» »

Bobenski skener

Bobenski skener

Okapi ::

A ima kdo možnost brezplačno (ali za par pirov;)) poskenirati en dias v najboljši možni kakovosti? Zanima me, iz gole radovednosti, primerjava s preslikavo diasa s fotoaparatom s 50 megapikami ločljivosti in brez Bayerjeve interpolacije.

Okapi ::

Nikogar z bobenskim skenerjem v kleti? ;)
Da bi videl, kako se v primerjavi z njim obnese moj digitalno-optični sistem, ki je videti takole:

#000000 ::

Mislš rečt nobenega ŽEJNEGA :)

Darko! ::

Hm, tako za laika ...
... morda so se pa ljudje poskrili.

Tole Okapijevo čudo zgleda kot laserski top iz Vojne zvezd al pa morda brzostrelka iz post apokaliptične prihodnosti ala Mad Max. :)

borisk ::

probaj kje na slofoto forumu

fosil ::

Saj en profi sken diasa te tudi v fotostudiu ne bo stal ne vem koliko.
Tako je!

Okapi ::

Vem, ampak sem škrt;)

no comment ::

Mam drum skener, ampak ni ravno optimalno skalibriran in tudi drugače ni bil ravno v vrhu te kategorije. Zmerjeno dobim 4000dpi, ampak je malo preveč šuma, če malo odprem zaslonko, da je sken bolj "smooth", dobim ca. 3300dpi.

Če te zanima gola ločljivost, imam enega boljšega namiznega (dobrih 5000dpi).

Lahko pošlješ dias in ga spustim skozi oba skenerja. Lahko tudi kak barvni negativ, da vidimo kako se digitalec spopade z njim.

Okapi ::

OK, ti pošljem ZS, čez par dni, ker imam še par drugim možnosti napeljanih.

no comment ::

Mimogrede, Nikon je v novi D850 "zapekel" invertiranje color negativov. Stvar drugače ni tako enostavna kot se sliši, bomo videli ali je Nikon dodal kak ščepec magije ali pa samo naredijo linearni invert in "avtocolor" na koncu, da se približno poravnajo R, G in B histogrami.

Okapi, lahko odložiš kam par primerkov tvojih skenov? Predvsem bi se pozabaval s kakim barvnim negativom...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Ja, sem videl. In sem takoj pomislil, da bi bilo lepo, če bi Olympus nekaj takega dodal pri nadgradnji firmwara. Ker Olympusov high-resolution način je pravzaprav kot nalašč za "skeniranje" filma.

no comment ::

Za hec sem naredil primerjavo med mojim drum (Howtek 4500 - 4000dpi) in namiznim ccd (Minolta 5400 - 5400dpi) skenerjem.

 howtek

howtek



 minolta

minolta



Če se nisem zakalkuliral, je prikazani 100% izrez na filmu velik ca. 0,5mm. Nobenega sharpeninga, aparat je trotlca, film je Fuji Provia 100F. Pri uploadanju na flickr pride do male degradacije (konverzija v jpg), ampak se mi ne da iskat drugega placa kamor lahko uploadaš tife...

Okapi, če hočeš poolympusirat film, ti ga lahko pošlem.

Okapi ::

Super, naslov sem poslal v ZS.

no comment ::

Film bi moral jutri priromati v Okapijeve šape.

Za štos še en skener, namizni flatbed Epson 4990, nazivna ločljivost fenomenalnih 4800dpi. Naš lokalni slo-tech strokovnjak za oranžno zelenjavo in vse-foto je enkrat pametoval, da če piše 10.000dpi, je to 10.000dpi.

No..., ni.

 epson

epson

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Evo, dobil film of no commenta. Hvala! Manjkajočo opremo za popoln preizkus (repro-stojalo in osvetlitev) dobim naslednji teden, tule je samo čisto na hitro narejena ena primerjava s tem, kar imam sedaj. Na levi je skopiran izsek skena z Minolto (iz zgoraj pripete slike), da desni Olympus.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

no comment ::

Presenetljivo se skener za par sto evrov dobro drži proti 1000+ EUR Olympus setupu. Sem pričakoval, da bo Olympus pometel s skenerji. Vsaj pri resoluciji.

Čeprav, najverjetneje smo bolj na limitu rezolucije (za manjši gumb velike) leče v trotlci.

A se ti da naredit primerjavo med regular in hi-rez načinom v Olympusu?

Okapi ::

Ja, tole je videti približno največ, kar je mogoče iz tega diasa izvleči. Pri 20 mp so podrobnosti bolj ali manj enake, samo zrnatost filma se izgubi v digitalnem šumu.

Okapi ::

Mimogrede, Minolta 5400 je, kot vidim, eden boljših skenerjev, specializiranih za 35 mm film. Na Ebayu ga pod 500 evrov rabljenega težko dobiš (+ poštnina in DDV).

no comment ::

Jaz sem zadnjega kupil za dobrih 100 EUR. Z malim defektom za katerega sem vedel, da ga popravim v 5min.

Ampak, vseeno... Si preprican, da je optimalni fokusiran tvoj scan?

no comment ::

Oj, Okapi!

A si potem kdaj uspel nardit kak "sken" barvnega ali pa vsaj bw negativa v hi-res? Rabljeni M-5 mkII se bližajo canam, ko bi si ga mogoče že kupil za zabavo...

Okapi ::

Malo sem se igral z barvnimi negativi, ampak ta hip ne najdem, kje so skeni.;)

Kar se fotoaparata tiče, ni popolnoma nobenega problema. Uporabiš hi-resolution način in dobiš vrhunski sken. Pri negativih je problematičen naslednji korak, ko je treba negativ spremeniti v pozitiv. To pa ni več odvisno od fotoaparata, ampak od programa, s katerim obdeluješ fotke.

zcetrt ::

Katere programe pa uporabljata za obračanje barvnih negativov? Že v PS-ju sem preizkusil par različnih pristopov z različno efektivnim workflowom, generalno je pa precej zamudno.

Zdi se mi, da pri črno belih skenih težko dobiš boljši sken kot z DSLR-jem, pri barvnih pa odštevanje rdeče oz. oranžne komponente pobere preveč informacije, ki jo DSLR zajame in kvaliteta zato trpi (posterizacija in šum).
4.

no comment ::

V PS gre čisto lepo. Ker ne rabim masovnega konvertiranja, mi čisto zadošča. Sem si pa naredil tudi python rutino ampak bi rad probal še na "camera" skenih.

Če bi lahko Okapi na svojih Olympusih poslikal par barvnih negativov v hi-res načinu, bi bilo super ;) Če pa bi mi lahko potem poslal te negative, bi jih lahko za primerjavo poskeniral še na drum skenerju in Noritsu minilab skenerju.

edit: V zadnjem času je za invertanje popularen Negative Lab Pro plugin za Lightroom.

Zgodovina sprememb…

no comment ::

Za hec bi si kupil kak poceni aparat za špilanje s "skeniranjem" negativov/diasov. Čim cenej in čim višja resolucija ali pixel shift (Pentax K-70, Olympus M5 mkII).

Pol pa gledam teste objektivov, npr. Olympus Macro 30/3.5. 70lppm je manj kot 4000dpi (pa še to samo v centru)?! Če v povečevalnik dam USAF 1951 testni dias, dobim na mizi vsaj dvakrat toliko (pa verjetno še več, ampak sem omejen s svojim vidom) z objektivom, ki je sicer dober, ampak nič kaj posebnega.

Kaj sem spregledal?

Okapi ::

Spregledal si, da lenstip ločljivosti objektivov ne meri optično, temveč s tipalom fotoaparata, in sicer zastarelega, E-PL1, z 12 megapikami.

To tipalo ima teoretično ločljivost 6000 dpi, praktično pa vsaj pol manjšo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Recimo tule so Zuikotu 60mm makro optično namerili 2889 lw/ph v središču, kar je, če prav razumem, 222 lppm, oziroma 11.000 dpi. Upam, da nisem povsem v temo brcnil;)

ttps://www.opticallimits.com/m43/781-oly6028?s...

V hi-res načinu je teoretična ločljivost tipala nekaj manj kot 15.000 dpi, praktična torej pol manjša.

no comment ::

Ja, to sem pomislil, se vedno... center, pri odprri zaslonki se mi zdi nenormalno slab (glede na to, da se pri bolj zaprri zaslonki ostrina povzpne, ocitno le ni limitirana na senzorju).

no comment ::

Sicer ne vem, ampak se mi zdi logicno, da je "line width" pol manjsi od "line pair", kar bi prineslo potem komaj dobrih 100lppm.

Okapi ::

Ja, imaš prav.
LW/PH is equal to 2 * lp/mm * (picture height in mm).

Mimogrede, ločljivost skeniranja s fotoaparatom lahko dodatno povečaš tudi tako, da preslikaš po pol diasa in sestaviš. Kar z Olmypusovimi makro-objektivi ni problem, saj pri razmerju 1:1 "vidijo" ravno pol 35 mm diasa oziroma negativa.

Treba je tudi upoštevati, da pri Olympusovem hi-res načinu ni samo osnovna ločljivosti višja, ampak tudi ni bayerjeve interpolacije - vsaka pika tipala vidi vse tri osnovne barve.

no comment ::

Se mi zdi, da testirajo ločljivost makro objektivov tako kot pri ostalih. Torej ne pri "makro" razdaljah za katere so optimizirani. Jaz pa sem objektiv iz povečevalnika gledal v njegovem "delovnem" območju.

Sicer pa sem po nekaj googlanja prišel do ugotovitve, da so objektivi iz boljših skenerjev razred zase (če jih uporabiš pri njihovi optimalni povečavi).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Digitaliziranje slik iz negativov

Oddelek: Sedem umetnosti
314618 (3603) Okapi
»

Skeniranje negativov

Oddelek: Sedem umetnosti
246464 (3847) harvey
»

Kako skenirati diapozitive ali negativ (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5716278 (8678) cekr
»

Scanner za diapozitive/negative

Oddelek: Kaj kupiti
145303 (3365) no comment
»

Kateri skener za negative

Oddelek: Kaj kupiti
205875 (4901) no comment

Več podobnih tem