» »

Scanner za diapozitive/negative

Scanner za diapozitive/negative

McAjvar ::

Pozdravljeni!

Oce kupuje opticni citalnik za diapozitive in negative, gre za domaco uporabo - svoj arhiv zeli spraviti v digitalno obliko. Zanima me, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu taksne naprave in katere izdelke priporocate za ta namen?

Hvala.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

fosil ::

Pred kratkim sem si tudi jaz iz istega razloga ogledoval skenerje. Do nakupa potem sicer ni prišlo, ampak kolikor sem gledal, precej priporočajo Epsone.

In sicer boljše modele v500, v700, oziroma v750. Odvisno od financ.

V700 review
V750 review
Tako je!

AtaStrudl ::

Veliko bolj kot resolucija&co je pomemben podatek DMAX (max density, najvecja "tema" iz katere scanner se lahko potegne koristen signal). Se posebej to velja za CB negative... Pri filmskih negativih je veljalo, bolje malo vec osvetliti, ker si na povecevalniku iz temnejsega negativa se vedno lahko potegnil OK sliko... zato je mnogo ljudi (me included) negative raje slikala "+1 stop"... ampak taksni, ceprav so bili pod povecevalnikom super, so za vecino scannerjev precej neprebavljivi....

Torej, ce je dmax manj kot 3.5 na negative pozabi... (celo malo temnejsi diasi so problem...)

McAjvar ::

Hvala obema, tile podatki mi bodo zelo prav prisli.
Ce se orientiram po ceni za npr. scanner Epson V750, ki sem ga nasel v cenovnem rangu od EUR700+ (Epson V700 od nekje EUR500+), kar je za 3 dni uporabe in nato za pakiranje v skatlo in hranjenje na podstresju rahlo veliko ... Oba pa imata glede na specifikacije proizvajalca deklarirano opticno gostoto 4.0 Dmax.
V kaksnem cenovnem okviru pa se potem ze lahko dobi nek sprejemljiv stroj za domaco uporabo? Ali pa recimo, ce se da kje (kak foto studio) taksne scannerje izposoditi oziroma ali v kakem foto studiu ponujajo storitev skeniranja diapozitivov in negativov?
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

harvey ::

taksne scannerje izposoditi oziroma ali v kakem foto studiu ponujajo storitev skeniranja diapozitivov in negativov?


Ponujajo skeniranje z bobenskimi skenerji, v grafičnih studijih, vendar to ni poceni spaš od 10 EUR naprej po komadu. Odvisno od količine se da zmenit tudi za kakšno ugodnejšo ceno.

Foto studie ne pokvrivam, so pa imeli že pred leti to storitev nekateri fotostudiji v tujini - diasi na CD/DVD digitalizirano. Cena storitve je bila sprejemljiva. Kdo to dela v Sloveniji žal ne bi vedel.

Druga varianta pa je enostavno preslikavanje s solidnim fotoaparatom in ostalo opremo, kar da končni izdelek zelo solidne kvalitete in kar je najpomembnejše končni izdelek je zelo solidne kvalitete za zelo dostopno ceno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

fosil ::

V Ljubljani ima recimo fotostudio Klemenc (v centru pri Nami) skeniranje filmov/diasov.

Cena mislim da je nekaj manj kot 1 EUR na dias. Odvisno kakšno kvaliteto hočeš. Pa za večje količine se da baje zmenit še za nekaj popusta.

Kaj se ti bolj splača je pa seveda odvisno od količine.

V700 in V750 sta že zelo dobra skenerja, verjetno bi bil zate dovolj v500, ki je pod 300 EUR.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

AtaStrudl ::

Varianta s fotoaparatom ima tudi prednost hitrosti, ce moras poskanirat vecjo kolicino filma, se hitro navelicas "prevazanja" scannerja... Skljocanje je vsaj 10X hitrejse kot skaniranje!
Seveda pa za kvalitetno delo rabis nekaj malo bolj specializirane opreme, n. pr. makro objektiv in nastavek za preslikavanje.
Prodajajo tudi nastavke za preslikavanje z vgrajeno optiko, ampak pri cenejsih modelih bi jako dvomil v kvaliteto...
Za osvetlitev lahko uporabis tudi fles (seveda ne tistega na fotoaparatu :-), samo dodas par plasti mat folije za difuzijo.

Phoebus ::

Kot že napisano...če imaš samo za svoj arhiv, plačaj nekomu da ti to naredi....nastavki za fotoaparate ipd niso "to".

Picero ::

najprej se odloci, kako kvalitetno hoces imet poskenirano. Za arhiv in manjse printe, inet... bo cisto dovolj, ce diase kar preslikas. Hitro, ob primerni opremi in nastavitvah je lahko tudi dokaj kvalitetno.
En nacin je tukaj:
http://dbclemons.wordpress.com/2009/03/...
za ostale lahko se malo poguglas.
Pazi na vir svetlobe, ki jo uporabis za presvetlitev diasa ali negativa. Jaz sem za to porabil kar eno luc v pokrovu skenerja, ki je imel nastavek za skeniranje diasov.
Drugace pa se da zelo hitro delati, ce imas kaksen dober makro objektiv, fotoaparat na stojalo, nastavis rocne nastavtive svetlobe, sfokusiras na roke, potem pa diase samo menjas in skljocas. Ce imas kaksen fotoaparat, ki omogoca intervalno fotografiranje ti se na sprozilec ne bo potrebno pritiskat.
Ce se ti ne da s tem ukvarjat, pa v kaksen studio. Nekaj negativ filmov so mi zelo dobro poskenirali v Foto Cebron v Trzicu. Sem jim poslal kar po posti, cez kaksen teden pa dobil nazaj DVD z dokaj dobrimi skeni.
Skeniranje na bobenski skener je top, ampak je top tudi po ceni. Izpod 5 EUR / kos ti ne bo poskeniral nihce.
Zelo ugodno skeniranje filmov sem enkrat zasledil v Ameriki - glede na tisto, kar so objavili na spletni strani zelo zadovoljujoce in zelo poceni. Posiljali so tudi v Slovenijo, zal pa sem nekje izgubil naslov njihove spletne strani.
Mogoce najdes kaksno idejo tudi tukaj:
http://photography-on-the.net/forum/sho...
http://www.andromeda.com/people/ddyer/p...
http://www.shotcopy.com/whatisshotcopy....
http://www.photo-i.co.uk/BB/viewtopic.p...
http://www.totiportal.com/odp.php?brows...

Picero ::

Okapi ::

Če te ne bo pekla vest, lahko v spletni trgovini kupiš najboljši skener za diase, potem pa sporočiš, da ti ne ustreza in ga vrneš. Če pravilno vse skupaj tempiraš, imaš 45 dni časa, da poskeniraš vse diase zastonj.

O.

Iatromantis ::

Obujam to staro temo, ker hočem pomagati fotru, ki ima kot ljubiteljski fotograf pravo zakladnico diasev in negativov in jih zdaj skenira na nekem 'consumer' flatbed skenerju, ki pa daje porazne rezultate.

Sem preveril vaše nasvete in ugotovil, da ima Cannon (vsaj) dva nova modela, ki jih prej očitno še ni bilo. Najcenejša sta Epson Perfection V330 in Epson Perfection V33, a noben model od teh nima infrardeče LED lučke, za katero predvidevam, da je pomembna, saj oba modela dosežeta optično gostoto 3,2 DMax, medtem ko imajo višji modeli, kot je npr. tudi vrj. nov izdelek Epson Perfection V600 gostoto 3,4 DMax in IR LED lučko, poleg bele.

300tke stanejo okoli 100 eurov, 500tke od 200-300 eur, 600tka je 300 eur, medtem ko v700 z 4,0 DMax gostote stane 600 eur, kar pa je preveč. Predvidevam torej, da je nekakšen optimalen nakup potem ta iz serije 600. Kakšne so vaše izkušnje?

AtaStrudl ::

Ja, saj ta serija 600 je tudi "consumer flatbed"!
Racunaj, da taksen (ne glede na podatke v prospektu) realno zmore kakih 2000 dpi.
Dmax 3.4 tudi ni bogve kaj.
Digital ICE tudi ni nek prehud cudez, n.pr. na crno belem filmu sploh ne deluje. Itak je pa dobro obrisat film, preden ga skaniras. Informacije pod smetjo ICE ne more povrniti, lahko samo interpolira preko.

Jaz bi predlagal kaksen rabljen resen (Nikon, itd) film skener, ampak pod 1K euro bos tezko prisel tudi tako.

Ce imas kak DSLR, preslikavanje z njim lahko da precej dobre rezultate. Z dobrim makro objektivom bos vsekakor konkurencen flatbedu za 300E. Glavni problem je enakomerna osvetlitev, moras dati vsaj dve plasti mat folije in pa okno mora biti kakih 2X vecje of formata filma, sicer bo vinjetiralo.
Ta metoda ima dve veliki prednosti:
1. hitrost - lahko racunas 10X ali vec hitreje kot skener! Za velik arhiv pomembno!
2. Dmax skoraj neomejen (pac avtomatika od DSLR upali po potrebi dolg cas).

Slabosti sta predvsem problem enakomerne osvetlitve in pa vcasih (ce delas na hitro) dinamicno podrocje - sem in tja kako sliko bos moral na roko optimizirat.


Seveda, vse to ob predpostavki, da pac imas DSLR in ustrezen objektiv, kupovati tega samo za preslikavo filmov normalno, da nima smisla.

Ce pa tega nimas potem pa - ce je tisti flatbed ki ga imas res ze zelo star, bo novi verjetno malo boljsi. Ce ta stari flatbed ni res kak prastari klump, pa na neke velike preskoke v kvaliteti ne racunaj!

Okapi ::

Jaz bi predlagal kaksen rabljen resen (Nikon, itd) film skener, ampak pod 1K euro bos tezko prisel tudi tako.
Bi rekel, da je dandanes naokoli (recimo po redakcijah časopisov in revij, pri tiskarjih in še kje) še pa še profi skenerjev za diase, ki jih nihče več ne uporablja, in si ga je mogoče z malo iznajdljivosti sposoditi.

Ce imas kak DSLR, preslikavanje z njim lahko da precej dobre rezultate
Čisto dobro se obnese tudi preslikavanje s projekcijskega platna, s fotoaparatom na stojalu. Niti ni treba, da je zrcalno refleksni. Nastaviš nizek ISO, poskrbiš, da je fotoaparat čim bolj v osi projekcije in to je to. Sicer pa lahko postopek prej preizkusiš in če se ti zdi, da rezultati niso dobri, začneš razmišljati o skenerju. Je pa ta metoda seveda primerna samo za diase v okvirčkih. Če imaš, tako kot jaz, pol fotoarhiva neuokvirjenega, ali č/b negative, odpade.

O.

no comment ::

Okapi je izjavil:

Bi rekel, da je dandanes naokoli (recimo po redakcijah časopisov in revij, pri tiskarjih in še kje) še pa še profi skenerjev za diase, ki jih nihče več ne uporablja, in si ga je mogoče z malo iznajdljivosti sposoditi.

Frderbu sem svojga Nikon 8000. Ve kdo za kak plac kjer imajo kak drum skener s težo manjšo od 200Kg ali pa hi-end flatbed iz prejšnjega tisočletja Creo/Scitex Eversmart/IQSmart, Screen Cezanne, Heidelberg/Linotype Topaz... in bi ga prodali?

Zdej sem post-festum že za par drum skenerjev slišal, ki so romali direkt v kanto ali pa so jih šenkali!

Please, take my money!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Digitaliziranje slik iz negativov

Oddelek: Sedem umetnosti
314616 (3601) Okapi
»

Kako skenirati diapozitive ali negativ (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5716277 (8677) cekr
»

Kateri skener za negative

Oddelek: Kaj kupiti
205872 (4898) no comment
»

Kateri Scanner?

Oddelek: Kaj kupiti
121915 (1646) opeter
»

Skeniranje diapozitiva

Oddelek: Programska oprema
123560 (3452) dr. Zgemba

Več podobnih tem