» »

Dune (remake)

Dune (remake)

Temo vidijo: vsi
««
9 / 17
»»

Lonsarg ::

Tako je tudi v knjigi bolj ali manj, pejt se jezit v temo o knjigi :) Je sicer res da v knjigi je dodatno razloženo, da so v Dune "atomics" orožja prepovedana na političnem nivoju (podobno kot pri nas atomske). Ter da te ščiti ki jih uporabljajo povzročijo atomics eksplozije če na njih uporabiš kaj preveč tehnološkega. Torej ja lahko z high tech pobiješ, ampak boš s tem sprožil mini nuke in to politično ne gre skozi.

Kljub vsemu, če ti je pogoj da vse te logične razlage zveš med filmom ter da morajo biti brez bližnic, potem si direktno odrezan od precej zvrsti filmov. Bad luck for you, ampak to je čisto tvoja subjektivnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Gregor P ::

Film je dejansko gledljiv, ampak tako po spominu moram reči, da je bil tisti pred desetletji zelo dobro narejen; ga moram še enkrat pogledat preden rečem, da je bil boljši od tega zdaj 8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

svecka ::

gus5 je izjavil:

mgermo je izjavil:

gus5...ni film zate, ker sploh ne poslušaš besedila...
Sine se je boril kot mamin champion, ker se ženska sama ne more borit, mora nekdo zanjo. Kandidatov se ni trlo.
Jess nihče ne sme izzvati, ker je coprnica. Če prav razumem, se je zgodilo sledeče: Stilgar napade Jess, ker ne ve, da je coprnica. Ta ga premaga in postane vodja skupine - pri puščavskih staroselcih je vodja vedno najmočnejša oseba oz. najboljši bojevnik. Jamis želi dvoboj z Jess z namenom, da jo ubije in povrne "titulo" vodje. Stilgar, ki dojame, da je je Jess coprnica, mu pove, da se zoper coprnico ne sme boriti, zato Jamis terja dvoboj z njenim branilcem. Javi se Pavle, premaga Jamisa in zdaj je on poglavar klana.

Zgodba ima predvidljiv konec. Pavle bo po tem, ko bo ponovno zagnal projekt črpanja podzemnih voda in namakanja puščave, verjetno končal kot poglavar vseh plemen na Arrakisu.

dild0idis je izjavil:

Če si gledal, se je boril kot mamin šampion, plus Paul kot "Kvisatz Haderach" ima določene videnja, če užije "Spice Melange" in v tej videnjih je videl, kako se bo njegov nasprotnik boril in ga je zato, čeprav ima občutno manj izkušenj, premagal.
Torej je varal s pomočjo magije? OK. V tem primeru je film slabo narejen, ker ni v zadostni meri izpostavljena ta magična "dimenzija" dvoboja. Mu je morda "telepatsko" pomagala tudi Jess?

Beli_Zajcek je izjavil:

Z meči se bojujejo, ker imajo sicer lasguns, ampak če ustreliš z laserjem v force shield se zgodi nekaj podobnega atomski eksploziji.
Kar atomska eksplozija? Jao. Pa naj se obstreljujejo z zastrupljenimi puščicami. Leto je podlegel prav puščici. Pravzaprav energijski ščit sploh ni dobra zaščita pred kinetičnimi izstrelki. Res, da upočasni hitre izstrelke, a upočasnjeni izstrelki lahko prodirajo skozi ščit in počasi nadaljujejo pot proti cilju - telesu žrtve.

mgermo je izjavil:

Ščiti privabljajo worme.
Zakaj ne pobijejo črvov? Črvi so neumna bitja, poženejo se zoper vsako telo, ki oddaja zvok, ki odstopa od šumov okolja. Žrejo vse živo in neživo, celo kombajne za žetev začimbe. Zlahka bi jim bilo podtakniti ogromno eksplozivno vabo... Ka-boom! Aja, saj res, ne gre to tako. Le na čem bojo pa puščavniki jezdili, če jim pobijejo črvičke...

Še eno vprašanje, kje se je Pavle naučil letenja? Tudi letenje obvlada z magijo?


Rekel bom samo tole...tebi ni pomoči, lahko ti odgovorim na vsa tvoja vprašanja, vendar ne bom ker imaš WIKI za to, ki ti vse razloži..ne podpiram tvoje neumnosti in lenobe.

Oberyn ::

Gus in Okapi, bistvo je, da je to fantazijska zgodba. Avtor si je izmislil ekstremno kompleksno okolje, v katerega je postavil svoja pravila fizike, tehnologije in politike. Vse to je izmišljeno. To pač počnejo avtorji. Saj to ni bil edini avtor fantazijske literature. Zgodba je privlačna za tiste, ki so nam take zgodbe privlačne. Fizikalne konsistence v takih okoljih glih ne iščemo. Obstajajo pa tudi filmi, ki strogo povzemajo in prikazujejo našo trenutno fizikalno, tehnološko in politično realnost. Imenujemo jih dokumentarci. Če ti fantazijske zgodbe ne vžgejo, pač gledaš dokumentarce. Samo moje mnenje na brzino.

pegasus ::

BBC culture naredil zelo zanimivo primerjavo s Star wars. Naenkrat postane zelo očitno, od kod je Lucas črpal vsaj del idej ...

Kurzweil ::

Včeraj sem imal končno tudi jaz čas it v kino pogledat...

Film je vizualno odličen... scenarij in zgodba po pričakovanjih... torej znana zgodba, ki se je tu v novem Dunu bolj držijo... soundtrack na mestu... casting overall dober,... kjer seveda bode v oči tale neumna rošada, kar se Liet Kynes, katero smo tako vedeli že prej... in pa najbolj sem se bal Jasona Momoe, ki še posebej v sci-fi filmu izpade kot tarzan v prihodnosti... v GOT je bil odličen, tu pa sem dejansko še nekak prenesel zadevo... film se mi ni vlekel kot nekaterim, pri katerih gre verjetno pri večini za gledalce, ki prisegajo na 95min akcionerje... imam raje, da dobimi dober insight v zadeve, pa četudi zadeva traja 4 ure, kot da se spusti pol stvari... bi še našel kakšno malenkost, ampak overall zadovoljen!

Jaz bi dal oceno 8,5

Sicer pa bi mi bilo žal, če ne bi tega filma šel gledat v kino, ker je tista tipična avdio-vizualna izkušnja, ki je doma pač ne moreš doživet... zdej pa komaj čakam na 2. del... oz. še kakšno adaptacijo kasneje. Za kakšne podrobnosti in additional felerje pa bo še treba kdaj pogledat, če sem original Dune pogledal verjetno 100x, bom tega še gotovo kar nekajkrat. Spet dobro opravljeno delo Denisa Villeneuva.

Kot rečeno, več kot priporočam ogled v kinu!

pegasus ::

Mene je by far najbolj navdušil mechanical design. Karjole (caryall) so briljantne :)

Kurzweil ::

pegasus je izjavil:

Mene je by far najbolj navdušil mechanical design. Karjole (caryall) so briljantne :)


Je bil proper narejen ja... ne bi rad dlakocepil, ampak sem takole razmišljal... ko ravno omenjaš mechanical design... kako bi moral vibrirat let v ornithopterju.. govorim zaradi gibanja onih kril...

pegasus ::

Če so mase pravilno razporejene (=krila peresno lahka), nimaš nekih hudih vibracij. Glej žuželke, ali pa tega majstra: https://www.youtube.com/user/BZH07614/v...
Also http://pages.erau.edu/~andrewsa/sci_fi_...

Kurzweil ::

pegasus je izjavil:

Če so mase pravilno razporejene (=krila peresno lahka), nimaš nekih hudih vibracij. Glej žuželke, ali pa tega majstra: https://www.youtube.com/user/BZH07614/v...
Also http://pages.erau.edu/~andrewsa/sci_fi_...


Nice, hvala za te linke... vidim, da nisem edini, ki se je to že spraševal... sicer pa so ornithopterji tudi proper izgledali...

opeter ::

Tudi jaz komaj čakam nadaljevanje: Dune - Part 2. :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

gus5 ::

Lonsarg je izjavil:

Tako je tudi v knjigi bolj ali manj
Potem je tudi avtor knjižne predloge filma ustvaril črno-bel svet, v katerem se protagonisti delijo na "dobre fante" (Pavle in njegovi plemeniti divjaki) ter "zlobce" (ljubosumni cesar in brutalni baron Harkonnen). Serija GOT je bila zabavna, ker zgodbe ni gradila na črno-beli percepciji človeškega ravnanja. (Ok, Jon Snow je bil izjema). Vmes - med črnimi in belimi - se v filmu nahaja red coprnic, ki ima svojo agendo - ustvariti en um, ki naj bi zaprl prepad med prostorom in časom, med preteklostjo in prihodnostjo. Ne razumem, kaj hoče, a zaudarja po totalitarizmu (eno-umju). Morda se bo Pavle obrnil proti redu in ubil vrhovno coprnico in/ali celo lastni mamo.

Kurzweil je izjavil:

film se mi ni vlekel kot nekaterim, pri katerih gre verjetno pri večini za gledalce, ki prisegajo na 95min akcionerje... imam raje, da dobimi dober insight v zadeve, pa četudi zadeva traja 4 ure, kot da se spusti pol stvari...
Za tiste, ki nismo brali knjižne predloge filma, je insight v zgodbo nezadosten.

Oberyn je izjavil:

Gus in Okapi, bistvo je, da je to fantazijska zgodba.
Tudi naracija v fantazijskih zgodba naj bi bila konsistentna in preprečljiva.

Okapi je izjavil:

V gradu je cela vojska, potem pa en zdravnik ubije tri stražarje in izključi glavni ščit. Medtem vsi drugi sladko spijo, iz vesolja pride druga vojska in vse preseneti. Mislim, ajoj...
Še huje je. En izdajalec naj bi sam samcat onemogočil obrambo ne le v štabnem naselju, ampak v vseh naseljih na planetu. Z izklopom enega stikala?! Jao!

Jarno je izjavil:

Črvi so btw. ključni za nastanek 'začimbe'...
Iz filmske naracije tega ni moč razbrati. Je pa nenavadno, da high-tech civilizacija ne zna izdelati sintetične začimbe in je še vedno odvisna od kakcev ličink.

oo7 ::

Grem zdaj pogledat film Dune :)






Drugače letos izide še en nizko proračunski B film - Planet Dune :))


Planet Dune - Official Trailer

Gregor P ::

To je očitno hollywoodska taktika, kako ob blockbusterjih zaslužiti še več denarja; ker čisto vedno je poleg narejen še nek film ž-klase 8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BigWhale ::

pegasus je izjavil:

Mene je by far najbolj navdušil mechanical design. Karjole (caryall) so briljantne :)


Zanimivo je, da so recimo ornikopterji zelo podobni tistim v igri Dune 2. :)

dild0idis ::

gus5 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Tako je tudi v knjigi bolj ali manj
Potem je tudi avtor knjižne predloge filma ustvaril črno-bel svet, v katerem se protagonisti delijo na "dobre fante" (Pavle in njegovi plemeniti divjaki) ter "zlobce" (ljubosumni cesar in brutalni baron Harkonnen). Serija GOT je bila zabavna, ker zgodbe ni gradila na črno-beli percepciji človeškega ravnanja. (Ok, Jon Snow je bil izjema). Vmes - med črnimi in belimi - se v filmu nahaja red coprnic, ki ima svojo agendo - ustvariti en um, ki naj bi zaprl prepad med prostorom in časom, med preteklostjo in prihodnostjo. Ne razumem, kaj hoče, a zaudarja po totalitarizmu (eno-umju). Morda se bo Pavle obrnil proti redu in ubil vrhovno coprnico in/ali celo lastni mamo.

Kurzweil je izjavil:

film se mi ni vlekel kot nekaterim, pri katerih gre verjetno pri večini za gledalce, ki prisegajo na 95min akcionerje... imam raje, da dobimi dober insight v zadeve, pa četudi zadeva traja 4 ure, kot da se spusti pol stvari...
Za tiste, ki nismo brali knjižne predloge filma, je insight v zgodbo nezadosten.

Oberyn je izjavil:

Gus in Okapi, bistvo je, da je to fantazijska zgodba.
Tudi naracija v fantazijskih zgodba naj bi bila konsistentna in preprečljiva.

Okapi je izjavil:

V gradu je cela vojska, potem pa en zdravnik ubije tri stražarje in izključi glavni ščit. Medtem vsi drugi sladko spijo, iz vesolja pride druga vojska in vse preseneti. Mislim, ajoj...
Še huje je. En izdajalec naj bi sam samcat onemogočil obrambo ne le v štabnem naselju, ampak v vseh naseljih na planetu. Z izklopom enega stikala?! Jao!

Jarno je izjavil:

Črvi so btw. ključni za nastanek 'začimbe'...
Iz filmske naracije tega ni moč razbrati. Je pa nenavadno, da high-tech civilizacija ne zna izdelati sintetične začimbe in je še vedno odvisna od kakcev ličink.


Ufff Gus tole si tako brcnil v temo, da kar boli, sploh v prvi tocki.

Vecino teh zadev, ki te motijo je problem v tem, da ce jih vse razlozijo je, bi bil film dolg se vsaj nekaj ur vec.

Morda bi bolje celotna zadeva delovala kot tv serija.

Pa ce ze omenjas GoT, predstavljal si, da celoitno prvo sezono razdelijo na dva filma in koliko bi bilo izgubljenega…
Ni važno na koga mečeš jedrske, važno je, da ti Lady Gaga poje!

Gregor P ::

Sem si še enkrat pogledal stari film Dune 1984 (kino različica), še prej pa (samo) prolog iz podaljšane različice; to mislim, da je to najboljša kombinacija, da razumeš vse (če nisi bral knjig). In moram ponoviti, da smo za tiste čase gledalci dobili povsem dostojen film na to zgodbo/knjige. Je že res, da ta ta nov zgleda (logično) bolj sodobno in profesionalno narejen, ampak toliko boljši pa spet ni. Pri ta starem se pač pozna, da jim je bilo od nekje polovice naprej težko spraviti zgodbo na platno in je ratalo tako osladno hipijevsko proti koncu, morda so si zadali preveč za samo en film, ampak meni je bilo ok.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Okapi ::

gus5 je izjavil:


Oberyn je izjavil:

Gus in Okapi, bistvo je, da je to fantazijska zgodba.
Tudi naracija v fantazijskih zgodba naj bi bila konsistentna in preprečljiva.

Točno tako. Jaz nimam nič proti kršenju fizikalnih zakonov, ali čarovnijam, ampak ljudje se morajo še vedno obnašati logično, smiselno.

Recimo, zombiji kot taki me ne motijo, čeprav kršijo osnovne fizikalne zakone. Moti pa me, ko se ljudje, soočeni z zombiji, obnašajo kot debili.

Tu v filmu pa recimo napad vesoljskih ladij na grad, z bombami in laserji, na tleh pa vojska juriša z meči, kot v srednjem veku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

opeter ::

Okapi je izjavil:

Tu v filmu pa recimo napad vesoljskih ladij na grad, z bombami in laserji, na tleh pa vojska juriša z meči, kot v srednjem veku.


Torej se ti zdijo energetski/svetlobni meči v Vojni zvezd bolj "stajliš" v primerjavi s temi meči iz kovine ali pa črvjih zob? ;)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Okapi ::

Ne razumeš. Ni problem v mečih kot takih, ampak kako, kdaj in zakaj jih uporabljajo. V Vojni zvezd jih imajo samo jediji.

Gregor P ::

... tudi Mandalorijani 8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

svecka ::

Okapi je izjavil:

Ne razumeš. Ni problem v mečih kot takih, ampak kako, kdaj in zakaj jih uporabljajo. V Vojni zvezd jih imajo samo jediji.


hahahahhahahaha, zakaj delaš norca iz sebe? Vsakdo lahklo uporablja lightsaber. Know your facts. General Grievous btw če ti ni jasno.

gus5 ::

opeter je izjavil:

Okapi je izjavil:

Tu v filmu pa recimo napad vesoljskih ladij na grad, z bombami in laserji, na tleh pa vojska juriša z meči, kot v srednjem veku.


Torej se ti zdijo energetski/svetlobni meči v Vojni zvezd bolj "stajliš" v primerjavi s temi meči iz kovine ali pa črvjih zob? ;)
Ja, sablje v Vojni zvezd so high-tech. In poleg sabelj obstaja vrsta razno-raznih ročnih orožij, od laserskih do "kinetičnih".

dild0idis ::

Butasta debata, gus s kolegi sedaj, ker mu Dune ni všeč, išče nesmisle v filmu.

Butsta debata pa je, ker lahko praktično vsak film takole analiziraš in ugotoviš 1001 napako.

Zakaj recimo v Star Trek uporabljajo mašino, ki te vsakič ubije, zakaj se sploh staraš v Star Trek, če se tvoje celice na novo sestavijo, po svoje bi lahko imel 10 Worfov, ki bi istočasno tekli naokoli, glede na prikazano delovanje trasnporterja.

Zakaj recimo James Bonda ne ubijejo takoj, ko se predstavi Bond, James Bond ali ujamejo in mu baddie začne razlagati svoj načrt, ubij ga in problem rešen?

Zakaj v Star Trek ne uporabljajo kinetičnega orožja, zakaj se bojujejo večinoma samo v 2. dimenzijah, zakaj je most na Enerprise na tako butastem mestu?

Zakaj v LOTR ne letijo z unimi ptiči in vržejo prstan v vulkan?

Zakaj v Harry Potterju imajo enkrat time travel, v naslednjih delih se ga sploh ne omenja več?

V vseh filmih, kjer je time travel, sploh ne moreš izgubiti, ker pač ponoviš vajo in greš še enkrat od začetka...
Ni važno na koga mečeš jedrske, važno je, da ti Lady Gaga poje!

Zgodovina sprememb…

dild0idis ::

ps: Pa še najboljši detajl, v Dnevu neodvisnosti z Macom hacka nezemljanovo glavno ladjo, ki ima nek svoj OS, pa naj še kdo reče, da Mac ni za resno delo
Ni važno na koga mečeš jedrske, važno je, da ti Lady Gaga poje!

Netrunner ::

Če prav razumem je novi DUNE dober, če prebereš njigo prej? .. nekaj takega kot je štoparski vodnik po galaksiji, kjer če nisi prebral knjige film ni prišel do izraza.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Gregor P ::

Po mojem knjigo prebereš prej zato, da lahko uživaš v vseh detajlih te zgodbe in si tega bralnega doživetja ne pokvariš s filmom - kar tudi sicer velja na splošno (prej knjigo, nato šele film).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

dild0idis ::

BTW, a sploh obstaja film oz. serija, kjer je posneto boljše kot knjiga?

Ker kakor sem sam bral in gledal, niti en film ali serija ne doseže nivoja knjige.
Ni važno na koga mečeš jedrske, važno je, da ti Lady Gaga poje!

pegasus ::

Beastars. Anime v določenih pogledih celo nadgradi mango, ki je že sama po sebi odlična.

Kurzweil ::

Neko obsežno zbirko, da ne rečem 21 knjig je nemogoče predstaviti v nekem filmu, tudi seriji. In takoj ko pride od nekega odklona, so bralci knjig lahko hitro razočarani, saj je predloga seveda večji insight, pravtako si bralec predstavlja stvar po svoje, kar je tudi čar branja.

In ker mora biti v večini predloga kvalitetna, da sploh pride do produkcije filma, je že v osnovi praktično nemogoče zadovoljit kvaliteto in podroben insight v zgodbo.

Pri Dunu ni nič drugače... kaj pa ljudje pričakujejo od fantazijskega sci-fija pa je bolj njihov problem. Dune se izmed vseh znanstvenih fantastik dogaja najdlje v prihodnosti, kjer je lahko vmes prišlo že do 1001 katastrofe, kjer človeštvo nazaduje do te mere, da gre nazaj za leseno žlico, še posebej če govorimo o celotnem vesolju... Fremeni imajo svoj tradition in ne vem zakaj vas čudijo meči... čudno, da nihče ne opazi, da v celotnem filmu ni nikjer niti enega računalnika.

Gre za abstrakcijo, sci-fi, fantazijo, dajte si to vbit v glavo. Mi je pa zanimivo, koliko je kritikov, ki zadeve sploh še niso gledali. Jaz bom še enkrat rekel, gre za dober film, ki ga je več kot vredno iti gledat v kino, včasih se mora človek sprostit in gledat na stvar malce širše... umetnost ni fucking real life... včasih je potrebno malce domišljije, da ne rečem iskanja simbolizma, metafor in še česa tudi v tistem, kar temu niti ni bilo namenjeno v izvirniku.

Tale Dune ima kakšen feler, overall pa je dober journey... pri kakšni stvari vzamite kdaj tudi v obzir, kdaj je bila predloga sploh napisana... če se ne motim, je bil prvi Dune leta 1965... je pa zanimivo, kako se večina raje prička, krega in dlakocepi,... predvsem pa je zanimiva ta "analitična paraliza", ko folk razmišlja kaj bi raje bral ali gledal,... vmes bi lahko prebrali že par knjig in oba filma večkrat...

Kot rečeno, se najde kakšen feler, meni osebno je daleč največja neumnost tole okrog igralke, ki je igrala Liet Kynes, to pa dejansko je neumnost big time, pa se prav malo požvižgam na čase in trende današanjega časa,... vsebinsko stvar spremeniti do te mere, je retardirano.

Malce sem debelo pogledal, ko sem videl tiste "škotske dude"...

Mi je pa res všeč, da ni bilo nekega debilnega pocukranega humorja na prvo, kot nam to posiljujejo v raznih DC, Marvel, Disney filmih...

Dejansko se zdi, da ko pride do nekih epskih momentov, bi lahko Denis Villeneuve precej bolj pretiraval, dejansko sem celo pogrešal malce več tega... pa se je tudi tu precej vzdržal, pa mu ni bilo treba.

Pogrešal sem mogoče za ščepec več teh internih misli in frustracij Paula, ko spozna, kakšno breme mu je dejansko bilo naloženo.

Tudi debilne akcije ni skoraj nič, kar se zavedam, da večino boli... tudi bolj počasen pace pri filmih kot sta Dune in Blade Runner sede, saj ustvari tisti prepotreben občutek in univerzum v kater smo... mogoče mi je po mojem skromnem okusu navkljub vizualni lepoti mogoče malce pretirano spoliran design... vse je preveč clean, premalo fucking rusta in podobnega... so mi posrečene te grainy close up scene, ker dajo tak občutek po peščenem...

Soundtrack pa je sicer nadpovprečen, ampak se mi zdi, da vendarle ne dosega tistega res vrhunskega suspenza... so Toto bolje opravili zadevo, kot Hans Zimmer, vsaj za moj okus, je pa res, da govorim to precej subjektivno, saj sem sentimentalno zelo navezan na Lynchevo varjanto, ker smo pač rastli s tem... isto velja za Blade Runnerja, Vangelis je daleč bolje opravil svoje, kot Hans Zimmer... manjka tisto malo, da bi res rekel, da je vrhunski soundtrack... ali drugače, soundtracka od Duna in Blade Runnerja sem kupil original, ta dva od Hansa mi niti na misel ne pade...

Casting je dejansko dober, če izvzamem Liet Kynes in Mamoo, ki se mi zdi, da sede samo v GOT,... lahko bi igral Tarzana...

Dejansko komaj čakam, da ga pogledam še enkrat/večkrat, da se povsem poglobim v zadevo...

kow ::

Netrunner je izjavil:

Če prav razumem je novi DUNE dober, če prebereš njigo prej? .. nekaj takega kot je štoparski vodnik po galaksiji, kjer če nisi prebral knjige film ni prišel do izraza.


Odvisno. Morda, ce jo hitro preletis. Ce je preberes natancno, potem vidis, da je scenarij precej dolgocasen. Imo, bi moral biti nelinearni oz. scene bi morale skakati iz planeta na planet brez zadrzkov - samo potem bi bil popolnoma negledljiv za gledalca nebralca.

opeter ::

oo7 je izjavil:

Drugače letos izide še en nizko proračunski B film - Planet Dune :))


Ta avstralski film se mi zdi (bolj) zanimiv:
Dune Drifter
https://www.imdb.com/title/tt11835714/





Nizkoproračunska mešanica elementov Vojne zvezd, srhljivke in nekaj drame.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

buttcrack ::

3.3/10 pri 1k mnenjih?

opeter ::

buttcrack je izjavil:

3.3/10 pri 1k mnenjih?


Ja, to je še kar v redu. Za primerjavo: Asylumovi filmi imajo dokaj redko oceno več kot 2/10. No, bomo videli, kako bo pri Planet Dune.

Zdaj pa nazaj na visokoproračunski Dune.

Ta gospod razloži politiko:
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Sheteentz ::

The mystery of life isn't a problem to solve, but a reality to experience.

Tole je ena od osrednjih misli filma. Če tega ne zapopadete, vam ostane debatiranje o fiziki in tehnologiji, torej razmisleki za mentalno prikrajšane. Ane, kakšna abotnost od filma, da niso predstavili, kakšne zobne ščetke uporabljajo, mislim wtf kako flup filem.

Kurzweil ::

Sheteentz je izjavil:

The mystery of life isn't a problem to solve, but a reality to experience.

Tole je ena od osrednjih misli filma. Če tega ne zapopadete, vam ostane debatiranje o fiziki in tehnologiji, torej razmisleki za mentalno prikrajšane. Ane, kakšna abotnost od filma, da niso predstavili, kakšne zobne ščetke uporabljajo, mislim wtf kako flup filem.


Si kar spretno tole napisal... se povsem strinjam, nekaj podobnega sem hotel med drugim napisat tudi v tistih črevah od mojega zadnjega posta...

In kakšen je bil tebi film, mislim seveda ta novega...

buttcrack ::

res je, groza, niti enkrat ni šel nihče srat ali scat v 2.5h dolgem filmu :)

Jaz osebno sem v filmu užival, tako kot vsaj 5× v 1984 varianti. Tudi novega bom še parkrat pogledal.

kuglvinkl ::

Kurzweil je izjavil:

Sheteentz je izjavil:

The mystery of life isn't a problem to solve, but a reality to experience.

Tole je ena od osrednjih misli filma. Če tega ne zapopadete, vam ostane debatiranje o fiziki in tehnologiji, torej razmisleki za mentalno prikrajšane. Ane, kakšna abotnost od filma, da niso predstavili, kakšne zobne ščetke uporabljajo, mislim wtf kako flup filem.


Si kar spretno tole napisal... se povsem strinjam, nekaj podobnega sem hotel med drugim napisat tudi v tistih črevah od mojega zadnjega posta...

In kakšen je bil tebi film, mislim seveda ta novega...


Zanimiva primerjava, like it. Enkrat sem priporocal film Galipoli, izrazit anti vojni film - to je msg, in model prbije, cisti bs film, tanki niso uporabljal kovic v 1. Sv vojni.

Lyncev Dune je ful dobra skica za Denisov Dune. Na par mestih klence vendar nic omembe vrednega.
Your focus determines your reallity

oo7 ::

Sem včeraj pogledal DUNE. Men je bil dober film boljši kot original.

nejcek74 ::

oo7 je izjavil:

Sem včeraj pogledal DUNE. Men je bil dober film boljši kot original.

original filma ni ;)
original je knjiga, Lynchev film je požel precej zgražanja od fenov, češ da ne sledi izvirniku.

oo7 ::

nejcek74 je izjavil:

oo7 je izjavil:

Sem včeraj pogledal DUNE. Men je bil dober film boljši kot original.

original filma ni ;)
original je knjiga, Lynchev film je požel precej zgražanja od fenov, češ da ne sledi izvirniku.


No ja mislil sem na tisti prvi film :)

Gagatronix ::

Lynchev film je pac ... Lynchev film. Lynch ima zelo specificno metodologijo glede filmov, ki se pac s Herbertom nekako ni poklapala, zato je bil Lynchev Dune tak kot pac je. Je slab ? Nikakor ne. Je pa zelo tipicno Lynch in posledicno bos imel dva zelo ostro locena tabora: Tezke pristase in tezke nasprotnike. Meni osebno je za Dune dokaj vseeno, ker tudi nasplosno nisem pretiran fan Herbertovega stila znanstvene fantastike, vseeno pa bi bilo neumno zanikati, da Herbert s svojimi sestimi knjigami ni ustvaril zelo specificnega podrocja sci-fi-ja, ki gre do neke mere v nasprotje z do takrat uveljavljenimi tropes-i znanstvene fantastike.

nejcek74 ::

oo7 je izjavil:

No ja mislil sem na tisti prvi film :)

Ja, ampak ravno zato, kot razloži Gagatronix, prvi film je Lynchev, zelo avtorski, pri čemer je Lynch že v osnovi na meji bizarnega. Zato kot film ni neka referenca v primerjavi do knjige.
Villeneuvov film za moj okus tudi preveč stavi na cinegrafijo in glasbo. Oboje te prevzame do te mere, da pomen zgodbe skoraj izgine. No saj, mogoče je to čisto ok, ker, kot so mnogi že ugotovili, je le ta precej banalna. :P
Čeprav zakaj je V. pripeljal tarzana (hvala za to referenco) s tisto akrobatiko bojevanja v film mi ni jasno. Verjetno, da zadovolji vsakega malo. Hollywood je biznis pač. Btw Lynchev film je bil katastrofalen finančni flop.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

Gregor P ::

nejcek74 je izjavil:

Btw Lynchev film je bil katastrofalen finančni flop.

Ja, to je zanimivo, ker dejansko je odličen film, sploh za tisto obdobje.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

nejcek74 ::

Gregor P je izjavil:

Ja, to je zanimivo, ker dejansko je odličen film, sploh za tisto obdobje.

Oni, ki cenijo Lyncheve filme v glavnem ne gledajo SF.
Oni, ki gledajo SF, pa niso nujno ljubitelji Lynchevih mentalnih akrobacij.

kuglvinkl ::

nejcek74 je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Ja, to je zanimivo, ker dejansko je odličen film, sploh za tisto obdobje.

Oni, ki cenijo Lyncheve filme v glavnem ne gledajo SF.
Oni, ki gledajo SF, pa niso nujno ljubitelji Lynchevih mentalnih akrobacij.


Zelo res.
Your focus determines your reallity

Sheteentz ::

Kurzweil je izjavil:

Sheteentz je izjavil:

The mystery of life isn't a problem to solve, but a reality to experience.

Tole je ena od osrednjih misli filma. Če tega ne zapopadete, vam ostane debatiranje o fiziki in tehnologiji, torej razmisleki za mentalno prikrajšane. Ane, kakšna abotnost od filma, da niso predstavili, kakšne zobne ščetke uporabljajo, mislim wtf kako flup filem.


Si kar spretno tole napisal... se povsem strinjam, nekaj podobnega sem hotel med drugim napisat tudi v tistih črevah od mojega zadnjega posta...

In kakšen je bil tebi film, mislim seveda ta novega...

Meni je bil všeč v smislu režiserjeve interpretacije knjige, po še ene par ogledih mi bo še bolj všeč. Takšen odnos imam z njegovimi filmi. Najprej mi gre ful stvari na jetra, ko se pa sprijaznim, da gledam njegov film, in ne filma, kot bi ga želel jaz sam narediti, se pa nekoliko skuliram.

Dune (same knjige) je itak eksistencialna metafizika z dodatkom par sto meterskih črvov (because fiksacija na falične simbole?), kakšno tehnologijo uporabljajo za reševanje življenjskih izzivov pa je totalno nepomembno. Ljudje se koljemo stoletja in se bomo klali še tisočletja, na kakšen način bomo to počeli je pa postranskega pomena.

Striktno v smislu uporabe cineastičnih metod gre imho za zelo dober izdelek, kinematografija je mojstrska, barvna paleta je zaokrožena skozi cel film. Logično da ne gre za estetiko grdega v smislu namensko grdih filmov, npr. Novega romunskega vala, kjer je filmski jezih namenoma pohabljen. Tako da tukaj smo že pri posameznikovi estetiki, in meni Villeneuvova vizualna estetika na nek način prija. Še vedno je nekoliko nespreten z izdelavo likov, ampak to se verjetno ne bo spremenilo. Pa citati, oz. reference npr. na Apokalipso zdaj, plešasta glava barona in način kako si med savnanjem gre z glavo čez plešo je čisti Kurz, pa Leto na stolu z rokami kot kristus nora scena, pa prizor ornitopterjev v letu, kjer prednji preleti tri v ozadju, zares čudovit prizor, pa pajek kot nekaj podzavestno zloveščega (referenca na njegov film Enemy?), skratka celo bogastvo takšnih bonbončkov je notri...

Zato za boga šai huluda svetega, ne bodite ujeti v iskanju nekih tehnoloških nedoslednosti, ki so samo šum v sporočilu, iščite presežno, metafizično, pomembni so odnosi, ne pa tehnološka navlaka.

nejcek74 ::

Sheteentz je izjavil:

Zato za boga šai huluda svetega, ne bodite ujeti v iskanju nekih tehnoloških nedoslednosti, ki so samo šum v sporočilu, iščite presežno, metafizično, pomembni so odnosi, ne pa tehnološka navlaka.

Kdo to išče? se mi zdi da se zdaj ti sam preveč obešaš na replike, ki so že mimo.

Gregor P ::

nejcek74 je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Ja, to je zanimivo, ker dejansko je odličen film, sploh za tisto obdobje.

Oni, ki cenijo Lyncheve filme v glavnem ne gledajo SF.
Oni, ki gledajo SF, pa niso nujno ljubitelji Lynchevih mentalnih akrobacij.
Le da pri Dune-u dejansko ne gre zares za ZF oz. ni bistvo v tem. ;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Sheteentz ::

Bajdvej, je že kdo razmišljal, kako bedasta je naša besedna zveza "znanstvena fantastika"? Saj "fiction" ni mišljem kot "fantastika", ampak kot "proza".
««
9 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Blade Runner - TV serija

Oddelek: Sedem umetnosti
141992 (215) oo7
»

Vam ljubi filmi z ZF in fantazijskimi elementi

Oddelek: Sedem umetnosti
282184 (1298) Uporabnik
»

Sci-Fi Literatura (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Sedem umetnosti
23038613 (10734) Zvezdica27
»

Blade Runner 2 (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Sedem umetnosti
688106783 (71130) nurse013

Več podobnih tem