» »

Rtl-Sdr Tuner

Rtl-Sdr Tuner

Rodeind ::

Pozdravljeni,

Pred kratkim sem kupil DVB-T tuner z rtl2832
 DVB-T RTL2832 R820T2

DVB-T RTL2832 R820T2

Priklopil sem priloženo anteno a nisem lovil nič, nato pa sem priklopil sobno anteno ki ima ojačevalnik in jo postavil na okno. ulovil sem par signalov, ter tudi signal sistema ZA-RE za proženje pozivnikov.vendar pa niso bile frekvence takšne kot so objavljene tukaj http://lea.hamradio.si/~s56kpn/Radioama...
Za sistem ZA-RE se še vedno uporabljajo iste frekvence tako da seznam ni zastarel, za vse ostalo pa nevem. Prosil bi vas za nasvet katero anteno bi bilo najbolje kupiti da bi delala 100% oz. kakršn koli nasvet da bi lahko spremljal te frekvence kar se le da brez večjih motenj.

Vglavnem imam namen poslušati frekvence sistema ZA-RE in pa dekodiranje POCSAG signala.

radmannsdorf ::

Pa si najprej "shekal" tuner, da lovi vse frekvence ki jih je zmožen? Debato smo imeli tukaj.

Rodeind ::

Shekal? Na kakšen način? Če je to mišljeno da sem si dol potegnil Sdrsharp in pa pripadajoči driver ter inštaliral potem je odgovor ja. Sem si prebral tisto temo pa se vse bolj ali manj vrti le okoli tv signala ki pa mene ne zanima.

SaXsIm ::

Moraš upoštevati še offset, vsaj meni v gqrx tuner lovi na frekvenci, ki je enaka nastavljeni frekvenci - offset. Poslušanje zare sicer ni nič takšnega, v gqrx zna program sam po sebi delati analogne demodulacije, sistem zare pa uporablja frekvenčno modulacijo. Je pa dejstvo, da (vsaj na mojem področju, ReCO Brežice) se na ZARE ne dogaja ravno veliko, če ni ravno nekih hujših naravnih nesreč. Pa še tam se takrat največ akcije zgodi na simpleksnih kanalih, kjer se oddaja z zmanjšano močjo, tako da če nisi ravno v bližini, signal do tebe ne bo prišel.

Glede digitalne demodulacije pa bo potrebno nekaj dela, ni sicer nujno, da bo zelo zahtevno, ker se kakšne stvari že najdejo, vendar večino specifičnih rešitev naredijo uporabniki sami. Imaš pa na internetu mnogo primerov rešitev za različne programske jezike, pa si najdi neko podobno demodulacijo, ki že obstaja.

Glede antene pa, moral se boš izjasniti, na katerem frekvenčnem območju boš želel poslušati. Antene, ki bi v celoti ponujala dober sprejem na spektru od 30 MHz do 2 GHz, kjer deluje RTL-SDR, pač ni. Se ti pa sicer splača iti v DIY, pa narediš kakšno discone ali ground-plane anteno, katere dimenzije prilagodiš valovnim dolžinam, ki jih boš sprejemal.
SaXsIm

errhec ::

Tam so frekvence še od policije, ki pa že dolgo ne uporabljajo teh frekvenc. Zato jih verjetno ne slišiš. Povej katere frekvence hočeš poslušati.
dd

SaXsIm ::

Sem delal malo researcha, zelo se ti splača lotiti uporabe GNU Radio Companion (GRC), lahko z bloki delaš demodulacije, kakršne ti srce poželi. Je pa fino, če poznaš malo osnove digitalne obdelave signalov.
SaXsIm

Rodeind ::

nisem našel prej časa za odgovor, zato pišm sedaj.

Hvala za odgovore in nasvete, sem se igral z razno raznimi nastavitvami in sedaj mi deluje odlično,razen offset nastavitev,ki pa mi nedela nekih preglavic saj sem si shranil vse frekvence ki jih sprejemam in to ševedno z sobno tv anteno. na mojem področju RECO Ljubljana je vsakodnevno kar nekaj akcije, lovim pa tudi RECO Kranj, sicer ne tako kvalitetno kot Lj pa vseeno zadovoljive slišnosti.

sedaj me zanima če poznate kakšen kvaliteten program za izvozit audio v drug program natančneje v program za dekodiranje pozivov (PDW),kar sem našel je vse plačljivo, zato da bom pa 10krat na leto prižgal program, se mi pa zdi škoda €.

radmannsdorf ::

Super! Lahko deliš frekvence, da se še jaz malo poigram en dan? Hvala. :)

dreta ::

http://lea.hamradio.si/~s56kpn/Radioama...

Ce hoces kaj konkretnega s tem kljuckom naredit je nujno
spredaj narediti filter za zeljeno frekvenco. In seveda anteno za zeljeno podrocje.
Sam sem ga predelal na frekvenco podrocje od 0-30Mhz in
dela tam presenetljivo dobro. Seveda s pripadajocim preselektorjem za dolocen band.

Miner ::

Lahko prosim malo bolj podrobno kdo pove, kaj vse potrebujem, da bi lahko spremljal npr RECO, letalstvo, itd? Od konektorjev do anten in softwera. SDR kljucek ze imam, ampak z njim lahko le poslusam FM in Am radio.
@dreta: kaj pa se slisi na tako nizkih frekvencah?

ToniT ::

Miner je izjavil:

Lahko prosim malo bolj podrobno kdo pove, kaj vse potrebujem, da bi lahko spremljal npr RECO, letalstvo, itd? Od konektorjev do anten in softwera. SDR kljucek ze imam, ampak z njim lahko le poslusam FM in Am radio.
@dreta: kaj pa se slisi na tako nizkih frekvencah?

Pri tako nizkih frekvencah imaš en kup radioamaterjev, ladijski prevozniki, komercialne radijske postaje itd.

SaXsIm ::

Miner je izjavil:

Lahko prosim malo bolj podrobno kdo pove, kaj vse potrebujem, da bi lahko spremljal npr RECO, letalstvo, itd? Od konektorjev do anten in softwera. SDR kljucek ze imam, ampak z njim lahko le poslusam FM in Am radio.
@dreta: kaj pa se slisi na tako nizkih frekvencah?


Nič posebnega. Ves software, ki ga za to potrebuješ, imaš že omenjen v tej temi. Če poslušaš FM radio in AM radio, potem bo trenutna antena zadovoljiva tudi za ostale stvari.
SaXsIm

veso266 ::

@SaXsIm pod AM misliš verjetno SW za MW je malo težje
PS: kupi si upconveter (najboljši za malo denarja je ziher spyverter R2) veliko boljši kot pa Direct sampling mod ki si ga naredil

je pa zanimivo da z mojo anteno na strehi lahko fino SW lovim čeprav se včasih sprašujem kaj deluje kot antena (antena ali kabel)

potem ko pa nekaj časa s tem ključkom živiš pa ugotoviš da se hitro overloada pri preveč FM postaj na enkrat in da nakoncu ugotoviš da vsak prenosni radio z teleskopsko anteno bolje lovi kot pa tale ključ je pa fini če se žačnes s SDRjem ukvarjat
Why do you need an e signature if everyone can delete it

mjaa ::

Po mojih izkušnjah deluje rtl sdr čisto ok z zunanjo discone anteno, brez nekih filtrov, za večino VHF/UHF potreb. Kakšen FM notch filter ni slabo imet, sploh če imaš blizu kakšen oddajnik - ni pa spet neki kritično. Airband, ZARE, kakšno sliko iz vremenskega satelita, pirate na ameriških UHF vojaških satelitih... se brez problema ujame :)

SaXsIm ::

Točno tako. Če pa razumeš, kako se dela DSP, pa je zadeva povsem primerljiva z analognimi sprejemniki.

@veso266 - Miner pravi, da ima opremo, s katero lahko sprejema AM in FM radio. Se pravi, da lahko sprejema med 500kHz in 1 MHz ter okoli 100 MHz. Glede na to, da sta ZaRE in letalstvo med 120 MHz in 175 MHz, ne rabi nič drugega. Seveda, z namensko anteno bi bil sprejem boljši, ampak za informacijo, da vidi "da tam nekaj je," ima več kot dovolj. Sam z anteno za 446 MHz brez problema sprejemam FM radio, DAB+, ZaRE, DVB-C, PMR. Vem, da bi mi drugačne antene izboljšale signal ter SNR, ampak kot nek poceni spektralec je zadeva super. Seveda, v obzir moraš vzeti, da ima zadeva efektivno 2,4 MHz pasovne širine ter da za dobro frekvenčno sliko potrebuješ zmogljiv procesor.
SaXsIm

Miner ::

Res je, prvic mi je uspelo poslusati ZARE :). Naredil sem napako, da sem prej iskal z AM namesto NFM in se ni nic slisalo. Poslusal sem pa iz repetitorja na Krvavcu, nazalost se ni dogajalo nic drugega kot pa dogovarjanje za preklop na druge kanale, ki jih nisem slisal. Je komu uspelo poslusati tudi kak digitalni signal, mogoce policijo ali resevalce? Vidim namrec veliko mocnih signalov, ki predvidevam da so digitalni(piski).Ima kdo kaksno frekvenco letalsta, na tistih z linka nisem slisal nic(AM modulacija).

dreta ::

VSAK sprejemnik rabi na vhodu filter. Ne mores pricakovati da bo sprejemnik dober brez vhodnih filtrov in antene za zeljeno področje. Normalno da se slisi na kos zice lokalne mocne postaje.
Poizkusi sprejeti signal na VHF/UHF področju 500Km oddaljen in moci par W. To s sirokopasovnim vhodom nikakor ne bo slo.
Tu je seznam nekaj svetilnikov na amaterskih frekvencah. http://www.dl8wx.de/bakenukw.htm
Podatek Loc/Grid vnesi tu http://www.levinecentral.com/ham/grid_s... v polej Grid-squar
in vidis kje se nahaja svetilnik.

Prihaja poletje, in z njim "sporadiki". Zaradi temperaturnih razlik v zracnih slojih pride skoraj tunelskega prenosa radijskega singala na UKV področju in lahko sprejemamo signale oddaljene preko 1000Km. Prvega sem letos dozivel to nedeljo. Odpiranje je bilo proti Turciji.

Obilo uzitkov pri sprejemu.

veso266 ::

@dreta kaj bi brez sporadikov celo leto čakam da pridejo
a ti si v nedeljo v turčijo dobu? (čudno jest sem pa v Francijo pa Anglijo možno da je blo nekaj turčije ob 11 (nekaj malega je Sony ujel potem sem se pa na AirSpya prestavil (za SpE je še kar dober (zato ker je SDR in lahko hitro dobim PI pa še 10Mhz lahko poslusam naenkrat (no 1 če hočeš kaj normalnetga (nucam 8mbs decimacije) za tropo pa zanič je pa bistveno boljši kot RTL-SDR no Sonya XDR-F1HD pa nič ne premaga))

Pri meni so se pa začeli že 23.5 (letos je bolje kot lani ni pa nič primerljivo z 8.7.2015)

PS: daj posnetke gor
PS: @dreta ker filter pa ti nucas za FM pa kero anteno imaš (jest mam horizontalno polarizirano yagi: http://www.antennenland.net/3H-FM-92-sh... (sam ma križ ker je večina bosne na vertikalno polariziranih oddajnikih in pol nepride tok dober signal od njih do mene (je pa dobra za vse ostalo (še SW z njoj lovim)
prilepim nekaj IQ Filov od letos od sobote ko pridem domov
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: veso266 ()

dreta ::

@veso226
Ja, tam nekje 9:30GMT je bilo. Delano je bilo SSB. Antena je bila 6 el. homemade yagi. Moc 50W.Delal ga je prijatelj. Posnetka ni.
A imas to kam na web zvezano da se lahko poslusa kao se slisi na tvoji lokaciji?
V stilu websdr.org?

veso266 ::

@dreta še ne (lahko bi dal na GlobalTuners Airspya (bom verjetno med počitnicami se malo poigral) sam pol bi mogu na web zvezat tud rotator če ne ni fer (Yaetsu G-800-DXA omogoča priklop na pc sam nimam une njihove škatle k jo je še treba zraven imet) (sem si reku da bom najprej Sonya na računalnik sprabu potem pa še rotator

IQ Fili so over 2 GB tkoda bo ne bom gor dajal, dam če bi kdo izrecno rad imel, naj reče

PS: a kdo mogoče ve kako SDR# prisilit da sneva audio v MPX (cel E SKIP sem namreč mislil da snemam v MPX (IQ Fili so veliki in zato raje snemam MPX) a potem ugotovil da je posnel samo Audio brez sterea in RDS (uff)
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: veso266 ()

ToniT ::

@dreta
Je bilo to na 144MHz?

MTB ::

Če želiš sprejemati signale različnih frekvenc, si pač naredi navaden dipol. Na grobo 300/frekvenca v MHz, dobiš valovno dolžino v metrih, deliš s 4 in rezultat pomnožiš s faktorjem skrajšanja, kakšnih 0.95 za žico okoli 1 mm. Dobil si 1/4 valovne dolžine, odrežeš 2 kosa žice te dolžine in ju spojiš na kabel, pa imaš dipol anteno.

dreta ::

ToniT je izjavil:

@dreta
Je bilo to na 144MHz?


Je.

sobocancek ::

Je kdo s področja Štajerske ali Pomurja ?
Če koga zanimajo kaj frekvence VHF/UHF za omenjeni območji naj napiše :)

Zgodovina sprememb…

Dejan3 ::

Frekvence za pomurje in štajersko nas zanimajo. :)

Napiši...

Rodeind ::

Zdravo, Probavam dekodirati pocsag signal, preden sem naredil frekvenčni popravek mi je nekako uspelo ujeti signal tako da sem ga lahko preko virtual audio cable poslal v program pdw. Centra nisem pravilno nastavil zato mi je v desnem zgornjem kotu izpisalo zgolj 42% (sm ga nastavljal bolj kot ne "na uč"), uspelo mi je dekodirati zgolj eno sporočilo. Vendar po narejenem frekvenčnem popravku mi signala virtual audio cable sploh ne pošlje iz sdr sharp v pdw,nikakršnega signala sploh, da bi vsaj videl da je pdw živ, poiskušal sem tudi stišati zvočno kartico, zmanjšal sem RF Gain, pa še vedno ne sprejme signala. Kje delam napako? Frekvenčni popravek sem sicer delal na drugi frekvenci kot je pocsag, vendar mi še odstopa za 50Hz, kako bi izničil še teh 50Hz in prišel na pravi signal? Saj z frekvenčnim popravkom negre saj se spreminja zgolj za 1ppm in ne tudi za 0.5ppm, mi lahko gdo ki mu to deluje deli svoje nastavitve? Zlo bi biu hvaležen.

Lep Pozdrav.

veso266 ::

ups čist pozabu
če če kdo poslušat kako je na moji lokaciji FM (tudi Airband dela fajn): https://www.globaltuners.com/receiver/1...

PS: prižgano je samo za vsak dan zvečer + vikend cel dan
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: veso266 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenosna CB postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5915241 (2907) ziggy42
»

Rtl-sdr - Tetra/DMR/ZARE - težave/problemi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
12922914 (10286) hipertija
»

USB tv/radio tuner in razširitev radijskih frekvenc (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
5110641 (7493) radmannsdorf
»

Zakaj imajo Radijske postaje več frekvenc?

Oddelek: Zvok in slika
4612067 (10424) Scorpia
»

Radio na računalniku

Oddelek: Omrežja in internet
262752 (2235) radmannsdorf

Več podobnih tem