» »

Razvijanje digitalnih fotk - picasa etc

Razvijanje digitalnih fotk - picasa etc

_sem_ ::

Že spet (ene ta petič) me je pustil na cedilu izbrani spletni fotograf. Malo imam že polhn kufer treh polizdelkov domačega znanja, ki dominirajo slovensko sceno razvijanja fotografij, in njihovih hroščev, pa me zanima, če ima kdo kakšne uporabne izkušnje s tujimi variantami.

Predvsem, ali kdo mogoče naroča tiskanje z gugljevo picaso (pri kom - v Sloveniji ponudnikov za printe uradno ni videt) in je ob tem zadovoljen s kvaliteto, ceno itd.
Ali pa "klasičen" spletni foto studio a la Snapfish, Foto.com... Ki bi imel uporaben in brezhroščen program za pripravo slik (izbira slik, izrezi, barvne korekcije, po možnosti brez kompresije ob prenosu).

koyotee ::

a mixi si probal?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: koyotee ()

_sem_ ::

Sem ga preizkušal, pa me ni navdušil. Je pa to res bilo že pred nekaj časa. A naj bi bila trenutna različica boljša od ePhotoLaba & v katerih pogledih? Skrbi me en sam fotostudio in precej omejena baza uporabnikov.

Tody ::

Mogoče pa bi investiral v fotoprinter? Tako boš lahko dobil slike točno take kot jih ti hočeš... Sej te stvari niso tako drage, če toliko naročaš slike kot govoriš.

Super Sonic ::

"A naj bi bila trenutna različica boljša od ePhotoLaba & v katerih pogledih?"

Kako to misliš? Kaj točno pričakuješ, da ti bo ta program omogočal? Vsak tak spletni program je narejen izključno zato, da ti pokaže kako bo stroj rezal in da ti s tem omogoči, da izbereš bodisi drugo dimenzijo, bodisi sliko premeriš sam (AS3). Pa menda ja nisi tak vesolc, da pričakuješ, da bo program bil na voljo na internetu za zraven pa omogočal vektorske korekcije?

Zanima me kaj točno te pri tej kvaliteti natisnjenih fotografij moti? Papir? Barve?

Drugače če pa nisi zadovoljen s slikami(?) se obrni v tujino (Slovenija za nekatere ni nikoli dovolj dobra) ali pa se obrni na:
- http://www.camera.si/
- http://www.tkbm.si/

Kvaliteta najvišje ravni, ob ustrezni ceni seveda.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Bellzmet ::

SLike se obdela v programu, ki je namenjen obdelavi (Photoshop, ACDSee, + miljon drugih).

Vsaj zame so programi za pošiljanje slik namenjeni izključno in samo za - pošiljanje slik. Vse ostalo naredi prej (mogoče edino kakšen crop, če imaš res čudne formate fotk in potem vidiš kaj bodo rezali.)

lp

_sem_ ::

@Tody: bejžbejž, fotoprinterji sicer niso dragi, a cena za posamezni print je, obnesejo se za relativno malo slik, če jih rabiš hitro, če nočeš da jih kdo gleda, ne verjamem v kvaliteto in obstojnost slik.

@Super Sonic: sploh nikoli nisem imel hudih pritožb čez kvaliteto dobljenih fotografij in zato tega tudi nisem napisal v uvodnem postu. Mogoče nisem tolk strašno zahteven glede barvnih odtenkov, mogoče sem imel tudi srečo, ker sem že videl tudi res slabe izdelke od izvajalcev z dobrimi referencami. Tudi sploh nimam pripomb nad naborom funkcij, ki so vključene v te programe. Sem pa precejkrat po zaslugi programov po nepotrebnem zapravil po par ur časa. To pa zaradi hroščev in štorastega uporabniškega vmesnika.
Npr., en program (?) se je redno sesuval pri poskusu uporabe ene funkcije v nekem kontekstu. En ni znal izkoristit celega zaslona, tako da se slike v njem sploh ni dalo dobro ogledat. PhotoOrder se je grdo zatikal pri prenosu paketa na strežnik - opazil pa sem, da odkrije zastoj, če v takem primeru iztakneš ethernet žico, in po ponovnem priklopu nadaljuje :))). Ampak mi na lepem ni hotel več dodajat slik na mojem laptopu niti po treh reinstalacijah. Mogoče imam čuden laptop, ampak večina programov na njem teče b.p..
Ko klikaš pretežno iste popravke čez nekaj sto slik, opaziš, da so nekatere operacije narejene štorasto in bi se dalo bolje. Še posebej če si imel kdaj v rokah Picaso (tudi ta ima sevede svoje mane). Ampak pri softveru z majhno bazo uporabnikov težko financiraš temeljito razhroščevanje in izboljševanje uporabniške prijaznosti. Postati velik pri današnji konkurenci ni lahko, ni pa tudi nemogoče, pa čeprav si iz Slovenije. Na lastni koži sem videl da mali fotostudii cepajo kot muhe. Med cenami razvijanja pri različnih fotografih so blazne razlike; moj vtis je da izvirajo bolj iz njihove nekonkurenčnosti kot iz nekih dejanskih razlik v kvaliteti storitev in materiala. Po raznih revijah se najde primerjalne teste razvijanja fotografij... ampak ene popljuvajo ker niso "znali" novinarjem všečno popravit slabih fotk, druge zato ker so si sploh drznili nekaj popravljat... težko kaj presodiš.
Od naših imam sicer najboljše mnenje o ePhotoLabu; štorast je v fazi izbire slik, če jih imaš razsute po mnogo direktorijih; pa če shraniš paket in hočeš naslednjič nadaljevat opaziš, da ti je uvožene še ne obdelane slike že obrezal kar na privzetem položaju okvirja.

@Bellzmet: ja enih ne moti vsake slike pedenat v dveh programih, meni se pa to večinoma ne ljubi. V glavnem bi želel prit skozi z enim programom, problematične slike večinoma pač izločim, za izjeme poženem Photopaint. Nisem neki profesionalec.

@vsi: prosil sem za konkretne informacije, ne pa za soljenje pameti.

Super Sonic ::

_sem_: kateri fotoaparat uporabljaš?
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

V-i-p ::

Kaj pa če greš recimo v Interspar, večji centri imajo Kodak Fotokiosk, kjer si lahko iz telefona ali kartice kar sam tam direktno natisneš slike. Jaz sem jih nekaj natisnil, pa se mi niso zdele slabe...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

opeter ::

Kaj pa če greš recimo v Interspar, večji centri imajo Kodak Fotokiosk, kjer si lahko iz telefona ali kartice kar sam tam direktno natisneš slike. Jaz sem jih nekaj natisnil, pa se mi niso zdele slabe...


Ja, to si ti _sem_ ima čisto druge potrebe.
Kaj pa, če bi poskusil z digifot.com? Po mojem delajo odlične slike.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

_sem_ ::

@Super Sonic: Canon S60 in G7.
Ne uporabljam raw načina, zato mi je do tega, da program ne izvaja kompresije za prenos po lastni presoji, če se mu npr zazdi škoda prenašat par MB veliko sliko za print 10x15 (jpg na jpg je šmorn). To ravno nekateri ta veliki servisi počnejo, da privarčujejo z diski in pasovno širino.

@opeter: Zdej si me pa dobil. Ta je pa ta četrti, ki ga še nisem imel v rokah :). Glede česa bi bil digifot npr. boljši od ePhotoLaba v pogledih udobnega izbiranja, "bežne" obdelave in naročanja fotk (fotoknjige me zaenkrat ne zanimajo)?

Super Sonic ::

_sem_:

Ne me zdej narobe razumet ampak ti ne uporabljaš DSLR kamere, ne uporabljaš RAW/NEF načina pri fotografiraju, motijo te pa barvni odtenki na fotografiji? Predlagam ti, da vzameš en velik lonec, vtakneš notr glavo in ene parkrat fajn užgeš (z zajemalko) po loncu.

Če se ne tretiraš za profiča, ti priporočam Picasso. Noben brezplačni program ni tako zmogljiv in noben dober plačiljv program ni tako enostaven. Vse skupaj zapakiraš v prvi program, ki ga najdeš na netu in pošlješ. Če imaš neke čudne bug reporte, formatiraj disk. Jaz prvič slišim, da so ti programi tako hroščati (ok, včasih res zmrzne, ampak še vedno lahko oddam vse kar si želim). Ampak ok, to sem samo jaz.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

_sem_ ::

@Super Sonic: Dej prosim uporabi tisti lonec sam, pol pa začni brat preden pišeš neumnosti. Če misliš, da so vsi brez DSLR de facto skoraj daltonisti, ti ni pomoči.
Kot nisi prebral, sem prav na začetku spraševal če kdo naroča fotke s Picaso in pri kom. Reč se mi zdi praktičana in primerna za večino mojih potreb. Nisem pa videl da bi se dalo direkt naročat razvijanje pri naših fotografih, pa ne vem če se obnese preko katerega od tujih. Ena možna pot je izvoz in oddaja obdelanih slik z drugim programom, kar pa je spet štorasto.

Super Sonic ::

"Če misliš, da so vsi brez DSLR de facto skoraj daltonisti, ti ni pomoči. "

Ne lezi na nivo, ki ga več kot očitno ne razumeš/poznaš. Vseeno pa razumem tvojo ljubezen do G7. Pa vsaka čast za ta uč.

"Kot nisi prebral, sem prav na začetku spraševal če kdo naroča fotke s Picaso in pri kom. Reč se mi zdi praktičana in primerna za večino mojih potreb."

Zdej samo nekaj. Tebi je odveč slike obdelat, shranit in jih potem s poljubnim programom poslat do najbližjega tiskarja?

Pa prodaj doumet, da ti bo na koncu sliko natisnil en in isti stroj, razen, če ne boš poiskal par postov nazaj, kje ti bodo slike tiskali višjo kvaliteto slike. Drugi stroji.

Ob primerni ceni.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Pyr0Beast ::

Ne lezi na nivo, ki ga več kot očitno ne razumeš/poznaš. Vseeno pa razumem tvojo ljubezen do G7. Pa vsaka čast za ta uč.
Pri dobri osvetlitvi, med DSLRji in Point'n'shoot fotkiči ni nevemkakšne razlike. .. seveda pa bo dober fotograf s slabim fotkičom naredil boljše slike, kot slab s profesionalnim .. seveda pa noben ne more delati čudežev z eno crap opremo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Super Sonic ::

"Pri dobri osvetlitvi, med DSLRji in Point'n'shoot fotkiči ni nevemkakšne razlike"

Hm, ne vem če. DSRL rabi dober objektiv za začetek. Tisti kit objektivi res niso na ne vem kakšnem nivoju. Vseeno pa je razlika, če ne drugače zaradi možnosti paralakse, šuma, ipd. Pri povečavah je vse jasno ali pa, naprimer, pri RBG obdelavi.

Hecno se mi samo zdi, da uporabnik _sem_ išče izbojšave tam, kjer skoraj ni možnosti za to. Med tem ko o tem, da bi si kupil boljšo opremo in s tem poiskusil razviti svoje znanje na višji nivo, ne razmišlja. V glavnem, da so vsi šalabajzerji.

Te primerjave med med DSLR-ji in elektroniko se mi zdi na las podobne avtomobilskemu tekmovanju v hitrosti. Na eni strani stoji kakšen Golf 4 GTI, na drugi strani pa dirkalnik serije DTM. Je že res, da se oba lahko peljeta 300 km/h. Ampak kako in kdaj, je pa drugo vprašanje.

Se pravi, da se zadeve ne da primerjati in je namenjena čisto drugi fotografiji.

Če pa koga zanima še kaj več: tukaj.

Smo pa čist off topic.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Ta članek je bil potrata mojega časa ...

Primerjava kompaktov z 5MPix senzorji in nato DSLR-ja z 8 sploh ni na mestu. Poleg tega je lahko govoriti o kakovostnejšem zapisu, če za DSLR-ja vlečeš podatke iz RAW-a, slike kompaktov pa obdeluješ v JPEG.

Pa da ne omenjamo nabijanja sharpnesa in kontrastov.

Rezultat ? Kompakti so vsaj enakopravni, če ne še boljši od SLR-jev, tako po ceni, kot po učinkovitosti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

_sem_ ::

@Super Sonic
Probaj ti doumet da mi je čist jasno na kakšno kvaliteto lahko računam v povprečnem fotolabu in da se mi zdi za konkretne namene familienfotoalbumov čisto OK, da pa nočem podpovprečnosti niti precenjene nevemkakšne kvalitete. In da se mi pri tem ne ljubi zafrkavat s tehnikalijami, še manj pa z njimi obremenjevat eno drugo osebo ki se bi kao rada pečala z istimi stvarmi ob popolni odsotnosti smisla za tehnikalije in s skrajno omejeno potrpežljivostjo.
Tvoji izpadi nakazujejo psihične težave, majhen lulček ali kaj? A bi ti kdaj kam prilezel, če ne bi kdaj poskusil počet stvari, na katere se ne spoznaš ravno najbolje?
Ne ljubim G7, mislim da je netičnemiš še nekako razumne velikosti za casual uporabo, čeprav bi Fotograf tudi z njim znal kaj narest. S Fotografijo z veliko se ne ukvarjam; pojmujem jo kot umetnost prenašanja idej v posnetke in grafičnega izražanja ega, v njej sem žal presneto kratek in se mi le po nesreči kdaj prebliskne. Nekaj se razumem na tehnikalije aparatov in teh in onih postopkov, pa mislim da bi bil sposoben zadeve dobro naštudirat, z odtenki in vsemi barvnimi prostori vred. Ampak zame je to fotografska in tiskarska obrt, ki je večinoma nujna podlaga, pa nič več kot to.
Pa še glede "uča"... Če bi bili tiskarji prepričani, da razlike raja z izjemo posvečenega promila poučenih sploh ne opazi, bi rajši malo privarčevali in ta drugih strojev sploh ne bi uporabljali. Vendar razliko opazi marsikdo, le da večina ne šteka v čem je. Velikokrat je lahko rečt da je neka konkretna slika zanič, težje pa da je zanič zato, ker je npr. premalo kontrastna, so barve nezasičene, je natisnjena na pljuvalniku ki ni sposoben kvalitetno odtisnit svetlih odtenkov, zgoraj presvetljena do vidnih izohips ipd; in da jo lohk spraviš v red v photophopu takointako, ali pa sploh ne ker je tointo zamočeno že v originalnem posnetku zaradi napačnih nastavitev ali neustrezne opreme.
Btw, imam tudi preveč dobro uho za slabo narejene mp3-je na radiu in po kafičih, čeprav dobro narejenega težko ločim od originala s CDja. High-end audio scena je blazno podobna: pametnjakoviči se duvajo o komaj slišni razliki med tem in onim kablom pri njihovih nad-20k€ sistemih v dnevni sobi, v kuhinji imajo pa tako podpovprečen prenosni radio da boli glava. Fantje in punce, razlike za čudo obstajajo tudi pri cenenih rečeh in so celo precej bolj v nebo vpijoče kot pri rečeh presežnega nivoja, čeprav se "znalci" nad njimi zmrdujejo.

Dejansko je tole filozofiranje off-topic, saj nihče ni spraševal o razlikah med trotli in DSLRji. Če že, so dobrodošli tudi komentarji v smeri kvalitetnega razvijanja, ampak prosim prihranite one pavšalne hude kvalitete zase, razen če ne mislite navest konkretnih prednosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: _sem_ ()

Super Sonic ::

"Rezultat ? Kompakti so vsaj enakopravni, če ne še boljši od SLR-jev, tako po ceni, kot po učinkovitosti."

Ti kar, me ne vleče. Sicer ti dam glede članka delno prav. Zase vem, da pri tem kar počnem, kompakt nima kej iskat. Pa ko smo že ravno pri tem - kateri kompakt v RAW formatu deluje tako, da bi zanj lahko rekli, da deluje?

_sem_: Ni noben izpad, je samo razikovanje tvojega problema. Ki pravzaprav to ni, ker če te razumem, po 25 postih, imaš problem izkjučno s programom na računalniku. In zaradi tega bi raje tiskal v Kirgizistanu, kot pri nas.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

_sem_ ::

>Hecno se mi samo zdi, da uporabnik _sem_ išče izbojšave tam, kjer skoraj ni možnosti za to.
Iščem izboljšave točno za tisto, kar sem vprašal.

>Med tem ko o tem, da bi si kupil boljšo opremo in s tem poiskusil razviti svoje znanje na višji nivo, ne razmišlja.
Potrošniška logika. Razvijanje znanja vidim v eni drugi dimenziji. Nakup aparata človeka ne razsvetli. Res so stvari, ki jih s trotlom pač ne moreš.

>V glavnem, da so vsi šalabajzerji.
Sploh ne! Mogoče se na fotografiranje odlično spoznaš... ampak glede odgovora na konkretno vprašanja nisi pomagal nič, samo temo si zasmetil z napihovanjem. Enkrat vmes sem posebej prosil brez soljenja pameti.
G. Intihar je odlična referenca, z nakladanjem napolni praktično celo številko revije na mesec, tako da se človek vpraša, a res kej obvlada ali samo naklada (na njegovo fotografsko delo se ne spoznam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: _sem_ ()

Pyr0Beast ::

Ti kar, me ne vleče. Sicer ti dam glede članka delno prav. Zase vem, da pri tem kar počnem, kompakt nima kej iskat. Pa ko smo že ravno pri tem - kateri kompakt v RAW formatu deluje tako, da bi zanj lahko rekli, da deluje?
Vsak Cannonov, na katerega lahko spraviš gor CHDK. Če je pa slika zanič in pre/podosvetljena oz. drugače okvarjena pa ti RAW na pomaga kaj veliko, razlika je edino 10bitni barvni globini pri kompaktih, in mogoče 12bitni pri slr-jih ..

Če pa pretvarjaš JPEG pri obeh, bo pa stanje enako.

Moram pa priznati, da pri D350 nisem bil prav nič pozitivno presnečen. (Je imel še original objektiv, če se ne motim). Ostrine nekako ni dobil, pa če si fokusiral na AUTO ali pa na manual. Mogoče ga RAW res iz d$ vleče, samo v primerjavi z A720, katerega imam sedaj, 350ka ni prav nič boljša. .. edino baterije ima za polnit, to priznam. Samo na 720ki pa jih lahko kupiš v vsaki trafiki .. [:D]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8825678 (13943) BigWhale
»

Nakup fotoaparata

Oddelek: Loža
345352 (4710) freesty
»

Žepni "DSLR"-ji

Oddelek: Novice / Ostale najave
257270 (5891) _sem_
»

Digitalni fotoaparat - subjekti v gibanju

Oddelek: Kaj kupiti
393454 (2924) kara
»

dilema z fotoaparati... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15411457 (9502) jype

Več podobnih tem