Forum » Na cesti » Nakup rabljenega avta
Nakup rabljenega avta
Temo vidijo: vsi
PacificBlue ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
To da je vw zanic, je ze precej znan podatek. Ne rabis studije.
Lol
Looking at cumulative data up to October 2023, the leadership is solid in the hands of Toyota Group (data for all OEMs does not includes HCV and Buss, so Hino is not included under Toyota) which sold 8.82 million vehicles (+4.7%), losing 6.8% Africa, gaining 6.1% in the Asia and 9.1% in Europe.
The second is Volkswagen Group with 7.15 million sales (+9.1%) growing sharply in America (+16.6%) and Europe (+20.3%)
https://www.focus2move.com/world-car-gr...
I’m out.
:3
:3
Ahim ::
m0LN4r ::
Kaj to pomeni po tekocem traku? Mas kake podatke, link ali stevilke?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Meizu ::
Gambino ::
Potem so dobri samo japonci?
Pri VWju menjaš vodno pumpo, pri japoncu gre isti denar za pleh klepat, ker gnijejo. Kakor obrneš, isti drek.
Toliko gnilih VW kot sem videl, nisem videl pri nobeni znamki, če Italijane odmisliš. Imeli smo Passata 2007, vidno je gnil, sodelavec pa se vozi s Toyoto Avensis, letnik 2004, brez rje, dela mu BP!
Toliko gnilih VW kot sem videl, nisem videl pri nobeni znamki, če Italijane odmisliš. Imeli smo Passata 2007, vidno je gnil, sodelavec pa se vozi s Toyoto Avensis, letnik 2004, brez rje, dela mu BP!
Težko boš tako naredil empirični vzorec. Pomembna je statistika - vključno z režimom vzdrževanja. Dejstvo je da povprečni japonec gnije bolj kot nemški avto. Še posebej Mazde - tele gnijejo že samo da jih gledaš.
Goran's Blog ::
Tukaj je itak vse govora na blef sm vidu, sm slišu, mi je povedu...
Zelo težko je bilo kateri avtomobil oceniti saj je odvisno kje se je vozil, kako se je vozil ter kako je bil vzdrževan.
Zelo težko je bilo kateri avtomobil oceniti saj je odvisno kje se je vozil, kako se je vozil ter kako je bil vzdrževan.
Najbolj so ponavadi glede rje na udaru podvozja - ker izredno velika večina pozimi ne spira podvozij - zgoraj zgleda tipi top, dvigneš na dvigalko potem se pa na mehko usereš, ko vidiš kaj te na podvozju čaka.
cordoba ::
Velik servis za ta avto bi bil pri neuradnem 500 eur, en znanec. Koliko je to potem na uradnem?
briši
briši
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cordoba ()
Ahim ::
njyngs ::
Tisti, ki iščete bencinca in ne najdete tega kar bi radi... a ste pomislili na nakup dizel? Ponudba na tisti strani ICEjev je precej boljša.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
krneki ::
Jaz sem hotel bencin, pa sem moral potem dizel, ker bilo 90% dizlov prav za ta model. Pa rečem ok, pa nej bo dizl. Potem pa spet noben več nima ročnega menjalnika...jebiga pa sem moral še automatskega vzeti. Na oboje sem se kar hitro navadil.
Se dobi več za ceno ja, ampak mam par sorodnikov, ki vozijo zadnje letnike renojev... pa so vsi med 30-60kkm morali menjat marsikaj na podvozju. Vse poddimenzionirano in se material utrudi neverjetno hitro. Za primerjavo, ena nemška limuzina/karavan obrne 200kkm brez teh kolobocij.
Samo za primer - foter od novega vozi zadnjega Scenica, pa je pri 55kkm (prejšnji mesec) hodil na servis, da so uredili pokanje in škripanje na podvozju. 400EUR poof, gone. Kaj vse specifično so morali menjat ne vem, ampak mehanik ga je tolažil z besedami "bodite srečni da ste prišli do 55k, večina ne pride niti čez 35kkm".
Samo za primer - foter od novega vozi zadnjega Scenica, pa je pri 55kkm (prejšnji mesec) hodil na servis, da so uredili pokanje in škripanje na podvozju. 400EUR poof, gone. Kaj vse specifično so morali menjat ne vem, ampak mehanik ga je tolažil z besedami "bodite srečni da ste prišli do 55k, večina ne pride niti čez 35kkm".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()
Zagotovo nekateri da, marsikdo pa naredi tako malo km, da mu ne uspe v 4 letih garancije prit do takih km, da bi se že kaj pokazalo.
kixs ::
Ce te kaj tolazi, moja ima tudi takega Scenica od novega in je tudi nekaj slo pri cca 50kkm - se ne spomnem kaj tocno. Nekaj je skripalo. Takrat menjano pod garancijo. Danes ima cca 135kkm in se vedno BP. Enako je bilo tudi pri bratovem Meganu zadnje generacije, tudi menjano pod garancijo. Potem ga je pa kmalu prodal. Tako da drzi. Prva vgradnja je res slabe kvalitete.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()
dronyx ::
Ali morda kdo ve kako je s skritimi napakami pri prodaji rabljenega vozila? Kolega trdi, da kot prodajalec rabljenega vozila še pol leta odgovarjaš za skrite napake, češ da kupec ob nakupu za njih ni mogel vedeti. Če to res drži, potem ti lahko kupec praktično teži za vsako okvaro, češ da je šlo za "skrite napako". Če gre žarnice verjetno ne, ampak kakšne druge hujše okvare pa potem zlahka dobi tožbo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
K Leonard ::
Za skrito napako ti mora v tožbi dokazati da si za njo ob prodaji vedel.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: K Leonard ()
matobeli ::
Ena "splošno sprejeta resnica" je da z klavzulo videno kupljeno kot fizična oseba nisi odgovoren za stvarno napako.
A to stoji na pravnih ali gostilniških temeljih je pa drugo vprašanje
A to stoji na pravnih ali gostilniških temeljih je pa drugo vprašanje
Ne, to menda ni potrebno dokazovat. Kolega pravi da je dobil že nekaj primerov takih tožb. Poanta skrite napake je ravno v tem, da zanjo ne veš. Ko jaz prodam star avto seveda ne morem vedeti, da bo nekomu šel menjalnik ali jermen čez 2 meseca.
Blinder ::
Če je menjalnik trajal še dva meseca pomeni, da je bil ob prodaji ok. Jermen pa je potrošni material.
Če pa si prodajalec izmisli biznis, da bo jemal iz avtov ven komplet komponente za ESP in airbage in reprogramiral računalnik tako, da se ne bo videlo, da je nekaj narobe, potem bo odgovarjal za svoje prevare.
Če pa si prodajalec izmisli biznis, da bo jemal iz avtov ven komplet komponente za ESP in airbage in reprogramiral računalnik tako, da se ne bo videlo, da je nekaj narobe, potem bo odgovarjal za svoje prevare.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
K Leonard ::
Ne, to menda ni potrebno dokazovat. Kolega pravi da je dobil že nekaj primerov takih tožb. Poanta skrite napake je ravno v tem, da zanjo ne veš. Ko jaz prodam star avto seveda ne morem vedeti, da bo nekomu šel menjalnik ali jermen čez 2 meseca.
Kolega laže.
Kolega laže.
Ne vidim razloga, zakaj bi lagal. Verjetno gre pa za primere, ko je prodajalec rabljenega avta kakšna avtohiša, ne fizična oseba. V enem takem primeru je kupcu rabljen avto kmalu po nakupu obstal sredi predora, tako da bi lahko povzročil še hujšo nesrečo. Samo očitno veliko kupcev rabljenih avtov sploh ne ve, da neke pravice kljub vsemu imajo tudi po nakupu rabljenega vozila.
WaterBoy ::
Zdravo. SO kakšni problemi z Kia Ceed 2018 naprej? Sem naojrej imel v mislih megana, a po zgoraj prebranem me rahlo odbija.
Hvala
Hvala
Colt1911 ::
Večkrat rikne mašina, drugih večjih problemov pa nima.
P.S.
to ti tako komplet zamenjajo v garanciji
P.S.
to ti tako komplet zamenjajo v garanciji
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Colt1911 ()
zobnik ::
Nič ne velja več ko je prodan avto, če ti teži kupec po nakupu za dnar je to izsiljevanje, sam prijava na policijo.
Djole ::
Ni treba dokazati, da si vedel ampak, da se je tezava ze zacela v tvoji lasti, ceprav je mozno da ti nisi vedel. Ce dokaze, moras popraviti, vrniti del kupnine ali celotno kupnino.
Moras pa v 8ih dneh obvestiti prodajalca o odkriti tezavi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Djole ()
Utk ::
Ni res, prodajalec če je fizična oseba ne rabi nič vračat niti popravljat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
gruntfürmich ::
pred parimi tedni prodal 15 let staro kio ceed in kupil 2 leti starega jepp compass-a...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko:
1. zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroči drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe);
2. zahteva znižanje kupnine;
3. odstopi od pogodbe.
(2) V vsakem izmed teh primerov ima kupec pravico zahtevati povrnitev škode.
bla bla, od fizične osebe velja sistem vidno kupljeno, vsak avto začne spuščat zvoke že dolgo, vse se vidi pri ogledu, sliš.......nič se ne pokvar kar iz danes na jutr, redko kdaj.....ko kupiš avto ga rihtaš kot kupec sam dalje, pucaj ga, popravi, poštihaj na lastne stroške.
Nimam nič proti če kupec prodajalca kaj vpraša kdaj je delal velik servis, da še ti ne delaš sam da pa ti nekdo spomne in reče ti to je v okvari (pa bi delal še dolgo) stane 500 evrov pa da daš 500 njemu nazaj sam POLICIJA prijava, to je izsiljevanje. Nič dat !!!!!!!!!!
Točno tako tega bi se moral vsi držat !!! Zato se pred nakupom pelje avto k mehaniku, mehanika plača kupec
Nimam nič proti če kupec prodajalca kaj vpraša kdaj je delal velik servis, da še ti ne delaš sam da pa ti nekdo spomne in reče ti to je v okvari (pa bi delal še dolgo) stane 500 evrov pa da daš 500 njemu nazaj sam POLICIJA prijava, to je izsiljevanje. Nič dat !!!!!!!!!!
Točno tako tega bi se moral vsi držat !!! Zato se pred nakupom pelje avto k mehaniku, mehanika plača kupec
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
Pri nakupu od fizicne osebe imas 6mesecno obdobje, ko lahko uveljavljas zgoraj omenjene tocke, ce se pojavi ta "skrita napaka" in ce si prodajalca obvestil o tej napaki v roku 8ih dni od odkritja. V primeru nesoglasij itd se najame sodni izvedenec, ki potem ugotavlja naprej.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Djole ()
To me res zanima. Djole imas kak link do tega? Ker vprasanje, ce se mi potem splaca 19 let star avto prodat za 500€, ker v pol leta lahko cel razpade :lol:
Kupim za 500 evrov v pogodbo spiševa vidno kupljeno in 100% kot kupec prevzamem nadaljni rizik.
Obligacijski zakon
Link
Obligacijski zakon 2
Pa se pri zpsju so mi tako odgovorili :)
Govorimo pa to o skritih napakah, ne o vsaki napaki(potrosni material, obraba itd)
Obligacijski zakon
Link
Obligacijski zakon 2
ahaha, taki pejte po nov avto in rablejnega ne kupujte
Obligacijski zakon
Link
Obligacijski zakon 2
ahaha, taki pejte po nov avto in rablejnega ne kupujte
Ti kupuj kar ti pase, jaz ti govorim kako je po zakonu, koliko je pa kupec potem v praksi uspesen je pa druga zadeva.
-ninja-91- ::
Pri kom imate sklenjeno zavarovanje? Sm dobil info izračun od Triglava in me je vsem "popustom" navkljub kar mal sezul...
rafkocare ::
Letos so šla zavarovanja gor 15%...pravijo, da ni več nekega extra popusta, jaz pa pravim, da so bile poplave...
gruntfürmich ::
ZPS, januar 2024:
Razlike pri nakupu od fizične ali pravne osebe
Ko kupujete avtomobil od fizične osebe, ne bo odveč noben previdnostni korak, še posebej, če je v pogodbi zapisano načelo videno-kupljeno. Če se s prejšnjim lastnikom ne boste mogli dogovoriti, boste lahko namreč vse morebitne spore urejali zgolj na sodišču na podlagi določil obligacijskega zakonika.
Bolje zaščiteni, če rabljen avtomobil kupujemo od pravne osebe, posrednika
Potrošniki smo pri rabljenem avtomobilu bolje zaščiteni, če ga kupujemo od pravne osebe, posrednika. V tem primeru namreč veljajo določila Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-1), zato je tudi morebitna klavzula videno-kupljeno v pogodbi s pravno osebo nična.
Potrošnik lahko uveljavi zahtevek zaradi neskladnosti v dveh letih po nakupu. Prodajalec v dogovoru s potrošnikom ta rok sicer lahko skrajša, a ne na manj kot leto dni. Pri tem domneva napake ob nakupu velja eno leto, torej mora v tem času prodajalec dokaz(ov)ati, da napaka ni obstajala že ob podpisu pogodbe.
Novi ZVPot-1, ki je začel veljati januarja 2023, je odpravil obvezno garancijo za rabljene avtomobile. Če prodajalec sam ponudi garancijo, je to lahko pozitiven znak, ob dejstvu, da garancijski pogoji niso preveč omejujoči.
''Kljub vsem pravicam, ki jih ima potrošnik ob nakupu rabljenega avtomobila pri pravni osebi, se moramo zavedati, da je obravnava morebitnih napak drugačna kot v primeru nakupa novega avtomobila. Jasno je, da v ta okvir ne spadajo obrabni deli avtomobila, prav tako ne servisni posegi, zamenjave in popravila, ki so običajni pri avtomobilu z določenim številom prevoženih kilometrov.''
Razlike pri nakupu od fizične ali pravne osebe
Ko kupujete avtomobil od fizične osebe, ne bo odveč noben previdnostni korak, še posebej, če je v pogodbi zapisano načelo videno-kupljeno. Če se s prejšnjim lastnikom ne boste mogli dogovoriti, boste lahko namreč vse morebitne spore urejali zgolj na sodišču na podlagi določil obligacijskega zakonika.
Bolje zaščiteni, če rabljen avtomobil kupujemo od pravne osebe, posrednika
Potrošniki smo pri rabljenem avtomobilu bolje zaščiteni, če ga kupujemo od pravne osebe, posrednika. V tem primeru namreč veljajo določila Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-1), zato je tudi morebitna klavzula videno-kupljeno v pogodbi s pravno osebo nična.
Potrošnik lahko uveljavi zahtevek zaradi neskladnosti v dveh letih po nakupu. Prodajalec v dogovoru s potrošnikom ta rok sicer lahko skrajša, a ne na manj kot leto dni. Pri tem domneva napake ob nakupu velja eno leto, torej mora v tem času prodajalec dokaz(ov)ati, da napaka ni obstajala že ob podpisu pogodbe.
Novi ZVPot-1, ki je začel veljati januarja 2023, je odpravil obvezno garancijo za rabljene avtomobile. Če prodajalec sam ponudi garancijo, je to lahko pozitiven znak, ob dejstvu, da garancijski pogoji niso preveč omejujoči.
''Kljub vsem pravicam, ki jih ima potrošnik ob nakupu rabljenega avtomobila pri pravni osebi, se moramo zavedati, da je obravnava morebitnih napak drugačna kot v primeru nakupa novega avtomobila. Jasno je, da v ta okvir ne spadajo obrabni deli avtomobila, prav tako ne servisni posegi, zamenjave in popravila, ki so običajni pri avtomobilu z določenim številom prevoženih kilometrov.''
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup avta za -+2000 evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Na cesti | 29041 (6545) | KTr1sk |
» | Fiat Bravo l.2007-2008 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Na cesti | 21477 (16254) | zobnik |
» | Poceni avto? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 19931 (16785) | zobnik |
» | Cene avtomobilov visoke? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Na cesti | 26198 (20623) | KAVINSKY |
» | Avto za 1000€ (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Na cesti | 31671 (26898) | Heavy |