» »

PHP ali ASP

PHP ali ASP

Ph4nt0m ::

Zanima me kateri jezik bi priporočali? Vrjetno bo vsak hvalil svojega, ampak zanimajo me predvsem objektivne prednosti/slabosti obeh. Torej katerega bi izbrali ter predvsem ZAKAJ? Sicer sem v PHP že poskušal z osnovami, ampak preden se odločim v kaj bom se poglobil, bi rad dobil še kakšno informacijo. Pregledal sem že nekaj tem, ampak neke konkretne primerjave nisem nikjer zasledil. Če sem kakšno podobno temo spregledal, se opravičujem in bi prosil za link:)
www.kartusatoner.si
  • spremenil: Ph4nt0m ()

camx ::

Verjetno te zanima ASP.NET. Par naključnih člankov iz Googla na to temo:
http://www.bizfive.com/articles/web-des...
http://www.webpronews.com/expertarticle...
http://www.dejanl.info/blog/2007/03/22/...

Najlažje se boš odločil tako, da boš oboje sprobal. Morda si sproti pogledaš še Ruby on Rails in Django(Python).

dejc2 ::

Glede na to da izbiraš med obema programskima jezikoma, kakšne so tvoji cilji za naprej. Kaj želiš razvijati web ali win aplikacije? Misliš daleti predstavitvne strani, spletne trgovine ali win aplikacije? Podpora za oba jezika je zelo velika, pri .net še posebaj C#, php pa je na splošno zelo dobro podrprt s strani raznih skupnosti.
http://www.potovalka.si

Ph4nt0m ::

V mislih sem imel predvsem web, torej kakšna predstavitvena stran, mogoče tudi kakšna spletna trgovina, ko bi imel dovolj znanja. Kako pa je kaj "zahtevnost" jezika za bolj kot ne začetnika? Torej česa se lažje/hitreje naučiš?
www.kartusatoner.si

camx ::

Verjetno se boš lažje naučil PHP. Tudi lažje boš našel gostovanje za PHP.
Naredi enostavno stran v obeh, pa boš vidu kaj ti je lažje/boljše.

dejc2 ::

Se strinjam s cimetom, php-ja se boš verjetno hitreje naučil, prav tako pa je večina predstavitvenih strani v php, ker je gostovanje nekoliko cenejše. .Net je zelo uporaben pri obdelavi večjih količin podatkov, v navezavi z dataseti. Glede kraje kode, je tudi .net boljši, ker daš vse v dll... sicer naj bi se dalo vse pretovrit nazaj... samo imaš probleme z referencami itd... Ko boš obvladal en programski jezik, se boš kmalu navadil na drugega, samo sintakso boš zamenjal, logika pa je nikje ista, samo vsak jezik ima svoje prednosti in slabosti.
http://www.potovalka.si

techfreak :) ::

Slabosti ASPja je preveč. Verjetno misliš ASP.net.

ASP.net ima največjo slabost, da deluje samo na Windows platformi.

ASP.net:
+ lahko ga razširjaš (brez dostopa do konfiguracijskih datotek)
+ v izvedljivi obliki je hitrejši
- potrebuješ drago programsko opremo za strežnik
- gostovanja so draga
- CENA (VS2008, Windows Server, Windows XP, ...)
- je MS only
- je Microsoftov produkt

PHP:
+ je brezplačen
+ deluje na skoraj vseh OSih
+ hosting za njega je poceni
+ je več zanimanja
+ če ga dovolj optimiziraš je lahko tako hiter kot ASP.net
+ večja podpora globalno, predvsem pa v Sloveniji
+ deluje na vseh spletnih strežnikih
+ je open source
- če ga želiš razširiti potrebuješ dostop do konfiguracijskih datotek

Glede baz, verjetno oba podpirata skoraj vse.
Privzeto se pri PHPju uporablja MySQL, ki je zastonj, za večje strani pa lahko uporabiš PostgreSQL.
Privzeto se pri ASP.net uporablja MSSQL, ki ni zastonj in licence so drage.

DavidJ ::

Jst sm zacel kot samouk s PHP-jem, na faksu uporabljam tudi .NET, na delu pa razvijamo spletne aplikacije v J2EE s pomocjo Strutsov.

V bistvu ASP.NET vs. PHP primerjava ni povsem fer. PHP je skriptni jezik namenjen skoraj izkljucno spletnim aplikacijam, medtem ko je ASP.NET zasnovan tako, da dela skupaj z windows apliakcijami, WCF-jem in ostalimi MS produkti. Ce zelis primerjati MS komplet s kaksno odprtokodno zadevo, si je veliko bolj smiselno ogledat J2EE.

Dejansko obstaja tudi precejsnja open source skupnost za MS izdelke (codeproject npr.).

Sicer ti pa ASP.NET z ostalimi MS tehnologijami, ki so na voljo v okrnjeni razlicici povsem brezplacno, nudi predvsem mnogo hitrejsi razvoj. Medtem ko se bos pri PHPju iskal med mnogimi frameworki, pridejo v ASP.NET-u pomembne stvari (vzorec MVC npr.) out-of-the-box.

Ce si popolni zacetnik v programiranju, vsekakor zacni s PHP-jem. Bo lazje in tudi rezultate bos prej videl. Ampak, ce se bos loteval vecjih projektov, utegne biti odlocitev drugacna.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Mavrik ::

ASP.net:
+ pišeš kodo v precej dobro zasnovanem programskem jeziku (C#)

PHP:
- zmeden in skup nametan jezik, ki vzpodbuja slabo programiranje in s tem počasno delovanje strani
The truth is rarely pure and never simple.

Ph4nt0m ::

Ce si popolni zacetnik v programiranju, vsekakor zacni s PHP-jem. Bo lazje in tudi rezultate bos prej videl. Ampak, ce se bos loteval vecjih projektov, utegne biti odlocitev drugacna.


Čisti začetnik nisem, vsaj kar se nasplošno tiče programiranje. Kakšno leto že delam/se učim nekaj malega v C++, ampak še mi manjka kar dosti preden bom lahko rekel da "znam"...
Zdaj pa bolj kot berem vse te poste, težja je odločitev:)
www.kartusatoner.si

DavidJ ::

Kaj pa bi rad izdeloval? A rabis nekaj na hitro (preprost blog, novicke, forum) ali mislis na tem graditi kariero in se lotit resnih projektov?

Ce prvo, potem definitivno PHP. Pa ne razumit tega, da se v PHPju ne da izdelovat vecjih (enterprise) zadev. Facebook laufa na njem. Stvar je sibkeje podprta v tem delu. Zastonj hostinga za PHP je kr nekaj, medtem ko za asp.net in javo manj.

Jst trenutno delam z JSPji (+struts) in morem rect, da je zadeva precej lustna. Je ze res, da ni na nivoju asp.neta, kar se tice knjiznjic in podpore, a ni zelo zadaj. Konec koncev se pa da v vsakem jeziku napravit vse. Razlika je le v casu, ki je potreben za izdelavo.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DavidJ ()

Ph4nt0m ::

Zdaj zaenkrat sem že začel delat nekaj v PHPju. Sem si mal pogledal tutoriale tako za ASP.NET kot tudi PHP in mi je na prvi pogled PHP bil bolj všeč. Če bo potrebno bom se kasneje poskusil lotit še druge opcije. Kar se tiče JSP, pa bi naj v prihodnje s tem nekaj delali tud na faksu. Bomo videli kaj bo iz tega :)
www.kartusatoner.si

Loki ::

skoraj bi rekel, da je dejan15 php fanboy.
I left my wallet in El Segundo

KaRkY ::

DavidJ poskusi tudi z struts 2 meni je bolši bolj razumljiv kot 1 ki je za moje pojme obup. V prihodnje bo pa tak za javo JSF najbolši sem ga stestiral pa je zaenkrat še premalo podprt s strani pluginov in podobnega.

Drugače pa jaz priporočam za manjše strani php za kaj večjega pa ASP.NET ali JAVA EE s kakšnim struts ogrodjem. Res pa je da za javo najdit hosting ki bi bil poceni ali celo zastonj je nočna mora. Ma pa za mene java eno veliko prednost pri bazah z persistance api.

vojko20 ::

Uporabljaš tisto kar šef od tebe zahteva :). Osebno imam rajši PHP ker imaš direkten dostop do htmlja. Pri aspju je pa tko da bog ne dej da bi kej delal kar si microsoftovi programerji niso zamislili, ker se ti stvar čist zakomplicira.

arjan_t ::

za kaj večjega pa ASP.NET ali JAVA EE s kakšnim struts ogrodjem


zakaj?

Pegaz ::

Morda misli povedat, da PHP ni primeren za večje projekte, kar je čista bedarija.

Primerjajte št. velikih portalov narejenih v PHP in v ostalih jezikih in nato govorite.

arjan_t ::

zato pa sprašujem za en pameten razlog =)

DavidJ ::

Pa vidiva povejta, kaj je "velik portal". :)

Zgoraj sem napisal, da se s PHPjem lahko lotis tudi bolj obsirnih projektov, vendar sta na tem podrocju J2EE in ASP.NET boljse podprta, sploh ko govorimo o hitrosti razvoja, cisti kodi in nenazadnje tudi hitrosti izvajanja. Java containerji obicajno kesirajo vse servlete, tako da so odzivi res hitri in ASP.NET pocne nekaj podobnega. Pa ne pravim, da se tega s PHPjem ne da, le precej vec truda je potrebnega za tak ucinek.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Icematxyz ::

PHP če obvladaš zagotovo ne boš na "slabšem".

arjan_t ::


Zgoraj sem napisal, da se s PHPjem lahko lotis tudi bolj obsirnih projektov, vendar sta na tem podrocju J2EE in ASP.NET boljse podprta, sploh ko govorimo o hitrosti razvoja, cisti kodi in nenazadnje tudi hitrosti izvajanja. Java containerji obicajno kesirajo vse servlete, tako da so odzivi res hitri in ASP.NET pocne nekaj podobnega. Pa ne pravim, da se tega s PHPjem ne da, le precej vec truda je potrebnega za tak ucinek.


- boljse podprta?
- hitrost razvoja?
- cista koda?

glede hitrosti pa se strinjam :)

KaRkY ::

arjan_t poglej si struts2 pa boš vido da je bolj čista koda kot pa pri php seveda je lahk tudi ko php špageti samo če se malo poskušaš držat lepega programiranja maš lepo kodo. Pa še prikaz strani je ločen od logike strani. O podpori pa hitrosti razvoja pa mislim da je približno enako php in java ee z struts.

DavidJ za iformacijo po novem se imenuje Java EE in ne več J2EE pač v oke mi je padlo to :)

arjan_t ::

- zanič kodo lahko napišeš v obeh, kot tudi lepo kodo
- če hočeš MVC si pač izbereš en framework

camx ::

KaRkY: od kdaj so PHP špageti? Špagetar je lahko samo programer, ki piše špagete in ne jezik. MVC frameworkov za PHP pa imaš malo morje (npr. nekaj popularnejših: ZendFramework, Symphony, CakePHP, CodeIgniter...).

DavidJ ::

ASP.NET in Java EE, mimogrede hvala za opozorilo, podpirata JSP in ASP tage. Z njihovo uporabo in z uporabo custom tagov, se opravi levji delez locevanja vsebine od oblike, kar je za cistoco kode nujno. Pa tukaj se ni govora o MVC vzorcu. Da ne govorim o uporabnosti Javinih fizolckih, ki jih npr. PHP nima.

Se strinjam, da je PHP skupnost vecja, kot npr. delez uporabnikov aspxov, ampak tudi MS pri tem ne zaostaja. Kvantiteta pac ni vse. Ce recem, da za 90% ljudi velja, da bodo navodila in primere za vse, kar bodo kdajkoli razvijali v aspxu, nasli v Microsoftovem Patterns&Practices, ti povem precej. Na tem podrocju je Java sibkejsa, vendar se tudi ogromno najde.

In se o hitrosti razvoja, ki je posledica zgoraj omenjenih tagov, beansov in P&P-ja. Visual Studio s svojim Intellisensom je pac dalec najboljsa zadeva, v kateri sem kdajkoli pisal kodo. Eclipse, NETBeans, jDeveloper, Nusphere PHPED, ..., mu ne pridejo blizu. Verjetno sta si Java in PHP tu nekako enakovredna, glede na to da imajo skoraj vsi Java editorji neke plugine za PHP, a vseeno, so bili sprva namenjeni Javi.

Pa nisem kaksen MS navdusenec ali PHP hater. :) Delal sem z vsemi tremi programskimi jeziki, najvec od tega v PHP-ju, nato .NET-u, zdej pa delam z Javo. Vsak ima svoje pluse in minuse. In zgoraj napisano izhaja iz lastnih izkusenj.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

DavidJ ::

Aja, seveda, tako kot ugotavljajo pred mano, se da "spagete" izdelat v vsakem programskem jeziku. In se tako super programski jezik, te pred njimi ne more obvarovat. Ti pa lahko olajsa delo, da se jim izognes.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PHP vs. ASP.NET vs. $OTHER (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16313123 (10478) Spura
»

PHP ASP

Oddelek: Izdelava spletišč
352848 (2173) MrBrdo
»

Spletno programiranje

Oddelek: Izdelava spletišč
243442 (2778) dbevfat
»

ASP.NET(jezik C#) vs. PHP (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7710183 (8827) Nerdor
»

Najboljši programski jezik za dinamičen html

Oddelek: Izdelava spletišč
443163 (2527) frenk

Več podobnih tem