» »

Napetost na izhodu iz audio kartice

Napetost na izhodu iz audio kartice

Microsoft ::

Mene pa zanima, kako valika je lahko maksimalna napetost na izhodu iz audio kartice za sprednje zvočnike.:\

Ta podatek rabim, ker bom to napetost potem meril z mikrokrmilnikom, ki dela na 5V, pa bi rad, da maksimalna napetost na line out izhodu kartice pomeni tudi 5V na vhodu mikroprocesorja. S tem bi dosegel najbolj natančno merjenje te napetosti.:))

Obstaja pa tudi možnost, da bi na enem vhodu procesorja (mislim, da je to ARFF) nastavil to maksimalno vrednost, vendar potem ne bi bilo tako natančno.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Brane2 ::

Napetost na izhodu kartice je odvisna od obremenitve, mislim da pa v najboljsem primeru ne prese?e 1Vpp.

Sicer opa bi to moralo biti podano k podatkom kartice. Oddeskaj na stran proizvajalca in si poglej datasheet.

Ce drugace ne gre, s kakim programom zgeneriraj 50Hz sinus v en kanal, nastavi jakost na maximalno in pomeri zadevo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Microsoft ::

Kaka napetost pa je sploh na enem od line out izhodu? AC al DC?

PA zakaj bi mogu probat glih pr 50Hz sinusa?
A ne bi blo boljše, da bi kr dal eno skladbo, pa dal vse možne "softwere-ske potenciometre" do konca na glas?:\


by Miha

P.S.:Kak je že prav, softwere al software?:)
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Brane2 ::

Zato, ker kartica daje od sebe izmenicen shtrom, poceni instrumenti pa kazejo pravilne vrednosti samo pri sinusni obliki in frekvenci blizu frekvence mrezne napetosti (torej 50Hz).

DSmidgy ::

Jimi .. kako boš ti ta krmilnik naštimou da dela če še tega nisi vedu.

Zvok (ki ga človek generira in sliši) je AD (izmenični) na frekvencah od 20 do 20000Hz (na osciloskopu vidiš nihanje napetosti). DC je AC pri frekvenci 0Hz (na osciloskopu vidiš ravno črto). Da še mal dopolnim okoli 50Hz ... 50Hz izmenično napetost imaš v vtičnici 230V. Zato potem lahko z istim voltmetrom meriš tudi izhod iz zvočne kartice če naštimaš frekvenco na 50Hz - ja ... štrom v vtičnici se da tudi poslušat, samo treba je zmanjšant napetost iz 230V na nekaj nižjega.

Microsoft ::

DSmidgy, jst o tem vem kr neki, sam rajši prej še malo uprašam. Drgač nism jst nek audio manijak, tak da nevem, kak dela zvočnik. Če bi vedu, da zvočnik dobiva AC napetost na svoj vhod, pol bi vedu, da je tud na line out taka napetos.

Tist glede DC napetosti je pa tak, da 50Hz nikakor ne pomen, da je zdej to že kar AC napetost. Tak, mim grede.:))

No, zdej pa k stvari. Recimo pr poslušanju glasbe na maksimumu, kolko bi pa pol naj kej bila ta napetost na izhodu? Mam pa doma v delovanju pr seb analogni V-meter. Bi s tem šlo, glede na to, da ma AC območje od 10V naprej?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

DSmidgy ::

50Hz nikakor ne pomen, da je zdej to že kar AC napetost
A lahko tole mal razložiš?

Recimo pr poslušanju glasbe na maksimumu, kolko bi pa pol naj kej bila ta napetost na izhodu?
Če boš imel glasbo se frekvenca spreminja med 20 in 20000Hz (in je notri več sinusnih komponent). Pomojem analogni inštrumenti pravilno merijo samo en sinusni signal. Tako da boš na glasbi to težko izmeril.
Druga možnost je, da na netu pogledaš če je kje mogoče najdeš maximalne izhodne napetosti za svojo kartico. Katero zvočno pa maš (a je ta slučajno na plošči). Kater čip je gor (če gre direkt iz čipa na izhod). A je na zvočni kartici ojačevalec? Mal napiš.
Če ne najdeš. Pioišč na netu kkšn beep.exe in naštimaj da piska pri 50Hz pri maximalnih nastavitvah jakosti. Mogoče boš rabil še bolj natančen voltmeter.

Drgač nism jst nek audio manijak, tak da nevem, kak dela zvočnik.
Kle je samo mal fizike. Pomoje je tako: električni tok povzroči magnetno polje (tuljavica okoli membrane), katero reagira z magnetnim poljem stalnega magneta pri membrani (vendar je ta fiksirana na ohišje) in zato se membrana odkloni kat povzroči spremembo pritisra v zraku kar tvoje uho zazna. Tako da DC napetost odkloni membrano samo dvakrat (pri uklopu in izklopu napetosti). DC napetost sama po sebi ne more nositi toliko informacije da bi bil to zvok. Recimo mp3 file bi bi ble same enke noter?

Kaj boš potem s tem krmilnikom počel? Ker napetost se pomojem prehitro spreminja da bi jo samo gledal. Lahko jo pa gledaš samo tako, da daš digitalen voltmeter noter (na izhod iz zvočne kartice).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Microsoft ::

Glede tistega, da 50Hz ne pomen, da je to 100% AC napetost je takle. Če poznaš, kak dela PWM, pol ti je to odgovor. Jst sm delal raziskovalno nalogo, pa smo programiral enga industrijskega robota. Z digitalnim izhodom smo nato regulirali izhod. Ker pa ima tak izhod samo 1 al pa 0 na izhodu, morš uporabt PWM t.j. Pulse Wide Modulation. Pol pač mal spreminjaš širino "1" pa "0", pa to hiter delaš. V našem primeru je bla ta frekvenca 10kHz. S tem pa spreminjaš srednjo vrednost tega snignala.
Pa še en primer. Takoj po grecu maš polnovaljno usmerjeno DC napetost frekvence 100Hz.

Zvočno kartico mam Hercules Gamesurround Fortissimo II. Sam jst mislim, da ta izhodna napetost ni odvisna od kartice. Mislmi, da je to enostavno nek standard. Ker ta izhod lahka potem peleš na nek drug line in vhod neke naprave popolnoma drugega proizvajalca. In ne bi blo glih fajn, da bi pol ta napetost bla tak vlka, da bi škodovala drugi napravi al pa tak nizka, da sena drugi kartici ne bi nič slišalo.

Bom pa probu tistle beeper nek dubit, če ga bom najdu. Fajn bi blo no.

Jst bom najprej probu, da bi stalno gledal, kako vlka je ta napetost, potem bi pa na LCDju prkazu velikost te vrednosti. To ma recimo mešalna miza, ko diode "nabija" glede na velikost izhodne napetosti.

Da se muska tak hiter spreminja, da se je ne bi dal sproi gledat? Kolkr jst vem, je vzorčenje prbližno 44.1kHz. Če jst prav razumem, se potem izhodni signal lahko maksimalno 44.1 tisočkrat v sekundi spremeni. Procesor bo pa mel kvarc okol 6MHz, pa če upoštevaš da en ukaz naredi v enih parih ciklih (mislm, da v 6ih), bo mel dost cajta, da to sprot preverja.

Sam glede tistega, pa da je več frekvenc na izhodu sm pa čist spregledu. Sam mislm, da to ne bi smelo vplivati na moj "poizkus".:))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Business ::

Najlažje boš izmeril, napetost tako, da priklopiš osciloskop na sam izhod kartice. Naloži si program na PC, ki ti pokaže dB same izvorne glasbe, ki jo boš poslušal (lahko cool edit npr.). Običajno oz. studijsko snemanje naj bi bilo na kaseto ali Cd ploščo posneto do 0dB glasno glasbo. Vendar se zgodi, da posnamejo tudi do 3 dB glasno na kaseto ali CD ploščo. Amaterji celo do 6 ali več dB. V nekem programu si nastavi glasnost takšne glasbe na npr. 6 dB. Takšen signal bo že popačen oz. bodo sinusi odrezani zaradi tega, ker sama kartica ni narejena za to območje glasnosti vhoda. To ji sicer ne bo nič škodlo, ti pa boš imel možnost izmeriti špico oz. špic niti več nebo ampak bo odrezan signal in lažje boš izmeril napetost Upp. Če pa osciloskopa nimaš, pojdi se zmenit z nekom, na neko firmo ali šolo, da pri njih opraviš test.

Business ::

Seveda moraš pred meritvijo nastaviti nastavitve v windowsih na max. glasno.

DSmidgy ::

Pol pač mal spreminjaš širino "1" pa "0", pa to hiter delaš.
Ne vem točno kaj je PWM pa iz tvojega komentarja tud ne morem pogruntat. Kako spreminjaš širino signala v času če je širina signala časovni potek. A maš kakšn link od te modulacije?
Jest sem 50Hz govoru v okviru AC, DC (izmenične in enosmerne napetosti). To je res da je digitalni signal DC - samo to je možno samo v teoriji in v generiranju digitalnega signala s kakšnim mehanskim stikalom. Drugače je pa digitalni signal ponavadi seštevek nekaj sinusnih komponent in potem zgleda podobno kot pravokoten signal.

Takoj po grecu maš polnovaljno usmerjeno DC napetost frekvence 100Hz.
Pomoje je to že nekje na meji - ker se pomoje Hz ponavadi gleda pti kroženju, to je pa sinuc (oz cosinus). To je samo absolutna vrednost izmenične ne moreš pa te napetosti napisat s čistim sinusom ( A*sin(w*t) ). Vem da do še žagaste, ... samo to so spet seštevek sinusnih ali so pa nelinearno generirane.

To da maš AC in se ga preoblikuje v DC - al more bit element s katerem preoblikuješ nelinearen ali pa moreš ACju prištet DC in rata DC.

Če mam pa narobe bo pa Brane2 povedou.


To ma recimo mešalna miza, ko diode "nabija" glede na velikost izhodne napetosti.
To ma za posamezne frekvence. In to najlažje narediš analogno - pomoje.

Da se muska tak hiter spreminja, da se je ne bi dal sproi gledat? Kolkr jst vem, je vzorčenje prbližno 44.1kHz.
Vzorčenje je v digitalni tehniki. Vsi signali v naravi so analogni (vključno z zvokom). Ko ti vzorčiš zvok (max. frekvenca 20kHz) mora biti vzorčevalna frekvenca VSAJ šeenkrat večja od max. frekvence signala da iz vzorcev lahko dobiš nazaj originalen signal. To je .. 44100 krat na sekundo se prebete napetost (vrednost napetosti) analognega signala in se to vrednost zaokroži in shrani. Potem pa mehanizem iz teh vrorcev da na izhod zvočne kartice analogno napetost.

Jst bom najprej probu, da bi stalno gledal, kako vlka je ta napetost, potem bi pa na LCDju prkazu velikost te vrednosti.
Potem se boš moral odločiti kako hitro boš gledal. Če bo prehitro boš na koncu vidil samo 888 (prehitro ugašanje in prižiganje) če bo pa prepošasno boš pa lahko tudi izgubil vse vrhove, ki se pojavljajo. Kaj če bi analogno uporabu (da samo cagar miga). Al pa analogno v kombinaciji z digitalnim, pa še prikazovanje pri nekaterih frekvencah mogoče (in potem LCD pokaže te vrednosti pri posameznih frekvencah zraven se pa prižigajo še diode, kot si omenu).

Microsoft ::

Business, glih v tem je problemček, da jst nimam osciloskopa. :O

DSmidgy, sej jst vem da se da stvar naredit analogno, sam jst sm se odločil, da bom poskušal to narediti v digitalni obliki. Stvar je v tem, da bom potem, če mi to uspe, lahko pisal takšne in drugačne programe in bo mogoče naredu celo kej tazga, da boš lahko programsko spreminju kakšne parametre glasbenega zvoka. Sam to je pol že kr dificult stvarca.:D

Mim grede, jst sm iz štromarske šole, tak da en mečken pa vem o taki stvari. No, o nekaterih skor neč:D.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Microsoft ::

DSmidgy, PWM lahka v parih sekundah prakticiraš. Sam glih tolko, da boš vedel, zakaj se pri tem gre.

Greš do prvega štekaraj ki ti vklapla/izkljapla luč v sobi. Pol pa poskus izmenično prižigat luč s čim hitrejšo frekvenco. Pa naj bo vžgana ravno toliko kot ugasnjena. Če boš to počel res zelo hitro (1kHz:D ) bo luč dobivala srednjo vrednost napetosti kljub temu, da ima stikalo samo dva stanja. V sobi pa bo osvetlitev temu primerno manjša.

Če pa boš recimo tako delal da boš luč samo za trenutek prižgal (1/10) nato pa ugasnil za daljši čas (9/10) bo pa luč dobivala 10% maksimalne napetosti.

Sam to bo tak bolj čudno izgledal, ker pač sam ne moreš dosečt tak visoke frekvence. ČE bi ti pa ratal kak !kHz al pa kej več, pol bi pa blo. Sam tak hiter ankol ne boš uklaplu pa izklaplu luči z roko!:D :D :D

Mogoče kej bolj jasno?:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

gumby ::

1. "pravo" dc napetost imajo samo baterije in hudi stabilizirani usmerniki, ki nimajo skoraj nič popačenj napetosti. vse ostalo je ac oz. kombinacija (ac signal superponiran na dc). sicer pa lahko vsak (poljuben) signal obravnavamo kot vsoto več sinusnih signalov različnih frekvenc...

2. na izhodu zvočne kartice (in vsake druge audio komponente) je ponavadi en kondenzator, ki "odreže" dc komponento signala. zato ima zvočna kartica tudi spodnjo omejitev pri frekvenci. sicer pa naj bi bila izhodna napetost normalizirana na 0db, ki je definirana kot moč 1mW na 600 ohm uporu, kar znese 0,77V efektivne napetosti (ali nekje 1Vpp, kot je že prej omenil brane) - ampak se vsi ne držijo tega.

Microsoft ::

t.g. a maš kak grafek, ki bi prikazoval U(t) te naptosti?:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

gumby ::

JimiBtn: katero napetost misliš?

Microsoft ::

Ja recimo takrat, ko poslušaš neko glasbo, pa da bi videl recimo posnetek kakih 5 sekund dolgi prikaz spreminjanja napetosti na izhodu audio kartice.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

gumby ::

uporabi kakšen wave editor in poglej obliko signala... napetost na izhodu zvočne bi naj bila enaka (po obliki)

Microsoft ::

Ka pa to mogoče veš, če je ta oblika takšna, recimo kot pravilni sinus. Da za toliko ko gre napetost v +, gre pol tudi v -. Pa da je časovno na obeh straneh enako. Če je potem pri glasbenem signalu isto?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

gumby ::

napetost bo v tem primeru sinusna. ta enak sinus bo dobil tudi zvočnik (seveda ojačan). za zvočno valovanje nisem ziher, ampak bi naj bilo tudi sinusne oblike...

slawc ::

ce bos gledal obliko signala na izhodu iz audio kartice, ko bo igral kaksen komad ne bos opazil niti enega sinusa (kot u(t)).

Pa kaj potem, ce je AC komponenta superponirana na DC, se zmeraj je tok tece samo v eno smer in je po tej logiki (ze ime pove) DC. Enkrat je 10mA, drugic pa 12mA.
LP, Slawc

Microsoft ::

Sm se spomnal, da še mam en digitaln Vmeter, pa sm zdele zmeril napetost.

Če je izhod obremenjen (izhod sm mel prikljopljen na kaseto), je napetost do 0.5V. Če pa je izhod neobremnjen (oz. obremenjen z Vmetrom, kar je zanemarljivo malo) pa je napetost do 0.7V. Potem sem v programu BPM Studio 4.2 Profi nastavil vse "potenciometre" na maksimum, in je bila maksimalna napetos 0.8V. Je pa to skoraj zagotovo Uef napetost, z osciloskopom bi pa lahka zmeril Upp.

Drgač sm neki poskusil merit DC napetost, pa je neki malga pokazal (mogoče okoli 0.15V).


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Microsoft ::

Ka mogče kdo ve, kaj bi se zgodilo z izhodnjo napetostjo, če bi na izhod med enim kanalom in maso prilopil 2kOhm upor? Za kolko bi padla napetost?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Brane2 ::

Za 17.3 %. Mogoce. Alpa tud ne. :D

Ne me zezat. Priklop ze ta upor pa poglej... :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Business ::

Zakaj si ne downloadate kak simulator za elektroniko? Npr. EWB ali podobno. Priklopiš generator sinusne frekvence, osciloskok in druge hece, pa vidiš kaj se dogaja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Business ()

Microsoft ::

No, sam muska ni sam sinus.

Drgač pa ni slaba ideja. Sm že videl tale EWB, sma se nism mogu navadit na ta program. Se mi zdi preveč.... krneki no.:))

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Business ::

V EWB zvežeš vezje kako si pač zamisliš, lahko tudi profesionalno vezje, zahtevno in testiraš lahko s vsemi inštrumenti, ki si jih zamisliš.

gumby ::

ewb je igračka, ampak za take enostavne stvari bo kar v redu:)

Business ::

Ja prve verzije so bile igračke, zdaj ta multi sim novi, je že kar konkretna "igračka". Zelo zanesljiva.

gumby ::

probaj simulirati eno bolj kompleksno vezje (recimo z nekaj 100 tranzistorji), pa boš videl, da je igrača - verjetno niti delovne točke ne bo našel.

Microsoft ::

Business, kje nej downloadam EWB?:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

DSmidgy ::

No, sam muska ni sam sinus.
Ja pa je. Če šume zanemariš. Muska je vsota sinusov. Temelječ na tem dejstvu se jo tud v digitalno obliko zapiše.

Za EWB pa probej eMule, KaZaA, ...

slawc ::

DSmidgy

hm, sinus je sinus pa . Ce je nek signal vsota sinusov ne pomeni da je ta signal sinus. Tudi zagasto napetost lahko zapises kot vsoto sinusov, pa to ne pomeni da je zaga sinus. Halo?
Muzika ni sinus. Podcrtano dvakrat!
LP, Slawc

DSmidgy ::

Jest sem mu bl v takmu smisllu hotu povedat, da ni še drugih reči zraven. Ampak je to samo vsota sinusov. Ker tisto "sam sinus" si lahko na vsaj dva načina razlagaš: al da je poleg sinusov še nekej drucga zravn al pa da ni samo en sinus.

Mal prehitr sem preletu vse odgovore ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

singular ::

Za sim vezij si dljajte PSpice ali pa kaj takega.. to pa ni več igrača:)

pa btw, 0.7Vrms = 1Vp = 2Vpp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: singular ()

gumby ::

pa btw, 0.7Vrms = 1Vp = 2Vpp


ups, zgodi se:8)

Microsoft ::

t.g, ka ta napetost mogoče ni prav napisana al ka?:\

Pa še neki me zanima. Če bi zdej to napetost pripeljal direktno na A/D pretvornik, ka bi se zgodil, ko bi na vhodu bla negativna napetost?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Pudding ::

Kaj pomen Vrms, Vp, Vpp...

DSmidgy ::

Poglej specifikacije čipa. Ponavadi je A/D narejen tako da gor priklopiš od -xV do +xV. Dobro je da napetost (iz zvočne) tako ojačaš/dušiš da bo maximalna napetost iz ojačevalnika apribl. enaka napetosti, do katere "sempla" ADC.

Microsoft ::

Jst bom to tak naredu, da bom AREF napetost nastavil na 1V, pa je stvar rešena.

Zanima pa me še neki. Kak naj napetost, ki je razdeljena na 1024 kvantov od 0V do 5V, spremenim v napetost od 0V do 1mV, isto razdeljeno na 1024 kvantov?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Microsoft ::

...al pa če mogoče kdo ve, kje se pr nam dobi kak 16bit A/D pretvornik.:))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

gumby ::

JimiBtn: je dobro napisano... jaz sem prej narobe napisal...


Pudding:
Vp - temenska (peak) napetost (od 0 do vrha)
Vpp - peak-to-peak (od negativnega do pozitivnega vrha) =2*Vp
Vrms - efektivna vrednost napetosti (za sinus je 0,7*Vp)

Business ::

hehe! To nevem če smem napisat zaradi moderatorjev. Verjetno pa lahko namignem. Zelo zanimiv je ta kazaa in edonkey in ... :D nevem če je že nova verzija. Sam imam Elecronics workbench multisim 2001. . Išči pod multisim pa bo že nekaj zadetkov.:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja gramofonskih plošč in kaset še vedno raste (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Rezultati
34470169 (62299)          
»

kako narediti ojačevalec (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
22928609 (11602) N4m31355
»

Osciloskop

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
153199 (2349) darkolord
»

AC signal generator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
161805 (1485) Pyr0Beast
»

Frekvencni Generator ???

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
142653 (2505) Brane2

Več podobnih tem