» »

Digitalno potrdilo - SIGENCA, problem

Digitalno potrdilo - SIGENCA, problem

Pixx ::

Zdravo, imam en zelo čuden problem.
Danes sem se želel prijaviti v sistem Edavki in sem hitro ugotovil da mi Firefox ne zazna digitalnega potrdila. Ker nisem uspel najti problema sem šel probat še iz Internet Explorerjem in Google Chromom. Naj pudarim da imam tudi za IE/Chtome pravilno nameščeno digitalno potrdilo. Pa vendar ga tudi ta dva brskalnika nista zaznala. Zadeva je čudna predvsem zato ker sem iz firefoxa dostopal do spletne banke, kjer sem se prijavljal s tem istim digitalnim portdilom, nazadnje nekje sredi decembra, in brez težav.

Ker nisem našel vzroka za težave sem se iz stacionarca prestavil na prenosnik, si tam namestil potrdilo in iz nekega razloga zadeva na prenosniku deluje brez problema.
Še bolj čudno mi je ker oba računalnika poganjata Windows 10 64bit, z zadnjimi posodobitvmi. Pa tudi Firefox je na obeh posodobljen na zadnjo verzijo.

Če je se je še kdo srečal s podobno situacijo, prosim če mi lahko da kak pameten nasvet oziroma me usmeri do informacij ki bi mi lahko pomagale.

kloko ::

Za nedelovanje certifikatov imaš par preprostih razlogov, ki se jih splača najprej preveriti:
- sistemski datum na računalniku mora biti pravilen
- firefox uporablja svojo shrambo za certifikate, ki je vezana na uporabniški profil. Pri upgradu firefoxa ti včasih ponudi refresh profila, v novem profilu pa potem ni več prej uvoženih certifikatov
- explorer, edge in chrome uporabljajo sistemsko shrambo certifikatov, ki ni ista kot za firefox, torej je treba za te tri posebej uvoziti certifikate

L.p., Kloko

brizgo ::

Isto se je zgodilo meni. V nobenem brskalniku mi ne zazna Sigenca potrdila. Če pa probam znotraj virtualca na sveži inštalaciji pa dela. Kaj je vzrok pa ne vem.

jukoz ::

Možno je, da vam kakšen antivirus prestreza https promet in gleda vsebino. Ker se predstavi z drugim strežniškim certom kot je originalna stran, vas brskalnik ne promptne za cert. Temu se reče Man in the middle attack, ki so gs iz "varnostbih" razlogov začeli tlačiti v AVje. Preverite nastavitve in izklopite preverjanje https strani. NOD32 vem da ima to funkcijo, vendar default ni vklopljena.

To deluje tako, da se ti prijaviš na stran, AV tvojo prijavo prestreže in se v tvojem imwnu predstavi ter ppregleda vsebino. V teoriji ti lahlo odstrani viruse, če jih seveda pozna. Lahko pa tudi posreduje tvoje podatke naokoli.

brizgo ::

Očitno je v mojem primeru krivec ravno antivirus Bitdefender Free, ko go onesposobim mi pravilno zazna digitalno potrdilo.

Pixx ::

Hvala vsem, enako kot brizgo, problem je bil v antivirusu, prav tako imam Bitdefender Free. So mu pa s tem šteti dnevi.

jukoz ::

Super, samo zavedati se je potrebno, da vam je tale bitdefender sedel vmes na vsaki https komunikaciji. Če bi hoteli, bi vam lahko pobrali login podatke za gmail, facebook, slo-tech, karkoli.

Mal si poglejte kaj je to MITM:
Man-in-the-middle attack @ Wikipedia

Pixx ::

Še en razlog več da se ga znebim. Ko smo glih pri tem, kateri antivirusni pa priporočate? Takoj ko mal po netu pobrskam najprej Avast pade v oči. V službi imamo pa AVG in tudi zaenkrat še ni blo težav. Je pa res da v službi nimamo free variante.

noraguta ::

Server ni dodan pod auoanje vredne pol tud antivirus to prebere. Al la menjat antivitus če ninsposoben podpisov prežveči, ni, ni velik vreden
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Trancedeejay ::

Zadeva normalno deluje, samo je potrebno za dostop pri certifikatih izklopit modul Encrypted Web Scan - govorim o najnovejši verziji 2019.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Inventorista ::

V Bitdefender nastavitve in v "Exclusions" vpiši URL od internetne strani. Tako sem jaz rešil problem za edavke in spletno bančništvo. LP

Zgodovina sprememb…

zk_eu ::

Pozdravljeni,

da ne odpiram nove teme. Potreboval bi malo pomoči. Nikakor ne morem podpisati dokumenta v sistemu eDavki (novem in starem). Uporabljam Ubuntu 18.04 in najnovejšo različico Chroma. Sledil sem navodilom tukaj. Ko preverim na njihovi testni strani, če imam ustrezno nameščeno komponento za digitalno podpisovanje, mi javi: "komponenta za digitalno podpisovanje je nameščena".

Torej nameščen imam pravilno Chrome vtičnik, komponento za elektronsko podpisovanje in Javo. Digitalno potrdio sem uvozil tako v Javo, kot v Chrome kot to piše.

Ko pa hočem podpisati dokument, mi izpiše:

"Napaka pri podpisovanju dokumenta: vaše digitalno potrdilo ne obstaja v shrambi potrdil.

Za podpisovanje morate svoje digitalno potrdilo uvoziti v shrambo potrdil."

In odpre mi okno kako digitalno potrdilo uvozim v Javo, kar sem že postoril.

Java se pred podpisom ustrezno zažene. Vpišem tisto številčno kodo. Izklopil sem tudi požarni zid, v Javi sem edavki.durs.si dodal pod izjeme. Res ne vem več kaj narediti.

Hvala za pomoč.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zk_eu ()

grofsi ::

Oj,
A si poskusil poklicat na support/pomoč. Zadnje čase imam zelo pozitivne izkušnje s pomočjo. Drugače uporabljan osx. :) in smo poštimali da zadeve delujejo.

lp

zk_eu ::

Mislim, da sva imela celo isti problem. :). So ti svetovali uporabo Firefoxa? Zgleda, da ima Chrome neke težave na sistemih, ki niso Windows. :)

Saj s supportom FURSa sem tudi jaz bil do sedaj zadovoljen.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

grofsi ::

zk_eu je izjavil:

Mislim, da sva imela celo isti problem. :). So ti svetovali uporabo Firefoxa? Zgleda, da ima Chrome neke težave na sistemih, ki niso Windows. :)

Saj s supportom FURSa sem tudi jaz bil do sedaj zadovoljen.


Točno tako, svetovali so mi Firefox, ma sem zadevo spravil čez s Safarijem. Sam po mojih izkušnjah zadeva deluje do prve posodobitve (java, brskalnik, ....) potem pa samo prekrižat prste in upat, da ne bo potrebe klicat na pomoč. Je pa tudi pomoč kr upešala po uvlejavi zakona o zaščiti podatkov. Prej so se ti povezali na comp sedaj te pa vodijo in je zamudnoooo... :(

zk_eu ::

Jaz ne razumem kakšno paniko delajo vsi glede GDPR res... Zadeva sploh ni takšna glede na to kakšne neumnosti delajo. Ne vidim razloga, da ib GDPR prepovedovala takšno pomoč...

Saj za FF ne rabiš Jave kolikor mi je obrazložila. Za teh nekaj dokumentov na leto oddati bom pa že imel FF :). Meni niti ni tako moteče. Bolj bi mi bilo samo, če se ne bi mogel prijavljati z digtalnim potrdilom. Ker Chrome je meni zakon :).
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

fulgur ::

Pozdravljeni,

bom kar tule izpostavil svoj problem:

Uporabljam macOS in Chrome. Inštalirana imam tri digitalna potrdila Sigenca (od vseh družinskih članov). Ob vstopu na spletno mesto, ki zahteva digitalno potrdilo (npr. eDavki), se mi pojavi okno, kjer izberem enega od treh digitalnih potrdil. Pogosto se želim, ko končam z delom na istem spletnem mestu s posameznim digitalnim potrdilom, na isto spletno mesto prijaviti z drugim digitalnim potrdilom. Zavihek zaprem in ga odprem znova ali se odjavim in refresham stran, vendar se mi noče vnovič pojaviti okno, kjer bi lahko izbral drugo digitalno potrdilo. Poskušal sem že z brisanjem piškotkov za posamezno spletno mesto, vendar ni druge rešitve, kot da Chrome v celoti zaprem in znova zaženem (ni dovolj namreč, da zaprem le zavihek). To je zelo moteče, saj imam odprtih mnogo zavihkov.

Obstaja kakšna rešitev, da bi na silo priklical okno, s katerim bi izbral drugo digitalno potrdilo, brez da bi moral popolnoma zapreti Chrome?

Isto vprašanje se nanaša tudi na druge brskalnike, saj je problem isti tudi drugod.

Hvala in lp.

MrStein ::

IE: menu : File / New session *

Firefox: delete Active logins (briše za vse zavihke in strani) - pritisni ctrl-shift-Delete


Je precej kilavo, kot vse v zvezi s certifikati. Popraviti pa nočejo. Še najbolj uporabno je ironično v IE.


* - pravi menu File, ne tisti na ikoni zobnika. Torej pritisni Alt-F. Ali pa samo tipko Alt.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

fulgur ::

Tenks.

MrStein ::

Za Chrome pa lahko uporabiš Incognito okno za prijavo. Po uporabi zapreš (samo incognito okno, druga normalna pa pustiš) in spet odpreš, ter se prijaviš z drugim certifikatom.

(tole na pamet, ker nimam Chrome da bi probal)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

fulgur ::

Super, to deluje! Hvala za INFO in trud. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Backup in uvoz SIGEN-CA certifikata

Oddelek: Omrežja in internet
4412329 (1218) kow
»

edavki.durs.si (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Izdelava spletišč
35982814 (7360) Buggy
»

Prevzem certifikata sigenca v WIN 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5319707 (16272) MrStein
»

Certifikat !

Oddelek: Informacijska varnost
278970 (3774) SeMiNeSanja
»

problemi z digitalnim certifikatom SIGEN-CA

Oddelek: Informacijska varnost
3417385 (8176) Ice-Heki

Več podobnih tem