» »

Elektrotehniki vs Računalničarji

Elektrotehniki vs Računalničarji

Old-Death ::

Računalništvo je moj hobi, edino kar se mi po končani gimnaziji v kakšni izobraževalni ustanovi še da poslušat. Zato sem se odločil da bom računalničar in bom študiral računalništvo.

Zakaj potem vsak elektrotehnik začne zmajat z glavo, ko mu povem da grem študirat računalništvo začne mi razlagat take stvari, da me skor mine da bi študiral računalništvo in bi se šel najraje vpisat na elektro čeprav me tako veliko ne zanima. Vsi mi razlagajo, da če maš računalnik za hobi pol ni dobro da študiraš računalništvo, da rabiš neko širšo izobrazbo, da je tudi več denarja drugje balbla bla.

Skratka zdej sem v krizi, nekako sem dobil občutek, da če grem študirat na FRI, v življenju ne bom imel velike in kvalitetne izbire glede zaposlitve.

Dejte mi prooosm naštet ene par razlogov zakaj se mi bo v življenju godilo bolje kot če bi študiral elektrotehniko pa še kej popluvite elektrotehnike, ker se tud oni nad računalničarji sam zgražajo:P

kopernik ::

Moj hobi je od malega računlanik in tudi študiral sem računalništvo. Sedaj od mojega hobija tudi lepo živim. To je vse. Kaj je boljše, lepše, bolj perspektivno me pa ne briga. Vsak se mora znajti s tistim kar zna. Pomembno je, da te delo veseli.

Old-Death ::

Evo sej si me pomiril, mal me je zakompleksal k mi je klele u službi en uspežnež iz elektro razlagal, da z tako izobrazbo ne bom nič dosegel.

TO kar me veseli, to bom delal pa konc:)

baro2000 ::

Končal elektroniko, računalništvo od 10 leta hobi (c64). Delam v računalništvu - zadovoljen. 8-)

DavidJ ::

Uh ja, vem, kako to zgleda. Kaj boš kot računalničar in podobne slišim.

Finta je v tem, da je poklic računalnišpkega inženirja (torej računalničarja univerzitetne izobrazbe -- univ. dipl. ing. rač.) vse prej kot precenjen. Najbrž zato, ker se folku zdi, da vsak, ki zna namestit windowz, obvlada računalnike do potankosti in je vrhunec rač. znanja že dosegel.

8-O :| :O
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DavidJ ()

frenk ::

najbol je če nam poveš kva bi ti sploh rad delal ko boš zaključil s šolanjem...zanč smo mel neko predstavitev src.si pa so nm povedal da je pr njih zlo velik matematikov:)

Dr_M ::

sam problem je to, k te na FRI-jo v glavo posilijo z matematiko in programiranjem. zame je programiranje temna stran racunalnistva in se ga na veliko izogibam. je pa res da brez tega definitivno ne gre. :\ :\ na zalost...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

kopernik ::

Dr_M:

zame je programiranje temna stran racunalnistva in se ga na veliko izogibam


zakaj pa?

frenk ::

če mislš da gre v računalništvu brez programiranja in matematike si se zelo zmotu...no ja tisti k v servisu delajo pa itak ne rabjo izobrazbe višje od rač. tehnika...zlo velik ugank in problemov v računalništvu rešuješ s pomočjo matematike...in tako tud vedno bo

pivmik ::

Najboljše je bit oboje računalniški elektrotehnik ;)
In to mislim resno!
LP, Gregor GRE^

Old-Death ::

@Dr_M jest sm pa ravn slišu da je programiranje še najlažji in da so drugi predmeti zafurani.

Dr_M ::

no sam me prov zanima, kok je takih ki studirajo na FRI, ki vejo kaj majo v racunalniku, pa kaj to sploh je.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Vesoljc ::

jest? :D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

frenk ::

jest sm elektrotehnik po smeri izobraževanja in imam poklicno izobrazbo rač. tehnik:D...zdej pa ne grem na fri ker bi se večina snovi ponavljala in se loh več sam doma naučim...poleg tega je pa fajn met dva al pa tri različne izobrazbe:)

SkIDiver ::

Jz hodnm na FRI-VSŠ in vem kaj mam v računalniku, ker ga nism prvič na faxu vidu:D sam te pa res posiljo mal z matematiko. Programiranje sploh ni neki hudga. V prvem semestru smo mel Javo v drugem pa C (1. letnik to). Kar je pa matematike so pa diskretne strukture in analiza 1. No pa analiza še nekako gre, ker je več ali manj snov 4 letnika srednje šole samo malo bolj komplicirano, diskretne pa so mi kr neki mim. Drugače pa so mi všeč osnove računalniške arhitekture sam tist assambler pa sovražm do amena in konca. Ampak se da brez tistga pridt mim tko da ni panike. Če te veseli pejd študirat. Sej ni drugega kot matematika in programiranje:)

NoUse4AName ::

Glede matematike in programiranja je ponavadi tako, da ce ti gre eno ti tudi gre drugo. Vsaj jas sem opazil, da ce sem nekaj programiral mi je takrat veliko bolj sla matematika v soli.
Jas sem 1. letnik FERIja, in vam lahko recem, da matematika sploh ni tako huda. Ce ti ni delala probleme v srednji soli ti tudi tu ne bo (pod pogojem, da hodis na predavanja in vaje, drugace nimas sans).

krho ::

Sem elektrotehnik-elektronik in hodim na FRI-VSŠ.:D
In točno vem, kaj imam v računalniku.:D
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Dr_M ::

no vidm da je velik elektrotehnikov k hodjo na FRI. za vas verjamem, da veste kaj mate v racunalniku, sam je pa dejstvo, da 90% tistih ki so na FRI prsli iz gimnazije nimajo pojma kaj je to racunalnik, sam programiranje pa ponavad dost razturajo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

demoness ::

Na FRI UNI sem prišla iz gimnazije in VEM, kaj imam v računalniku. Že kar nekaj časa. :) Pa tud programirat znam. Samo resnici na ljubo, če se za take stvari znat zanašaš na faks, jo boš bolj slabo odnesel.
Matematike je res ogromno, sam men je to kul, se pa da na predavanjih in vajah vse naučit, če vsaj približno slediš, tako da ni strahu. Je pa res, da dobiš tud take, ki so v prvem semestru 1. letnika čist zgroženi, ker imajo "if stavke in for zanke vse skupi". :)
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

Jose ::

Gimnazija->elektro faks (po nasvetu svetovalke v gimnaziji)->delam z računalniki. Osebno mi je žal, da nisem študiral računalništva, ker mi je predmetnik bolj ustrezal. Kar se matematike tiče pa težje matematike v Mariboru kot je na elektro faksu ni, lahko da je matematika na študiju računalništva, gradbeništva... podobna po težavnosti, težja pa vsekakor ni. Še dobro, da matematika zame nikoli ni bila problem. Res je, da je matematika odvrnila marsikaterega študenta elektro faksa, ki bi bil odličen elektro inženir od študija.

Jose ::

NoUse4AName - Matematika I na FERI (je bila pred 13 leti) v glavnem ponavljanje snovi iz srednje šole z nekaj dodatki. Profesor mi je po izpitu povedal: "Vam res gre matematika, samo tako naprej". Po končani Matematiki IV (in 7 v indeksu) mi je povedal, da nimam smisla za matematiko. Želim samo povedati, da Matematika I in Matematika III in IV nimajo dosti skupnega. Prav pogrešati začneš številke, ki se pozneje pojavljajo zelo redko. Pa ne se prestrašit, ker se tudi taka matematika da naučiti (sam sem živi dokaz za to). Mogoče pa ti take reči celo bolj ustrezajo.

Srečno pri študiju.

Iztirjenec ::

Kar se matematike tiče pa težje matematike v Mariboru kot je na elektro faksu ni, lahko da je matematika na študiju računalništva, gradbeništva... podobna po težavnosti, težja pa vsekakor ni. Še dobro, da matematika zame nikoli ni bila problem. Res je, da je matematika odvrnila marsikaterega študenta elektro faksa, ki bi bil odličen elektro inženir od študija.


To pa ni res. Kako matematiko mate na elektro faksu? Matematika 1, 2 ,3¸4 ?
Ti povem da se na računalniškem faku poučuje vse kar mate vi veliko bolj podrobno: pač po poglavjih in vejah matematike... Linearna algebra, analiza I,II,III, diskretne strukture, numerične metode... To so isti predmeti, kot se poučujejo na pedagoški fakulteti pri študijo matematike (dvopredmetna, enopredmetna, pedagoška smer in smer za dipl. ing. matematike...) S to razliko, da imajo oni malo več ur (30-40) procentov več ur vsakega predmeta (recimo Diskretne majo oni 160ur, analiza I traja dva semestra...). Najtežja matematika v MB je na pedagoški fakulteti iz smeri matematika (enopredmetna, ne/pedagoška) pol pride dvopredmetna matematika (malo lažja od enopredmetne) in potem na FERIju računalništvo. Pol pa ostali...
Ma ne ga tako srat, saj je na feriju pri Analizi I res manj snovi kot pri vas pri Matematiki I, a to mi študiramo veliko globje in težje probleme kot vi, ki grete bolj površno skozi, saj imamo mi več predmetov za vsako področje matematike enega in ne tako kot vi.

Zgodovina sprememb…

Iztirjenec ::

Aja govoril sem o UNI računalništvo, na VSI itak mate matematiko za zjokat, vaši najtežji primeri pri nas niso dobri niti za uvod...

DavidJ ::

Matematika je sredstvo za razvijanje abstraktnega mišljenja. To pa ti pri programiranju še kako prav pride.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DavidJ ()

shock ::

Sem študent na FE(telekomunikacije), ki je že proti koncu študija in ti tako rečem, da sem bil tudi jaz v dvomih kaj bi šel študirat na FE ali FRI pa sem se odločil za FE, zato ker sem se hotel naučit nove reči. Zdaj je tako stanje, da sem se moral v 3 tednih naučit programirat Javo (zarad dela v laboratorju), pa sem se nekako naučil samo še praksa manjka :). Kar pa se tiče matematike pa je "isto sranje", samo oni imajo poudarek bolj na določenih področjih mi pa drugod. Saj drugače skozi vsa ta leta smo imeli matematiko še pa še, tako da kam greš bo matematika povsod prisotna :D. Za se naučit programirat ne rabiš FRI al FE, to lahk zna vsak srednjošolc. Drugače študij na FRI je zanimiv ampak na elektro je še bolj >:D (joke).

Jose ::

Pizdun,
Imeli smo 4 matematike (univ. študij), kar je vsekakor manj kot na računalništvu.

Možno, da sem komu naredil krivico a za to je kriva izjava profesorja, ki nas je v prvem letniku želel "prepisati" na druge fakultete, češ da vsak pač ni za ta študij (v prvi letnik nas je bilo vpisanih več kot 400, v drugega pa nekaj več kot 100 - matematika je bila selekcija). Navedel je primer študenta, ki na elektro nikakor ni zmogel matematike. Prepisal se je na pedagoško (ni navedel, če enopredmetna ali dvopredmetna). Pedagoško je študent naredil, bil med najboljšimi študenti in ima neke veze (se ne spomnim točno kaj) s predavanji matematike na pedagoški fakulteti. Mogoče sem prevzel stereotip od njega in nasedel nesramni antireklami za pedagoško: "na PA je najtežje odpreti vrata".

Kar se pa tiče primerjave težavnosti matematik elektro in računalniškega faksa, je bilo to mnenje (podobna težavnost) splošno razširjeno (dekado let nazaj) med študenti tehniških faksov, tudi informatiki se niso pritoževali nad tem, le trdili so, da imajo oni več matematike in se zato na nekaterih področjih spuščajo globlje. Res pa je tudi, da se nekaterih področij informatiki niti dotaknili niso, mi pa. Seveda pa nobena primerjava ne zdrži (kvantiteta ni kvaliteta), ker nisem niti jaz in verjetno tudi ti ne obiskoval obeh fakultet. Dopuščam možnost, da se motim (da ste imeli vi hujšo matematiko) in to možnost moraš dopustiti tudi ti. Tvoja primerjava problemov nalog pa me spominja na tisto znano: "Profesor, to ni pošteno, paralelka je imela lažje naloge" v gimnaziji . Sigurno obstaja nekaj tem iz naše matematike, za katere sploh ne veš da obstajajo (enako velja obratno - specifičnost študija).

Res je tudi, da študij matematike na tehniških fakultetah ni najtežji in obstajajo tudi hujše varijante.

Konec koncev pa nismo niti mi niti vi imeli lahke matematike. Ta je bila selekcija tako pri nas, kot pri vas (par mojih sošolcev iz gimnazije se je iz visoke prepisalo v višjo zaradi matematik na računalništvu).

Trenutno sam ne bi bil sposoben narediti nobene matematike na univerzitetni ravni, tako da živim od stare slave in sem ponosen nase, ko inštruiram srednješolce.

Peace

Iztirjenec ::

Ja prav imaš Jose, saj tudi jaz gledam nazaj, vsaj takrat je to bilo. Imaš pa prav, da je težko primerjati smeri med seboj. Moj brat je hodil na pedagoško matematiko, pa je mi je tud on priskočil včasih na pomoč, ko na predavanja nisem hodil (analiza in diskretne...). Je pa res da je vse odvisno od študija, kar si potrdil pri primero tistega ki se je na pedagoško prepisal. Tam se je pač samo z matematiko ukvarjal, jasno da mu je pol kapnilo. Poznam pa tudi par mojih sošolcev iz prvega letnika računalništva, ki niso analize naredili, pa so se prepisali na pedagoško računalništvo z matematiko (tisto o vratih & stuff), pa pravili to je pa itaq najlažje. Pa so vseeno spušili, tako pri programiranju v C++ (kar so že naredili na tehniški) kot pri matemetiki. Rekli so da je razlaga programiranja nikakva (za Cja jim je baje samo asistent malo osnov povedal, in jih prepustil same sebi *-bolj podrobno so jemali pascal), naloge je pa baje težje kot na Feriju dajal (ta asistent je bil frišn s ferija, najboljši v letniku, zdaj ima 25 let in že doktorat), za matematiko pa sploh ni hotu kaj povedat, sam nasmehnu se je...

Iztirjenec ::

Jose, ej 100% bi ti naredil matematiko, sam še enkrat bi mogu dobit nove izpiske iz vaj in predavanj, verjemi mi...

Zgodovina sprememb…

shock ::

Saj je človek vprašal kaj je bolje elektro ali računalništvo oziroma argumente proti onem in tistem.

Iztirjenec ::

Ej v računalništvu boš mel zelo dobro plačo... Že tu v sloveniji, boš lepo živel... Tako kot jaz: dobri avti, lepe ženske, vsako leto boš lahko šel na dopust za 14 dni all inclusive na Bali z eno plačo... Vse to po 2 letih službe.
Ni kaj lepo je biti rač. a ne?
Aja pa še to dobil boš tudi veliko možnosti za delo v tujini (ki bodo plačane ohohohoho). Jaz grem zdaj delat na Irsko, dobil sem dobro ponudbo, službeni avto, stanovanje, par metrov stran od stanovanja je golf igrišče, 5 minut hoje od službe je pa spet golf igrišče (celo predpisano v pogodbi je da lahko med službenim časom igram golf s sodelavco :D. Aja pa plača je ta prava... Za par let bom šel delat gor, da zaslužim malo denarja...

Zgodovina sprememb…

Maxtor ::

Tema je že malo zašla v stranpota, pa vendar si ne morem pomagati, da ne bi komentiral:

demoness: matematiko parviš, da se lahko naučiš kar na predavanjih in vajah. Mogoče v LJ na FRI, v MB na FERI sigurno ne, saj je bilo potrebno znati na PAMET čisto VSE definicije in izreke, enačbe ter izpeljave le teh. Zraven tega je bilo potrebno na pamet znat reševat vse vrste integralov. To je bilo pri MAT 1 in 2. MAt 3 in 4 sta še težji, vendar smo na srečo imeli mnogo boljšega profesorja.

Skratka vseeno je, kaj študiraš, elektroniko ali računalništvo, samo ŠTUDIRAJ v LJUBLJANI. V MB se boš moral mnogo več učiti, v končni fazi pa boš enako znal. Jaz sem študiral v MB in vem da sem vse pizdarije ki sem se jih moral na pamet učiti, pozabil. En moj znanec pa dela magisterij v LJ pa pravi, da od njih dosti manj zahtevajo, kot pa so pri nas na dodiplomskem študiju. Toliko za primerjavo zahtevnosti.

LP

frenk ::

maxtor: izpeljav se ne piflaš ampak jih izpelješ:)...če is se izpeljave učil se zgleda ne znaš učit:\

Maxtor ::

Izpeljave izpeljuješ. To je res. NIkjer nisem napisal, da se jih piflam, ampak da jih moraš pač znat na pamet. Vsekakor pa se moraš naučit na pamet oz. si nekako zapomniti začetek izpeljave, torej iz česa izhajamo. Če je izplejav kakih 100, potem se moraš pač naučiti 100 začetkov iz katerih izhajaš, da dalje izpelješ, kar pa ni tak malo za zapomnit.

Je pa res, da si nekateri zapomnijo lažje, nekateri pa težje. No jaz sem nekje v sredini se mi zdi...

kopernik ::

tuid v LJ na FRI je potrebno pri matematiki kar precej tega znati (izreki, leme,... teorija), predvsem za ustni.

frenk ::

maxtor: sej piflanje in znat na pamet je dost ena in ista zadeva:)


p.s.: je pa tud res da vsak hoče svojo šolo prikazat kot čimbol zajebano da s tem sam izpade pametn

Maxtor ::

Ne bom se več prepiral. Pametnejši odneha.

frenk ::

no lepo jest sm pa neumn:)...zakon:D

Old-Death ::

HEhe Pizdun s čem se pa točno ukvarjaš da hodiš na Bali :)
Samo na Irsko pa ne bi šel jest živet za dalj časa zarad podnebja :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344238 (6430) nejc_nejc
»

Gimnazija ali srednja računalniška

Oddelek: Šola
296175 (5161) urosz
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146606 (34126) awy
»

FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7215739 (12707) žana
»

kam naprej za prfoksa matematke na srednji šoli

Oddelek: Šola
344763 (4176) BluPhenix

Več podobnih tem