» »

V Južni Koreji se je začel proces stoletja

V Južni Koreji se je začel proces stoletja

Reuters - Danes se je v Južni Koreji začel sodni proces, ki ga je sam tožilec označili za proces stoletja. Čeprav jim podkupovanje tam ni tuje, je zadnji korupcijski škandal, ki je odnesel predsednico države (o njeni razrešitvi bo ustavno sodišče predvidoma odločilo jutri) in pred sodnika spravil Samsungovega izvršnega direktorja, vseeno brez primere v korejski zgodovini. Danes se je odvilo prvo dejanje v postopku.

Prvoobtoženi Lee Jae-yong, vnuk Samsungovega ustanovitelja in sin formalnega predsednika, sicer pa vršilec dolžnosti, krivdo zanika. Obtožnica ga bremeni podkupovanja, poneverbe in nekaterih drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala. Lee se današnjega predobravnalnega naroka ni udeležil, ker mu tega ni bilo treba, in bo na sojenje počakal v priporu. Njegov odvetnik je na sodišču dejal, da klient zanika vse obtožbe. Tudi ostali obtoženi, to so nekdani podpredsednik Samsung Group Choi Gee-sung, predsednik Samsung Group Chang Choong-ki in nekdanji predsednik Samsung Electronics Park Sang-jin, so zanikali krivdo. Podobno tudi korporacija Samsung Group zanika kakršnekoli nepravilnosti. Tožilstvo poizkuša dokazati, da je Samsung plačeval podkupnine podjetjem, ki so povezana s suspendirano korejsko predsednico, s čimer si je Lee zagotovil podporo državnega vrha in pokojninskega sklada (velik delničar) pri konsolidaciji skupine.

Sodišče bo naroke za zaslišanja razpisalo prihodnji teden. Korejska zakonodaja določa, da mora biti postopek na prvi stopnji končan v treh mesecih od vložitve pravnomočne obtožnice, torej najpozneje do 28. maja. Glede na odmevnost procesa pa je pričakovati pritožbe na višje stopnje.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kljub petletni zaporni kazni Samsungov izvršni direktor izpuščen po enem letu

Oddelek: Novice / Ostale najave
187331 (5335) joze67
»

Samsungov voditelj obsojen na pet let zapora

Oddelek: Novice / Tožbe
208154 (6367) MrStein
»

Zaradi podkupovanja aretirali Samsungovega šefa

Oddelek: Novice / Ostale najave
54728 (3655)          
»

Veliki korupcijski pretresi v Samsungu in celotni Južni Koreji

Oddelek: Novice / Tožbe
1510707 (8471) gruntfürmich
»

Evropska komisija Samsung obtožuje zlorabe prevladujočega položaja

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
266357 (5095) 17rnn

Več podobnih tem