» »

Kako skenirati diapozitive ali negativ

Kako skenirati diapozitive ali negativ

«
1
2

Kriko ::

Nabavil sem skener Epson 1660, ker bi pač rabil za skenirat negative filma fotoaparta, pa mi deluje zelo čudno. Čim želim skenirati mi pridejo vse slike črne, tako da so neuporabne!
Kaj mi lahko date kak nasvet?
lp

Highlag ::

Če hočeš skenirati diase jih rabiš z nečim osvetliti.

V službi imamo Skener, ki zna tudi to. Je drugače A4 skener, za diase ima v pokrovu vgrajeno dodatno žarnico in tudi ležišče za film. Ko izbereš v programu da boš skeniral diase se tista žarnica prižge in film osvetli, skener ga pa poskenira kot navadno fotko. Softwer pa zna celo razdelati posamezne slike, tako da se tebi ni treba zajebavat s tem.

Tako mislim, da ti nimaš filma presvetljenega, pa so zato slike črne. Mogoče rabiš za tvoj skener kak dodatek za skeniranje diasov/filmov?

Kriko ::

JA točno kako deluje ne vem sem pa tale skener epson 1660 nabavil prav zato ker ima za diase negative možnost!
lp'

Roadkill ::

Gorovo si prebral vso dokumentacijo, ki je prispela s skenerjem. :)

bobby ::

kaj pa dodatek za diase skenirat maš??? taka priprava k jo položiš na skener in potem v to pripravo vlagaš diase. film scanner se imenuje, če se ne motim.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

bradek ::

Za skenirat filme/diase potrebujes poseben nastavek ki ga polozis na plosco skenerja, problem pri filmih/diasih je da mora biti od zadaj osvetljen... za to imas posebne nastavke, kot je rekel nekdo pred mano, sigurno si prebral vso dokumentacijo ki si jo dobil zraven.

Kriko ::

JA dodatek imam saj sem zato kupil tale skener ker ima možnost slikanja diapozitivov samo pridejo črni, oziroma sem probal samo film z aparata ker diase imam na drugem mestu jin jih še nisem prinesel domov!
lp

bradek ::

"....od zadaj osvetljen...."

BigWhale ::

Saj film si dal prej razvit? Mar ne?

jest10 ::

Pa da se ne boš čudiu. Film iz aparata je nagativ.(drugačne barve)

Gapi ::

Fantje če nimate nastavka gre tud z močnejšo neonsko lučjo z tem da na film položiš bel list papirja kot difuzor svetlobe
No person is rich enough,to buy back his past.

bf4ed ::

Jao, razvit film in navodila od skenera delajo čudeže.:D

fulgur ::

Lepo pozdravljeni!!!

Dobil bom ogromno diapozitivov od babice in sedaj jih moram digitalizirati.... Imam sicer doma HP ScanJet 3670 (The 3670's flatbed design accommodates nearly any type of original including 3-D objects up to 8.5 by 11.7 inches in size, and the built-in transparent materials adapter even lets you scan negatives and slides. ) -> sedaj ne vem kaj to pomeni -> se da skenirati diapozitive s to napravco?

Ker sklepam, da se ne da (če pa že pa ne z zadovoljivo kvaliteto), sem tukaj prilepil nekaj predlogov:
http://www.mimovrste.com/artikel/267001...
http://www.mimovrste.com/artikel/267001...
http://www.mimovrste.com/artikel/267001...

Kateri od teh ali nasploh kakšen drug bi zadostil kvaliteti glede na normalno ceno??? So kje za podobno ceno še boljši skenerji ali se sploh za tako ceno ne da dobiti zadovoljivih rezultatov?

seveda bi rad stisnil največjo možno kvaliteto iz teh diapozitivov
najprej še vprašanje, v čem je razlika med diapozitivi in negativi?... pri nekaterih artiklih pišejo le negativi, se da pri teh skenirati tudi diapozitive? se nasploh pri teh negativih da skenirati tudi fotografije ki so nastale z navadnimi analognimi fotoaparati (slike na filmih)?

Sedaj bi vprašal še glede podjetij ki se s tem presnemavanjem profesionalno ukvarjajo? Kakšna je približno cena na en diapozitiv? Recimo če imam nekje 200 diapozitivov in če je cena na en diapozitiv 3 evre to pride 600 €..... se potemtakem splača kupiti skener.... če ti pa recimo za ceno skenerja naredijo digitalizacijo diapozitivov, pa se splača da ti to naredijo profiji... Torej kaj se v tem primeru splača? Kdo bi v Lj. to naredil???

Resnična hvalaaaaaaaa za odgovore!!!

fosil ::

Če misliš nabavit skener za diapozitive si poglej epsone. Od navadnih skenerjev so najboljši za te zadeve. Sploh boljši modeli, ki imajo tudi programsko opremo za odpravljanje napak.

Dobijo pa se tudi posebni namenski skenerji samo za filme/diase, ampak niso ravno poceni.

Moraš pa pri navadnih skenerjih pazit, da skener podpira skeniranje okvirčkov (verjetno imaš diase v okvirčkih), ker nekateri podpirajo samo skeniranje filmov brez okvirčkov, verjetno je to razlog da nekje piše da podpirajo samo skeniranje negativov.

200 diasov niti ni tako velika količina, mal povpraši v foto studiih, koliko bi ti to računal.
Tako je!

opeter ::

Od naštetih morda 4400F, čeprav bi jaz primaknil še nekaj evrčkov za boljšo kvaliteto.
Priporočam Epsona ali Canona.

Od Canona recimo 5600F ali pa 8800F.
OD Epsona pa min. Perfection V300/V350 Photo, še raje pa kak V500 Photo.

Če denar ni ovira pa iz serije Epson V700/V750 ali pa resnično kak namenski skener.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Phoebus ::

S cenenim scannerjem boš seveda dosegel veliko slabše rezultate kot z namenskimi- ni fora samo v ločljivosti in barvni globini, namenski imajo FARE/ICE sistem za ostranjevanje površinskih poškodb in umazanije.
Cene digitalizacije so različne, 3 eur je zelo huda cena, jaz imam 0.3 eur / negativ in 0,75 / pozitiv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()

BluPhenix ::

http://www.epson.com/cgi-bin/Store/supp...

Q:

Can I scan positive or negative film strips and slides with this scanner?
A:

The Perfection 1660 Photo model supports 35mm slides and film strips with the built-in adapter unit.


Branje priročnika ne škodi. Upam pa tudi jaz, da si preden si poskusil film skenirat le-tega razvil.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

fulgur ::

Torej tale skener -> http://b2b.mimovrste.com/artikel/267001... je načeloma v redu..... ima možnost korekcije.... 8800f je za moje pojme malo predrag.... obstaja pa baje še 5600f, ki je nekje vmes...

sedaj sem gledal še tegale http://b2b.mimovrste.com/artikel/267001... ki naj bi bil tudi okej.... ampak a je pri tem skenerju sploh mogoče skenirati diapozitive ali le filme?

sicer me je zanimala razlika med filmom in diapozitivi.... diapozitivi so dejansko film v plastičnem okvirčku?.... torej mora skener podpirati tako skeniranje diapozitivov kot tudi 35mm filmov.... mora to dejansko izrecno pisati v specifikacijah....
Ta prvi (4400f) torej skenira tako filme (35 mm -> tako pozitive kot negative?) kot tudi diapozitive v okvirčkih?
Ta drugi (v350) tudi skenira diapozitive in 35 mm filme ali le slednje?

glede negativov in pozitivov pa mi ni čisto jasno..... torej če iz fotoaparata vzameš poslikan film gre za negativ, ki ga je potrebno še razviti.... torej če neseš poslikan film v fotostudio, ti iz negativa naredijo pozitiv? sicer ne vem, če sploh prav razmišljam.... in ta dva omenjena skenerja podpirata tako negative kot pozitive? to mi je čudno v luči dejstva, da nek ponudnik storitev digitalizacije filmov ponuja možnost pretvorbe negativa v digitalno obliko za nižjo ceno kot pozitiva....

glede epsona v350 tudi nikjer ne piše, da vsebuje možnost odstranjevanja smeti in korekcije... čeprav je dražji od omenjenega canona?? to mi tudi ni jasno....

Torej kateri skener izmed teh dveh bi bil boljši?

Phoebus ::

Pozitiv in negativ je kar se tiče "tehnike" skeniranja isto. Zadaj luč, spredaj se "gleda".
Pozitiv je namenjen projiciranju, torej so barve pozitivne, negativ je namenjen preslikavi na film, torej so barve negativne.
Razlog za različno ceno je enostaven- negativi so navadno v strajpih po 6, pozitivi pa vsak v svojem okvirčku. Da vidiš kje je več ročne interakcije za menjavo, ni treba biti možganski kirurg :)

--dodatek za omenjena skenerja--
Kateri je boljši poglej na kakih testih, seveda pa v rangu 100, 200 eur FARE/ICE ni. Najbrž ima kak od skenerjev v priloženem softveru možnost "zaznave smeti", kar pa ni enako strojnemu (infra skeniranje).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()

Okapi ::

sicer ne vem, če sploh prav razmišljam....

Ne razmišljal prav. Filmi se ločijo na negativne in diapozitivne. Kot take jih že kupiš. Oboje moraš najprej nesti v fotolaboratorij, da jih razvijejo. Negativi so za izdelavo fotografij na papirju, diapozitivi pa za gledanje s projektorjem.
Na negativu so "napačne" (negativne) barve, ki postanejo pravilne šele, ko iz njih narediš fotografijo na papirju.
Kar se skenerja, tiče, ni razlike pri skeniranju negativov ali diapozitivov, potrebuješ pa še program, ki "obrne" barve, da dobiš pravilne. To zna v bistvu narediti vsak malo boljši program za obdelavo slik.

O.

fulgur ::

Torej ne bi šlo, če bi kar iz fotiča vzel film in ga porinil v skener? je treba prej razviti film?

so diapozitivni filmi diapozitivi v plastičnih okvirčkih?

Okapi ::

Torej ne bi šlo, če bi kar iz fotiča vzel film in ga porinil v skener?

To je poskusil že tisti, ki je pred šestimi leti začel to temo, pa je ugotovil, da je vse črno. Od takrat se ni na področju fotografskih filmov nič spremenilo:D
so diapozitivni filmi diapozitivi v plastičnih okvirčkih?

Dokler slikaš, niso. Pri razvijanju pa lahko v fotolaboratoriju film razrežejo in dajo v okvirčke, ali pa tudi ne, po želji.

Mimogrede, filma ne smeš sam vleči iz kasete, ker ga s tem osvetliš in uničiš. Potem mu tudi razvijanje nič več ne pomaga:P

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

fulgur ::

HVALA VAM ZA ODGOVORE! SEDAJ SO MI STVARI MALO BOLJ JASNE!

http://www.mimovrste.com/artikel/267001...

torej ta mašina podpira tako diapozitive (pozitivi v okvirčkih) ali le filme? ker v specifikacijah ni natančno določeno... torej se da s tem skenerjem poskenirati tudi diapozitive?

pa zanimivo se mi zdi da tale skener -> http://www.mimovrste.com/artikel/267001... omogoča (po besedah Phoebusa) softversko korekcijo, za epsona v350 pa nič ne piše, čeprav je 50 evrov dražji...?
kako je potem s tem?

hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fulgur ()

fosil ::

Canon 4400 je zelo neroden za skeniranje okvirčkov, še posebej če so okvirčki s stekelcem (teh uradno sploh ne podpira).

Namesto epsona v350 raje vzemi v300, ki je po specifikacijah enak, samo da nima podajalca za filme, je pa cenejši.

Če ti finance dopuščajo pa vzemi v500. Precej bolj napredna zadeva. Ima tudi ICE tehnologijo za odpravljanje prahu in prask.

klik
Tako je!

fulgur ::

hmmm... hvala za info in link... samo še vedno ne vem če modela v300 in v350 podpirata poleg 35mm filmov tudi diapozitive v okvirčkih.... ker v specifikacijah nikjer ne piše....

Phoebus ::

Pa saj ti je odgovoril:
Canon 4400 je zelo neroden za skeniranje okvirčkov, še posebej če so okvirčki s stekelcem (teh uradno sploh ne podpira).

Torej podpira, samo s stekelci zna bit problem

fulgur ::

nene.. za tega vem da podpira.... sprašujem za v300 in v350 (oba epson)...

fosil ::

Eh, eni ste pa res nespretni.
Tukaj je priročnik za v300 pa poglej.
Za v350 ga pa poišči sam ;)

pa še en filmček
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

fulgur ::

aha.... če je slide diapozitiv (z okvirjem) potem ima v300 možnost skeniranja 4 diapozitivov naenkrat, v350 pa ima možnost skeniranja 2 diapozitivov naenkrat.... pa tudi imata oba možnost: dust removala itd.

katerega mi predlagate od teh treh:
- canon 4400f
- epson v300
- epson v350

Kateri od teh treh je najbolj hud? Vsi imajo možnost skenirati diapozitivov in negativov ter imajo možnost korekcije....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fulgur ()

cekr ::

Imam Canon 4200F, ki je predhodnik od 4400F.
Zadeva deluje zelo hitro, predogled v dveh sekundah.
Slike odlične. Sam se preskeniral čez 300 diapozitivov.
Tu je edino problem, da je nastavek narejen za bolj tanke okvirčke. Vendar ni krize. Se da poskenirat tudi, če pokrov ni čito zataknjen.

Potem pa pride neka zelo nadležna reč, ki ti lahko para živce, če hočeš na hitro narest skan. Zadeva se lahko ogreva tudi nekaj minut preden lahko začneš z delom. Vendar ogret potem šiba. Upam, da so pri novem modelu to rešili.

Vse ostalo je OK. Sam gonilnik je dokaj dober, vse naredi avtomatsko. Pri diapozitivih ti naredi dve ločeni sliki. Možne so tudi ročne korekcije.

Za obdelavo slik pa raje uporabljaj kakšen boljši program, kot je tisti priložen. No, za silo je tudi ta dober.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

k4vz0024 ::

Mene zanima kako zgleda Canonov TWAIN.

A lahko kdo kakšno slikco objavi.

fulgur ::

Evo me spet nazaj! Danes sem dobil Canona 8800f... Sem se odločil, da se malo bolj izkašljam in sm vzel ta skener.... Danes sem zverino že stestiral.... Zelo zadovoljen sem zaenkrat, saj sploh nisem vedel kaj pričakovati...

Gre drgač za skeniranje diasov...

No... Uporabljam priložen program ArcSoft PhotoStudio 5.5... V redu zadeva se mi zdi....
Sedaj pa ne vem ali so takšne nastavitve načeloma v redu?



Torej zanima me, kaj sploh točno imeti označeno pri skeniranju.... Resolucija do konca? Retuša, avtomatsko odstranjevanje itd. naj imam tudi zakurblano?

Tukaj sem prilepil 2 primera: SLIKA ZGORAJ (oziroma link) JE SKENIRANA Z NAJVIŠJO LOČLJIVOSTJO A BREZ VKLOPLJENIH AVTOMATSKIH POPRAVLJANJ (ODSTRANJEVANJE, OSVETLJEVANJE itd.); SLIKA POD NJO (oziroma link) JE PA SKENIRANA Z VKLOPLJENIMI ORODJI ZA POPRAVLJANE:




IN






Torej kaj porečeste na tole? Katera je boljša spodnja ali zgornja??? Kako točno naj nastavitve nastavim?
Pa še vprašal bi glede časa skeniranja... Pri polni ločljivosti to traja kar recimo 20 minut za 4 diapozitive!!!
Slike mi pa naredi (ko shranim) velike od 7 do 11 MB? Je to preveč?

HVALAAAAAAAAAAAAAAAAAA :P


P.S.: tile linki se sicer dajo odpreti... samo nagajajo.. ne vem zakaj.... večkrat je treba probat 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fulgur ()

opeter ::

A ni največja optična ločljivost tega skenerja 6400 dpi?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Phoebus ::

Jaz imam avtomatske reči (auto tone, fading correction,...) izklopljene, ker ponavadi preveč povlečejo v modro in veliko barv naredijo nerealnih. Sicer je očem na prvi pogled všeč bolj saturirano, ni pa to nujno tudi pravilnejše.
Kaj so pa tiste lise na scanih (nebo)?

fulgur ::

največja ločljivost je 9600 dpi....

Hm te lise so tudi meni čudne.... kot da bi bil zrak ujet notri.... ne vem kaj je to in kako se tega znebit 8-)

opeter ::

fulgur, sem malo preveril podatke: največja optična ločljivost tega skenerja je 4800 dpi in ne 9600 dpi (tisto je softversko).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

fulgur ::

hm pri meni piše..... 4800 x 9600 dpi = optična ločljivost (ki pomeni največjo oceno na osnovi standarda ISO 14473) :):D

Du1e ::

Težava cenejših film skenerjev je v tem, da ne znajo počistiti napak (prah, praske, prstni odtisi,...), imajo nižjo resolucijo, jih težko IT8 skalibriraš in podobno. Brez vsaj tega pa je rezultat podpovprečen :(

Zato kar malo več denarja raskirat za kaj boljšega (npr. http://plustek.com/product/of7600i_ai.a... ali pa zaupat komu, da to dobro in poceni naredi namesto nas (npr. www.videostoritve.com za 0,30 EUR / kos).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Du1e ()

čuhalev ::

Zanima me, kam dati skenirati okoli 500 diapozitivov klasičnega formata. Na kaj moram paziti ipd. Moje mnenje je, da namenske naprave za enkratno uporabo nima smisla kupovati, poleg tega zahteva še čas za pripravo ipd.

cekr ::

Za 500 diasov poskenirati boš dal za 4-5 nemskih naprav. Pa še to ne veš, če ti jih bodo dobro naredili.

Običajno foitostudii računajo po 1€ ali še več na kos.

Kupi si kakšen scanner z nastavkom za diapozitive. Že tak s ceno 100-150€ ti bo naredil odlične scane. Pa še sam se lahko igraš z nastavitvami. V foto studiu ti bo kar vžgal 300x300 ali 600x600, kar sami uporabljajo. Sam se pa lahko poigraš s kar precej boljšimi nastavitvami.

http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Naj še povem, da tisti, ki prebavi diapoziotiv, ti bo znal delati tudi z negativi.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

fosil ::

No ja, skener za 100€ ni preveč dobra izbira za diase.
Boš moral pljunit vsaj 250-300€.
Tako je!

cekr ::

fosil je izjavil:

No ja, skener za 100€ ni preveč dobra izbira za diase.
Boš moral pljunit vsaj 250-300€.


Ni potrebno pretiravat. Imam Canon 4200 pa je naredil precej boljše scane kot pa strogo namenska naprava v foto studiu.
Cena okoli 150 ojro ali še manj bo čisto dovolj.
Tehnologija je toliko razvita, da je najbolj važena samo mehanski del.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Okapi ::

Najbolj preprosto je, da uporabiš projektor za diase in fotoaparat na stativu. Kakovost je dovolj dobra za večino namenov, diasov pa pač ne vržeš stran in če slučajno kdaj potrebuješ profi kakovost kakšnega diasa, neseš samo tisti dias skenirati.

Sicer pa pri Conradu dobiš namenski skener za diase (in negative) že za 70 evrov. Kupiš, pogledaš, če ti kakovost ustreza, in če ne, preprosto vrneš.

O.

čuhalev ::

Saj nekje okoli 230 EUR je pričakovana vrednost take storitve.

Prebral sem, da je dobro, če ima IR zaznavanje smeti, ker niso ravno čisti.

fosil ::

Odvisno je tudi, ali bo to enkratni projekt ali pa boš zadevo ponavljal in morda še kaj drugega skeniral.
Skener tudi sicer pride kar prav, če še nimaš multifunkcijske naprave.
Zna pa bit tako skeniranje diasov tudi kar časovno zamudno.
Ja skenerji s senzorjem, to je recimo digital ice tehnologija, so malo dražji klik
Boš pa s takim skenerjem po moje dobil ven boljši rezultat kot v foto studio, sploh če si si pripravljen za to vzet nekaj časa.
V studiih naj bi sicer imeli boljše mašine, ampak se jim ne ljubi kej preveč ukvarjat s tem.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

johan11 ::

Cena skeniranja dia pozitivov je:
Foto format Ljubljana : 0,30€ za velikost 10X15cm
0,60€ za velikost 15x21cm
Pošljejo domov ( diase+CD) plačaš po povzetju !

Foto Tabor Maribor : 0,80€

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: johan11 ()

johan11 ::

Du1e je izjavil:

Težava cenejših film skenerjev je v tem, da ne znajo počistiti napak (prah, praske, prstni odtisi,...), imajo nižjo resolucijo, jih težko IT8 skalibriraš in podobno. Brez vsaj tega pa je rezultat podpovprečen :(

Zato kar malo več denarja raskirat za kaj boljšega (npr. http://plustek.com/product/of7600i_ai.a... ali pa zaupat komu, da to dobro in poceni naredi namesto nas (npr. www.videostoritve.com za 0,30 EUR / kos).


Seveda si pozabil napisati, da je cena 0,30€ če jim daš skenirati več kot 500 diasov sicer je cena višja !!

čuhalev ::

johan11 je izjavil:

Du1e je izjavil:

Težava cenejših film skenerjev je v tem, da ne znajo počistiti napak (prah, praske, prstni odtisi,...), imajo nižjo resolucijo, jih težko IT8 skalibriraš in podobno. Brez vsaj tega pa je rezultat podpovprečen :(

Zato kar malo več denarja raskirat za kaj boljšega (npr. http://plustek.com/product/of7600i_ai.a... ali pa zaupat komu, da to dobro in poceni naredi namesto nas (npr. www.videostoritve.com za 0,30 EUR / kos).


Seveda si pozabil napisati, da je cena 0,30€ če jim daš skenirati več kot 500 diasov sicer je cena višja !!


Lahko bi poleg cene napisali še kako dobro se naredi, glede na to, da je razpon cen velik (od ~30 do ~75 nekje drugje), je lahko kvaliteta porazna.

johan11 ::

Kvaliteta je zelo solidna ( govorim o Foto format Ljubljana )- sam sem naročil velikost 10X 15 cm in sem zelo zadovoljen . Seveda lahko izvedete poiskus pošljite jim 10-15 diasov pa boste videli .Naročite naprimer pet takih in ostale take in take velikosti.

globoko grlo ::

Obujam temo :)

Na podstrešju našel en kup diasov in filmov, eni so lepo spravljeni v škatlah, eni pač malo razmetani in temu primerno umazani.

Torej, skeniral bi diase in filme :
1. kak skener priporočate, verjetno se je v treh letih kaj spremenilo
2. Kako in s čim spucat umazane diase.

tnx
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Digitaliziranje slik iz negativov

Oddelek: Sedem umetnosti
314611 (3596) Okapi
»

Scanner za diapozitive/negative

Oddelek: Kaj kupiti
145302 (3364) no comment
»

Kateri Scanner?

Oddelek: Kaj kupiti
121915 (1646) opeter
»

Skeniranje negativov

Oddelek: Kaj kupiti
113593 (1543) Blisk
»

Skeniranje diapozitiva

Oddelek: Programska oprema
123560 (3452) dr. Zgemba

Več podobnih tem