Forum » Zvok in slika » Encoding filmov, se kdo ukvarja s tem?
Encoding filmov, se kdo ukvarja s tem?

PrimoZ_ ::
Imam kar nekaj 4K BD remuxov ki zasedejo po 60,70 pa vse do 130GB na film.
Za hec sem enega enega encodal v AV1, fullHD resolucijo in iz dobrih 100GB sem prišel na 8GB.
Ko sem predvajal to na svojem 65” LG C3 oled TV-ju nisem opazil razlike od originala.
Ali sem jaz povsem slep ali je bitrate na BD povsem previsok?
Za hec sem enega enega encodal v AV1, fullHD resolucijo in iz dobrih 100GB sem prišel na 8GB.
Ko sem predvajal to na svojem 65” LG C3 oled TV-ju nisem opazil razlike od originala.
pegasus ::
Bluray ti podpira samo mpeg2 in h.264, tako da mora biti bitrate relativno visok za ok sliko.
Moderni video codeci na blurayu niso podprti, lahko pa jih furaš na pcju. AV1 in prihajajoči AV2 sta posebej zanimiva. Če ti zmanjkuje diska in ti av1 decode ne dela problemov, veselo zalaufaj handbrake in gasa.
Moderni video codeci na blurayu niso podprti, lahko pa jih furaš na pcju. AV1 in prihajajoči AV2 sta posebej zanimiva. Če ti zmanjkuje diska in ti av1 decode ne dela problemov, veselo zalaufaj handbrake in gasa.

Res ima fullHD štirikrat manj pikslov kar ki potem rekel da znese četrtino torej nekje 25GB. Ampak rezultat je potem vseeno še več kot trikrat manjši.
Uporabil sem handbrake, av1, rf18, p3. Encoding poteka malo hitreje kot realtime.
FullHD Blu-ray je h264.
Moj vir pa je bil 4K Blu-ray, ki pa je HDR10 h265.
Zato me preseneča razlika, ker h265 ni slab kodek.
Uporabil sem handbrake, av1, rf18, p3. Encoding poteka malo hitreje kot realtime.
Bluray ti podpira samo mpeg2 in h.264, tako da mora biti bitrate relativno visok za ok sliko.
FullHD Blu-ray je h264.
Moj vir pa je bil 4K Blu-ray, ki pa je HDR10 h265.
Zato me preseneča razlika, ker h265 ni slab kodek.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
mailer ::
sem parkrat to izvajal prav tako do 8GB velikosti, da sem spravil 3 filme na 1 bd. Je pa hitrost odvisna od CPU-ja oz če imaš še CUDA jedra na grafiki, mogoče zadevo pohitriš.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
bm1973 ::
Jaz sem encodal precej risank na x265 in 480p.
Prišparal na GB placa, pozabil koliko...
Zanimivo mi pa je, da je encoding na Intel CPU boljši, sicer počasnejši, kot pa za NVIDIA kartice, ki je seveda hitrejši.
Zanimivo mi pa je, da je encoding na Intel CPU boljši, sicer počasnejši, kot pa za NVIDIA kartice, ki je seveda hitrejši.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
kixs ::
Vse filme imam v H.265 in velikosti 1080p okoli 2-3GB in 4K okoli 6-10GB. Obstaja nekaj izjem, ki so vecje. Glede kvalitete pa je vec kot OK.

iloveboobz ::
Če ne vidiš razlike v 1080p 8GB encodu pa 120GB remuxu so moznosti samo dve;
al si slep oz. te načenja EMŠO al pa pa maš zanič TV. TV vemo da maš ok, torej...
Pa še neki; danes delat doma re-encode filmov je izjemno neumno početje. Namesto da zapravljaš čas in energijo za ta podvig, enostavno greš na poljubn tracker, zbereš kompresirane relisov filmov, k bi jih rad arhiviral in je to to. Originale pa zbrišeš. Vzame manj časa in manj napora z bolšimi rezultati. No razn če si še vedno na ADSL 5km stran od centrale.
al si slep oz. te načenja EMŠO al pa pa maš zanič TV. TV vemo da maš ok, torej...
Pa še neki; danes delat doma re-encode filmov je izjemno neumno početje. Namesto da zapravljaš čas in energijo za ta podvig, enostavno greš na poljubn tracker, zbereš kompresirane relisov filmov, k bi jih rad arhiviral in je to to. Originale pa zbrišeš. Vzame manj časa in manj napora z bolšimi rezultati. No razn če si še vedno na ADSL 5km stran od centrale.
smoki
Slovenske sinhronizirane risanke težko tako najdeš...
BTW. ali še vedno izposojajo DVD/BluRaye v knjižnicah, da bi jih potem ripnil?
BTW. ali še vedno izposojajo DVD/BluRaye v knjižnicah, da bi jih potem ripnil?

ok to je recimo nek niche usecase, ampak te itk nikol niso v 4k-hdr v 120GB velikosti na naših trackerjih..
smoki
nejc_nejc ::
zakaj se sploh ukvarjat s tem
dokler imas medij, ki sprejema original, bi jaz pozabil ter imel tako kot je

Nimam medija, samo “backup” :)
iloveboobz je izjavil:
Ti uploadam dvominutni izsek pa poglej sam.
Iz kavča na 3m razdalje zares ne opazim razlike.
Vidim pa recimo razliko pri 3GB 720p verziji tega istega filma iz trackerja. Tam je opazno na prvi pogled.
Zgodovina sprememb…
kow ::
Kako tocno bos deployeal hw AV1 decoder na vse 10 do 15 let stare naprave, ki so se v uporabi?
Dokler ne odgovoris na vprasanje, nima smisla sploh nadaljevati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
kixs ::
iloveboobz je izjavil:
Govorim za release v x265. Razlike pa seveda so. Ampak je good enough ;)

Kako tocno bos deployeal hw A1 decoder na vse 10 do 15 let stare naprave, ki so se v uporabi?
Zakaj bi moral?
Filme gledam na TV-ju ki podpira AV1 ali na racunalnikih, ki za šalo prebavijo AV1.
Nevem v čem torej bi bil problem?
kow ::
Tisti, ki encodira filme in/ali jih uploada na torrent, ima sirsi ciljni trg. AV1 se je pojavil leta 2018, potem pa je se trajalo nekaj let, da so vse hw naprave dobile dekodiranje. Sedaj ze opazam, da so zaceli uploadati AV1 enkodirane filme/serije tudi na torrent straneh. Toliko pac traja.
Ce si enkodiral zase in imas relativno novi TV, potem itak da bos uporabil AV1 (ali se kaj novejsega). Enako se lahko vprasas zakaj so albumi se vedno enkodirani v MP3 formatu. Odgovor je ociten. Da lahko iz predala vzamem 15 let star mp3 predvajalnik ali pa zapeces na CD in poslusas v starem avtomobilu.
Mimogrede, Apple je AV1 podprl sele konec leta 2023. Kar pomeni, da ce bos video poslal nekomu z 5 let starim apple telefonom. Vprasanje, ce imajo notri softwarski decoder. Tudi, ce bi ga imel, bi kuril baterijo na polno. AI sicer pravi, da imas 3rd party ucinkovite softwarske dekoderje. Ampak kot vidis - ni tako enostavno kot se morda zdi na prvi pogled.
Ce si enkodiral zase in imas relativno novi TV, potem itak da bos uporabil AV1 (ali se kaj novejsega). Enako se lahko vprasas zakaj so albumi se vedno enkodirani v MP3 formatu. Odgovor je ociten. Da lahko iz predala vzamem 15 let star mp3 predvajalnik ali pa zapeces na CD in poslusas v starem avtomobilu.
Mimogrede, Apple je AV1 podprl sele konec leta 2023. Kar pomeni, da ce bos video poslal nekomu z 5 let starim apple telefonom. Vprasanje, ce imajo notri softwarski decoder. Tudi, ce bi ga imel, bi kuril baterijo na polno. AI sicer pravi, da imas 3rd party ucinkovite softwarske dekoderje. Ampak kot vidis - ni tako enostavno kot se morda zdi na prvi pogled.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
strom_15 ::
Jaz sem encodal precej risank na x265 in 480p.
Jaz to delam z FFMpeg v cmd ukazu. Drugače ja je cpu boljši encorder (če je bitrate nizek). Pri relativno visokem bitrate in če izbereš dobre filtre in največjo kakovost nvenc pri določenem kodeku se pa razlika skoraj ne opazi- pri tekočem filmu tega skoraj ni. Tudi zadnja generacija nvenc se že izboljšana. Kot rečeno če kodiraš z nvenc moraš imeti malo višji bitrate kot s cpu za eneko kakovost (tukaj moraš gledati ali ti je pomemben čas kodiranja ali kakovost).
Pri nvednc je vedno dobro nastaviti kakovost na p7 (najpočasnejši ampak najkakovostnejši). Če pa delaš iz 4k na 1080p pa se vzame LanczosResize filter.
Za popravljanje slabših videov na boljše (npr XviD na 1080p ali 1080p na 4k in ostale povečave je pa trenutno kralj programov Topaz VideoPro).
DaVinci Resolve (Studio) je pa dober če želiš sam popravljati kaj barvno korekcijo, zadostuje tudi brezplačen program- DaVinci Resolve.
Meiniken2 ::
iloveboobz je izjavil:
Ali pa razlika obstaja zgolj na papirju (*khm* računalniku), ki pa je ne opazi na TVju. V teoriji ve, da je remux top shit zadeva, v praksi pa na golo oko ne loči razlike med povprečnim 20gb h265 releasom in remuxom.
Kako tocno bos deployeal hw AV1 decoder na vse 10 do 15 let stare naprave, ki so se v uporabi?
Kdo ima 10-15 let stare naprave?!?!?!
In razmišlja o encodingu...
Drugače KODI reši marsikaj... Če je hardware dovolj močan.

Tisti, ki encodira filme in/ali jih uploada na torrent, ima sirsi ciljni trg. AV1 se je pojavil leta 2018, potem pa je se trajalo nekaj let, da so vse hw naprave dobile dekodiranje. Sedaj ze opazam, da so zaceli uploadati AV1 enkodirane filme/serije tudi na torrent straneh. Toliko pac traja.
Vse to razumem.
Ampak encoding bi jaz naredil zase kjer mi av1 ni ovira in se ne rabim ozirat na širši trg.
Grimnir3 ::
iloveboobz je izjavil:
Če dela encode z rf=18 in p=3 pol je to odlična kvaliteta.
99,9% ljudi ne bi v slepem testu opazilo razlike glede na original BD. Če to gledajo film in ne zmrznjene slike.
aytim ::
Problem je ta, da ne moreš kar nastaviti za vse filme istih nastavitev.
Drug je ta, če film nuca navadni HDR in ne neke višje instance. Še huje, če ves HDR zripaš ven.
Kjer je možno raje zlovdaj dol, kjer ni, pusti kakor je.
Če že, kupi en na pol spodoben modržark predvajalnik - kar je sicer skoraj nemogoče. Dobra odločitev je bojda Oppo
Drug je ta, če film nuca navadni HDR in ne neke višje instance. Še huje, če ves HDR zripaš ven.
Kjer je možno raje zlovdaj dol, kjer ni, pusti kakor je.
Če že, kupi en na pol spodoben modržark predvajalnik - kar je sicer skoraj nemogoče. Dobra odločitev je bojda Oppo
In doma narest encode ni neumno početje. Na ta način vsaj veš kaj imaš.
Na travnikih (vsaj slovenskih) imaš ponavadi BD remuxe in potem razne xvid in 720p release v h264, ki so smeti.
Na travnikih (vsaj slovenskih) imaš ponavadi BD remuxe in potem razne xvid in 720p release v h264, ki so smeti.
Ja, naših trackerjev se izogibaš, za dober encode bo pa šlo na desetine ur in kar nekaj elektrike.
Ja, naših trackerjev se izogibaš, za dober encode bo pa šlo na desetine ur in kar nekaj elektrike.
65W tdp ryzen ti encoda s 25fps.
V enem dnevu imaš encodanih 12 ali več filmov.
Ni neke sile.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
V enem dnevu imaš enkodanih lahko 40 filmov. Vse čez iste nastavitve spustit je pa podobna šlamparija

V enem dnevu imaš enkodanih lahko 40 filmov. Vse čez iste nastavitve spustit je pa podobna šlamparija
Zakaj ne?
A ni poanta "Constant quality" v handbrake ravno to, da bo vedno neka stopnja kvalitete filma, rezultat pa bo manjši ali večji file?
Pa če je source 4k BD remux, potem ne rabiš nekih filtrov za popravljanje vira, ker je vir top notch.
Kaj manjka temu posnetku glede kvalitete?
https://drive.google.com/file/d/1KbIbLl...
Zgodovina sprememb…
karafeka ::
A pa vi dejansko shranjujete te filme? Ne rečem, če je kak posnetek otrok ali pa kakega praznovanja, ampak dejanske filme?
A pa vi dejansko shranjujete te filme? Ne rečem, če je kak posnetek otrok ali pa kakega praznovanja, ampak dejanske filme?
Zakaj ne?
Da bo vedno na voljo na “partisu” je pa pač naivno mišljenje.
P.S. brez tistih ki to shranjujejo tud ti ne bi imel od kje potegnit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
besame ::
Misliš, da bodo travniki vedno na voljo? Naredili si bomo zalogo dobrih filmov in si jih izmenjevali, kot nekoč.
Nekateri iz principa nimamo in ne bomo nikoli imeli naročnine na streaming servise.
Nekateri iz principa nimamo in ne bomo nikoli imeli naročnine na streaming servise.
Nič.
Jaz na 77” oled-u ne opazim nicesar da bi blo narobe.
karafeka ::
Misliš, da bodo travniki vedno na voljo? Naredili si bomo zalogo dobrih filmov in si jih izmenjevali, kot nekoč.
Ne, sem bolj namigoval, da bi lahko na prste ene roke naštel filme, ki bi jih želel večkrat gledat, pa še to ne več kot 2x.
Ne, sem bolj namigoval, da bi lahko na prste ene roke naštel filme, ki bi jih želel večkrat gledat, pa še to ne več kot 2x.
Jaz lahko pogledam določene filme tudi 3x ali 5x.
Se več ali pa je takih, ki bi jih pogledal pa ni časa v tem trenutku.
nejc_nejc ::
ko večkrat gledaš, slediš detajlom
recimo:
kakšna pištola in število strelov, brez polnjenja _ špageti vesterni
opaziš letalo in njegove kondenzacijeske sledi, v srednjem veku
opaziš dolžino neprekinjenega kadra
filem brez muzike...
itd
recimo:
kakšna pištola in število strelov, brez polnjenja _ špageti vesterni
opaziš letalo in njegove kondenzacijeske sledi, v srednjem veku
opaziš dolžino neprekinjenega kadra
filem brez muzike...
itd
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()

iloveboobz je izjavil:
Poglej si tole:
N75 ::
Da opazis 4K moraš dokaj blizu gledat ali pa večji TV, samo na razdalji 2m bi mogu opazit razliko, če je original res 4K.
Zakaj ne?
A ni poanta "Constant quality" v handbrake ravno to, da bo vedno neka stopnja kvalitete filma, rezultat pa bo manjši ali večji file?
Pa če je source 4k BD remux, potem ne rabiš nekih filtrov za popravljanje vira, ker je vir top notch.
Ko nimaš temnih scen, da
Ali pa naj bo hvaležen, da je ne vidi. Bo lažje z manjšim (fajlom) zadovoljen.
So podobne scene tudi v sosednji temi,kjer bi jim lahko nadel set za 200 eur na glavo in bi jim svet obrnilo za 180°. Ampak tam je bolj poudarek na višji ceni, tukaj pa na manjši velikosti fajla
So podobne scene tudi v sosednji temi,kjer bi jim lahko nadel set za 200 eur na glavo in bi jim svet obrnilo za 180°. Ampak tam je bolj poudarek na višji ceni, tukaj pa na manjši velikosti fajla

Av1 je odličen pri raznolikih scenah. Pri temnih je pa klavrn.
Tako da če risanko spraviš iz ne vem 60gb na 12 je kul. Če spraviš nekega gothama na tolijo, je pa užas
Tako da če risanko spraviš iz ne vem 60gb na 12 je kul. Če spraviš nekega gothama na tolijo, je pa užas
blink ::
Ni previsok. Pozabljas na vse detajle npr. filmsko zrno, hitre scene, scene z veliko spreminjajocimi detajli, temne scene...itd. Tam se pokaze razlika.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blink ()
filip007 ::
Sem ostal na HD, imam pa 4K TV, samo gledam s postelje oz. ležim in ne dam očal gor. Zame je kot 480p na 1,5m, ko pa igram PS pa uporabim očala. Moje oči zgubijo podrobnosti tam od 1m naprej. Nisem pa slep, pač črke in obrazi niso polne ločljivosti.
Zdaj vidim zakaj rabite TB diske.
Zdaj vidim zakaj rabite TB diske.
Zero games, zero talk.
https://pristytools.neocities.org
https://pristytools.neocities.org

Meiniken2 ::
Že takoj na začetku ko se prstan vrti se v ozadju vidijo kocke, manjka ostrine. Stvari ki so od blizu snemane so okej, ko je nekaj dlje stran in se premika včasih izgleda kot zmazek (kot recimo tisti orci na 0:44).

Nimam medija, samo “backup” :)
iloveboobz je izjavil:
Ti uploadam dvominutni izsek pa poglej sam.
Iz kavča na 3m razdalje zares ne opazim razlike.
Vidim pa recimo razliko pri 3GB 720p verziji tega istega filma iz trackerja. Tam je opazno na prvi pogled.
nerabiš, točn vem kako zgledajo 8 pa 20 pa 100GB relisi...
smoki