» »

Izdelovanje kompleksne spletne strani

Izdelovanje kompleksne spletne strani

golf3 ::

Lep pozdrav.

S prijateljem imava idejo za spletno stran, ki jo nameravava uporabiti kot maturitetno nalogo.
Design same strani je že proti koncu, sedaj pa naju zanima kako se lotiti back-enda.

Izdelati bi stran znala že sedaj, ampak najbrž nebi ustrezala varnostnim pogojem... ker preprosto ne vema kako se to dela v realnem svetu.

Za back-end je pogoj da je ustvarjen v ASP, s katerim bo napisan API, da bo možnost brez problema napisati tudi appe za pametne telefone.

Zanima me kako naj zgleda celoten projekt, da bo zagotovljena varnost (na strani bo prijava) in da bodo uporabljane aktualne tehnologije da se naučiva še kaj za naprej.

Torej, prosim za kakršnekoli nasvete od tistih, ki se s tem ukvarjate profesionalno ali ne, ker bi res rada da je stran narejena tako kot je treba.

Hvala za pomoč!

smacker ::

Osnova za resno delo je MVC. K temu se odlično poda Entity framework za podatkovni model. Za prijavo lahko uporabita kar Identity framework, podpira tudi avtentifikacijo z FB/Google/...
Samo opozorilo: vse skupaj nekako presega znanje povprečnega dijaka, za maturitetno nalogo se da precej enostavneje priti skoz. Če mata pa voljo in željo se naučit sodobnih tehnologij, pa vama bo znanje vsekakor prav prišlo v prihodnje. Tak da kar pogumno naprej, s takim pristopom bosta daleč prišla ;)

sebastjan28 ::

Če bi rada opravila letos maturo tudi iz preostalih predmetov, priporočam, da vzameta za osnovo že narejeno rešitev in jo samo prilagodite. Na souceforge in codeproject bi moralo biti ogromno rešitev na to temo.

detroit ::

Čisto odvisno kaj delata. Ne bi rekel da je osnova za resno delo MVC sicer:) Za recimo single page appe ti svetujem all but mvc.
Za backend lahko postavita sql server in uporabita entity framework v navezi z webapijem (po novem je to del mvcja sicer če se ne motim), lahko pa gresta python way pa kakšen drug ORM uporabita..oops widim da rabita asp.net. No kakor vem MVC spada pod asp.net..again. Za front end pa bilo šta, bootstrap, materializecss (my prefered at the moment), Če bosta šla s "pure" MVC imata jQuery in bootstrap že by default, v drugem primeru lahko uporabita jquery, dojo, malo reacta, angularja, knockout. In kot je smacker rekel uporabita identity framework (ki ga ob uporabi MVC vključita že z eno kljukico:). Po drugi strani če ni izgled pomemben pa pojdita na webforms. Se mi zdi da lahko določene stvari recimo povezovanje tabel datasets ipd narediš s tremi kliki. Ampak sam ne uporabljam webforms že več let ker so pač ekstremno grdi.

mnogo napisanega nič povedanega....ampak long story short - glede na to da sta omejena na ASP (net upam da..:) če nimata časa študirat neki preveč na hardcore ampak imata še nekaj časa na voljo go for the MVC, če pa izgled ni pomemben pa webforms.
Skero

golf3 ::

Hvala za zelo koristne odgovore. Iz vsega skupaj sem razbral:
-Uporaba MVC za api, podatke...(mi je dokaj poznano)
-za podatke entity frameweork (sem na hitro pogledal in mi je zelo všeč ideja)
-bootstrap design je že v izdelavi
-za prikazovanje vsega se uporabi jQuery (dobro poznano)

Zavedam se, da za 5 na maturitetni bi bilo dovolj 10% tega kar izdelujeva midva, vendar naju oba web design zelo zanima, pa še iztržiti bi se mogoče kaj dalo, ker ideja, kot pravijo profesorji, je zelo dobra.

Hvala zaenkrat. Če ima še kdo kaj koristnega za dodati kar naj.

golf3 ::

UPDATE

Po več kot tednu ukvarjanja z MVC sem izgubil živce. Princip delovanja mi je sicer jasen, vendar je vse skupaj preveč zapleteno. Pogledal mnogo tutorialov, prebral veliko člankov... Šlo najbrž bi, ampak bi si moral najprej vzeti mesec da se res naučim, do česar mi pa ni, saj obstajajo (boljše?) alternative.

Odločil sem se za Python (Django) ker je precej bolj preprost za razumevanje in vse skupaj mi je veliko bolj logično... pa še uporabljal ga ne bom prvič. Na spletu je tudi ogromno tutorialov, obsežna dokumentacija, kul community...

Ne pravim da MVC ni uporabna zadeva, vendar je za začetnika preobsežna.

Glede designa:
Designerju sem pokazal Materialize in sva oba navdušena tako da se bo design spremenil.

genesiss ::

Pomoje ti (še) ni čisto jasno kaj je MVC :) Namreč, tudi Django je MVC framework :)

Ok, zdaj si izbral Django.. stick with it. Na koncu (verjetno pa že prej) ti bo kliknilo kaj je MVC in da ni nič kaj kompliciranega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genesiss ()

golf3 ::

Ko pravim da je MVC preobsežen, prezapleten zame, imam v mislih vso kodo in druge stvari, česar je v MVC-ju (govorim seveda o Microsoft ASP.NET MVCju) veliko in vse kode preprosto ne razumem. Sam princip delovanja model-view-controller mi je bil jasen v minuti saj kot praviš res ni zapleten.

Tudi to mi je jasno da Django deluje na istem principu, ampak je sama koda veliko preprostejša za razumevanje.

smacker ::

Django je kul, pa še free. Po mojem mnenju tud bolj primeren za začetnika, ampak sam si hotel eksplicitno ASP. MVC ti v startu kar precej datotek in kode zgenerira, zato se začetnik hitro ustraši. Ko skapiraš stvari, niso nič bolj komplicirane kot v Djangu (koncepti so precej podobnni). Praviš da Django že poznaš, zato se ti verjetno zdi bolj domač.
Nič slabega ni v tem da menjaš tehnologije, glavno da izpelješ projekt do konca. Če mene vprašaš, je celo bolje da delaš v okolju, ki te ne zafrustrira :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Učenje programiranja (Front-end) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5212812 (9908) matjash
»

MVC vs. Angular

Oddelek: Izdelava spletišč
122466 (2056) kod
»

Django meet, uporabniška izkušnja in varnost v telefoniji

Oddelek: Novice / Kiberpipa
224675 (3829) hendriks
»

PHP ASP

Oddelek: Izdelava spletišč
352848 (2173) MrBrdo
»

PHP ali ASP

Oddelek: Programiranje
253072 (2441) DavidJ

Več podobnih tem