Forum » Zvok in slika » visoko kontrastne fotke brez photoshopa ?
visoko kontrastne fotke brez photoshopa ?
#000000 ::
Kako narest čimbolj kontrastno fotko z DSLR aparati brez da treba naknadno še uporabit photoshop ali podoben sw. Hvala
bluefish ::
Vsak DLSR ima nekje v nastavitvah tudi možnost spreminjanja barv (kontrast, saturacija,...).
Ja sej to vem ampak me zanima kaj preferirate sploh tisti z malo več kilometrine, al se poslužujete pač čimostrejša slika in programski color correction, ali imate neke svoje TOP nastavitve v manual modu ?
darkolord ::
Vse korekcije, ki jih naredi fotoaparat, lahko narediš iz RAW v photoshopu (ali drugih programih) vsaj tako kvalitetne.
Problem je edino, če se ti ne ljubi ...
Ja pri ne vem par fotkah ja, pri nekih random fotkah recimo greš v na lep dan pogledat maškare ali podobno, kjer morajo barve bit lepe, pa poslikaš precej materijala, a želiš da so vse vsaj približno na nivoju, potem je bolj smiselno met nastavljen nek svoj TOP šit (kot se ti pač zdi najbolje) te nastavitve me zanimajo :)
bluefish ::
Potem je že bolje, če imaš v LR pripravljen nek svoj preset, ki ga ob uvozu fotk apliciraš na vse, dodatno pa se posvetiš le izbranim. Ali pa shranjevanje kombinacije RAW + JPEG.
koyotee ::
Prva stvar je polarizacijski filter na objektivu.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
korenje3 ::
najboljš je itak fotkat v raw formatu, ker na računalniku tako ali tako pregledaš vse slike in jih 2/3 slabih pobrišeš.
fotoaprat pa omogoča že da ti v raw načinu shranjuje s poljubnimi barvnimi korekcijami ipd filtri. za jpeg je pa priporočljivo da se uporabi te filtre že na fotoapratu.
jaz osebno shranjujem v "flat" načinu, tako da so raw datoteke shranjene s takimi barvami kot jih vidi senzor.
fotoaprat pa omogoča že da ti v raw načinu shranjuje s poljubnimi barvnimi korekcijami ipd filtri. za jpeg je pa priporočljivo da se uporabi te filtre že na fotoapratu.
jaz osebno shranjujem v "flat" načinu, tako da so raw datoteke shranjene s takimi barvami kot jih vidi senzor.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
koyotee ::
Ja to je najbrž UV filter, za boljši kontrast pa rabiš CPL filter, stanejo tudi do 100€.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
no comment ::
Vse korekcije, ki jih naredi fotoaparat, lahko narediš iz RAW v photoshopu (ali drugih programih) vsaj tako kvalitetne.
Ali pa nimaš dovolj znanja.
Nekdo, ki išče "top šit" nastavitev, je idealen kandidat, da ostane pri jpeg enginu, ki ga je proizvajalec zapakiral v aparat. Stvar bo boljša in hitrejša kot zmazki, ki jih dobi, ko sam "razvija" raw.
marsovcek ::
Kolikor toliko resno delo ne bo mogoce brez Photoshopa in slikanja v raw. Sicer so pa nekatere slike lepse z manj kontrasta (priznam, povecini so razim hdr).
Sem probal RawTherapee in Photivo zgledata okay, ampak tolk butastih vmesnikov nism srečal že dolgo, tako da raje ostajam pro Photosop editingu raw fajlov.
Se pa pozna na kvaliteti precej, do zdej nisem delal v rawu tko da mi je kr mal žal :)
Se pa pozna na kvaliteti precej, do zdej nisem delal v rawu tko da mi je kr mal žal :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Reuters ne bo več sprejemal slik iz formata RAW (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Avtorsko pravo | 22783 (19687) | Jst |
» | Učenje fotografije - nasveti za na potOddelek: Zvok in slika | 4627 (3696) | KTr1sk |
» | RAW to JPEGOddelek: Programska oprema | 2614 (2445) | kuglvinkl |
» | Razvijanje digitalnih fotk - picasa etcOddelek: Loža | 2348 (1811) | Pyr0Beast |
» | Minolta Z2 raw hack firmwareOddelek: Zvok in slika | 2737 (2364) | Gundolf |