» »

Motoristi in motorji

Motoristi in motorji

zajovic ::

Spremljate kaj novosti v moto svetu? Sam sem bil do pred 2 let popolnoma nezainteresiran za motorje. Potem pa sem v poznih 30ih naredil izpit in pričel uživati v vožnji. Želja mi je imeti en naked bike, tudi caffe racerji so mi zanimivi. Kakšen pravi motorist tu gor? Kakšen motor bi imeli, če denar nebi bil ovira?

Assass1n ::

Začel sem leta 09 pri 21 letih, imel sem Z1000. Potem po ene štirih sezonah sem ga zamenjal za xt660 to imam še sedaj, ampak jo bom prodal, ker me je nekako minilo veselje do vožnje, bencin je predrag in fure so postale kar strošek. Mogoče spet kdaj :) če bojo finance bi imel en res hud supermoto kakšen ktm, da je lahko pa močno za kdaj pa kdaj mal po zadnji :)
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

c00L3r ::

Če denar ne bi bila ovira, bi imel garažo polno motorjev in skuterjev :D

Skoraj vsaj motorist se po 3 letih naveliča motorja in želi menjavo. Pa ne nujno zato, ker bi bil njegov motor slab. Ponavadi želi preskusit kak drug tip ali model motorja. Jaz sem šel iz enduro XT600E na sport touer XJ6S, zdaj pa imam supermoto XT660X. Tudi ni vseh v konjih. Meni je npr. XT660X dosti bolj zabaven zaradi navora in takojšnje odzivnosti ki ga proizvede 1 cilinder. Ne bi pa si nujno želel it s tem motorjem na daljšo turo.

Če bi moral imet samo 1 motor pa bi to verjetno bila potovalna endura. Te 1200ccm "krave" znajo hitro postat pretežko, če greš z njimi v blato.

Super Sport motor ala R6 bi imel samo pod pogojem, da bi imel finance ga vozit na dirkališču. Na cesti je taka zadeva mučenje. Nekateri pa prisegajo samo na to.

Yamaha bi naj letos izdala novo 700ccm potovalno enduro. Trenutno samo prototip https://www.yamahamotorsports.com/adven...

zajovic ::

Tudi sam sem opazil, da si kar hitro zaželiš nov model oz. idealno bi bilo, da bi jih imel več. Kar je meni zanimivo za leto 2018 je predvsem

KTM 790 duke
https://ultimatemotorcycling.com/2017/1...

in Honda Neo sport - sicer še prototip
http://www.motorcyclenews.com/news/new-...

Kako pa to, da se toliko poslužujete 1 cilinder agregatov?

jkosen ::

Sam sem tudi pri 32ih naredil izpit, kupil Hondo NC 700. Za nakup sem se odločil zaradi nizke cene in majhne porabe (cca 3,1 l/100 kom). Po 4ih sezonah ne razmišljam, da bi menjal.
Rock N Roll

gensi ::

Če finance omogočajo, je vedno smiselno kupiti motor z večjo kubaturo.

Vrtenje v visoke obrate navitih mlinčkov ni ravno prijetno.
Tudi vožnja v dvoje je z motorjem z velikim navorom lepša.

Smiselno je kupiti motor z dobro vetrno zaščito (sicer si vedno znova magnet za umazanijo in mrčes).

DINAMIK ::

Mmmm motorinčkkk...,ne mi sedaj naslade delat,ker komaj čakam,da mojo lubico spet za lase povlečem :D ,in malo kolena obrusim ;)

bojany ::

jkosen je izjavil:

Sam sem tudi pri 32ih naredil izpit, kupil Hondo NC 700. Za nakup sem se odločil zaradi nizke cene in majhne porabe (cca 3,1 l/100 kom). Po 4ih sezonah ne razmišljam, da bi menjal.


Sem že slišal, da tale motor porabi malo ampak 3.1L ?!! Koliko torej narediš z enim tankom? Mestna ali kombinirana vožnja?
Hvala za odgovore. LP, B

Dr_M ::

Ce se peljes po AC za kamionom, je cist mozno met tako porabo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

mailer ::

Vožja po avtocesti je dolgčas. Sem se peljal samo 1x, ko sem šel na servis v Kranj. Že nekaj let sanjam o nakupu "cestne italjanke" do 1 litra. Čas bo pokazal ali se mi bo želja tudi uresničila. Trenutno imam malega maxija starega 10 let in še vedno me ni minilo.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Dejan99 ::

Sem na dveh kolesih že skoraj 20 let, začel z 50ccm mopedi/skuterji, nato prešel na 125 kubičen "moped" in zdaj sem dobrih 5 let na pravem motorju. Vozim pa naked (mt07). Če denar ne bi bila omejitev, bi zagotovo imel vsaj 2 motorja (športnega - yamaha r1m in touring).

Za NC 700 pa povsem verjamem, da ima porabo 3,1L. Novejši motorji so postali zelo varčni zadnje leta. Jaz imam okoli 4,5L, za kaj več se moram pa kar potruditi.

msjr ::

Šel sem po poti 2x tomos automatic - dolgo nič - peugeot vivacity 50 - piaggio x9 250 - goldwing 1200 (1986).

Oldtimerja sem kupil za hec, tako da vidimo kako je s tem GoldWingom in bila je ljubezen na prvi pogled. Glede na to da se rad vozim počasi in v overdrive prestavi, je pravi motor zame, priprdaš lepo kamorkoli, udobno in s stilom :) Motor je zelo stabilen (tudi počasi po ozkih ulicah gre lepo), novejši pa še bolj, ker imajo boljši okvir. Moj še nima rikverca, tako da je treba pazit, da ne parkiram v kakšen makadam (ali pa klanec navzdol) z nosom naprej, ker potem ne uide rinjenje_v_paru. V kufre gre malo morje stvari za daljša potovanja, recimo za dva meseca poleti sem imel vse s seboj. Da se naložit tudi ogromno buteljk (36), če greš recimo po fasungo za žur. Poraba je sicer hmja, čez 10 če ga goniš, tam okoli 5,5 z vetrom v hrbet in po klancu navzdol. Ampak nisem si kupil motorja za šparanje, za take stvari je kolo. Ker je star, je treba tudi dolivat olje, tam ene pol litra na 500 km - ne preveč, da se potem pri stiskanju gasa ne pokadi in te policija ustavi, da kaj pa se dogaja. Ko se enkrat ustaviš je firbcev vedno veliko, ne sicer lepe babe, ampak predvsem strički, ki ne pozabijo omenit da so nekoč imeli podoben motor ali pa so ga imeli kot poster nad posteljo. Tudi že prej omenjenega policaja je minila strogost in ga je predvsem zanimalo vse okoli motorja, samo dokumenti ne. Malo mi je žal, da nimam časa (in financ) da bi ga zrihtal v nulo, bomo videli, ne vem še, zdaj ga imam pet let in mogoče bi si kupil kaj novejšega. Živa svinjarija je seveda to, da je moja želja ta novi GoldWing, ki je milorečeno drag ko žafran.

Karen ::

Jaz sem začel s Kawasakijem z750, zdaj imam Yamaho FZ1s (1000ccm, 150km). Poraba tam med 6 in 7l, ampak glede na prevožene km je gorivo najmanjši strošek. Mi pa slednja bolj sede kot naked, tako da mogoče naked ti sicer izgleda dobro, za km delat je pa športni tourer boljši. Če bi gledal danes bi pogledal za Yamaho Tracer 900 (trivaljnik), ampak se mi za tolk malo km ki jih naredim na leto zdi neumno iti na drugega.

nejcek74 ::

Zacel pri 39, imam nakeda BMW F800R in mali potovalni motor BMW X-Country. Preganjanja po cesti se hitro navelicam, mi je pa motor kul za potovovana, samo zal je vedno premalo casa za to. Mi je uspelo dve leti nazaj "skocit" do Kirgizije in nazaj. Priporocam :)

jkosen ::

bojany je izjavil:

jkosen je izjavil:

Sam sem tudi pri 32ih naredil izpit, kupil Hondo NC 700. Za nakup sem se odločil zaradi nizke cene in majhne porabe (cca 3,1 l/100 kom). Po 4ih sezonah ne razmišljam, da bi menjal.


Sem že slišal, da tale motor porabi malo ampak 3.1L ?!! Koliko torej narediš z enim tankom? Mestna ali kombinirana vožnja?
Hvala za odgovore. LP, B


Največ sem naredil 420 km z enim tankom. To je bila res umirjena vožnja po primorski. Drugače tam nekje okoli 380-400 km. Imam pa največ kombinirane vožnje. K... pa policaji in radarji... :S
Rock N Roll

KTr1sk ::

Jaz sem začel z naked, imel sem staro Yamaho xj600N, Suzuki Bandit 600N, Hondo Hornet 600N in zdaj z oklepom Kawasaki Z750S in ne grem več na naked je enostavno lažje za daljše vožnje, sploh če je kaj avtoceste vmes. Drugače pa ko je vroče je zakon naked te mal bolj prepiha ;)
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

zajovic ::

Ok...če bi izbirali med temi, kaj bi izbrali in zakaj?

KTM 690 Duke
Kawasaki Z650
Yamaha MT-07
Honda CB650F

The Player ::

Vsi motoristi v tej temi, kako pa kaj poskrbite za svojo varnost v prometu?

Katero zaščitno opremo kaj uporabljate in kako ugotovite potencialno nevarnost, da se ji izognete, še posebej v spomladanskih časih, ko vozniki avtomobilov še niso navajeni na motoriste? Imate kak nasvet/trik kako ostati čimbolj varen v prometu in ostati čimbolj viden za ostale večje udeležence v prometu?

Sam nisem motorist, razmišljam pa, da bi letos nabavil 50ccm skuter za po mestu. Imate kak nasvet kako čimlažje začeti kot začetnik na motorju?

msjr ::

Osnovni trik je da imaš v mislih najslabšo možno situacijo, ki si jo lahko zamisliš, da ti bo na ridah debil prišel v ovinek na tvojem pasu (se raje izogibam "motorističnih" cest), da bo striček kar naenkrat začel zavijat levo, ko ga boš začel prehitevat, da se bo avtobusar začel izogibat nasproti vozečemu vozilu in te zrinil s ceste (se mi je zgodilo na mopedu, k sreči brez posledic), da bo v ovinku listje in in pesek na cesti (običajno). In da se zavedaš, da te v določenih pogojih ZARES ne vidijo, ko speljujejo s stranske ceste. Tega je malo morje, ne bom več našteval da ne bo predolgo. In ne, ne strašim, ampak to ti mora priti v kri.

Na skuterju pa si tako ali tko j. stranka, noben te ne mara, avtomobilisti so ti fouš, ker prideš hitreje od njih, pol pa te na ravnem besno prehitevajo, kolesarjem smrdiš in te ne upoštevajo, pešcem ropotaš, a te hkrati ne vidijo, razni jest_mam_harleya_in_nisi_dovolj_dober_zame tipi pa te ne pozdravljajo in se zmrdujejo nad tabo, ker nisi ta pravi motorist.

c00L3r ::

zajovic je izjavil:

Ok...če bi izbirali med temi, kaj bi izbrali in zakaj?

KTM 690 Duke
Kawasaki Z650
Yamaha MT-07
Honda CB650F


Jaz še nisem vozil motorja z boljšim 600/700cmm agregatom, kot je MT-07. Če imaš možnost pojdi na testno vožnjo. Motor ima neverjeten navor pri nizkih obratih in še vedno pospešuje do 9000 obratov. Je pa res, da je MT-07 malo krajši in mogoče pri hitrostih nad 150km/h malo manj stabilen od nekaterih konkurentov. Je pa izredno zabaven in enostaven za peljat, občutek imaš, kot da si na 400ccm po teži med nogami. Jaz bi celo trdil, da se pelje kot nekaj med naked in supermoto. S tem mislim, da če prideš na kak makadam se pelje brez težav. Bolj je problem, da nima zaščite agregata in bilo lahko kak kamen priletel, če bi se malo hitreje peljal po makdamu. Ne bi pa rekel, da je primeren za daljše vožnje s sopotnikom. Obstaja pa tudi Tracer 700, kateri ima isti agregat in malo daljšo medosno razdaljo. Tisti pa sprejme tudi 2 brez težav in je malo bolj potovalno usmerjen, zaradi oklepa in šipe.

Če iščeš nekaj za prvi motor, bi jaz vzel MT-07. Rabljenega dobiš že za manj kot 5000EUR. Jaz bi sicer dal malo več in vzel z ABS. Pa če ni prejšnji lastnik bil totalni idiot, bi moral dobit kar zanesljivega. Ni nekih serijskih napak, pa še razmeroma novi motorji so, 4 leta max. Gume in akumulator mogoče menjat zraven rednega servisa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c00L3r ()

Kayzon ::

Tisti ki se spoznate,kaj bi rekli da je realna cena za 600cc(Recimo suzuki gsrx) sportni motor, tam recimo 06-09 letnik?

msjr ::

Za gsrsx = 0 eur ker ne obstaja.

Drugače pa od 4-6k eur.

A. Smith ::

Jaz sem začel davno s 125ccm Viragotom, potem dolga pavza. Nekaj let nazaj sem prešaltal na Suzuki SV650S in z njim delal daljše vožnje, pa ni bil najbolj primeren, čeprav ima sicer precej dobrih lastnosti. Zdaj imam Z1000SX, ki mi za daljše vožnje dokaj ustreza.

Kako izbrati primeren motor? Glede na uporabo in stil vožnje. In če rad sam popravljaš motor, potem Italijana, sicer raje ne.
- če za krajše, športnejše izlete, potem je lahko naked, pogojno tudi supersport (gsxr, ninja...)
- če raziskuješ poljske poti, sneg in blato -> krosla, hard enduro, itd.
- če imaš rad daljše ture, nekaj udobnejšega z vetrno zaščito, morda še s kovčki
- če se ti ne da mazat ketne, poiščeš model s kardanom ali BMWja na jermen
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Kayzon ::

msjr je izjavil:

Za gsrsx = 0 eur ker ne obstaja.

Drugače pa od 4-6k eur.


Haha ja ti si se isto zmotil.. :))


Drugace iskreno povedano mi razen sportnih motorjev,ni nuben drug vsec. Ajde kaksen naked se še najde ko me pritegne,ostalo je pa bolj tko tko.. :(

SimplyMiha ::

Ko bodo proper EV motorji, se bom začel zanimati. Do takrat me prdule ne zanimajo.

Stari maček ::

Vozim BMW 1200 GSA. Ne vem, kaj drugega bi si lahko želel...:D:))8-)

zajovic je izjavil:

Ok...če bi izbirali med temi, kaj bi izbrali in zakaj?

KTM 690 Duke
Kawasaki Z650
Yamaha MT-07
Honda CB650F

To zgoraj so same prdulje...,tapravi motorji se začnejo pri jurja.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup motorja, nasveti? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10935927 (5131) bajsibajsi
»

Izpit Za Motor (A) (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6015581 (7140) Twixz
»

Kako začeti z motociklom? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6015262 (9033) KTr1sk
»

Kateri motor kupit??

Oddelek: Loža
308852 (8057) Bakunin
»

Izbira motocikla, pomoč in informacije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
756884 (5806) abstinent

Več podobnih tem