Forum » Šola » Štipendija
Štipendija
HatsuneMiku ::
Kakšni so pogoji za ohranitev Zoisove štipendije za študente? Je 8.5+ povprečje dovolj, da ti podaljšajo?
fokz8 ::
Mi lahk kdo mal pomaga kako vem če lahko dobim državno štipendijo. Kakšne so zahteve in podobno. Namreč moj brat dela že 1 leto prek študentskega servisa in je moral oddati za dohodnino in se tako šteje zraven v gospodinstvu. V gimnaziji sem državno štipendijo že mel(takrat še ni delo prek ŠS), sedaj pa nisem več prepričan...
Pa od kdaj do kdaj so roki za oddajo? Sem že iskal po netu pa nekako nisem našel
hvala vsem!...
Pa od kdaj do kdaj so roki za oddajo? Sem že iskal po netu pa nekako nisem našel
hvala vsem!...
Lonsarg ::
Vse piše lepo na uradnih strani, kako lahko nisi našel. Evo ti z točnimi procenti minimalne plače na posameznika v gospodinjstvu, višino minimalne plače pa upam znaš poiskat.
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr...
No, letos si sicer res zakomplicirali še z upoštevanjem denarja na bančnem računu in velikostijo stanovanja. Ampak tut to ni tok težko poračunat.
No, letos si sicer res zakomplicirali še z upoštevanjem denarja na bančnem računu in velikostijo stanovanja. Ampak tut to ni tok težko poračunat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
fokz8 ::
Vse piše lepo na uradnih strani, kako lahko nisi našel. Evo ti z točnimi procenti minimalne plače na posameznika v gospodinjstvu, višino minimalne plače pa upam znaš poiskat.
hvala
z3ro ::
Zanima me, kako je s štipendijo, če se pogojno vpišeš v drugi letnik študija? Torej, ker mi za drugi letnik manjka res malo, bom dal prošnjo za pogojni vpis v 2. letnik (izmed razlogov, ki so na voljo izpolnjujem 2, kar bi bilo mogoče dovolj da mi to odobrijo), vendar kako je potem s štipendijo? Mislim, da je rok za oddajo prošnje za štipendijo do konca septembra, prošnje za pogojni vpis pa bodo rešene šele v začetku oktobra. Prejemam pa državno štipendijo. Se da za štipendijo zaprositi še kako naknadno?
Hvala..
Hvala..
nofaith ::
Zivijo mene tut neki zanima. Kaka je možnost da dobim štipendijo. V 9. Razredu sem mel 6x5 5x4- to pomeni da mam povprečhe nad 4.5. Potrdilo o nadarjenosti pa sem tudi oddal?
Zanima me še kdaj zvemo za te štipendije?
hvala za vse odgovore
hvala za vse odgovore
V prostem in neprostem času tehnološki entuziast.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nofaith ()
DOOM_er ::
z3ro, če si vpisan naprej mislim da ni problema, tudi če si pogojno, važno je da si v drugem letniku. Glede pogojev za naprej je pa tako, letos z univerze zaradi financ pritiskajo na fakultete da ne popuščajo pri vpisih v višje letnike in tudi vsa zdravniška opravičila/potrdila bodo baje preverili, vsaj take informacije smo dobili iz referata naše fakultete.
Robots will steal your job. But that's OK
amacar ::
Zivijo mene tut neki zanima. Kaka je možnost da dobim štipendijo. V 9. Razredu sem mel 6x5 5x4- to pomeni da mam povprečhe nad 4.5. Potrdilo o nadarjenosti pa sem tudi oddal?
hvala za vse odgovore
Zelo mala verjetnost, razen če imaš poseben dosežek ali pa si v top 5% nadarjenih. Za leto 2011/12 je bila za pridobitev potrebna povprečna ocena 5.0.
z3ro ::
DOOM_er: ja ampak verjetno je prepozno če pošljem prošnjo za štipendijo šele oktobra ko bom vedel če se bom lahko vpisal v drugi letnik? Če pošljem prej, pa še nimam potrdila o vpisu...
To vem da je lani bilo 5.0. Drugace sem bil na državnem tekmovanju iz fizike in imel sem srebro iz fizike in matematike. Vseeno kdaj zvemo če smo dobili ali ne?
technolog ::
Ne, letos je blo 5.0.
Priznanj maš pa premalo. Potrebnih je blo 100 točk, s tem da zlato šteje 10, srebrno pa 5.
Sepravi štipendijo bi dobil, če bi imel 5.0 al 100 točk iz priznanj. Ne da se kobinirat kriterija.
Priznanj maš pa premalo. Potrebnih je blo 100 točk, s tem da zlato šteje 10, srebrno pa 5.
Sepravi štipendijo bi dobil, če bi imel 5.0 al 100 točk iz priznanj. Ne da se kobinirat kriterija.
A si si to mal zmislu čene mi dej link. Povej mi eno osebo ki v 9razredu zbere 5 zlatih+ 5 srebrnih. Tudi v zadnjem 3letju je skoraj nemogoče.
http://www.sklad-kadri.si/fileadmin/dok...
Tukile pa lepo piš da je merilo da si nadarjen in da mas nad 4.5. Kake ti pokaš. So ble te točke s priznanji v tvojem času? Ker zdej zgleda da je drugače!
http://www.sklad-kadri.si/fileadmin/dok...
Tukile pa lepo piš da je merilo da si nadarjen in da mas nad 4.5. Kake ti pokaš. So ble te točke s priznanji v tvojem času? Ker zdej zgleda da je drugače!
Nič ne bo s štipendijo letos, čuftek. Itak si pa štipendije ne zaslužiš, ker niti pismen nisi. Kaj ko bi mogoče prebral kaj več kot samo prvi odstavek iz linka, ki si mi ga dal? To so samo predpogoji, kasneje pa piše:
Da ti še razložim. Če kandidiraš po kriteriju ŠOLSKI USPEH, rabiš povprečje 5.0 (same petke torej), če pa po kriteriju TEKMOVANJA, pa rabiš 20 zlatih priznanj.
Kaj naj rečem - zahvali se nekaterim osnovnim šolam, kjer praktično zastonj talajo petice in s tem kot najboljši možen izid enega kriterija (uspeh) izrinejo veliko sredstev za druge kriterije (tekmovanja).
Vloge vlagateljev za dodelitev štipendije, ki izpolnjujejo vse pogoje in izkazujejo doseganje enega ali več meril, se razvrstijo znotraj posamezne skupine glede na uveljavljano merilo od najboljšega do najslabšega rezultata. V okviru razpoložljivih sredstev za posamezno skupino se štipendije dodelijo tistim vlagateljem, kise v posamezni skupini najbolje razvrstijo, do porabe sredstev.
Da ti še razložim. Če kandidiraš po kriteriju ŠOLSKI USPEH, rabiš povprečje 5.0 (same petke torej), če pa po kriteriju TEKMOVANJA, pa rabiš 20 zlatih priznanj.
Kaj naj rečem - zahvali se nekaterim osnovnim šolam, kjer praktično zastonj talajo petice in s tem kot najboljši možen izid enega kriterija (uspeh) izrinejo veliko sredstev za druge kriterije (tekmovanja).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: technolog ()
Samo vseeno razloži kako je možno dobit 20 zlatih priznanj če maš 11 predmetov cuftek.
No dajva, preberiva skupaj še enkrat zadnji odstavek, ki sem ga napisal. Vidiš, saj gre...
Štejejo zadnje dve leti in vsi dosežki, tudi športni, glasbeni, udeležbe na mednarodnih tekmovanjih, priznanja. In da se osvojih 100 točk, seveda so taki mogoče trije v Sloveniji.
Seveda so to podatki za prejšnje leto, letos bo verjetno še huje. Ampak upanje umre zadnje...
Štejejo zadnje dve leti in vsi dosežki, tudi športni, glasbeni, udeležbe na mednarodnih tekmovanjih, priznanja. In da se osvojih 100 točk, seveda so taki mogoče trije v Sloveniji.
Seveda so to podatki za prejšnje leto, letos bo verjetno še huje. Ampak upanje umre zadnje...
Dejansko obstajajo sole, kjer se ima povrečje 5.0? Jao kriza, pri nam je komaj kaka petina sploh odličnih bila. Ja šolski uspeh bi moral skenslta popolnoma iz tega,pa samo na drugih merilih izbirat.
In kaj je to takšnega, eni imajo še na faxu 10.0 povprečje, in to recimo na FERI RIT-UN, ne nek đabe družboslovni fax, kaj je potem problem imeti v osnovni šoli 5.0 povprečje
Zgodovina sprememb…
- spremenil: amacar ()
martincek1 ::
In, si ga imel v OŠ? Ga maš na faksu? Aja, hodš na en uber hardcore fax, ne pa nek zabušantski FERI. Sam sem imel v OŠ 5.0 pred 5 leti, med 3% v Slo, na večini tekmovanj (ang, mat, slo, zgo) ampak sem to počel zaradi kriterija pri vpisu v SŠ. Se je izplačalo, ampak sem bil tisto leto večinoma med knjigami. In je treba imet res velik motiv in voljo, da ti uspe.
Azgard: Dejansko ne samo obstajajo, teh ljudi je toliko, da z največjim možnim dosežkom 5.0 pri enem kriteriju odžrejo denar drugim kriterijem, zato ker morajo dat štipendijo vsem z oceno 5.0 . Potem pa zmanjka za tiste, ki imajo priznanja in pride do zelo strogega kriterija.
amacar: Problem je tudi na faksih. Letos je kriterij za povprečje, da si dobil štipendijo bilo 9,75. Ampak na tehničnih faksih so to mokre sanje, tega nima nihče.
Moja sestra je mela 5.0 povprečje, pa ni odprla knjige. To je pač pritisk na učitelje, če na začetku leta poveš, da si želiš štipendijo in za to rabiš same petice.
amacar: Problem je tudi na faksih. Letos je kriterij za povprečje, da si dobil štipendijo bilo 9,75. Ampak na tehničnih faksih so to mokre sanje, tega nima nihče.
Moja sestra je mela 5.0 povprečje, pa ni odprla knjige. To je pač pritisk na učitelje, če na začetku leta poveš, da si želiš štipendijo in za to rabiš same petice.
Samo letos piše da moraš biti zraven še nadarjen. To pa tudi ni vsak ki ima 5.0. Nekateri z povprečjem 5.0 bolj neumno razmišljajo kot si lahko misliš :S.
To je že vsa leta tako, da je potrdilo o nadarjenosti predpogoj. Se pravi - ne samo letos.
Vsekakor je situacija nevzdržna & nefer in treba bo kej spremenit.
Vsekakor je situacija nevzdržna & nefer in treba bo kej spremenit.
@technolog Kot si rekel če v OŠ odpreš knjigo en dan pred testom, pa da ti vsaj kolko tolko gre imaš z lahkoto 5.0 povprečje. Pri nas je bilo vsaj 4-5 takih med 60-imi. V gimnaziji pa 7 učencev s zoisovo v razredu s 24 učenci. Ne vem, osebno nisem nobenega pritiska vršil na učitelje, tudi pri drugim tega nisem opazil, so pa večkrat delali kakšne seminarske za zvišanje ocene, kar se mi pa ni zdelo glih primerno.
Za študij se po eni strani strinjam, da je nekaterim lažje obdržati oz pridobiti štipendijo, ampak če se potrudiš gre. Sem na feri rit-uni in je res da se mora kr delat ampak povprečje imam 9.9, narejeno vse s kolokviji že junija, pa imam še vsaj 3 sošolce z enakim povprečjem oz večjim od 9.75, pa je zagotovo med poletjem še kdo izboljšal ocene. Je pa res, da jamrat je najlažje.
Po drugi strani pa je res, da ima samo še eden štipendijo izmed sošolcev iz SŠ, ki so šli na študij medicine.
Sicer pa v takšnem kriznem stanju bojo itak kmalu štipendije ukinili, potem pa bodo imeli dovolj časa razmišljat, kako zakon o štipendiranju spremeniti. Ampak sej štipendija je še vedo le priboljšek, tako da smo lahko zadovoljni, kako dolgo pač bo.
Za študij se po eni strani strinjam, da je nekaterim lažje obdržati oz pridobiti štipendijo, ampak če se potrudiš gre. Sem na feri rit-uni in je res da se mora kr delat ampak povprečje imam 9.9, narejeno vse s kolokviji že junija, pa imam še vsaj 3 sošolce z enakim povprečjem oz večjim od 9.75, pa je zagotovo med poletjem še kdo izboljšal ocene. Je pa res, da jamrat je najlažje.
Po drugi strani pa je res, da ima samo še eden štipendijo izmed sošolcev iz SŠ, ki so šli na študij medicine.
Sicer pa v takšnem kriznem stanju bojo itak kmalu štipendije ukinili, potem pa bodo imeli dovolj časa razmišljat, kako zakon o štipendiranju spremeniti. Ampak sej štipendija je še vedo le priboljšek, tako da smo lahko zadovoljni, kako dolgo pač bo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: amacar ()
drola ::
Dobro tistim, ki jim je priboljšek. Ampak marsikomu je predpogoj, da lahko sploh normalno študira.
https://drola.si
^TMS^ ::
Imam vprašanje glede Zoisove štipendije. Prejšnja leta sem na vlogi vedno napisal, da se vozim od doma do faksa, čeprav to ni bilo res; bival sem v podnajemniškem stanovanju, ki ni bil registriran. Seveda tega letos ne bom mogel koristiti zaradi novega zakona, kjer so ukinili dodatek za prevoz (razen če želim ostati brez tistih €, ki bi jih nujno potreboval za plačilo vseh stroškov). Zanima me torej, kakšen je riziko za mojega stanodajalca, če bi napisal prave podatke (torej naslov bivanja)? Hvala!
To iterate is human, to recurse divine.
McHusch ::
Noben. Evidence začasnega prebivališča, Zoisove štipendije in DURS (ta se itak tiče stanodajalca) niso povezane.
drola ::
Do dodatka za izobraževanje zunaj stalnega prebivališča za bivanje bodo Zoisovi štipendisti še vedno upravičeni, pri čemer morajo izkazati urejeno prebivanje v kraju izobraževanja. Ti štipendisti bodo po prej navedenem zakonu upravičeni do nakupa največ 10 subvencioniranih vozovnic mesečno.
Vir
https://drola.si
^TMS^ ::
Hvala! Mi morda lahko svetuješ, kaj bi bila najmanj boleča pot, da bi bivanje ustrezno izkazil ob predpostavki, da stanodajalca ni v registru?
To iterate is human, to recurse divine.
tt2 ::
Do dodatka za izobraževanje zunaj stalnega prebivališča za bivanje bodo Zoisovi štipendisti še vedno upravičeni, pri čemer morajo izkazati urejeno prebivanje v kraju izobraževanja. Ti štipendisti bodo po prej navedenem zakonu upravičeni do nakupa največ 10 subvencioniranih vozovnic mesečno.
Vir
Tole meni ni najbolj jasno. Katerih subvencioniranih vozovnic mesečno je to mišljeno? Sploh pa ker sem iz prekmurja in so letos uvedlo nek nov način, kjer bo 10 voženj stalo 15€. Kaj bom pol sploh dobival kot dodatek. A tisti 85€ za bivanje izven stalnega bivališča ali teh 15€?
Dodatek za prevoz se ukine za vse štipendiste, "na račun" tega je splošna subvencija vozovnice vsem dijakom in študentom.
Subvencija na mesečne karta je za vse. Teh 10 voženj za 15EUR pa je samo za tisti, ki dokažejo začasno bivanja za čas študija. Na kak način točno je treba to dokazat ne vem, vsekakor ne boš mogel tega dokazati, če boš nekje na črno živel.
;-) ::
imacn zadnje leto studija, v zadnjem letu mi je spodletelo nekaj izpitov zato bom ponovno vpisan v zadnji letnik...predvidevam da stipendije spet nebom dobil za isti letnik?
celada ::
+2 na strokovnih šolah? Tole je napisano popolnoma nedvoumno in jasno pove, da če vpišeš +2, ali v srednji šoli ali na faksu, da ti dodatek pripada.
Kater faks? Na strojni je magisterij baje kar konkretno zajeban, tudi (oz. sploh :D) v primerjavi s 1. stopnjo bolonjskega 'UNI-ja'.
Sej kolikor sem predmetnik gledal so vam vse zanimive predmete iz tretjega letnika dali v magisterij. Ni čudno, da je težji :))
N-E-O ::
Ve kdo kako je letos z izkazovanjem začasnega prebivališča, da si upravičen do dodatka?
Stanujem v študentskem domu in me zanima, če moram letos kakšne posebne papirje uredit, da dokažem začasno prebivališče? Ali oni ta podatek dobijo v evidencah?
Stanujem v študentskem domu in me zanima, če moram letos kakšne posebne papirje uredit, da dokažem začasno prebivališče? Ali oni ta podatek dobijo v evidencah?
Follow the white rabbit.
Ciklamen ::
Pozdrav.
Mene samo zanima a moram klicat na CSD, da mi zamrznejo štipendijo, ali to avtomatsko storijo?
Hvala
Mene samo zanima a moram klicat na CSD, da mi zamrznejo štipendijo, ali to avtomatsko storijo?
Hvala
- End of the Post ->
Javni sklad Republike Slovenije
za razvoj kadrov in štipendije
Dunajska 22, 1000 Ljubljana
A je to naslov, kam se pošlje vlogo za zoisovo štipendijo?
za razvoj kadrov in štipendije
Dunajska 22, 1000 Ljubljana
A je to naslov, kam se pošlje vlogo za zoisovo štipendijo?
kombinezon ::
Dobil sem pošto iz centra za socialno delo, odgovor na vlogo za pridobitev državne štipendije po novem sistemu. Vloga je bila vložena skoraj točno 9 mesecev nazaj(konec decembra 2011). In še dalje da so upoštevali dohodke iz leta 2010(ok ker je bila vložena 2011) in trenutno finančno stanje(začetek septembra 2012). Če že kaj bi morali upoštevati finančno stanje, ko je bila vloga vložena. Da pošljejo odgovor in na nanj napišejo pravilen datum vložene vloge in rešitve vloge, da se točno vidi da je postopek trajal 9 mesecev je pa absurd. Lahko človek proti tako hitrem odzivu ukrepa. Vem da imajo določen rok v katerem morajo poslati odgovor.
Še nekaj nisem ravno prepričan glede izpolnitve kraja šolanja. Namreč sem iz Prekmurja in sedaj me zanima, a obkljukam/izpolnim le tisto, da bom stanoval v dijaškem/študentksem domu, ali še zraven tudi, da bom uporabljal primestni/medkrajevni promet?
Gladi ::
Eno ali drugo, ker nadomestila za vožnjo ni več. V primeru da boš stanoval v kraju šolanja, boš moral to še dokazat(da boš lahko dobil dodatek za šolanje izven domačega kraja).
Stroj ::
Pozdrav Slo-Techovcem po dolgem času!
Hotel sem opozoriti na problem glede nove ureditve subvencioniranega prevoza, ki se tiče nekaterih izmed nas: namreč zakon sploh ne določa, kaj se zgodi v primeru, ko študent oz. dijak nima nobene možnosti javnega prevoza do kraja šolanja. Če razložim na svojem primeru - študiram na podiplomcu računalništva v Kopru in iz kraja mojega stalnega prebivališča v kraj šolanja ne poteka čisto nobena linija čisto nobene oblike javnega prevoza (ob nobeni uri na noben dan), zaradi česar se moram voziti z avtom. Pri izpolnjevanju vloge za podaljšanje Zoisove štipendije sem seveda naletel na težavo, saj je v tem primeru sploh ni mogoče pravilno izpolniti - možno je samo izpolniti vstopno in izstopno postajo uporabljenega javnega prevoza, saj je obrazec glede tega enak kot lani. Zato sem se obrnil na Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, kjer so mi povedali, da sem prvi tak, ki se je javil s tem problemom, in da ne vedo kaj v tem primeru ter da se bodo o tem odločali v prihodnjem tednu.
Zato vsem takim, ki se prijavljajo / podaljšujejo Zoisovo ali državno štipendijo in nimajo možnosti javnega prevoza iz kraja stalnega prebivališča v kraj šolanja predlagam, da o tem obvestijo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, saj se bo le tako problem lahko ugodno razrešil (ker v nasprotnem primeru vsi tovrstni primeri izgubimo možnost subvencioniranega prevoza v celoti).
Hotel sem opozoriti na problem glede nove ureditve subvencioniranega prevoza, ki se tiče nekaterih izmed nas: namreč zakon sploh ne določa, kaj se zgodi v primeru, ko študent oz. dijak nima nobene možnosti javnega prevoza do kraja šolanja. Če razložim na svojem primeru - študiram na podiplomcu računalništva v Kopru in iz kraja mojega stalnega prebivališča v kraj šolanja ne poteka čisto nobena linija čisto nobene oblike javnega prevoza (ob nobeni uri na noben dan), zaradi česar se moram voziti z avtom. Pri izpolnjevanju vloge za podaljšanje Zoisove štipendije sem seveda naletel na težavo, saj je v tem primeru sploh ni mogoče pravilno izpolniti - možno je samo izpolniti vstopno in izstopno postajo uporabljenega javnega prevoza, saj je obrazec glede tega enak kot lani. Zato sem se obrnil na Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, kjer so mi povedali, da sem prvi tak, ki se je javil s tem problemom, in da ne vedo kaj v tem primeru ter da se bodo o tem odločali v prihodnjem tednu.
Zato vsem takim, ki se prijavljajo / podaljšujejo Zoisovo ali državno štipendijo in nimajo možnosti javnega prevoza iz kraja stalnega prebivališča v kraj šolanja predlagam, da o tem obvestijo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, saj se bo le tako problem lahko ugodno razrešil (ker v nasprotnem primeru vsi tovrstni primeri izgubimo možnost subvencioniranega prevoza v celoti).
čuhalev ::
Če hoče, da mu javni prevoz odpelje izpred hiše, potem bi lahko to vsakdo naredil.
Pomoje zanj obstaja nek javni prevoz, vendar mu ni v interesu prestopati ali se voziti stran ... ali pa zgolj išče pot do denarja.
Pomoje zanj obstaja nek javni prevoz, vendar mu ni v interesu prestopati ali se voziti stran ... ali pa zgolj išče pot do denarja.
DOOM_er ::
ma vrjamem da so kšne rovte kje kamor dejansko javni prevoz ne vozi.
Robots will steal your job. But that's OK
Gladi ::
Do vsake vasi pa res ni avtobusa. Takim bi so moralo urediti subvencijo od najbljižje avtobusne postaje do kraja študija, če pač se ne misli tko furat pa nej plačuje polno.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vračilo štipendijeOddelek: Loža | 8441 (5430) | 111111111111 |
» | Vračanje štipendije ?Oddelek: Šola | 6694 (3530) | sandmodnigga |
» | Zoisova štipendijaOddelek: Šola | 9754 (7580) | Steinkauz |
» | Štipendije (Zoisova in morebitne druge)Oddelek: Loža | 5608 (4160) | Volta |
» | Zoisova štipendija (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 13158 (11310) | alum |