» »

Štipendija

Štipendija

««
27 / 39
»»

MIlton ::

Zanima me, kako je s prejemanjem Zoisove štipendije za študij v tujini. Ob oddaji vloge se namreč, kot priloga, zahteva tudi dokazilo o akreditiranosti izobraževalne ustanove, na kateri se bom izobraževal.

Študij v tujini

Zoisovo štipendijo za študij v tujini lahko dobi državljan Republike Slovenije, če se v tujini izobražuje na izobraževalni ustanovi, ki je v skladu s predpisi države izobraževanja akreditirana za izvajanje javno veljavnega (akreditiranega) izobraževalnega programa za pridobitev stopnje izobrazbe.

Dokazilo o akreditiranosti izobraževalne ustanove in javne veljavnosti izobraževalnega programa si pridobi upravičenec do štipendije s strani institucije, ki izdaja taka dokazila v državi izobraževanja.

Zanima me, če pozna kdo institucijo, ki izdaja taka dokazaila v Italiji, oziroma če lahko kdo prilepi link do kakšne relevantne strani.

technolog ::

amacar je izjavil:

KOMBINIRANJE VEČ VRST ŠTIPENDIJ - NOVO
Bistvena novost novega zakona je možnost kombiniranja več vrst štipendij. Po novem zakonu bodo lahko štipendisti hkrati prejemali več različnih štipendij. V primeru, ko seštevek štipendij z vsemi dodatki preseže znesek 400 evrov mesečno, se štipendistu državna štipendija sorazmerno zniža oziroma mu miruje.

To ni blo sprejeto. Ne nalagat buč folku.

PrimozR ::

Urlpls.

usoban ::

ti lahko potrdim iz prve roke, da ni bilo; imam kadrovsko, zaprosil se za republisko, dobil _pozitivno_ odlocbo, vprasal se enkrat za vsak slucaj, in so mi odgovorili da je prislo do napake, ker ta clen zakona ubistvu ni bil sprejet :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: usoban ()

Mja, sme pogledal pa našel podatke da imaš res še vedno lahko samo eno. Oh well... :>

čuhalev ::

http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in...

Kako si interpretirati ,,Do dodatka za izobraževanje zunaj stalnega prebivališča za bivanje bodo Zoisovi štipendisti še vedno upravičeni, pri čemer morajo izkazati urejeno prebivanje v kraju izobraževanja." Če v nadaljevanju piše ,,Ti štipendisti bodo po prej navedenem zakonu upravičeni do nakupa največ 10 subvencioniranih vozovnic mesečno."

Čaaaaak.... Kaj?

To zveni kot slaba šala. V mojem primeru je državna štipendija za 80€ večja kot Zoisova. Trenutno prejemam Zoisovo.

Se pravi se moram odpovedat Zoisovi za vedno (študijski program ki ga ne želim prekinit), če hočem prejemat teh 80€ več!

Zakoni se pa itak spreminjajo trikrat na leto. Lahko da bo naslednje leto čisto drugače in ne bom več upravičen do državne, za Zoisovo pa ne bo mogel več kandidrat (ker sem se ji odpovedal)!

Zgodovina sprememb…

Saj so spodaj, ironično, navodila, kako preiti na državno. ;((

Seveda, samo kdo priseben se bo odrekel Zoisovi za vedno, če pa spreminjajo zakone po trikrat na leto???

Lahko naslednje leto sklenejo, da bo zoisova 800EUR na mesec in vsem bo žal, da so se ji odrekli. Se ne bo zgodilo, ampak je pa primer.

Zgodovina sprememb…

livin ::

A ima kdo kakšne izkušnje s kadrovskimi štipendijami pri Iskratelu? Sam sem letos prejemal štipendijo in je vezana na kasnejšo zaposlitev, zdej se pa vbistvu v prihodnosti ne vidim več v tem podjetju in bi najraj prekinu štipendijo, bom moral vrnit? ima kdo kaj izkušenj?

Gladi ::

Vrnit boš mogel štipendijo+obresti

St235 ::

ali pa ledvico in dva prsta...

Na tako vprašanje ti lahko odgovorijo smo v Iskratelu.

DOOM_er ::

mislim da se za iskratel vrača + obresti
Robots will steal your job. But that's OK

xsum1 ::

a mi lahko kdo prosim tole pojasni glede štipendije s tele teme? Neodobrena štipendija in izredno šolanje?

Polnoletni dijaki in študenti pa še vedno lahko zaprosijo za državno štipendijo na pristojnem centru za socialno delo.

Torej še zmeraj mi ni jasno zakaj so mene zavrnili če piše dijaki in študenti in da si lahko polnoleten?

Naj napišem pritožbo?

http://www.ess.gov.si/storitve/stipendi...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: xsum1 ()

St235 ::

Ker si bila starejŠa od 26 let ob vpisu v prvi letnik.

Zgodovina sprememb…

• polepsal: bluefish ()

St235 je izjavil:

KER SI BILA STAREJŠA OD 26 LET OB VPISU V PRVI LETNIK.

ČE mam 22 let. Torej, so mi po krivem zavrnil, ne?

Očitno nisi vpisana v visoko/višjo šolo, temveč v srednjo šolo in tam velja do 18 let.

p36 do 63281 naj bi izjavil:

Očitno nisi vpisana v visoko/višjo šolo, temveč v srednjo šolo in tam velja do 18 let.

in kje piše da do 18. velja samo za srednje šole? v zakonu piše od 18. do 26. leta,...

razen, če je tole?

Štipendijo po tem zakonu lahko pridobijo upravičenci iz 8. člena tega zakona,ki ob prvem vpisu v prvi letnik poklicne oziroma srednje šole niso starejši od 18 let, ter upravičenci, ki ob prvem vpisu v prvi letnik višješolskega ali visokošolskega izobraževanja oziroma ob prvem vpisu na prvo, drugo ali tretjo stopnjo izobraževanja niso starejši od 26 let, in:

Poklicna in strokovna šola - kam se to pol šteje, če delam izredno kot občan?

Nima veze, če si občan ali ne ... če je tvoja šola naslednja po osnovni šoli, potem si na srednji. Ko srednjo končaš, si na visoki ali višji. Razmisli.

V napačnih letih si. Amen.

BTW, je kaj resnice na tem, da se bo pri državni štipendiji rezal prevoz zaradi izredno nizkih cen študentskih vozovnic?

Lonsarg ::

Je resnica na tem, nov zakon, ki bo sedaj stopil v veljavo postavi enotne cene za študentske vozovnice, subvencije za vse enako, kot je študentska prehrana za vse. Tudi nič več postavke prevoza v štipendijah, kar ne pomeni nujno da bodo nižje, čeprav po izkušnjah lahko rečemo, da najverjetneje bodo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

V bistvu se to esencialno prevede na "črtali smo vam dodatek za prevoz". Kako ne bodo nižje, če niso ostalih dodatkov nič povečevali?

Pa tudi dodatna subvencija bo najbrž zelo mala, ker bodo denar v bistvu razelili med vse.

Dodatna subvencija bo dejansko ZELO VELIKA.
Torej ja, tisti z štipendijami bomo na slabšem, ker tako zaisova kot republiška ne bosta krila prevoza, bodo pa vsi ostali dosti na boljšem. No jaz in večina ljudi z štipendijami, bomo za borih 15EUR na slabšem.

Cene subvencioniranih vozovnic bodo naslednje:
do 60km 15EUR
60 do 90km 30EUR
nad 90km 50EUR

V primeru da si prijavljen, da živiš v študentskem stanovanju pa ti namesto tega pripade "mesečna vozovnica, ki vključuje 10 voženj" za 15EUR neglede na oddaljenost.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

No, sej po eni strani se kr strinjam, da je to zelo pametna poteza - predvsem zato, ker so bli eni fiktivno mel stalno prebivališče v drugi občini in dobival ogromne dodatke.

Ni mi pa všeč, da so Zoisovim štipendistom ukinili otroški dodatek in dali nič v zameno.

A po koncu dodiplomskega študija vlagaš kot novi štipendist? Ali moraš samo izpolnjevat pogoje za napredovanje, se pravi 8.5?

Če si že štipendijo v vsakem primeru vlagaš kot nadaljevanje, torej 8.5.

shadowfax ::

Imam vprašanje glede državne štipendija. Kako se gleda dohodek po novem zakonu in sicer bančno stanje (nepremičnine, avti so mi jasni). Ne vem pa kako je s stanjem na bančnem računu, depoziti...za koliko časa nazaj se gleda, za vse družinske člane ali samo za štipendista? Hvala.

nokaut240 ::

Če se prav spomnim, gledajo trenutno stanje na bančnem računu od vseh članov družine. Štejejo ti pa samo obresti ali nekaj takega od tega stanja, nekje par procentov.

Kako je zdaj s poceni prevozom in štipendijami? Oče mi je rekel, da je bilo včeraj po TV-ju, da prejemniki državnih štipendij (torej republiških in zoisovih) nismo upravičeni do subvencioniranega prevoza (tistih 20 do 30 € do 50 km prevoza). Upam da to pomeni, da dodatka za prevoz ne bodo ukinjali? Čeprav v Sloveniji je vse možno...

amacar ::

Kako je z dodatki v primeru državne ali Zoisove štipendije?
Z uveljavitvijo Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu se ukinja dodatek za prevoz k državni in Zoisovi štipendiji.
Dijaki in študentje, prejemniki državne ali Zoisove štipendije, ki bivajo izven kraja stalnega bivališča, so še naprej upravičeni do dodatka za bivanje. Prav tako ostajajo nespremenjeni dodatki k štipendiji za učni oziroma študijski uspeh, za vrsto in področje izobraževanja ter za posebne potrebe.
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2D): www.uradni-list.si/1/content
Predprodaja subvencioniranih mesečnih vozovnic bo potekala od 27.8.2012 naprej. Zaradi uveljavitve novega sistema subvencioniranja priporočamo, da potencialni upravičenci nakup subvencionirane mesečne vozovnice izvedejo že v predprodaji.

Več pa: http://www.mzip.gov.si/si/medijsko_sred...

klihk ::

PrimozR je izjavil:

Kako je zdaj s poceni prevozom in štipendijami? Oče mi je rekel, da je bilo včeraj po TV-ju, da prejemniki državnih štipendij (torej republiških in zoisovih) nismo upravičeni do subvencioniranega prevoza (tistih 20 do 30 € do 50 km prevoza). Upam da to pomeni, da dodatka za prevoz ne bodo ukinjali? Čeprav v Sloveniji je vse možno...

si zihr?

upam, da imaš prav

nokaut240 ::

Dodatek za prevoz se ukinja. Subvencijo dobi vsak, ki se izobražuje vsaj 5 km oddaljenosti od doma.

Me pa zanima, ali bom s to mesečno vozovnico za vlak (20 EUR), lahko uporabljal tudi LPP, ali moram to še posebej plačat ?

Zgodovina sprememb…

BigSmoke ::

technolog je izjavil:

Čaaaaak.... Kaj?

To zveni kot slaba šala. V mojem primeru je državna štipendija za 80€ večja kot Zoisova. Trenutno prejemam Zoisovo.

Se pravi se moram odpovedat Zoisovi za vedno (študijski program ki ga ne želim prekinit), če hočem prejemat teh 80€ več!

Zakoni se pa itak spreminjajo trikrat na leto. Lahko da bo naslednje leto čisto drugače in ne bom več upravičen do državne, za Zoisovo pa ne bo mogel več kandidrat (ker sem se ji odpovedal)!

Isti primer je pri meni. Zanima me samo kako se odpove zoisovi štipendiji? Kaj to moraš poslati posebno vlogo ali kako? Kako si se ti odpovedal?

Something ::

Kaj pri zoisovi štipendiji pomaga kaj, če si v top 5% ali pa imaš npr. povprečje 10?

amacar ::

Če imaš povprečje nad 9.0 se nekaj dvigne (cca 30€), ampak sem že pozabo natančno za koliko.

ejQ ::

technolog je izjavil:

A po koncu dodiplomskega študija vlagaš kot novi štipendist? Ali moraš samo izpolnjevat pogoje za napredovanje, se pravi 8.5?

Lonsarg je izjavil:

Če si že štipendijo v vsakem primeru vlagaš kot nadaljevanje, torej 8.5.

Če govorimo o Zoisovi (za ostale ne vem), ni lih v vsakem primeru.

Kokr js vem je odvisno od tega ali si "stari" (si prejemal štipendijo že v šolskem letu 2007/2008 oziroma ti je takrat mirovala) ali "novi" štipendist.

Js bom kot "nova" štipendistka (1. štipendija v letih 2009/2010) mogla letos, ob prehodu iz dodiplomskega na podiplomski študij, ponovno kadidirat in se grebst z vsemi ostalimi.

Me pa zanima kako je z uveljavljanjem večih pogojev - torej in s povprečjem in s 5% top. Oddaš dve vlogi, al sam obkljukaš oba pogoja in priložiš ustrezne papirje?

DOOM_er ::

samo oba pogoja + papirje, vsaj tako sem jst lani naredil in sem jo dobil.
Robots will steal your job. But that's OK

Veron ::

ejQ, tud jst sm na "novi" pogodbi in prehod iz dodiplomca na podiplomca NE rabiš ponovno kandidirat kot nov kandidat, ampak rabiš samo pogoj 8.5, preverjeno iz zih je tko.

klihk ::

ali ima kdo 100% potrjene info, da z 10 mesečnimi vožnjami medkrajevca pridobiš cel mesec lpp zastonj?

Veron je izjavil:

ejQ, tud jst sm na "novi" pogodbi in prehod iz dodiplomca na podiplomca NE rabiš ponovno kandidirat kot nov kandidat, ampak rabiš samo pogoj 8.5, preverjeno iz zih je tko.
Ja? Ops. Potem sm pa nepismena. Hudo :> Se opravičujem za napačne informacije.

Sm pa zdele še neki zbrskala: ko se vpišeš na višjo stopnjo, se ti dodatek na učni uspeh ne prizna. Slaba.

nevem kje si to zbrskala, ampak jst sm ga dubu v 1. letniku 2. stopnje, šolsko leto 2011/2012 (3. letnik, 1. stopnja sm mel 9+)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Veron ()

Ma dej, pol je pa res vse skp čudn napisan.

Dodatek za učni oziroma študijski uspeh ne pripada v prvem letniku izobraževanja, razen če se nadaljuje izobraževanje za pridobitev višje stopnje izobrazbe v okviru srednješolskega ali visokošolskega izobraževanja.

Kako zgleda nadaljevanje izobraževanja v okviru srednješolske stopnje, s katerim dobiš višjo stopnjo izobrazbe?

Mam pa vprašanje za tiste, ki ste uveljavljal štipendijo, ko ste šli iz 1. stopnje na 2. stopnjo. A se je izkazal za dobro odločitev - ste nardil 1. letnik magisterija in šli srečni naprej - al ste npr. menjal magisterij (al pa 2-krat padl) in mogl vračat štipendijo za tist prvi letnik? Skrbi me namreč stopnja znanja, ki jo morš pokazat na magisteriju.

+2 na strokovnih šolah? Tole je napisano popolnoma nedvoumno in jasno pove, da če vpišeš +2, ali v srednji šoli ali na faksu, da ti dodatek pripada.
Kater faks? Na strojni je magisterij baje kar konkretno zajeban, tudi (oz. sploh :D) v primerjavi s 1. stopnjo bolonjskega 'UNI-ja'.

jst sm glih naredu 1. letnik 2. stopnje, torej še 2. in konec :)

če ne narediš (se samo izpišeš), moraš štipendijo v celoti vrniti (recimo če ne dokončaš 2. stopnje, moraš vrniti toliko kolikor si dobila, ko si se vpisala na 2. stopnjo). Se pa da lahko prošnja, da menjaš program, ker pač bla bla bla, in potem ti ni potrebno vračat, moraš pa obvezno dokončat 2. stopnjo bolnca, če ne želiš vračat

nofaith ::

a se komu sanja kolko zaisove štipendije bi dobival v 1. letniku gimnazije

*opa zoisove sm se zatipkal
V prostem in neprostem času tehnološki entuziast.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nofaith ()

Osnovo, torej malo manj kot 70€.

Razen če boš bival v dijaškem domu, potem pa še za to.

Zgodovina sprememb…

nofaith ::

nebom v dijaškem domu. pa mi vsaj častijo mesečno za mestni promet?
V prostem in neprostem času tehnološki entuziast.

Subvencionirano dobiš, tako kot vsi dijaki in študentje. 20€ za do 60km. Pocen.

Če ne boš v dijaškem domu, ti bo od 70€ štipendije pol ostalo 50€.

Od letos naprej nič več ne častijo prevoza. Mestnega itak nikoli niso.

menjalnik ::

Mene pa zanima če v mesecu avgustu še dobim štipendijo? :)
««
27 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo štipendije

Oddelek: Loža
278441 (5430) 111111111111
»

Vračanje štipendije ?