Forum » Zvok in slika » razvijanje filma
razvijanje filma
Skarje ::
pri babi sem našel nekaj starih filmov še zapakiranih. enega sem ostavil v fotoaparat. sedaj je povn in bi ga rad razvil.mi zna kdo pomagati vsaj kje bi ga lahko spravil v tako stanje da se slika nebi spremenila če ga dam na svetlobo? ali se to da narediti doma? film je ca-36-iso 200.
SeMiNeSanja ::
Odneseš ga v kakšen foto laboratorij, ki še razvija klasične filme (vse manj jih je) in upaš, da film še ni tako postaran, da bodo slike še uporabne.
Klasični foto filmi se namreč starajo, s tem pa tudi pada kakovost rezultata, ki ga smeš od njega pričakovati.
Doma pa smo nekoč (kakšne 30 let nazaj) razvijali črnobele filme. Ta postopek je bil še razmeroma enostaven in dostopen za amaterje. Razvijanje barvnih pa je vedno bilo bolj domena profesionalnih laboratorijev in fotografov. Enostavno preveč je bilo reči, ki jih lahko zamočiš kot amater pri razvijanju barvnih filmov.
Klasični foto filmi se namreč starajo, s tem pa tudi pada kakovost rezultata, ki ga smeš od njega pričakovati.
Doma pa smo nekoč (kakšne 30 let nazaj) razvijali črnobele filme. Ta postopek je bil še razmeroma enostaven in dostopen za amaterje. Razvijanje barvnih pa je vedno bilo bolj domena profesionalnih laboratorijev in fotografov. Enostavno preveč je bilo reči, ki jih lahko zamočiš kot amater pri razvijanju barvnih filmov.
no comment ::
Razvijanje današnjih barvnih filmov (tip C-41 (barvni negativ), tip E-6 (barvni dia)) je lažje kot črnobelih.
Obstaja namreč samo en recept (ki je najboljši in je standardiziran tako glede celotnega postopka in kemikalij) za vse vrste filmov določenega tipa. Pri črnobelih se še po stotih letih uspejo vsak dan skregat s čim in kako je treba razvit Tri-X ;)
Seveda pa za en film ne boš šel tega delat doma, ne glede na to ali je barvni ali črnobeli. Barvnega odneseš v prvi DM ali Mueller, črnobelega pa v prvi lokalni fotoklub (ali pa vprašaj pri Foto Grad in podobnih, če še razvijajo ČB). V skrajni sili mi lahko pošlješ tudi ZS in ti razvijem jaz.
Obstaja namreč samo en recept (ki je najboljši in je standardiziran tako glede celotnega postopka in kemikalij) za vse vrste filmov določenega tipa. Pri črnobelih se še po stotih letih uspejo vsak dan skregat s čim in kako je treba razvit Tri-X ;)
Seveda pa za en film ne boš šel tega delat doma, ne glede na to ali je barvni ali črnobeli. Barvnega odneseš v prvi DM ali Mueller, črnobelega pa v prvi lokalni fotoklub (ali pa vprašaj pri Foto Grad in podobnih, če še razvijajo ČB). V skrajni sili mi lahko pošlješ tudi ZS in ti razvijem jaz.
Skarje ::
alio bi mi kdo znal povedati kater postopek ter kako to v resnici izpeljati za film ca-36-iso 200
ups ca-36-iso 200/24°
ups ca-36-iso 200/24°
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Skarje ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Fotografski fim se vrača - vsaj maloOddelek: Sedem umetnosti | 9899 (6156) | no comment |
» | Kateri skener za negativeOddelek: Kaj kupiti | 6184 (5210) | no comment |
» | "Umiranje" analognih fotoaparatov? (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 9196 (6515) | Matev |
» | Razvoj analognih fotoaparatov pod velikim vprašajem (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 16949 (14314) | BigWhale |
» | FotografiOddelek: Loža | 1289 (1124) | AlchemY |