» »

Popoldanski s.p. - davek na dobiček

Popoldanski s.p. - davek na dobiček

n3onis ::

Odprt imam normiran popoldanski s.p. in letni dohodek 17.800€ iz redne službe in sem v razredu 27%. Kaj, če zdaj z s.p.jem zaslužim 3000€ v letu padem v razred 41%?
Kako se bo to potem poznalo?

hellboy123 ::

hellboy123 je izjavil:

Lestvica za odmero dohodnine in olajšave za leto 2016

A ne za normirance velja 20% davek na dobiček?

Goody ::

jojmene, te osnovne zadeve bi pa ja lahko pred odprtjem s.p. preveril, no da boš lažje spal: dohodek na s.p. ti ne gre v dohodnino...

Smurf ::

Prihodki normiranega "popoldanskega s.pja" se ne stejejo v dohodnino. Torej se ti ne spremeni nic.

Sem preveril, ampak mi je nekdo na forumih kar nekaj vbijal v glavo, da to velja tudi za normirance. Hvala za odgovore, sem se že posral.
Se pravi, da dohodninska lestivca, ki jo je hellboy123 objavil ne velja, če imam normiranca.

S.p. pa sem odprl ravno danes in začne veljati s 1.12.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: n3onis ()

hellboy123 ::

Ne plačaš kar naekrat 41% davka na celoten dobiček. Ker je lestvica progresivna, plačaš tistih 41% samo na tisti višek (recimo: dobička imaš 20.800...do 20.400 boš plačal normalnih 27%, za tistih 400EUR viška pa 41%).

Edit: Whops, sem spregledal redno zaposlitev. Ignore me.

Zgodovina sprememb…

GupeM ::

Ne, prihodki od normiranega s.p.-ja se ne štejejo v dohodnino. Niti ne moreš uveljavljati davčnih olajšav na prihodke od s.p.-ja.

Hvala lepa za odgovore.

chort ::

hellboy123 je izjavil:

Ne plačaš kar naekrat 41% davka na celoten dobiček. Ker je lestvica progresivna, plačaš tistih 41% samo na tisti višek (recimo: dobička imaš 20.800...do 20.400 boš plačal normalnih 27%, za tistih 400EUR viška pa 41%).

Edit: Whops, sem spregledal redno zaposlitev. Ignore me.

Redna ali neredna zaposlitev, nima veze. Normirani S.P. ne plačuje dohodnine ker je 4% (20% od 20% prihodkov, ostalih 80% prihodkov so te normirani "stroški" po katerih normirani s.p. dobi ime) davek na dobiček dokončna obdavčitev. Da ne bo še kdo zaveden.

Ključna beseda tukaj je NORMIRANI, ki pomeni obračunavanje davka z uporabo normiranih (torej NE realnih ampak z normo predpostavljenih) stroškov.

Goody ::

Eh dej chort, tudi nenormiranim s.p., ki so zaposleni drugje dohodek s.p. ne gre v dohodnino no, le osnova se obračuna drugače...

Invictus ::

Goody je izjavil:

Eh dej chort, tudi nenormiranim s.p., ki so zaposleni drugje dohodek s.p. ne gre v dohodnino no, le osnova se obračuna drugače...

Seveda gre, ne nabijaj.

Dohodki se pri normalnem s.p.ju seštevajo...

Razen če ni kakega novega zakona v zadnjem letu...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Še eno vprašanje. Ko sem delal s.p. so me vprašali kakšen bo dobiček in sem rekel 0€. Kaj bi bilo drugače, če bi rekel, da bo dobiček X eur?

[SkA] ::

To vprašajo zato, da se ta napoved uporabi za izračun akontacije davka na dobiček prvo leto poslovanja. Ko boš enkrat zaključil poslovno leto, se bodo za naprej uporabljali podatki preteklega poslovnega leta, razliko pa bodisi doplačaš, bodisi dobiš povrnjeno. Podobno, kot pri dohodnini.

Se čudim, da je za normirani espe taka napoved sploh mogoča, glede na to, da po tej logiki tudi prometa ne bi pričakoval. :) No ja, nima veze - lahko bi rekel tudi nek drobiž, kar je baje precej običajna praksa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: [SkA] ()

Če si rekel 0€, ti prvi mesec poslovanja ne bo potrebno plačati nič davka na dobiček. Bojo pa to pobrali naslednje leto aprila ali maja. Če boš res imel 3000€ prihodkov, boš moral plačati 120€.

Ko sem jaz odpiral s.p., sem se malo za*ebal, ker sem ga, ravno tako kot ti, odprl proti koncu leta. Z modelom za katerega sem delal, pa sva se zmenila, da mi preko s.p.-ja plača še nekaj dela za nazaj. Tako sem imel v približno dveh mesecih poslovanja zelo velike prihodke, ki pa nekako niso bili realni. Ko so naslednje leto to poračunali, so predpostavili da bo tako vsak mesec naslednje leto in sem vsak mesec plačeval skoraj 300€ davka na dobiček. Res, da sem leto kasneje dobil precej tistega denarja nazaj, sem pa moral v letu ko sem plačeval tako visok davek kar paziti kako bom prišel čez mesec.

Če bi imel s.p. odprt vsaj pol leta, bi se isti znesek delil s 6 namesto z 2 in bi bil znesek precej, precej nižji.

Invictus ::

Kaj pa nisi zaprosil za znižanje akontacije glede na predvideni dohodek?

Napišeš in dopis in ga utemeljiš.

Meni so še vedno znižali. Čeprav sem potem zaslužil toliko kot so trgali ;). Sam države pa res ne bom zastonj kreditiral...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sandmat ::

GupeM je izjavil:

Če si rekel 0€, ti prvi mesec poslovanja ne bo potrebno plačati nič davka na dobiček. Bojo pa to pobrali naslednje leto aprila ali maja. Če boš res imel 3000€ prihodkov, boš moral plačati 120€.

Ko sem jaz odpiral s.p., sem se malo za*ebal, ker sem ga, ravno tako kot ti, odprl proti koncu leta. Z modelom za katerega sem delal, pa sva se zmenila, da mi preko s.p.-ja plača še nekaj dela za nazaj. Tako sem imel v približno dveh mesecih poslovanja zelo velike prihodke, ki pa nekako niso bili realni. Ko so naslednje leto to poračunali, so predpostavili da bo tako vsak mesec naslednje leto in sem vsak mesec plačeval skoraj 300€ davka na dobiček. Res, da sem leto kasneje dobil precej tistega denarja nazaj, sem pa moral v letu ko sem plačeval tako visok davek kar paziti kako bom prišel čez mesec.

Če bi imel s.p. odprt vsaj pol leta, bi se isti znesek delil s 6 namesto z 2 in bi bil znesek precej, precej nižji.

med letom komot delaš korekcije akontacije, ni noben zajeb.

Nisem vedel. Zdaj je tako ali tako že mimo. Je bilo pa lepo, ko je naslednje leto kar od nekje kapnilo skoraj 2000€. :D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prispevki s.p.-ja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18148123 (11907) fikus_
»

Internetni zaslužek in davki (strani: 1 2 )

9225270 (15877) St235
»

Nominiran popoldanski sp in dohodnina

63561 (3466) LuiIII
»

Kako do bogastva? (obdavčitev v slo) (strani: 1 2 3 )

11425299 (22250) NikolormousB
»

informacije glede ustanovitve podjetja (strani: 1 2 3 )

10620652 (18189) wind

Več podobnih tem