Forum » Znanost in tehnologija » Izdelava ledu
Izdelava ledu
Curly ::
Pozdravljeni!
Prišlo je poletje in v skrinjo sem postavil 6x 1,5dcl vode pri temperaturi 20°c zanima me, če kdo pozna postopek fizikalnega izračuna v koliko časa bo voda zmrznila. Ob čakanju se mi je pač postavilo vprašanje kako bi izračunal, kdaj bo postopek končan.
Od srednje šole je minilo že nekaj časa zato sem že malo iz forme. Poskusil sem predpostaviti, da je temperatuara v skrinji -18°C (naprimer), predvidevam, da bi pri tako majhni količini vnešene vode lahko predpostavil, da je temperatura konstantna, posledično tudi sama moč skrinje ne upliva bistveno na čas zmrzovanja. Na skrinji sicer piše ZMOGLJIVOST ZAMRZOVANJA 12 KG/24 H, po tej logiki bi moral 1liter vode zmrzniti v 2h, pa to ne drži.
Se pravi bi se postopek po moji logiki začel nekje z enačbo Q=m*c*dT, naprej mi ni čisto jasno?
Vem, odgovor bo naj počakam pa bo zmrznilo, vendar me iz radovednosti zanima fizikalno ozadje.
Prišlo je poletje in v skrinjo sem postavil 6x 1,5dcl vode pri temperaturi 20°c zanima me, če kdo pozna postopek fizikalnega izračuna v koliko časa bo voda zmrznila. Ob čakanju se mi je pač postavilo vprašanje kako bi izračunal, kdaj bo postopek končan.
Od srednje šole je minilo že nekaj časa zato sem že malo iz forme. Poskusil sem predpostaviti, da je temperatuara v skrinji -18°C (naprimer), predvidevam, da bi pri tako majhni količini vnešene vode lahko predpostavil, da je temperatura konstantna, posledično tudi sama moč skrinje ne upliva bistveno na čas zmrzovanja. Na skrinji sicer piše ZMOGLJIVOST ZAMRZOVANJA 12 KG/24 H, po tej logiki bi moral 1liter vode zmrzniti v 2h, pa to ne drži.
Se pravi bi se postopek po moji logiki začel nekje z enačbo Q=m*c*dT, naprej mi ni čisto jasno?
Vem, odgovor bo naj počakam pa bo zmrznilo, vendar me iz radovednosti zanima fizikalno ozadje.
shadeX ::
Ne boš verjel, ampak eno leto nazaj sem imel idejo, da bi si vzel nekaj dni in spisal app za tole (vmes so prišle bolj pomembne stvari in sem idejo opustil), ker mi je skoz bil problem gledat oz. se vračat k zmrzovalniku kdaj se bo voda shladila na določeno temperaturo ( ali pa zamrznila ). Nekje imam še zapiske ampak jih moram najprej dobit.
Unknown_001 ::
? Odvisno kako bi rad zakompliciral.
Držiš se Newtonovega zakon ohlajanja
q=a*A*(T1-T2)
Konvektivni prestop toplote v glavnem.
Definitivno prideš do diferencialne enačbe prvega reda dokler voda še nima 0 stopinj. Potem, ko si na 0 stopinj pa lahko privzameš, da so temperaturne razmere stacionarne.
Definitivno pa brez konkretnih podatkov ne bo šlo. Lahko samo pavšalno ocenjuješ.
Načinov, da delaš led je več. Lahko odvajaš toploto s cevkami direkt iz vode lahko pa preko hladnega zraka.
Držiš se Newtonovega zakon ohlajanja
q=a*A*(T1-T2)
Konvektivni prestop toplote v glavnem.
Definitivno prideš do diferencialne enačbe prvega reda dokler voda še nima 0 stopinj. Potem, ko si na 0 stopinj pa lahko privzameš, da so temperaturne razmere stacionarne.
Definitivno pa brez konkretnih podatkov ne bo šlo. Lahko samo pavšalno ocenjuješ.
Načinov, da delaš led je več. Lahko odvajaš toploto s cevkami direkt iz vode lahko pa preko hladnega zraka.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
fosil ::
Po moje ne bo šlo tako enostavno po enačbi.
Pri vodi je ena hecna stvar in sicer naj bi topla voda zmrznila hitreje kot hladna, zadeva se imenuje Mpemba efekt
Pri vodi je ena hecna stvar in sicer naj bi topla voda zmrznila hitreje kot hladna, zadeva se imenuje Mpemba efekt
Tako je!
Unknown_001 ::
Saj pravim, da bo treba upoštevati diferencialno enačbo. Rezultat je zelo odvisen od robnih pogojev meddrugim tudi od začetne temperature vode :)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Okapi ::
Pa si prebral, kaj piše? To ni splošno pravilo, ampak se pojavi včasih, v določenih primerih, in sploh ni nujno res. Lahko je posledica drugih dejavnikov, ne začetne temperature vode.
Unknown_001 ::
Ali je kompliciranje potrebno?
Sploh za tak zaprt sistem, kjer lahko predpostaviš da ima okolica konst. temperaturo in verjetno se bo not točila voda iz pipe?
Sploh za tak zaprt sistem, kjer lahko predpostaviš da ima okolica konst. temperaturo in verjetno se bo not točila voda iz pipe?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
shadeX ::
Preveč ste zakomplicirali zadevo. Pustmo izjeme kot jih je napisal fosil. OP je verjetno mislil podobno kot jaz.
- Toči se voda iz pipe
- Toči se mrzla voda (in ne topla, tako da do primerov kot ga je napisal fosil ne more priti)
Edini problem do katerega sem prišel sam je ta, da ima voda na različnih krajih različno temperaturo (kar seveda vpliva na čas hlajenja do željene temperature). Uporabnik bi tako moral vedeti kolikšna je temperatura vode iz pipe in nato bi bil izračun po aplikaciji točen.
Sem takrat dejansko zadevo sprobal v praksi in prišel do kar točnih rezultatov.
Moram dobit zapiske in spisat tisto app, ker manjka sam še programski del :)
- Toči se voda iz pipe
- Toči se mrzla voda (in ne topla, tako da do primerov kot ga je napisal fosil ne more priti)
Edini problem do katerega sem prišel sam je ta, da ima voda na različnih krajih različno temperaturo (kar seveda vpliva na čas hlajenja do željene temperature). Uporabnik bi tako moral vedeti kolikšna je temperatura vode iz pipe in nato bi bil izračun po aplikaciji točen.
Sem takrat dejansko zadevo sprobal v praksi in prišel do kar točnih rezultatov.
Moram dobit zapiske in spisat tisto app, ker manjka sam še programski del :)
Unknown_001 ::
Sam po drugi strani je trajno gledano namen take aplikacije kretenski. Zakaj se ne bi dejansko posvetili pospešitvi toplotne izmenjave kot pa analitičnemu ugotavljanju časa do fazne oreobrazbe? I mean. Ali bi vi radi reševali problem počasnega ohlajanja ali zdravili mentalne frustracije z odštevanjem časa.
Non logix practicalis.
Non logix practicalis.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Magic1 ::
Malo ste zakompliciral. Seveda je odvisno od potreb, samo dvomim da OP rabi natančnost diferencialne enačbe.
Jaz bi predpostavil tri pogoje in ostalo zanemaril. Izhajal bi iz začetne temperature vode, končne temperature pri 0°C in volumen/količino vode. Iz tega bi se lahko izračunalo dost točno tabelo.
Jaz bi predpostavil tri pogoje in ostalo zanemaril. Izhajal bi iz začetne temperature vode, končne temperature pri 0°C in volumen/količino vode. Iz tega bi se lahko izračunalo dost točno tabelo.
Magic
Unknown_001 ::
Jaz na vašem mestu sploh ne bi računal ampak samo opravil meritve v najbolj pogostih načinih obratovanja. Saj sploh nimate podatkov o koeficientih prestopnosti in prevodnosti. Why the f*ck bother, če nimaš niti osnovnih meritev za izračune opravljenih?
Če z rezultatom meritve ne bi bil zadovoljen bi iskal rešitev za pospešitev ohlajanja do fazne premene. Simple as that.
Če z rezultatom meritve ne bi bil zadovoljen bi iskal rešitev za pospešitev ohlajanja do fazne premene. Simple as that.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
Curly ::
Seveda nisem hotel tako zakomplicirat zadeve, želel sem samo na hitro izračunat koliko časa bo zmrzoval moj kozarec vode, dobro ali pa soka, čeprav s sokom zares nastanejo težave. Imamo veliko različnih, pustmo zdaj sok. Maš 0.2 litra vode v kocki, temperatura vode 10°, temperatura skrinje -15, kako najlažje izračunaš približen rezultat, primeren za gospodinjstvo.
Če bi se pa resnično lotil izdelat nek kompleksen app, ki bi obsegal širše območje kot le preprosto kocko vode, potem bi se bilo pa zanimivo in tudi smiselno spustit v večje detajle.
Če bi se pa resnično lotil izdelat nek kompleksen app, ki bi obsegal širše območje kot le preprosto kocko vode, potem bi se bilo pa zanimivo in tudi smiselno spustit v večje detajle.
Unknown_001 ::
Glej, da dobiš smiselen čas ohlajanja do 0 boš definitivno rabil nastavit diferenciapno enačbo prvega reda ker imaš tu tudi spreminja je temperaturne razlike v odvisnosti od časa, zato se s časo spremija tudi toplotni pretok. q
Ne vem kaj se tu sanja da "ni potebno". Je, pa če še tako poenostaviš.
Podobna štorija, kot s časom iztekanja vode iz soda z luknjo na dnu. Ker se gladina spušča, tudi hidrostatični tlak na gladini upada in s tem se zmanjšuje iztočna hitrost. Ne moreš tega obravnavat kot linearno enačbo. Na koncu dobiš nek koren če se prav spomnim primera ki sem ga že reševal. Ignoranca fizikalne matematike na višku jaz temu pravim.
Ko si enkrat na 0 imaš zaradi fazne preobrazbe stacionarne temperaturne razmere in lahko posplošuješ z linearno funkcijo, drugače pa žal ne.
Ne vem kaj se tu sanja da "ni potebno". Je, pa če še tako poenostaviš.
Podobna štorija, kot s časom iztekanja vode iz soda z luknjo na dnu. Ker se gladina spušča, tudi hidrostatični tlak na gladini upada in s tem se zmanjšuje iztočna hitrost. Ne moreš tega obravnavat kot linearno enačbo. Na koncu dobiš nek koren če se prav spomnim primera ki sem ga že reševal. Ignoranca fizikalne matematike na višku jaz temu pravim.
Ko si enkrat na 0 imaš zaradi fazne preobrazbe stacionarne temperaturne razmere in lahko posplošuješ z linearno funkcijo, drugače pa žal ne.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
Magic1 ::
Vse kar človeka zanima je v kolikšnem času se voda sobne temperature (25°C) ohladi na okoli 0°C, pri skrinji -15°C. Seveda je čas najbolj odvisen od količine vode. Vse ostalo lahko zanemariš in še vedno dobiš rezultat na minute natančno.
Magic
Unknown_001 ::
Vse kar človeka zanima je v kolikšnem času se voda sobne temperature (25°C) ohladi na okoli 0°C, pri skrinji -15°C. Seveda je čas najbolj odvisen od količine vode. Vse ostalo lahko zanemariš in še vedno dobiš rezultat na minute natančno.
Ni dovolj da jo ohladiš na 0 stopinj. Si že slišal za latentno toploto ob fazni preobrazbi? On bi rad, da pride do fazne preobrazbe.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
Magic1 ::
Glede na to da je govoril o deci pa pol vode sem predvideval, da jo noče zmrznit, ker takšna kocka ne bo najbolj priročno za pit.
Tisto je potem osnova, potem pa lahko nadaljujemo, koliko je še potrebno za zmrzovanje.
Tisto je potem osnova, potem pa lahko nadaljujemo, koliko je še potrebno za zmrzovanje.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Curly ::
Da je fazna sprememba velik problem sem ugotovul tudi sam, vidim, da do 0°C še lahko prideš. Potem pa pri spremembi v led prihaja do oddajanja toplote, med drugim bo tekočina ostala v sredini in bo vedno bolj izolirana, s tem je tudi prehod toplote vedno počasnejši. Tako jaz to razumem, še vedno pa upam, da nekje obstaja preprosta posplošena linearna enačba za omenjen problem ali pa vsaj kakšna tabela, ničesar od tega ne najdem.
Do deci pa pol sem prišel, ker smo zmrzovali ledeni čaj v plastičnih lončkih, tako dobiš sladoled - to je letos pri nas moderno :) Ker je ledeni čaj preveč komplicirana zadeva, sem avtomatsko predpostavil, da bi račun vršil na vodi. Saj stvar v skrinjo postaviš zvečer, ješ jo pa čez 18ur, to je itak več kot dovolj. Šlo je povsem za firbec in željo po fizikalni razlagi oz. iskanju enačbe po kateri zmrzuje voda.
Do deci pa pol sem prišel, ker smo zmrzovali ledeni čaj v plastičnih lončkih, tako dobiš sladoled - to je letos pri nas moderno :) Ker je ledeni čaj preveč komplicirana zadeva, sem avtomatsko predpostavil, da bi račun vršil na vodi. Saj stvar v skrinjo postaviš zvečer, ješ jo pa čez 18ur, to je itak več kot dovolj. Šlo je povsem za firbec in željo po fizikalni razlagi oz. iskanju enačbe po kateri zmrzuje voda.
Magic1 ::
Mene bolj zanima za koliko časa lahko dam piksno iz sobe (ali 3.3l, ali 0.5l) v zmrzovalnik preden jo raznese. Lahko se predpostavi, da je voda not.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Curly ::
tikitoki ::
Da je fazna sprememba velik problem sem ugotovul tudi sam, vidim, da do 0°C še lahko prideš. Potem pa pri spremembi v led prihaja do oddajanja toplote, med drugim bo tekočina ostala v sredini in bo vedno bolj izolirana, s tem je tudi prehod toplote vedno počasnejši. Tako jaz to razumem, še vedno pa upam, da nekje obstaja preprosta posplošena linearna enačba za omenjen problem ali pa vsaj kakšna tabela, ničesar od tega ne najdem.
Do deci pa pol sem prišel, ker smo zmrzovali ledeni čaj v plastičnih lončkih, tako dobiš sladoled - to je letos pri nas moderno :) Ker je ledeni čaj preveč komplicirana zadeva, sem avtomatsko predpostavil, da bi račun vršil na vodi. Saj stvar v skrinjo postaviš zvečer, ješ jo pa čez 18ur, to je itak več kot dovolj. Šlo je povsem za firbec in željo po fizikalni razlagi oz. iskanju enačbe po kateri zmrzuje voda.
Res grozno, sej imas tocne podatke o tem koliko energije moras odvesti, da se voda spremeni v led. Pravzaprav je bolj ensotavno, ker je temperatura konstantna.
Ce te skrbi spreminjanje toplotnega toka zaradi dodatne izolativne plasti ledu, potem pa bi moral upostevati tudi spremembno temeperature hladilnika v okolici vode, kar bi stvari seveda precej zakompliciralo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Unknown_001 ::
Mene bolj zanima za koliko časa lahko dam piksno iz sobe (ali 3.3l, ali 0.5l) v zmrzovalnik preden jo raznese. Lahko se predpostavi, da je voda not.
Tricky question. Najbolj ziher odgovor je ... dokler se ne naredi led. Ampak nekaj ledu se lahko naredi pa bo še preživela ne sme pa komplet zmrznit.
Najbolj ajnfoh odgovor... temperatura naj se ne spusti pod 0 stopinj pa bo.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Curly ::
Da je fazna sprememba velik problem sem ugotovul tudi sam, vidim, da do 0°C še lahko prideš. Potem pa pri spremembi v led prihaja do oddajanja toplote, med drugim bo tekočina ostala v sredini in bo vedno bolj izolirana, s tem je tudi prehod toplote vedno počasnejši. Tako jaz to razumem, še vedno pa upam, da nekje obstaja preprosta posplošena linearna enačba za omenjen problem ali pa vsaj kakšna tabela, ničesar od tega ne najdem.
Do deci pa pol sem prišel, ker smo zmrzovali ledeni čaj v plastičnih lončkih, tako dobiš sladoled - to je letos pri nas moderno :) Ker je ledeni čaj preveč komplicirana zadeva, sem avtomatsko predpostavil, da bi račun vršil na vodi. Saj stvar v skrinjo postaviš zvečer, ješ jo pa čez 18ur, to je itak več kot dovolj. Šlo je povsem za firbec in željo po fizikalni razlagi oz. iskanju enačbe po kateri zmrzuje voda.
Res grozno, sej imas tocne podatke o tem koliko energije moras odvesti, da se voda spremeni v led. Pravzaprav je bolj ensotavno, ker je temperatura konstantna.
Koliko energije je treba dovesti sem vedel že pred odprtjem teme, to znam zračunat. Kako pa zračunam v koliko časa se ta energija prenese pa ne vem. Če je tako preprosto mi pa prosim povej.
Unknown_001 ::
Mene bolj zanima za koliko časa lahko dam piksno iz sobe (ali 3.3l, ali 0.5l) v zmrzovalnik preden jo raznese.
Pivo imam vedno v hladilniku, to ni problem Lahko bi pa shadex to vključil v app, prodajal bi se bolje kot app za vodo
Vi boste prodajal aplikacijo za 0.99EUR jaz pa sistemske nadgradnje za hitrejšo konvekcijo po 50EUR. Kaj češ lepšega.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
tikitoki ::
Da je fazna sprememba velik problem sem ugotovul tudi sam, vidim, da do 0°C še lahko prideš. Potem pa pri spremembi v led prihaja do oddajanja toplote, med drugim bo tekočina ostala v sredini in bo vedno bolj izolirana, s tem je tudi prehod toplote vedno počasnejši. Tako jaz to razumem, še vedno pa upam, da nekje obstaja preprosta posplošena linearna enačba za omenjen problem ali pa vsaj kakšna tabela, ničesar od tega ne najdem.
Do deci pa pol sem prišel, ker smo zmrzovali ledeni čaj v plastičnih lončkih, tako dobiš sladoled - to je letos pri nas moderno :) Ker je ledeni čaj preveč komplicirana zadeva, sem avtomatsko predpostavil, da bi račun vršil na vodi. Saj stvar v skrinjo postaviš zvečer, ješ jo pa čez 18ur, to je itak več kot dovolj. Šlo je povsem za firbec in željo po fizikalni razlagi oz. iskanju enačbe po kateri zmrzuje voda.
Res grozno, sej imas tocne podatke o tem koliko energije moras odvesti, da se voda spremeni v led. Pravzaprav je bolj ensotavno, ker je temperatura konstantna.
Koliko energije je treba dovesti sem vedel že pred odprtjem teme, to znam zračunat. Kako pa zračunam v koliko časa se ta energija prenese pa ne vem. Če je tako preprosto mi pa prosim povej.
Ta post sem razumel, kot da je ensotavno izracunati to za ohlajanje vode, torej bi moral biti ta del problema bistveno lazji?
Unknown_001 ::
Fantje komplicirate in lomite ga na veliko.
Če kdo hoče točne rezultate jih analitično dobil NE BO. Treba bo poseči po numeriki in računalnikih.
Se strinjam. Poenostavimo model in izračunamo okvirne vrednosti. Ampak tako komplicirat pa res ni treba. Pa tudi poenostavljena varianta zahteva kaj več kot osnovnošolsko matematiko.
Če kdo hoče točne rezultate jih analitično dobil NE BO. Treba bo poseči po numeriki in računalnikih.
Se strinjam. Poenostavimo model in izračunamo okvirne vrednosti. Ampak tako komplicirat pa res ni treba. Pa tudi poenostavljena varianta zahteva kaj več kot osnovnošolsko matematiko.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
korenje3 ::
A je to tolk težko izračunat?
Q=m*cv*dT
glede na to da ima hladilnik akumuliran hlad lahko vzamemo tok hladnega zraka, ki je odvisen od ventilatorja. Lahko pa vzamemo volumen hladnega zraka.
enačbi nato poenotimo Qv = Qz.
12kg/24h je pa moč kompresorja se mi zdi. izhaja pa iz P=m*cv*dT/3600 s tem da je P moč kompresorja (hladilna moč, da ne bo pomote). to je kadar hladiš maso izključno z močjo kompresorja in zanemariš akumuliran hlad.
Q=m*cv*dT
glede na to da ima hladilnik akumuliran hlad lahko vzamemo tok hladnega zraka, ki je odvisen od ventilatorja. Lahko pa vzamemo volumen hladnega zraka.
enačbi nato poenotimo Qv = Qz.
Pozdravljeni!
Prišlo je poletje in v skrinjo sem postavil 6x 1,5dcl vode pri temperaturi 20°c zanima me, če kdo pozna postopek fizikalnega izračuna v koliko časa bo voda zmrznila. Ob čakanju se mi je pač postavilo vprašanje kako bi izračunal, kdaj bo postopek končan.
Od srednje šole je minilo že nekaj časa zato sem že malo iz forme. Poskusil sem predpostaviti, da je temperatuara v skrinji -18°C (naprimer), predvidevam, da bi pri tako majhni količini vnešene vode lahko predpostavil, da je temperatura konstantna, posledično tudi sama moč skrinje ne upliva bistveno na čas zmrzovanja. Na skrinji sicer piše ZMOGLJIVOST ZAMRZOVANJA 12 KG/24 H, po tej logiki bi moral 1liter vode zmrzniti v 2h, pa to ne drži.
Se pravi bi se postopek po moji logiki začel nekje z enačbo Q=m*c*dT, naprej mi ni čisto jasno?
Vem, odgovor bo naj počakam pa bo zmrznilo, vendar me iz radovednosti zanima fizikalno ozadje.
12kg/24h je pa moč kompresorja se mi zdi. izhaja pa iz P=m*cv*dT/3600 s tem da je P moč kompresorja (hladilna moč, da ne bo pomote). to je kadar hladiš maso izključno z močjo kompresorja in zanemariš akumuliran hlad.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
Unknown_001 ::
Hold your horses. @OP ne zanima bilanca ampak ČAS ohlajanja in nastanka ledu.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
korenje3 ::
če bi dal večjo maso predmetov v prazen hladilnik lahko potem računa kar po P=m*cv*dT/3600.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Unknown_001 ::
Em... pogovarjamo se o kozarcu / dozi pira / whatever že, torej ... zmrzovalnik predpostavimo kot okolje s stacionarnimi temoeraturnimi razmerami ne glede na moč toplotne pumpe.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
Curly ::
Ja ampak pri manjši količini vode v polni skrinji hladnih stvari moč kompresorja itak ni potrebna? Hlad se bo akumuliral iz zmrznjenih stvari direktno na vodo. tudi ''Q''mi nič ne pomaga, če ne vem kako hitro se le ta prenaša na sam vnešen predmet. Se pravi bi rabil enačbo nekaj v smislu Q=(Q po površini predmeta)*(čas v hladilniku) in potem bi iz te enačbe izrazil čas in pogledal kako dolgo potrebujem, da dobim Q ki sem ga izračunal po enačbi Q=m*c*dT
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Curly ()
Unknown_001 ::
Bilanca:
Ein + Eg - Eout = Est
Ein - kar vstopa v kontrolni volumen
Eg - kar se generira v kontrolnem volumnu (eksotermna reakcija, radioaktivni razpad, dovajanje el. toka in uporovno gretje)
Eout - kar izstopa iz kontrolnega volumna
Est - akumulirana toplota (v našem primeru -) v odvisnosti od časa pri stacionarnem stanju = 0
Trodimenzionalni primer univerzalno.
Ein = Qx+Qy+Qz
Eg = Qv dxdydz
Eout = Qx+dx+Qy+dy+Qz+dz
Est = ro * cp * (dT/dt) dxdydz
Nas seveda zanima dt
Enačbica razširjeno:
Qx+Qy+Qz + Qv dxdydz -(Qx+dx+Qy+dy+Qz+dz) = ro * cp * (dT/dt) dxdydz
Ein + Eg - Eout = Est
Ein - kar vstopa v kontrolni volumen
Eg - kar se generira v kontrolnem volumnu (eksotermna reakcija, radioaktivni razpad, dovajanje el. toka in uporovno gretje)
Eout - kar izstopa iz kontrolnega volumna
Est - akumulirana toplota (v našem primeru -) v odvisnosti od časa pri stacionarnem stanju = 0
Trodimenzionalni primer univerzalno.
Ein = Qx+Qy+Qz
Eg = Qv dxdydz
Eout = Qx+dx+Qy+dy+Qz+dz
Est = ro * cp * (dT/dt) dxdydz
Nas seveda zanima dt
Enačbica razširjeno:
Qx+Qy+Qz + Qv dxdydz -(Qx+dx+Qy+dy+Qz+dz) = ro * cp * (dT/dt) dxdydz
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
korenje3 ::
Pozdravljeni!
Prišlo je poletje in v skrinjo sem postavil 6x 1,5dcl vode pri temperaturi 20°c zanima me, če kdo pozna postopek fizikalnega izračuna v koliko časa bo voda zmrznila. Ob čakanju se mi je pač postavilo vprašanje kako bi izračunal, kdaj bo postopek končan.
Od srednje šole je minilo že nekaj časa zato sem že malo iz forme. Poskusil sem predpostaviti, da je temperatuara v skrinji -18°C (naprimer), predvidevam, da bi pri tako majhni količini vnešene vode lahko predpostavil, da je temperatura konstantna, posledično tudi sama moč skrinje ne upliva bistveno na čas zmrzovanja. Na skrinji sicer piše ZMOGLJIVOST ZAMRZOVANJA 12 KG/24 H, po tej logiki bi moral 1liter vode zmrzniti v 2h, pa to ne drži.
Se pravi bi se postopek po moji logiki začel nekje z enačbo Q=m*c*dT, naprej mi ni čisto jasno?
Vem, odgovor bo naj počakam pa bo zmrznilo, vendar me iz radovednosti zanima fizikalno ozadje.
ah še to sem pozabil prebrati. "po tej logiki bi moral 1l vode zamrzniti v 2h"
priključna moč 120W, kar pomeni cca 200W hladilne moči.
Q=m*cv*dt
Q=1*4200*24=100800J
P=Q/t t=100800/200=504s
Pri meni doma če dam boost, torej da kompresor in ventilator skos delata, mi 1l cocacole zmrzne v ~30min. v 15min se pa ohladi na 4°C. torej dokaj pozneje kot 8min.
tisto 12kg/24h je po moje čisto zaokroževanje v korist podjetja v primeru da se kakšen lolek nebi pritoževal in reklamiral.
Zavisi pa mnogo od ambientne temperature. Jaz sem upošteval cop < 2
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
janezvalva ::
kako ohladiti pijačo z ledom v 10 sekundah:
steklenico leže položimo v zamrzovalnik, pazimo da je grlo vsaj do polovice prosto dostopno.
ko je voda zmrznila, vlijemo v steklenico z ledom pijačo
ter malo premešamo,
nato pijačo zlijemo nazaj v kozarec. pijača je ledeno sveža!
steklenico leže položimo v zamrzovalnik, pazimo da je grlo vsaj do polovice prosto dostopno.
ko je voda zmrznila, vlijemo v steklenico z ledom pijačo
ter malo premešamo,
nato pijačo zlijemo nazaj v kozarec. pijača je ledeno sveža!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: janezvalva ()
Samael ::
Kaj pa napolnjenost skrinje tu ni noben faktor?
Namreč sam opažam, da kadar meso položim bolj v globino skrinje ob napol prazni skinji le to hitreje zamrzne, kot kadar je skrinja napolnjena in meso položim nekam pri vrhu.
Namreč sam opažam, da kadar meso položim bolj v globino skrinje ob napol prazni skinji le to hitreje zamrzne, kot kadar je skrinja napolnjena in meso položim nekam pri vrhu.
korenje3 ::
Hladen zrak pada na tla in je pri starih skrinjah lahko temperaturna razlika tudi 10°C. Nove imajo ventilatorje in komore, ki so enakomerno hlajene.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Samael ::
To zveni zelo verjetno, pa tudi res moja skrinja ni zadnji krik mode oz. gre za nekoliko starejšo zadevo, kar govori v prid temu, kar praviš.
Miha 333 ::
Mene bolj zanima za koliko časa lahko dam piksno iz sobe (ali 3.3l, ali 0.5l) v zmrzovalnik preden jo raznese.
Pivo imam vedno v hladilniku, to ni problem Lahko bi pa shadex to vključil v app, prodajal bi se bolje kot app za vodo
Iz izkušenj: Pivo v pločevinki s sobno temperaturo bo po 90 minutah v skrinji (-18 st.) ravno prav hladno za pit (podobno kot iz hladilnika), po 2 urah pa bo res "ledeno mrzlo", kakršnega nekateri radi pijemo. Če ga pozabiš, po 3 urah začne zmrzovati, po 5 do 6 urah pa pločevinka poči oz. prične puščati tam, kjer jo sicer odpreš.
Matevz96 ::
Unknown_001 je izjavil:
Bilanca:
Ein + Eg - Eout = Est
Ein - kar vstopa v kontrolni volumen
Eg - kar se generira v kontrolnem volumnu (eksotermna reakcija, radioaktivni razpad, dovajanje el. toka in uporovno gretje)
Eout - kar izstopa iz kontrolnega volumna
Est - akumulirana toplota (v našem primeru -) v odvisnosti od časa pri stacionarnem stanju = 0
Trodimenzionalni primer univerzalno.
Ein = Qx+Qy+Qz
Eg = Qv dxdydz
Eout = Qx+dx+Qy+dy+Qz+dz
Est = ro * cp * (dT/dt) dxdydz
Nas seveda zanima dt
Enačbica razširjeno:
Qx+Qy+Qz + Qv dxdydz -(Qx+dx+Qy+dy+Qz+dz) = ro * cp * (dT/dt) dxdydz
King, vidno je da si naredil Prenos toplote ne vem pa če je potrebno ohlajanje vode analizirati v treh dimenzijah...
#hooldthedoor
Unknown_001 ::
Napisan izraz je posplošen in univerzalen. Če bi rad analiziral le v eni dimenziji ostali dve frcneš ven. Simple as pasulj.
Dejansko je tu povsod ista zgodba "not-ven". Lahko jo zapišeš po srednješolsko če imaš enostavno geometrijo, lahko pa kompliciraš. A druga varianta ti pokrije kompleksnejše probleme.
Eout ti lahko zapišeš tudi posplošeno za celo površino brez teh diferencialov. Enostavno na primer Qout = alfa * A * dT
Pa to itak že veš sam enačbe si ne smeš tolmačit kot da moraš striktno it odvajat "po receptu". Isti rezultat za enostavne modele bo, če uporabiš "srednješolsko" matematiko.
Enačba bilance je v vsakem primeru osnova. Ni važno, kako je zapisana.
Dejansko je tu povsod ista zgodba "not-ven". Lahko jo zapišeš po srednješolsko če imaš enostavno geometrijo, lahko pa kompliciraš. A druga varianta ti pokrije kompleksnejše probleme.
Eout ti lahko zapišeš tudi posplošeno za celo površino brez teh diferencialov. Enostavno na primer Qout = alfa * A * dT
Pa to itak že veš sam enačbe si ne smeš tolmačit kot da moraš striktno it odvajat "po receptu". Isti rezultat za enostavne modele bo, če uporabiš "srednješolsko" matematiko.
Enačba bilance je v vsakem primeru osnova. Ni važno, kako je zapisana.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
telexdell ::
V tistih 6 posod naliješ vod z različnimi temperaturami (npr. 10-12-14-16-18-20°C) in jih daš v skrinjo. Vsakih 10 min izmeriš temperaturo vode/leda v njih. Ko so tako hladne kot želiš zabeležiš potreben čas za vsako od posod. Dokler voda ne bo začela ledeneti je prestop toplote linearen (dobival boš enaka spremembe temperatur med dvema meritvama). Ko se bo začela faza zamrzovanja bo temperatura konstantna (0°C). Po končani fazi zamrzovanja bo temperatura zopet začela linearno padati. Iz prvega podatka izračunaš premico po kateri ti pada temperatura do točke zamrzovanja. Iz zadnjega pa, kako pada temperatura ledu po končanem zamrzovanju. Faza zamrzovanja traja konstanto (pri določeni masi vode in temp. v hladilniku). Skupen čas je potem trivialno določljiv.
Če postopek ponoviš za druge količine vode in druge temperature v hladilniku lahko (teoretično) dobiš premice in čase za poljubne količine vode in poljubne temperature v hladilniku.
Če postopek ponoviš za druge količine vode in druge temperature v hladilniku lahko (teoretično) dobiš premice in čase za poljubne količine vode in poljubne temperature v hladilniku.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Unknown_001 ::
Napačna predpostavka.
dT tekom ohlajanja ni konstanten in se spreminja s časom. Iz tega razloga temperatura vode ne bo padala linearno do temperature ledišča. Drugo je, če imaš Q=konst ampak bi v tem primeru moral vzdrževat temperaturno razliko dT
dT tekom ohlajanja ni konstanten in se spreminja s časom. Iz tega razloga temperatura vode ne bo padala linearno do temperature ledišča. Drugo je, če imaš Q=konst ampak bi v tem primeru moral vzdrževat temperaturno razliko dT
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
telexdell ::
Ne vem no. Prehod toplote se izraža v W/m2K torej je prestop toplote linearen. V hladilniku pa mora toplota vode preko sten posode prestopati v zrak (identično, kot se ti ohlaja stanovanje, ko je zunaj hladneje) kar pomeni premico z nekim naklonom ne pa neka čudna krivulja. Če je večja temperaturna razlika pač traja dlje časa, da se temperaturi izenačita. Nikakor pa večja temperaturna razlika ne pomeni, da se prevod toplote poveča saj bi po tej logiki lahko prišlo do izenačitve v enakem času ne glede na temperaturno razliko (torej bi se ti soba ogreta na 20°C ohladila na 19°C ali -20°C v enakem času).
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Unknown_001 ::
Ne vem no. Prehod toplote se izraža v W/m2K torej je prestop toplote linearen. V hladilniku pa mora toplota vode preko sten posode prestopati v zrak (identično, kot se ti ohlaja stanovanje, ko je zunaj hladneje) kar pomeni premico z nekim naklonom ne pa neka čudna krivulja. Če je večja temperaturna razlika pač traja dlje časa, da se temperaturi izenačita. Nikakor pa večja temperaturna razlika ne pomeni, da se prevod toplote poveča saj bi po tej logiki lahko prišlo do izenačitve v enakem času ne glede na temperaturno razliko (torej bi se ti soba ogreta na 20°C ohladila na 19°C ali -20°C v enakem času).
To velja, ko imaš stacionarne razmere.
Prevodnost ostane konstantna prav tako prestopnost, če zagotoviš enakomerne razmere okolice tekom hlajenja. Gre za lastnost sistema ki ni odvisna od časa.
To, kar nas zanima je gostota toplotnega toka q oz. Toplotni tok Q, ki pa se ob konst temperaturi okolice spreminja, saj se razlika temperatur manjša.
Ti opisuješ stacionarne razmere ob predpostavki, da je delta T konstanten kar sploh ni res, razen če temperatura v zmrzovalniku pada sorazmerno s padanje temoerature vode v kozarcu.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
telexdell ::
Hitrost prestopa toplote iz snovi A na snov B ni odvisna od temperaturne razlike med njima. Temperaturna razlika pomeni le količino toplote, katera mora prestopiti, da se bosta temperaturi izravnali. Da pa ta toplota preide iz ene na drugo snov pa je potreben nek čas.
PS- Predstavljaj si cev, po kateri potuje voda. Če daš na začetku posodo z 1 l ali 100 l vode bo po cevi tekla enaka količina vode. Trajalo bo le dlje časa, da se bi izpraznila večja posoda. Podobno je pri posodi vode v hladilniku. Energija mora iz vode preko stene posode steči na zrak v hladilniku.
Hitrost: kako hitro bo toplota tekla je odvisno le od posode (velikost in material iz katerega je posoda).
Pot: koliko energije se bo moralo pretočiti je odvisno od temperaturne razlike (mase vode je enaka, ne glede na velikost in sestavo posodo)
čas=pot/hitrost
PS- Predstavljaj si cev, po kateri potuje voda. Če daš na začetku posodo z 1 l ali 100 l vode bo po cevi tekla enaka količina vode. Trajalo bo le dlje časa, da se bi izpraznila večja posoda. Podobno je pri posodi vode v hladilniku. Energija mora iz vode preko stene posode steči na zrak v hladilniku.
Hitrost: kako hitro bo toplota tekla je odvisno le od posode (velikost in material iz katerega je posoda).
Pot: koliko energije se bo moralo pretočiti je odvisno od temperaturne razlike (mase vode je enaka, ne glede na velikost in sestavo posodo)
čas=pot/hitrost
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Unknown_001 ::
Emmm mimo ga pihaš
Temperaturna razlika ti je kot potencial. Lahko si jo oredstavljaš kot napetost, če gremo delat analogijo na štrom.
Temperaturna razlika ti je kot potencial. Lahko si jo oredstavljaš kot napetost, če gremo delat analogijo na štrom.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
telexdell ::
Pa saj lahko napišeš kakšno formulo za prestop toplote skozi steno. Začni npr. z Newtonovim zakonom ohlajanja:
q=h*A*(T1-T2)
A površina
h za zrak 5...50
h za vodo 250...15000
q=h*A*(T1-T2)
A površina
h za zrak 5...50
h za vodo 250...15000
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
tikitoki ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Termodinamika - čas segrevanja bojlerja?Oddelek: Loža | 4540 (2133) | energetik |
» | V katerem primeru se kava hitreje shladi?Oddelek: Znanost in tehnologija | 4669 (2782) | Spajky |
» | Zmrznitev vode (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 6244 (4242) | WarpedGone |
» | Fizikalno vprašanjeOddelek: Loža | 2182 (1901) | Thomas |
» | Kako spraviti pokrovko s ponve? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 10170 (6473) | 'FireSTORM' |