» »

Naredimo generation ship

Naredimo generation ship

1 2
3
»

BigWhale ::

Okapi je izjavil:

Za veliko hitrost ne potrebuješ nobene revolucionarne tehnologije, samo dovolj goriva, da lahko dolgo časa pospešuješ. Če bi lahko dovolj dolgo vzdrževal 1g, si na drugem koncu galaksije v 12 letih po ladijskem času (113.000 let po našem). Če se moraš na koncu ustavit, je x2.
Space travel using constant acceleration @ Wikipedia


Ja, vendar tega ne mores, ker nimas dovolj mase, ki bi jo na koncu ladje ven metal, da bi te naprej poganjala. Gorivo je problem in kolicina se kr veca. Resitev je, da vzames najmanjsi se uporaben motor in z njim pospesujes dalj casa. Vseen sko zaenkrat se kr omejeno.

Problem pri taksni veliki ladji je tudi to, da ne mores gor namontirat 'Tomos 4.5' in pol rect 'sej bomo pospesevali 100 let, pa bo'. Ker bos potem tudi toliko casa bremzal in se ti utegne zgoditi, da bos zgresil cilj in odletel mimo ali pa priletel vanj.

blay44 je izjavil:

Komplicirate.
Bolj ko bi se približevali svetlobni hitrosti, počasneje bi tiktakala urica.
Zanimivo bi bilo izvedeti kako tiktaka na Voyagerju1.
Če je čas poleg hitrosti povezan tudi z gravitacijo/težo?


Sej to vsi vemo. Ampak to nam ne pomaga kaj dost, ker ne moremo pospesevati do visoke podsvetlobne hitrosti. Nimamo dovolj goriva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Grey ::

BigWhale je izjavil:


Sedaj imas v javnem prevozu usluzbence in potnike. Nimas pa nobenega kastnega sistema. Niti v podjetjih niti v demokraticno razvitih drzavah.

Cryo sleep ni na voljo. Prej bomo naredili generacijsko ladjo kot pa dobili delujoc cryosleep. Glede na psihofizicne sposobnosti posameznikov imas lahko precej hud problem, ce nekomu dodelis delovno mesto, ki mu ni vsec in ti lahko zlomi vrat. :)

Vnaprej dodeljene vloge so totalna traparija, ker dobis en kup ljudi, ki delajo stvari, ki jim niso vsec. Delajo pravzaprav pod prisilo in samo vprasanje casa je kdaj se bodo spuntali.

Ne, ne pride. Trenutno smo ze sposobni narediti generation ship. Sicer ne tak, ki potuje s 4500km/s ampak tak, ki potuje 100x pocasneje, mogoce celo samo 10x pocasneje. Vso potrebno tehnologijo pravzaprav ze imamo.

Seveda imaš. Govorim o hierarhiji. Imaš voditelje in imaš vodene. Na križarki, letalu, avtobusu. Vsepovsod obstaja avtoriteta in plebes. Plebes sledi avtoriteti.

Ah kje, daleč od tega smo. Prej bomo razvili AI, ki bo razvozlal potovanje po Vesolju kot pa da bi zgradili Noetovo barko. Skratka ponovi se tisti scenarij, ki sem ga prej povedal - začel boš vlagati resurse v to ladjo. Mogoče bo ravno dve desetletji letela in bo AI že odkril, kako se potuje po Vesolju z enormno hitrostjo. Potem, tudi, če se lotiš tega pride do naslednjega problema - taka stvar je ogromna. Graditi jo boš moral v orbiti. Se pravi bo stvar izredno draga in gre za darovanje resursov zato, da človeštvo preživi. Koliko nacij danes je tega sposobno?
Ljudje so danes tudi "butasti", ker se jih da enostavno zmanipulirat - case in point, politika. Kdo pravi, da ne bi prišlo do izgredov in kaosa za 1000 vstopnic? Kdo je vreden tega? Kdo lahko gre? Kdo bo to odločil? Razen, če ne delaš tega na črno nekje na temni strani Lune...bo potrebno odgovoriti na veliko vprašanj in organizirati celoten planet v izgradnjo tega. Smo sposobni? Močno dvomim. Glej Bližnji Vzhod in razne manipulacije z isisovci. Svet je na mentalni stopnji malo naprej od Srednjega Veka. Za zgradit stvar, kot je generacijska ladja, rabiš civilizacijo, ki je bolj razsvetljena in že dolgo živi v miru.

Če nimaš Cryo Sleep na voljo...vsi non-essential sistemi morajo biti na Off za učinkovito rabo energije. Se pravi, ljudje morajo spati. Če tega nimaš, se misija takoj zakomplicira. Vedeti moraš, kje boš pristal (orbitiral) zato, da nabereš resurse ali dobiš svež zrak, kisik, whatever. Vsega ne moreš šlepat s seboj niti ne moreš reciklirat v nedogled. Se pravi, ni več enostavno pospeševanje in ustavljanje, ampak to potegne za seboj manevriranje (kaj če se kaj pojavi na poti in je treba odviti?). Vesoljska ladja mora biti popolnoma funkcionalna ne glede na to, da je njen namen samo priti tja. Kot, da bi te sedaj posedel v avto, ki ne more zavijati, in te poslal iz Ljubljane v Maribor. Zabavna pot, a?
Generacijsko ladjo bi lahko zgradili, da predstavlja biosfero in jo pošlješ na Mars. Izven osončja, rabiš met kar konkretno dodelane thrusterje in manevrirne sisteme, senzorje, life support, ščite?, orožja? itd. Seveda, če želiš zagotoviti uspešnost misije. Drugače je brezveze se sploh lotit.

Nekako bolj smiselno in optimalno se mi zdi pobrati genski material ljudi danes, to naključno zmiksati, spraviti v cryo-posode in imeti ustrezno število komor (umetne maternice), ki se aktivirajo, ko pridejo na cilj in potem jih AI/roboti poučijo o tem, kaj je njihov namen, kdo so, od kod izvirajo, bla bla bla. Tako prihraniš na kompleksnosti sistemov, ki jih potrebuješ za izvedbo misije in si prihraniš "civilizacijske" tegobe. Neke vrste "komet", ki je prinesel življenje na Zemljo (baje).

blay44 ::

Goriva imamo dovolj, samo "sežigati" ga še ne znamo. Kontrolirano mislim.
In če stopimo v kvantni svet, po Heisenbergovo ali celo Tryonovo ga tudi
še pridobivati ne znamo. Samo slutimo, da bi nekaj lahko bilo.
Glede motorjev se pa nekaj dela na em-drive sistemih.

Lahko pa gremo v drugo smer in razvijemo tehnologijo, ki bi ustavila atome v telesih.
Nato pa spet na hitro zagnala.

Sanjam. Komaj smo se dotaknili vesolja pa že nagovarjamo Prometeja.:)

c3p0 ::

Jst je izjavil:

Vsi ljudje smo potomci sedmih žensk. (It's true. Google it.) Teoretično bi 14 parov ženska/moški lahko "zaplodilo" novo civilizacijo.


Potomke koga pa so bile te ženske? Tudi sedmih žensk? :)

krneki0001 ::

Grey je izjavil:

Svet je na mentalni stopnji malo naprej od Srednjega Veka.


Mah kje? Svet je še vedno na stopnji Srednjega veka, samo orožja so bolj sofisticirana, pa se bojijo delat štalo. Da se zgodi en EMP za celo zemljo in ostanemo brez elektrike za 2 do 3 tedne, boš videl da nismo nič naprej od srednjega veka.

Grey ::

krneki0001 je izjavil:

Grey je izjavil:

Svet je na mentalni stopnji malo naprej od Srednjega Veka.


Mah kje? Svet je še vedno na stopnji Srednjega veka, samo orožja so bolj sofisticirana, pa se bojijo delat štalo. Da se zgodi en EMP za celo zemljo in ostanemo brez elektrike za 2 do 3 tedne, boš videl da nismo nič naprej od srednjega veka.

Haha, če malo premislim, bi se kar strinjal ja. :)

Jst ::

c3p0 je izjavil:

Jst je izjavil:

Vsi ljudje smo potomci sedmih žensk. (It's true. Google it.) Teoretično bi 14 parov ženska/moški lahko "zaplodilo" novo civilizacijo.


Potomke koga pa so bile te ženske? Tudi sedmih žensk? :)


wiki: Mitochondrial Eve

In human genetics, the Mitochondrial Eve (also mt-Eve, mt-MRCA) is the matrilineal most recent common ancestor (MRCA) of all currently living humans, i.e., the most recent woman from whom all living humans descend in an unbroken line purely through their mothers, and through the mothers of those mothers, back until all lines converge on one woman. Mitochondrial Eve lived later than Homo heidelbergensis and the emergence of Homo neanderthalensis, but earlier than the out of Africa migration,[2] but her age is not known with certainty; a 2009 estimate cites an age between c. 152 and 234 thousand years ago (95% CI);[3] a 2013 study cites a range of 99–148 thousand years ago.[4]


Jaz sem v Nature nekaj to tem sicer bral, da če gremo "tako nazaj" pridemo do sedmih.

Nekaj podobnega je kakšnih 15 let nazaj tudi Thomas pisal tukaj na slo-techu.

Evo:

Thomas:

Ksenija je živela 24 tisoč let nazaj na Kavkazu. Jasmina pred 10 tisoč leti v Siriji. Urša 45000 let nazaj v Grčiji. Katarina 15 tisoč let nazaj v "naših krajih". V Severni Italiji. Tara 17 tisoč let nazaj v Italiji. Helena 20 tisoč let nazaj v Franciji. Velda pa 17 tisoč let nazaj v Španiji.

To so prednice 95% vseh Evropejcev.


Urša, Ksenija, Helena, Velda, Tara, Katarina in Jasmina


Očitno sem vse skupaj "malo" zamešal. Point ostaja.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

BigWhale ::

Grey je izjavil:


Seveda imaš. Govorim o hierarhiji. Imaš voditelje in imaš vodene. Na križarki, letalu, avtobusu. Vsepovsod obstaja avtoriteta in plebes. Plebes sledi avtoriteti.


Men se zdi, da ti ne ves cist tocno kaj je kastni sistem. :)

Grey je izjavil:

Mogoče bo ravno dve desetletji letela in bo AI že odkril, kako se potuje po Vesolju z enormno hitrostjo. Potem, tudi, če se lotiš tega pride do naslednjega problema - taka stvar je ogromna. Graditi jo boš moral v orbiti. Se pravi bo stvar izredno draga in gre za darovanje resursov zato, da človeštvo preživi. Koliko nacij danes je tega sposobno?


To, da bo stvar draga ze vemo. Kolk nacij je danes sposobno narest tak ship? Priblizno tolk kot jih je sposobno narest AI, ki bo odkril kako se po vesolju potuje z enormno hitrostjo oziroma mal vec jih je. Generation ship je teoreticno mozen. AI, ki bo pogruntal novo fiziko in faster than light travel, pa niti v teoriji ni mozen. :)

Grey je izjavil:

Ljudje so danes tudi "butasti", ker se jih da enostavno zmanipulirat - case in point, politika. Kdo pravi, da ne bi prišlo do izgredov in kaosa za 1000 vstopnic? Kdo je vreden tega? Kdo lahko gre? Kdo bo to odločil?


Saj ne delas 'resi se kdor se more' ladje ampak delas 'ej gremo do sosednje zvezde, tam bomo mogoce umrl, ker ne vemo kaj je tam, sam dejmo vseen it'.
Prodajas karte pod zlo striktnimi pogoji in to je to. Prodajat jih zacnes pa sele takrat, k mas ladjo ze narjeno in osebje ze izbrano. Imas prvi dve generaciji osebja, ki so v bistvu 'pogodbeni delavci' do zacetka poleta.

Grey je izjavil:

Če nimaš Cryo Sleep na voljo...vsi non-essential sistemi morajo biti na Off za učinkovito rabo energije. Se pravi, ljudje morajo spati. Če tega nimaš, se misija takoj zakomplicira.


Nimas. Vemo, da je stvar komplicirana. Vprasanje je, a je mozna? Imeti neko self sustainable platformo, ki je v resnici neodvisna in lahko prezivi samo sebe. Rec bi bila ogromna. 5.000 ljudi in cca 10.000 - 15.000 kvadratnih metrov bivalnega prostora samo za ljudi.

Grey je izjavil:

Vedeti moraš, kje boš pristal (orbitiral) zato, da nabereš resurse ali dobiš svež zrak, kisik, whatever. Vsega ne moreš šlepat s seboj niti ne moreš reciklirat v nedogled.


Precej stvari lahko recikliras zelo zelo dolgo. Ce imas dovolj energije lahko dolocene stvari pocnes neprenehoma. Kjerkoli bos 'pristal' je game over. To je ladja, ki niti v sanjah ne bi zdrzala atmosferskega leta. Na planet ne mores kar tako enostavno se spustit, nalozit mal vode ni kisika in ga natovorit nazaj na ladjo.

Grey je izjavil:


Generacijsko ladjo bi lahko zgradili, da predstavlja biosfero in jo pošlješ na Mars. Izven osončja, rabiš met kar konkretno dodelane thrusterje in manevrirne sisteme, senzorje, life support, ščite?, orožja? itd. Seveda, če želiš zagotoviti uspešnost misije. Drugače je brezveze se sploh lotit.


A za na Mars ali pa Luno pa ne rabis 'life-support'? :)) Izven osoncja ni nic. Medzvezdni prostor je bolj prazen kot najbolj prazen umetni vakum, ko smo ga sposobni narediti. Letenje skozi asteroidni pas ni nic posebnega. Je priblizno tako tezko kot je komarju tezko leteti med dvema goloma na nogometnem igriscu. Motorje na ladji rabis taksne, da so sposobni ladjo postaviti v orbito okrog zvezde in potem se okrog planeta. Trusterji in se ostale zadeve so tako ali tako obvezna oprema. Orozje? Ne vidim neke potrebe po orozju.


Grey je izjavil:


Nekako bolj smiselno in optimalno se mi zdi pobrati genski material ljudi danes, to naključno zmiksati, spraviti v cryo-posode in imeti ustrezno število komor (umetne maternice), ki se aktivirajo, ko pridejo na cilj in potem jih AI/roboti poučijo o tem, kaj je njihov namen, kdo so, od kod izvirajo, bla bla bla.


Od tega trenutno nimas prav nicesar. O uspesnem poucevanju robotov in vzgajanju ljudi v nekaj kar morajo postati ... nevem, no. :))

Gaius ::

Če bo v bližnji prihodnosti kakšen generation ship, bo pomojem narejen po istem principu kot ladje v filmu 2012.

Vse v strogi tajnosti, gor pa se bodo lahko vkrcali (poleg nujnega osebja) le tisti z nekaj miljardami na računu.
V slučaju, da bi Zemlji pretila neizbežna katastrofa v kratkem času in bi ljudje izvedeli za te ladje, ki bi bila edina rešitev, bi izbruhnile številne vojne. Povsem upravičeno seveda. Kdo bo tisti, ki bo določil kdo sme in kdo ne sme na ladjo. Denar bi moral biti zadnji, ki bi odločal.

Obrambni sistemi pa bi mogli biti top of the top, v slučajo, da bi na takih ladjah bilo vse kar je ostalo od ljudi. Nikakor ne bi smeli prepustiti stvari naključju, preveč je na kocki. Pa četudi je možnost, da bi po poti srečali drugo alien ladjo zanemarljivo majhna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gaius ()

Mr.B ::

Gaius je izjavil:

Če bo v bližnji prihodnosti kakšen generation ship, bo pomojem narejen po istem principu kot ladje v filmu 2012.

Vse v strogi tajnosti, gor pa se bodo lahko vkrcali (poleg nujnega osebja) le tisti z nekaj miljardami na računu.
V slučaju, da bi Zemlji pretila neizbežna katastrofa v kratkem času in bi ljudje izvedeli za te ladje, ki bi bila edina rešitev, bi izbruhnile številne vojne. Povsem upravičeno seveda. Kdo bo tisti, ki bo določil kdo sme in kdo ne sme na ladjo. Denar bi moral biti zadnji, ki bi odločal.

Obrambni sistemi pa bi mogli biti top of the top, v slučajo, da bi na takih ladjah bilo vse kar je ostalo od ljudi. Nikakor ne bi smeli prepustiti stvari naključju, preveč je na kocki. Pa četudi je možnost, da bi po poti srečali drugo alien ladjo zanemarljivo majhna.

Glede na to da lahko vidiš s prostim očesom mednarodno postajo, bo morala biti res neka masovna hipnoza, da ljudje tega nebi videli.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

krneki0001 ::

Temna stran lune???

Če že fantaziramo; A nebi bilo potem skoraj bolje luno okol vozit in v luno zvrtat ogromne jame, kjer bi vsi ti ljudje živeli.

nurse013 ::

krneki0001 je izjavil:

Temna stran lune???

Če že fantaziramo; A nebi bilo potem skoraj bolje luno okol vozit in v luno zvrtat ogromne jame, kjer bi vsi ti ljudje živeli.


Ja,po mojem tudi, pa nek pogon nastimat da bi se lahk luna premikala sem in tja,pa bi bla to ornk vesoljska ladja...pa se odporna bi bila na kaksne letece delce,nebi rabla scita
:)
you gotta be kidding me...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurse013 ()

Okapi ::

Luno kot vesoljsko ladjo na poti do drugih zvezd smo že videli, pred 40 leti. Space: 1999.

Space: 1999 @ Wikipedia

Mimogrede, naslov kaže tudi (pretirani) optimizem časa, ko je serija nastala. V začetku sedemdesetih let so bili praktično vsi prepričani, da bo do leta 1999 prav gotovo že stalna naselbina na Mesecu.

krneki0001 ::

Če bi dali tisto, kar so v 40 letih zmetali v orožje, v odprave na luno, bi zelo verjetno to imeli tudi na marsu, ne samo na luni.

BigWhale ::

Pa upam, da se zavedate, da 'na temni strani lune' ne moremo nicesar skriti. Prvic zato, ker temna stran lune v bistvu ni temna, samo mi je ne vidimo. Drugic pa za to, ker so orbite okrog Lune stabilne nekje do 30.000km, Luna ima sicer vpliv do nekje 60.000km ampak nad 30.000 ni vec izredno stabilnih orbit. Lunina 'geostacionarna' orbita bi pa bila okrog 95.000km.

blay44 ::

Torej bi bilo bolj smiselno poseliti in eksploatirati naše
osončje. Med tem časom pa razviti potrebno tehnologijo za
potovanje v medzvezdni prostor. Morda celo ugotovimo, del česa je vesolje.
Potem bo enostavneje.

LP

Mr.B ::

blay44 je izjavil:

Torej bi bilo bolj smiselno poseliti in eksploatirati naše
osončje. Med tem časom pa razviti potrebno tehnologijo za
potovanje v medzvezdni prostor. Morda celo ugotovimo, del česa je vesolje.
Potem bo enostavneje.

LP

Da.
V končni fazi, za eno tako glamurozno rešitev rabiš tja gor spraviti goro materiala. Glede da je le tega lažje do neke mere najprej obdelati predelati v vesolju, ti je potrebno pač bistveno manj ekološke osveščenosti, da oš kaj takega zgradil. V končni fazi, rečmo, da je tonaža 0€, koliko krat bi moral poleteti najboljša nosilna raketa, da bi to tonažo spravila v orbito. In koliko strupov bi za to bilo potrebno...
Torej najrpej majhnei koraki za učenje. Prvo stano naselbino na Luni, zato da se naučimo dolgotrajnih oskrb z osnovnimi dobrinami, in potrebami za samozadostnost, potem, ajde MARS. Potem pa upam, da ste se dobro naučili fizike, ker bo potrebno pregledati goro asteroidov, ki bdo nekateri primerni za pridobivanje dragih/redkih/in ostalih kovin.... Smisel generation plovila, bi bila le, če bi vedeli, da bo "koec sveta" čez pedeset let.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

yero7 ::

Za pospeševanje bi lahko uporabili mini nuke pogon kjer bi zadaj za ladjo eksplodirale majhne atomske bombe in s tem bi ladja pridobivala na hitrosti ( ali še boljše antimaterijo, ker sem nekje bral, da bi celo lahko dosegli 50% svetlobne hitrosti z antimaterijskim pogonom) za ohranjanje hitrosti pa bi ion pogon ali kakšen podoben nizko energetski konstantni pogon. Za zaščito trupa ladje bi lahko uporabljali carbon nanotube, ki če bi bile vezane kot kevlar na neprebojnih jopičih bi ladja sposobna preživet trke kinetičnih delcev. Drugače pa itak bi bil oklep ladje iz več materialov podobno kot moderni tanki. Samo materiali in pogon ladje sploh ni nek velik problem bolj je problem zagotovit tem ljudem pravilno prehrano ter pijačo ter seveda zabavo. Njihov Imunski sistem bi zelo trpel, ker bi bilo okolje preveč sterilno razen če nebi te ljudi umetno okužili ter cepili. Čeprav nisem nek pristaš denarja mislim, da v takšni situaciji bi imel več pozitivnih lastnosti kot negativnih, ker bi se dalo z lahkoto preprečit inflacijo, deflacijo ter ostale probleme zaradi majhnosti trga, ki bi bil bolj nadzorovan. Ladja bi morala bi zgrajena iz modulov, ki so neodvisni eden od drugega v primeru, da enega prebije to seveda bi povečalo ogromno stroške vendar bi izboljšalo možnosti preživetja posadke. Kar se tiče družbene ureditve demokracija kot imamo sedaj bi takoj propadla jst bi rekel, da neke vrsta meritokracija z parlamentom, ki je sestavljen iz 2 ali 3 najboljših strokovnjakov iz svojih oddelkov ( jst bi razdelil na biološki, vzdrževalni/inženirski, it, medicinski, logistični, socialni, ekonomski, sodni/varnostni, itd) strokovnjaki bi bili izvoljeni znotraj njihovih oddelkov imeli pa bi še generalne volitve za kapitana ladje( vsakih 10 let da se prepreči diktatorstvo) ,ki bi dobil vsa pooblastila v primeru katastofe.
oprostite za wall of text:P

Mr.B ::

A ceš koliko "materiala" za nukice boš potreboval ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

yero7 ::

Mr.B je izjavil:

blay44 je izjavil:

Torej bi bilo bolj smiselno poseliti in eksploatirati naše
osončje. Med tem časom pa razviti potrebno tehnologijo za
potovanje v medzvezdni prostor. Morda celo ugotovimo, del česa je vesolje.
Potem bo enostavneje.

LP

Da.
V končni fazi, za eno tako glamurozno rešitev rabiš tja gor spraviti goro materiala. Glede da je le tega lažje do neke mere najprej obdelati predelati v vesolju, ti je potrebno pač bistveno manj ekološke osveščenosti, da oš kaj takega zgradil. V končni fazi, rečmo, da je tonaža 0EUR, koliko krat bi moral poleteti najboljša nosilna raketa, da bi to tonažo spravila v orbito. In koliko strupov bi za to bilo potrebno...
Torej najrpej majhnei koraki za učenje. Prvo stano naselbino na Luni, zato da se naučimo dolgotrajnih oskrb z osnovnimi dobrinami, in potrebami za samozadostnost, potem, ajde MARS. Potem pa upam, da ste se dobro naučili fizike, ker bo potrebno pregledati goro asteroidov, ki bdo nekateri primerni za pridobivanje dragih/redkih/in ostalih kovin.... Smisel generation plovila, bi bila le, če bi vedeli, da bo "koec sveta" čez pedeset let.


Se strinjam predpogoj za gradnjo take ladje je rudarjenje asteroidov, ker bi bila ogromna.

Mr.B je izjavil:

A ceš koliko "materiala" za nukice boš potreboval ?

Preveč:)) sem samo dal idejo, ki sem nekje prebral za potovanje znotraj našega osončja. V bistvu sem bolj hotel predstavit idejo dveh pogonov. Pomoje z antimaterijo bi a se že dalo kaj bolj konkretnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yero7 ()

Gaius ::

Antimaterija je daleč najboljši način za pogon. Razen, če se ne bo ta EM drive izkazal.

BigWhale ::

EM drive je zaenkrat vaporware.

Antimaterije pa ne znamo obvladovati, ne znamo je cenovno ugodno pridobivati in kar je se morda najbolj pomembno, vse kar lahko iz antimaterije trenutno dobimo je nek toplotni stroj. S tem pa ne mores poganjati vesoljske ladje.

gzibret ::

Meni se zdijo sociološki problemi bistveno večji od tehnoloških. Imeti zelo omejeno skupino ljudi skupaj 666 let, brez, da pride do večjega sranja, ki bi ogrozilo celotno odpravo, je kar umetnost.

Problem bi bili lahko tudi kakšni virusi / bolezni ali kaj podobnega, še posebej, če bi bil folk precej natlačen skupaj.

To so IMO bistveno večji problemi, kot proizvajat hrano, delat elektriko ali gravitacijo (pospešek), pospešit in zavirat ladjo glede na okolico itd...
Vse je za neki dobr!

Okapi ::

Še en, ki ga domišljija akutno zapušča.>:D Ko bomo enkrat sposobni narediti takšno vesoljsko plovilo, da bomo lahko z njim šli do bližnjih zvezd, bodo vse bolezni že zdavnaj preteklost. Problem bo kvečjemu senilnost zaradi starosti, ki pa ni bolezen, ampak posledica staranja. Takrat bodo praktični vsi živeli 100+ let, in zadnjih 10-20 let življenja potrebovali pomoč. Na kar bi seveda morali misliti tudi pri takšni odpravi.

Koliko bodo ljudje "natlačeni", je pa odvisno samo od prostora. Kar je pa tudi trivialno rešiti - pač narediš 2x večjo ladjo. Ali pa 10x večjo. Nobene dodatne ali bolj zapletene tehnologije za to ne potrebuješ, samo ustrezno več časa in sredstev.

Bo pa verjetno bolj smiselno narediti floto več manjših plovil, kot eno samo večjo. Iz več razlogov. In ta plovila bi bila lahko bodisi vsa enaka, ali pa specializirana (recimo eno plovilo bi bilo lahko samo rekreacijsko, z gozdovi in parki, tja bi hodili na dopust, drugo bi bilo servisno, tretje tovorno ...).

gzibret ::

Okapi, takšno plovilo smo teoretično sposobni naredit že danes. Vprašanje je le volja in denar. Še za odpravo na mars ga ni... kaj šele do zvezd...
Vse je za neki dobr!

BigWhale ::

Naceloma ne bi smel bit prehud problem zagotoviti sterilnega okolja pred vkrcanjem na ladjo.

Se pa kr strinjam, da je problem bolj socioloski kot tehnoloski.

poweroff ::

Po moje pa ne. Mislim, normalno je, da se tehnikom sociološki problemi zdijo veliki. Ampak moraš vedeti, da bi v taki ladji ljudje imeli skupen cilj, zunanje sovražno okolje in obljubo skupne prihodnosti. To pa povečuje notranjo kohezijo. Pa še izobraženi bi bili.
sudo poweroff

gzibret ::

BW - to je hud problem. Kaj boš, vsem steriliziral črevo npr.? Kaj pa virusi, ki so lahko v telesu skriti desetletja?
Vse je za neki dobr!

Gaius ::

gzibret je izjavil:

BW - to je hud problem. Kaj boš, vsem steriliziral črevo npr.? Kaj pa virusi, ki so lahko v telesu skriti desetletja?


Veliko problemov te vrste se reši tako, da se preprosto naredi gromozansko ladjo in daš gor ogromno ljudi. Sproži pa to vrsto drugih problemov potem.

Mr.B ::

V črevesju je ogromno baketrij, ki so potrebne za človekovo presnovo. Sterilizacija bi pomenila smrt. Kaj za reklamo o probijotikih še nisi slišal.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

gzibret je izjavil:

Okapi, takšno plovilo smo teoretično sposobni naredit že danes. Vprašanje je le volja in denar. Še za odpravo na mars ga ni... kaj šele do zvezd...

Sposobni ali nesposobni, naredili ga ne bomo še 100+ let. Do takrat, ko bomo takšno plovilo naredili, pa bakterije in virusi ne bodo več problem. Niti genetske bolezni ne. Edini biološko-fiziološki problem bo kvečjemu staranje. Če bo na pot odšlo recimo 1000 ljudi, starih 20-30 let, bo čez 70-80 let na ladji 1000 starčkov, za katere bo treba skrbeti. In če AI do takrat ne bo na ravni, ali vsaj zelo blizu, človeške inteligence, da bi to počeli roboti, bodo morali zanje skrbeti njihovi otroci. In boš imel en tak vesoljski dom za stare.>:D

BigWhale ::

Mr.B je izjavil:

V črevesju je ogromno baketrij, ki so potrebne za človekovo presnovo. Sterilizacija bi pomenila smrt. Kaj za reklamo o probijotikih še nisi slišal.


Saj ni nihce govoril o popolni steriliziaciji... Dejte mal razmisljat. :) Ce bi naredil popolno sterilizacijo, potem bi moral pobiti tudi ljudi. :>

Steriliziras lahko vse kar gre na ladjo. Stvari. Ljudi pa prej dobro pregledas in jih imas nekaj casa v karanteni. Ja, obstaja moznost, da spustis gor nekoga, ki ni povsem 100% zdrav. Ampak to moznost lahko zelo zmanjsas.

MrNighthawk ::

yero7 je izjavil:

Za pospeševanje bi lahko uporabili mini nuke pogon kjer bi zadaj za ladjo eksplodirale majhne atomske bombe in s tem bi ladja pridobivala na hitrosti ( ali še boljše antimaterijo, ker sem nekje bral, da bi celo lahko dosegli 50% svetlobne hitrosti z antimaterijskim pogonom) za ohranjanje hitrosti pa bi ion pogon ali kakšen podoben nizko energetski konstantni pogon. Za zaščito trupa ladje bi lahko uporabljali carbon nanotube, ki če bi bile vezane kot kevlar na neprebojnih jopičih bi ladja sposobna preživet trke kinetičnih delcev.


Mislim, da pri generation shipu ni potrebe po hitremu povečevanju hitrosti... in mini atomske bombe predstavljajo potencialni problem Project Orion (nuclear propulsion) @ Wikipedia

Karbonske nanocevke? Hmm ne vem no...gre se za potovanje, ki bi trajalo lahko 500 let... ne vem, če bi vzdržale. Če se spotaknem ob Lem-a...silnično polje (če bi ga znal naredit) bi bila rešitev. Sicer pa ne vem kater material bi lahko zdržal takšne trke.

gzibret je izjavil:

Meni se zdijo sociološki problemi bistveno večji od tehnoloških. Imeti zelo omejeno skupino ljudi skupaj 666 let, brez, da pride do večjega sranja, ki bi ogrozilo celotno odpravo, je kar umetnost.


Problem je oboje. Ampak brez tehnologije ne boš nikogar spravil na takšno pot, da se bo imel priložnost skregat ;)

Okapi je izjavil:

gzibret je izjavil:

Okapi, takšno plovilo smo teoretično sposobni naredit že danes. Vprašanje je le volja in denar. Še za odpravo na mars ga ni... kaj šele do zvezd...

Sposobni ali nesposobni, naredili ga ne bomo še 100+ let. Do takrat, ko bomo takšno plovilo naredili, pa bakterije in virusi ne bodo več problem. Niti genetske bolezni ne. Edini biološko-fiziološki problem bo kvečjemu staranje. Če bo na pot odšlo recimo 1000 ljudi, starih 20-30 let, bo čez 70-80 let na ladji 1000 starčkov, za katere bo treba skrbeti. In če AI do takrat ne bo na ravni, ali vsaj zelo blizu, človeške inteligence, da bi to počeli roboti, bodo morali zanje skrbeti njihovi otroci. In boš imel en tak vesoljski dom za stare.>:D


Ne vem od kje ti ideja, da se bomo rešili vseh virusov in bakterij. S tehnološkim napredkom smo marsikatero bolezen iztrebili...ampak se vedno pojavijo nove. Da bomo čez 200 let vsi zdravi je utopija. Virusi so kar zajebana zadeva ;)

Gaius ::

Nekoč nekje je morda nekdo (mi diši na thomasa, mogoče pa celo kakšen bigwhale ali imagodei, ne spomnim se več) na tem forumu linkal link do enega kratkega romana enega avtorja morda iz področja AI, transhumanizma, nevem točno kdo, mi gre pa misel v smer Kurzweila -- zgodba teče nekje v prihodnosti, ko ljudje potujejo po vesolju in srečajo različne druge civilizacije. Ena izmed njih recimo, če se prav spomnim poje svoje otroke ko se rodijo al nekej podobno odštekanega in pride do razno raznih psiholoških prerekanj med nami in to drugo civilizacijo. Če se kdo spomni za katero "online knjigo" se gre, naj jo linka sem. Smi zdi kar nujno branje za to temo, pa še sam bi jo rad še enkrat prebral in je ne dobim več nikjer ven.

Okapi ::

Da bomo čez 200 let vsi zdravi je utopija.
A sem mogoče kaj takega napisal? Čez 200 let mogoče res še ne bomo vsi zdrav, ampak ko bomo enkrat res sposobni narediti takšno "generacijsko ladjo", ne samo fantazirati o njej, bodo bolezni gotovo že preteklost.

Ljudje smo veliko pametnejši od virusov in bakterij, in samo vprašanje časa (v ne zelo oddaljeni prihodnosti) je, kdaj jih bomo povsem obvladali.

MrNighthawk ::

Okapi je izjavil:

Da bomo čez 200 let vsi zdravi je utopija.
A sem mogoče kaj takega napisal? Čez 200 let mogoče res še ne bomo vsi zdrav, ampak ko bomo enkrat res sposobni narediti takšno "generacijsko ladjo", ne samo fantazirati o njej, bodo bolezni gotovo že preteklost.

Ljudje smo veliko pametnejši od virusov in bakterij, in samo vprašanje časa (v ne zelo oddaljeni prihodnosti) je, kdaj jih bomo povsem obvladali.


No ravno to je utopija.

krneki0001 ::

Okapi je izjavil:

Ljudje smo veliko pametnejši od virusov in bakterij, in samo vprašanje časa (v ne zelo oddaljeni prihodnosti) je, kdaj jih bomo povsem obvladali.


Mnogo, mnogo pametnejši, pa vseeno ena majhna bakterija lahko naredi genocid nad ljudmi, ker se kljub pameti ne znamo branit pred njo.
V vesolju pa samo malo ena taka bakterija mutira, pa bo ladja vozila celotno pot sama.

Zgodovina sprememb…

nikolahodin ::

hammock je izjavil:

FTad je izjavil:

Okapi je izjavil:

Pred 40 leti si lahko kot potnik prišel prej iz Evropo v Ameriko, kot lahko sedaj. To se je zgodilo prvič od odkritja Amerike dalje.


Razlozi prosim.

Concorde @ Mach 2.


Pot je trajala 3h v času ko je Concord letel. Danes pot traja caa 11 h. Lep napredek človeštva.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanje po vesolju...

Oddelek: Znanost in tehnologija
465472 (1794) 111111111111
»

V rastlinjaku na Antarktiki prvikrat pobrali pridelek

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4910892 (7626) BigWhale
»

Oblika vesoljskega plovila (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8115119 (12442) WarpedGone
»

Mars-500 simuliral pristanek na Marsu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
186067 (4704) gulfstream
»

potovanje po vesolju (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
5912932 (11415) Okapi

Več podobnih tem