» »

Kateri OS

Kateri OS

AlchemY ::

Zgleda, da bom imel odprte roke pri izbiri OS za en server, pa me zanima kaj predlagate? Server bo namenjen veliko uporabnikom (v stilu SiOLa) in mora bit kar najbolj zanesljiv.

Loki ::

Recimo Linux.

andrej ::

brez, da gremo zopet v religiozne vode povej zakaj bos mel ta server in kaksen hardwer bo...

tocno to hocem, brez kakrsne koli religije :) nasvet od enega izkusenega uporabnika.
Hardware je Dell-ov, tocne komponente ti zaenkrat se ne morem povedat, ker se nismo vse dobili, je pa skatla vredna okoli 400000 DEM, ce ti to kaj pove, sloni na P3(4 ?) procesorjih, OS pa mora podpirat vsaj dva, se bolje pa vec. Namenjen pa bo v bistu za ves ISP od HP, pomoci, download,...Torej OS za RESNO delo.

se opravicujem za izpad oziroma za trojni odgovor, oknom se je pravkar zmesalo, tako da sem moral racunalnik resetirati "#$"#

Ker je ze hardware bil tako drag potem moraz obvezno gor met OS in podporo od proizvajalca. Zakaj pa ni ze OS gor instaliran? Ce mas taki hardware potem ponavadi proizvajalci uporabijo tocno dolocen softwer ker vejo, da gor pici 100%, da so gonilniki in support. Oni potem vse instalirajo in ti rihtajo. Ce masina pikne potem oni pridejo in popravijo. Mislim, ce mas denar za tako masino, potem mas tudi denar za sistem in podporo. Ker na tak sistem nima smisla da se sam mucis in nekaj instaliras...
A lahko malo bolje definiras "ves ISP od HP, pomoci, download,...Torej OS za RESNO delo. "? A ze mate kaksne pripravljene aplikacije, ki zahtevajo tocno dolocen OS, ali pa boste zaceli vse znova. Ce mas tak odrago masino se ti splaca na zacetku malo premislit kot pa da potem saris...

kuntek ::

Kaj z škatlo, ki je vredna 400000 DEM ne dobiš nobenega softwara in suporta? I don't think so.>:D

PaJo ::

Meni tudi ni jasno kako to, saj taka masina mora ziher ze met OS polek pa seveda tezek suport, no vsaj jaz nebi kupil tako drage masine brez tega>:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

sinko999 ::

Če je kaka delovna postaja pol sodi gor UNIX , ker k tako dragi postaji se ponavadi dava zraven Unix pač od enega proizvajalca . Pa še kaki svinjsko dragi sftvare .

LP
Ni? ni ve?no !

sam sem vprasal, kateri OS bo gor pa mi je "the boss" odgovoril, da je to odvisno od mene?!, mozno da je kaj zabluzil, bom videl v ponedeljek, bi pa rad vseeno preveril vase mnenje. Kako bi se kaj gor obnesel naprimer w2000 advance server?? Zadeva mora podpirati tudi internetno telefonijo! Mislim pa da bomo imeli support kar sami, ker se pripravljajo nekaksna solanja v tujini v tej smeri,... zal ne morem povedati kaj vec ker se sam ne vem, morda kaj vec drug teden. Kolikor sem pa do sedaj videl, mislim da bo dogajajne po novem letu 2000 kar pestro.

Advanced SErver bi pico gori, ker podpira do 8 CPU. Problem je lahko samo v ostali opremi, ce recimo ne bo driverjev za kaksno stvar - vendar dvomim...
btw: Ce ste ze dali tolko za masino, zakaj potem niste raje kupli kaksno masino z w2k Datacenter, ki so posebej stestirane in kjer proizvajalec (Dell, Compaq) garantira 99.99% dostopnost! Ce mas tolko denarja se to tudi splaca.
w2k datacenter ni na voljo v prosti prodaji, ampak ji lahko dobis samo na tocno dolocenih in stestiranih masinah. Zoto pa garantirajo taksno zanesljivost... in seveda ceno ...

A lahko poves za katero firmo se to gre?

kuntek ::

Kako pa ti je uspelo, da boš odgovoren za mašino, ki je vredna 400000DM in ti kot kaže nimaš dosti pojma o OS-ih?
Pri kateri firmi pa si?

hatch ::

Karkoli, samo ne windowsev...
Jaz bi dal gor kako linux distribucijo ali pa BSD.

JLP ::

hatch če maš z "windows" u mislih Windows 9x/ME se zelo strinjam s tabo (no sej itak niso za serverje namenjeni).
Sam če pa mislš Windows 2000 se pa ne strinjam s tabo.
Windows 2000 so zelo spodben operacijski sistem, sploh serverske izdaje.
Tko da bi jest predlagov GNU\Linux (pa ne kašnga Mandrakea al pa Corela), Windows 2000 AS al pa BSD.
Live long and prosper!

mislim, da imam nekaj pojma o OS ih, ker se z tem bavim ze dlje kot vecina obiskovalcev tega Foruma, vendar sem hotel slisati tudi mnenje ljudi, ki dolocene zadeve zares obvladajo, predvsem andrejevo. Drugac bi pa lahko tud jaz na kaksno podobno temo odgovoril z Linux, Win2k in naredil piko.To vem tud sam.

Shaky ::

Bravo AlchemY :)):))

Ko dajas en sistem na taksno masino potem moras pomislit tudi na support. Ker vidim, da je masina za resno delo potrebuje tudi resen support ce se kaj zalomi, ker firma nima cajta, da ko se kaj zgodi, da nekdo potem mrcvari en teden pa nic skupaj ne spravi.
Ce v hisi super obvladate kaksen Linux potem ga lahko date gor - seveda, ce Dell podpira Linux na tej masini
Ce nimate kaksnih resnih linuxasev na katere se lahko zanesete potem je w2k boljsa stvar. Ne zato, ker bi bil superioren glede na Linux 0:) ampak zato, ker support nudijo firme. Nikakor nima smisla dat gor linux, ce bo support nudil en najstnik, ki se sicer spozna na zadevo, ampak se nanjga ne more prenesti neka velika odgovornost. V tem pogledu imajo w2k prednost, ker je veliko podjetij pri nas, ki se ukvarja z supportom, in ki znajo sprejeti vecjo odgovornost.
S sistemi, ki morajo bit 24 ur online se ni za zezat. OS je le en del mozaika. Ko se kaj zalomi pa je support tisti, ki zadevo resuje - in tukaj so v vecini v prednosti w2k sistemi, vsaj zaenkrat.
Pri veliko pristasih linuxa se predvsem vidi, da zadevo obvladajo, ampak se niso navajeni na razmisljanje podjetij. Recimo slo-tech laufa na linuxu, in ko se kaj zalomi (in v zadnjem casu se je kar precej) ni vecje skode, razen, da mi ne moremo postati, prebirati novic itd. Ena firma si ne more kar tako privoscit, da en dan nebi serverji delali. Ce se to ponovi v par dnevih lahko firma propade. To je odgovornost, ki jo vecina mladine ne more kar tako sprejeti nase.
Kar tako en sistem izkljuciti iz igre, kot bi to naredil hatch pa ni dobro...

hval andrej! bomo videli kaj bo, vas bom obvescal o zadevi!

simon ::

Podpora ni nobena ovira za Linux. Kar nekaj firm v Sloveniji jo nudi. Sam imam zelo dobre izkusnje z Agendo iz Maribora. Sicer naj pa te podpora ne zavede, vsaj pri nas to ne dela tako kot bi moralo. Tudi ce imas sklenjeno se taksno dobro pogodbo, ti lahko posljejo za popravljat stvari taksnega peka, da se drugic rajsi spravis sam urejat zadevo :(
Sicer pa je tako, da je Linux zrel za resne zadeve, to dokazuje tudi to da je bila v knjigarni konzorcij v Ljubljani pred dvema letoma samo ena knjiga o Linux-u, sedaj pa jih je vec kot pa za Microsoftove sisteme.

winsi imajo za dolocene namene tudi razlicne sisteme kot so Advance server,server, itd.... kako je s tem pri linuxu, j vseeno katera distribucija je??

PaJo ::

V principu je vseeno, samo ti priporcam da stvar deloma sam nastelas ce ze uporblajs linux kod server. Ma pa recimo RedHat tudi neko server variant, pac malo poglej na njihovi strani, za druge distribucije pa nisem cisto prepricam;(
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

pri linuxu je cool ker si lahko sistem sam popolnoma skonfiguriras. pri winsih pa moras vedno vlacit nesnago zraven... recimo, kaj ti be bojo spili, pa WMP, pa DirectX na enem enterprise strezniku8-O;((

Te stvari pa ne mores kar tako odstranit, razen, da gres pa nabavis kako posebno prirejeno verzijo ali source kodo in jo drago placas:D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi podpori za Windows 2000 se počasi bliža konec (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
907331 (5780) Gandalfar

Zakaj samo redki uporabljajo win2k??

Oddelek: Operacijski sistemi
432163 (911) -MiS-
»

Windows XP Vs Winows 98 (strani: 1 2 3 )

1437099 (5645) tha_man
»

Win XP[ za/proti ] (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
755154 (3956) CaqKa
»

Win 98, Win ME ali Win 2k? (strani: 1 2 )

585430 (4572) andrej

Več podobnih tem