala za vse ribe

alexa-lol ::

Kaj to srednja šola?
Ja lahko narediš tako... delo je integral sile po poti.
Za primer daj tisti strel Roberto Carlosa k je biu cez 200 km/h. Pač maš začetni pogoj v0=0 potm v(r=11m)= 200km/h in upoštevaš še kvadratni zakon za upor in dobiš koliko dela je morala žoga opraviti... to je delo ki ga je mogel nogometaš proizvesti.

Potem druga fora za to je npr. sunek sile. Pač žoga ne pospešuje linearno proti golu ampak se zgodi, da se malo deformira (popolnoma elastičen trk), in potem pri sprostitvi tiste deformacije pridobi na hitrosti. Sprememba gibalne količine je enaka sunku sile.

No za to kar pa ti sprašuješ se gre pa za hitrost žoge in njeno energijo (kinetično in potencialno). Pač na začetku je oboje nič.. ko gre x m/s ima neko drugo energijo x J. No pač ko imaš začetno hitrost brez problema določiš parabolo leta...

Povej točno po točkah za kaj hočeš.

drola ::

alexa-lol je izjavil:

Kaj to srednja šola?
Ja lahko narediš tako... delo je integral sile po poti.
Za primer daj tisti strel Roberto Carlosa k je biu cez 200 km/h. Pač maš začetni pogoj v0=0 potm v(r=11m)= 200km/h in upoštevaš še kvadratni zakon za upor in dobiš koliko dela je morala žoga opraviti... to je delo ki ga je mogel nogometaš proizvesti.


Nogometaš je opravil več dela. To kar si tu napisal bi bilo res, če bi se žoga tik nad tlemi zaradi upora ustavila še pred trkom s tlemi.
https://drola.si

alexa-lol ::

Kaj ti misliš z uporom in da se žoga ustavi?

A(t=0)=0;
A(t=t1)= x J;
A= integral F dr; od r(0) do r(t1)
Sile: sila težnosti (sila na daljavo), sila zračnega upora (kontaktna sila), sila nogometaša (kontaktna sila)

Nogometaš je moral priskrbeti ravno toliko energije kot je vrednost integrala (če ni izgub pri trku s čevljem) oz. več če so.

Zgodovina sprememb…

amigo_no1 ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

drola ::

Ni res. To bi bilo res, če bi bila žoga ob padcu na tla brez kinetične energije. Razen če govoriš samo o integriranju udarca, ne pa celotne poti žoge?

Sicer je pa tudi kvadratni zakon upora diskutabilen, bi bilo treba preverit Reynoldsovo število.
https://drola.si

alexa-lol ::

Vbistvu ja... robni pogoj sem dal narobe. A(t1)= x J. Recimo, da je na isti višini pote samo kinematična en. pride v poštev in s tem hitrost (200 km/h).

Recimo, da lahko predpostavimo kvadratni zakon.

flameir ::

Hvala vsem, ubistvu ste mi vsi pomagali. Žal na začetku tretjega letnika še nimam dovolj znanja fizike in matematike, da to naredim, vendar so okoliščine take, da stvar moram naredit.
Hvala še enkrat.

alexa-lol ::

Visokošolska fizika I - Kladnik

na začetku imaš poševni met in lahko to daš zraven tiste formule...
npr. enačba za to koliko m bo žoga letela v odvisnosti od začetne hitrosti in kota... potem lahko dokažeš, da je domet pri x in 90-x stopinjah enak.... sinus dvojnih kotov oz. te trigonometrijske zveze pridejo zraven.

Predpostavi da ni upora zraka in da je polje težnosti homogeno, to pomeni, da je sila težnosti skoz usmerjena navpično navzdol. No ko imaš hitrost lahko narediš še potencialno in kinetično energijo. To je pa to za 3 letnik..

Lahko narediš še primer z zračnim uporom ampak so komplikacije... lahko ti me kle gor izpeljemo.

Potem lahko malo razglabljaš o tem, da krivulja pravzaprav ni parabola ampak elipsa, da do te napake pa pride ker si predpostavil homogeno gravitacijsko polje... potem tu zravne lahko pa pripneš centrifugalno silo in pa kozmične hitrosti, to so hitrosti, s katero moraš predmet izstreliti iz površja da se ne vrne več na zemljo ampak ostane na neki tirnici (1 kozmična hitrost) in pa hitrost s katero bo predmet odletel v neskončnost (2 kozmična hitrost). Od tu lahko ugotoviš oz. poveš zakaj je krivulja leta elipsa in ne parabola in tudi pogoje kdaj bo krivulja leta kaka funkcija in kdaj druga.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fizika ; premo gibanje ( UNI)

Oddelek: Šola
192370 (1629) TheKekec
»

Fizikalna naloga (gibalna količina)

Oddelek: Šola
134019 (2637) Brasi10
»

fizika - gibalna količina

Oddelek: Šola
62233 (2105) imagodei
»

Nogomet - žoga v glavo

Oddelek: Loža
152544 (2025) ;-)
»

Peak power of the human body (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17010138 (7225) PersonaRudis

Več podobnih tem