Forum » Loža » Misicna masa in diabetes
Misicna masa in diabetes
harmony ::
Spajky ::
Kaj se nisva midva slučajno prek ZS na Alterju zdebatirala pred časom o diabetesu? Samo vprašam ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
GabrieLeo ::
Paleo/Keto dieta. Karbohidrati so popolnoma nepotrebni v našem življenju in do kar prihaja danes je logična posledica butaste prehrambene piramide, ki je bila raztrgana že prevečkrat.
Žita so bila vedno za zadnjo silo, kruh se je v starem Egiptu imenoval meso za revne, shizofrenija pa kruhova bolezen.
Kar danes delamo je to da jemo 95% predelano, nerealno hrano, ki telo samo nafila ne pa nahrani, ko pa jemo meso je pa to ali nafilano s antibiotiki, ali trikrat prežgano na žaru ali oboje skupaj. Valjda so ljudje na koncu utrujeni, če cel dan samo prebavljajo.
Lahko greš po klasični poti in si do konca življenja odvisen od špikanja in merjenja inzulina ter še naprej uživaš v nerealni hrani, ki služi samo okusu in ne telesu, lahko pa greš zdajle spucati celo kuhinjo in pričneš vlagati v kvalitetno slovensko meso ter si najdeš vire, ki jim zaupaš.
Žita so bila vedno za zadnjo silo, kruh se je v starem Egiptu imenoval meso za revne, shizofrenija pa kruhova bolezen.
Kar danes delamo je to da jemo 95% predelano, nerealno hrano, ki telo samo nafila ne pa nahrani, ko pa jemo meso je pa to ali nafilano s antibiotiki, ali trikrat prežgano na žaru ali oboje skupaj. Valjda so ljudje na koncu utrujeni, če cel dan samo prebavljajo.
Lahko greš po klasični poti in si do konca življenja odvisen od špikanja in merjenja inzulina ter še naprej uživaš v nerealni hrani, ki služi samo okusu in ne telesu, lahko pa greš zdajle spucati celo kuhinjo in pričneš vlagati v kvalitetno slovensko meso ter si najdeš vire, ki jim zaupaš.
kogledom ::
Paleo/keto v primeru diabetesa zakasni nastanek insulinske resistence, ne prepreči pa nastanka bolezni oz potrebe po insulinu. Ljudje lahko pojemo marsikaj, imamo številne mehanizme za predelavo najrazličnejše oblike hranil. Nekateri mehanizmi so manj učinkoviti in posledično "ne redijo" kljub visoki kalorični vrednosti hrane. Dejstvo pa je, da telo ne zna zavrniti odvečnih kalorij, tako kot se ne zna znebiti dušika drugače kot z urinom.
Paleo dieta tako ni nič čudežno zdravilo, je le ena izmed mnogih ekstremnih diet. Govoriti da pa so OH popolnoma nepotrebni za telo je pa samo zelo temeljito priznanje, da nimaš pojma kaj se dogaja v telesu. Številni organi oz njihovi deli se namreč prehranjujejo izključno z OH, ne znajo uporabljati proteinov ali maščob. Tipični primer so npr. možgani in sredica ledvice, ki skrbi za koncentriranje urina; oba organa delujeta 24/7 skoraj neodvisno od obremenitve organizma in sta relativno velika porabnika energije glede na svojo maso. Ljudje praktično brez glikogenskih rezerv, npr cirotiki (btw alkoholizem ni več tako osamljen vzrok za cirozo, ga je srčno popuščanje že dohitelo/prehitelo), ti lahko iz izkušenj povedo kakšno je njihovo življenje.
@GabrieLeo, če povzamem: ne bluzi, ker nimaš pojma!
Paleo dieta tako ni nič čudežno zdravilo, je le ena izmed mnogih ekstremnih diet. Govoriti da pa so OH popolnoma nepotrebni za telo je pa samo zelo temeljito priznanje, da nimaš pojma kaj se dogaja v telesu. Številni organi oz njihovi deli se namreč prehranjujejo izključno z OH, ne znajo uporabljati proteinov ali maščob. Tipični primer so npr. možgani in sredica ledvice, ki skrbi za koncentriranje urina; oba organa delujeta 24/7 skoraj neodvisno od obremenitve organizma in sta relativno velika porabnika energije glede na svojo maso. Ljudje praktično brez glikogenskih rezerv, npr cirotiki (btw alkoholizem ni več tako osamljen vzrok za cirozo, ga je srčno popuščanje že dohitelo/prehitelo), ti lahko iz izkušenj povedo kakšno je njihovo življenje.
@GabrieLeo, če povzamem: ne bluzi, ker nimaš pojma!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kogledom ()
kakob ::
Številni organi oz njihovi deli se namreč prehranjujejo izključno z OH, ne znajo uporabljati proteinov ali maščob. Tipični primer so npr. možgani in sredica ledvice, ki skrbi za koncentriranje urina;
Verjetno ni potrebno omeniti da izločitev OH iz prehrane pri zajetnem delu epileptikov preprečuje napade, ter da so možgani v veliki meri maščoba.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kakob ()
MonoPattern ::
Organi ipd. potrebujejo glukozo, ki jo pa telo zna narediti tudi iz maščob in proteinov. Glikogenska rezerva ni važna za organe. Preberi si, ko so ljudje se postili več kot 1 leto brez hrane, samo z dodatki(vitamini,omega3 ipd.) in shujšali mnogo kil brez posledic. Zdrav človek brez problema živi brez OH, v primeru da dobi vse ostale snovi v primernih količinah.
kingsix ::
To postenje brez hrane je imo totalen bs.
Ampak ja, človek bp preživi brez OH. Je pa danes ta dieta pač kao ekstremna. Izgleda da zato, ker ne ješ večibe sranja kar prodajajo v trgovinah in kažejo v reklamah.
Sicer pa nekaj malega OH boš vedno zaužil... Jaz sem dobrih 9 let na lchf and im still kickin. Go figure.
Ampak ja, človek bp preživi brez OH. Je pa danes ta dieta pač kao ekstremna. Izgleda da zato, ker ne ješ večibe sranja kar prodajajo v trgovinah in kažejo v reklamah.
Sicer pa nekaj malega OH boš vedno zaužil... Jaz sem dobrih 9 let na lchf and im still kickin. Go figure.
c3p0 ::
Če je post brez hrane bs, kako pa potem zgleda postenje s hrano? :) Občasen post je imo zelo zdrav, tudi nedavna nobelova na temo autofagije (autophagy) temu le pritrjuje.
Ni post kot sam bs. Bs to se zgodbe kjrr folk trdi, da niso jedli po leto dni.
Jaz prakticiram intermittent fasting (ješ npr le med 15 in 21 uro že dobro desetletje. Tu pa tam kateri dan oz kako obdobje ne, odvisno od ciljev.
Jaz prakticiram intermittent fasting (ješ npr le med 15 in 21 uro že dobro desetletje. Tu pa tam kateri dan oz kako obdobje ne, odvisno od ciljev.
jype ::
Številni organi oz njihovi deli se namreč prehranjujejo izključno z OH, ne znajo uporabljati proteinov ali maščob.Ti verjetno še nisi slišal za jetra? Hraniš se lahko izključno z OH ali izključno z maščobami, pa bo zdravo telo brez težav shranjevalo odvečno energijo v obliki maščob odloženih v maščobnih tkivih in sintetiziralo glukozo glede na potrebe po energiji.
kogledom: v naravi imaš hrano ki ima veliko maščobe ter malo OH ali obratno. Nič ni vmes. Seveda pa v naravi ni nič takega kot je kruh ali fižol, ker moraš vse toplotno obdelati preden ješ.
Potem še vračunaš gluten, kisline ter ostale zaščite s katerimi ti narava sporoči da je ta hrana namenjena ptičem in ne tebi, da ne govorim o gomoljnicah in prideš do rezultata, da na svetu obstajaj tisoče bolezni in alergij povezanih s OH hrano in niti ene alergije, ki bi bila povezana z mesom (če se je organsko, domače, čim manj začinjeno in prežgano)
Ker nisem pametnjakovič sem različne diete poskusil na lastni koži, tudi presno veganstvo, kjer je primarni del maščob pridobljen iz OH t.j. sveže sadje in ti lahko že zdaj povem da v tem podnebnem pasu in času je taka prehrana potemkinova vas. Genetika napolni pištolo, tvoja prehrana in nekaj tudi način žilvljenja bosta pritisnila petelina.
priporočam ti da si pogledaš ključne besede (najbolje v angleščini) karameliziranje ogljikovih hidratov, phythic acid, free radicals, man-made foods.
Potem še vračunaš gluten, kisline ter ostale zaščite s katerimi ti narava sporoči da je ta hrana namenjena ptičem in ne tebi, da ne govorim o gomoljnicah in prideš do rezultata, da na svetu obstajaj tisoče bolezni in alergij povezanih s OH hrano in niti ene alergije, ki bi bila povezana z mesom (če se je organsko, domače, čim manj začinjeno in prežgano)
Ker nisem pametnjakovič sem različne diete poskusil na lastni koži, tudi presno veganstvo, kjer je primarni del maščob pridobljen iz OH t.j. sveže sadje in ti lahko že zdaj povem da v tem podnebnem pasu in času je taka prehrana potemkinova vas. Genetika napolni pištolo, tvoja prehrana in nekaj tudi način žilvljenja bosta pritisnila petelina.
priporočam ti da si pogledaš ključne besede (najbolje v angleščini) karameliziranje ogljikovih hidratov, phythic acid, free radicals, man-made foods.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GabrieLeo ()
Se pred dnevi, ko sem se spikal z inzulinom sem bil mnenja, da je enostavno to to. Pac se najem, naspikam in je mir. Ocitno to ni res. Sedaj ko se je zgodil ta fenomen pri meni, sem malo spremenil svoje mnenje.
Danes sem poskusil s PALEO dieto.
Zjutraj sem se zbudil z 6.8mmol/L sladkorjem. Ob 10:15 je bil sladkor ze na 5.2mmol/L.
Nato sem zacel s paleo...
10:15 - 2 kuhana jajca, polovica avokada, 1 kos proteinskega kruha - cirka 5g OH
14:00 - sladkor 4.8mmol/L pojedel sem pa 200gm piscancjega mesa, beli kravji sir, polnozrnati makaroni 17g in malo masla
16:30 - sladkor 5.5mmol/L
17:45 - sladkor 4.7mmol/L pojedel skoraj enak obrok kot za kosilo
19:24 - sladkor 5.8mmol/L
Cez cel dan torej ni bilo niti ene spice navzgor niti navzdol, kar pomeni, da dieta deluje. Ker imam Libre Free Style napravo, sem seveda vmes vedno kontroliral in ko sem opazal, da bi trend le sel navzdol, sem pojedel malo proteinske cokoladice (27g) - vsebuje pa 14g OH, 3,3g mascob ter 5.6g proteinov.
Skratka danes sem pojedel cirka 50g OH. Vprasanje je, ce bi lahko z OHji sel se malce navzgor, da bi videl do katere spice bi lahko sel, da se ne zacne nenormalno izlocanje inzulina.
Kaj pravite? Danes je pocutje malo malo boljse, saj nisem dozivel nobenega soka, povezan z ekstremni padci sladkorja, ampak vseeno nisem se cisto tisti jaz, kateri sem bil.
Naredil sem tudi ultrazvok trebuha, posebej slinavke in izvidi so na sreco vredu. Torej brez tumorjev.
Sedaj je tisto poglavitno vprasanje, kaj se je zgodilo v mojem telesu, da kar naenkrat proizvaja inzulin in to nekontrolirano, a obenem so mi dali diagnozo diabetik tip 1.5 LADA.
Danes sem poskusil s PALEO dieto.
Zjutraj sem se zbudil z 6.8mmol/L sladkorjem. Ob 10:15 je bil sladkor ze na 5.2mmol/L.
Nato sem zacel s paleo...
10:15 - 2 kuhana jajca, polovica avokada, 1 kos proteinskega kruha - cirka 5g OH
14:00 - sladkor 4.8mmol/L pojedel sem pa 200gm piscancjega mesa, beli kravji sir, polnozrnati makaroni 17g in malo masla
16:30 - sladkor 5.5mmol/L
17:45 - sladkor 4.7mmol/L pojedel skoraj enak obrok kot za kosilo
19:24 - sladkor 5.8mmol/L
Cez cel dan torej ni bilo niti ene spice navzgor niti navzdol, kar pomeni, da dieta deluje. Ker imam Libre Free Style napravo, sem seveda vmes vedno kontroliral in ko sem opazal, da bi trend le sel navzdol, sem pojedel malo proteinske cokoladice (27g) - vsebuje pa 14g OH, 3,3g mascob ter 5.6g proteinov.
Skratka danes sem pojedel cirka 50g OH. Vprasanje je, ce bi lahko z OHji sel se malce navzgor, da bi videl do katere spice bi lahko sel, da se ne zacne nenormalno izlocanje inzulina.
Kaj pravite? Danes je pocutje malo malo boljse, saj nisem dozivel nobenega soka, povezan z ekstremni padci sladkorja, ampak vseeno nisem se cisto tisti jaz, kateri sem bil.
Naredil sem tudi ultrazvok trebuha, posebej slinavke in izvidi so na sreco vredu. Torej brez tumorjev.
Sedaj je tisto poglavitno vprasanje, kaj se je zgodilo v mojem telesu, da kar naenkrat proizvaja inzulin in to nekontrolirano, a obenem so mi dali diagnozo diabetik tip 1.5 LADA.
Številni organi oz njihovi deli se namreč prehranjujejo izključno z OH, ne znajo uporabljati proteinov ali maščob.Ti verjetno še nisi slišal za jetra? Hraniš se lahko izključno z OH ali izključno z maščobami, pa bo zdravo telo brez težav shranjevalo odvečno energijo v obliki maščob odloženih v maščobnih tkivih in sintetiziralo glukozo glede na potrebe po energiji.
Uh, si pa upaš. Upam si trditi, da imam o tem več znanja, kot ti o linux-u. Moj stavek je popolnoma točen, tudi če ga vzameš iz konteksa, kot si ga ti. Tvoj pa ima tudi v kontekstu napake. Odvečna energija se skladišči v maščobnih celicah - OK. Glikogenske rezerve pa se samo iz maščob nikoli ne napolnijo do konca. NIKOLI - znaš odgovoriti zakaj ne? Da o tem, da si omenil, da gre ta proces brez težav, sploh ne omenjam.
Koliko sploh veš o metabolizmu maščob? Kolikšen % maščob se lahko pretvori v OH? Se vse maščobe enako učinkovito presnavljajo v OH? Kaj se zgodi z deli maščobnih kislin iz katere se OH ne more sintetizirati? Kolikšna je hitrost tega procesa, kaj je omejujoč faktor tega procesa, kje se ti procesi dogajajo, kakšni so pogoji, da proces optimalno teče? Poglej kaj se dogaja pri diabetični ketoacidozi pri diabetesu tip 1. Glukoze je v telesu takrat dosti preveč, organi pa vseeno ne dobijo hranil. OK, če razumeš vlogo insulina pri tem - kakšen je pa vpliv povišanja maščobnih kislin na izločanje insulina?
Če prebereš naprej moj komentar do konca, boš videl, da sem jetra celo omenil. In teh diet se ponavadi poslužujejo debeli ljudje kot rešitev pred sladkonro boleznijo, hkrati pa imajo zaradi življenskega sloga že poškodovano srce in posledično tudi jetra.
Če bi vse bilo tako enostavno v telesu, kot si večina tukaj to predstavlja, potem medicina ne bi bila tako zahtevna. V učbenikih fiziologije, in vsaka dostojna knjiga steje tisoče strani, ni poglavja o sladkorni bolezni. Zakaj ne? Ker so vse stvari tako prepletene, da moraš poznati vsaj polovico knjige, da sploh razumeš povezavo med procesi!
Inzulin ima v telesu tudi drugo vlogo, npr premiki K+ v ali izven celice v kri ima lahko hitro usodne posledice. Razen diuretikov, da spraviš K+ iz telesa, ima le še insulin vpliv na koncentracijo K+ v telesu. Kakšen je torej vpliv insulina na koncentracijo K+? Kakšne je vpliv pH krvi (diabetična ketoacidoza!) na premike K+?
Ali se vsi paleo/keto in ostali ne OH ekstremisti zavedate, da je veliko strupov, ki jih zaužijemo v telesu maščobotopnih in se tam skladiščijo? In da je ob OH stradanju sproščanje teh strupov zaradi nenadno povečanega metabolizna maščob velikokrat tako zelo povečano, da lahko pride do odpovedi organov? In da nenadna sprememba na ekstremno dieto nič kaj ne prizanese ne jetram, ne ledvicam, da o trebušni slinavki in žolčniku sploh ne govorim? Ponovno se tukaj spomnite, da se teh ekstremnih diet ponavadi lotijo že v osnovi polimorbidni ljudje, ki namesto spremembe življenskega sloga raje izberejo maslo in zaseko? Pa očitno je bolje, če je meso ocvrto, kot pa žar, saj rabimo maščobe, maščobe so dobre!
Si zdaj vsaj malo bolj predstavljate kaj vse se v telesu dogaja, ko stradate OH in se nažirate z maščobami? To ni kar tako ekstremna dieta, ampak z razlogom.
Telo seveda marsikaj prenese, ampak pisati, da je to zdravo, da bo pozdravilo diabetes in tako naprej je pa norost.
PS: maščobe ne morejo škoditi srcu, saj ne pridejo do njega - vse se prej prime na ožilje!
Uh, si pa upaš. Upam si trditi, da imam o tem več znanja, kot ti o linux-u.Pa se motiš, glede vsega.
Ali se vsi paleo/keto in ostali ne OH ekstremisti zavedateČe praviš, da sem ekstremist, potem jaz vem tudi več o presnavljanju kot ti.
Si zdaj vsaj malo bolj predstavljate kaj vse se v telesu dogaja, ko stradate OH in se nažirate z maščobami?Jaz jem izključno uravnoteženo prehrano z ravno prav maščobami, beljakovinami in ogljikovimi hidrati:
Telo seveda marsikaj prenese, ampak pisati, da je to zdravo, da bo pozdravilo diabetes in tako naprej je pa norost.To je sicer res, ampak jaz nisem napisal, da je to zdravo. Morda moraš pred nadaljevanjem študija medicine ponoviti še osnove, ker imaš bralno razumevanje na psu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
beta1 ::
Moje mnenje je, da neboš umrl in naredil nobene škode sebi, če nadaljuješ še kakšen teden s to dieto in redno kontroliraš krvni sladkor.
Mogoče bo pa spet eno popoldne prišlo, ko boš pa spet moral dajat inzulin, ker ti bo naenkrat sladkor raketiral. Do takrat pa si vzami, da je to dopust od pikanja.
PS: pa zmernost, ne pretiravat s prehrano
PS2: Plus če ima res ponovni honeymoon phase, potem mu trebušna slinovka izloča delno inzulin, tako da nek delež počasnih OHjev bi lahko zraven beljakovin in maščom normalno jedel. Potem takem se nebo kar zastrupil. Še zmeraj pa meri sladkor vsaj 6x na dan.
Mogoče bo pa spet eno popoldne prišlo, ko boš pa spet moral dajat inzulin, ker ti bo naenkrat sladkor raketiral. Do takrat pa si vzami, da je to dopust od pikanja.
PS2: Plus če ima res ponovni honeymoon phase, potem mu trebušna slinovka izloča delno inzulin, tako da nek delež počasnih OHjev bi lahko zraven beljakovin in maščom normalno jedel. Potem takem se nebo kar zastrupil. Še zmeraj pa meri sladkor vsaj 6x na dan.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: beta1 ()
Uh, si pa upaš. Upam si trditi, da imam o tem več znanja, kot ti o linux-u.Pa se motiš, glede vsega.
Seveda dopuščam možnost, da se motim. Da se motim glede vsega pa ne drži. Pa argumentirano ovrži vsaj nekaj, kar sem napisal.
Ali se vsi paleo/keto in ostali ne OH ekstremisti zavedateČe praviš, da sem ekstremist, potem jaz vem tudi več o presnavljanju kot ti.
Ravno v tem delu, ko se post ne nanaša več na tvoj citat pa se oglasiš, vse zgoraj pa si zignoriral? Potem pa imam jaz težave z bralnim razumevanjem...
@kogledom.. Priporočam, da prebereš kakšne novejše raziskave itd. What you wrote is sooo 80's.
Moje mnenje je, da neboš umrl in naredil nobene škode sebi, če nadaljuješ še kakšen teden s to dieto in redno kontroliraš krvni sladkor.
Dejansko sem to lahko pocel tudi ob pikanju. Npr. dostikrat se mi je zgodilo, da sem bil ob 22:30 na polno lacen. Ce bi se nazrl do polnega, bi moral spiknit inzulin, zato sem v taksnih primerih pojedel cirka 1 manjsi kos kruha z 2 pecena jajca in sel spat, brez da bi prislo do kaksnih dvigov sladkorja. Torej sem dejansko bil ze ves cas deloma v tej kvazi "honeymoon" fazi.
Ampak sedaj je ta faza vse prej kot "honeymoon", prej "hell" faza, saj mi se sedaj kar naenkrat izloca prevelika kolicina inzulina. Recimo vceraj sem pojedel 2 enoti OH. Sladkor je iz 6.2mmol/L butnil na 10-11mmol/L. Tu je stalo 1uro in potem totalno znizanje v roku 3-5min na 3.6mmol/L. Potem sem spil malo kokakole, pojedel se banano, jogurt in eno proteinsko ploscico. Rezultat - sladkor 4.8mmmol/L in potem pocasen dvig na 5.5mmol/L in to je to...in potem spet cez kaksno uro zacel na polno padati in potem ponovil isto...fakin nocna mora.
Danes sem pa kot sem napisal probal zauziti malo OH, tako da ni prislo do spic. Sedaj moram se ponoci spremljati stanje, ker ne vem kako so se danes napolnile glikogenske rezerve, saj so bili obroki sestavljeni predvsem iz beljakovin in mascob.
Tako, da se zmeraj ne vem kaj se dogaja z mojo trebusno slinavko. Ocitno samo pljune inzulin in me poskusa ubiti. :/
beta1 ::
Harmony, meni se je isto dogajalo! Pa tudi še velikokrat se mi to dogaja, ne več 100% honeymoon, ampak delni, ki mi isto vse premrda in imam hipe.
Nekaj so glikogenske rezerve. Moreš pa tudi vzet v obzir, da pri tipu1 ni samo okvara beta celic za sproščanje inzulina. Zraven so okvarjeni ali delno moteni tudi ostali hormoni (jih je kar nekaj). Eden teh hormonov, ki te povsej verjetnosti jeza je tvoj lastni glukagon, ki se ti ne sprošča(kot npr. pri zdravih). Tvoja trebušna slinovka seveda proizvaja nazaj inzulin, ampak nima kontra hormona, razen hrane ki jo poješ. Zato pa moreš več jest, drugače si v skoz vi hipi.
Kako pa imaš bazalni inzulin? Zmanjšaj še tega.
Skoz meri sladkor.
Res jej 5-6 obrokov, pa dobro sestavljenih.
Glukozo v žepu. Če boš šel na Triglav ali na kolo, veliko glukoze v žepu/nahrbtniku. Pa glukagon si zrihtaj, te zna rešit.
Nebom te strašil, ampak če neboš prišel ven iz tega (tak kot npr. delno nisem jaz prišel ven), si prečitaj malo o brittle diabetes. Upam da te honeymoon nebo preveč zdelal.
LP
PS: glede špic pri hitrih OHjih. Tudi zdravemu pokne cuker takoj čez 8mmoll, samo jim malo prej pade nazaj v normalo. Drugače so špice normalne.
Nekaj so glikogenske rezerve. Moreš pa tudi vzet v obzir, da pri tipu1 ni samo okvara beta celic za sproščanje inzulina. Zraven so okvarjeni ali delno moteni tudi ostali hormoni (jih je kar nekaj). Eden teh hormonov, ki te povsej verjetnosti jeza je tvoj lastni glukagon, ki se ti ne sprošča(kot npr. pri zdravih). Tvoja trebušna slinovka seveda proizvaja nazaj inzulin, ampak nima kontra hormona, razen hrane ki jo poješ. Zato pa moreš več jest, drugače si v skoz vi hipi.
Kako pa imaš bazalni inzulin? Zmanjšaj še tega.
Skoz meri sladkor.
Res jej 5-6 obrokov, pa dobro sestavljenih.
Glukozo v žepu. Če boš šel na Triglav ali na kolo, veliko glukoze v žepu/nahrbtniku. Pa glukagon si zrihtaj, te zna rešit.
Nebom te strašil, ampak če neboš prišel ven iz tega (tak kot npr. delno nisem jaz prišel ven), si prečitaj malo o brittle diabetes. Upam da te honeymoon nebo preveč zdelal.
LP
PS: glede špic pri hitrih OHjih. Tudi zdravemu pokne cuker takoj čez 8mmoll, samo jim malo prej pade nazaj v normalo. Drugače so špice normalne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: beta1 ()
@harmony odlično, dobrodošel v paleo klub. Prečekiraj še dr. Eric Berg DC na yt-veliko pove in pomaga pri razlagah tudi diabetičnih zagonetk in mnogi komentarji pod njegovimi videi pričajo o tem da se ljudje zdravijo.
Seveda še enkrat: jej čim manj prežgane stvari, raje naj bo zrezek malo rdeč, posložuj se govedine in naj bo ta organska od preverjenega kmeta, če le lahko. Poskusi vkomponirati v prehrano še surova jajca (2x) in jetrca (najbolje mlado govedo), pojej jih surova. (nič bati, če so pokvarjena ti bo povedala že barva, vonj in okus-sveža in zdrava bodo brez okusa, rdeča in okusna)
Za kruh ti priporočam da si pričneš delati svojega, čičerikina moka, mandljeva moka ali pa kislo rženo testo. Imaš tudi skandinavsko varijanto ko je cel kruh skupek semen, ki jih skupaj držijo jajca. Ampak z semeni se ne bi zafrkaval.
Prav tako OH raje pridobivaj iz sezonskega, okoliškega sadja-sadje z pečkami to je. Zelena jabolka so ok.
Mogoče bodi pri maslu previden, ker je večinoma pasterizirano. Osebno raje spijem surovo mleko 3x na teden in je ok.
Če boš v dvomih pa malo prečekiraj vonderplanitz aajonus in dr. weston price. Imaš vse na youtubu, bottom line pa je, da ni človek nikoli toliko prežrl OH kako včasih. Z vsemi žiti se je včasih delalo zelo previdno, vedno se jih je fermentiralo skozi večdelne postopke preden se je iz njih speklo izdelke, danes je seveda vse vrženo skozi procesor in po grlu jih spravljamo samo še s pomočjo sladil.
Seveda še enkrat: jej čim manj prežgane stvari, raje naj bo zrezek malo rdeč, posložuj se govedine in naj bo ta organska od preverjenega kmeta, če le lahko. Poskusi vkomponirati v prehrano še surova jajca (2x) in jetrca (najbolje mlado govedo), pojej jih surova. (nič bati, če so pokvarjena ti bo povedala že barva, vonj in okus-sveža in zdrava bodo brez okusa, rdeča in okusna)
Za kruh ti priporočam da si pričneš delati svojega, čičerikina moka, mandljeva moka ali pa kislo rženo testo. Imaš tudi skandinavsko varijanto ko je cel kruh skupek semen, ki jih skupaj držijo jajca. Ampak z semeni se ne bi zafrkaval.
Prav tako OH raje pridobivaj iz sezonskega, okoliškega sadja-sadje z pečkami to je. Zelena jabolka so ok.
Mogoče bodi pri maslu previden, ker je večinoma pasterizirano. Osebno raje spijem surovo mleko 3x na teden in je ok.
Če boš v dvomih pa malo prečekiraj vonderplanitz aajonus in dr. weston price. Imaš vse na youtubu, bottom line pa je, da ni človek nikoli toliko prežrl OH kako včasih. Z vsemi žiti se je včasih delalo zelo previdno, vedno se jih je fermentiralo skozi večdelne postopke preden se je iz njih speklo izdelke, danes je seveda vse vrženo skozi procesor in po grlu jih spravljamo samo še s pomočjo sladil.
Ali obstaja kaksen test, kjer bi lahko ugotovil vrednosti mineralov in vitaminov v telesu? Danes je bil res beden dan pri zdravniku, ki dokazuje, da jim je trebat jebat mater na vsakem koraku.
Jim povem stanje, skomigajo z rameni, pravijo to je cuden pojav, veliko ste shujsali...
Ma dej povej kaj novega idioti. Ko jim pravim, da bi bilo najbolje da naredim test krvi, da ugotovim ce je prislo do primanjklja se nekaj sprenevedajo, ces kao nic mi ne fali....
Jaz malo sumim, da mi primanjkuje kroma. Simptomi primankljaja tega minerala so hipoglikemije. Sem ze narocil preko amazona, pa bom videl. Kaj drugega mi ne preostane. Danes vprasam ali sem pofukan diabetik ali ne, saj je fakin nemogoce, da imam kar naenkrat toliko inzulina. Se na to neznajo podati odgovora.
Jim povem stanje, skomigajo z rameni, pravijo to je cuden pojav, veliko ste shujsali...
Ma dej povej kaj novega idioti. Ko jim pravim, da bi bilo najbolje da naredim test krvi, da ugotovim ce je prislo do primanjklja se nekaj sprenevedajo, ces kao nic mi ne fali....
Jaz malo sumim, da mi primanjkuje kroma. Simptomi primankljaja tega minerala so hipoglikemije. Sem ze narocil preko amazona, pa bom videl. Kaj drugega mi ne preostane. Danes vprasam ali sem pofukan diabetik ali ne, saj je fakin nemogoce, da imam kar naenkrat toliko inzulina. Se na to neznajo podati odgovora.
... si moral v lekarni vprašat za Bio-Krom (ChromoPrecise) prehransko dopolnilo (60 tablet = 2 meseca) od Pharma Nord/Danska ... bi lahko takoj probal, ne pa čakat z Amazona ...
Sem vprasal in imajo samo mesanice. Sem iz Avstrije. Iz Amazona gre dostava hitro. Ze jutri bo pri meni paket Crom Picolinat 200ug. Ma v tej situacijah bi lasten drek probal, samo da se stanje izboljsa.
harvey ::
Ali obstaja kaksen test, kjer bi lahko ugotovil vrednosti mineralov in vitaminov v telesu? Danes je bil res beden dan pri zdravniku, ki dokazuje, da jim je trebat jebat mater na vsakem koraku.
Poskusi se obrniti na dr. Karin Kanc za nasvet ali pa na dr. Andreja Janeža s svojimi vprašanji in kaj se to dogaja s temi hipoglikemijami.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
če ne znaš držati vode in hodiš prevečkrat na wc potem je ravnovesje mineralov slabo, prav tako bele lise po nohtih.
Če se ti zgodi da te napenja+vetrovi brez razloga (iznenada ter v navalih) je tudi znak mineralne porušenosti-telo prične črpati iz vlaknin, ki so v želodcu.
Če se ti zgodi da te napenja+vetrovi brez razloga (iznenada ter v navalih) je tudi znak mineralne porušenosti-telo prične črpati iz vlaknin, ki so v želodcu.
@kogledom.. Priporočam, da prebereš kakšne novejše raziskave itd. What you wrote is sooo 80's.
Še vedo čakam linke, da mi pokažeš, kako se je razumevanje (pato)fiziologije tega področja spremenilo od 80's.
Super. Ponajdi 'Grain Brain' na amazonu ali travniku in debunkaj.
Sem pred časom prosil okrog ljudi da bi, pa ni bilo junaka.
Ps, knjiga je napisana senzacionalistično, ampak zanimajo nas notri omenjene študije (nezanemarljivi
vzorci skozi nezanemarljiv čas).
Zgodovina sprememb…
Glej, ta stvar deluje tako, da tisti, ki nekaj trdi, tudi to podpre in ne obratno. Pa ne mi s senzacionalističnimi knjigami, ampak samo "hard core znanost", npr iz pubmed-a.
Če pa se gremo debato na podlagi teh drugih "virov", pa takoj odstopam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kogledom ()
kogledom, se opravičujem za moj ne-odziv. Te dneve najdem le čas za kak troll po forumu in to je to.
Anyways..Koliko se spomnim v svojem postu trdiš naslednje (nebom zdaj vse bral, ker imam cca 5 min časa - se ti lahko posvetim ta vikend morda):
1. na LCHF nimaš glikogena oz le-ta ni "napolnjen"
- ni res. lcfh-adapted ljudje imajo običajne zaloge glikogena v mišicah..
https://www.sciencedirect.com/science/a...
Compared to highly trained ultra-endurance athletes consuming an HC diet, long-term keto-adaptation results in extraordinarily high rates of fat oxidation, whereas muscle glycogen utilization and repletion patterns during and after a 3 hour run are similar.
Pa tu gre za ultra-endurance athletes, ne neke običajne janeze, ki gredo dnevno morda na sprehod. Tako, da tole glede zalog glikogena je non-issue.
Pa še ena glede hranitve mišične mase:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
To je že zelo dolgo znano v bodybuilding krogih. Če hočeš hujšat in ne izgubit obilo mišične mase - potem je ketogena dieta daleč najboljša.
2. Na LCFH se iz maščobnih celic spoščajo toksini
To velja za hujšanje in se dogaja enako na katerikoli dieti. Kja se priporoča glede teh toxinov? Čim manj inflamacije...kaj povzročajo OH? aja inflamation.
3. inzulin in LCFH
LCFH izboljša insulin sensitivity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/150...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/156...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/176...
4. lchf in določeni organi
npr ledvice:
LP
Anyways..Koliko se spomnim v svojem postu trdiš naslednje (nebom zdaj vse bral, ker imam cca 5 min časa - se ti lahko posvetim ta vikend morda):
1. na LCHF nimaš glikogena oz le-ta ni "napolnjen"
- ni res. lcfh-adapted ljudje imajo običajne zaloge glikogena v mišicah..
Compared to highly trained ultra-endurance athletes consuming an HC diet, long-term keto-adaptation results in extraordinarily high rates of fat oxidation, whereas muscle glycogen utilization and repletion patterns during and after a 3 hour run are similar.
Pa tu gre za ultra-endurance athletes, ne neke običajne janeze, ki gredo dnevno morda na sprehod. Tako, da tole glede zalog glikogena je non-issue.
Pa še ena glede hranitve mišične mase:
To je že zelo dolgo znano v bodybuilding krogih. Če hočeš hujšat in ne izgubit obilo mišične mase - potem je ketogena dieta daleč najboljša.
2. Na LCFH se iz maščobnih celic spoščajo toksini
To velja za hujšanje in se dogaja enako na katerikoli dieti. Kja se priporoča glede teh toxinov? Čim manj inflamacije...kaj povzročajo OH? aja inflamation.
3. inzulin in LCFH
LCFH izboljša insulin sensitivity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/150...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/156...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/176...
4. lchf in določeni organi
npr ledvice:
LP
@kingsix
Odlično, hvala! Se bom res kaj naučil. Članki so kvalitetni, čestitke in hvala. Priznam, da jih (še) nisem v detajle preučil, bom pa to naredil čez vikend.
Vendar - že na prvi pogled je jasno, da niso uporabni za vsakdanjega Janeza, ki se je po letih nažiranja brez zadržkov nenadoma soočil s sladkorno boleznijo in želi z LCHF brez spremembe življenskega sloga postati zdrav. Mene pri LCHF dieti ne moti LC, moti me HF - jaz bi HF spremenil v HP (protein).
Glede članka o vrhunskih atletih - vse lepo in prav, ampak to so ljudje z železno voljo in jasnimi cilji. Ljudje z DM tip 2 so pa vse točno obratno od njih. Njim priporočat LCHF je recept za katastrofo - seveda brez spremembe življenskega sloga! - če postanejo vrhunski atleti je vse OK.
Će kaj dokazujejo ti članki, je to predvsem to, da je človek vsejed, ne pa da je LCHF primerna oz celo zdrava za vse ljudi ali pa še posebej za tiste z diabetesom.
Odlično, hvala! Se bom res kaj naučil. Članki so kvalitetni, čestitke in hvala. Priznam, da jih (še) nisem v detajle preučil, bom pa to naredil čez vikend.
Vendar - že na prvi pogled je jasno, da niso uporabni za vsakdanjega Janeza, ki se je po letih nažiranja brez zadržkov nenadoma soočil s sladkorno boleznijo in želi z LCHF brez spremembe življenskega sloga postati zdrav. Mene pri LCHF dieti ne moti LC, moti me HF - jaz bi HF spremenil v HP (protein).
Glede članka o vrhunskih atletih - vse lepo in prav, ampak to so ljudje z železno voljo in jasnimi cilji. Ljudje z DM tip 2 so pa vse točno obratno od njih. Njim priporočat LCHF je recept za katastrofo - seveda brez spremembe življenskega sloga! - če postanejo vrhunski atleti je vse OK.
Će kaj dokazujejo ti članki, je to predvsem to, da je človek vsejed, ne pa da je LCHF primerna oz celo zdrava za vse ljudi ali pa še posebej za tiste z diabetesom.
Moja izkušnja je, da je najboljša dieta HCHF. Najhitreje dobiš kile, če veliko počivaš in najhitreje jih tudi brez težav izgubiš, če veliko migaš, ker precej težje doživiš "sugar crash" in omagaš.
Glej, ta stvar deluje tako, da tisti, ki nekaj trdi, tudi to podpre in ne obratno. Pa ne mi s senzacionalističnimi knjigami, ampak samo "hard core znanost", npr iz pubmed-a.
Glej, ti si vprašal, jaz sem povedal, kaj si zdaj pička.
Še vedo čakam linke, da mi pokažeš, kako se je razumevanje (pato)fiziologije tega področja spremenilo od 80's.
Drugače pa, v čtivu so navedeni viri, katere boš baje z lahkoto debunkal. Think of it kot zbirka linkov.
Bo šlo?
Zgodovina sprememb…
@kingsix
Nisem rekel, da naj s tem začne kak diabetik, sploh pa ne tipa 1... Sem se vkločil v debate le na osnovi tvojega posta.
Low carb absolutno mora bit High fat (in medium protein). High protein potencialno vodi v probleme oz. v neuravnovešeno telesno kemijo. Človek lahko koristi dva vira energije - OH in maščobe. Seveda lahko z glukoneogeneza koristimo tudi proteine, vendar si že sam vzpostavil, da to ni optimalno. Polek tega pa si z tem veliko bolj omejiš izbiro hrane in splošno je počutje na taki dieti zelo slabo. Go-to in hiter vir energije za telo so OH, potem nastopijo maščobe in nazadnje proteini. Glavna raba proteinov je veliko bolj pomembna kot za "go-to" energijo.
Vem to iz lastnih izkušenj, na tak ali drugačen način delam self-experimente s prehrano itd. že tam 16 let. Bolj iz zanimanja/veselja kot kaj drugega.
Spet- jaz nisem priporočal tega za diabetes. Hotel sem le prikazat, da so glikogenske rezerve na lcfh non-issue, tudi če si endurance atlet, torej to res ni težava za povprečnega Janeza. Drugače pa imo podcenjuješ ljudi, poznam jih kar nekaj, ki so se brez težav prilagodili na LCHF in se počutijo odlično (primer v nadaljevanju).LCHF že sama po sebi pomeni veliko spremembo življenskega sloga.
Polek tega pa si poglej vpliv ketogene diete na možgane itd. nekaj študij:
https://universityhealthnews.com/daily/...
http://perfecthealthdiet.com/2010/09/mi...
https://charliefoundation.org/
...
Pa še primer:
Babica je bila pred diabetesom z visokim holesterolom, splošno slabim počutjem, bolečine v hrbtenici, otečene noge, debelost etc. Na eni točki je vsak dan jedla 7 različnih tablet. Doktorji seveda ne znajo drugega. Ob tabletah proti diabetesu je dobila tudi oni list z priporočljivo dieto. Jaz sem že videl kam to pelje...Ampak sem se res potrudil, da je sledila vsemu z tega lista in sledila vsem navodilom zdravnika. Vso hrano, ki ni spadala v tisti okvir sem pri njej zmetal vstran, nazo smo šli v trgovino in sem ji kupil res cel voziček in pol hrane, katero predlaga zdravnik oz stroka. Check-up ima čez 6 mesecev in se je treba potrudit, a ne.
Cela družina se je potrudila, da je vsemu sledila - z njo smo tudi začeli hodit na jutranje sprehode itd. Anyways - 6 mesec fast forward - popolnoma nobenega izboljšanja. Pravzaprav je bilo počutje slabše, verjetno stranski učinki tablet. Sladkor je bil tam-tam, imela je cca 1,5kg manj, visok ldl, hdl in trigliceridi. Zdravnica je seveda rekla, da bomo pač nadaljevali s "zdravljanjem". No, potem sem jaz za celo družino zbral študije LCFH (jaz sem na tej toćki to prakticiral že cca 7 let), jih prevedel in pokazal vsem..da bi se to le probalo. No in sem ponovil vajo... ven zmetal vso "zdravo" in "diabetes friendly" hrano, šli smo v trgovino in bla bla bla. OH ji nisem zelo omejil - jedilnik je bil da zaužije tam 60g OH na dan, ampak le iz določnega sadja in zelenjave. Dodali smo pa več jajc, kakšno bolj mastno meso, siri, solate z obilo olivnega olja, kakšno maslo itd.
Tablete je postopoma odstranjevala..prvo proti diabetesu in holesterolu... no, fast forward ko je imela čez 8 mesecev check-up pri dr. Sladkor v mejah normalne, -11kg, HDL in LDL dokaj visok, trigliceridi nizki. Seveda je dr rekla da je LDL nekam visok še vedno, ker pač nima pojma. Ker še se vedno ravna po starih smernicah. Sedaj so še v tej enačbi trigliceridi in njeno razmerje teh treh je zelo dobro.
Sedaj še redno jemlje ene tablete, otečenih nog več nima, počuti se veliko bolje - pravzaprav je sedaj pri 74 v boljši formi kot pri 55. Migren in bolečnih v hrbtenici tudi več ni - morda so bile sicer stranski učinek katerih tablet... Sedaj je skoraj 2 leti kasneje in ima normalno težo, le lenoba je nekako ostala =).
Če greš malce po spletu je podobnih zgodb ogromno. Poglej si npr facebook od Gašper Grom itd.
Seveda ni LCFH nek magic bullet.. Ampak tudi raziskave kažejo, da za hujšanje in metabolic syndrom itd. deluje bolje od standardne diete. Pravzaprav standarddna dieta vodi v prej omenjene težave. Sicer se za stanje krivi ljudi, češ, da so leni, ampak to ni res - je le en del zgodbe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kingsix ()
...Pa še primer: Babica ... pravzaprav je sedaj pri 74 v boljši formi kot pri 55...Le glej, da se ji ne bo zgodilo kot meni lani jeseni ono v stilu "slavček najlepše poje prej ko crkne" ... (Vnebohod_press) ...
Ko se omenja LCHF dieta se govori tudi o hujsanju. Jaz ne zelim hujsati. Dovolj sem shujsal s to boleznijo. Misic skoraj vec ne vidim. Ze tako sem bil suh 65kg ko sem dobil diabetes, danes imam 58kg...torej kako naj pridobim vsaj 2kg in da ostanem pri tej tezi z LCHF prehrano?
Invictus ::
Telovadi .
Drugače boš dobil špeh, ne mišic...
Drugače boš dobil špeh, ne mišic...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Problem bo s telovadbo. Namrec cuker mi ze tako ali tako v mirovanju hitro pada, kaj sele, da bi se premikal. Sem pa opazil, da mi cuker ponoci ne pada, ter da lahko do cirka 11ure zdrzim brez hrane oziroma, da mi cuker ne pada tako hitro.
To pomeni, da bi lahko zjutraj se zbudil naredil en kratek kardio za duso in telo. Pa potem kaksne tezje vaje. Si pa zal ne predstavljam, kako bom dobil misice brez vnosa OH. Ze tako ali tako sem imel probleme s pridobivanjem kilogramov, tudi z dobesednim naziranjem, kaj sele sedaj, ko jem kot ptic.
To pomeni, da bi lahko zjutraj se zbudil naredil en kratek kardio za duso in telo. Pa potem kaksne tezje vaje. Si pa zal ne predstavljam, kako bom dobil misice brez vnosa OH. Ze tako ali tako sem imel probleme s pridobivanjem kilogramov, tudi z dobesednim naziranjem, kaj sele sedaj, ko jem kot ptic.
Si pa zal ne predstavljam, kako bom dobil misice brez vnosa OH.Saj nihče ne pravi, da ne smeš vnašat OH.
Nihce ne pravi, ampak tako moram ocitno delati, saj imam cuden problem. Mogoce nisi prebral cele teme, ampak kar se mi sedaj dogaja je en velik misterij.
Pred cirka 2 dobra tedna sem se jemal inzulin ob obroku. Kar naenkrat sem bil po obroku v hipoglikemiji. Najprej sem mislil, da sem jaz nekaj zafrknil (prevec inzulina nasprical ali premalo pojedel). Nic od tega ni bilo. Enostavno se je slinavka zbudila in kar naenkrat zacela proizvajati inzulin. Super bi se reklo, ampak problem je, ker ga ocitno samo butne neglede na vnos hrane.
Sedaj se zgodi, ce jem "prevec" OH gre cuker hitro navzgor in potem tudi hitro pade. Pada pa toliko, dokler ne spijem kokakolo, da ga dobim na normalo. Zato sem zacel z vnasanjem manjse kolicine OH, da ne pride do spic, posledicno potem tudi ne pride do "brizga" inzulina, rezultat je enakomeren cuker. Cim dodam vec OH se zgodi spica in tako sem ves cas v zacaranem krogu.
Trenutno dnevno pojem mogoce cirka 50g OH...da imam kolikor toliko normalne vrednosti (brez spic navzgor in brez spic navzdol).
To je to...kako naj sedaj dobim vsaj kilco ali dve nazaj. To mi je sedaj zelja, saj se z 58kg pocutim kot en "djanki", ko se pogledam v ogledalo.
Ampak saj 50g OH je normalno, če gre za čiste sladkorje?
To je to...kako naj sedaj dobim vsaj kilco ali dve nazaj. To mi je sedaj zelja, saj se z 58kg pocutim kot en "djanki", ko se pogledam v ogledalo.Ja začni telovadit in se z OH nalivaj med vadbo, ane?
Ja bom probal. Kaj vec mi ne preostane. Zacel bom telovaditi najprej s svojo tezo. Sklece, trebusnjaki, pocepi...
Aquinas ::
Dr. Fung diabetes tip 2 zdravi s postenjem, na njegovi spletni strani je pa tudi zapis enega dohtarja, ki tip 1 zdravi ali pa vsaj omejuje z LCHF dieto. Ziher tam najdeš izkušnje ljudi s podobnimi težavami.
Aquinas ::
Ne vem. Slučajno sem zasledil na netu. A če je meme pol izkušnje ljudi ne pomagajo al kako?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | 12 sladkorne, sladkorni bolnikOddelek: Loža | 1361 (1088) | zee |
» | Kaj je sladkorna bolezen?Oddelek: Loža | 2928 (2048) | 6151 |
» | Moj jedilnik za nižanje holesterola (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 29410 (26827) | stara mama |
» | Sladkor je strup? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 42871 (38154) | energetik |
» | dodatki v prehrani (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13297 (11925) | tikitoki |