» »

Bitcoin presegel 10.000 dolarjev

Bitcoin presegel 10.000 dolarjev

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel psihološko mejo 10.000 dolarjev, s čimer je presegel tudi najdrznejše napovedi izpred nekaj mesecev. To je seveda takoj vzbudile nove, še drznejše napovedi, kako da bo bitcoin zlahka presegel 40.000 dolarjev v naslednjem letu. Ocene, da bi bil lahko bitcoin čez 10 let vreden 100.000 dolarjev, se ne zdijo več tako neverjetne. Toda prav lahko se zgodi, da bo bitcoin čez 10 let vreden le prgišče dolarjev.

Ne obstaja ena in enotna cena bitcoina, zato moramo precizneje dejati, da je tečaj bitcoina na nekaterih borzah danes presegel 10.000 dolarjev. Spomnimo, da je leto začel pri vrednosti 900 dolarjev. Do neke mere to poganja tudi tečaje ostalih kriptožetonov, a korelacija ni povsod enaka. Bitcoin Cash, ki je nastal z razvejitvijo (fork) iz bitcoina, je bil najviše pred dvema tednoma in je potem kmalu izgubil polovico vrednosti, sedaj pa se spet krepi. Ether iz projekta Ethereum je na zgodovinskem vrhu s 480 dolarji (leto je začel pri 8 dolarjih). Podobno je na absolutnem vrhu monero, ki je v letu dni zrasel s 16 na 190 dolarjev.

O bitcoinu, ki je bil še pred štirimi leti računalniška zanimivost, o kateri laična javnost ni vedela skoraj nič, se danes govori povsod. Včasih je to pomenilo, da je blizu vsaj znatna korekcija, če ne kar pok balona, a sedaj kaže drugače. Baloni počijo, ko tega nihče ne pričakuje, sedaj pa vsi pričakujejo, da bo bitcoin počil. Zato je pričakovati, da bo cena bežala k višku še toliko časa, da bo večina prepričana, da se sedaj pa res ne more zgoditi negativen scenarij. To lahko traja še dolgo časa, predvsem pa je nemogoče napovedati, do kam se bo cena potem spustila. Ostaja pa dejstvo, da se bo, ker na tem svetu ni dobrine, ki bi ji cena monotono rasla brez popravkov.

Bitcoin trenutno spominja na leto 1999, ko je bil internet tehnologija, ki bo spremenila svet. To se je res zgodilo, zato so napovedi, kako bo veriženje blokov (blockchain) spremenilo svet sedaj, povsem legitimne. Toda kljub temu je letu 1999 sledilo leto 2000, ko se je Nasdaq sesedel s 5000 točk na 3000 točk. Ko je kazalo, da je vsega hudega konec in so vlagatelji želeli poceni kupiti delnice, sta sledili še leti 2001 in 2002, ko se je Nasdaq z občasnimi prebliski počasi sesedal na dobrih 1300 točk. Ko nihče več ni pričakoval obrata, se je zgodil odboj. Toda Nasdaq se je na ravni iz vrhunca leta 2000 vrnil šele 15 let pozneje, če upoštevamo inflacijo pa sploh šele letos.

Glavno vprašanje ni, ali bo blockchain revolucionalno spremenil svet. Četudi ga bo, vrednost bitcoina od tega ni odvisna. Glavno vprašanje je, ali je bitcoin Amazon iz leta 2000. Ta se je v balončku leta 2000 napihnil z 10 dolarjev na 100, padel nazaj na 10, danes pa je vreden 1200 dolarjev. Na papirju je to odlično, v praksi pa ljudi, ki imeli jeklene živce, da bi delnico držali ves ta čas, skorajda ni. Morda pa je bitcoin podoben Webvanu, za katerega verjetno še niste slišali. Toda to leta 1996 ustanovljeno podjetje je še leta 1999 veljalo za prihodnost dostave prek interneta kupljenih izdelkov, leta 2001 pa je propadlo.

Bitcoin ima to srečo, da je prvi praktični primer uporabe blockchaina. Svojega načrtovanega poslanstva pa ne izpolnjuje, saj je s hitro rastjo čedalje manj primeren, da bi bil kdaj valuta. Ključna lastnost valute je, da hrani vrednost (ne da se ta hitro spreminja, četudi navzgor) in da so jo ljudje pripravljeni menjati za dobrine. Bitcoina trenutno nihče noče menjati, ker pridobiva vrednost. Zelo visoka vrednost pa pomeni, da so provizije za transakcije, ki so denominirane v bitcoinih, postale visoke. Morda najbolj preprost argument je termin tržna kapitalizacija, o kateri tako pogosto beremo in označuje dolarsko protivrednost vseh obstoječih bitcoinov glede na tečaj v dolarjih. Valute nimajo tržnih kapitalizacij, imajo jih podjetja. Valute imajo denarne agregate.

Še en argument je precej zanimiv. Dokler so cene denominirane v dolarjih in evrih, prav tako plače in davki, bitcoin ne more nadomestiti klasičnih valut. Lahko postane paralelno sredstvo za izvedbo transakcij, ne pa valuta v klasičnem smislu. Še več, obstajajo celo terminske pogodbe (futures) in indeksni skladi (ETF), vezani na bitcoin. Zdi se, kakor da to priča o svetli prihodnosti bitcoina. Terminske pogodbe imajo smisel pri nafti in podobni dobrinah, ki jih ne moremo fizično skladiščiti, radi pa bi stavili na njihovo vrednost v prihodnosti. Če pa verjamemo, da bi cena bitcoina v prihodnosti večja, lahko preprosto kupimo kar te, nobene potrebe ni po terminskih pogodbah. Razen če bi globoko v sebi še vedno raje na računu videli evre kakor bitcoine.

Trenutno pa bitcoin vsakemu omogoča, da brez dela zasluži nekaj denarja. Dokler glasba igra, je na mizi pojedine dovolj za vse. Če bo kdaj res dosegel milijon dolarjev, pa bomo videli.

296 komentarjev

««
«
1 / 6
»»

RC37 ::

Balon, ki bo počil as soon as possible. To je tista loterija, ko nikoli ne veš, kaj sledi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RC37 ()

shadeX ::

... in se nato nazaj napihnil.

RC37 ::

Ne nujno. Point valute je, da jo nekdo regulira tega pa pri bitcoinu ni.

FX6300B ::

zato pa ne vlagaš na zelo dolgi rok recmo 5 let.... ampak trguješ na kak mesec
May the force be with you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FX6300B ()

RC37 ::

Bi verjel če ne bi imel frenda ki je zgubu 10 000EUR v enem mescu s tem s*anjem. Je spet to tisto, ko ne regulira nihče in čez noč propade.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RC37 ()

Aston_11 ::

Po moje bo šel naslednje leto eksponentno gor. Pričakujem 100.000,00 (stotisoč) USD konec leta.

RC37 je izjavil:

Bi verjet če ne bi imel frenda ki je zgubu 10 000€ v enem mescu s tem s*anjem.

Koliko mu je ostalo in kaj je delal?

shadeX ::

Zelo nespametnega frenda imaš, če mu je z BTCji ratal zgubit tolk v 1 mescu. Pa saj raste!

Vazelin ::

Aston_11 je izjavil:

Po moje bo šel naslednje leto eksponentno gor. Pričakujem 100.000,00 (stotisoč) USD konec leta.

RC37 je izjavil:

Bi verjet če ne bi imel frenda ki je zgubu 10 000€ v enem mescu s tem s*anjem.

Koliko mu je ostalo in kaj je delal?

Verjetno je ravno v tem problem tj da je preveč prekladal.

:))

Aston_11 ::

Vazelin, si kupil kaj ali tudi ti prekladaš?

Vazelin ::

Jaz tudi preveč prekladam

D3m0r4l1z3d ::

Torej, ne bo več nikoli 200 usd?
ETN Wallet addr.: etnkGuvhDzR7Dh8us4e69VStubGbmQHrh5pe2fnpNDhEhX5
A1nCWrFBMK2NmkycgVN4sAwhvY8YyNNbF6KUSJyFZ99QKU8phCn
Cryptopia ref. link: https://www.cryptopia.co.nz/Register?referrer=Anymalus

RC37 ::

Za tiste, ki jim je neverjetno o tem, kako je zginlo 10k€:

Frend vzame kredit in kupi bitcoin > v službi majo virus in noben ne ve un ma pa službene dokumente na usb > vstavi doma okužen usb v računalnik > virus se prenese in zakriptira vse fajle > frend pozabi da ma v wordu shranjena gesla za bitcoin, email etc. > formatira disk > password recovery sicer dela ampak heker pred tem uporabi geslo da prenese bitcoin na svoj account > money gone forever.

Živet v fiktivnem svetu kjer se ti ne more nič zgodit je eno, realnost pa drugo.

By the way spomnite se inflacije v bivši jugoslaviji ko smo čez noč ostali brez vsega z ničvrednim denarjem.

Vazelin ::

Sam ta tvoj kolega je šel full retard.

Law_Enforcer ::

Vazelin je izjavil:

Sam ta tvoj kolega je šel full retard.


Pa še večplastno.

Ampak krivec je pa bitcoin. Pa to, da ni reguliran. Živela nanny state.

RC37 ::

Pravim to da se dejte kej iz tega naučit da vsaki novi bedariji ni za nasedat. Poleg tega še kar ne vejo kdo si je to zmislu kar v teoriji pomeni, da lahko pobere vse bitcoine obogati in sesuje sistem v minuti.

BoLhCa ::

Full retard je s tem tipom dobil nov level... Also - bullshit zgodba~

RC37 ::

Fora je v tem, da zdej se eni režijo s polnimi žepi keša čez par let pa mogoče ne bo več nobenga od teh fiktivnih bogatašev. Dokler z bitcoini ne morem nkti po kruh it je to samo še ena trend-bedarija.

By the way ja gesla hranit v wordu pa res ni nek extra varen način. Ampak kaj češ drugače bi meli pa support serverji ddos ker bi tolkokrat blo treba password resetirat.

Law_Enforcer ::

RC37 je izjavil:

Poleg tega še kar ne vejo kdo si je to zmislu kar v teoriji pomeni, da lahko pobere vse bitcoine obogati in sesuje sistem v minuti.


Uhm... What?

Si že kdaj slišal za izraz open-source?

mirancar ::

kaj se je zgodilo z unimi mt-gox bit coini?

RC37 ::

Poglej na stvar takole:

To je podobno kot delnice podjetja, ki rastejo in padajo. Ni garancije da bo kaj ostalo ali se spremenilo. Lahko se situacija čez noč popolnoma obrne. Samo da je problem da pri podjetju so vseeno zadaj neke fizične osebe, in da dejansko država postaja meje. Pri bitcoinu pa ni nobenega nadzora, ne ve se, kdo je lastnik posameznega dela ker tisti "svizec999" je lahko tudi kak kriminalc, ki s tem pere denar, podpira terorizem etc. Sploh pa se dejansko stvar napihuje v epske razsežnosti, kar lahko pomeni tudi pok in miljardne izgube denarja, ki so ga v dobri veri vložli uporabniki.

Bob Rock ::

By the way spomnite se inflacije v bivši jugoslaviji ko smo čez noč ostali brez vsega z ničvrednim denarjem.

Ampak tudi takrat je kar nekaj ljudi izkoristilo priloznost in si zgradili hise ;)
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

shintaro ::

mene močno muči FOMO .. ker nism kupil za 100$ kakšno leto nazaj. Moj prijatelj iz škotske pa je kupil takrat za 100$ in zdej ima 4.000$! :/

Aquafriend ::

RC37 je izjavil:

Fora je v tem, da zdej se eni režijo s polnimi žepi keša čez par let pa mogoče ne bo več nobenga od teh fiktivnih bogatašev. Dokler z bitcoini ne morem nkti po kruh it je to samo še ena trend-bedarija. Bitcoin je glavna kripto vsluta s katero lahk prides do drugih kovancev.

By the way ja gesla hranit v wordu pa res ni nek extra varen način. Ampak kaj češ drugače bi meli pa support serverji ddos ker bi tolkokrat blo treba password resetirat.

Zakaj bi pa z bitcoini kupoval kruh. Kupis z bitcoinom druge kriptovalute in kupujes kar ces. Na japonskem je bitcoin ze uraden. Drugac se pa kupovanje prek kripto sveta sele razvija in ima ogromen potencial.

Zgodovina sprememb…

Law_Enforcer ::

RC37, ti kar vsepoprek navajaš neke kvaziargumente:
- najprej frend, ki je s "tem sranjem" izgubil denar (izkaže se, da je izgubo pripisati predvsem tvojemu frendu samemu)
- potem lahko nekdo pobere vse bitcoine, obogati in sesuje sistem (v resnici jih ne more pobrati, ker je sistem open source in milijonkrat pregledan s strani bolj veščih in bolj pozornih ljudi kot sva midva skupaj; pa tudi sicer se s tabo ne morem strinjati - skrivnostni Satoshi ima milijone BTCjev, če bi hotel obogateti, bi jih začel prodajati)
- "support serverji ddos ker bi tolkokrat blo treba password resetirat" (očitno sploh ne poznaš sistema kriptovalut - bistvo le-teh je ravno to, da ni support serverja, ker so decentralizirani)
- ne moreš kupiti kruha z bitcoinom (tudi z npr. avstralskim dolarjem ga pri nas ne moreš, pa zato slednji ni ničvreden)
- ne ve se kdo je lastnik posameznega dela, ker se ne ve kdo je tisti "svizec999", ki je lahko tudi terorist ali kriminalec, ki pere denar (Teroristi, kriminalci. Čudi me, da nisi zraven posebej izpostavil še pedofilov. Še dobro, da natančno vemo, kdo ima pri sebi vsak posamezen EUR v gotovini... Aja, čakaj...)

SMH.

Zgodovina sprememb…

Aquafriend ::

Boljs da ne preprecujete kupovanje bitcoinov. Ob morebitni ogromni rasti vas bodo verjetno sovrazili

Nikonja ::

ampak velika razlika je da je moj dnar na računu v banki zavarovan, in če se karkoli sumnjivega zgodi ga dobim 100% nazaj (vem iz prakse), ti, če ti kdo sprazni wallet se lahko slikaš, in takšnih slučajev je žal velik.
Mogoče je zadeva obetavna ampak dokler ni centralnega sistema ki ga lahko kontrolira je preveč varijabilen in nesiguren, vsaj za mene.

Aquafriend ::

Potem pa bodi brez a ne. Simple

Aston_11 ::

Nikonja je izjavil:

preveč varijabilen in nesiguren, vsaj za mene.

Ni razloga, da ljudje, ki jih to moti, ne bi vlagali v kripto (in nato jokali, ker je šel denar po gobe).

shintaro ::

fakeng hekerji... jaz bom kr brisal bitstamp račun in vi meljite to slamo naprej

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: amacar ()

Aquafriend ::

Ce imas Nano S Ledger ti noben ne more vzet. Ker bitcoine shranis izven racunalnika. In ima dobr zavarovan

Zgodovina sprememb…

Uros!no ::

Ledger le hrani public in private key. Bitcoin sigurno ni na usb napravi.

Aquafriend ::

Kakorkoli. Je zavarovan dostop do bitcoinov.

Law_Enforcer ::

Nano ledger S, ali pa npr. http://docs.electrum.org/en/latest/cold... in je zadeva rešena.

Vsekakor pa moraš za varnost svojih kriptokovancev poskrbeti sam - če ti jih kdo pobere, sistem ne omogoča "vrtenja nazaj", enako kot tudi ukradene gotovine ne dobiš vrnjene z "vrtenjem nazaj".

Markoff ::

Težko je zaupati tako volatilni digitalni komoditeti, za katero ne stoji nihče, njen avtor pa je by design poskrbel, da nihče ne ve, kdo je, potem ko je predal kodo in osnovni sistem drugim pa je izginil kot kafra.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Aquafriend ::

Ce ves kdo stoji zadaj je pa apriori 100% zaupanja vredno. Satoshi Nakamoto je psevdonim drgac. Kako ves da je izginil oziroma so izginili?

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO ::

Aston_11 je izjavil:

Po moje bo šel naslednje leto eksponentno gor. Pričakujem 100.000,00 (stotisoč) USD konec leta.

RC37 je izjavil:

Bi verjet če ne bi imel frenda ki je zgubu 10 000€ v enem mescu s tem s*anjem.

Koliko mu je ostalo in kaj je delal?


Evi jaz pa napovedujem, da bitcoina drugo leto ob istem casu ne bo vec. :)

stara mama ::

Veš al ne veš kdo je, nima veze!
Ve se, kdo je Vitalik, in ve se kdo je Da Hong Fei, pa ni nobenih problemov. Satoshi (kdorkoli že to je) se je pač odločil da se ne razkrije.

Zgodovina sprememb…

simnov ::

Recimo ali je možno da bi mi telekom za par let nazaj pogledal na kateri strani sem bil registriran ker vem , da sem imel bitcoine.

Law_Enforcer ::

To, da je Satoshi neznan, daje Bitcoinu po moje še večjo kredibilnost. Ni nikogar, ki bi azdevo centralno nadzoroval in vanjo posegal.

Kot je že stara_mama zapisal; če hočeš natančno vedeti, kdo je šefe nekega kriptota, imaš na voljo npr. Ethereum in druge. Seveda pri tem ne smemo pozabiti na Bitcoin.com CEO-a Roger Ver-a in njegova kompanjona Jihana Wu-ja in Faketoshi-ja.

NubCake ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Evi jaz pa napovedujem, da bitcoina drugo leto ob istem casu ne bo vec. :)


Koliko si pripravljen stavit?

Law_Enforcer je izjavil:

To, da je Satoshi neznan, daje Bitcoinu po moje še večjo kredibilnost. Ni nikogar, ki bi azdevo centralno nadzoroval in vanjo posegal.

Kot je že stara_mama zapisal; če hočeš natančno vedeti, kdo je šefe nekega kriptota, imaš na voljo npr. Ethereum in druge. Seveda pri tem ne smemo pozabiti na Bitcoin.com CEO-a Roger Ver-a in njegova kompanjona Jihana Wu-ja in Faketoshi-ja.


"censorship resistant" je verjetno največja odlika Bitcoin-a, saj ga ne morejo ustaviti, ker ni nikogar, ki bi bil glavni, torej koga naj vržejo v zapor, če nihče ni "in charge".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NubCake ()

Law_Enforcer ::

 Professor Bitcorn

Professor Bitcorn

Law_Enforcer ::

NubCake je izjavil:

"censorship resistant" je verjetno največja odlika Bitcoin-a, saj ga ne morejo ustaviti, ker ni nikogar, ki bi bil glavni, torej koga naj vržejo v zapor, če nihče ni "in charge".


+ dejstvo, da lahko popolnoma zaupaš v verodostojnost zapisanega v omrežju, brez da bi pri tem moral zaupati kateremukoli udeležencu
+ dejstvo, da nihče ne more "ponarediti" zapisa (se prekriva z zgornjim oz. izhaja iz zgornjega)

je fantastično in dejansko disruptivno. Jezi me, da tega nisem uvidel že 2011, ko sem z doma narudarjenimi BTCji plačeval za VPN. No ja... Tudi A. Antonopolous naprej Bitcoinu ni pripisoval nekega posebnega pomena, pa je kasneje spregledal in je zdaj glavni evangelist.

Zgodovina sprememb…

wechta ::


There is no limit to the price that Bitcoin could attain.

There is no theoretical difference between a price of $1 per Bitcoin and $1 million per Bitcoin. The only thing that will determine Bitcoin prices is what people are willing to pay for Bitcoins. And if enthusiasm about Bitcoin continues to move beyond a small group of digerati, cryptologists, and hard-money fanatics, Bitcoin's price could go vastly higher.

How high?

It is perfectly reasonable to think that Bitcoin's price could go to $1 million or more.

That's not a prediction. It's just a fact.


Mislim da je z 10k$ značko razbil mejo "grupo fanatikov"... Omejitve pa ni, oziroma samo človeška domišljija - ki je pravzaprav edina vrednost bitcoina.

NubCake ::

RC37 je izjavil:

Ne nujno. Point valute je, da jo nekdo regulira tega pa pri bitcoinu ni.

Regulira jo povpraševanje, supply & demand. Je pa vsekakor boljša valuta kot dollar in podobne valute, zakaj? Zato, ker trenutno stane VEČ kot 1000$ elektrike in super računalniške moči, da se ustvari en sam Bitcoin, koliko pa stane, da se ustvari en dollar? :> Po domače, Bitcoin ima nek backing, Fiat valute ga nimajo (naj bi bilo zlato, ampak vsi vemo, da že dolgo ni tako). Če je kaj balon, so to Fiat valute, saj jih tiskajo v neskončnost.

Fiat valute se tiskajo v nedogled, medtem ko Bitcoin-a je lahko NAJVEČ TOČNO 21 000 000 (to se bo narudarilo v naslednjih 100 letih). Sam bi bolj zaupal Bitcoin-u kot pa Fiat valuti, ki je vsako leto vredna manj (inflacija).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NubCake ()

leiito ::

Ne drži ravno, da terminske pogodbe na bitcoin niso smiselne, obstajajo tudi za druge valute, kot hedge in kot investicija, za razliko od samega bitcoina ponujajo vzvod x10 do x20, ponujajo možnost shortanja, opcije na terminske pogodbe, bolj ali manj vse kar izvedeni instrumenti ponujajo tudi sicer.

blackbfm ::

Zato, ker trenutno stane VEČ kot 1000$ elektrike in super računalniške moči, da se ustvari en sam Bitcoin, koliko pa stane, da se ustvari en dollar? :>


Za fiat denar rabis super tiskarske stroje, poseben papir, ljudi, distribucijo, itd

Bitcoin je kvecjem cenejsi

jype ::

Ne vem, če je res. Bitcoin ne deluje pravilno, če kdorkoli razpolaga z več kot polovico računske moči v omrežju.

kiFni ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Aston_11 je izjavil:

Po moje bo šel naslednje leto eksponentno gor. Pričakujem 100.000,00 (stotisoč) USD konec leta.

RC37 je izjavil:

Bi verjet če ne bi imel frenda ki je zgubu 10 000€ v enem mescu s tem s*anjem.

Koliko mu je ostalo in kaj je delal?


Evi jaz pa napovedujem, da bitcoina drugo leto ob istem casu ne bo vec. :)

Niti ne veš kaj govoriš. Vedno bo, dokler bosta vsaj dve ful node denarnici laufali kjer koli na svetu. Kakšna bo pa cena je pa drugo. En cent ali 1 milijon.

FireSnake ::

RC37 je izjavil:

Bi verjel če ne bi imel frenda ki je zgubu 10 000EUR v enem mescu s tem s*anjem. Je spet to tisto, ko ne regulira nihče in čez noč propade.


Zadeva vseskozi raste, on je pa izgubil 10 000 dolarjev?

Nam lahko malo podrobneje razložiš?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leto dni kasneje: bitcoin -84 odstotkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8725976 (15794) Aquafriend
»

Bitcoin najniže letos (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5025463 (18829) tikitoki
»

Bitcoin ruši vse pred seboj (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
28277885 (63866) D3m0r4l1z3d
»

Bitcoin presegel 2000 dolarjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
13041381 (30274) shadeX

Več podobnih tem