» »

Odgovornost razvijalca

Odgovornost razvijalca

«
1
2

DamijanD ::

Brezplačni program za davčne blagajne je zelo nastavljiv: uporabnik sam nastavlja svoje podatke, davčne stopnje produktov, kaj se bo izpisovalo pri tiskanju računov,...
Posledično lahko davčni nezavezanec izdaja račune z izkazanim DDV oz. še več lahko celo doseže da na tisku DDV ni prikazan, kljub temu da je obračunan. V vseh ostalih pregledih/poročilih je DDV vedno viden.
Jasno je, da davčni nezavezanec takih nastavitev ne bi nastavil z namenom goljufije saj so dejansko njemu v škodo ampak gre bolj za malomarnost. Je pa jasno, da v obeh primerih uporabnik izdaja napačne račune glede na njegove obveznosti do FURSa (čeprav v drugem primeru na natisnjenem računu to ni razvidno, ker DDV ni prikazan).
Na FURS se seveda podatki pošiljajo tehnično pravilno - torej glede na stanje v programu.


Ali je razvijalec programske opreme v takem primeru odgovoren za početje uporabnika (torej napačno rabo) ali ne?

Jaz na to gledam na tak način: V primeru izključno brezgotovinskega poslovanja (kjer ni potrebe po davčni blagajni) lahko nekdo izdaja račune z Wordom in če napiše napačne podatke verjetno ni kriv Ms?

kloko ::

Za pravilnost vseh oddanih davčnih podatkov odgovarja vodstvo podjetja ali samostojni podjetnik sam. Nič pa ne bo škodilo, če v svoje programske produkte vgradiš sistem, da se mora uporabnik pred prvo uporabo strinjati s pogoji uporabe, ki jih sam primerno formuliraš.

L.p., Kloko

DamijanD ::

Na srečo ne gre za moj program :)

Je pa kolega dobil odločbo/kazen zaradi zgoraj opisanih situacij in mene preprosto zanima vaše mnenje v zvezi s tem. Kolega pa tudi ne ve ali naj plača polovičko ali ugovarja...

Je pa odločba na podlagi teh členov ZDavPr
19. člen (hujši davčni prekrški)
(1) Z globo od 4.000 do 75.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, če:
11. omogoči zavezancu izdajo računov in kopij računov v nasprotju s tem zakonom (prvi odstavek 14. člena);

14. člen
(obveznosti dobavitelja programske opreme)
(1) Proizvajalec oziroma dobavitelj oziroma vzdrževalec računalniškega programa, elektronske naprave ali informacijskega sistema za izdajo računov ne sme zavezancem zagotoviti ali omogočiti uporabe računalniškega programa, elektronske naprave ali informacijskega sistema, ki omogoča izdajo računov in kopij računov v nasprotju s tem zakonom.

in sicer za prvi scenarij:
7. člen (postopek izdaje računa z enkratno identifikacijsko oznako računa)
(4) Zavezanec mora prek elektronske naprave za izdajo računov kupcu izdati račun, ki vsebuje podatke iz prvega in četrtega odstavka 5. člena tega zakona, razen če ni s tem zakonom drugače določeno.
5. člen (vsebina računa, izdanega z uporabo elektronske naprave za izdajo računov)
(1) Račun, ki ga zavezanec izda kupcu, mora poleg podatkov, ki so določeni s predpisi, ki urejajo davek na dodano vrednost in davčni postopek, vsebovati še naslednje podatke...

za drug scenarij pa:
6. člen (postopek potrjevanja računov z uporabo elektronske naprave za izdajo računov)
4. vrednost računa, skupno vrednost osnove po vrsti davka ali dajatve, razdeljeno po davčnih stopnjah, in pripadajoči davek ali dajatev, vrednost dobav na podlagi posebnih ureditev, dobav pri katerih je plačnik davka na dodano vrednost kupec blaga ali naročnik storitve, oproščenih dobav in neobdavčljivih dobav, ločeno po davčnih številkah iz 1. točke tega odstavka;

wini ::

Čaki a to tožijo kolega ker uporabljajo njegov FREE program?
hehe ... nej plačajo pa bo

Invictus ::

Snameš program z neta, zastonj in potem tožiš avtorja, ker ne dela tako kot mora.

A ti je avtor zagotovil pravilnost delovanja?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kloko ::

Iz tega, kar je OP dodal, je videti, da ga preganja davkarija zaradi programa, ki omogoča goljufanje pri izdajanju računov. Za to situacijo predlagam strokovno pomoč, treba bo dokazati, da gre za neupoštevanje navodil za uporabo, ne pa za namerno omogočanje goljufanja.

L.p., Kloko

DamijanD ::

Da, podatki, ki se pošiljajo na FURS morajo vsebovati tudi davčno izdajatelja programske opreme. In ker podatki za uporabnika niso ustrezni, so očitno ukrepali, tako da odločba je na ravni FURS - razvijalec. Ni pa iz odločbe razvidno ali so kaj preverjali podatke v blagajni s temi, ki so jih prejeli na FURS (torej tehnično pravilnost).

"...omogoča goljufanje..." - pod to jaz razumem brisanje računov, neoznačeno tiskanje kopij (torej to, kar je izrecno prepovedano) - takih stvari naj ne bi omogočal. V takem primeru je jasno, da je odgovornost na strani razvijalca.

sirotka ::

Edino pravilno! Če podpira goljufije, naj plača. Ko je (verjetno) kasiral je bilo vse ok, zdaj bi se pa opral kaj?

DamijanD ::

Sirotka mislim, da si narobe prebral/razumel - program ne omogoča goljufanja.

Ziga Dolhar ::

Mislim da si ti narobe razumel. Program omogoča izdajo računov v nasprotju z Zakonom o davku na dodano vrednost. Tu je problem.
https://dolhar.si/

Utk ::

Word tudi.

mn ::

Utk je izjavil:

Word tudi.


OP je napisal, da gre za program za davčne blagajne. MS Word, ne dela kot davčna blagajna.

kunigunda ::

Te zakoni so kr neki. Kot bi tozil avtohiso ker dovoli da gre avto preko 130km/h

Okapi ::

Ni kaj, plačati polovičko. Program za davčno blagajno, tudi če je brezplačen, ni nekaj, kar bi lahko kar malo po svoje delal.

Brane22 ::

Verjetno ga je prijavila kaka konkurenca.
On a journey of life I chose a psycho path...

thramos ::

kunigunda je izjavil:

Te zakoni so kr neki. Kot bi tozil avtohiso ker dovoli da gre avto preko 130km/h


Kot bi tožil prodajalca motorjev, ker dovoli da gre čez blokado.

Okapi ::

A piše v zakonu, da uporabniku motorja proizvajalec tega ne sme omogočiti?

Če bi uporabnik program za davčno blagajno shekal, potem programer ne bi bil nič kriv. Tako pa pač je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

SlimDeluxe ::

Malo smešno se mi zdi tole, ko pa npr. SAOP izpis računa lahko prav tako poljubno spremeniš... Bodo tudi njih za uha?
Desktop: R5 3600X | MSI MPG B550 | RX580 8GB | 32GB DDR4 | be quiet! 650W
Laptop: Lenovo ThinkPad T15 G2 | i7-1165G7 | 32GB DDR4 | 15" FullHD IPS

Zgodovina sprememb…

Miha 333 ::

Ja zakon je jasen. Mislim, da bi proizvajalec programa moral vgraditi kontrole, ki v največji meri onemogočajo takšne napake. Oziroma pri spreminjanju izpisa omogočiti zgolj spreminjanje izgleda, ne pa spreminjanja vsebine oz. prisotnosti obveznih elementov izpisa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()

Yacked2 ::

Tudi če razvijaš po MIT licenci ?
https://opensource.org/licenses/MIT
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

Miha 333 ::

Licenca tu nima veze (oz. bolje rečeno zakonodajalca in FURS ne zanima). Pomembno je, ali ti ponujaš izdelek kot program, namenjen izdajanju računov v RS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()

Yacked2 ::

Okej, kaj to pomeni za moje release na GitHubu ? Me lahko neka tretja oseba toži, če si presene, scompaila in požene moj source ?
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

joze67 ::

Zakaj bi te tožila 3. oseba? Saj te bo država.

Miha 333 ::

Po mojem si lahko kaznovan v primeru, če ti svoj izdelek ponujaš ali oglašuješ kot program za izdajanje računov, ki ga lahko uporabnik neposredno uporabi, saj te v tem primeru zavezuje zgoraj omenjena zakonodaja. Seveda če program ne ustreza zahtevam. Kompajlanje se lahko razume kot korak namestitve. Skratka pomembno je, da program ponujaš, predstavljaš ali oglašuješ kot tak, namenjen izdajanju računov. Ker s tem ima uporabnik programa pravico sklepati, da program ustreza zakonom.

BTW, pred mnogimi leti je moral proizvajalec programa vsak program poslati v pregled DURSu, kjer so ga vpisali v register dovoljenih programov in izdali potrdilo, da je program skladen z zakonodajo. In samo tak program si lahko potem ponujal uporabnikom. Kasneje so to opustili in je lahko te programe izdeloval dobesedno vsak, ki je imel 5 min. časa.

Skratka, če izdelaš tovrsten program, je to tudi neka odgovornost, saj opravlja pomembno funkcijo.

poweroff ::

Edina "pomembna funkcija" je, da država pobere čim več davka. Če pa program ogroža tvojo zasebnost, varnost ali celo življenje, pa to ni dovolj pomembno za pregon.
sudo poweroff

Okapi ::

Kar seveda niti slučajno ni res. Avtorje raznih virusov in trojancev veselo preganjajo (in zapirajo).

poweroff ::

Ja. Avtorje luknjičastih operacijskih sistemov, luknjičastih antivirusov, luknjičastih prikazovalnikov PDF dokumentov in tako dalje pa nikakor ne.
sudo poweroff

Miha 333 ::

Tu ne gre za luknjičavost, ampak je v zakonu točno napisano, kaj program mora in česa ne sme omogočati in kdo je odgovoren ter kakšne so kazni. In če izdeluješ oz. ponujaš tak program, te to seveda obvezuje. Res ne vem, kaj tu ni jasnega.

Debata o tem, ali so zakoni "pametni" ali "butasti", je za v drugo temo. Bottom line, treba se je ravnati po njih.

poweroff je izjavil:

Edina "pomembna funkcija" je, da država pobere čim več davka. Če pa program ogroža tvojo zasebnost, varnost ali celo življenje, pa to ni dovolj pomembno za pregon.

Pomembna funkcija je zagotavljanje pravilnega in zakonitega poslovanja poslovnega subjekta in med drugim tudi pravilnega in zakonitega obračunavanja in plačevanja davkov.

DamijanD ::

Tudi vezana knjiga računov omogoča pravilno poslovanje subjekta, a ga ne zagotavlja. Kdo odgovarja v primeru, da subjekt, ki ni davčni zavezanec, v vezano knjigo računov napiše račun z DDV? Tiskarna?

Miha 333 ::

DamijanD je izjavil:

Tudi vezana knjiga računov omogoča pravilno poslovanje subjekta, a ga ne zagotavlja. Kdo odgovarja v primeru, da subjekt, ki ni davčni zavezanec, v vezano knjigo računov napiše račun z DDV? Tiskarna?

Tiskarna ni zakonsko obvezana, proizvajalec programa pa je.

tikitoki ::

DamijanD je izjavil:

Na srečo ne gre za moj program :)

Je pa kolega dobil odločbo/kazen zaradi zgoraj opisanih situacij in mene preprosto zanima vaše mnenje v zvezi s tem. Kolega pa tudi ne ve ali naj plača polovičko ali ugovarja...

Je pa odločba na podlagi teh členov ZDavPr
19. člen (hujši davčni prekrški)
(1) Z globo od 4.000 do 75.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, če:
11. omogoči zavezancu izdajo računov in kopij računov v nasprotju s tem zakonom (prvi odstavek 14. člena);

14. člen
(obveznosti dobavitelja programske opreme)
(1) Proizvajalec oziroma dobavitelj oziroma vzdrževalec računalniškega programa, elektronske naprave ali informacijskega sistema za izdajo računov ne sme zavezancem zagotoviti ali omogočiti uporabe računalniškega programa, elektronske naprave ali informacijskega sistema, ki omogoča izdajo računov in kopij računov v nasprotju s tem zakonom.

in sicer za prvi scenarij:
7. člen (postopek izdaje računa z enkratno identifikacijsko oznako računa)
(4) Zavezanec mora prek elektronske naprave za izdajo računov kupcu izdati račun, ki vsebuje podatke iz prvega in četrtega odstavka 5. člena tega zakona, razen če ni s tem zakonom drugače določeno.
5. člen (vsebina računa, izdanega z uporabo elektronske naprave za izdajo računov)
(1) Račun, ki ga zavezanec izda kupcu, mora poleg podatkov, ki so določeni s predpisi, ki urejajo davek na dodano vrednost in davčni postopek, vsebovati še naslednje podatke...

za drug scenarij pa:
6. člen (postopek potrjevanja računov z uporabo elektronske naprave za izdajo računov)
4. vrednost računa, skupno vrednost osnove po vrsti davka ali dajatve, razdeljeno po davčnih stopnjah, in pripadajoči davek ali dajatev, vrednost dobav na podlagi posebnih ureditev, dobav pri katerih je plačnik davka na dodano vrednost kupec blaga ali naročnik storitve, oproščenih dobav in neobdavčljivih dobav, ločeno po davčnih številkah iz 1. točke tega odstavka;


Ocitno je po crki zakona kriv in naj placa polovicko in drugic naredi program, kot se zagre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

N0t0ri0us ::

poznam podoben primer. Lahko da je celo to ta. Bila je "veselica", kjer so najeli davčne blagajne za xxx€, na davčnih blagajnah je bilo nastavljen 22% davek, za podjetje, ki ni davčni zavezanec. Na koncu je moralo podjetje 2x plačat davek - Dursu in še pri nakupu, sedaj pa terjajo tega, ki jim je posodil davčno blagajno, ker naj bi jim jo nepravilno nastavil.

Podrobnosti mi niso znane, saj pri tem nisem imel nič, mi je pa to razlagal "šef" tega podjetja. Seveda sem slišal zgolj eno plat zgodbe. #monsters

LeQuack ::

Se prav največji ropar vseh časov (država) pravi poštenim ljudem, da so jo oropali?
Quack !

Spura ::

Ce si uporabnik sam sname program in si ga instalira, potem si lahko tudi nastavi, da ni zavezanec za DDV ceprav je in obratno. Ne razumem cisto tega principa. Torej mora izdajatelj programa vsakemu instalirat, skonfigurirat, preverit pravilnost uporabnikovih trditev (torej da ima res to davcno in da res je/ni zavezanec itd) in potem to zaklenit?

Miha 333 ::

Po črki zakona bi že bilo možno tako sklepati. Lahko pa predlagatelja zakona (mislim, da Ministrstvo za finance) vprašaš za mnenje oz. razlago in boš v tednu, dveh dobil uraden odgovor.

Okapi ::

Če se uporabnik programa napačno registrira oziroma namesti program z lažnimi podatki, ni kriv programer. Programer je kriv, če lahko uporabnik izbira oziroma naknadno spreminja nastavitve, ki niso v skladu z njegovo registracijo oziroma začetno namestitvijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

kunigunda ::

In ce uporabnik fase virus, ki onemogoci posiljanje cesarkoli na DURS, je kriv tist, k je virus naredu ?
Sicer sem pa navajan v slovenistanu, da so zakoni pisani tko pavsalno, da lohk 5 sodnikov na 5 nacinov dosodi.

galu ::

Upravičeno bi se lahko pritožil, če bi imel npr. MIT licenco , ker:
THE SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS", WITHOUT /.../ FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE AND NONINFRINGEMENT.

in
IN NO EVENT SHALL THE AUTHORS OR COPYRIGHT HOLDERS BE LIABLE FOR ANY CLAIM, DAMAGES OR OTHER LIABILITY, WHETHER IN AN ACTION OF CONTRACT, TORT OR OTHERWISE, ARISING FROM, OUT OF OR IN CONNECTION WITH THE SOFTWARE OR THE USE OR OTHER DEALINGS IN THE SOFTWARE.
Tako to gre.

peglezn ::

Spura je izjavil:

Ce si uporabnik sam sname program in si ga instalira, potem si lahko tudi nastavi, da ni zavezanec za DDV ceprav je in obratno. Ne razumem cisto tega principa. Torej mora izdajatelj programa vsakemu instalirat, skonfigurirat, preverit pravilnost uporabnikovih trditev (torej da ima res to davcno in da res je/ni zavezanec itd) in potem to zaklenit?


Dev ne rabi preverjati pravilnosti podatkov.
Mora pa implementirati zadevo tako da če je označen kot zavezanec se ddv prikazuje na računih, drugače ne.
OP pa je napisal da program omogoča možnost izbire prikaza ddv na računu - česar nebi smel omogočati.

Miha 333 ::

galu je izjavil:

Upravičeno bi se lahko pritožil, če bi imel npr. MIT licenco , ker:
THE SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS", WITHOUT /.../ FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE AND NONINFRINGEMENT.

in
IN NO EVENT SHALL THE AUTHORS OR COPYRIGHT HOLDERS BE LIABLE FOR ANY CLAIM, DAMAGES OR OTHER LIABILITY, WHETHER IN AN ACTION OF CONTRACT, TORT OR OTHERWISE, ARISING FROM, OUT OF OR IN CONNECTION WITH THE SOFTWARE OR THE USE OR OTHER DEALINGS IN THE SOFTWARE.

Še enkrat, licenca te ne odvezuje upoštevanja z zakonom določenih obveznosti, v zvezi s tem sploh ni relevantna.

galu ::

S tako licenco developer trdi, da za SW ne garantira primernosti za (kakršenkoli) določen namen - v tem primeru za davčno blagajno. Posledično to pač ni formalen SW za davčno blagajno, čeprav ga nekdo lahko uporablja za ta namen, ampak to je potem odločitev in odgovornost uporabnika. Takega programa ZDavPr ne ureja.
Tako to gre.

Furbo ::

Seveda je kriv debilni uporabnik. Jaz sem 10 let pisal račune v Excelu, naj bi tožil MS, če bi kaj zafrknil?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

Daj preberi si še enkrat, je že bilo vse 3x pojasnjeno.;((
Za izdajo računa na papirju DURS ni zahteval nobenih posebnih programov. Lahko si vzel svinčnik in papirnat prtiček in nanj napisal račun. Če so bili gor vsi potrebni podatki, je bilo OK.

Za program, ki se mu reče davčna blagajna, pa FURS zahteva določene stvari, ki jih mora avtor programa zagotoviti.

poweroff ::

Saj to je čisto v redu.

Je pa zanimivo, da so bila prva stvar, kjer se je uzakonilo odgovornost pisca softwera davčne blagajne in ne recimo kakšen sistem za zaščito zasebnosti ali pa recimo firewall.

No, v bistvu ni tako zanimivo. Samo potem težko poslušam laži, da je država tvorba, ki skrbi za svoje državljane, itd... 8-)
sudo poweroff

Okapi ::

Sistemi za zaščito zasebnosti na srečo še niso obvezni. Zato se tudi država nima kaj vmešavati v to, kakšne uporabljamo. Požarna varnost pa je uzakonjena, če prodajaš gasilne aparate, ki niso v skladu s predpisi, te država preganja.

poweroff ::

No, ampak država se v določena zasebna razmerja vseeno vmešava. In če meni proizvajalec šifrirnega softwera trdi da nima backdoora, potem se pa izkaže da so NSA dali backdoor, bi pričakoval, da se bo država vmešala. Aja, ne, to je zasebno razmerje.

Ampak po drugi strani pa država preganja družinsko nasilje, čeprav je zakon zasebno razmerje. Sicer je to čisto v redu, ampak zakaj pa potem država ne ureja tudi medsosedskih odnosov in to prepušča civilni tožbi?

Skratka - ne veljajo nobena pravila, pač pa Država dela tako kot ji paše. Oziroma si pravila sproti izmišljuje. To pa zato, ker lahko. Ker ima moč.

Kaj pa iz tega sledi pa marsikomu ni všeč.
sudo poweroff

Mavrik ::

Matthai, imaš ti kak point v povezavi z davčnimi blagjanami? Ker random pizdenja čez državo nekako res tule ne maramo.
The truth is rarely pure and never simple.

poweroff ::

Ja. Point je, da se mi zdi zanimivo, da so na področju davčnih blagajn uvedli odgovornost piscev softwera, na drugih področjih pa ne.
sudo poweroff

Okapi ::

Če bi država predpisala en sam uraden program za davčno blagajno, bi se pa tudi pritoževal. Ali če bi zahtevala uraden certifikat ustreznosti, kot je menda nekoč za podobno zadevo že bilo. Pač, svoboden trg, svobodna odgovornost. Saj nihče nikogar ne sili, da dela davčne blagajne. Še vedno lahko ostaneš pri glavni knjigi.>:D

srus ::

Kaj, a so končno POS Elektronček in Pečečnika privili?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prispevki s.p.-ja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18145468 (9252) fikus_
»

FURS Preveri račun (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
813164671 (48921) PINki
»

Davčna blagajna za društvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6223300 (7664) Kosek1

Davčne blagajne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Programska oprema
34873969 (65033) Mavrik

Več podobnih tem