» »

Obstoj kriptovalut v prihodnosti

Obstoj kriptovalut v prihodnosti

link_lank ::

Zivjo,

Imam vprasanje na katerega ne znam odgovoriti.

Torej, dve prednosti kriptovalute napram uradnim valutam sta (i) anonimnost pri uporabi ter (ii) per-to-per izmenjava valute (brez posrednika).

(i) Mislim, da je anonimnost pri uporabi trenutno mogoca zgolj zaradi relativno nizke uporabe kriptovalut pri kupovanju/prodaji dobrin in storitev. V kolikor se uporaba kriptovalut povisa preko praga pri katerem je drzava znatno oskodovana v obliki izpada davkov, bodo verjetno sprejeti ukrepi, ki bodo omogocili identifikacijo uporabnikov z namenom davcne obravnave, ki bodo anonimnost onemogocili.

(ii) Kupovanje dobrin in storitev brez uporabe posrednika (=banke) le-te korenito poceni in s tem opravicuje uporabo kriptovalut. Izdaja kriptovalute temelji na konceptu rudarjenja. Mreza povezanih procesorjev preverja pravilnost seznama vseh preteklih in trenutnih transakcij (chain) in je za to nagrajena z novimi kripto kovanci. S porastom uporabe kriptovalute seznam transakcij narasca kar pomeni, da je pravilnost seznama vedno tezje preveriti. To povecuje stroske rudarjenja, kar pomeni, da zna strosek uporabe kriptovalute preseci strosek uporabe bank (v kolikor ne pride do korenite pocenitve in porasta moci procesorjev).

Imajo kriptovalute prihodnost s tih dveh vidikov?

Na tehnologijo kripto valut se ne spoznam, kar pomeni, da so zgornje trditve povsem mogoce butaste. V tem primeru se opravicujem. Bom pa hvalezen dobri dusi, ki bo zadevo razlozila na preprost nacin. :)

Lp,link

Edit: Predstavljam si, da bodo v prihodnosti centralne banke izdale lastno kriptovaluto in tako omogocile sledljivost, ter placevanje preko spleta brez posrednika, bank.

Looooooka ::

Malo si mimo vsekal pri cisto vsaki postavki.
Razlicne implementacije razlicna tezavnost. Imas kriptovalute, kjer sploh ni rudarjenja in so 1000 hitrejse transakcije kot pri bitcoinu. Ripple recimo.
Bitcoin je v bistvu ze drazji od sepa transakcij. Glede na pocasnost ne bo NIKOLI zamenjal SEPA/SWIFT sistema. To bodo naredile druge implementacije/coini. Razloga, da bi kriptovalute izginile torej ni. Je pa vprasanje katere bodo ostale :)

Anonimnosti v resnici ni. Denar mora priti not in ven. Ta del pac ne sme biti anonimen.

link_lank ::

Looooooooka, hvala za odgovor.

Ne razumem zakaj je rudarjenje postalo odvec? V youtube filmcku so namrec rudarjenje izpostavili kot mehanizem, ki zagotavlja legitimnost transakcij. Sklepam, da izdajatelj kriptovalute zagotavlja postenost transakcij?

Kot sem razumel, sicer z ogledom youtube filmcka...., je anonimnost, kaj storis z denarjem potem, ko ga nakazes brokerju zagotovljena. Torej, vidno je tvoje nakazilo brokerju, ki ti creditira kovance na racun, kaj pa potem storis s kovanci pa naj ne bi bilo vidno....

Seveda je moj vir informacij 10min youtube film.... :/

LeQuack ::

Žalostno je samo, da so nekatere kriptivalute napadli investitorji, ki večinoma hočejo money for nothing. Namesto da bi se resnično uporabljale kot valute, se jih kupuje zaradi neke navidezne vrednosti v primerjavi z dolarji in ostalimi valutami.
Quack !

vostok_1 ::

Meni se tudi zdi, da se je ta zgodba z kriptovalutami izjalovila.

Tko kot anarhija...v teoriji se sliši super, v praksi pa vse razpade, če ni neke centralne oblasti z vojsko, ki občasno bombardira kakega kamelofila, zavoljo lastne stabilnosti.

Bitcoin je že nekaj časa vni, pa še vedno je povsem neuporaben za legalne reči. Sedaj se bo še forkal. Tko da ja ne bo neke stabilnosti.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

pegasus ::

Problem je, da še nismo našli učinkovite tehnologije, ki bi bila odporna na človeški pohlep. Ta je tisti, ki uspe uničiti večino dobrih idej...

vostok_1 ::

Ista zadeva je pri avtonomnih vozilih.
Nikoli ne bomo pravočasno najdli tehnologijo, ki bo povsem obvladala človeške neumnosti in kinke. Lažje bo prepovedat ljudi altogether.

Prihodnost vidim kvečjemu v nekih hibridih med klasično in virtualno valuto.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

A. Smith ::

Načini za skalabilnost (povečanje transakcij na sekundo) so. Valuta DASH recimo precej dobro rešuje te probleme.

Da je bitcoin neuporaben za legalne stvari, je larifari. Z njim sem z lahkoto naročil že kar nekaj opreme s kitajskih trgovin. Za to, da bom z njim kupoval špecerijo v mercatorju mu sicer manjka še nekaj let razvoja, nič ne rečem, ampak tudi kreditne kartice so potrebovale nekaj desetletij, da lahko z njimi to delam. Če želite stestirati bančni sistem, opravite bančno transakcijo preko SEPA ali SWIFT na drugi konec sveta. Jaz sem jo, cena je bila 100€, čakal sem pa 2 tedna.

V sodobnih monetarnih sistemih imamo centralno oblast. In kaj nam je to prineslo? Bančni sistem, ki je v resnici hiša iz kart, banke pa s svojo velikostjo (TBTF) izsiljujejo državno pomoč. Trenutni monetarni in bančni sistem bo v desetih letih doživel šok, proti kateremu je bil tisti iz 2007 navaden prdec. Imam raje anarhijo, hvala lepa!

(i) - ukrepi so že zdavnaj omogočeni. Vse menjalnice po svetu (razen tistih na darknetu) so implementirane KYC standarde, kar pomeni, da se je treba pred dvigom sredstev z njih temeljito identificirati. Hkrati tako EU, kot ZDA že zdavnaj delata na bazi podatkov, kjer se zbirajo podatki o osebah, ki držijo kriptovalute. Seveda je kriptosvet odreagiral in tako obstajajo tudi poti, da se vsemu izogneš.

(ii) - rudarjenje ni težavno samo zato, ker se potrjujejo transakcije, ampak je to sprejemanje blokov namenoma oteženo z reševanjem računskih problemov, kar zahteva velike računske moči. To pa zato, da je računska moč omrežja velika in jo je težko napasti s še večjim računskim sistemom, kar bi omogočilo prirejanje podatkov o transakcijah.

Kot sem že omenil, problem povečevanja števila transakcij zaenkrat najbolje rešuje DASH, ki standardnemu proof of work dodaja nekaj proof of stake prijemov.

Kar pa se tiče hibridnih sistemov med kripto in klasično valuto, pa so poskusi že bili. Kanadska država je izdala svojo lastno kriptovaluto, ki pa so jo ljudje masovno prodali in kupili bitcoine. Imenovala se je MintCip in je kmalu crknila.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

vostok_1 ::

To kar si naročil z bitcoini je bolj proof of concept, kot pa nekaj uporabnega.

Jz sicer srčno želim, da imaš prav.
Torej samo počakat bo treba na pravo tehnologijo in jo bodo vsi prevzeli?

Kot jz vidim sliko, bitcoin je najbolj stabilen, ker je bil prvi, ampak kljub temu je še vedno bolj ali manj trading valuta.
Vse novejše ima zgolj isti namen.

Me prav zanima, kako bo izgledal ta prehod iz neke volatilne na nekaj stabilnega.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

A. Smith ::

V začetku decembra bo na bitcoin borze vstopil CME s terminskimi pogodbami v velikem merilu. Predvidevam, da bodo te pogodbe s svojo množico vplivov njegov tečaj sčasoma (v nekaj mesecih?) precej zgladile. Strinjam se, da volatilnost pri valuti, ki bi lahko bila skoraj idealno sredstvo za hranjenje hrednosti, ni nekaj najbljšega. Živi bili, pa videli. Še novica:
https://www.wsj.com/articles/tame-bitco...
https://www.reuters.com/article/us-cme-...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

vostok_1 ::

Držim pesti...but not my breath.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

sarma832 ::

Če bi bil BTC uveljavljen kot valuta bi bil verjetno vreden več sto tisoč in potem bi tudi volatilnost bila precej majhna. Pa ne rečem da se bo to zgodilo.

Ampak BTC in kar se lahko razvije iz "kriptovalut" je res revolucionarno. Potencial je ogromen tako da sam sem prepričan, da bodo iz tega nastale še velike stvari :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodba o kriptomenjalnici QuadrigaCX se zapleta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6321144 (7901) amigovespuci
»

Facebook napovedal novo kriptovaluto libra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7925046 (19485) vb2nc4uv
»

IMF vladam priporoča izdajo kriptovalut (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
7517224 (14000) Unknown_001
»

EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
8327029 (20652) Eandro5res
»

Prihodnost ekonomije s kriptovalutami

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
456418 (5590) Lenivec D

Več podobnih tem