» »

Sistem za hišni kino

Sistem za hišni kino

Temo vidijo: vsi
««
26 / 39
»»

damirj79 ::

STK so monolitna vezja, delal jih je Sanyo. Sanyo je prešel v roke Panasonica in ta se je odločil nekatere dele podjetja Sanyo zapreti, med drugim tudi izdelavo monilitnih vezij, tako ali tako ta oddelek tudi že pred letom 2000 ni več delal teh. Kar se zdaj dobi STK modulov so narejeni ne vem več od koga, ki pa so tako na pol fake, parametri ne ustrezajo, kvaliteta modulov tudi šepa. Že tako ali tako niso bili ravno vrhunski, jih je takrat ob prihodu TDAjev serije 2000 kar fajn izločilo iz igre, ker so ti TDAji že bistveno boljši bili po kvaliteti, čeravno niso ravno dosegali enakih moči v začetku. Tak oda rešitev za primer crknjenih modulov obstaja, na ebayu jih je polno če ne drugje, kupiš jih pač v paru in zamenjaš oba, ke rje lahko velika razlika med originalnim in fejkanim.

Zvezdica27 je izjavil:

Tam gor nekdo omenja toroide, nisem elektrotehnik, a vsi lampaši imajo zelo kvalitetne trafote (kitarski). Ampak, nikakor pa ne vsi trazistorci.

Toroidi so precej boljši kot klasičen kvadratni trafo v dveh točkah; manj sevanja RF motenj v okolico, ker so magnetne silnice neprekinjeno zaključujejo v okroglem jedru in je tudi magnetno polje bolj homogeno, in kot drugo ima boljši izkoristek ker je jedro tako narejeno, da ni nobene zračne reže, ki bi feromagnetno jedro prekinilo. Ampak je dimenzisjko gledano precej težje ga vkomponirati v škatlo ojačevalca, kjer je vedno pomanjkanje prostora in v tem primeru se pravokotni trafoti boljše obnesejo, tiste neželjene RF motnje pa se da tudi drugače zmanjšati. V lampaših je uporaba toroidov po mojem majhna predvsem zaradi nostalgije, toroid je pogruntavščina nove dobe in v času lamp pač jih ni bilo, tako da se jih po mojem le in samo iz tega vidika malo uporablja. Se pa tudi tu dobijo toroidi v napajalnem delu. Pomembno pa je vedeti, da je toroid uporaben le in samo za napajalnike. Določeni ampi na elektronke pa rabijo izhodni prilagoditveni trafo in ti so po pravilu vsi kvadratni, toroida tu sploh ne moremo uporabiti. Razlog pa tiči u dejstvu, da je toroid feromagnetno jedro iz enega kosa, medtem kot so kvadratni trafoti setavljeni iz lamel in iz dveh polovic, med lamelami in obrmi poloviškami pa nastaja bolj ali manj velika zračna reža, ker pa stik ni in ne more biti perfekten. Ravno ta zračna reža pa je ijemno pomembna za izhodne prilagoditvene trafote.

Zvezdica27 ::

hm.

jaz imam toroida v kitarskem lapašu, ahkrati - še najhujši modeli imajo "navadne" trafote, recimo super znani Marshalli (v resnici je to samo marketinški nateg, Marshall). Nisem vedel, da je kaka, recimo temu vsebinska, razlika.

Glede na vašo debato: vi se o class a, ab in D pogovarjate o trazistorcih? Ali lampaših? Class D vem da je oboje, sam za tranzistorce da bi bili a klasa - čemu? A veš, to da v hifi kalsa A pomeni dobro reprodukcijo vsega zapisanega, je v glasbenem svetu popolnoma vseeno.

Smešno, kako se to vse razlikuje in vse kar veš, ti takoj čisto nič ne pomaga... Mogoče to razloži, zakaj res hudi elektrotehniki, ki delajo svoje (kitarske) lampaše, vedno ven dajo totalna jajca. Trust me, been there.

Predvidevam torej, da bi neka "kitarksa" končna stopnja, recimo eno znano, Marshall 9100, slabo gonila hifi?

zz

settler ::

Kakšen trafo je notri je skoraj vseeno, tistih 50Hz sinusa ne bo proizvajalo nekih hudih EM motenj. To pa zato ker imaš sinus, se pravi spreminjanje fluksa v jedru ni hipno in skokovito, kot pri switcherjih. Če pa te že skrbijo EM motnje pa trafo zaviješ v folijo in motnje izginejo. Zato vidiš v nekaterih ojačevalcih pokrite trafote, ker s tem zajameš vse motnje in sevanje.
Navaden trafo je veliko lažji za proizvodnjo, za to tudi cenejši. Na koncu, če bi ti dali dve črni škatli v eni bi bil toroid v eni pa navaden trafo, ne boš našel razlike, vsaj ne na napetosti ki pride iz njega.

Seveda o tranzistorjih, saj tudi lampa je tranzistor, samo da ni sestavljena s silicija. In klasa D sigurno niso lampaši, sploh ne vem kaj bi s tem dosegel? Če s klaso D s tranzistorji dosežeš visoke izkoristke, bi z lampami vse to poslabšal. Ravno lampe so za A klaso, ker je njihova glavna lastnost linearnost.

imaš toroid v napajalniku? No saj tam je pač lahko, le da ni klasična izbira za lampaše, nekako ne spada zraven, če razumeš kaj mislim. Drugače pa nič narobe če je, saj deluje ravno tako.

Tudi pri tranzistorcih je še posebej žgoča debata A, AB, B, D itd.. Če eliminiramo sedaj D razred, ki ne paše v kontekst. Zakaj misliš da A razred s tranzistorji ne bi bil možen? In to celo obstaja enaki verziji kot pri lampah, se pravi single ended in push-pull in vsak ima svoje zagovornike in iščejo svoj prav. V bistvu je spet ena taka sekta kot lampaši vs solid state.

Predvidevaš pa pravilno, kitarska končna stopnja (vse ne, ampak večinoma pa ja) je primerna le in samo za kitarske zvoke, ostalo je katastrofalno slabo (kot sem že napisal, ne vsi, večinoma pa ja). Res hudi elektrotehniki tako naredijo vrhunski ojačevalec, ampak na žalost je kitara nekaj tako specifičnega, da je to področje boljše prepustiti onim, ki res dobrih ojačevalcev ne znajo narediti.

Likalnik ::

Mi lahko kdo razlozi prosim naslednjo zadevo.

Na svoj trenutni avr Yamaha bom priklopil preko pre out...se dodatni amp...ta amp ima gain "gumb" katerega ne znam pravilno nastaviti...kaj mora biti na min, max, middle?

Kolikor sem uspel prebrati je ta gain gumb vredu ker lahko amp in avr bolje povezes med seboj...potrebno naj bi bilo nastaviti na avr in amp nekako na max in da ne pride pri enem prehitro do popacenja...ce prav razumem vse skupaj....kako to nastavim?

Zimonem ::

Odvisno od potreb po glasnosti, zvočnikov,... Začneš nekje na 20%. Potem pa prilagajaš, da avr kontrola glasnosti pokrije tvoje območje željenega hrupa.

mihec87 ::

Ker je yamaha avr po mislim da 15 letih spustil dušo in ker v teh letih nisem skupaj spravil večkanalnega sistema(no sem delno stereo pa sub) pa še nekaj časa verjetno ne.. Gledam da bi vzel XTZ Edge A2-300, sub pa že ima ustrezen ojačevalec(reckhorn a404). Do tu vse super.. Rabil bi pa verjetno dac ki ima nastavljanje glasnosti z daljincem/gumbom, output za stereo+sub in podporo vsaj nekaj managementa(lpf,hpf) tako zvočniki ne rabijo igrat tako nizko ker to dela sub... recimo MiniDSP 2x4hd to zmore oz je kar overkill, kar mi ne diši je cena. Ima gdo v mislih kakšno alternativo?

matobeli ::

Problem DACov je da niso nek mainstream izdelek, torej bodo imeli smotano ceno če želiš met funckije ki jih imajo normalno tudi najcenejši recieverji.

Mogoče rpi in gor obesiš kakšen DAC hat?

Poglej https://www.amazon.co.uk/Yamaha-WXC-50-...

Sicer se mora pa sub prilagajati zvočnim omaricam ne obratno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

dude ... jaz in elektrotehnika... bom ti tkao povedal - jaz imam spajkalnik SAMO IN IZKLJUČNO zato, da "švasam" plastiko, če kje kaj poči, če me razumeš. Kako naj jaz vem, da imajo tudi tranzistorci klase?

zz

mihec87 ::

Ja super bi bila pamet receiverja brez ojačevalcev vsaj za ceno najcenejših avr pa potem zraven napokaš dobre ojačevalce in ko gre tehnologija naprej menjaš samo pamet...

No saj v bistvu rahlo kompliciram..lpf in hpf ni nuja pač zvočniki igrajo celotni frekvenčni razpon kot ga lahko(pač sem imel da bi jih "razbremenil" nižjih frekvenc, sub ojačevalec pa tako ima vse potrebno za prilagoditev...V osnovi je že dost sub izhod ter remote glasnost kar je lažje najt...El cheapo varianta je priklop direkt na pc, samo bi raje imel nekaj vmes in potem na ojačevalcih nastavim gain in jih ne pipam več..

Okapi ::

Saj imaš A/V procesorje, oziroma predojačevalnike. Ampak so tudi dragi, vsaj tisti malo boljši.

Ma te dspji(eq), kaj pa vem mene ne impresionirajo. Popravljanje v osnovi zgrešene konstrukcije sistema. To je za koncertne roadije, da za silo prilagodijo zvok prostoru.

Meni pa se to zdi zelo koristna zadeva. Prilagodiš zvok svoji sobi, če se potrudiš, pa lahko tudi svojemu sluhu. Odkar imamo samodejne prilagoditve, je zadeva zelo preprosta, in preprosto deluje.

Kako pa izpeljejo te "samodejne prilagoditve"?

Imaš mikrofon, ki je priključen na receiver (ali procesor), ga postaviš tja, kjer običajno sediš, pritisneš eno tipko, poslušaš kakšno minuto piskanja in pokanja iz zvočnikov, in to je to, v preprosti obliki.

V bolj komplicirani lahko mikrofon postaviš na več mest.

Imaš mikrofon, ki je priključen na receiver (ali procesor), ga postaviš tja, kjer običajno sediš, pritisneš eno tipko, poslušaš kakšno minuto piskanja in pokanja iz zvočnikov, in to je to, v preprosti obliki. V bolj komplicirani lahko mikrofon postaviš na več mest.

Marantz recimo meri na osmih položajih mikrofona.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Zimonem je izjavil:

Odvisno od potreb po glasnosti, zvočnikov,... Začneš nekje na 20%. Potem pa prilagajaš, da avr kontrola glasnosti pokrije tvoje območje željenega hrupa.

Ok hvala za info...si predstavljam..toliko casa vrtim gain gumb...dokler pac ne dobim zeljene glasnosti katero potem reguliram na avrju..
Ampak recimo cisto amaterska zadeva...gain gumb navijem na max in ga ne pipam vec...potem pa na avrju reguliram glasnost....predvidevam, ce sem sedaj imel sobno jakost...recimo na stevilki 50 na avrju...bom imel, ce bi dal na amp gain do konca...sobno jakost recimo 70 (stevilke se odstevaj..bolj grem proti 0 bolj je glasno) si prov razlagam...oziroma je pri tem kaksna tezava?

arcanus ::

Sem laik, ne me tepst..
Vprašanje, ali če imem AV receiver povezan z optično povezavo karkoli izgubim ?

Torej imam 4k, 50Gb, x.265, s prostorskim zvokom Dolby Digital AC3 5.1 @ 640 Kbps film,
katerega predvajam na SmartTVju (VLC,Kodi) Sony xf9005.
Ali je ok, če je to povezano z optiko?

Načelo je OK, izgubiš pa z optiko naprednejše zvočne možnosti.
The biggest difference is that HDMI can pass higher-resolution audio, including the formats found on Blu-ray: Dolby TrueHD and DTS HD Master Audio. These formats can't get transmitted across optical.

matobeli ::

Na kvaliteti ne, ima pa optični audio out svoje omejitve. Max 5.1 surround, pa še neke druge, na pamet se ne spomnem.

Če imaš stereo setup, potem ne boš nič izgubil.

V primerih ko bi TV deloval samo kot "passtrough", recimo da imaš PC priklopljen na TV, moraš tud pogledat kaj je sposoben TV poslat naprej skozi optiko. Ko sem še imel TV (nekaj let nazaj) so eni znali samo 2.1 naprej pošiljat.

lp,

hm. Ona opcija s Quad S5 izgleda zanimivo. Pa bo običajni receiver - recimo trenutni denon avr x1000 lahko lepo gonil te beštije ali je to irelevantno? Sicer so overkill, samo če je to vsaj razred nad QA 3050i, why the fuck not?

zz

Imajo pa znižane tudi Wharfedale REVA-3:
https://www.audiolust.de/lautsprecher/s...

Od istega krovnega podjetja. Chifi by IAG.

stratosD ::

arcanus je izjavil:

Sem laik, ne me tepst..
Vprašanje, ali če imem AV receiver povezan z optično povezavo karkoli izgubim ?

Torej imam 4k, 50Gb, x.265, s prostorskim zvokom Dolby Digital AC3 5.1 @ 640 Kbps film,
katerega predvajam na SmartTVju (VLC,Kodi) Sony xf9005.
Ali je ok, če je to povezano z optiko?

To je OK
DD AC3 5.1, tudi DTS zvok gre ok po optiki
A tale Sony tekoče vrti sliko 4K x.265?

Darko! ::

Zimonem je izjavil:

Fanta pijeta svoj šampanjček in se smehljata iz svoje jahte

nekoč ponos britanske Hi-Fi robe pa se štanca

za devetimi gorami

:))

Ahh ne vem kaj si pričakoval, da bodo kosi limited edition al kaj? Itak se pričakuje da bodo štancani. Bolj je važno kako so štancani, nekaj na hitro skupaj zmetano ali pa dobro skonstruirano in preizkušeno.

Sem pa pogledal ta video:

Denon je veliko ponudil za svoj denar.

Darko! je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Fanta pijeta svoj ťampanjĨek in se smehljata iz svoje jahte

nekoĨ ponos britanske Hi-Fi robe pa se ťtanca

za devetimi gorami

:))

Ja ampak imajo, razvoj. Fabrika zgleda zelo solidna izdelki pa tudi. V bistvu sem bolj pro chifi kot kontra.
Se pa štanca na Kitajskem tudi roba za polno krvne zahodne znamke.

Podobno kot pri orodju TTI je lastnik znamk Milwaukee, Ryobi, AEG,... Zraven štanca orodje še za druge.

Zgodovina sprememb…

Fantje...rabim pomoc...dodal sem svojmu sistemu se zunanji amp...vendar mi v zvocnikih brni, ce je tisina...ugotovil sem...ce vklopim v avr hdmi arc...brni...ce ga izklopim pa ne...kje bi lahko bila tezava...predno sem dodal amp te tezave ne bilo...vsaj slisal jo nism
Tudi ce avr ugasnem...amp je pa prizgan se slisi brnenje...mogoce ker so kabli mal prepleteni zadaj?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Brum maš. Najbrž sta na drugih vtičnicah?

Netrunner ::

Imajo kakšni surround receiverji funkcijo katera ti spravi akcijske prizone na nivo govora oz. ne da pogovore komaj slišiš, ko pride pa do kakšnega eventa ti skoraj šipe vrže ven. Mi gre na k... da moram centralni zvočnik imeti na max, ostale pa znižane zato da je glasnost kolikor toliko normalna.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Zimonem je izjavil:

Brum maš. Najbrž sta na drugih vtičnicah?

Na drugih vticnicah? Ja pac vsak je v svoji...tv, avr in amp...v katere jih moram vkljuciti? Avr je se celo na podaljsku na katerem je se polno drugih naprav

Poskušaj vse tri naprave imeti v skupnih vtičnicah oz na svoje podaljšku.

floyd1 ::

Netrunner je izjavil:

Imajo kakšni surround receiverji funkcijo katera ti spravi akcijske prizone na nivo govora oz. ne da pogovore komaj slišiš, ko pride pa do kakšnega eventa ti skoraj šipe vrže ven. Mi gre na k... da moram centralni zvočnik imeti na max, ostale pa znižane zato da je glasnost kolikor toliko normalna.

Imajo. Zmanjšajo dinamiko - glasne dele malo dol, tihe malo bolj gor. Pri Pioneerju se je temu reklo "midnight listening".

Se pravi ce vaju prov zastopim...vzamem en podalsek...kateri imam moznost priklopa treh naprav in v ta podaljsek vklopim tv, amp in avr...potem pa ta podaljsek v eno vticnico...tako bom imel v eni vticnici vse tri naprave....sedaj imam vsako v svoji vticnici....grem probat

Fanta...dela? oziroma nc vec suma ne slisim...zdej sm vse tri naprave vklopil v en podaljsek...pa v eno vticnico...in je tisina....hvala res sta mi pomagala...

Darko! ::

Zimonem je izjavil:

V bistvu sem bolj pro chifi kot kontra.

Nimam absolutno nič proti Chifi-ju:

lp,

dobro noben ni zajokal, da je to jajc, zgovorno.

Problem je cheap china, ne normal china. Tudi jaz sem hotel podpirati Gorenje, pa ni šlo. Kot nikdar več ne kupim Candy. Zdaj sem se odločil, da tudi SLO Bosch ni pravi. Pizdarija tale globalizacija... No, imam pa zdaj drugega iz Revoza. Treba je samo veedti, kaj kupiti.

zz

To pa nikol ne vem, vedno preveč stvari, pa čez 14 dni druge cene. Če bi vedel, da bo s5 danes pod jurja, bi celo globoko premislil ko sem vzel s2. Ampak floorstanderji me odbijajo. Pa še za spalnico so bili namenjeni kjer znaten del volumna požrejo omare.

settler je izjavil:

Poskušaj vse tri naprave imeti v skupnih vtičnicah oz na svoje podaljšku.

Danes se je brum ponovil.....sem dal vse tri naprave v isti podaljsek in v eno vticnico pa je bilo celo popoldne vredu....sedaj je pa kot, da bi preskocilo in se je brum povrnil....
Ce izklopim hdmi kabel iz avr-ja pa ta zvok izgine...kaksna ideja kako to odpravim?

Lahko , da ti lovi tudi kak enosmerni tok iz omrežja. Mal opazuj kdaj se pojavi Brum, glede na kaj je prižgano pri hiši. (Pralni stroj, polnilec za telefon, pametna stikala,...). Če nič ne predvajaš in zvišuješ glasnost, se pozna na brumu?

Zgodovina sprememb…

Ce zvisujem glasnost na gain control na amp...se zvisuje tudi brum...kot receno je nekaj s hdmi...ker ce ga izklopim zgine tudi brum.
Recimo sem tv in avr izklopil iz vticnice...amp je bil pa prizgan...pa je bil se vedno brum...dokler nisem hdmi kabla ven potegnil.

Je pa nekaj cudno...ravno danes in priblizno isti cas je na drugem koncu stanovanja vticnica nehala delati...mobitel se je filal...in sedaj prekinja, ce ga filam naprej...skos skace enkrat je priklopljen in se fila nasledno sekundo se izklopi in ne fila...potem se pa spet ponovi....mi je pa cudno ce je to povezano

Testno ampak res samo testno probaj še izolirati-odklopit ozemljitev.

Kje to naredim? Jutri imam itak namen stromarja poklicati za tisto vticnico...pa ga bom se vprasal, ce ima kaksno idejo glede tega zvoka

Je mozno, da je slab rca kabel? Sedaj sem ga izklopil in ni vec suma?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

P.S. sem nasel tezavo...telemachov EON box...bel kabel kateri je priklopljen v box ni bil uredu pritrjen...sedaj sem ga bolj zasraufal in zaenkrat ni suma...ne vem pa kako zaupati...sedaj...imam gain na 70% oziroma jutri se bom igral s 100% xtz je v standby-ju pride spet do nekaksnega suma ali slabe povezave bilo na kateri stvari....mene ni doma...bo sumel ves cas?

TOP ::

Pozdravljeni.Za resiver se odločam med Yamaho V685 in RX A680 za zvočnike prednja dva pa rabim nekaj do max 800e,kaj svetujete,pa bas reflex po pomožnosti od spredaj,ker zvočnik bo naslonjen na steno ni prostora za odmik 50cm recimo.Hvala

delfinus ::

Tole pocekiraj. https://www.bolha.com/trosistemski-zvoc...
Zelo dobro, js sem pred leti imel model 807DC. To ti lahko sluzi do konca zivljenja in se z znatno boljsimi ojacevalci. Zvok je odlicen. Tudi cena je zelo dobra za to kar dobis.

lp, d.

jobers2 ::

na fbju so se prodajali klipschi rf-82
««
26 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvočni sistem 2.1 - primerjava kaj kupiti

Oddelek: Zvok in slika
334050 (1897) Darko!
»

Kateri Soundbar - je vredno nakupa? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22355196 (21566) naruto2
»

Stereo sistem za kvaliteten zvok

296627 (3310) Likalnik
»

Hišni kino Onkyo HT-S5805 da/ne?

254213 (3368) neo5468
»

Zvočniki in receiver (strani: 1 2 )